Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIAGNOSTIKA A LÉČBA SPÁNKOVÉ APNOE

OBSAH

Jak je spánková apnoe diagnostikována a léčena?

Spánková apnoe u dětí je léčitelná. Přesto jen pediatr nebo ušní, nosní a krční specialista může zjistit, zda jsou mandle vašeho dítěte zvětšeny natolik, že blokují dýchací cesty a způsobují spánkovou apnoi. Potvrzení spánkové apnoe by mělo být provedeno Polysomnogramem. Polysomnogram je spánková studie, která se provádí ve speciálních laboratořích. Ne každé dítě se zvětšenými mandlemi nebo hlasitým chrápáním má spánkovou apnoi.

Chirurgický zásah je adekvátní volbou pro děti se zvětšenými krčními nebo nosními mandlemi. Medikamentózní léčba je vhodná zase pro ty, kdo trpí omezeným nočním dýcháním v důsledku alergie nebo z jiných příčin.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

AHoj Rayleen, cetla jsem tady ten tvuj pribeh a myslim, ze by ses mala uz o neco pokusit a ptat se pak rovnou v osobnim kontaktu. Delej s tim neco, at to mas rychle za sebou!

Zdroj: diskuze Diagnostika

Co je spánková apnoe?

Apnoe v doslovném překladu znamená „bez dechu“. Tento termín se používá při popisu přerušení proudění vzduchu nejméně na deset sekund. Existují tři různé druhy apnoí, nejběžnějším typem je obstrukční. Obstrukční apnoe představuje 65 % všech apnoí. Během obstrukční spánkové apnoe je přerušeno proudění vzduchu z nosu a úst do plic. A to proto, že je vstup do průdušnice zcela zablokován. Během uzavření dýchacích svalů (snížen svalový tonus hltanu) se i nadále dostává vzduch do plic. Lidem tento stav narušuje hluboký spánek, takže spí jen „lehce“. Po probuzení však nevědí, že prodělali spánkovou apnoi. Tyto stavy se mohou dít často po celou noc. Nejčastější příčinou spánkové apnoe u dětí jsou zvětšené krční či nosní mandle, ale rizikovým faktorem je rovněž obezita nebo chronická alergie. Stejně jako dospělí budou i děti se spánkovou apnoí unavené během dne. Mohou mít problémy s koncentrací a řadu jiných příznaků souvisejících s nedostatkem spánku, například bývají často podrážděné.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Léčba spánkové obrny

Většina pacientů nepotřebuje žádnou léčbu. Léčba je spíše nutná na jiné spánkové poruchy (narkolepsie). Nebo může být použita k potlačení nervozity ovlivňující spaní. Možná léčba spánkové obrny zahrnuje následující:

  • zlepšení spacích návyků (dostatek spánku, minimálně 8 hodin);
  • použití antidepresiv při regulaci spánkových cyklů;
  • léčba psychických problémů, které způsobují spánkovou obrnu;
  • léčba jiných poruch spánku (narkolepsie, křeče v nohách).

Zdroj: Spánková obrna

Diskuze

V diskuzi HEMATOM ABCES U PSA NA NOSE OBRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Marešová.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, máme doma Mini Bulika a na nose se mu objevil velký podebrany flek.
A na veterině nam řekli ze to je nádor, ale nam to tak nepřijde chci se zeptat zda by to taky nemohl byt hematom nebo něco jiného. Děkuji za odpověď přikládám fotku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
diagnostika léze na nose pejska bude určitě vyžadovat histologické vyšetření postižené tkáně, které přesněji řekne, o co se jedná a jaká bude nejúčinnější léčba. Z obrázku to opravdu nelze určit. Netuším jaká je celková anamnéza psa a zda byl vzorek z tkáně histologicky vyšetřen. Hematom bych ale z fotografie vyloučila, v úvahu připadá spíše zánětlivá, nádorová tkáň, aj. či kombinace různých problémů.

Hodně štěstí,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Hematom abces u psa na nose obrazky

Diagnostika spánkové obrny

Diagnostika spánkové obrny závisí vždy na konkrétních projevech daného pacienta. Může se projevit problémy s pohyblivostí nebo nemluvením během spánku, přičemž má pacient pocity bezradnosti, úzkosti, ohrožení. Často není nutná léčba, nicméně je důležité informovat lékaře, pokud trpíte některým z níže uvedených problémů:

  • citlivost a strach z příznaků;
  • unavenost během dne;
  • výskyt zmiňovaných příznaků úzkosti během noci.

Lékař bude potřebovat znát veškeré symptomy a doporučí vám následující:

  • popis všech příznaků a vedení spánkového deníku po dobu několika týdnů;
  • zjištění vaší zdravotní anamnézy, včetně všech známých poruch spánku nebo informace o rodinné anamnéze týkající se poruch spánku;
  • odkáže vás ke specialistovi, který provede hlubší vyšetření;
  • studování poruch spánku během noci nebo denní studie, aby došlo k ujištění, že se nejedná o jiné spánkové poruchy.

Zdroj: Spánková obrna

Poradna

V naší poradně s názvem TRNUTÍ RUKOU V NOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobry den,prosim vas chtela bych se zeptat co muze byt pricinou trnuti rukou v noci?A zda by pomohli nejake leky nebo bylinky. Dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trnutí rukou v noci během spánku nejčastěji souvisí se špatnou polohou při spaní, například spaní na boku, s rukou pod hlavou, nebo spaní na břiše se vzpaženýma rukama, atd. Blíže by vám pomohl příčinu určit lékař ortopéd a nebo také specialista ve spánkové laboratoři. Spánkových laboratoří přibývá a dnes jsou dostupné ve všech velkých městech. Zkuste s jejich pomocí odhalit příčinu svých nepříjemných pocitů v rukou, abyste mohla co nejdříve zase spát v klidu a příjemně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trnutí rukou v noci

Příznaky noční apnoe

Pacienti jsou ospalí, mají nižší výkonnost, jsou malátní. Jako průvodní jev apnoe bývá často také diagnostikována hypertenze, což je vysoký tlak, který se musí korigovat medikamenty.

Zdroj: Chrápání

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, Rayleen,

diagnostika se odviji vzdy od individualniho posouzeni lekare a neexistuje zadny oficialni postup. Mate pravdu, ze pan prof. Arenberger vice cestuje nez ordinuje, dal jmeno instituci, ktera dnes z toho vice mene tezi. Pres veskere negativni ohlasy, ktere na tuto instituci mame, je nutne rict, ze kozni potize se resi velmi obtizne. Jednak samotna diagnostika je dlouhodoby proces a take lecba je velmi komplikovala. Diagnostika rozhodne nespociva jen v letmem pohledu lekare na postizene misto. Ale je nutne provest krevni testy, testy na alergeny, projit rodinnou anamnezu, dale doporucuji zmenit jidelnicek, protoze strava byva vice nez 50% uspechu reseni problemu. Bohuzel vetsina lekaru na tento fakt zapomina.

Az se vratite z diagnozou, napiste. Ke konzultaci vyuzivame pana Prof. Elsackera z oboru klinicke biochemie, ktery se sam kdysi podilel na vyzkumu lecby lupenky a sebor.dermatitidy.
Hezky den, J.

Zdroj: diskuze Diagnostika

Diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba tupozrakosti během dětství je velmi důležitá. Pokud je příčina tupozrakosti opravena v průběhu dětství, mozek se může naučit správně vidět. Jak dítě roste, léčba bývá méně efektivní a amblyopie se může stát trvalou.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi OBNOVENÍ RŮSTU OBOČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

prosím o radu,z ničeho nic mi zřídlo na levé straně obočí a je tam i místo kde není vůbec.Jsem s toho v rozpacích stále čekám že mi začne opět růst ale nic se neděje.Poradtě mi nekdo co s tím děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonka.

Dobrý den, mrzí mě váš problém. Těžko říct, jak v tomto případě vyřešit příčinu problému. Ale určitě se dá snadno řešit to doplnění obočí. Pokud je žena spíše na to přirozenější obočí, tak si myslím, že tohle www.radchenko.cz/3d-… je super způsob. Tedy dle mě to vypadá opravdu přirozeně. A určitě je také důležitý výběr salonu.

Zdroj: diskuze Obnovení růstu obočí

Apnoe, zástava dechu ve spánku

Z hlediska zdravotního, prosté chrápání pacientovi neublíží, ale naskýtá se zde problém, že se za prostým chrápáním nacházejí problémy, jako jsou apnoické pauzy (apnoická pausa = zástava dechu ve spánku). Noční dlouhodobá apnoe už je pro pacienta zdravotní problém. Zejména jestliže jsou tyto zástavy dechu časté nebo hluboké (trvající několik desítek sekund), následně to pak může pacienta ohrozit na zdraví.

Zdroj: Chrápání

Cena za vyšetření a léčbu

Cesta pacienta se spánkovou apnoe od indikace k léčbě:

  • anamnéza;
  • screening (dotazníky, apnealink);
  • diagnóza (polygrafie/polysomnografie);
  • vyšetření v ambulanci;
  • titrace a předepsání léčby;
  • schválení léčby zdravotní pojišťovnou;
  • předání přístroje a zahájení léčby;
  • léčba přístrojem na podporu dýchání ve spánku;
  • kontrola zdravotního stavu a obměna příslušenství:
  • maska, hadice a filtry každých 12 měsíců;
  • zvlhčovač každých 24 měsíců;
  • přístroj každých 7 let.

Ceník masek, náhradních dílů a příslušenství: platný od 1. 12. 2019.

Masky:

  • maska celoobličejová: 4 444,10 Kč
  • maska nízkokontaktní: 3 133,10 Kč
  • maska nosní: 2 677,90 Kč

Náhradní díly k maskám:

  • polštářky
  • celoobličejový: 990 Kč
  • nízkokontaktní: 490 Kč
  • nosní: 490 Kč
  • náhlavní souprava: 650 Kč
  • rám: 650 Kč
  • kolínko: 390 Kč
  • popruh pod bradu: 350 Kč
  • návlek na rám: 250 Kč
  • spona k popruhu: 45 Kč
  • magnetický klip k Airfit f20/n20 (1 ks): 45 Kč

Napájecí zdroje:

  • baterie pro Air10/S9: 17 190 Kč
  • DC měnič 12/24V pro ResMed Air10/S9: 2 790 Kč
  • napájecí zdroj pro ResMed Air10/S9: 2 490 Kč
  • DC kabel k baterii pro Air10/S9: 1 690 Kč
  • PSU adaptér: 750 Kč

Ostatní:

  • zvlhčovač vyhřívaný s příslušenstvím: 6 666,10 Kč
  • komora zvlhčovače pro S9/Air10: 2 500 Kč
  • hadice vyhřívaná ClimateLine/ClimateLineAir/ClimateLineAir Oxy: 1 544,90 Kč
  • hadice SlimLine: 1 000,50 Kč
  • kryt filtru pro S9: 280 Kč
  • vstupní filtr (2 ks): 185,35 Kč
  • vstupní filtr (12 ks): 480 Kč
  • čisticí ubrousky na masky bez alkoholu (tuba 62 ks): 220 Kč
  • čisticí ubrousky na masky bez alkoholu (krabička 14 ks): 140 Kč

Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Zdroj: Spánkové centrum Hradec Králové

Poradna

V naší poradně s názvem KYLA A REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ERIKA DALIHODOVA.

DOBRÝ DEN, PROSÍM chtěla bych se zeptat na mého otce,r.1956.On byl před dvěma lety operován s tříselnou kýlou, změnil práci a teď, když mu v zaměstnání změnili vedení a tím I podmínky, kdy musí sám manipulovat s těžkými rolemi - prostě mu teď kýla zase vylezla.Byl u lékaře, ten doporučil další operaci.Ale je možné např.napsat do zaměstnání nějaká omezení?A dále existují nějaké lázně, na které by měl nárok a pomohli mu v rekonvalescenci?Má diagnostikováno také chopn a těžkou spánkovou apnoe.Vidím na něm, že by potřeboval oddych. Nikdy v lázních nebyl.Kde by měl požádat a kdy, prosím ?.Děkujeme mockrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vyčerpání zaměstnance se na zotavenou používá pracovní dovolená. Pro trvalou úlevu v zaměstnání se používá statut "osoba zdravotně znevýhodněná (OZZ)". O jeho přiznání rozhoduje posudková komise při Okresní správě sociálního zabezpečení. Návrh a podklady zpracovává praktický lékař. Zaměstnanec je pak přeřazen na vhodnou práci. Lázně speciálně zaměřené na kýlu nejsou, ale na plicní problémy ano (Jeseník, Karlova studánka a Luhačovice). Ve vašem případě by přicházely v úvahu lázně na 3 týdny se spoluúčastí pacienta (procedury hradí zdravotní pojišťovna, ubytování a stravování hradí pacient). O lázních rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě žádosti zpracované praktickým lékařem. Pojišťovna rozhoduje o místě, délce pobytu i formě spoluúčasti. Zkuste požádat praktického lékaře, ke které z možností je nakloněn a ochoten zpracovat žádost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Spánková apnoe

Spánková apnoe zaměstnává především plicní specialisty. Spánková apnoe je nemoc, při které se objevují výpadky v pravidelném dýchání, a mozkovým buňkám se pak nedostává kyslík a odumírají. Dokud lékaři tuto nemoc neznali, umírali na ni lidé už ve čtyřiceti nebo padesáti letech. Ani dnes ale velká část lidí s „apnoí“ o své nemoci neví. Jsou ve dne unavení, ospalí, ale netuší, že v noci mají tyto pauzy.
Spánkoví experti řeší i poruchy, které jsou na první pohled ještě záhadnější. Jedná se o poruchy vědomí, pacient je schopen vykonávat racionální činnost, ale paměť na ty okamžiky racionální činnosti de facto nevštěpuje nic z toho, co se v tu chvíli děje. Dříve tito pacienti končili v psychiatrických léčebnách, ale dnes se dají léčit, jelikož existuje řada léků a metod, díky kterým se specialistům daří potíže zvládnout.

Zdroj: Poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem KAŽDODENNÍ RANNÍ BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Každé ráno cca v 5-6 hod. mne vzbudí bolest hlavy vzadu na temeni. Chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže, rázovou vlnu a také mne naučil několik cviků, které pravidelně cvičím. Trvá to už několik let, ale nikam to nevede. Ani neurolog ani ortoped mi nedokázali pomoci a já se už obávám chodit večer spát, protože mne ráno zase vzbudí bolest hlavy. Na CT krční páteře mi nic nenašli, prý je to svalový problém. Nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém může vznikat právě při tom obávaném spánku. Nejčastěji to způsobí ležení stále v jedné pozici - každou noc, několik let. Taktéž to může způsobovat nevhodná matrace nebo špatný polštář. Zamyslete se nad těmito třemi faktory a zkuste experimentovat s jejich změnami. Ideální poloha při spánku je na zádech na tužší matraci s podloženými dolními končetinami. Do matrace byste se neměla zbořit a pod hlavou by měl být polštář z pomalé pěny.
Rovněž by vám mohli pomoci ve spánkové laboratoři, kterou najdete v každém velkém městě. Výsledky z této laboratoře, zejména videozáznam, byste pak konzultovala se svým ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Každodenní ranní bolest hlavy

Co se zde léčí

Centrum pro poruchy spánku a biorytmů (CPSB) Fakultní nemocnice Hradec Králové slouží jako spádové mezioborové pracoviště pro nemocné s poruchami spánku, bdění a biorytmů.

Centrum zajišťuje vysoce specializované diagnostické a terapeutické výkony za účelem diferenciální diagnostiky a léčby poruch spánku, bdění a biorytmů, definovaných Mezinárodní klasifikací nemocí MKN-10 a platnou Mezinárodní klasifikací poruch spánku (tedy úplného spektra dyssomnií, parasomnií a poruch spánku spojených se somatickými/duševními poruchami); k diagnostice využívá příslušných metod a postupů vycházejících ze soudobých poznatků vědy a výzkumu v oboru spánkového lékařství (například polysomnografie – víceparametrové monitorování vitálních funkcí ve spánku, stanovení optimálního přetlaku pro léčbu syndromu spánkové apnoe pomocí AUTO CPAPu a při celonočním monitorování, víceparametrové monitorování spánkového syndromu, videomonitorování spánku, test mnohočetné latence usnutí, aktigrafie, spirometrie, rinomanometrie, specializovaná vyšetření neurologická, psychiatrická, ORL a plicní). Terapeutické výkony zahrnují metody a postupy biologické (farmakologické, operativní a podpůrné – CPAP, BiPAP), behaviorální a psychologické (kognitivně behaviorální terapie, psychoterapie).

Dále zajišťuje postgraduální přípravu budoucích specialistů v oboru „spánkové lékařství“, podílí se na postgraduální přípravě lékařů neurovědních a interních oborů a ve spolupráci s Lékařskou fakultou se podílí na pregraduální výchově mediků.

Provádí vědecko-výzkumnou činnost v oboru spánkového lékařství a chronobiologie. Na dožádání provádí expertní poradenství při profesionálním zařazování pracovníků do provozů rizikových z hlediska spánkového lékařství (například směnné provozy, dálková přeprava, letectví).

Podílí se dle potřeby na soudně znaleckých expertizách v oblasti poruch spánku, bdění a biorytmů. Vytváří podmínky pro interdisciplinární spolupráci s ostatními odvětvími medicíny a usiluje o zvyšování informovanosti veřejnosti o možnostech diagnostiky a léčby poruch spánku a biorytmů.

Zdroj: Spánkové centrum Hradec Králové

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
diferenciální diagnostika možných útvarů je poměrně široká - od alergické reakce po očkovaní na boku psa až po různé novotvary. Netuším anamnestické údaje - věk pejska, zda útvar vznikl náhle, či delší dobu rostl a teď se zvětšil, aj.
K závěru o co se jedná, je nutné osobně navštívit ordinaci Vašeho veterinárního lékaře, který Vám jistě adekvátně poradí.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Diagnostika nespavosti

Nespavost není nemoc v pravém slova smyslu, což znamená, že se nedá diagnostikovat. Nespavost má co dočinění s nějakou jinou příčinou způsobující problematiku spaní. Lékař bude posuzovat aktuální zdravotní stav a požádá vás o informace ohledně vašeho zdravotního stavu, jaké léky užíváte a tak podobně. Někdy provede jen fyzické vyšetření a krevní testy, v některých případech studii spánku. Zároveň vás může požádat o spánkovou anamnézu. To znamená, že ho bude zajímat, jestli dobře spíte, jak dlouho spíte, večerní rituály a jakékoli neobvyklé chování. Rovněž vás může požádat o vedení spánkové deníku, což je záznam o spánku. Deník se vede po dobu jednoho až dvou týdnů. Při zjištění jiných duševních problémů (stres, úzkost) vás odkáže k poradci.

Zdroj: Nespavost

Spánková laboratoř pro děti

Potíže se spánkem nebo usínáním nemají jenom dospělí. Zažívá je také celá třetina dětí. Může přitom jít o stejně vážné situace, proto i pro ně existují speciální spánkové laboratoře. V této laboratoři se vystřídají za týden až 3 děti. Vyšetření není vůbec běžné, protože je náročné jak pro pacienta, pro personál a i vyhodnocení, takže na vyšetření se dostávají jen děti, které už prošly spánkovou ambulancí nebo ORL ambulancí a mají jasně zjištěnou „polysomnografii“. Polysomnografie je celonoční záznam kvality spánku. Při polysomnografii speciální elektrody a čidla snímají důležité funkce dítěte, především elektrickou aktivitu mozku EEG. Podobné elektrody se dávají i k očím a na bradu, kde se snímá svalové napětí brady a očí. Měkké hrudní a břišní pásy sledují dýchací pohyby, malý senzor před nosem a ústy kontroluje průtok vzduchu. EKG měří dvě elektrody přilepené na hrudníku, čidlo na prstu hlídá sycení krve kyslíkem. Videokamera u stropu kontroluje pohyby dítěte i ve tmě.
Jak děti zvládají nebo snášejí toto vyšetření? V naprosté většině celkem dobře. Dokonce se monitorují i úplně malé děti, kojenci, pro ně je připravená postýlka, která je vyhřívaná. Nejhorší věk pro spánkovou laboratoř je starší kojenecký věk, kolem devíti měsíců až do roka a půl, kdy děti jsou už hodně bojovné a nechtějí si vyšetření nechat udělat.
Dětské potíže jsou podobné jako problémy dospělých. Většinou ale mají jinou příčinu i léčbu.

Spánkové poruchy dětí:

  • obstrukčně spánková apnoe;
  • noční neklid, noční děsy;
  • noční chůze ve spánku;
  • nadměrná spavost.

Zdroj: Poruchy spánku

Plicní klinika

  • Pracoviště CPSB
  • Poradna pro poruchy dýchání ve spánku

Odborné zaměření

Pracoviště provádějí diagnostiku různých typů poruch dýchání ve spánku, jako je:

  • prostá a habituální ronchopatie (chrápání);
  • hypopnoe a apnoe obstrukčního, smíšeného a centrálního původu;
  • porucha dýchání nemocných s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN);
  • porucha dýchání nemocných s bronchiálním astmatem;
  • porucha dýchání nemocných s plicní fibrózou;
  • porucha dýchání nemocných s kyfoskoliózou;
  • Pickwickův syndrom.
Vyšetřovací metody:
  • plicní vyšetření;
  • somnografie (spánková polygrafie);
  • polysomnografie.
Terapie a expertní činnost:
  • nastavení ventilační léčby (CPAP, BIPAP);
  • oxygenoterapie (koncentrátorem kyslíku nebo tekutým kyslíkem);
  • farmakoterapie přidružených plicních chorob;
  • expertní poradenství při posouzení indikací operačních řešení poruch dýchání metodami otorinolaryngologie nebo stomatologické chirurgie.

Podmínky pro přijetí k vyšetření do Poradny pro poruchy dýchání ve spánku Plicní kliniky FNHK

1. Informace pro objednávající lékaře a pro pacienty:

Praktický lékař nebo specialista zajistí před odesláním pacienta s podezřením na poruchu dýchání ve spánku do specializované poradny Plicní kliniky:

  • souhrn základní anamnézy, medikace a fyzikální vyšetření pacienta;
  • popis vyšetření EKG a RTG srdce a plic (provedené v posledním roce);
  • vyšetření u spádového plicního lékaře nebo alergologa včetně spirometrie.

2. Informace pro objednávající lékaře:

Pacienty lze objednat pouze do Poradny pro poruchy dýchání ve spánku, nikoli přímo do spánkové laboratoře!

Předcházejí-li poruchám spánku cévní mozkové příhody, poruchy kvality spánku, usínání, psychické a/nebo neurologické poruchy, je prvotní objednání vhodnější v poradnách pro poruchy spánku Psychiatrické nebo Neurologické kliniky FNHK.

Ordinační doby a kontakt k objednání

Poradna pro poruchy dýchání ve spánku:

  • • pondělí–čtvrtek: 8:00–14:00 hod.

Objednání vyřizuje zdravotní sestra Kateřina Žohová.

Tel.: 495 834 775

Adresa

Plicní klinika FN a LF UK (Plicní pavilon budova č. 14)

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Sokolská 581

500 05 HRADEC KRÁLOVÉ

Zdroj: Spánkové centrum Hradec Králové

Diagnostika a léčba astmatu

Pokud máte podezření na astma, navštivte svého lékaře, který vás vyšetří a otestuje. Pokud bude astma diagnostikováno, existuje mnoho způsobů léčby, které dokážou zlepšit problémy zapříčiněné astmatem.

Zdroj: Co je astma?

Spánková obrna a příznak závažného problému

Spánková obrna se pouze projevuje tím, že se tělo v určitých fázích spánku nepohybuje. Zřídka je spojena s hlubokými psychickými problémy. V dřívějších dobách byla považována za „zlo“. Mnoho kultur má své příběhy ohledně spánkové obrny. Stále ale není známa přesná příčina tohoto jevu.

Zdroj: Spánková obrna

Léčba potravinové alergie

Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být výhradně v rukou specialistů – alergologů-imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku. Při menších alergických reakcích se používají volně prodejné léky. Naopak antihistaminika jsou pouze na lékařský předpis (kromě volně prodejného Claritinu).

Zdroj: Potravinová alergie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP