Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIAGNOSTIKA CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY

OBSAH

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mozková mrtvice odborně cévní mozková příhoda může mít dvě příčiny. Buď se ucpe céva a nebo praskne. V prvním případě je třeba rozpustit sraženinu a v druhém případě naopak srážení krve podpořit. Wobenzym může pomoci předcházet krevním sraženinám, které by mohly znovu ucpat cévu v mozku, protože aktivuje enzymatický rozklad fibrinu v krevních sraženinách. Mohl by tak přispět v prevenci opakování mrtvice, která byla způsobena ucpáním cévy - tak zvaná ischemická cévní mozková příhoda.

Neexistují žádné výzkumy, ani z lékařské praxe nejsou k dispozici žádné důkazy o přínosech Wobenzymu v následné léčbě cévní mozkové příhody. Rovněž nejsou široce známy ani následky takového užívání. Každá cévní mozková příhoda má svou následnou léčbu. U ischemické cévní mozkové příhody, kde by mohl být Wobenzym přínosem, se tato léčba týká prodloužení srážení krve - tak zvané léky na ředění krve. Wobenzym má také vliv na krevní sraženiny, proto by jeho případné zavedení do léčby mělo být konzultováno s neurologem, který vede léčbu po mrtvici.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem CMP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Matičková .

Kde najdu kontakty na centra zaměřená pouze na RHB po CMP. maminka má trochu ochrnutou levou nohu,její 92 let a jiné vážné příznaky nemá,poradíte mi prosím ,na které centrum se obrátit je zatím v nemocnici na neurologii,teprve od čtvrtka 25.2.2015 moc děkuji za radu Bydlíme v Praze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady je jedno z velmi dobrých center na podporu pacientů po mozkové příhodě v Praze: www.klinika-malvazin…
Najděte zde Libora Musila - primáře rehabilitačního oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky, který Vám vysvětlí co přesně znamená pojem neurorehabilitace a za jak dlouho po cévní mozkové příhodě začít s rehabilitací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CMP

Slabá mozková mrtvice

Pokud stejné neurologické příznaky jako u cévní mozkové příhody ustoupí do 24 hodin, jedná se o tzv. tranzitorní ischemickou ataku (TIA). Poškození není trvalé a na CT (počítačová tomografie) se může potvrdit výskyt menšího infarktu mozkové tkáně. Při lehčí formě CMP může pacient pociťovat pouze bolesti hlavy a závratě, výjimkou není zvracení. Pacienti si rovněž stěžují na rozmazané či dvojité vidění.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Bulka.

Prosím o radu, mám ucpanou krkavici na pravé straně 40 procent a na levé 60 procent. Poraďte jak se vyhnout operaci.
Nemá někdo zkušenost z Wobenzymem? Beru prášky na vysoký tlak a cholesterol.
hodnoty cholesterolu HDL 1,27,LDL 2,53

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym na takto ucpané cévy nepomůže. Obecně všechny způsoby alternativní medicíny, které by se daly použít na ucpané cévy jsou nebezpečné, protože hrozí riziko náhlé mozkové příhody nebo infarktu. Může zde totiž dojít k uvolnění velkého plátu cévní výstelky, který pak cestuje krevním řečištěm a ucpe slabší kapiláry. Přes ně se pak nebude prokrvovat tkáň například v mozku a může tak dojít k mrtvici. Pokud Vám byla doporučena operace, tak určitě je to nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak se ucpaných cév zbavit. Doporučuji s tímto si nezahrávat a respektovat zde rady konvenční medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE ELIQUIS 2,2MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kojan.

Je mi 72 roků a beru po prodělaných emboliích denně 2x ELIQUIS2,5mg.
Tento lék mi byl dán v nemocnici protože Valfarin jsem nesnášel pro kožní problémy a trávicí problémy. Lék je poměrně drahý a při mém nízkém důchodu je to vždy velké vydání z rozpočtu. Je možná úhrada ze zdravotního pojištění? Je to lék který neškodí organizmu /ledviny a játra/? Děkuji za odpověď. Kojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Eliquis 2,5 mg je hrazen ze zdravotního pojištění jen u pacientů po operaci kyčelního nebo kolenního kloubu. Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu.
Existuje ale silnější varianta 60 tablet Eliquis 5mg, a ta je hrazena ze zdravotního pojištění i pro pacienty jako jste vy. Konkrétní podmínky úhrady zní: Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem.

Můžete se zkusit dohodnout se svým lékařem, aby vám předepsal tento lék s tím, že si tablety budete půlit, abyste dostal dávku 2,5 mg. Pak budete doplácet jen přibližně 200 Kč za 120 dávek Eliquis 2,5 mg.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Můžete zabránit mrtvici?

Po prodělání cévní mozkové příhody můžete být znovu ohroženi. Doporučuje se změna životního stylu, která snižuje rizika mozkové mrtvice a zlepšuje celkové zdraví.

Zamezte zdravotním problémům

  • Hlídejte si vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.
  • Udržujte hladinu cukru v krvi v požadovaném rozmezí.
  • Pokud vám lékař doporučí užívání léků, jako je například Aspirin, nebo léků na ředění krve, tak je užívejte. Užívání těchto léků zabraňuje mozkové mrtvici.
  • Užívejte léky podle předpisu.

Zdravý životní styl

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Omezte pití alkoholu, muži dva nápoje denně, ženy jen jeden.
  • Dbejte na zdravou hmotnost. Obezita vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a cukrovce. Obézní lidé mají větší riziko mrtvice.
  • Doporučuje se denně cvičit alespoň po dobu 30 minut. Zejména se jedná o cvičení jako běh, plavání, jízda na kole, hraní tenisu a další sporty.
  • Konzumujte vyváženou stravu, která má nízký obsah cholesterolu, nasycených tuků a solí. Tyto potraviny způsobují kornatění tepen. Také se doporučuje častá konzumace ovoce, zeleniny a ryb.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S lékem Eliquis to není jednoduché. Krátkodobá léčba po náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu je pojišťovnou hrazena jen částečně a po omezenou dobu. Maximální celková doba podávání hrazená ze zdravotního pojištění po elektivní náhradě kolenního kloubu činí 14 dní a po elektivní náhradě kyčelního kloubu činí 28-35 dní. V těchto případech jsou aktuální doplatky následující:
ELIQUIS 2,5 20 tablet - doplatek pacienta 230 Kč.
ELIQUIS 2,5 60 tablet - doplatek pacienta 540 Kč.

Pro dlouhodobou léčbu je Eliquis používán u pacientů, kteří byli dříve na Warfarinu, ale ten u nich vyvolával závažné nežádoucí účinky a nedařila se udržet správná srážlivost krve. Eliquis se u těchto pacientů používá pro prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie nebo u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací indikovaných k antikoagulační léčbě. Pro tyto případy je k dispozici balení 160 tablet, na které pojišťovna přispívá jen částečně.
ELIQUIS 2,5 160 tablet - doplatek pacienta 3 442 Kč.
Dlouhodobá léčba může být předepsána pouze lékařem v těchto oborech: ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie, neurologie, dětská neurologie, kardiologie, dětská kardiologie, angiologie, vnitřní lékařství
hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie, chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Léčba cévní mozkové příhody

Léčba ischemických cévních mozkových příhod se zaměřuje na obnovení průtoku krve do mozku. Pokud se dostanete do nemocnice hned po mrtvici, lékaři vám dají léky, které rozpouštějí krevní sraženiny. Výzkum ukazuje, že tento lék dokáže zotavit z mrtvice, zvláště pokud byl podán do 90 minut od prvních příznaků. Existují i jiné medikamenty, které jsou určeny k prevenci vzniku krevních sraženin a zvládnutí příznaků nemoci.

Hemoragická mrtvice bývá těžko léčitelná. Lékaři mohou provést chirurgický zákrok nebo jiné ošetření, aby zastavili krvácení a tlak v mozku. Léky se užívají ke kontrole krevního tlaku, otoku mozku a dalších problémů.

Pokud je váš stav stabilizován, léčba se zaměří na prevenci dalších problémů. Nejspíš budete muset užívat řadu léků, zejména na vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a diabetes. U některých lidí je nutné chirurgické odstranění nahromaděného plaku z krevních cév, které zásobují mozek (karotické tepny).

Nejlepším způsobem, jak zlepšit činnost mozku po mrtvici, je rehabilitace. Cílem mozkové rehabilitace je opětovné získání dovedností, které byly ztraceny při mrtvici, a rovněž snaha zabránit zhoršení v budoucnosti. Během několika měsíců po mrtvici máte největší šanci na opětovné získání svých schopností. Rehabilitace by měla začít co nejdříve po mrtvici.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS POROVNAT CENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Machová.

Dobrý den. Paní doktorka mi napsala Eliquis ale napsala tam hradí pacient. Myslela jsem, že budu platit třeba 700Kč za měsíc, ale 1770 Kč měsíčně to jsem neěekala. Mám důchod 9771 Kč. Tak to asi není pro mě. Nedalo by se prosím získat nějakou slevu ? Po Warfarinu jsem v měsíci 3x krvácela. Bojím se ho a proto ho nechci. Děkuji Eva Machová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Eliquis je částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění za těchto podmínek:

1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.:

- nemožnost pravidelných kontrol INR,

- nežádoucí účinky při léčbě warfarinem,

- nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí,

- rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů:
> symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA,
> věk vyšší nebo rovný 75 let,
> diabetes mellitus,
> hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:

a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,

b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,

c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Vy byste mohla splňovat podmínku číslo 1., když se u vás vyskytují nežádoucí účinky ve formě krvácení. Ověřte si u svého lékaře jaké onemocnění vám léčil pomocí Warfarinu. Jestli je to prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie s nevalvulární fibrilací síní, tak byste měla mít nárok na tento příspěvek od pojišťovny. Pamatujte také na to, že předpis může vystavit jen lékař internista, neurolog, kardiolog, angiolog a nebo hematolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis porovnat ceny

Následky mozkové mrtvice

Následkem nemoci není pouze ztráta již zmíněné soběstačnosti, dlouhodobá rehabilitace, poruchy pohybu, zraku, myšlení a řeči. Čtvrtina pacientů i přes veškerou péči zůstává v invalidním důchodu. Hlavním následkem nemoci je zanedbání léčby vzniklé CMP či nedodržování léčby nebo režimových opatření (kouření, dieta atd.). První cévní mozkovou příhodu přežije průměrně 8 z 10 pacientů, ale při nedostatečné léčbě či z jiných příčin dojde k jejímu opakování, které už přežívají pouze 4 pacienti z 10.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené triglyceridy jsou považovány za rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Představují další typ tuku, který se přenáší v krvi ve formě komplexů nazývaných lipoproteiny. Vysoké hladiny trialglycerolů mohou zvyšovat riziko onemocnění srdce, proto je důležité snažit se udržovat si hladinu triglyceridů nízkou.
Pokud jsou triglyceridy, LDL a HDL cholesteroly v nerovnováze, hrozí riziko infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody.

Optimální hodnoty jsou:
- celkový cholesterol 5,0 mmol/l nebo méně
- LDL cholesterol 3,0 mmol/l nebo méně
- HDL cholesterol 1, 0 mmol/l nebo více u mužů 1, 2 mmol/l nebo více u žen
- Triglyceridy 1, 7 mmol/l nebo méně

Co dělat pro snížení triglyceridů:
- zhubněte
- vyřaďte ze své potravy cukr a nahraďte ho například stévií
- omezte příjem fruktózy (ovocný cukr obsažený ve sladkém ovoci)
- jezte stravu s nízkým obsahem tuku
- nahraďte trans mastné kyseliny zdravějšími tuky například zvýšením příjmu omega-3 mastných kyselin (rybí tuk)
- nepijte alkohol
- cvičte pravidelně několikrát do týdne
- užívejte léky na snížení triglyceridů, které vám předepíše váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Příznaky mrtvice

Onemocnění cévní mozkovou příhodou je charakteristické svými příznaky, kdy dochází k motorickým a smyslovým poruchám. Může mít spoustu projevů, které jsou většinou neurologického původu, ale v 5 % se vyskytuje jako asymptomatická (bez příznaků). Vždy závisí na poškozené oblasti mozku.

Pokud jste v přítomnosti člověka, jenž právě utrpěl CMP, poznáte to většinou na první pohled. Charakteristické je, že pacient vypadá jako by byl mimo sebe, je zmatený, má povislý koutek a jazyk k jedné straně úst. Samovolně mu mohou vytékat povislým koutkem sliny z úst. Má poruchu řeči – nemůže pořádně artikulovat. Jestliže mu budete aspoň trochu rozumět, bude si stěžovat, že nevidí na jedno oko a nebude moci hýbat polovinou těla. Může být úplně nehybný a hýbat jen očima (nebo jedním okem) a vidět a slyšet, co se děje v okolí, ale nemůže se vyslovit či vám dát najevo, co mu je. Při cévní mozkové příhodě se často objevují tzv. parézy (ochrnutí, částečná ztráta hybnosti) či plegie (úplné ochrnutí, obrna, úplná ztráta hybnosti). Je charakteristické, že parézy i plegie se vyskytují vždy na jedné půlce těla (pravé či levé) a je to vždy na druhé straně než mozková hemisféra, kde došlo k poškození mozkové tkáně. Někdy se po CMP vyskytuje i porucha čití – hypestezie. Pacient má problém s koordinací pohybů, orientací v místě a času, nedokáže vyjádřit myšlenku (nenachází správná slova). Při těžké cévní mozkové příhodě dochází i ke ztrátě vědomí až úmrtí – poruchou center, která jsou důležitá pro základní životní funkce, a edémem (otokem) mozku.

Uzdravení pacienta záleží na míře poškození mozku, prodlevou v léčbě a následnou péčí a rehabilitací. V mnoha případech může i přesto dojít k vyléčení. Na druhé straně je však mrtvice stále častou příčinou úmrtí – uvádí se až 20 % během prvního měsíce od příhody. Také proto, že cévní mozkovou příhodu pacient může prodělat opakovaně jako například infarkt myokardu. Ze statistik ale vyplývá, že zcela se uzdraví až 40 % pacientů.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi MOZKOVÉ ANEURYZMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Schidlerová.

Dobrý den, prosím chci se zeptat jestli může člověk který prodělal mozkové aneuryzma letět letadlem. Moc děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pipinka.

Tak si to vygoogluj ;-)

Zdroj: diskuze Mozkové aneuryzma

Diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba tupozrakosti během dětství je velmi důležitá. Pokud je příčina tupozrakosti opravena v průběhu dětství, mozek se může naučit správně vidět. Jak dítě roste, léčba bývá méně efektivní a amblyopie se může stát trvalou.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi BOLESTI PO OPERACI MOZKOVÉ VÝDUTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šustková.

Jak zvládnout ukrutné bolesti po operaci mozkové výdutě (akutní).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Sniehottová.

V r. 2014 jsem prodělala rupturu aneurysmatu s následným masivním krvácením do mozku. Následkem toho jsem ochrnula na levou polovinu těla. Ráda bych se spojila s někým, kdo tuto příhodu prožil také. Potřebuji vědět, jak probíhá rehabilitace. Je mi 48 let, učím se znovu chodit, rukou však nehýbu vůbec. Je na tom někdo lépe ? A je vůbec možné se z tohoto ochrnutí nějak dostat. Budu vděčná za každou radu. Chodím různě k fyzioterapeutům, jezdím do RÚ. ale potřebuji se dozvědět, jak bych si mohla cvičením pomoct sama a jestli mám vůbec nějakou šanci.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolesti po operaci mozkové výdutě

Diagnostika folikulitidy

Určení diagnózy patří do kompetence kožního lékaře neboli dermatologa. Ten diagnostikuje folikulitidu pouhým pohledem na postižená místa.

Zdroj: Folikulitida

Diskuze

V diskuzi CÉVNÍ NEDOSTATEČNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,

manžel trpí cévní nedostatečností dolních končetin. V létě jedeme k moři, a proto nás zajímá, jaká kosmetika je pro něj nejvhodnější a nejšetrnější...

děkuji za odpověď

S pozdravem

Lenka Kostohryzová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cévní nedostatečnost

Co je to mozková mrtvice?

Selhání mozkového krevního oběhu patří ve většině industriálních států na druhé až třetí místo mezi příčinami smrti. Incidence iktů (ischemických i hemoragických společně) je v České republice dvakrát vyšší než v jiných medicínsky vyspělých státech, pohybuje se okolo 300 případů na 100 000 obyvatel za rok. Ischemické ikty tvoří 80–85 % všech cévních mozkových příhod. Hemoragie (krvácení)se nezávisle na příčině podílí asi na 20 % celkového počtu CMP, 10–15 % připadá na spontánní intracerebrální krvácení a na zbývajících zhruba 5 % se podílí spontánní subarachnoideální nebo intraventrikulární krvácení. Terapeutické možnosti u CMP prodělávají v současné době významné změny, které je vzhledem k akutnosti stavu nutné neustále sledovat a doplňovat dle nejnovějších poznatků. Vedle diagnostického pokroku daného zejména neurologickými aplikacemi nových zobrazovacích metod se podstatně rozšířily i možnosti včasné a účinné léčby.

K cévní mozkové příhodě dochází, když se přívod krve do určité části mozku náhle zastaví nebo sníží, nastává změna funkce té části těla, kterou ovládá postižená oblast mozku. Pokud jakákoli část těla – včetně mozku – zůstane bez zdroje čerstvé krve a kyslíku, její buňky to poškodí, nebo zabije. Ačkoli je poškození některých buněk reverzibilní, smrt mozkových buněk je trvalá a má zpravidla za následek trvalou invaliditu.

Rozeznáváme tři hlavní typy iktu

  1. trombotický – nejčastější, vyvolaný krevní sraženinou, která nedokáže projít tepnou a která už tak bývá zúžena nánosem plaky (tuku) v krevních cévách (obvykle v krku) a tím blokuje průtok krve
  2. embolický – způsobený cirkulujícím kouskem sraženiny, jež se usadí v některé z mozkových cév; sraženina se tvoří na jiném místě v těle, obvykle v srdci, odkud je pak volně unášena krevním řečištěm, dokud neuvázne v některé z malých cév v mozku
  3. hemoragický – jeho příčinou může být ruptura krevní cévy, po níž dochází ke hromadění krve v mozku; to se může stát buď zevnitř v podobě aneuryzmatu, výdutě na zeslabeném místě ve stěně tepny, nebo zvenčí jako následek úrazu hlavy; příčinou aneuryzmat jsou často vrozené vady nebo vysoký krevní tlak; hemoragické cévní mozkové příhody jsou nejzávažnější a mnohdy končí smrtí, naděje na plné uzdravení je menší než u ostatních dvou typů

Zdroj: Mrtvice

Výběr vhodné kosmetiky

Neexistuje univerzálně špatná ani dobrá kosmetika. Všichni preferujeme něco jiného. Dobrého pomocníka najdete v našem dalším článku.

Autor: JK, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Diagnostika pokožky

Co zjistí diagnostika pokožky

Některá kosmetická centra nabízejí poměrně novou službu, která se zabývá diagnostiku pokožky. Dozvíte se úroveň hydratace, produkce seba (kožního mazu), změří celkový stav a biologický věk, fototyp a ve finále Vám doporučí i vhodné kosmetické prostředky. Když si nejste jisti, zda o svou pokožku umíme správně pečovat, anebo si snad ani nejste jisti typem pokožky, měli byste takové centrum rozhodně vyhledat.

Správná péče nám zajistí obdivné pohledy od přátel či partnerů a za tu větu „Vypadáš báječně, nikdy bych ti ten věk nehádal“ nám to zajisté stojí ...

Zdroj: Diagnostika pokožky

Léčba potravinové alergie

Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být výhradně v rukou specialistů – alergologů-imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku. Při menších alergických reakcích se používají volně prodejné léky. Naopak antihistaminika jsou pouze na lékařský předpis (kromě volně prodejného Claritinu).

Zdroj: Potravinová alergie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP