Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIAGNOSTIKA KOPŘIVKY A ANGIONEUROTICKÉHO EDÉMU

OBSAH

Jak se léčí kopřivka a angioneurotický edém?

Nejlepší léčbou kopřivky a angioneurotického edému je identifikace příčin a jejich odstranění. Obvykle vám lékař předepíše antihistaminika, aby se vám co nejrychleji ulevilo. Pravidelné užívání antihistaminik omezuje příznaky kopřivky. Chronická kopřivka se dokonce léčí pomocí antihistaminik nebo pomocí jejich kombinace s dalšími léky. Pokud antihistaminika neposkytují úlevu, předepisují se perorální kortikosteroidy. U těžkých případů kopřivky nebo angioneurotického edému se užívají adrenalinové injekce nebo kortizonové léky.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

AHoj Rayleen, cetla jsem tady ten tvuj pribeh a myslim, ze by ses mala uz o neco pokusit a ptat se pak rovnou v osobnim kontaktu. Delej s tim neco, at to mas rychle za sebou!

Zdroj: diskuze Diagnostika

Jak se diagnostikuje kopřivka a angioneurotický edém?

Lékař vám bude klást mnoho otázek, aby mohl objevit možnou příčinu tohoto onemocnění. Neexistují totiž žádné speciální testy na kopřivku nebo související otok angioneurotického edému. Výsledek závisí na důkladném vyšetření vašeho zdravotního stavu lékařem a také na kožních testech dermatologa (provádějí se k určení alergických látek).

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Bohužel, podle webu Centra zdravých vlasů to vypadá, že prof. Arenberger, alespoň ne oficialně neordinuje, a je uveden pouze jako odborný garant. Pokud mám tedy zájem o co nejpřesnější diagnostiku, myslíte, že nemá vůbec smysl obracet se na státního lékaře a je lepší rovnou se objednat na Dermatologickou kliniku ?! Na jakém principu je vlastně v takovýchto případech diagnostika založena ?! Je v pořádku, když se lékař omezí pouze na ohledání pokožky ?!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, Rayleen,

diagnostika se odviji vzdy od individualniho posouzeni lekare a neexistuje zadny oficialni postup. Mate pravdu, ze pan prof. Arenberger vice cestuje nez ordinuje, dal jmeno instituci, ktera dnes z toho vice mene tezi. Pres veskere negativni ohlasy, ktere na tuto instituci mame, je nutne rict, ze kozni potize se resi velmi obtizne. Jednak samotna diagnostika je dlouhodoby proces a take lecba je velmi komplikovala. Diagnostika rozhodne nespociva jen v letmem pohledu lekare na postizene misto. Ale je nutne provest krevni testy, testy na alergeny, projit rodinnou anamnezu, dale doporucuji zmenit jidelnicek, protoze strava byva vice nez 50% uspechu reseni problemu. Bohuzel vetsina lekaru na tento fakt zapomina.

Az se vratite z diagnozou, napiste. Ke konzultaci vyuzivame pana Prof. Elsackera z oboru klinicke biochemie, ktery se sam kdysi podilel na vyzkumu lecby lupenky a sebor.dermatitidy.
Hezky den, J.

Zdroj: diskuze Diagnostika

Diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba tupozrakosti během dětství je velmi důležitá. Pokud je příčina tupozrakosti opravena v průběhu dětství, mozek se může naučit správně vidět. Jak dítě roste, léčba bývá méně efektivní a amblyopie se může stát trvalou.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi OBNOVENÍ RŮSTU OBOČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

prosím o radu,z ničeho nic mi zřídlo na levé straně obočí a je tam i místo kde není vůbec.Jsem s toho v rozpacích stále čekám že mi začne opět růst ale nic se neděje.Poradtě mi nekdo co s tím děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonka.

Dobrý den, mrzí mě váš problém. Těžko říct, jak v tomto případě vyřešit příčinu problému. Ale určitě se dá snadno řešit to doplnění obočí. Pokud je žena spíše na to přirozenější obočí, tak si myslím, že tohle www.radchenko.cz/3d-… je super způsob. Tedy dle mě to vypadá opravdu přirozeně. A určitě je také důležitý výběr salonu.

Zdroj: diskuze Obnovení růstu obočí

Diagnostika astmatu

Aby bylo možné astma úspěšně léčit, je v první řadě nutné ho odhalit, co nejdříve ho správně diagnostikovat. Pro diagnostiku astmatu se používá poznatku, že jestliže je v dýchacích cestách zánět, tak pak množství oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu stoupá. Diagnostika se provádí speciálním přístrojem, který ho dokáže zachytit. Lékařům pomáhá odhalit astma i tam, kde na něho ostatní příznaky neukazují.

Zdroj: Astma bronchiale

Diagnostika folikulitidy

Určení diagnózy patří do kompetence kožního lékaře neboli dermatologa. Ten diagnostikuje folikulitidu pouhým pohledem na postižená místa.

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČENÍ KOPŘIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš Prázný.

Dobrý den, již asi dva roky chodím na kožní kliniku v Hradci Králové nejprve se seboroickou dermatitidou, která přešla v kopřivku. Nejprve mi dávali Elocom, který pomáhá i na kopřivku, pak Xados,, Jovesto a nyní Advantan krém, Sumamed a Ewofex, který se bojím vzít, protože jsem byl před měsícem na čtvrté negativní biopsii prostaty a měl jsem
brát Tanyz Eras 0,4 mg. Když však vezmu oba tyto poslední léky, zastavuje se mi močení.
Kopřivka je čím dál větší v rozsahu a když ji namažu jakýmkoli krémem /Nivea, Advantan,
Bepanthen/ kopřivka po hodině na namazaném místě se ztratí a vyrazí ve větší formě jinde a na více místech a ve větším rozsahu, to zn. třeba na celé lopatce a i jinde najednou.
Jsem již nešťastný a domnívám se, že nejsem dobře léčen. Můžete mi pomoci?
Děkuji Vám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léčby kožního onemocnění, která trvá déle než dva roky a nikam nevede, tak je lepší změnit kožního lékaře. Tím se vám dostane nového zájmu nevyčerpaného lékaře a možná se pak povede i vyléčení. K takto zapeklitému výskytu kopřivky bude těžké hledat pomoc na internetu, protože bez vyšetření a biochemických testů je to jako házet hrách na zeď. Zkuste najít ochotného kožního třeba v Pardubicích a nebo někde jinde v Hradci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená vyrážka na břiše

Zelený čaj na kopřivku

Doporučená denní dávka zeleného čaje jsou tři šálky ke zmírnění kopřivky. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje 240 až 320 mg polyfenolů. Chcete-li používat zelený čaj, potřebujete sušený zelený čaj nebo zelený čaj v nálevových sáčcích, který zalijete vroucí vodou a necháte po dobu 10 až 15 minut vylouhovat. Po uplynutí doby vyjměte sáček a ihned vypijte.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
diferenciální diagnostika možných útvarů je poměrně široká - od alergické reakce po očkovaní na boku psa až po různé novotvary. Netuším anamnestické údaje - věk pejska, zda útvar vznikl náhle, či delší dobu rostl a teď se zvětšil, aj.
K závěru o co se jedná, je nutné osobně navštívit ordinaci Vašeho veterinárního lékaře, který Vám jistě adekvátně poradí.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Výběr vhodné kosmetiky

Neexistuje univerzálně špatná ani dobrá kosmetika. Všichni preferujeme něco jiného. Dobrého pomocníka najdete v našem dalším článku.

Autor: JK, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Diagnostika pokožky

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika K..

Měřím cukr, hlídám stravu, doporučení lékaře dodržuju pravidelně, ale s neuropatickou bolestí mám problémy pořád :-( Zkouším kurkumu a Neuritogen, uvidíme…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dva roky jsem byla léčena na neuropatii a nakonec se ze všeho vyklubala onemocnění páteře. Trýznivé bolesti nohou i v klidovém stavu, pálení, štípání stehen a okolo kolene a postupně ke kotníkům.
Je opravdu důležitá správná diagnostika. Já diabetes II.typ,a cukr stále nízko, než u normální cukrovky.
Držím palce, ať se Vám brzy uleví a hlavně ať najdete ten správný směr k zmírnění bolesti.
S pozdravem Iva.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Kopřivka na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět kopřivku.

Zdroj: Bylinná léčba kopřivky

Diskuze

V diskuzi HEMATOM ABCES U PSA NA NOSE OBRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Marešová.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, máme doma Mini Bulika a na nose se mu objevil velký podebrany flek.
A na veterině nam řekli ze to je nádor, ale nam to tak nepřijde chci se zeptat zda by to taky nemohl byt hematom nebo něco jiného. Děkuji za odpověď přikládám fotku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
diagnostika léze na nose pejska bude určitě vyžadovat histologické vyšetření postižené tkáně, které přesněji řekne, o co se jedná a jaká bude nejúčinnější léčba. Z obrázku to opravdu nelze určit. Netuším jaká je celková anamnéza psa a zda byl vzorek z tkáně histologicky vyšetřen. Hematom bych ale z fotografie vyloučila, v úvahu připadá spíše zánětlivá, nádorová tkáň, aj. či kombinace různých problémů.

Hodně štěstí,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Hematom abces u psa na nose obrazky

Diagnostika a léčba astmatu

Pokud máte podezření na astma, navštivte svého lékaře, který vás vyšetří a otestuje. Pokud bude astma diagnostikováno, existuje mnoho způsobů léčby, které dokážou zlepšit problémy zapříčiněné astmatem.

Zdroj: Co je astma?

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Co zjistí diagnostika pokožky

Některá kosmetická centra nabízejí poměrně novou službu, která se zabývá diagnostiku pokožky. Dozvíte se úroveň hydratace, produkce seba (kožního mazu), změří celkový stav a biologický věk, fototyp a ve finále Vám doporučí i vhodné kosmetické prostředky. Když si nejste jisti, zda o svou pokožku umíme správně pečovat, anebo si snad ani nejste jisti typem pokožky, měli byste takové centrum rozhodně vyhledat.

Správná péče nám zajistí obdivné pohledy od přátel či partnerů a za tu větu „Vypadáš báječně, nikdy bych ti ten věk nehádal“ nám to zajisté stojí ...

Zdroj: Diagnostika pokožky

Domácí léčba kopřivky

  • Aplikace mokrých studených obkladů na postiženou oblast kůže.
  • Pití bylinných čajů, velmi účinné jsou zelené čaje, lékořicové čaje, heřmánkový čaj.
  • Rostlinná antihistaminika – kopřiva nebo bazalka.
  • Velmi účinná je teplá ovesná koupel, která zmírňuje svědění a uklidňuje pokožku.
  • Použití gelu aloe vera (tato rostlina je účinná na všechny kožní onemocnění).
  • Použití zázvoru.
  • Obohacení jídelníčku o vitamíny, zejména vitamín C, který posílí imunitní systém a předchází kožním onemocněním.
  • Pokud se kopřivka nelepší, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Bylinná léčba kopřivky

Léčba potravinové alergie

Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být výhradně v rukou specialistů – alergologů-imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku. Při menších alergických reakcích se používají volně prodejné léky. Naopak antihistaminika jsou pouze na lékařský předpis (kromě volně prodejného Claritinu).

Zdroj: Potravinová alergie

Diagnostika potravinové alergie

Neexistuje žádný standardní test k potvrzení nebo vyloučení potravinové alergie. Lékař musí posoudit řadu faktorů, než je schopen stanovit diagnózu. K určení alergie na potraviny nebo vysledování jejích příznaků se používá:

  • popis příznaků
  • fyzikální vyšetření
  • tvorba jídelního deníku
  • kožní testy
  • eliminační dieta
  • krevní testy
  • orální testy

Zdroj: Potravinová alergie

Diagnostika spánkové obrny

Diagnostika spánkové obrny závisí vždy na konkrétních projevech daného pacienta. Může se projevit problémy s pohyblivostí nebo nemluvením během spánku, přičemž má pacient pocity bezradnosti, úzkosti, ohrožení. Často není nutná léčba, nicméně je důležité informovat lékaře, pokud trpíte některým z níže uvedených problémů:

  • citlivost a strach z příznaků;
  • unavenost během dne;
  • výskyt zmiňovaných příznaků úzkosti během noci.

Lékař bude potřebovat znát veškeré symptomy a doporučí vám následující:

  • popis všech příznaků a vedení spánkového deníku po dobu několika týdnů;
  • zjištění vaší zdravotní anamnézy, včetně všech známých poruch spánku nebo informace o rodinné anamnéze týkající se poruch spánku;
  • odkáže vás ke specialistovi, který provede hlubší vyšetření;
  • studování poruch spánku během noci nebo denní studie, aby došlo k ujištění, že se nejedná o jiné spánkové poruchy.

Zdroj: Spánková obrna

Diagnostika

Kromě typických projevů lze alergii na BKM stanovit i jednoduchým testem. Má-li vaše dítě některé výše uvedené příznaky a vy se domníváte, že by mohlo jít o tuto diagnózu, zkuste na měsíc z jeho jídelníčku úplně vysadit mléko a výrobky, které ho obsahují. Jestliže příznaky vymizí (bez užívání jiné podpůrné léčby), můžete téměř s jistotou předpokládat, že alergie na BKM je ta správná diagnóza. Tušení pak může potvrdit i alergologické vyšetření na specifické protilátky.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP