Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIAGNÓZA PODLE JAZYKA

OBSAH

Informace o jazyku

Zadní část – jazylka je spojena s ledvinami, střední část se žaludkem a slinivkou, pravá a levá strana jazyka se propojuje se stavem jater. Špička jazyka patří žlučníku, srdci a tenkému střevu. Diagnóza podle vzhledu jazyka není absolutně spolehlivou a samostatně diagnostickou metodou.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem KREV Z JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žofie.

Zničehonic mi. začne krvácet z jazyka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezdůvodné krvácení z jazyka není radno podceňovat a je třeba jít ihned k lékaři. Jazykem se zabývá stomatolog (zubní lékař), ale pomoci může i lékař ORL, popřípadě praktický lékař.

Pomůže vám, když budete mít fotky svého jazyka, když právě krvácí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev z jazyka

Nemoci podle jazyka

  • Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku.
  • Bílý povlak ve středu jazyka značí onemocnění dvanácterníku.
  • Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu.
  • Hnědý povlak znamená onemocnění žlučníku.
  • Suchý jazyk oznamuje onemocnění cukrovkou.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Tajemství jazyka

Jazyk byl v centru pozornosti v Indii, kde je součástí rituálu ranního očišťování. Jedná se o očišťování všech otvorů těla, zejména však jazyka, který byl čištěn od povlaku.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Těžká.

Asi 3 týden mě trápí pobolívání špičky jazyka. Jako bych měla špičku jazyka odřenou a suchou, mám ji trochu červenější a 1 cm od špičky jsou prasklinky. Připadá mě to jako maličkost, ale začíná mě to znepokojovat. Prosím o radu. Těžká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Znepokojujete se správně, protože každá taková prasklinka znamená riziko zanesení infekce a zhoršení problému. Úplně nejlépe vám pomůže zubní lékař, ten vám přesně řekne co to je a jak to léčit. Kdyby měl dlouhé objednací termíny, tak běžte na polikliniku na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jazyka

Co dělat při rakovině jazyka

Jestliže si všimnete nebo zaznamenáte některý z těchto klinických příznaků, musíte ihned navštívit lékaře. Nikdy nezanedbávejte tyto příznaky, rakovina jazyka by měla být brána vážně, jelikož nádor má tendenci rychle se šířit do dásní, čelistí a krku. Efektivní a úspěšné poznání rakoviny jazyka potřebuje dostatečnou znalost příznaků nemoci a včasnou diagnostiku stavu. Samozřejmě že i některé příznaky karcinomu jazyka mohou být na první pohled jasné, ale naopak jsou takové, které se těžko odhalují. Včasná diagnóza a okamžitá terapie je jediný způsob, jak se dá zamezit dalšímu smrtícímu průběhu. Léčba může zahrnovat operaci, chemoterapii či radioterapii, ale záleží na velikosti nádoru a rozsahu jeho šíření do metastáz.

Zdroj: Rakovina jazyka

Prognóza u rakoviny jazyka

Výhled pro osobu s rakovinou jazyka závisí na aktuálním stádiu a na úspěšnosti léčby.

Podle statistik 83,7% lidí s rakovinou úst nebo hltanu ve stadiu 1 přežije 5 a více let. Jen 39,1% lidí přežije 5 a více let, u nichž se rakovina už rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pastrňáková .

Trpne mi jazyk a špička mi začala padat pod spodní zuby
Uprostřed podél celého jazyka popraskaný a po celém povlak
Co to znači?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jistou o tom co Vám přesně je, můžete získat jen při prohlédnutí lékařem na ORL. Jestli chcete experimentovat sama, tak doporučuji zařadit do své ústní hygieny čistění povrchu jazyka zubním kartáčkem. S brněním jazyka Vám může pomoci fyzioterapeut, který na několika setkání uvolní krční obratle a postupně tím obnoví citlivost jazyka. Vyzkoušejte, uvidíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Co dělat při rakovině jazyka

Jestliže si všimnete, nebo zaznamenáte některý z těchto klinických příznaků, musíte ihned navštívit lékaře. Nikdy nezanedbávejte tyto příznaky, protože rakovina jazyka by měla být brána vážně, jelikož nádor má tendenci se rychle šířit do dásní, čelistí a krku. Efektivní a úspěšné poznání rakoviny jazyka potřebuje dostatečnou znalost příznaků nemoci a včasnou diagnostiku stavu. Samozřejmě, že i některé příznaky karcinomu jazyka mohou být na první pohled jasné, ale naopak jsou takové, které se těžko odhalují. Včasná diagnóza a okamžitá terapie je jediný způsob, jak se dá zamezit dalšímu smrtícímu průběhu. Léčba může zahrnovat operaci, chemoterapii či radioterapie, ale záleží na velikosti nádoru a rozsahu jeho šíření do metastáz.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Prognóza

Prognóza rakoviny jazyka záleží na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Vždy jde o individuální léčbu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Diskuze

V diskuzi ODRENY JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ja sem se jen chtela zeptat co muze zpusobovat odreny jazyk z niceho nic mam na spicce jazyka odreny jazyk a postranach afty uz sem na to vyzkousela fialovou vodu bombony na infekci v ustech ted jsem si koupila gel ustni od vcera ho pouzivam na ty afty to zabyra ale ten odreny jazyk spis kdyby se to zvecilo ...dekuji za odpoved testy na krev mam oka a korat mam nedostaek vitamibu B coz beru uz skoro mesic a zadna zmena ...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara Macharová.

Dobrý den nevím jestli je toto normální barva jazyka čistím si několikrát denně zuby i jazyk takovéhle vystoupení pupinky na straně jazyka nevíte co by to mohlo byt?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Odreny jazyk

Bolest jazyka

Bolest jazyka je ve většině případů spojená se zánětem.

Příčiny

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida), který se projevuje zarudnutím a vyhlazením na špičce jazyka. Stav bývá kromě bolesti doprovázen nepříjemným pocitem pálení a brnění jazyka.

Léčba

Léčba spočívá v doplnění vitamínu B12.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Miňhová.

Víc jak měsíc mě trápí bílý povlak jazyka, špička je zarudlá s pár puchýřky které se objevují i na pravé hraně jazyka.
Střídavě jsen zkoušela propolisou tinkturu, konopnou tinkturu, na kloktání florsalmin. Stav se nezlepšuje ani nezhoršuje.
Ve středu 14.4. mám jít na první vakcínu Covid a obávám se zhoršení stavu. Mám jít k obvodnímu nebo zubnímu lékaři?

Prosím o radu. Děkuji.
Miňhová Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí zubní lékař. Vakcinace se nebojte, ale na prohlídku k zubnímu jděte co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc jazyka

Příčiny pálení jazyka

Příčinou pálení jazyka může být rovněž aftózní stomatitida, nebo poranění sliznice jazyka mechanicky, termicky či chemicky. Většina těchto příznaků zmizí v podstatě i bez léčení sama. Pokud potíže přetrvávají, je vhodné si zajistit kontrolu u zubního lékaře.

Zdroj: Zánět jazyka

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vorlickova .

Každou noc ve 4 hod.k ránu mě probouzí bolest na špičce jazyka jako bych měla afty , ráno je opět vše v pořádku.Prosím, o čem to svědčí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

Pálí mě již druhý den jazyk nevím čím to je! Mám rymu

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Jde rakovina jazyka vyléčit?

Rakovinu jazyka je možné vyléčit, přičemž výhled je lepší pro lidi, kteří stihnou včasnou diagnózu. Lidé s rakovinou, která se nešíří, mají vyšší míru přežití.

78% lidí přežije pět let u rakoviny jazyka, než se rakovina rozšíří, ve srovnání s 36%, u kterých se rakovina již rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Projevy na jazyku

  • Při spále je povlak jazyka nápadně malinově červený až tmavě hnědý.
  • Při tyfu, černé choleře nebo úplavici je jazyk namodralý.
  • Bílé skvrny na jazyku (leukoplakie) je potřeba pravidelně sledovat, jelikož mohou vést k rakovině jazyka.
  • Povlaky na jazyku jsou zapříčiněny horečkami nebo poruchami trávicího traktu.
  • Suchost jazyka signalizuje velkou ztrátou tekutin, zejména při cukrovce. Suchý, vyhlazený jazyk může být příznakem druhu chudokrevnosti.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka

Bolest jazyka u dětí

Bolest jazyka u dětí může mít několik příčin. Může jít o nedostatek vitamínů nebo o infekci v dutině ústní a krku. Příčinou bolesti mohou být afty, kousnutí do jazyka nebo drobná poranění na sliznici jazyka od hraček, cizích předmětů anebo potravin. Neopomenutelnou příčinou bolesti jazyka u dětí může být alergická reakce, kousnutí hmyzem nebo nedostatek tekutin.

Zdroj: Bolest jazyka

Brnění jazyka

Brnění jazyka je nepříjemná záležitost, která pacientovi dlouhodobě znepříjemňuje život.

Příčiny

Brnění jazyka může souviset s nízkou hladinou vápníku či poruchou štítné žlázy.

Léčba

Léčba se odvíjí od primární příčiny, a proto je nutné zkontrolovat hladinu vápníku a funkci štítné žlázy.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP