Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMACÍ RADA NA UCPANÝ NOS

OBSAH

Shrnutí

Existuje mnoho domácích opravných prostředků, které jsou ideální pro zmírnění příznaků ucpaného nosu, kromě smrkání. Hlen z nosu se může dostat do plic a může způsobit problémy, jako je bronchitida. Pokud ucpaný nos doprovází bolest, horečka, kašel, tak je vhodné se poradit s lékařem a najít příčinu onemocnění. Velmi důležitá je konzumace potravin, které jsou bohaté na vitamín C (například pomeranče, limetková šťáva). Také by mělo dojít ke snížení konzumace mléčných výrobků a výrobků obsahujících pšenici a bílou mouku.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dospělák si vždycky poradí,.... ale prckové :o( já malému kapu kapičky Quixx baby, usnadňují volné dýchání a působí i preventivně...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darja.

Dcera nemá rýmu, nic ji z nosánku neteče, ale slyším, že jej má ucpaný..co byste mi poradili?

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Příčiny ucpaného nosu

Hlavní příčinou ucpaného nosu je velké nahromadění hlenu v nose. Nahromadění vzniká kvůli otoku sliznice, která se nachází v nose. K ucpání nosu může dojít v důsledku virové nebo bakteriální infekce nebo také v důsledku zánětu vedlejších nosních dutin. Dalšími příčinami ucpaného nosu jsou alergie na prach nebo pyl.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dospělák si vždycky poradí,.... ale prckové :o( já malému kapu kapičky Quixx baby, usnadňují volné dýchání a působí i preventivně...

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Domácí kapky do nosu

Solný roztok na uvolnění nosu: Smíchejte dva decilitry vody se lžičkou mořské soli a tímto roztokem naplňte buď lahvičku nosních kapek, nebo si vodu aplikujte do nosu pomocí vatových tyčinek. Tato babská rada je velmi populární a nahrazuje i klasické kapky proti rýmě.

Kapky do nosu s antibiotiky: z volně prodejných přípravků bylo možno u infekční rhinitidy použít lokálně působící kapky do nosu s antibiotiky fusafungin, které byly dostupné bez předpisu ve formě inhalačního spreje, který se aplikoval současně do úst i do nosu. Přípravek se jmenoval Bioparox, ale jeho distribuce byla v ČR ukončena bez náhrady. Ostatní kapky do nosu s antibiotiky jsou k dostání pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Léky na ucpaný nos

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud se podle tohoto motta řídíte, pak je potřeba zvolit účinnější léčebné prostředky, jako je například legendární Olynth. Ten dokáže velmi rychle uvolnit ucpaný nos a umožnit vysmrkání.

Nejlepší lék na rýmu, i na tu alergickou, je samozřejmě změna prostředí, ne vždy je však rekreace u moře možná. V takových případech si mořskou vodu můžete obstarat sami. V lékárnách najdete spoustu přípravků ve formě nosního spreje s mořskou vodou. A proč mořská voda? Sůl a minerály v ní obsažené sníží otok sliznice a uvolní průchodnost dýchacích cest. Pokud ale raději zůstáváte v českých krajích, pak podobně efektivně zapůsobí i Vincentka ve formě kapek do nosu.

U alergické rýmy se podávají antihistaminika, která pomáhají potlačit celkové projevy alergie. V lékárně vám nabídnou prostředek, který bude jako ušitý na vaše problémy.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Ucpaný nos u psa

Pes může mít i úplně ucpaný nos, což je obvykle způsobeno chronickým zánětem a nedostatečným odtokem hlenu. Zpočátku vodnatý sekret po čase zhoustne a ulpívá na sliznici čenichu psa. Tyto zaschlé plošky se nesmějí strhávat, aby se nepoškodila jemná kůže na nose. Také dýchání psa je slyšitelně namáhavé. Psa držíme v teple, zkoušíme inhalovat heřmánek nad párou, aplikovat několik kapek heřmánkové tinktury do pelechu, nebo psa alespoň na noc přemístit do místnosti, kde je možnost nechat dlouhodobě odpařovat silný heřmánkový odvar. Tím, že se zvýší vlhkost vzduchu, zvlhčí se a prokrví i sliznice, psovi se lépe dýchá a urychlí se hojení a obranyschopnost organismu. Zvláštní péči vyžadují psi s krátkými hlavami, protože mívají sklony k chronickému průběhu kataru nosní sliznice. Katar pomine po několika dnech sám. Pro ucpaný nos je možné použít zvlhčovač vzduchu, pokud ani ten nezabere, je potřeba obrátit se na veterinárního lékaře, který po vyšetření zahájí léčbu.

Zdroj: Rýma u psa

Diskuze

V diskuzi PES 13 LET UCPANÝ NOS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Misař.

Pes 13 let ucpaný nos - prosím, může mi někdo poradit, jak pomoci pejskovi, co nemůže dýchat nosem? Ano, dojet na vyšetření, já vím, ale kvůli nádorům na břiše jej nemůžu zvedat - vrčí (navíc já mám špatnou páteř, váží 20 kg), je nějaké snadnější řešení, než hledat Dr. který má právě volno? (nepřibírají nové pacienty!) - ??? Prosím o babskou radu, díky. Petr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes 13 let ucpaný nos

Jak na ucpaný nos bez rýmy u dítěte

Nachlazení a rýma představují vždy pro rodinu určitou zátěž. Obzvlášť dlouhodobě ucpaný nos u dětí, které se ještě neumí samy vysmrkat. Není to pro ně nic příjemného, s rýmou si vytrpí svoje a frustruje to i rodiče, kteří se snaží rychle naučit dítě nové dovednosti. Až budete učit děti, jak správně smrkat, nijak s tím nepospíchejte. Asi jim to nepůjde hned a snadno. Chvilku potrvá, než pochopí, jak vzduch proudí jejich ústy a nosem. Začněte tak, že jim sami ukážete, jak smrkáte, a vysvětlíte jim, co a jak.

Osvědčenou metodou, jak na ucpaný nos u dětí, je začít s legračními hrami...

Bubliny ve vaně: Mějte to pod kontrolou, ale nebojte se povzbuzovat děti, aby dělaly bubliny anebo různé vlny tím, že budou do vody nosem vydechovat vzduch.

Zamlžené zrcadlo: Sledujte, kdo nejvíc bublinami vyfukovanými nosem zamlží zrcadlo. Aby to bylo jednodušší, učte je nejdříve, jak to udělat s jednou nosní dírkou ucpanou a druhou volnou.

Foukání pírek: Přizvěte celou rodinu k závodu ve foukání pírek. Foukejte pírka přes celý stůl nejprve ústy a pak závoďte znovu, ale tentokrát foukejte jen nosem – a uvidíte, kdo vyhraje.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBĚ UCPANÝ NOS, KREV V HUSTÉM HLENU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Dušková.

Mám dlouhodobě ucpaný nos a smrkám husté krvavé hleny. Mám z toho již psychické problémy v noci nemohu spát. Začala jsem brát kortikoidy - Nasonex a Erdomed, zatím se to nelepší. Největší depresi mám z toho, že mě snad nikdo nepomůže, lékaři se tváří, že to nic není, jako když si vymýšlím. Hanka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dlouhodobě ucpaný nos, krev v hustém hlenu

Jak uvolnit ucpaný nos

Na uvolnění nosu je vhodné dechové cvičení. Pokud budete postupovat přesně podle popsaných kroků, měli byste po minutě opět volně dýchat.

Postup:

  • Seďte vzpřímeně a uvolněně.
  • Během celého cvičení a také po jeho skončení nechte ústa zavřená. Pokud je otevřete, celý proces narušíte a cvičení bude neúčinné.
  • Vydechněte nosem.
  • Zadržte dech podržením nosu.
  • Jemně pohybujte hlavou dozadu a dopředu.
  • V tomto okamžiku jsou vaše ústa zavřená, pomalu pohybujte hlavou a nos mějte ucpaný prsty.
  • Pokračujte, dokud neucítíte potřebu se nadechnout.
  • Pusťte nos a nadechněte se jím se zavřenými ústy.
  • Udělejte velký nádech a následně dýchejte pomalu a klidněji.
  • Stále seďte vzpřímeně.

V případě potřeby opakujte a dodržujte pravidlo zavřených úst. Tento návod slouží pouze jako pomůcka při běžném ucpání nosu, ale ne v případě, pokud trpíte chronickým zánětem dutin nebo máte nosní polypy.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELÉ OKURKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana kudkackova.

Mám ráda domácí kysele okurky mužů je jíst samozřejmě v minimálním množství díky Kudláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při Warfarinu je důležité udržet každý den stejné množství přijatého vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Kyselé okurky mají středně vysoký obsah vitamínu K. Takže jednoduše, když si dáte kyselou okurku, tak ten den vyřaďte jinou potravinu se středním obsahem vitamínu K. Pokud sníte na posezení jednu sklenici kyselých okurek, tak tím přijmete asi jednu čtvrtinu celkového množství vitamínu K. Čili okurky ano, ale jen jednu nebo dvě a zároveň snížit příjem jiné zelené potraviny, kterou byste jinak v ten den snědla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselé okurky

Trik na uvolnění nosu

První krok: Dejte si jazyk na „podnebí“, to je oblast v ústech za vrchními zuby, a zatlačte dvěma prsty nad kořen nosu mezi obočím.

Druhý krok: Zmáčkněte si obě nosní dírky palcem a ukazováčkem, zakloňte hlavu a zadržte dech.

Tyto dva jednoduché kroky stačí k tomu, abyste si ulevili od zacpaného nosu.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta Frecova.

Dobrý den, já mám nejlepší zkušenost s bělením zubů pomocí pásků. Které jsou k sehnání na www.bilychrup.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaranožka.

Holky a ty bělící pasty opravdu bělí? Jak často si snimi čistíte? Ráda bych to vyzkoušela.

Zdroj: diskuze Bělení zubů diskuze

Co způsobuje trvale ucpaný nos bez rýmy

Trvale ucpaný nos může způsobovat zdeformovaná nosní přepážka a pomoci by vám mohl menší lékařský zákrok. Hrozí vám totiž alergie, astma, dýchací obtíže, chrapot, chronický zánět vedlejších nosních dutin a průdušek a také spánkový apnoický syndrom spojený s chrápáním.

Dalším viníkem ucpaného nosu může být i zánět dutin. Ten je nejčastěji způsoben buď pomnožením bakterií, které je komplikací virové nákazy (například běžného nachlazení), alergií na pyl, nebo hnisavou infekcí zubu. Zajímavá je i situace, kdy sinusitida vznikne jako následek strachu z konfliktů, chronické uzavřenosti nebo frustrace.

Ač se to zdá neuvěřitelné, ucpaný nos může způsobit i blokace krční páteře (od krční páteře). Zde je dobré využít měkkých rehabilitačních technik. Pokud se blokáda neuvolní na základně optimalizace napětí, je vhodné použít velmi šetrné mobilizační techniky. Pro dosažení trvalého účinku terapie je důležité správně aktivovat oslabené svaly v pohybovém vzorci, aby došlo k obnovení svalové harmonie a nedocházelo k zatěžování jedné svalové skupiny na úkor druhé. Důležité je také zaměřit se na správnou ergonomii tak, aby pracovní prostředí pomáhalo udržet pohybový aparát v bezbolestném stavu a ne naopak.

Každý, kdo má chronicky ucpaný nos, by měl jít k lékaři specialistovi z ušního, nosního a krčního oddělení, a to co nejdříve poté, kdy u sebe zmiňované potíže objeví. Tedy v případě, že se jim hůře dýchá, ač nemají žádnou rýmu, nebo když je na deformitu upozorní jejich obvodní lékař.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Diskuze

V diskuzi NOS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Je to sterimar, nejlepší na ucpaný nos. I ten na nosní hygienu je super :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nos

Co na ucpaný nos

Nosní kapky či spreje se nemají používat delší dobu. Lepší je využít přírodní prostředky. Níže tedy najdete babské rady na ucpaný nos:

  • Křen – dokáže hlen a ucpaný nos pěkně uvolnit. Nastrouhejte si čerstvý křen a poté inhalujte jeho intenzivní vůni. Pomáhá to skvěle na uvolnění ucpaného nosu i dutin. Kromě inhalace je účinná také jeho konzumace.
  • Zázvor – má podobné účinky jako křen. Můžete si uvařit například zázvorový čaj.
  • Pálivé papričky – zkuste přidat do pokrmu chilli papričky, ty dokážou pěkně protáhnout.
  • Česnek – má v sobě zdravé silice, vhodné je ale jíst česnek syrový, a to například ve formě pomazánky, na topinkách, případně pro odvážlivce jen tak samotný.
  • Hodně tekutin – dostatečná hydratace napomáhá organismu vyrovnat se s aktuální infekcí a zároveň chrání před další nákazou. Vsaďte na bylinkový či ovocný čaj nebo čistou vodu. Vhodné nejsou sladké nápoje, káva, zelený čaj či kofeinové nápoje, které odvodňují organismus.
  • Vývar – poctivý kuřecí nebo hovězí vývar se vám bude hodit, neboť vám jednak díky páře uvolní nos, jednak vašemu tělu dodá energii. Nezapomeňte, že má být horký, jinak nebude mít smysl. Někteří sice zpochybňují tuto babskou radu, ale má co do sebe a může rýmu i zastavit.
  • Horká koupel nebo sprcha – horká pára působí velmi pozitivně na ucpaný nos a pročistí ho. Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech, který ocení nejen ucpaný nos, ale i dutiny. Do koupele si můžete přidat rovněž esenciální oleje, které rovněž mohou pomoci.
  • Bylinkový čaj – také bylinkový čaj, který je určen přímo proti rýmě, dobře funguje. Čaj si připravte horký, přidejte k němu citron a med. Pijte ho velmi pomalu, má uvolňovat nosní dutiny a ucpaný nos. Směs nebo čaj pomáhající na rýmu seženete v bylinkářství nebo v obchodech se zdravou výživou.
  • Vitamin C – vitamin C je velice důležitá látka, která napomáhá k rychlejšímu uzdravení. Jezte tedy hodně ovoce a zeleniny, ať ho máte dostatek.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Diskuze

V diskuzi DISKUZE UCPANÝ NOS RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Na mořskou vodu také nedám dopustit. Osvědčila se mi s mědí, ta ma antibakteriální účinky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diskuze ucpaný nos rýma

Psovi teče z nosu

Výtok z nosu, který se vyskytuje v obou nosních dírkách, je často spojován s virovou nebo bakteriální infekcí. Když je ucpaný pouze jeden nosní průchod, může jít o plísňovou infekci, neoplazii (přítomnost abnormálních buněk), zánět kořene zubu nebo je v dírce přítomen cizí předmět.

Použití zvlhčovače může někdy uvolnit nosní hlen a usnadnit jeho odtok. Chronický zánět je však jen zřídka léčitelný. Pokud je infekce bakteriální, musí být podávána antibiotika.

Zdroj: Rýma u psa

Co způsobuje neustále ucpaný nos

Ucpaný nos je způsoben různými příčinami, viz následující řádky.

Nachlazení, horečnaté onemocnění – je pravděpodobně nejčastější příčinou. K ucpání nosu dochází vlivem otoku nosní sliznice, což je zapříčiněno místně probíhajícím zánětem. Žádný člověk nemá přesně stejné poloviny obličeje, a tudíž ani obě nosní dírky. Jedna je vždy menší a ta se ucpe jako první. V případě ucpaného nosu během rýmy je možno používat různé kapky a spreje do nosu, díky nimž oteklá sliznice „splaskne“. Tyto kapky jsou vhodné především na noc, nebo pokud od ucpaného nosu vznikají bolesti hlavy. Neměly by se však používat delší dobu, jelikož při delším používání a následném vysazení způsobují opětovné otékání sliznic v nose.

Rhinitis medicamentosa – při dlouhodobém používání různých sprejů nebo kapek do nosu (po 5–7 dnech používání) musí nemocný užívat stále větší dávky, aby dosáhl daného výsledku. Proto by se neměly tyto spreje a kapky používat déle než 3 dny.

Alergická rýma (senná rýma) – jde také o velmi časté onemocnění, které se projevuje dlouhodobě ucpaným nosem především od jara do podzimu, kdy kvetou různé rostliny. Příznaky lze zmírnit antihistaminiky (látkami k léčbě alergie).

Nosní polypy – jsou to výrůstky nosní sliznice vytvářející se většinou na stropě nosních dírek a rostoucí dovnitř, čímž ucpávají nos. Nejvíce se vyskytují u nemocných s alergickou rýmou, s astmatem, cystickou fibrózou a alergií na aspirin, projevující se obtížemi s dýcháním vlivem zužujících se průdušek. Nosní polypy lze léčit spreji s kortikoidy anebo odstraněním operačně, bohužel se však mohou po určité době od operace objevit znovu.

Těhotenství – v těhotenství mívají ženy ucpaný nos bez rýmy vlivem většího množství krve kolujícího v cévách, tudíž i v nosních cévách. Obecně se v těhotenství projevují otoky a otékat může i nosní sliznice, takže dochází k pocitu ucpaného nosu.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Domácí šunka a rychlosůl

Rychlosoli se přidávají do uzenin. Rychlosůl je označení pro dusitanovou směs, která se používá k nakládání masa určeného k dalšímu zpracování (na výrobu salámů, klobás, konzerv a tak dále). Rychlosůl stabilizuje chuťové vlastnosti a vůni výrobků a je zodpovědná za růžové zbarvení uzenin. Rychlosůl je dusitan draselný s dusičnanem sodným v poměru 2 : 5.

Zdroj: Domácí šunka - recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP