Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PŘI VYSOKÉM CHOLESTEROLU

OBSAH

Jaké jsou příznaky vysoké hladiny cholesterolu?

Vysoká hladina cholesterolu nevyvolává žádné příznaky, takže lidé netuší, že hladina jejich cholesterolu je příliš vysoká. Proto je důležité znát svou správnou hladinu cholesterolu. Snížení hladiny cholesterolu snižuje riziko rozvoje srdečních onemocnění a snižuje riziko infarktu nebo úmrtí na srdeční choroby.

Zdroj: Cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: www.ceskaordinace.cz… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH www.ceskenemoci.cz/d…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Nebezpečí vysokého cholesterolu

Jak již bylo na začátku zmíněno nebezpečím u tohoto typu onemocnění je, že způsobuje různé srdeční choroby kvůli nedostatku prokrvení, může tedy dojít třeba k infarktu, nebo třeba k angíně pectoris.

Obrovským problémem tohoto onemocnění je, že se vlastně nijak na člověku výrazně neprojevuje. Člověk s vysokou hladinou cholesterolu může do poslední chvíle působit jako zcela zdravý jedinec a nikdo tak nemusí tušit, že se jeho vyšší množství cholesterolu ukládá do cév a způsobuje tedy tak aterosklerózu.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Alkohol při dietě na cholesterol

Odborníci neustále diskutují (a neshodují se) o vlivu alkoholu na cholesterolovou dietu. Jasné je jen to, že nadměrná konzumace alkoholu rozhodně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, protože alkohol poškozuje játra, a to pak ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Rozhodně se nedoporučuje žádný tvrdý alkohol (ani v malém množství). Je možné ale pít pivo (maximálně ale jeden půllitr denně). Někteří odborníci doporučují pít červené víno, ale maximálně 3 deci denně. Červené víno by mělo zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. Pokud je ale hladina cholesterolu velmi vysoká, doporučuje se nejprve alkohol zcela vyřadit, dokud se cholesterol nedostane pod kontrolu, až pak si třeba občas dopřát skleničku vína.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Příčiny vysokého cholesterolu

Příčin vzniku tohoto nenápadného onemocnění, které se často projeví, až když jsou cévy ucpány, je podle odborníků mnoho.

Vliv na vysoký cholesterol může mít například jiné onemocnění, které pak vysoký cholesterol provází, například cukrovka, snížená funkce štítné žlázy, onemocnění jater, ledvin a slinivky. V některých případech mohou mít na zvýšení cholesterolu vliv i léky na tato onemocnění.

Vliv může mít také genetika, je známo mnoho případů, kdy dítě „zdědí“ alespoň po jednom z rodičů „nemocné“ geny.

Samozřejmě svůj vliv má i životní styl člověka, jeho fyzická aktivita, váha, stravování a další návyky jako kouření a popíjení alkoholu a dlouhodobý stres.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

dobrý den

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Jak cholesterol funguje?

Cholesterol se v těle vždy naváže na protein a společně tak vytvoří lipoproteiny, u kterých se rozlišují tři typy, ale cholesterol je jen jeden!

Lékaři obvykle zkoumají nejen hodnoty celkového cholesterolu, ale i hodnoty HDL a LDL. HDL je high density lipoprotein, který je považován za „hodný“ cholesterol. LDL tedy low density lipoprotein je považován naopak za „zlý“ cholesterol.

Je třeba si uvědomit, že oba cholesteroly lidské tělo samo vytváří a zároveň je i přijímá prostřednictvím potravy. Také je nesmysl, že by některé potraviny obsahovaly jen HDL, nebo LDL. Cholesterol je v podstatě jen jeden. O tom jestli bude pro lidské tělo dobrým služebníkem, anebo jeho ničitelem, rozhoduje nosič (lipoprotein), který se cholesterolu ujme. Tukové nosiče (LDL) nosí cholesterol do tkání, naopak nosič HDL, který obsahuje více proteinů než tuků, odnáší cholesterol z cév do jater.

Cholesterol se dá rozlišovat také na vnější (exogenní), tedy ten, který člověk přijme z potravy a vnitřní (endogenní), tedy ten který si jeho tělo samo vyrobí.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HLADINA CHOLESTEROLU A KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Nováková.

Byla mi naměřena hodnota cholesterolu 7,13 a kyseliny močové 400. Je nutné v tomto případě nasadit léky nebo stačí dodržovat dietu?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oboje hodnoty máte zvýšené. Jestli vám vyšetřující lékař doporučil léčbu pomocí léků, tak by bylo prospěšné jeho návrh akceptovat a zkusit pár měsíců vydržet na léčbě. Pokud se tyto zvýšené hodnoty u vás vyskytly poprvé a nemáte žádné příznaky vysokého cholesterolu a ani nemáte bolesti v kloubech, tak bude na začátek stačit dieta. Ta nemusí být nijak drastická. Bude stačit, když budete dodržovat dietu pro nemocné dnou a omezíte tuky ve své stravě. Občas můžete zhřešit, tak jednou za týden. Pravidelně každé dva měsíce choďte na kontrolní vyšetření krve, abyste se ujistila, že hodnoty trochu klesly, a že váš nový způsob stravování probíhá správně. V některých případech dieta nestačí a hodnoty i přesto, že se snažíte nejíst zakázané věci, tak se drží stále vysoko. V takovém případě je na řadě léčba medikamenty s dalším pokračováním v dietě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Co je cholesterol?

Nejprve si je dobré uvědomit, co to vlastně cholesterol je.

Cholesterol je látka, která se v lidském těle podílí na zpracování tuků, na tvorbě buněk i žlučové kyseliny, a také i na produkci hormonů. To znamená, že lidské tělo nezbytně potřebuje cholesterol pro své fungování. Problémem ale je, že se cholesterol ukládá do cévních stěn (aterosklerotické pláty = tukové pláty v cévách), a tím se céva zužuje a zároveň se snižuje i její pružnost. Pokud je céva zúžená, hrozí u ní, že se nakonec ucpe a nebude tudy moci protékat krev, čímž dojde k nedostatku kyslíku v místech, kam céva krev s kyslíkem dodávala. Lékaři nesledují tedy jen hodnoty cholesterolu, ale sledují i stav těchto cholesterolových plátů v cévách, jak jsou velké, kolik jich je, jestli hrozí jejich prasknutí atd. Cholesterol je tedy pro lidské tělo důležitý, ale stejně tak je důležité jeho množství v lidském těle, aby nedocházelo k příliš velkému zúžení cév, a tím se také zabránilo různým kardiovaskulárním onemocněním, cévním onemocněním a mozkové mrtvici, které by mohlo vyšší množství cholesterolu (a tím i zvýšené množství ucpaných cév) způsobit. Vysoký cholesterol v České republice postihuje až 70 % dospělých.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Jídelníček na snížení cholesterolu

Při vysokém cholesterolu je úprava jídelníčku zcela nezbytná. Při cholesterolové dietě je důležité si hlídat obsahu a druh tuků v potravinách, protože denní příjem cholesterolu by neměl překročit 200 – 300 mg (v závislosti i na váze člověka).

Ve stravování je vhodné omezit (a některé druhy zcela vynechat) tuky živočišného původu, které mají velmi vysoký obsah cholesterolu.

Naopak lepší je přijímat tuky rostlinné a některá druhy masa nahradit raději rybami (losos, tuňák), které obsahují mnoho omega-6 kyselin.

Důležitý je také příjem vlákniny, kterou obsahuje ovoce a zelenina.

Při výběru potravin by se také měly upřednostňovat pečiva z celozrnné mouky, než z bílé mouky, která obsahuje vyšší množství jednoduchých cukrů.

Do jídelníčku je třeba také zařadit luštěniny, zelí, mrkev, cibuli, brokolici pomeranče, jablka, hrušky, sóju a různé ořechy a semínka, které sami hladinu cholesterolu snižují.

Ukázka jídelníčku

Snídaně:

Ke snídani jsou vhodné různé pomazánky s celozrnným pečivem, případně kvalitní dietní kuřecí šunka, nebo ovesné vločky s ovocem. Možné je snídat i jogurt, ale zde je třeba sledovat množství tuku a cholesterolu v něm.

Svačiny:

Svačinu by měla tvořit zelenina, nebo ovoce. Je vhodné udělat si různé zeleninové saláty, nebo posvačit jeden kus nějakého ovoce.

Oběd a večeře:

K těmto jídlům se doporučuje mít alespoň dvakrát týdně rybu (vařenou, pečenou), která se může podávat s fazolkami i bramborami ve slupce. Vhodné je také například krůtí maso třeba s rýží, jáhlové rizoto se zeleninou a kuřecím masem, nebo i různé druhy zeleninových salátů, případně zapečená zelenina (například květák, brokolice). Z polévek jsou vhodné zeleninové polévky a netučné vývary.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Potraviny snižující cholesterol

Řada potravin, ovoce, zeleniny a bylin má nulový (nebo velmi nízký) obsah cholesterolu, a proto je vhodné je konzumovat při snaze snížit cholesterol v krvi.

Byliny vhodné na léčbu vysokého cholesterolu a k jeho snížení podle babských rad: zázvor,

artyčok, cibule zimní, čajovník, granátovník, hlíva ústřičná, chřest kočičínský, ibišek, jitrocel, kopr, kurkuma, lékořice, líhovec, lukna, magnolka, měsíček, mladý ječmen, morušovník, olivovník, oves, ochmet, pažit, pohanka, polnička, pomerančovník, puškvorec, pýr, rakytník, růže, šafrán, tolice, vstavač, žampion.

Potraviny vhodné ke konzumaci při snižování vysokého cholesterolu: jáhly, laskavec, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, merlík, rýže, žito, cizrna, římský hrách, čočka, fazole, hrách, sója, cibule, česnek, fazole, jarní cibulka, kapusta, kedlubna, rajčata, růžičková kapusta, řepa, špenát, zelí, avokádo, banány, grapefruit, hroznové víno, hrušky, jablka, pomeranč, švestky, řasy, panenské a za studena lisované oleje, arašídy, lněná semínka, makadamové ořechy, mandle, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy.

Další vhodné potraviny jsou ryby, rostlinné tuky a oleje, libová masa.

Pro snížení cholesterolu je tedy dobré konzumovat potraviny s vyšším obsahem vlákniny, s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin a s nižším obsahem tuku. Naopak je třeba se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem tuku (maso, sýry, uzeniny, smetany), fastfoodovým jídlům a jídlům s vyšším obsahem jednoduchých cukrů (sladkosti, sladké pečivo).

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Cholesterol v potravinách – tabulka

Lidi, kteří se dozvědí, že mají vysoký cholesterol a že je čeká jeho snižování, obvykle zajímá kolik cholesterolu, která potravina obsahuje, protože denní limit je (200 – 300 mg cholesterolu). U obézních lidí, u nichž je potřeba váhu snížit, bývá denní limit co nejnižší. Na internetu existuje celá řada tabulek a informací o obsahu cholesterolu v různých potravinách. Ne vždy se hodnoty zcela přesně shodují, ale vesměs uvedené informace odpovídají.

V této části jsou uvedené jen některé potraviny a jejich obsah cholesterolu. Další přehledy můžete najít třeba tady: cholesterol v potravinách - tabulka.

Krátký přehled potravin (hodnoty se mohou lišit i v závislosti na značce produktu):

Potravina (100 g)

Cholesterol (mg)

Mléčné výrobky

Mléko plnotučné

14

Smetana do kávy

37

Nízkotučný jogurt Kunín s ovocem

3

Pribináček

50

Tučný tvaroh

42

Mozarella

46

Tavené sýry

50

Olomocuké tvarůžky

3

Polotučný tvaroh

16

Tvrdý tvaroh

3

Margarín Rama Classic se sníženým obsahem tuku

2

Maso a masné výrobky

Vepřové maso

Cca 75

Hovězí maso (přední)

Cca 59

Telecí maso (kýta)

Cca 65

Králičí maso

Cca 65

Krutí maso

Cca 36

Kuřecí maso

75

Vepřová játra

300

Špekáčky

75

Šunkový salám

70

Ryby

Makrela

75

Kapr

73

Losos

55

Filé z tresky

50

Sladkosti

Mléčná čokoláda

23

Hořká čokoláda (podíl kakao 45 - 59 %)

8

Hořká čokoláda (podíl kakaa 60 -69 %)

6

Dětské piškoty

250

Polévky

Bramborová polévka

6

Přílohy

Houskový knedlík

6

Žitné, pšeničné, rýžové, sójové vločky

0

Vařené brambory

0

Bezvaječné celozrnné těstoviny

0

Vařené fazole

0

Vařená čočka

0

Cizrna

0

Jáhly

0

Ořechy, ovoce a zelenina

Arašídy

0

Rajče

0

Mandle

0

Pórek

0

Ředkvička

0

Okurka

0

Mák

0

Zelí

0

Cibule

0

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.

Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Jak snížit cholesterol přírodní cestou?

Aby člověk snížil hladinu cholesterolu v krvi, tak by měl nejprve respektovat určité zásady (tyto zásady mohou sloužit i jako prevence před vznikem vysokého cholesterolu). Rozhodně sem tedy patří správné stravování, při němž je třeba hlídat si příjem tuků a cholesterolu (cholesterolu by člověk měl přijmout maximálně 200 mg za den, jinak je to ale u sportovců, kteří logicky potřebují vyšší energetický příjem, a tím tedy musí přijmout větší množství cholesterolu), jíst více vlákniny, ovoce, zeleniny a ryb. Při stravování omezit solení. Také by se měl vyvarovat přílišnému pití alkoholu a kouření (to ideálně zcela vyloučit). Důležitý je také pohyb, při kterém dochází ke zrychlení dýchání, pocení a ke zrychlení srdeční frekvence, (ideálně alespoň 2 a půl hodiny týdně intenzivnějšího pohybu; u takového pohybuje třeba dobré si hlídat tepovou frekvenci, ideální totiž je, aby se pohybovala maximálně v hodnotě 220 tepů mínus věk člověka; to znamená, že třicetiletý člověk by neměl mít při pohybu vyšší tep než je 190) a hlídat si hmotnost (pokud je člověk obézní, měl by se snažit svoji váhu snížit a tím i snížit hladinu cholesterolu ve svém těle).

Co se týká jídelníčku, je dobré také omezit přípravu jídel formou smažení a pečení. Pro snížení cholesterolu je lepší potraviny připravovat vařením, dušením, vařením v páře. Vhodné je také přidat do jídelníčku potraviny, které mají prokázaný vliv na snižování cholesterolu (vláknina, cibule, citrusy, česnek, fazole, houby, jablka, mandle, oves, ryby, rýže, vlašské ořechy, mandle, kešu ořechy, avokádo, dýňová a slunečnicová semínka) a omezit (není nutné vždy zcela vynechat) potraviny, které naopak hladinu cholesterolu v těle zvyšují, jakou jsou potraviny s nasycenými mastnými kyselinami (tučné maso, uzeniny, slanina, máslo, smetana, tvrdé sýry, sušenky, koláče, potraviny s kokosovým a palmovým olejem).

Ke snížení cholesterolu bez léků kromě změny životosprávy napomáhá i zvýšený přísun hořčíků (denně alespoň 300 mg), vitamínu E a vitamínu B 6. Hořčík se nachází ve špenátu, mandlích, droždí, luštěninách. Ke snížení cholesterolu řada lidí využívá také česnek (alespoň 60 gramů denně po dobu čtvrt roku).

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Princip uhlovodanové diety

Uhlovodanová dieta je založena na vysokém obsahu uhlovodanů a proteinů, navíc s nízkým obsahem tuku. Jí se pětkrát denně, porce jsou ale miniaturní. Proč vlastně uhlovodany? Jsou totiž nejdůležitějším zdrojem energie. Patří mezi ně cukry, škroby (chléb, těstoviny, brambory) a vláknina. Škroby tělu dodávají bílkoviny, minerály a vitaminy. Důležité je pít hodně vody a aktivně sportovat.

Dieta není úplně drastická, ale pokud jste zvyklí na normální stravování, bude to pro vás obrovská změna. Jí se sice pětkrát denně, ale porce jsou to opravdu miniaturní.

Vhodné potraviny při dietě: bílý jogurt, ovesná kaše ze sójového nebo rýžového mléka, čerstvá zelenina, celozrnné výrobky, semínka, libové maso, ryby (ne uzené), bylinky, brambory, ovocné a bylinkové čaje.

Nevhodné potraviny: cukr, sůl, sušenky, čokoláda, sušené ovoce, těstoviny, kravské mléko a většina mléčných výrobků, ostrá nebo kořeněná jídla, káva, alkohol.

Zdroj: Uhlovodanová dieta

Účinky Dash diety

Na rozdíl od některých jiných diet, které eliminují příjem základních potravin nebo mají nežádoucí vedlejší efekty, nemá DASH dieta žádné negativní vedlejší účinky. Navíc dodržování DASH diety není příliš náročné a doporučuje se i po celý zbytek života. DASH dieta má řadu vědecky dokázaných výhod, ovlivňuje krevní tlak již v prvních dvou týdnech. Během provedené studie dosáhla nejlepších výsledků skupina lidí trpících středně těžkou hypertenzí. Slabší výsledky byly zaznamenány u lidí s těžkou hypertenzí, ale přesto i jim dieta pomohla snížit krevní tlak. Během dodržování DASH diety se také sníží hladina „špatného“ LDL cholesterolu. Kombinace snížení krevního tlaku a hladiny LDL cholesterolu představuje skvělý způsob, jak snížit riziko srdečních onemocnění.

DASH dieta může významně přispět nejen ke zlepšení zdravotního stavu, ale i ke zhubnutí. Jedinci, kteří dodržovali zásady DASH diety, zhubli v průměru 5–16 kg tělesné hmotnosti za několik měsíců. Mezi další pozitivní účinky DASH dietního způsobu stravování patří snížení rizika vzniku rakoviny, mrtvice, cukrovky a osteoporózy. Nyní když znáte pozitiva této diety, vám nic nebrání v tom, abyste se začali zdravě stravovat klidně již dnes. Samozřejmě je dobře, jako u každého dietního plánu, poradit se nejdříve se svým doktorem.

Zdroj: DASH dieta, jídelníček

Dieta

Jak na vysoký cholesterol

Už dvě hrsti ovesných vloček mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 5,3 % za pouhých šest týdnů. Může za to betaglukan, což je látka obsažená v ovsu, která pohlcuje špatný cholesterol a tělo jej pak vyplaví.

Omega-3 mastné kyseliny jsou jedním z divů světa zdravého stravování. Bylo prokázáno, že působí preventivně proti srdečním chorobám, demenci a mnoha dalším nemocem. Navíc tyto nenasycené tuky mohou mít ještě další zdravotní přínos, a to snižování hladiny cholesterolu tím, že se zvyšuje ten „dobrý“ cholesterol.

40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce sníží celkový cholesterol o 9,3 %. Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí. Jestli si tedy jako přírodní podpůrnou medicínu zvolíte chroupání oříšků, mějte na paměti, že mají zároveň vysoký obsah kalorií, proto jich nejezte více, než je doporučováno. Praženým slaným oříškům se vyhněte.

Zdroj: Hodnoty cholesterolu

Hodnoty cholesterolu

Jestliže hovoříme o zvýšených hodnotách cholesterolu, jedná se o hodnoty vyšší než 5 mmol/l krve. Zvýšená hladina cholesterolu nebolí ani se nijak neprojevuje, dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Cholesterol sám o sobě není příčinou zanesených cév a potažmo infarktu, viníkem je nesprávný způsob našeho stravování a špatný životní styl.

Celkový cholesterol je všechen cholesterol v krvi (nerozlišuje se LDL a HDL, viz níže).

Správná hodnota cholesterolu: pod 5,16 mmol/l krve.

Hraniční hodnoty cholesterolu: 5,16–6,18 mmol/l krve.

Vysoký cholesterol: více než 6,18 mmol/l krve.

LDL cholesterol se někdy označuje jako zlý cholesterol. Jeho nadbytečné množství v krvi způsobuje usazování cholesterolu v cévách, kde se pak tvoří sklerotické pláty.

Správná hodnota LDL cholesterolu: pod 3,4 mmol/l krve.

HDL cholesterol se někdy označuje jako hodný cholesterol. Má příznivý vliv na náš organismus, neboť zbavuje krev nadbytečného cholesterolu. Působí proti tvorbě sklerotických plátů.

Správná hodnota HDL cholesterolu: nad 1,4 mmol/l krve (dá se říci, že čím více tím lépe).

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP