Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU

OBSAH

Vysoký tlak

Krevní tlak se vykazuje ve dvou hodnotách a to, jako systolický tlak, který má z těch dvou hodnot vždy vyšší hodnotu, a jako diastolický tlak, s tou nižší hodnotou. O vysokém krevním tlaku hovoříme tehdy, když hodnota systolického tlaku opakovaně překročí 140 anebo hodnota diastolického tlaku opakovaně překročí 90. Takový kolísavý krevní tlak již není normální a je třeba zahájit léčbu. Krevní tlak je u každého člověka zárukou toho, že se krev dostane i do těch nejužších cév a vyživí tak celé tělo i při extrémní zátěži. Dalším přínosem krevního tlaku je fakt, že tělo je neustále pod tlakem a při jakémkoli poranění z těla vytéká krev, což významně omezí průnik mikrobů do rány, protože se vyplaví protisměrně přitékající krví. Když jsou cévy mladé a pružné, tak je vše v pořádku, protože cévy dokáží odolávat zvýšenému tlaku. Stářím ale cévy tvrdnou, usazují se na nich sedimenty z krve a stávají se nepružné a křehké. Za tyto změny, ale nemůže stáří jako takové, ale to jak se ke svému tělu chováme v průběhu života. Lidé, kteří berou své tělo jen jako cosi, v čem stráví svůj život a prakticky se o něj nestarají, tak dopadají nejhůře. Představa o tom, že celý život jím, co mi chutná, a dělám, co mě baví, bez ohledu na to, jaký to má vliv na mé tělo, se začíná jevit jako chybná. Zdravé a hezké tělo vyžaduje péči! Je třeba správně a dobře jíst a k tomu se také zdravě hýbat.

Zdroj: Dieta na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: www.ceskaordinace.cz… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH www.ceskenemoci.cz/d…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Jak snížit vysoký krevní tlak?

Správnou stravou! Jejím hlavním princem je zvýšení obsahu bílkovin, zeleniny a „dobrých tuků“ v každodenní stravě a omezení příjmu sodíku a cukrů. Správná strava proti vysokému tlaku by se dala obecně charakterizovat, jako strava chudá na cholesterol, nasycené mastné kyseliny a celkové tuky. Pro tuto dietu je také specifický průnik vhodně složené stravy a užívání doplňků stravy, u kterých je prokázaný účinek na vysoký tlak. Tato dieta by se měla stát základem pro plánování jídelníčků každého racionálně smýšlejícího člověka, kterému není lhostejné, jestli skončí s infarktem na umělém krevním oběhu anebo po mozkové příhodě, jako slintající nemohoucí troska. Pro začátek s touto dietou není nikdy pozdě, dokonce ani tehdy, když se již vyskytly příznaky vysokého krevního tlaku, ba naopak o to více by měla být používána.

Zdroj: Dieta na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Kdy je tlak vysoký

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na cévní stěny. Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty pod 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku lze hovořit tehdy, když lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Vysoký diastolický tlak

O vysokém krevním tlaku se hovoří tehdy, naměří-li se u osoby starší 18 let opakovaně hodnoty krevního tlaku 140/90 mm Hg nebo více. Je třeba mít na paměti, že určité kolísání hodnot krevního tlaku je v běžném životě normální.

Příznaky

Vysoký krevní tlak zpočátku většinou působí jen malé obtíže. Nebezpečné je právě to, že se příznaky začnou projevovat, až když je pozdě. Velmi výrazné či náhlé zvýšení krevního tlaku se může projevit bolestmi hlavy, pocitem nepříjemného nebo nepravidelného bušení srdce (palpitacemi), celkovou únavou. Člověk však zpravidla vůbec netuší, že vysoký krevní tlak má. Jediný způsob, jak hypertenzi zjistit, je pravidelné měření krevního tlaku. I u osob s normálními hodnotami krevního tlaku je vhodné pravidelné preventivní měření tlaku.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Diskuze

V diskuzi FORFEMINA SLIM RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sasa.

Koupila jsem si Forfeminu Slim a dočetla jsem se že to není vhodné brát při vysokém krevním tlaku.Léčím se už spoustu let a mám vše v normě.Nyní mi otýkají kotníky tak mi v lekárně poradili Forfeminu.Mohu vyskoušet?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Forfemina slim recenze

Kdy je krevní tlak vysoký

Krevní tlak jsme zvyklí vyjadřovat pomocí dvou hodnot: systolický krevní tlak je vyšší číslo vyjadřující maximální tlak v tepně, který odráží jeho hodnotu při srdečním stahu, zatímco diastolický krevní tlak je číslo nižší a vyjadřuje hodnotu tlaku ve fázi uvolnění a plnění srdce. Dlouhou dobu se za důležitější považovala hodnota diastolického krevního tlaku, avšak studie ukázaly, že je tomu přesně naopak. S výší rizika vzniku kardiovaskulárních komplikací (cévních mozkových příhod, infarktů myokardu a podobně) více koresponduje hodnota systolického krevního tlaku. Proto je také hodnota systolického krevního tlaku určující pro stanovení kardiovaskulárního rizika pacienta.

Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku se hovoří ve chvíli, kdy lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Aby byly výsledky měření krevního tlaku prokazatelné, doporučuje se opakované měření nebo dlouhodobé měření během celých 24 hodin. Pokud toto měření prokáže vysoký krevní tlak, měli byste absolvovat další vyšetření (očního pozadí, srdce a ledvin), která prokážou, nebo vyloučí eventuální další škody na vašem zdraví, například aterosklerózu nebo změny na srdečním svalu.

Zdroj: Jak snížit krevní tlak bez léků

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Bylinky na vysoký krevní tlak

Mezi nejúčinnější přírodní léky na snížení tlaku patří česnek. Zvláště pak v kombinaci s rybím olejem. Snižuje hladinu cholesterolu a chrání tak cévy před ucpáváním. Vhodné je přidávat ho jako koření do jídla či pomazánek. Doporučuje se rovněž tinktura z česneku: česnek se naloží do alkoholu a posléze se po lžičce denně užívá.

Fazol obecný: používá se plod bez semen, je vhodný především pro snižování tlaku u diabetiků. Zároveň totiž snižuje hladinu cukru v krvi a má močopudný účinek. Používá se také při zadržování vody v těle a při nemocech ledvin a močových cest. Vhodné je užívání ve formě čaje.

Hloh obecný: doporučuje se jako podpůrný prostředek při chorobách srdce, cév a při vysokém krevním tlaku. Nemá toxické ani vedlejší účinky, ale vždy je dobré jej užívat pod dohledem lékaře.

Meduňka lékařská: kromě snižování krevního tlaku ještě uklidňuje a tlumí bolest. Je naprosto neškodná, předávkování nehrozí a nemá žádné vedlejší účinky.

Zběhovec plazivý: uleví potížím spojeným s hypertenzí, používá se v podobě čaje.

Bylinná terapie může být v rozporu s léky, které užíváte, a některé byliny mohou krevní tlak dokonce zvýšit. Informujte tedy svého lékaře, pokud užíváte bylinné nebo jiné doplňky stravy.

Zdroj: Jak snížit krevní tlak bez léků

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Náhlý pokles krevního tlaku

Ortostatický kolaps nebo ortostatický šok může vzniknout i u jinak zdravých lidí, tak zvaných vagotoniků. U těchto lidí se obvykle objevuje při náhlé změně polohy nebo při vysokém strachu či stresu, kdy se natolik rozšíří cévy v rukou a nohou, že nastane ortostatický kolaps. 

Náhlý pokles krevního tlaku také může nastat i u lidí s poruchou sympatického nervového systému, například tam, kde je alkoholická nebo diabetická neuropatie, skleróza multiplex, nebo při léčbě beta-blokátory.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Kolísání krevního tlaku během dne

Ke kolísání krevního tlaku dochází především u jedinců, kteří jsou labilní a netrénovaní. Důvodem bývá nejčastěji porucha regulace útrobního nervového systému, jeho sympatické části, která reguluje uvolňování působku noradrenalinu. Noradrenalin je látka způsobující zúžení drobných tepen a následné zvýšení krevního tlaku. Samotné změny krevního tlaku nevyvolávají subjektivní potíže, pokud nejsou mimořádné. Mozek má velmi důmyslnou regulaci průtoku okysličené krve i při značně rozdílném krevním tlaku. Určité kolísání krevního tlaku, zejména rozdíly mezi dnem a nocí nebo při psychické a fyzické zátěži, je tak zcela normální – mluvíme o normálním kolísání krevního tlaku.

Nebezpečné kolísání krevního tlaku však může vést k hypertenzní krizí projevující se velkými bolestmi hlavy, křečemi, nevolností a zvracením. Tlak v tomto případě dosahuje i hodnot nad 220/110 torrů a ohrožuje pacienta na životě.

Zdroj: Kolísavý krevní tlak

Diskuze

V diskuzi KOLÍSAVÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Prosím chtěla bych vědět,zdali opravdu je vhodné používat při kolísavém krevním tlaku skořici,Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolísavý krevní tlak

Nebezpečí vysokého cholesterolu

Jak již bylo na začátku zmíněno nebezpečím u tohoto typu onemocnění je, že způsobuje různé srdeční choroby kvůli nedostatku prokrvení, může tedy dojít třeba k infarktu, nebo třeba k angíně pectoris.

Obrovským problémem tohoto onemocnění je, že se vlastně nijak na člověku výrazně neprojevuje. Člověk s vysokou hladinou cholesterolu může do poslední chvíle působit jako zcela zdravý jedinec a nikdo tak nemusí tušit, že se jeho vyšší množství cholesterolu ukládá do cév a způsobuje tedy tak aterosklerózu.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem KOLÍSÁNÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jiří Rybička.

Je mi 81 roků.Jsem 16 let diabetik 11 typu.Užívám glukophage 1000.Celý život jsem měl velmi nízký krevní tlak.V posledním roce mi začíná tlak kolísat i během dne od 120/65 až krátkodobě 170/85.Zvýšení tlaku bez zjevné příčiny někdy je několikrát za den doprovázené nahlým zpocením a potom lehkým mražením v zádech.Po nasazení léku Termisarton se dostavily silné deprese a na doporučení psychiatra léčba byla přerušena nahrazena Cipralexem a nakonec Neurolem0.25 jeden denně. Kolísání tlaku pokračuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové výkyvy v krevním tlaku může způsobovat věk. Opotřebení cévního systému a ztráta jeho elasticity je přirozeným příznakem stárnutí. Doporučuji sjednat si schůzku s kardiologem, ten vám zapůjčí přístroj, který bude neustále sledovat váš krevní tlak a srdeční činnost a lékař tak bude moci lépe diagnostikovat příčinu těchto výkyvů. Vsaďte na jistotu a nechte se takto vyšetřit na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku

Nízký krevní tlak

Nízký krevní tlak aneb chronická arteriová hypotenze bývá nejčastěji součástí celkové astenie a jeho příčina není přesně známá. O nízkém krevním tlaku hovoříme tehdy, když naměříme hodnoty trvale nižší než 100/60 mm Hg. Nízký krevní tlak, který nezpůsobuje problémy a nebo se objevuje jen s nepatrnými příznaky, jako jsou krátké epizody závratí při vstávání, tak jen zřídka vyžaduje nějakou léčbu. Pokud máte trvale příznaky nízkého tlaku, tak nejlepší léčba spočívá v odstranění jeho příčiny. I lékaři se pro odstranění nízkého krevního tlaku obvykle snaží řešit primární zdravotní problém, jako je například  dehydratace, srdeční selhání, diabetes nebo hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy), než aby se zabývali přímo zvyšováním krevním tlaku

Pokud je nízký krevní tlak způsoben léky, tak jeho léčba obvykle zahrnuje změnu dávkování způsobujících léků nebo jejich úplné vysazení. Léky které obvykle způsobují nízký krevní tlak jsou diuretika, alfa-blokátory, beta-blokátory, léky na Parkinsonovu nemoc, léky na depresi – tricyklická antidepresiva. Dále pokles krevního tlaku způsobuje také viagra v kombinaci s některými léky na srdce.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Alkohol při dietě na cholesterol

Odborníci neustále diskutují (a neshodují se) o vlivu alkoholu na cholesterolovou dietu. Jasné je jen to, že nadměrná konzumace alkoholu rozhodně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, protože alkohol poškozuje játra, a to pak ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Rozhodně se nedoporučuje žádný tvrdý alkohol (ani v malém množství). Je možné ale pít pivo (maximálně ale jeden půllitr denně). Někteří odborníci doporučují pít červené víno, ale maximálně 3 deci denně. Červené víno by mělo zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. Pokud je ale hladina cholesterolu velmi vysoká, doporučuje se nejprve alkohol zcela vyřadit, dokud se cholesterol nedostane pod kontrolu, až pak si třeba občas dopřát skleničku vína.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Bylinky na kolísavý tlak

Při kolísavém krevním tlaku se doporučují i některé rostlinné přípravky, a to především kozlík lékařský, který uklidňuje rozbouřené útrobní nervstvo.

Vhodný je také česnek, z něhož se vyrábějí potravinové doplňky s příchutí, která eliminuje původní nepříjemný zápach česneku.

Dále jsou vhodné preparáty obsahující listy, květy a plody hlohu. Hloh obsahuje glykosidy vitexin, rutin, hyperosid, leukoanthokyanidin, triterpenové kyseliny, aminopuriny a třísloviny katechinového typu, ale i cukr sorbit a karotencidy. Komplex těchto látek zlepšuje prokrvení věnčitých tepen, odstraňuje poruchy srdečního rytmu. Zlepšením srdeční činnosti následně dochází ke snížení vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Kolísavý krevní tlak

Kolísavý tlak

Mezi hlavní příčiny kolísavého krevního tlaku patří:

  • Stres: Je-li člověk ve stresu, projevuje se to vyšším krevním tlakem. Pokud stres odezní, tlak klesá. Pacient by měl v tomto případě intenzivněji pracovat na psychohygieně.
  • Netrénovanost: Pacient se často dostává do (pro něj) fyzicky náročných situací, na které organismus reaguje vylučováním noradrenalinu. Ten způsobuje zúžení drobných cév a tím se také zvýší krevní tlak.
  • Klimakterium: U žen v přechodu rovněž není kolísavý krevní tlak žádnou výjimkou. Hormonální změny v organismu jsou navíc provázeny i dalšími příznaky.
  • Onemocnění: Kolísavý tlak může poukazovat na některá kardiovaskulární i jiná onemocnění. V tom případě má pacienta zpravidla vedle kolísavého krevního tlaku i další příznaky nemoci.

Zdroj: Kolísavý krevní tlak

Příčiny vysokého cholesterolu

Příčin vzniku tohoto nenápadného onemocnění, které se často projeví, až když jsou cévy ucpány, je podle odborníků mnoho.

Vliv na vysoký cholesterol může mít například jiné onemocnění, které pak vysoký cholesterol provází, například cukrovka, snížená funkce štítné žlázy, onemocnění jater, ledvin a slinivky. V některých případech mohou mít na zvýšení cholesterolu vliv i léky na tato onemocnění.

Vliv může mít také genetika, je známo mnoho případů, kdy dítě „zdědí“ alespoň po jednom z rodičů „nemocné“ geny.

Samozřejmě svůj vliv má i životní styl člověka, jeho fyzická aktivita, váha, stravování a další návyky jako kouření a popíjení alkoholu a dlouhodobý stres.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: Co je tuková dieta?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP