Téma: 

dieta s warfarinem

Co nejíst při užívání Warfarinu

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

Diskuze: Léčba warfarinem

Dobrý večer, jaké léky od bolesti (páteř) mohu užívat při léčbě warfarinem?

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno dne: 26.10.2016 uživatelem Iveta

Co nejíst při užívání Warfarinu

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zelenina

Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.

Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.

Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.

Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné používat jako výchozí surovinu pro hlavní chod jídla, použít by je bylo možné maximálně k dozdobení a zařadit je následně jako zdroj vitaminu K do denní kalkulace.

Petrželová nať, kopr a řeřicha obsahují rovněž velké množství vitaminu K, ale jejich zelené natě se všeobecně používají jen v minimálním množství na dochucení polévek nebo na ozdobení pokrmu. Patří tedy k takzvaným doplňkovým potravinám. V zahraniční kuchyni je oblíbený salát ze zelené petržele, vzhledem k vysokému obsahu vitaminu K se však jedná o rizikovou potravinu, která je pro pacienty s antikoagulační léčbou zcela nevhodná.

Mezi bezpečné potraviny s nízkým obsahem vitaminu K patří kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, ředkvičky, nízký obsah vitaminu K je i v rajčatech, okurkách, paprikách, bramborech, malé množství vitaminu K najdeme i v houbách, například v žampionech. Tyto druhy zeleniny (případně houby) zařazujeme do jídelníčku denně tak, abychom splnili doporučenou denní dávku (500 g zeleniny a ovoce) nebo se jí alespoň co nejvíce přiblížili. Zeleninou se snažíme doplnit každé hlavní jídlo – snídani, oběd i večeři, abychom dodali dostatečné množství vlákniny a pomohli snížit glykemický index pokrmu, zároveň tak doplníme stravu i o potřebné antioxidanty a důležité vitaminy. Výhodou zeleniny je i její nízká energetická hodnota, tím pomáhá ke snížení energické denzity potravy nutné při redukci hmotnosti a je prevencí rizika civilizačních onemocnění.

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Maso a živočišné produkty

Mezi typickou potravinu s nepravidelným obsahem vitaminu K patří kuřecí maso. Obsah vitaminu K kolísá podle toho, čím je drůbež krmena. Zatímco kuřata z velkochovů mají většinou maso s nízkým obsahem vitaminu K, kuřata, která mají přístup k zelenému krmivu, obsahují v mase větší množství vitaminu K. Totéž platí pro maso krůtí. Proto konzumace kuřecího masa podléhá stejným pravidlům jako konzumace potravin rizikových nebo kontrolovaných. Vždy je nutné zvážit, zda je z tohoto důvodu vhodná jeho výměna za maso vepřové, které má naopak hodnoty vitaminu K nízké. Nejvhodnějším způsobem, jak použít kuřecí maso, je připravovat pokrmy, v nichž je jen menší množství masa, například rizoto, zapečené brambory s kuřecím masem, kuřecí nudličky s vhodnou zeleninou, ražniči. Pravděpodobně stejný problém je s hovězím masem, v němž může obsah vitaminu K též kolísat podle druhu potravy. Pokud se jedná o hovězí dobytek, který je živen krmivem s nízkým obsahem vitaminu K, je hovězí maso z hlediska obsahu vitaminu K bezpečné. Pokud však je hovězí dobytek krmen zeleným krmivem, případně pase-li se volně na pastvinách, obsahuje hovězí maso též vyšší množství vitaminu K. Z tohoto důvodu je vhodné regulovat přijímané množství hovězího masa a volit raději maximálně 100 g porce.

Velmi vysoký obsah vitaminu K je v játrech, ať už vepřových, nebo hovězích, či drůbežích. Z tohoto důvodu je konzumace jater a potravin z nich připravených rizikovou záležitostí a pacienti by se jich měli vyvarovat.

Tuky

Také v tucích je rozdílný obsah vitaminu K, větší množství je ho v tuku olivovém a sójovém, naopak nízká koncentrace vitaminu K je v řepkovém či slunečnicovém oleji. Proto olivový a sójový olej, používáme-li je ve větším množství, zaměňujeme za jiný druh olejů, například řepkový či slunečnicový. V malém množství lze použít i „nedoporučené“ druhy olejů, například lžička olivového oleje do zeleninového salátu a podobně. V žádném případě však tuky nevylučujeme, jsou důležité pro vstřebání vitaminů v tucích rozpustných do organismu (to znamená včetně vitaminu K).

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Luštěniny

Obsah vitaminu K v cizrně a sóji, popřípadě ve výrobcích ze sóji, není v dostupné literatuře také jednoznačně popsán. Cizrnu a sóju ve větší míře konzumují většinou ti, kteří upřednostňují alternativní způsob výživy, anebo ti, kdo mají alergii na mléčnou bílkovinu a používají výrobky ze sóji jako náhražku mléka a mléčných výrobků. Je proto vhodné dodržovat pravidelné množství příjmu těchto luštěnin.

Nápoje

Z nápojů omezujeme pouze bylinné čaje, a to zejména kopřivový čaj a zelený čaj. V případě, že se jedná o dávku jednoho či dvou šálků tohoto čaje výjimečně, není nutné se obávat negativního účinku na antikoagulační léčbu. Pokud by byl očekávaný příjem vyšší, je nutné nahradit tyto čaje čajem černým či ovocným.

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Alkohol

Akutní příjem alkoholu zvyšuje účinek Warfarinu, dlouhodobý příjem alkoholu naopak účinek snižuje. Není však vědecky potvrzeno, zda to odpovídá skutečnosti, nebo zda se jedná o tradované údaje. Alkohol (etanol) je enzymatický induktor, a tudíž při jednorázovém podání účinek Warfarinu zvyšuje. Při léčbě Warfarinem je možno bez rizika pít 1 alkoholický nápoj denně, případně 1x týdně zvýšit dávku na 2 nápoje. Je-li pacient zvyklý pít zcela pravidelně 2 drinky denně, lze i tuto dávku tolerovat. Za drink se považuje takové množství alkoholického nápoje, které obsahuje přibližně 20–30 g alkoholu (0,5 litru 10–12st. piva, 2 dl vína (10–14 % alkoholu), 0,5 dl destilátu (40–50 % alkoholu)). Předpoklad, že by dlouhodobé požívání alkoholu snižovalo účinek alkoholu, nebyl potvrzen. Vzhledem k tomu, že alkohol může významně zhoršit průběh některých onemocnění (jaterní choroby, zánět slinivky, některé kardiomyopatie) a někdy je dokonce nutná dlouhodobá abstinence, je třeba se vždy na toto téma poradit se svým ošetřujícím praktickým lékařem.

Kontrolované potraviny

Potraviny s významným obsahem vitaminu K (mezi 100 a 10 µg na 1 dávku:

Ibišek, zelí, rebarbora, švestky (sušené), fazole, celer (listy), fast food (salát Coleslaw), okurka (1 velký kus), hrách, borůvky, dýně, tuňák, mango, sója, kiwi (1 kus), rajský protlak, zelenina (smíšená šálek), ostružiny, artyčoky, maliny, květák, mrkev, dresink (polévková lžíce), margarin (polévková lžíce).

Rizikové potraviny

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (více než 100 µg na 1 dávku:

Kapusta, špenát, řeřicha, brukev, tuřín, brokolice, růžičková kapusta, listy pampelišky, hlávkový salát, zelená petržel (10 výhonků), chřest, zelí, ledový salát (hlávka), čekanka.

Obsah vitaminu K v potravinách

Obsah vitamínu K na 100 g potravin dle databáze USDA:

  • Vysoký: játra
  • 830–800 µg: mangold, kapusta
  • 540–500 µg: petržel
  • 440–400 µg: růžičková kapusta, špenát
  • 380–300 µg: šrucha
  • 270–200 µg: brokolice, tuřín, řeřicha, nať cibule, čekanka, hlávkový salát
  • 170–100 µg: hořčice, zelí, hlávkový salát, pistácie, zelný salát (Coleslaw)
  • 50–10 µg: sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk
  • 10–1 µg: rajčata, rajčatová šťáva, borůvky, sekaná, makrela, meruňka, brambory, bramborová kaše, sladké brambory, čedar, hroznové víno, ovesná kaše, chléb, broskve, sójové mléko, tofu, vaječný žloutek, cibule, vše z obilí, rýže, melouny, pastinák, preclík, ananasový meloun, řepa
  • Nízký: mléko, mléčné výrobky, maso, vejce, ostatní ovoce a zelenina, cereálie

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

Diskuze: Re: Re: Léčba warfarinem

Dopbrý den. Mohu při léčbě Warfarinem užívat Biofenac při bolestech kloubů.?

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno dne: 22.11.2016 uživatelem Anna

Co je tuková dieta?

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: Co je tuková dieta?
Zveřejněno dne: 28.12.2011

Diskuze: léky které se nesmí užívat s warfarinem

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem
Odesláno dne: 3.10.2016 uživatelem Božena

Cyklická ketogenní dieta

Ketogenní dieta a epilepsie

Jsou popsány pozitivní vlivy cyklické ketogenní diety na léčbu epileptických záchvatů. Z lékařského hlediska byla tato dieta používána pro léčbu epilepsie a dodnes má své uplatnění i mezi odborníky v moderní medicíně.

Zdroj: Cyklická ketogenní dieta
Zveřejněno dne: 7.9.2016

Průvodce pacienta s Warfarinem

Další upozornění

  • Pokud jste těhotná nebo otěhotnět plánujete, uvědomte svého lékaře. Warfarin je pro nenarozené dítě nebezpečný a během těhotenství by se neměl užívat.
  • Vyhýbejte se každé činnosti a sportu, při kterých si můžete přivodit traumatické zranění.
  • Drobná řezná poranění a škrábnutí mohou krvácet déle než před léčbou Warfarinem. Jedná se vlastně o žádoucí účinek léčby, neboť krevní sraženina vzniká delší dobu. Na poraněné místo přitlačte čistý obvaz a počkejte, až se krvácení zastaví.
  • Modřiny po tupých poraněních budou častější a větší. Snažte se být opatrní.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: citronová dieta-očista

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista
Odesláno dne: 22.6.2014 uživatelem eva fojtikova

Průvodce pacienta s Warfarinem

Další nežádoucí účinky

  • Vypadávání vlasů: vypadávání vlasů nepředstavuje častý nežádoucí účinek léčby přípravkem Warfarin a je vratné.
  • Vyrážka: pokud se u Vás po zahájení léčby přípravkem Warfarin objeví vyrážka, uvědomte svého lékaře.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: reishi spolu s warfarinem lze užívat?

Dostala jsem k vánocům jako dárek 3 balení REISHI BIO. 14 roků užívám Warfarin, lze užívat Reishi s Warfarinem. Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Reishi spolu s warfarinem lze užívat?
Odesláno dne: 6.1.2017 uživatelem JANA

Průvodce pacienta s Warfarinem

Dávkování léku Warfarin

Warfarin patří do kategorie léků známých jako léky s „úzkým rozmezím účinnosti“. U většiny indikací se cílový antikoagulační účinek pohybuje v rozmezí 1,8 až 3,0. U lidí s mechanickou náhradou srdeční chlopně a při určitých dalších onemocněních je rozmezí 2,5 až 3,5. Tato rozmezí představují všeobecná doporučení. Váš lékař může podle Vašeho zdravotního stavu stanovit rozmezí jiné.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: Re: tibetská houba negativní účinky

Otázkou je zdali máte na mysli tibetskou houbu na výrobu kefíru a nebo sušenou houbu Cordyceps. Tu první - kefírovou společně s Warfarinem můžete používat. Tu druhou - sušenou raději s Warfarinem neužívejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky
Odesláno dne: 31.5.2015 uživatelem Cempírek

Alkalická dieta

Zásadité potraviny

  • zelenina
  • ovoce (v technologicky neupraveném stavu)
  • ořechy
  • luštěniny
  • produkty ze sóji

Zdroj: Alkalická dieta
Zveřejněno dne: 15.5.2014

Diskuze: Re: Re: Re: warfarin

Oboje společně s Warfarinem můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin
Odesláno dne: 20.4.2015 uživatelem Cempírek

Průvodce pacienta s Warfarinem

Interakce s bylinnými léky

Rovněž bylinné léky a přípravek Warfarin na sebe vzájemně působí, tudíž zcela přírodní bylinný výrobek nemusí být ve spojení s Warfarinem bezpečný. Níže je uveden seznam některých interaktivních látek, rostlin, plodů a podobně. Jestliže se rozhodnete nějaký bylinný doplněk užívat, vždy se předtím poraďte s poskytovatelem zdravotní péče.

Řepík lékařský

Smetanka lékařská

Pau d’Arco

Vojtěška

Pískavice řecké seno

Polikosanol

Gel z aloe vera

Kopretina řimbaba

Topol

Andělika čínská

Česnek

Kvasie

Arnika

Smilax lékařský

Jetel luční

Ločidlo čertovo lejno

Zázvor

Senega

Osika

Ginkgo biloba

Třezalka

Chaluha bublinatá

Vodilka kanadská

Komonice

Ploštičník hroznovitý

Zelený čaj

Svízel vonný

Kalina severoamerická

Křen

Tamarind

Vachta trojlistá

Lékořice

Silovoň vonná

Bromelin

Tavolník širolistý

Mrkev obecná

Zápašnice březová

Jmelí

Locika

Paprika

Kopřiva

Řebříček obecný

Hrubá skořice

Cibule

Celer

Petržel

Heřmánek (lékařský i římský)

Mučenka

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: dieta pri podrážděně slinivce

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce
Odesláno dne: 14.10.2016 uživatelem eva Slabenakova

Alkalická dieta

Překyselení organismu – příznaky

  • únava
  • bolest hlavy
  • nespavost
  • zadržování vody v těle
  • migréna
  • kožní onemocnění
  • zažívací problémy
  • záněty kloubů, osteoporóza
  • obtížné polykání
  • pálivý pocit v ústech
  • nízký krevní tlak

Zdroj: Alkalická dieta
Zveřejněno dne: 15.5.2014

Citronová detoxikační dieta

Citronová detoxikační dieta jako mistrovská očista

Citronová detoxikační dieta byla poprvé efektivní, když se pomocí ní hojili žaludeční vředy. Během této detoxikační diety dochází ke snížení hmotnosti. Citronová detoxikační dieta má výhody na zdraví, které zahrnují lepší spánek, pozitivní výhled, jasnost mysli a osvobození od závislostí.

Mistrovská očista funguje na principu, který se zabývá nemocí, díky které musela být očista podniknuta. Zjednodušuje a opravuje poruchy prostřednictvím tohoto procesu. Jedná se o způsob nápravy nemoci. Vývoj ve výživě a vědě má jasnou identifikaci nesprávné výživy, negativní mentální postoje a nedostatečné cvičení. Faktory, které vytvářejí podmínky pro produkci toxinů. Toxiny se mohou vybudovat v průběhu času. To je důvod pro provádění mistrovské očisty. Jedná se jen o špičku dlouhého řetězce zdravých rozhodnutí těch, kteří se do toho chtějí pustit. Časté pozorování, zdravá strava, pravidelné cvičení. To jsou faktory, které vedou ke snížení stresu.

Zdroj: Citronová detoxikační dieta
Zveřejněno dne: 12.11.2012

Citronová detoxikační dieta

Recept na výrobu limonády

  • 30 ml šťávy z citronu nebo z limetky,
  • 30 ml javorového sirupu,
  • půl gramu mletého kajenského pepře,
  • 300 ml studené nebo teplé vody, záleží na vás, jakou preferujete.

Zdroj: Citronová detoxikační dieta
Zveřejněno dne: 12.11.2012


SiteMAP