Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIGITÁLNÍ

OBSAH

Digitální naslouchadla

Digitální doba mění i ty nejmenší, avšak neméně potřebné přístroje. Mezi ně patří i sluchadla, pomůcky pro nedoslýchavé. Tradiční analogová sluchadla zachycovala zvuk mikrofonem a předávala jej přímo do ucha. Současné digitální přístroje se liší tím, že zvuk je v nich nejprve převeden na digitální signál, který lze dále upravovat.

Prvním krokem je zachycení směrovým mikrofonem (ten má přednostní citlivost ke zvuku přicházejícímu z určitého směru) a mění se v A/D (analogicko-digitálním) konvertoru na elektrický signál.

Vlastní úprava probíhá v digitálním signálním procesoru DSP, který tvoří řada křemíkových čipů. Procesor DSP analyzuje signál a potlačuje nežádoucí frekvence vyjadřující zvuky z okolí. Naopak řečové frekvence jsou zvýrazňovány, takže konverzace se stává srozumitelnou. DSP umí i odstranit zpětnou vazbu, která se projevuje nepříjemným pískáním. Špičková sluchadla dokážou porovnávat signál, který přichází do sluchátka, se zvukem, který je zesilován tak, aby ke zpětné vazbě nedocházelo. DSP dokáže také přizpůsobením zvuku zabránit pocitu, že je jedno ucho zablokováno, což je důležité hlavně pro příjemné vnímání vlastního hlasu. Zpracovaný zvuk je postupován do reproduktoru sluchátka. Na něj navazuje trubice, která je na konci tvarovaná tak, aby přesně zapadla do ucha uživatele.

Digitální naslouchadla – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět digitální naslouchadla.

Digitální naslouchadla – cena

Zde je seznam cen a obchodů, kde jsou k dostání digitální naslouchadla.

Zdroj: Naslouchadla

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO AXON C-109 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Nedávno jsem pořizoval naslouchátko a zvolil jsem digitální Axon C-109 www.zdravi-sport.cz/… Je to lepvnější variantazde zmiňovaného Axonu D-322. Kvalita zvuku je vynikající a výdrž baterie také. Za ty peníze spokojenost

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátko Axon C-109

Druhy sluchadel

Analogové: Klasické zpracování zvuku bylo až do dnešní počítačové éry zásadně analogové. Zvuk byl převeden na elektrický signál tím, že byl snímán elektroakustickým měničem = mikrofonem. Dále byl analogově, tedy spojitě, zpracován takto: zesílen předzesilovačem, upraven v tónovém korektoru (rozdělen na několik pásem – obvykle výšky, středy a hloubky, které se samostatně nastavovaly) a opět zesílen koncovým zesilovačem. Dále byl tento upravený elektrický signál převeden zase na zvuk dalším elektroakustickým měničem, tedy miniaturním reproduktorem. Toto zpracování – úprava intenzity jednotlivých tónových pásem je obvyklá u všech elektroakustických zařízení, sluchadla se od nich liší jen tím, že jsou velmi malá – musí používat speciálně vyrobené díly s vlastnostmi vhodnými pro toto použití.

Digitální: Digitální zpracování zvuku se od výše uvedeného popisu liší jiným způsobem úpravy zvuku. Za předzesilovač je vložen analogovo-digitální převodník, který analogový (spojitý) signál převede na digitální (číselnou) formu tím, že analogový signál „rozseká“ vzorkovací frekvencí na kousky a každý takový kousek dostane přiřazenou číselnou hodnotu. Původně spojitý signál je převodníkem změněn na řadu čísel. Množství, tedy četnost čísel, je dáno vzorkovací frekvencí převodníku. Další zpracování je teoreticky jednoduché a spočívá v násobení a dělení těchto čísel. Prakticky je třeba vytvořit určitý algoritmus zpracování, obvykle speciálním počítačovým programem, který musí být člověkem vytvořen tak, aby toto zpracování mělo požadovaný výsledek (nelze použít libovolně upravené zvuky, ale takové, které zlepší srozumitelnost řeči). Po takové úpravě přichází na řadu opět převodník, tentokrát digitálně-analogový, a dále nezbytný koncový zesilovač a reproduktor. Je zřejmé, že zásadní rozdíl mezi oběma způsoby zpracování zvuku je ve variabilitě úprav požadovaného zvukového spektra. Analogový způsob neumožňuje výrazné oddělení jednotlivých pásem zvuku ani jejich vzájemně nezávislou úpravu. Digitální způsob úpravy je zase technicky (i finančně) náročnější a snaha o nezbytnou miniaturizaci (a snížení ceny) vede ke zjednodušování celého procesu. S tím souvisí trvalý problému nalezení vhodného algoritmu zpracování signálu. Je třeba si uvědomit, že právě tento algoritmus rozhoduje o srozumitelnosti poslechu – a v tom se jednotlivé výrobky zásadně liší. Jak digitální sluchadla, tak i sluchadla analogová se vyrábějí jako závěsná a zvukovodová.

Závěsná sluchadla mají název odvozen od toho, že visí za boltcem ucha. Pro správnou funkci potřebují vhodnou, nejlépe individuální tvarovku, která vede zvuk k bubínku ucha. Jejich omezení spočívá v tom, že uživatel nesmí mít časté záněty zvukovodu, případně velkou tvorbu ušního mazu. Potom hrozí jejich častější ucpávání ušním mazem. Další typy sluchadel, jako jsou krabičková či brýlová, jsou variantou, kterou volí lidé s potřebou jednoduchého ovládání nebo kombinace přístrojů (sluchadlo a brýle). Foniatr vždy použití těchto sluchadel zváží a v případě potřeby doporučí.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHADLA DO UŠÍ HRAZENÁ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Mašek.

Mám nasluchadla typu oticon jsou na malé knoflíkové baterie.
Nasazování baterií i samotné vkládání plastu do ucha mi dělá potíže.
Mám dotaz tento typ oticon je anologový nebo digitální
Děkuji 604 504 575

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Digitální intraorální rentgenový snímek (radioviziografie)

Tento rentgen je pro pojištěnce zdravotní pojišťovny zdarma, plně ho hradí pojišťovna. Pro ostatní nepojištěné pacienty je jeho cena 150 Kč za jeden rentgenový snímek.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • zhotovení intraorálního (vnitřek dutiny ústní) rentgenového snímku s využitím radioviziografie, což znamená, že snímek bude v digitální podobě.
  • analýza a diagnostika snímku lékařem.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Poradna

V naší poradně s názvem RIVOTRIL - RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viola Ryšavá.

Dobrý den, již několik let nespím, z paní doktorkou jsme zkoušely troje prašky na spaní a do měsíce jsem jich za noc brala i 5, tak jsem skončila na 2x2mg Rivotrilu na spaní a docela mi pomáhá. Budu ho prý brát doživotně. Dočetla jsem se že benzodiazepany mohou způsobit rakovinu, je to možné ?
Děkuji za odpověd zdraví Ryšavá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Karcinogenita benzodiazepinů je stále nejasná. Zabývala se tím jedna studie z roku 2015, která zjistila, že právě klonazepam (Rivotril) byl spojen s nejvyšším rizikem rakoviny, přičemž nejvíce byl rakovinou postižen mozek. Méně pak se vyskytovaly kolorektální karcinomy a rakovina plic. Studie také zjistila, že ze všech benzodiazepinů má nejnižší vliv na vznik rakoviny diazepam, chlordiazepoxid, medazepam, nitrazepam a oxazepam, což by mohly být bezpečnější varianty pro dlouhodobé užívání.
Studie je k dispozici v digitální podobě zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rivotril - rakovina

Benigní nádory

Koenenův tumor je periungvální fibrom, vyskytuje se u pacientů s tuberózní sklerózou.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Koenenův tumor.

Digitální akrální fibrokeratom je tvrdý kožní výrůstek rostoucí v blízkosti nehtové jednotky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá digitální akrální fibrokeratom.

Subungvální exostóza je bolestivý kostěný výrůstek rostoucí z dorsální strany distálního článku prstu (zejména palce u nohy); může nadzvedávat nehtovou ploténku, často asymetricky. Prokazuje se na RTG.

Zde se můžete podívat, jak vypadá subungvální exostóza.

Glomus tumor je bolestivý tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna. Vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu.

Zde se můžete podívat, jak vypadá glomus tumor.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Diskuze

V diskuzi SLUCHADLO WIDEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová.

Dobrý den,

Jsem starobní důchodce. V r.2012-jsem si na základě vyšetření ORL-foniatrické amb. obdržela sluchátko Widex na Pravé ucho.
Pojišťovna mi přispěla částkou cca 3000,-Kč,zbylou částku jsem si doplatila.
Nyní po 5 LETECH bylo nutností na zlepšení komfortu sluchu sluchátko
i na LEVÉ ucho- Dg.Percepční nedoslýchavost/sensorineurální/,ztráta sluchu oboustranná. Lékařem mi bylo řečeno/po konzultaci s fi.Widex/, že původní typ sluchadla model C2-CIC se již nevyrábí, takže jsem si objednala po doporučení lékařem jiný kompatibilní typ. Bylo mi ovšem oznámeno, že již NEMÁM- nárok
na přispění pojišťovny. Zaplatila jsem zálohu 1 000,-Kčs a při dodání sluchadla
WIDEX typ DREAM D2-CIC jsem doplatila v hotovosti zbytek částky 6 275,-Kč.

Otázka: Měla jsem nárok na přispění pojišťovny-při těchto skutečnostech
/nebyla to výměna, ale nutnost zlepšení sluchu + dodržení 5 let/
Jsem pojištěncem MV 211-má tato skutečnost vliv na obdržení příspěvku?

Děkuji za odpověď Soukupová Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Bernardy.

Před necelými dvěma roky jsem dostal nové naslouchátko Siemens. Digitální perfektně sednoucí do ucha. Má však jednu velikou vadu. Reproduktorek je s přístrojem spojený tenkým kabílkem. Tento kabílek respektive jeho připojení k reproduktorku a jeho izolace stojí jemně řečeno za p r d . Izolace jako taková je dle mého názoru moc tvrdá a v místě připojení k reproduktorku se velmi snadno odlomí a nebo odtrhne. Námitka že k vytažení naslouchátka z ucha slouží stunka je poněkud scestná. Tato strunka mající na konci kuličku k lepšímu zachycení se mi už také jednou utrhla. V opravně jednoduše pod původní umístění navrtali dirku a vlepili novou strunku tak že zachytit zmíněnou kuličku je aspoň pro mne problém. Je tedy jasné že to opět odnesl už po několikáté káblík od reproduktorku. Celá věc na mne dělá ten dojem, že firma Siemens nechává dělat laciná a nekvalitní naslouchátka někde v Číně a český postižený to zaplatí jako tu nejlepší kvalitu. Tento způsob zdá se mi poněkud nešťastný.
Poradí někdo co stím?
Jan Bernardy

Zdroj: diskuze Sluchadlo Widex

Digitální audio obvod

Jde o digitální akustický obvod s programovatelným ovládacím obvodem. Oba obvody, akustický i přídavný ovládací obvod, jsou plně digitální. Plně digitální obvody umožňují implementaci mnoha přídavných vlastností, které nejsou možné s použitím analogových obvodů. Digitální obvody mohou být použity ve všech druzích naslouchadel a jsou nejvíce flexibilní. Sluchadla pak mohou být například naprogramována tak, aby měla větší zesílení v určitém frekvenčním pásmu. Lze nastavit i více programů, které mohou být vybírány uživatelem, anebo jsou plně automatické a adaptivní. Tyto programy redukují akustickou zpětnou vazbu (pískání), redukují hluk pozadí, detekují a automaticky nastavují různé druhy naslouchacího prostředí (hlasitý vs. tichý, mluva vs. hudba a podobně), ovládají přídavné komponenty jako vícenásobné mikrofony ke zlepšení prostorového vnímání zvuku, transponují frekvence (posun frekvencí, které uživatel neslyší, do nižších kmitočtů, kde je sluch lepší) a implementují mnoho dalších funkcí. Digitální obvody rovněž umožňují bezdrátové ovládání jak akustických, tak ovládacích obvodů. Ovládací signály v naslouchadle v jednom uchu mohou být bezdrátově přeneseny do ovládacích obvodů naslouchadla na druhém uchu, aby bylo zaručeno, že je zvukový signál v obou uších spárovaný. Anebo akustický signál obsahuje záměrně rozdíly, které imitují rozdíly v normálním stereofonním poslechu k zajištění prostorového vnímání zvuků. Akustické signály mohou být bezdrátově přenášeny z/do vnějších zařízení přes oddělený modul, a to většinou ve formě přívěsku zvaného „streamer“. Tato schopnost umožňuje optimální použití mobilních telefonů, hudebních přehrávačů, vzdálených mikrofonů a dalších zařízení.

Naslouchadla se dobíjejí.

Zdroj: Naslouchátko

Digitální přístroje

Přístroje na noční vidění s digitálním převodem mají obraz černobílý, tyto přístroje mívají vestavěné IR osvícení (díky tomu se přístroj dá využívat i ve tmě nenarušené světelným smogem). Digitální přístroje mají zvětšení obrazu zhruba 5,5 krát. Zobrazení v přístrojích bývá přesné a s velkým kontrastem.

Digitální přístroje využívají také zesilovač zbytkového světla, ale obraz je přenášen v digitálním systému. Obraz u těchto přístrojů je jasnější a ostřejší. Zároveň mají na rozdíl od analogových i lepší rozlišovací schopnost.

Nevýhodou těchto přístrojů je potřebná vysoká dávka energií. Baterie do těchto přístrojů mívají nízkou životnost, často se baterie vybijí hned po jednom večeru.

Na rozdíl od noktovizorů se mohou digitální přístroje použít i při denním světle. Naopak jejich nevýhodou je, že systém obraz seká v malých časových intervalech, a proto obraz běžící zvěře bývá špatně zachycený.

Shrnutí hodnocení digitálního nočního vidění:

Výhody digitálního nočního vidění

Nevýhody digitálního nočního vidění

Nižší pořizovací cena

Vysoká spotřeba energie = menší výdrž baterií

Více možností různých nastavení a funkcí: Wifi, GPS

Nízká citlivost na zbytkové světlo

Není nutné přihlašovat puškohled u Policie ČR

Nutné použít přísvit

Funkce nahrávání

Zpoždění obrazu

Reaguje na vyšší vlnové délky přísvitů

Větší rozměry

Možnost většího plynulého přiblížení obraz



Zdroj: Noční vidění

Monokuláry

Dalšími přístroji využívanými k nočnímu vidění jsou monokuláry, u nichž jsou dostupné všechny typy technologií, a proto si uživatel může pořídit monokulár s termovizí, ale i digitální, nebo noktovizorní, k dispozici jsou ale i klasické optické pozorovací monokuláry.

Shrnutí hodnocení monkulárů

Výhody monokulárů

Nevýhody monokulárů

Dobrá cena

Nedá se nasadit na zbraň

Lehká konstrukce


Kompaktnost


Zdroj: Noční vidění

Prognóza

Prognóza tohoto onemocnění je závislá na včasném odhalení defektu aorty. Výsledky preventivních elektivních výkonů jsou příznivé. Včasná diagnóza může pacientovi zachránit život. Pokud dojde k prasknutí výdutě, 50 % postižených zemře před příjezdem do nemocnice, 25 % peroperačně, celková operační mortalita je 50 %, celková mortalita ruptury je 75–90 %. Jako diagnostika se používá RTG, počítačová tomografie (CT), respektive CT angiografie, digitální subtrakční angiografie (DSA) a magnetická rezonance (MRI).

Zdroj: Ateromatóza aorty

Kulma na vlasy s velkým průměrem

Kulma na vlasy s velkým průměrem je vysoce výkonná, elegantní, profesionální digitální kulma na vlasy s průměrem 32 mm, která kombinuje klasický elegantní design, ergonomii, snadné použití a bezpečnost. Je ideální pro velké vlny – lokny a nabízí překvapivé umělecké ztvárnění loken.

Tento typ kulmy je určen pro velké lokny.

Zde můžete vidět, jak vypadá kulma na vlasy s velkým průměrem.

Zdroj: Kulma na vlasy

Digitální naslouchátko

Špičkovým výrobkem v tomto oboru je profesionální digitální nabíjecí naslouchátko za ucho Axon D-322. Jedná se o mimořádně výkonný přístroj s prakticky nulovým zkreslením. Díky použité digitální technologii je naslouchátko navíc spolehlivé a vyniká i mimořádně nízkou hmotností – celý přístroj neváží víc než pouhé 3 gramy. K přístroji dostanete i podrobný návod v češtině, popisující používání, údržbu, nabíjení, nasazování i snímání přístroje včetně ilustrací. Dále náhradní koncovky (špuntíky) v odlišné velikosti. Hlasitost je plynule regulovatelná a k dispozici jsou dokonce kromě běžného módu zesílení i dva módy pro odfiltrování rušivých šumů.

K nabíjení naslouchátka slouží nabíjecí stojánek navržený pro dva naslouchací přístroje, ale lze ho využívat i s jedním. Vhodný čas pro nabíjení poznáte podle toho, že zesílení už nebude dostatečné a výkon naslouchátka se začne pozvolna snižovat. Před nabíjením přístroj vypněte a následně ho vložte do stojánku pro nabíjení, který nabízí hned dvě varianty. Nabíjet můžete z počítače či notebooku, případně také z nabíjecího adaptéru. Síťový adaptér (DC 5 V, 50–500 mA) je také součástí balení. Při nabíjení můžete průběh sledovat prostřednictvím kontrolky, když zhasne, je přístroj plně nabitý a vydrží nejméně třicet hodin nepřetržitého provozu, což je opravdu úctyhodný výkon.

Zdroj: Naslouchátko

Bezdrátová zesílená sluchátka k televizi pro nedoslýchavé AR-TV

Jedná se o bezdrátovou digitální naslouchací soupravu pro zesílený poslech televize. Zároveň sluchátka AR-TV fungují díky vestavěnému mikrofonu jako sluchadlo pro zesílení běžného hovoru. Zapojení sluchátek do televize nevypne zvuk televize, takže můžete pohodlně sledovat televizi s ostatními členy rodiny, zatímco zvuk je zesílen do sluchátek a dokonale rozumíte každému slovu.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Elektrocentrála s automatickým startem

Jedná se o elektrocentrály pro automatizované zajištění záložní dodávky elektrické energie pro firmy i rodinné domy. Rozhodující předností benzinových elektrocentrál je elektronicky ovládaný servopohon sytiče, který zajišťuje nadstandardní spolehlivost startu ve srovnání proti běžným systémům. K dostání je i digitální ovládací panel. Elektrocentrála s automatickým startem funguje tak, že distributor přestane dodávat elektřinu přes automatický přepínač do odběrného místa a přepínač dá impulz centrále, která se automaticky nastartuje a začne vyrábět elektřinu pro odběrné místo. Zde je potřeba instalace odborníkem.

Zdroj: Elektrocentrála

Modřany

Veterinární ordinace – Náš veterinář

V ordinaci Náš veterinář (Československého exilu 2175/32 Praha 4 – Modřany) je posláním ošetřit každého pacienta s láskou a péčí tím nejšetrnějším možným způsobem a s vysokou odborností a profesionalitou. Vedoucí ošetřující lékař: MVDr. Nikola Hanáková.

Nabízí:

  • Digitální RTG s menší zátěží pro pacienta
  • Sonografii
  • Operace
  • Moderní a šetrné postupy
  • Inhalační anestezii
  • Hospitalizace
  • Rekondiční a zklidňující masáže
  • Magnetoterapii
  • Výjezdovou službu

Veterinární klinika Modřany

Veterinární ordinaci s dvacetiletou tradicí v ulici K Vltavě 40 v Modřanech přebrala od roku 2011 MVDr. Petronela Síbová. Jejím cílem bylo vytvořit praxi, kde díky svým zkušenostem může provádět běžné i náročnější léčebné postupy a operace. Uvítá vás v novém příjemném prostředí s osobním vztahem ke klientům, který je, jak věří, důležitý pro kvalitní péči o vaše zvířecí kamarády.

Zdroj: Veterina Praha 4

Geratherm duotemp

Teploměr Duo Temp je infračervený multifunkční digitální teploměr 3v1. Je určen pro měření teploty v uchu a na čele a také pro měření povrchové teploty (např. kojenecká láhev, dětská koupel). Teploměr zobrazí výsledek měření již za 1 vteřinu, uchová až 10 naměřených hodnot. Měření probíhá pomocí infračerveného záření, díky kterému je měření přesné a rychlé. Má velký LCD displej. Měření ve °C nebo °F cca do 1 vteřiny. Měřicí rozsah 0–100 °C. Obsahuje 2 režimy měření (symbol ucha: měření teploty v uchu, symbol čela: měření teploty na čele). Má symbol výměny baterie (indikátor slabých baterií). Paměť posledních 10 měření. Obsahuje automatické vypnutí: pokud zapomenete teploměr vypnout, vypne se automaticky zhruba po 1 minutě. Není potřeba výměnné krytky.

Nevýhodou je, že rozdíl v měření teplot oproti rtuťovému teploměru je 0,5 °C v klidu, avšak při nemoci až 1,3 °C.

Zde se můžete podívat, jaká je cena teploměru Geratherm duotemp.

Zdroj: Jak poznat nejlepší teploměr

Starkey AMP

Starkey AMP je miniaturní digitální sluchadlo bez lékařského předpisu. Tento vysoce kvalitní osobní zesilovač zvuku je diskrétně uložen v ušním kanálu, a je tedy pro vaše okolí neviditelný. Sluchadlo ovládá uživatel speciální magnetickou tyčinkou, která reaguje přiblížením k uchu a umožňuje přepínání mezi jednotlivými programy podle prostředí a poslechové situace.

Manipulace je velmi jednoduchá, sluchadlo se snadno nasazuje, umožňuje jednoduché vyjímání z ucha i přepínání mezi programy. Digitální sluchadlo AMP lze připravit k používání při jednom sezení, kdy se sluchadlo důkladně vyzkouší v různých poslechových situacích a nastaví dle potřeb uživatele.

Jedná se o nejmenší sluchadlo na trhu, které díky dokonalému upevnění v ušním kanálu využívá přirozené akustiky ucha a poskytuje perfektní kvalitu poslechu. Vůbec nepíská.

Individuální nastavení sluchadla probíhá například v showroomu Sound Power na Petrské 24 v Praze 1 a skládá se ze sluchového testu, který změří schopnost detekovat zvuky různých frekvencí a výšek, a z následného přizpůsobení sluchadla na míru. Přizpůsobení sluchadla se provádí pomocí počítačové techniky založené na výsledku sluchového testu a na komentářích, dojmech a pocitech uživatele během testování sluchadla v různých poslechových situacích.

Celý proces nastavení sluchadla je bezbolestný, krátký a jeho cílem je najít perfektní řešení. Čím více informací prodejce získá, tím kvalitnější bude výsledné řešení. Pokud se pro koupi sluchadla rozhodnete, naučí vás, jak se sluchadlem zacházet, jak o něj pečovat, aby byla zaručena maximální výkonnost, a jak sluchadlo ovládat magnetickou tyčinkou a přizpůsobit je v různých prostředích. Také vám vysvětlí vkládání a vyjímání sluchadla z uší a jeho čištění a odvlhčování.

Následné úpravy jsou v ceně sluchadla. Nové sluchadlo otestujte ve vašem obvyklém prostředí, a pokud se najde situace, kde ještě nastavení není perfektní, lze se objednat na úpravu nastavení sluchadla.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Předsádka

Dalším často užívaným typem nočního vidění je předsádka. Tento přístroj se dá uchytit na jakékoliv optické zařízení jako video kameru, denní dalekohled nebo puškohled. Předsádky jsou menších rozměrů, a ani moc neváží. Jejich připojení k optickým zařízením je rychlé. Stejně jako monukuláry i předsádky využívají nejrůznější technologie jako digitální, termovizi i noktovizory.

Předsádky fungují na základě transformace vstupního světla, které je zesílené a pak se obraz opětovně zobrazí před objektivem puškohledu. U většiny předsádek není potřeba měnit nastřelení záměrné osnovy. Předsádky se připojují k puškohledům pomocí adaptérů, které obepínají objektiv puškohledu z vnější strany. Aby šla předsádka nasadit, musí být mezi objektivem puškohledu a hlavně alespoň 5 mm prostor.

Shrnutí hodnocení předsádek:

Výhody předsádek

Nevýhody předsádek

Všestranné využití

Nehodí se na všechny typy zbraní

Lze připojit k různým optickým zařízením


Nízká váha a malé rozměry

Není nutné povolení Policie ČR

Většinou není nutné měnit nastřelení při použití na puškohledu


Zdroj: Noční vidění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP