Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VNITŘNÍ PUCHYŘKY NA RUKOU I NOHOU

OBSAH

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem MUCHNIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Glosová.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se pozná že mám s tímto druhem hmyzu problémy ve svém těle?. Po těle mám asi 6 strupů ale mám fotografii a jasně vidím nožičky a tělo. Po nocích mi otečou prsty na nohou, prsty na rukou mám kompletně červené. Po blížím zkoumání jsem zjistila že po nohou mám jakési puchýřky ve stejném tvaru a když je po stranách zmáčknu tak tak se mi zdá že vidím nějakého brouka. Ještě jedna věc již párkrát se mi stalo že jsem cítila jak na mně něco leze, ale nelezlo. Předchází tomu silné brnění rukou a nohou. Může toto způsobit muchnička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muchnička je malá muška, která létá v létě. Teď v zimě se volně nevyskytuje. Vaše problémy můžou způsobovat blechy nebo štěnice. Pro přesné určení je třeba hmyz lépe prozkoumat lupou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muchnička

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kozlova marie.

mám nateklé nohy puchýřky které praskají a tečou

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Poradna

V naší poradně s názvem MALÉ NEHTY NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Jánský.

Dobrý večer můj syn 15 let má malé hehty jak na rukou i nohou co je to za příčinu a jak srovnat jeho vývinu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když má někdo od narození malé nehty, tak je to nadosmrti. Je potřeba si na to zvyknout. Některé věci půjdou s těmito prsty vykonat hůře. Rovněž je u těchto prstů zvýšená zranitelnost, protože nehet nechrání konce prstů. U dětí s malými nehty je důležité zamezit okusování nehtů. Lidé s malými nebo krátkými nehty mívají analytické schopnosti a bývají perfekcionisté. Tito lidé mívají schopnost vizualizovat, artikulovat, vnímat nebo vyřešit složité i nekomplikované problémy s tím, že jejich rozhodnutí jsou rozumná s ohledem na dostupné informace. Mezi dovednosti lidí s malými nehty často patří schopnost uplatnit logické myšlení při řešení složitých problémů. Perfekcionisté neodolatelně a neustále prahnou po nedosažitelných cílech a míra jejich sebevědomí závisí na produktivitě a úspěchu. Tlačí sami sebe k dosažení nereálného cíle, což nevyhnutelně vede ke zklamání. Perfekcionisté bývají velmi sebekritičtí, když se jim nepodaří splnit své standardy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Malé nehty nemoc

Prevence

Protože příčina dyshidrózy je obecně neznámá, neexistuje žádný osvědčený způsob, jak tomuto stavu zabránit. Můžete pomoci předejít vzniku vodnatých puchýřků tím, že budete zvládat stres a vyvarujete se vystavení kovovým solím, jako je kobalt a nikl.

Zde jsou uvedeny některé správné postupy péče o pokožku, které mohou také pomoci chránit pokožku:

  • Používejte jemné čisticí prostředky a vlažnou vodu k mytí rukou a osušení rukou;
  • Pravidelně pokožku zvlhčujte;
  • Používejte ochranné rukavice.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Diskuze

V diskuzi VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanča.

S politováním musím konstatovat, že vnitřní pásový opar, který mě postihl, nepoznal nikdo na pohotovosti, kterou jsem navštívila v bolestech tři dny po sobě. Ačkoliv jsem si "stěžovala" na velké bolesti od oblasti levého bedra směrem do pupku, citlivost kůže v celé šířce s pocitem pálivé až řezavé bolesti....prostě na kůži není nic viditelného! Až potřech dnech diagnostikoval obvodní lékař pásový opar vnitřní. Na kůži se mi vytvořil po třech dnech pouze flíček velikosti koruny, červený, ale za to velmi bolestivý a z něho bolest vyzařovala po celé délce výše popsané oblasti.Lékař nasadil Herpesin tbl a hlavně léky proti urputné bolesti Novalgin, Panadol extra a Milgama injekce. Nemoc trvá téměř měsíc a stále přetrvávají bolesti / již při analgetické léčbě/ jsou únosnější. Kbyby nemoc byla objevena včasněji, možná bych tolik netrpěla.Hlavně jsem byla vyšetřena na úplně něco jiného a odlišného.
Jak asi tato zrádná nemoc s bolestmi bude trvat dlouho?Lze již nyní chodit do sauny, vířivky nebo bazénu?Nebo je nutné více odpočívat?
Hanča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Když více s tou rukou pracuji tak večer mám větší bolesti,asi to chce klid.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA NOHOU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada .

Manželovi moc pomohla na plíseň na nohách "obyčejná" voda z mrtvého moře. Je to přírodní plné minerálů, tak by to mohlo pomoci i na na nehty na rukou. morespa.cz/obchod/ba…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Prosím Vás a jak jste tuto vodu používala? Můžete nám poradit? A to jste se té plísně úplně zbavila?

Zdroj: diskuze Plíseň na nohou diskuze

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,
na chodidlech na obou nohách se mi dělají malé puchýřky, když je propíchnu, jsou plné vody.Jedná se spíše o vnější a vnitřní část chodidel. V zimě jsem měla pokoj, ale nyní se začínají zase objevovat. Je to nepříjemné, trošku to svědí, když je propíchnu, uleví se mi, přestane to svědit. A potom bych se ráda zeptala - nosila jsem umělé nehty na rukou, dělala jsem si je sama, už více než rok je nemám, nehty nechtějí téměř růst a ještě se mi začala dělat evidentně nějaká plíseň - dozelena zbarvená mezi nehtem a kůží na bokách. Jeden čas jsem to měla, ale samo to zmizelo. Nyní se mi tato plíseň udělala na polovině nehtech...co s tím, poraďte, prosím.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK.

Dobrý den,
vodové puchýřky bývají často diagnostikované jako druh lupénky v důsledku jejich časté recidivy. Příčin může být mnoho, např. i příležitosná konzumace alkoholu, příliš tučná, mastná, slaná či kořeněná jídla, mnoho sacharidů, ale i podráždění pokožky (nadměrné vysušení). Může však jít také o konzumaci potravin např. jablka, rajčata, okurky .... , které rovněž mohou zpouštět projev onemocnění. Významnou roli tu hrají orgány trávicího systému (mj. játra) a orgány vylučovací (ledviny). Při podráždění se na pár dnů objeví drobné puchýřky na chodilech anebo na dlaních a po nasazení "diety" opět mizí. Výborným pomocníkem při vážnějších stavech je odvar z měsíčku lékařského. Stačí zhruba na 30 minut ponořit nohy do odvaru a puchýřky se vstřebají, kůže nesvědí a celkově je ozdravena. Na noc se aplikuje sádlo s obsahem extraktu z měsíčku.

Samotný problem, jak již bylo uvedeno výše, tkví ve funkci jater a ledvin. Pomůže zvýšený pitný režim (čistá voda, nikoli minerálky), dále bylinkové čaje (kopřiva, máta, měsíček, heřmánek). K podpoře funkce jater však výborně poslouží aloe vera (nejlépe Activ aloe - ve dnech problému zvyšte dávku na 25 - 50 ml denně), případně chlorella anebo mladý ječmen. Dobře působí také doplněk stravy - lněný olej, olej z pupalky dvouleté anebo brutnákový olej, který je dražší, ale také vzácnější na důležité látky. Onemocnění nelze vyléčit, ale je možné kontrolovat recidivu a zmírňovat příznaky.

hezky den, Jk

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi CO HUBÍ PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krrálíčková Emilie.

Mám lichen, dostávám na něj už 20 let Triamcinolon, který mi ale nepomáhá, lichen se pořád pomalu šíří po celém těle, nejvíc na nohou a teď i na rukou . Neexistuje už něco jiného? Děkuji Králíčková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co hubí plíseň

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Mravenčení nohou z cukrovky

Získané polyneuropatie jsou častější než vrozené. Nejdůležitějšími příčinami jsou přitom diabetické, alkoholově-toxické i uremické polyneuropatie. Při diabetické polyneuropatii dochází k poškození nervů – pravděpodobně následkem chorobných změn malých cév, které je zásobují (čili následkem takzvané mikroangiopatie), – jakož i k poruše látkové výměny sorbitolu. Objevuje se zejména v nohou a chodidlech, projevuje se poruchami senzibility, mravenčením nebo pocitem „dřevěných“ nohou, pálením, křečemi v lýtkách a slabostí svalů. Autonomní polyneuropatie (spoluúčast vegetativního nervového systému) se projevuje poruchami srdečního rytmu, poruchami regulace krevního tlaku spojenými se závratěmi a nevolností, poruchami vyprazdňování žaludku, poškozením střevní peristaltiky průjmem nebo zácpou, poruchami vyprazdňování měchýře a impotencí.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Bolest nohou a alkohol

Toxická polyneuropatie u alkoholiků vede chybnou výživou a nedostatkem vitamínů k poškození takzvaného předního rohu míchy a následně k symetrickému modelu zachvácení. Symptomy jsou: výpadek reflexů, atrofie svalů nebo úbytek svalů, především svalstva lýtek, jakož i snížení vnímání a tlaková bolest lýtek. Diagnóza je potvrzena důkazem o alkoholismu i jinými orgánovými poškozeními. V pokročilém stadiu může být zredukována rychlost nervové vodivosti. V EMG (elektromyografie) lze rozeznat patologické změny.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Svědění kotníků

Svědění v oblasti kotníků může být způsobeno svrabem. Svědění, podrážděná kůže, zanícené póry, to jsou zcela běžné projevy na kůži i u zcela zdravých lidí. Jenže se může jednat o svrab. Nehledě na to, že kůže poškozená svrabem se i po vyléčení hojí pěkně dlouho – i několik týdnů. Jediný relativně „spolehlivý“ ukazatel je, že v noci ke svědění nedochází. Jinak onemocnění svrabem vždy patří do rukou dermatologa.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Časté mravenčení v rukou a nohou

Máte-li tyto potíže natolik často, že je vnímáte jako téměř trvalé, převažující v čase dne (nebo noci), anebo Vám dokonce brání ve vykonávání činností, které pro Vás do té doby byly běžné, mohlo by se jednat také o nedostatek hořčíku; můžete jej doplnit, doporučuje se společně s vápníkem v poměru 2:1 (a se zinkem). Nicméně je třeba především vyloučit postižení periferních nervů: objednejte se proto na kontrolu u specialisty-neurologa (přes svého praktického lékaře). A... dlouho toto vyšetření neodkládejte!

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Domácí léčba

Léčba domácími prostředky může zahrnovat:

  • Aplikace obkladů
    Mokré, chladné obklady mohou pomoci snížit svědění.
  • Užívání léků proti svědění
    Volně prodejné antihistaminické léky, jako je difenhydramin (PSILO-BALSAM) nebo loratadin (Claritin) mohou pomoci zmírnit svědění.
  • Aplikace vilínu
    Namáčení postižených oblastí do vilínu může urychlit hojení.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP