Téma: 

dna vhodné potraviny

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: Re: vhodné potraviny při odkyselení organismu

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu
Odesláno dne: 14.6.2015 uživatelem Kamča

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: Re: dna co jíst

Vařená kukuřice není příliš škodlivá při onemocnění dnou. Sice obsahuje více než dvojnásobné množství purinů než brambory, i tak ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Pro udržení dny pod kontrolou, by množství snědené kukuřice mělo odpovídat zhruba polovině množství snědených brambor. Příklad: normálně sním 250 gramů vařených brambor a k tomu si bez obav můžu dát 100 až 125 gramů vařené kukuřice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno dne: 18.11.2016 uživatelem Cempírek

Dna nemoc kloubů

Dna a fazole

Obyčejné fazole obsahují velké množství proteinů, které se v těle přeměňují na kyselinu močovou. Pokud by někdo s dnou přece jen chtěl čas od času fazole zařadit do svého jídelníčku, lze požít pouze fazole Adzuki, které obsahují dostatek bílkovin, fosforu a vápníku a jsou vhodné při ledvinových onemocněních. Mají hnědou až tmavočernou barvu s oříškovou chutí.

Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno dne: 16.3.2015

Diskuze: vhodné potraviny při odkyselení organismu

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu
Odesláno dne: 8.6.2015 uživatelem Marie

Nemoc dna – co jíst

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin
Odesláno dne: 5.6.2016 uživatelem Cempírek

Dna nemoc kloubů

Jídelníček při nemoci dna

Dieta je hlavně založena na omezení potravin s velkým množstvím purinů. Z jídelníčku budete muset vynechat tyto rizikové potraviny:

- červené maso, vnitřnosti, uzeniny

- ostré koření, dochucovadla, masové extrakty

- tučné sýry, smažená jídla

- kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky

- kakao a kakaové produkty

- luštěniny, špenát, česnek, chřest a houby

- alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Vhodné je také eliminovat pití kávy. Jídelníček je dobré obohatit o vybrané ovoce, jako jsou jahody a třešně v jakémkoli množství a podobě. Můžete vyzkoušet třeba celerovou šťávu. Při onemocnění dnou můžete konzumovat bílé i tmavé pečivo, brambory, hnědou rýži, nízkotučné mléčné výrobky. Výjimečně můžete jídelníček zpestřit vejcem, vařenou šunkou nebo sladkovodní rybou. Nikdy nekonzumujte mořské ryby, protože ty obsahují velké množství purinů. Měli byste jíst malé porce několikrát denně, minimálně 4krát, a hodně pít také v malém množství několikrát denně, celkem alespoň 3 litry za den.

Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno dne: 16.3.2015

Diskuze: dna co jíst

Ví někdo zda je vařená kukuřice pro dnu škodlivá ?

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno dne: 18.11.2016 uživatelem Miroslav Heyduk

Nemoc dna – co jíst

Pozor na slazenou stravu

Potraviny a nápoje slazené fruktózou (označovanou jako glukózo-fruktózový sirup, nebo kukuřičný sirup) zvyšují riziko vzniku dny, stejně tak jako počet dnových atak. Slazené nealkoholické nápoje a komerčně vyráběné ovocné šťávy (zvláště z koncentrátu) jsou chabou náhražkou za ovoce, neobsahují žádnou vlákninu a jsou v podstatě prázdnými kaloriemi. Také buďte opatrní při nákupu džemů a sladkých pokrmů, do nichž výrobci používají glukózo-fruktózový sirup (také známý jako kukuřičný sirup), jelikož je levnější než třtinový nebo řepný cukr. Potraviny jako bílý chléb, bílé těstoviny, bílá rýže, sušenky a koláče také zvyšují riziko vzniku diabetu typu 2 a jsou spojeny s obezitou. Snažte se ve svém jídelníčku vyhnout slazené limonádě, snížíte tím množství cukru ve stravě. Konzumujte raději čerstvé ovoce!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: co červená čočka

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka
Odesláno dne: 15.11.2015 uživatelem Kamča

Nemoc dna – co jíst

Srovnání piva a ostatního alkoholu

Riziko vzniku dny je větší u těch, kteří pravidelně konzumují pivo, než u lidí, kteří pijí ekvivalentní množství alkoholu ve formě lihovin či vína. Dna byla dvaapůlkrát častější u mužů, kteří pijí dvě lahve piva denně, zatímco dvě sklenky vína denně nebyly spojeny se zvýšeným rizikem vzniku dny.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno dne: 22.12.2016 uživatelem Cempírek

Nemoc dna – co jíst

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: Warfarinvá dieta

Když užíváte Warfarin, tak není třeba dělat zvláštní dietní opatření. V normálním množství můžete konzumovat všechny potraviny, pokud je konzumujete pravidelně. Důležité je nezařazovat nárazově potraviny se zvýšeným obsahem vitamínu K. To hrozí například během léta, kdy je dostatek zelené zeleniny. V článku, kterého se týká tato diskuze, je uveden seznam rizikových potravin, které není vhodné konzumovat nárazově, a je v něm uveden i jídelníček na několik dní. Při aplikování různých diet mějte na paměti, že každá změna ve stravování může způsobit změnu účinku Warfarinu. Proto při každé takové dietě navštivte svého lékaře a nechte si změřit srážlivost krve, a to i když je dieta deklarována jako Warfarinu prospěšná. Lékař vám podle výsledku vyšetření krve upraví dávkování Warfarinu a vy pak budete moci pokračovat dále a bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarinvá dieta
Odesláno dne: 16.10.2016 uživatelem Cempírek

Nemoc dna – co jíst

Existují potraviny prospěšné při dně

U lidí, jejichž strava obsahuje vyšší hodnoty vitamínu C, je menší pravděpodobnost rozvoje dny. I doplňky stravy (500 až 1 500 mg/denně) mohou snížit hodnoty kyseliny močové v krvi, a to tím, že odstraní kyselinu močovou z těla ledvinami. Pokud uvažujete o doplnění svého jídelníčku o vitamín C, vždy se poraďte se svým lékařem, protože vitamín C, i když zřídka, může mít interakci s předepsanými léky. Vysoké dávky vitamínu C mohou také způsobit u některých pacientů řídkou stolici.

Višně nebo višňový džus se dříve doporučovaly jako přirozený lék na dnu. A vědecký výzkum ukázal, že určitý typ třešní může snižovat hladiny kyseliny močové v krvi, stejně jako snižují i zánět, který se u dny vyskytuje.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: dna co jíst

Jak si sestavit jídelníček když mám dnu a jsem k tomu naví ještě diabetik ?

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno dne: 23.1.2017 uživatelem Bohumil Kalima

Diskuze: Re: bíla pěna v moči

DNA vím co je KM jsem měl vysoké číslo ted to spadlo 400 bíla moč znamena co přesne jestli to můžete vysvětlit ,děkuji

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči
Odesláno dne: 31.5.2015 uživatelem petr

Močopudné potraviny

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny
Zveřejněno dne: 15.10.2015


SiteMAP