Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KTEROU ČÁST MOZKU POSTIHUJE ALKOHOL

OBSAH

Co se stane, když aneurysma krvácí?

Pokud aneurysma praskne, může dojít k prosakování do prostoru kolem něj do mozku, to se nazývá subarachnoidální krvácení. Jeho dopady pak závisí na množství krve, kterou aneurysma propustí.

  • Při prasknutí aneurysma může dojít k náhlé bolesti hlavy, která může trvat několik hodin až dnů.
  • Při prasknutí aneurysma může dojít k nevolnosti a zvracení.
  • Prasklé aneurysma může vyvolat ospalost nebo kóma.

Krvácením může dojít k poškození mozku, to se nazývá krvácivá cévní mozková příhoda, což může vést k:

  • ochabnutí nebo ochrnutí horní či dolní končetiny,
  • potížím s řečí,
  • problémům se zrakem,
  • záchvatům.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Růžička.

Manželku toto postihlo před třemi dny,nyni je už po operaci.Včera se pokoušeli lekaři ji probudit z umělého spanku a povedlo se.Hybnost i reakce byla uplně skvělá okamžitě mě poznala a vztahovala ke mě ruce.Pocit štěstí je nepopsatelný.O to horší to ale bylo dnes kdy ji museli opět vratit do umělého spánku,jelikož mozek oteka a i když ji odstranili část lebeční kosti je to pro ni takhle nejlepší.Nevím jak dlouho bude tento stav trvat ani jestli se povede další probuzení a jak dalece bude mozek poškozen o otocích mozku po operaci se tu nepíše a doktoři byt jejich výkon je fantastický mi nemohou nic blišího zdělit,nevím tedy jestli nevědí nebo mi nechtěj brát naději a víru,ocením tedy každou zkušenost,jsem zoufalý a pocit nejistoty a strachu je pro mě velkým utrpením.Jirka Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

dobrý den měla jsem operaci v roce2012,na vydutě mozku,dopadla dobře,mám jít na operaci s uchem na vydělaní stipuli kterou mám zavedenou v uchu,(špatně slyším)na mozku mám malé vydutě velikosti asi 3mm,nedělaji problém,mám jen obavy z narkózy,?co kdyby?jemi 63 let, Anna

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Alkohol a červenání tváří

Alkohol zahřívá a rozšiřuje cévy a zrychluje v nich krevní oběh a díky tomu způsobuje i červenání tváří. Někdy může alkohol napomoci i k trvalému pročervenání tváří, kdy se v pokožce obličeje vytvoří metličkové žilky, které alkohol rozšíří a více probarví do červena.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, je to už pět let,co se mi to stalo,,asi při mě stáli všichni anděle, i podle doktoru, stalo se mi to v práci,velké štěstí, kdyby doma ,byl by konec, našli mě v práci v bezvědomí, než jsem se dostala přímo na sál,uplynulo moře času, jedno procento na přežití říkali doktoři mojí dceři, ctrnáct dní umělý spánek, obrovský otok mozku, probrala jsem se a stav se pomaličku zlepšoval, doktoři nevěřili, prý zázrak, za dva měsíce druhá strana operována, aby se to neopakovalo, byla zástava srdce u operace, po operaci plicní embolka, . Néjaké zdravotni problémy zůstaly, chvála pánům doktorům, nebojte se ,dobře to dopadne, držím pěstičky. Mě bylo v té době 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri Ruzicka.

Dekuji za odpoved,dnes uz je nastesti vse v poradku.Manzelce voperovali titanovou sitku misto kosti a do ostatnich cev v mozku tzv stenty neco jako vyztuha.Sice se projevila pourazova epilepsie kterou zvladame keprou.Ale jinak je v poradku.Taky maly velky zazrak rikali.

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Alkohol při ozařování

Při ozařování se doporučuje konzumace antioxidantů, které obsahuji i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství. Tvrdý alkohol se nedoporučuje.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Náhlá a nevysvělitelná bolest hlavy, to může být aneurizma.

V případě náhlé a silné bolesti hlavy je třeba provést vyšetření CT hlavy, aby se vyloučilo aneurizma - krevní výduť v mozku. Pokud je bolest hlavy způsobena aneurizma, tak na to nezabírá žádný z léků proti bolesti a žádný z léků tuto nemoc hlavy nevyléčí. Jediné řešení, jak léčit aneurizma, je zavedení ketetru přes nějakou tepnu v těle, nejčastěji v noze. Krevním řečištěm se pak zavede do postiženého místa v mozku buď svorka nebo cívka, kterou se prasklina zaškrtí. Teprve pak bolest hlavy zmizí a aneurizma je vyléčeno.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den v roce 2015 jsem prodělala autoimunitní zánět mozku brnela mi horní část těla ,dnes mi již čtvrtý den brni prava prdel až dolní noha je to dost nepříjemné na dotek je to k tomu nebo se jedná ó něco jiného? Děkuji

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Foto výdutě na mozku

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět výduť na mozku.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Co je hluboká žilní trombóza

Hluboká žilní trombóza je stav, při němž dochází k ucpání žíly krevní sraženinou. Žilní trombóza nejčastěji postihuje takzvané hluboké žíly dolních končetin. To ovšem neznamená, že žilní trombóza nemůže vzniknout i v jiných žílách, například v žílách krku, nebo dokonce mozku. Hluboká žilní trombóza je závažný stav, který má řadu komplikací. Tou nejzávažnější z nich je utržení trombu a vznik plicní embolie. Masivní plicní embolie, která ucpe hlavní větve plicnice, je smrtelné onemocnění, které se může objevit i bez předešlých příznaků. Pokud dochází k opakované embolizaci menších trombů, může to vést k rozvoji plicní hypertenze. Další komplikací je poškození žíly v oblasti, kde je přichycen trombus, což může následně vést ke vzniku bércového vředu. Někdy se krevní sraženina sama od sebe ztratí bez toho, aby se jakkoliv projevila.

Hluboká žilní trombóza se pravděpodobněji vyskytuje u lidí, kteří:

  • právě prodělali operaci;
  • byli po úraze, který omezil jejich pohyb;
  • jsou starší a nemají dostatek pohybu;
  • mají stav, který ovlivňuje jejich krevní srážlivost.

Zdroj: Warfarin a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Druhy výdutí na mozku

Aneurysma podle velikosti

  • Malá aneurysma jsou menší než 5 mm.
  • Střední aneurysma jsou velká od 6 do 15 mm.
  • Velká aneurysma jsou velká od 16 do 25 mm.
  • Obří aneurysma jsou větší než 25 mm.

Aneurysma podle tvaru

  • Sakulární aneurysma s úzce definovaným hrdlem, které je jako nafouklý vak a ovlivňuje pouze část arteriálního obvodu.
  • Sakulární aneurysma se širokým hrdlem.
  • Vřetenovité aneurysma bez samostatného krku.

Aneurysma podle jejich umístění

Aneurysma je obvykle umístěno podél hlavních tepen, hluboko uvnitř mozkových struktur. Když je aneurysma operováno, tak musí být mozková tkáň opatrně odtáhnuta. K aneurysma většinou dochází v přední části mozku - přední cirkulace, nebo v zadní části mozku - zadní cirkulace.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Strejcova.

Dobry den mam dotaz kdyz si da muz 4 male piva jednou za 14 dni on bere tento lek misto varfarinu.jdemi o to jestli si muze na tyto prasky alkohol.Jiny alkohol nepije. Predem dekuji Strejcova

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Ozařování a alkohol

Tvrdý alkohol by se během radioterapie neměl požívat. Při ozařování je potřeba konzumovat antioxidanty, které obsahuje i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství.

Zdroj: Ozařování

Poradna

V naší poradně s názvem V 11 LETECH JSEM MĚLA ISCHEMICKOU MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dnes je mi 15 a už to budou 4 roky.
První rok po té jsem se zcela uzdravila, ochrnula jsem na celou pravou stranu a učila se zase chodit a pohybovat s rukou.Bylo vše skvělé.A doktoři koukali protože jsem na tom byla hodně špatně a šance na uzdravení byli opravdu malé.
Jenže po roce jse mi začla ruka třást a to i když jsem docházela na rehabilitace.
Nyní se to vše ještě víc zhoršilo a začla se třást i noha a víc kulhám.Doktorka má podezření na rozšiřování odumřelé tkáně a tak jdu na EEG.
Užívám prašky aspirin a cvičím ale stále se to horší.
Nevím co mam dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Prodělala jsi na svůj věk neobvykle vážné onemocnění mozku. Je téměř zázrak, že ses vyléčila. Tyto poruchy, které popisuješ, souvisí se změnami na mozku po prodělané nemoci. Výsledky vyšetření EEG napoví co je příčinou. Pro důkladnější odhalení struktury mozku je možné ještě provést magnetickou rezonanci. Co dělat dál? Musíš se spolehnout na své lékaře a co nejvíce cvičit v rámci různých rehabilitací. Vhodná je rehabilitace formou Vojtovy metody.

Zdroj: diskuze V 11 letech jsem měla Ischemickou mrtvici

Vyléčí se mozek po prasklém aneurysma?

Bohužel zatím neumíme vrátit škody vzniklé po prasknutí aneurysma, při kterém došlo ke krvácení a k poškození mozku. Dnešní léčba jen pomáhá předcházet dalšímu krvácení, které by mohlo způsobit větší poškození mozku a následně ochabnutí dalších tělesných funkcí. Pokud již krvácení způsobilo poškození mozku, pacienti mohou využít rehabilitační terapie k obnovení ochablých funkcí.

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.

Zdravim , mal som zvýšenú kyselinu močovej 440 jednotiek, nemal som žiadne zdravotné problému ,lekárka mi predpísala Milurit 300.Chcem sa spýtať ak berieme Milurit ráno môžem cez víkend večer k Tv dať dve tri poháre vína ? Alebo sa nesmie nič na tieto lieky ? Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jakýkoliv alkohol zhoršuje dnu, která je následkem dlouhodobě zvýšené kyseliny močové. Takže, pokud to myslíte s léčbou dny vážně, a nechcete skončit s bolestmi kloubů, tak úplně vynechejte veškerý alkohol. Víno k televizi můžete popíjet, ale jen to bez alkoholu. Dnes se dá vybrat z mnoha druhů nealkoholických vín.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Diskuze

V diskuzi OPERACE MOZKU PRASKLÁ CEVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den mam kamarádku praskla jí cevka v mozku v uterý ji čeká operace bojím se o ni nevím jaké nebezpečí muže operace přinést.Chtěla bych se zeptat jestli je někdo koho potkalo něco takového.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marková Hana.

Jaké nebezpečí hrozí kdyz praskne čeká v hlavě? Jak se to léčí děkují

Zdroj: diskuze Operace mozku prasklá cevka

Otřes mozku

Otřes mozku (komoce, latinsky commotio cerebri) je porucha mozkové funkce, která je vyvolána úrazem – otřesem. Jedná se o jedno z lehčích poranění mozku. Charakteristika otřesu mozku spočívá v krátkodobé ztrátě vědomí (bezvědomí) a paměti s opakovaným zvracením, které však není podmínkou.

Léčba

Otřes mozku je jedním z nejobvyklejších problémů způsobených úrazem. Nejčastěji jej vidíme u dětí a při sportu. Otřes mozku je třeba léčit již od prvního okamžiku, a to zavoláním první pomoci – záchranné služby či lékaře. Postiženou osobu kontrolujte, zda je stále při vědomí, nedovolte jí znovu usnout a zbytečně s ní nehýbejte, pokud to není nutné a zvlášť pokud si stěžuje na bolesti páteře.

Zdroj: Nemoci mozku

Narkolepsie

Narkolepsie je chronické onemocnění, které postihuje nervovou soustavu, přesněji řečeno mozková centra řídící proces usínání a probouzení. Je charakterizována náhlými a nekontrolovatelnými záchvaty spánku, které mohou člověka přepadnout v jakoukoliv denní dobu a při jakékoliv činnosti, například při hovoru, jízdě autem nebo chůzi. Tento stav přichází bez varovných signálů a bez možnosti ho jakkoliv ovlivnit.

Léčba

Před zahájením samotné léčby se postižený člověk musí podrobit monitoringu bioelektrického výkonu mozku, aby se potvrdila diagnóza narkolepsie. Toto vyšetření se provádí ve specializovaných spánkových laboratořích. Tato metoda není nikterak nepříjemná. Trvá zhruba jeden den. Léčení je započato takzvanými režimovými opatřeními a po stanovení diagnózy se přechází na medikamentózní řešení. K léčbě se ve většině případů užívají psychostimulancia, která zabraňují usínání přes den, a antidepresiva, která mají sedativní účinky usnadňující večerní usínání.

Zdroj: Nemoci mozku

Videonávod jak poznat krvácení do mozku

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Výduť na mozku

Kóma

Pod pojmem kóma si obvykle představíme určitou formu bezvědomí, kdy pacient nereaguje na podněty okolního světa. Bývá důsledkem traumatického poranění mozku a obvykle nemůžeme předvídat dobu jeho trvání. Do stavu kómatu, tedy hlubokého bezvědomí, je možné se dostat například následkem těžkého úrazu hlavy, otoku mozku, nádoru na mozku, při krvácení do mozku nebo nedostatku kyslíku, při těžké infekci zasahující do mozku, ale i při předávkování drogami nebo alkoholem či u těžkého poškození jater.

Léčba

O pacienty v kómatu pečují oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče. Jsou pod dohledem terapeutů, kteří se starají o každodenní stimulaci jejich smyslů pomocí zvláštních cvičení.

Zdroj: Nemoci mozku

Nádory mozku

Nádory mozku jsou takové nádory, které postihují mozek a mozkové obaly (mozkové pleny). Může se jednat jak o nádory primární, tedy o nádory vzniklé přímo z příslušných tkání, tak i o nádory sekundární, tedy metastáze jiných nádorů ať už z mozku nebo z těla. Vzhledem k tomu, že tyto nádory rostou v uzavřeném prostoru lebky, liší se od jiných nádorů svým chováním a mnohdy i symptomatologií.

Léčba

Léčba, především její úspěšnost, je závislá na typu a velikosti nádoru. Některé typy jsou dnes léčitelné, ale existují i takové nádory mozku, kdy je bohužel léčba neúspěšná. Dnešní moderní medicína umožňuje v případě nádoru mozku a míchy operativní odstranění nádoru, ozařování, v menší míře chemoterapii (cytostatika).

Zdroj: Nemoci mozku

Výduť na mozku a poškození mozku

Jakmile aneurysma krvácí, tak pravděpodobnost úmrtí je 30 až 40 % s další pravděpodobností na středně těžké až těžké poškození mozku, která je 20 až 35 %. Jen 15 až 30 % pacientů trpí jen mírnými potížemi nebo téměř žádnými. Pokud není aneurysma léčeno včas, tak může dojít k dalšímu krvácení v již zatáhnutém prasklém aneurysma. U 15 až 20 % pacientů může dojít k podráždění, které způsobuje únik krve ze zúžených krevních cév, což může vést k dalšímu poškození mozku. Mezi další problémy mohou být zahrnuty hydrocefalus, což je rozšířený prostor v mozku, který produkuje mozkomíšní mok, dále pak potíže s dýcháním, které vyžadují mechanický ventilátor, a také i infekce. Srdeční a plicní problémy mohou nastat v důsledku rozsáhlého poškození mozku, které může mít dopad na základní funkce těla.

Zdroj: Výduť na mozku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP