Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ RECEPT NA VÝROBU LEVANDULOVÉHO OLEJE

OBSAH

Mast z aloe vera - recept na výrobu

Domácích receptů na výrobu mastí z aloe vera je několik různých. Zde je seznam videí, na kterých je vidět domácí příprava masti z aloe vera: mast z aloe vera video.

Zdroj: Domácí recept na nápoj z aloe vera

Poradna

V naší poradně s názvem LEVANDULOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady je alternativní recept na výrobu domácího levandulového oleje pomocí zahřívání. Je tam i video, kde je vidět domácí levandulový olej. Článek o levanduli je tady: www.ceskaordinace.cz…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Levandulový olej

Recept na domácí levandulový olej

Do půl litru rostlinného oleje sypeme za stálého míchání čerstvé nebo usušené nadrobno nasekané květy levandule. Sypeme tak dlouho, až dostaneme homogenní, hustou, ale ještě stále tekutou směs. Jinými slovy, levandule by mělo být v oleji opravdu hodně, ale neměl by z toho vzniknout olej v levanduli. Tuto olejovou levandulovou směs dáme do vhodné nádoby, nejlépe nějaké velké zavařovací sklenice, kterou pak každý den ponoříme do hrnce se studenou vodou. Studenou vodu v hrnci zahřejeme na teplotu 60*C udržíme po dobu deseti minut a necháme zase pomalu zchladnout. Příležitostně s olejovou směsí zamícháme. Toto provádíme s olejem každý den po dobu 4 dnů. Čtvrtý den teplou olejovou směs důkladně přecedíme pomocí malého dřevěného lisu a do vylisovaného oleje přidáme znovu čerstvé květy levandule a celé to opakujeme celkem čtyřikrát. Za šestnáct dní bychom tímto způsobem měli získat silný domácí levandulový esenciální olej, který vydrží i několik měsíců.

Video, na kterém je vidět alternativní postup výroby levandulového oleje, je vidět zde: levandulový olej výroba video.

Zdroj: Levandule lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem LEVANDULOVÝ OLEJ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o recept na výrobu domácího levandulovéhooleje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu domácího levandulového oleje: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Levandulový olej recept

Domácí levandulový olej použítí

Takto vylisovaný domácí levandulový olej je naprosto úžasný právě do koupelí, kde stačí několik kapek k provonění ulevující olejové koupele. Domácí levandulový olej také skvěle zabírá na bolest hlavy, takzvaná migréna, kdy se nanese několik kapek oleje na prsty, kterými se pak masíruje krouživými pohyby obočí nad očima. Dále je možné, levandulový olej použít na masáže unavených svalů. K osvěžení vzduchu smíchejte jednu lžičku levandulového oleje s 50 ml silné vodky a 50 ml čisté vody. Promíchejte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Získáte tak recept na přírodní bio osvěžovač vzduchu.

Zdroj: Domácí výroba levandulového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA VYROBU DOMACI BYLINNE MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thomas.

poradte postup pri vyrobe masti z kostivalu.predem dik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je podrobný návod a recept na výrobu kostivalové masti www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Recept na vyrobu domaci bylinne masti

Recept na levandulový olej

Výroba levandulového oleje vyžaduje kvalitní rýžový olej 1 litr a 2 kilogramy čerstvých květů a lístků levandule. Principem domácí výroby olejové esence z levandule, ale i z jiných vonných bylin, například z máty, je dostat z byliny její vonné složky. Toho lze docílit, když lístky a květy naložíme na několik dní do oleje. Olej rostlina do sebe natáhne, místo vody, a tím se celá proolejuje. Olej při tom na sebe naváže vonné složky, což jsou děsně složité uhlovodíky, které mají tu vlastnost, že voní. To trvá zhruba tak jeden měsíc. Při tomto procesu je nutné, aby olej pokrýval veškeré bylinné části a byl stále v teplotě 24*C (běžná pokojová teplota). Tím se dosáhne jeho vhodné tekutosti, která je nutná pro dobré a rychlé prostoupení rostlinnými částmi. Po skončení olejové macerace je nesmírně důležité oddělit co nejvíce oleje od byliny. Toho se dosáhne jedině při použití malého dřevěného lisu. Přehledná nabídka dřevěných lisů na lisování oleje a jejich cena je zde.

Zdroj: Domácí výroba levandulového oleje

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MÁTOVÉHO OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filipka.

Prosím o radu k výrobě mátového oleje a mátového sirupu,díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Tady je recept na výrobu mátového oleje: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Výroba mátového oleje

Video s výrobou oreganového oleje

Zde se můžete podívat na výrobu pikantního oreganového oleje.

Zdroj: Domácí výroba oreganového oleje

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ SÉRA/OLEJE/MASKY NA ŘASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kris.

Dobrý den, neznáte nějaký domácí recept na sérum, olej či masku na prodloužení a zhuštění řas ? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí séra/oleje/masky na řasy

Recept na domácí šunku video

Tady je názorný video recept, jak si lze připravit vařenou šunku v šunkovaru: domácí kuřecí šunka.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.

Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana

Zdroj: diskuze Recept na nápoj z aloe

Domácí výroba růžového oleje

K této výrobě bude zapotřebí pravých okvětních lístků z růže damascénské, která se nejblíže od nás nachází v Údolí růží u města Kazanlak, které se nachází mezi Sofií a Burgasem, asi 200 kilometrů východně od Sofie. Anebo pak jako alternativa je možné použít okvětní lístky z růže stolisté, která se nejblíže od nás nachází ve městě Grasse, které se nachází na Azurovém pobřeží jižní Francie. Okvětních lístků bude zapotřebí skutečně mnoho! Na 100 gramů růžového oleje je zapotřebí 400 kilogramů okvětních lístků. Růžový olej se z nich pak vyrobí pozvolnou macerací či destilací vodní parou, kterou je třeba provést dvakrát po sobě. Sběr okvětních lístků začíná brzy ráno, kdy se z nich ještě neodpařila ranní rosa, a pokračuje nejpozději do devíti až deseti hodin, aby byly květy svěží a ne naplno rozvinuté. Proces výroby růžového oleje musí začít ihned po sběru, kdy se růžové lístky ihned smísí s vodou. Při výrobě růžového oleje vznikají dvě důležité suroviny, jedna z nich je miniaturní množství růžového oleje a druhá je kvanta růžové vody. V domácím prostředí je zcela nemožné růžový olej získat, protože destilace vodních par, při které se musí oddělit vodní pára a olej, je technologicky velice náročná a vyžaduje laboratorní prostředí. Právě díky této složitosti výroby je růžový olej na světových trzích prodáván dráž než kupříkladu zlato. Naproti tomu růžová voda jde v domácích podmínkách vyrobit snadno. Recept na výrobu domácího růžového oleje je uveden tady: domácí růžový olej recept.

Zdroj: Růžový olej domácí výroba

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu

Recept na domácí nápoj z aloe vera

Zde je několik různých postupů, které ukazují, jak lze z aloe vera doma připravit chutný nápoj: aloe vera nápoj video recept.

Zdroj: Domácí recept na nápoj z aloe vera

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Rozmarýnový olej video

Video, na kterém je vidět několik různých způsobů domácí výroby rozmarýnového oleje, je zde: rozmarýn výroba video.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Obklad

Dávkování: Pouze dvě kapky zázvorového éterického oleje rozmíchejte ve lžíci oleje. Namočte do směsi gázu a přiložte na potřebné místo.

Zdroj: Domácí výroba zázvorového oleje

Recept na přípravu

Ingredience: 1 kořen zázvoru, sezamový olej

Postup: 1 kořen zázvoru vymačkejte pomocí odšťavňovače a v poměru 1 : 1 smíchejte se sezamovým olejem. Vyrobte jen malé množství a před upotřebením protřepte. Uchovávejte v ledničce.

Způsob použití a dávkování

Je nutné počítat s tím, že zázvorový éterický olej je silně prohřívající, tedy bohatě stačí použít poloviční dávkování oproti jiným olejům.

Zdroj: Domácí výroba zázvorového oleje

Recept na výrobu tvrdého sýra

Suroviny:

  • nepasterizované mléko
  • syřidlo
  • cibule
  • česnek
  • bylinky
  • olej
  • koření

Postup:

Mléko nalijeme do nádoby a zahřejeme jej cca na 36 °C, poté nádobu s mlékem odstavíme ze zdroje tepla a do mléka přidáme syřidlo, promícháme a necháme 30 minut syřidlo působit. Za tuto dobu se mléko srazí; takto sraženou hmotu v nádobě rozkrájíme na čtverečky a opět vše zahřejeme na 50 °C. Po dosažení teploty 50 °C směs přelijeme přes cedník s plátnem. V plátně zůstane tvarohová hmota, kterou necháme 4 až 5 hodin okapat. Takto připravený sýr se dá okamžitě konzumovat, nebo můžeme vytvořený sýr také naložit, a to například tak, že sýr nakrájíme na čtverečky a ty proložíme česnekem, bylinkami, feferonkami, cibulí a kořením, promícháme a vložíme do sklenic s uzávěrem. Obsah takto naplněné sklenice dolijeme olejem a uzavřeme. Naložený sýr necháme ve sklenici uležet 6 až 8 dní a poté konzumujeme.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Masáž

Dávkování: Pro domácí masáž smíchejte 15 kapek zázvorového éterického oleje v 50 ml základního nosného oleje (mandlový, meruňkový, olivový). Masírujte místa, kde potřebujete. Pro celkovou masáž je vhodná směs éterických olejů se zázvorem. Budete-li chtít, namíchá vám ji každý odborný aromaterapeut.

Zdroj: Domácí výroba zázvorového oleje

Jak vylisovat olej

Oleje se lisují za studena, horka anebo se extrahují rozpouštědly. Lis na výrobu oleje může být mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poleze pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). Lisování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a olej vyteče. Ze zbytků (pokrutin) se dělá méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak domácí lisování oleje zaručí, že je jedlý a voňavý ihned po vylisování. Samozřejmě že v něm jsou určité malé částečky a zbytky, pokud použijete olejnatá semena a ořechy, podobně jako třeba usazeniny z čerstvě lisovaných ovocných džusů. Jestli chcete mít olej absolutně čistý a prostý těchto zbytků, stačí ho nechat odstát jeden dva dny, usazeniny klesnou ke dnu a máte k dispozici čistý a voňavý olej pro přímou konzumaci.

Zdroj: Domácí lis na oleje

Rozmarýnový olej – recept na domácí výrobu

Odpoledne, za slunného teplého a suchého dne, si natrhejte několik větviček rozmarýnu, ze kterých otrhejte od stonku jeho lístky (jehličky) a nechte je přes noc zaschnout nebo i déle. Toto noční zaschnutí je důležité, protože pomůže zbavit rostlinu přebytečné vody. Pokud bychom k výrobě použili příliš vlhkou rostlinu, tak by pak výsledný olej byl zakalený a brzy by nám zplesnivěl. Až bude jehličí rozmarýnu suché, tak ho vložte do čisté zavařovací skleničky a všechno ho zalijte rostlinným olejem. Ujistěte se, že skutečně všechny části rostliny jsou potopeny v oleji nebo jinak to bude fungovat. Skleničku pak dobře uzavřete a umístěte ji na slunném místě, jako je například parapet okna nebo do skleníku na dobu asi 6 týdnů. Každý den směs protřepeme. Po 6 týdnech, olej přecedíme nebo lépe vylisujeme pomocí malého domácího dřevěného lisu na ovoce. Hotový rozmarýnový olej skladujte na chladném a tmavém místě.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP