Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ VÝROBA ČESNEKOVÉ TINKTURY

OBSAH

K výrobě česnkové tintkruy budete potřebovat

  • Velký cedník,
  • Vodku nebo ocet,
  • Česnek.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.

Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.

Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu

Skladování česnekové tinktury

Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Domácí výroba tinktury

Domácí výroba tinktury není náročná, ale je třeba ji vždy připravovat jen z čerstvých pupenů. Tinktura je vlastně alkohol, ve kterém je po určitou dobu naložena rostlinná část. Tinktura z pupenů se vyrábí naložením jednotlivých pupenů jednoho druhu stromu do směsi alkoholu a vody. Tinktury se musí vždy vyrábět jednodruhové. Teprve až po jejich výrobě je možné je společně spojovat. Alkohol při výrobě tinktury působí jednak při vyluhování účinných složek z pupenů, ale má také úlohu konzervačního činidla, takže tinktury díky tomu vydrží až dva roky. K domácí výrobě tinktury z pupenů se používá nejlépe čistá kvalitní vodka nebo i domácí pálenka, rum se použije pro zakrytí případné nechutné tinktury při její další výrobě.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Doporučené dávkování česnekové tinktury

Doporučená dávka česnekové tinktury pro dospělé je 4 až 5 kapek čtyřikrát denně. Tinktura může být užívána ve sklenici vody. Několik kapek česnekové tinktury může být použito lokálně k léčbě plísňových nebo bakteriálních infekcí. Pokud se objeví nežádoucí účinky, tak přestaňte používat česnekovou tinkturu.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Diskuze

V diskuzi RŮŽOVÁ VODA DOMÁCÍ VÝROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Caco.

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba

Využití česnekové tinktury ve vaření

Pokud máte stále ještě zbytek česnekové tinktury, tak ji nevyhazujte, protože se dá uschovat v lednici ještě minimálně půl roku. Česneková tinktura se také používá k vaření, protože jde o dobré koření. Pokud chcete uschovat česnekovou tinkturu v kovových nebo plastových lahvích, tak to nedělejte, doporučuje se uschovat česnekovou tinkturu pouze ve skleněné lahvi. Nejlepší je skleněná 50 ml lahev s kapátkem.

Zdroj: Detoxikace a čištění pomocí česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.

Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?

Zdroj: diskuze Žlučník a játra

Recept k výrobě česnekové tinktury

Nasekání česneku

Můžete použít čerstvý nebo sušený česnek. Česnek musí být na jemno nasekaný. Můžete použít kuchyňský mlýnek na zpracování česneku nebo hmoždíř a paličku.

Extrakce čerstvého česneku

Chcete-li extrahovat léčivé vlastnosti česneku, umístěte nasekaný česnek do skleněné nádoby. Přidejte dvojnásobnou část vodky nebo octa než je česneku ve sklenici. Například, pokud jste použili 1 šálek česneku, tak přidáte 2 šálky vodky nebo octa.

Extrakce ze sušeného česneku

Je-li česnek sušený, tak se přidává 5x takové množství vodky nebo octa. Více tekutiny je nutné u sušeného česneku, protože česnek absorbuje tekutiny a nafoukne se, díky tomu jsou léčivé komponenty extrahovány. Česnek by měl být pokryt kapalinou během procesu výroby tinktury.

Zpracování česnekové tinktury

Našroubujte pevně víko na sklenici a třepte s ní. Nechte česnekovou tinkturu po dobu 2 týdnů uležet ve sklenici. Denně musíte česnekovou tinkturu protřepat. Také je velmi užitečné popsat sklenici a přidat datum přípravy, kvůli dalšímu postupu s česnekovou tinkturou.

Filtrace česneku

Po 2 týdenním, uležení, přeceďte česnek od kapaliny. Můžete to udělat pomocí cedníku, síťky nebo síťového hadříku.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA - ARNIKOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala Dl..

Návod na arnikovou tinkturu najdete i v článku www.zdravi-lecba.cz/…

Potíž s lékařskou vazelinou (nebo také parafín) je ten, že se vlastně nejedná o přírodní produkt, ale o syntetický ropný produkt (pokožka nedýchá, ucpává póry, zamezuje vstřebání jiných účinných složek). Smícháním čisté - třeba i kvalitní arnikové tinktury s tímto ropným produktem si vlastně nepomůžete, jelikož se toho moc nevstřebá.

Mnohem vhodnější je vsadit na hotový výrobek a domnívám se, že Dr. Vitalitis nebo Weleda nabízejí opravdu skvělé řešení. Arnikový krém má i Just, ale vzhledem na složení a cenu, jsou stále ti dva jaksi napřed ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba - arniková mast

Nežádoucí účinky česnekové tinktury

  • Nadměrné množství česneku nebo česnekové tinktury může způsobit žaludeční potíže, jako je pálení žáhy nebo střevní plynatost. V extrémních případech může dojít k poškození zažívacího traktu.
  • Česnek má špatné účinky na krevní destičky, což může vést ke špatné krevní srážlivosti. Proto se doporučuje, aby se člověk, který jde na operaci, vyhnul pojídání česneku.
  • Česneková tinktura se nedoporučuje pro lidi, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Wafarin nebo Heparin.
  • Česnek se nedoporučuje u lidí, co trpí koagulačními poruchami (poruchy srážlivosti krve).
  • Česneková tinktura může způsobit menstruační změny.
  • Nadměrný příjem česnekové tinktury může vyvolat závratě, točení hlavy, nevolnost a pocení.
  • Je vždy lepší se poradit se svým lékařem před přijetím jakéhokoli bylinného léku, včetně česnekové tinktury.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Tinktury se sníženým obsahem alkoholu

Jsou období, kdy by mohl alkohol z tinktury při užívání vadit. Například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo při léčbě vyléčených alkoholiků. Zde je návod, jak domácí tinkturu zbavit alkoholu, ale zároveň zachovat její účinné látky. Do skleničky dejte 50 ml skoro vroucí vody a pak hned přidejte 5 ml tinktury. Tinktura se ohřeje a než zchladne, tak alkohol v ní obsažený se odpaří, tím se stane tinktura alkoholicky neškodná.


Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Dávkování detoxikační česnekové tinktury

Smíchejte kapky česnekové tinktury s trochou teplé vody. Tuto směs pijte vždy půl hodiny před jídlem, aby směs prošla žaludkem, jakmile začnete jíst. Užívejte kapky opatrně, protože mohou dráždit sliznici. Pokud stále nepřicházejí viditelné změny, tak si dávkujte česnekovou tinkturu jen jednou denně.

Rozpis dávkování česnekové tinktury na 10 dní

1. den jedna kapka ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 3 kapky před večeří.

2. den 4 kapky ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 6 kapek před večeří.

3. den 7 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 9 kapek před večeří.

4. den 10 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 12 kapek před večeří.

5. den 13 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 15 kapek před večeří.

6. den 15 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 13 kapek před večeří.

7. den 12 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 10 kapek před večeří.

8. den 9 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 7 kapek před večeří.

9. den 6 kapek ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 4 kapky před večeří.

10. den 3 kapky ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 1 kapku před večeří.

Často se stává, že lidé s nahromaděným odpadem si nevšimnou po prvním užití žádných velkých změn. V tomto případě je vhodné opakovat léčbu po 3 až 4 týdenní přestávce znovu. V opačném případě stačí lék užívat jednou za rok.

Pokud při nebo po užívání česnekové tinktury trpíte bolestmi kostí, kloubů nebo svalů, tak je možné, že se vám už začaly rozpouštět toxiny v těle. Je to stejné jako u všech detoxikací, musíte pít dostatek vody s nízkým obsahem minerálů, aby se jedy z těla vyplavily.

Zdroj: Detoxikace a čištění pomocí česnekové tinktury

Jak vytvořit česnekovou tinkturu?

Smícháte 50 ml jemného alkoholu z lékárny s 50 gramy drcených stroužků česneku. Tyto drcené stroužky česneku přidáte do alkoholu a necháte láhev nebo sklenici pootevřenou na chladném místě po dobu 10 dní. Pak se česnekové stroužky oddělí a můžete je vymačkat. Česnekovou směs necháte další 2 až 3 dny odležet a pak můžete zahájit léčbu.

Zdroj: Detoxikace a čištění pomocí česnekové tinktury

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra

Recept na výrobu česnekové tinktury

Na domácí výrobu česnekové tinktury můžete použít čerstvý nebo sušený česnek. Česnek musí být jemně nasekán nebo můžete k jeho rozmělnění použít struhadlo nebo ho roztlouci paličkou v hmoždíři. Pro správné extrahování léčivých látek z česneku umístěte nasekaný česnek ve skleněné nádobě. Do sklenice dejte dvojnásobek množství vodky nebo octa, než je množství česneku. Například, pokud jste použili 1 šálek česneku, dejte 2 šálky vodky nebo octa. Je-li česnek sušený, tak použijte vodku nebo ocet v poměru 5 krát větší než je množství česneku. Sušený česnek potřebuje více tekutiny, protože ji musí nejdříve absorbovat a potom teprve z něho půjde extrahovat ven obohacena o léčivé látky. Česnek by měl být kompletně pokryt kapalinou během procesu výroby tinktury. Po zalití česneku pevně našroubujte víčko na sklenici a důkladně protřepejte. Nechte česnekovou tinkturu ve sklenici odpočinout po dobu 2 týdnů a během této doby ji denně protřepejte. Užitečné je označit sklenici, nápisem "česneková tinktura" a přidat datum přípravy, takže víte, kdy přesně uplynou 2 týdny. Po 2 týdnech propasírujte směs přes cedník, sítko, nebo přes pevný bavlněný hadřík, který umotáte a stisknete mezi dvě prkénka. Pak dejte česnekovou tinkturu do tmavých barevných skleněných lahví s kapátkem. Označte je nápisem "česneková tinktura" a znovu také na lahvičku napište datum přípravy. Tinktura se může používat několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém místě.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP