Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ VÝROBA KOSTIVALOVÉ TINKTURY

OBSAH

K výrobě česnkové tintkruy budete potřebovat

  • Velký cedník,
  • Vodku nebo ocet,
  • Česnek.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Skladování česnekové tinktury

Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.

Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.

Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Domácí výroba tinktury

Domácí výroba tinktury není náročná, ale je třeba ji vždy připravovat jen z čerstvých pupenů. Tinktura je vlastně alkohol, ve kterém je po určitou dobu naložena rostlinná část. Tinktura z pupenů se vyrábí naložením jednotlivých pupenů jednoho druhu stromu do směsi alkoholu a vody. Tinktury se musí vždy vyrábět jednodruhové. Teprve až po jejich výrobě je možné je společně spojovat. Alkohol při výrobě tinktury působí jednak při vyluhování účinných složek z pupenů, ale má také úlohu konzervačního činidla, takže tinktury díky tomu vydrží až dva roky. K domácí výrobě tinktury z pupenů se používá nejlépe čistá kvalitní vodka nebo i domácí pálenka, rum se použije pro zakrytí případné nechutné tinktury při její další výrobě.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi RŮŽOVÁ VODA DOMÁCÍ VÝROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Caco.

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba

Tinktury se sníženým obsahem alkoholu

Jsou období, kdy by mohl alkohol z tinktury při užívání vadit. Například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo při léčbě vyléčených alkoholiků. Zde je návod, jak domácí tinkturu zbavit alkoholu, ale zároveň zachovat její účinné látky. Do skleničky dejte 50 ml skoro vroucí vody a pak hned přidejte 5 ml tinktury. Tinktura se ohřeje a než zchladne, tak alkohol v ní obsažený se odpaří, tím se stane tinktura alkoholicky neškodná.


Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Jak vyrobit kostivalovou mast?

  1. Umyjte a osušte listy kostivalu a pak je nasekejte. Rozpusťte vazelínu v misce, kterou ponořte do lázně s vroucí vodou.
  2. Jakmile se vosk roztaví, přidejte kostivalové listy, které jsou nasekané a duste je po dobu jedné hodiny, za stálého míchání. Občas zkontrolujte hrnec, abyste se ujistili, že je tam dostatek vody.
  3. Použijte gumové rukavice, protože cedění bude velmi horké, nalijte kostivalové listy do cedníku nebo hadrového sáčku. Přeceďte tolik směsi, jak to bude jen možné, přes sáček do misky.
  4. Nalijte horkou směs do čisté sklenice. Umístěte víko na sklenici, ale nechte směs vychladnout, než jí uzavřete. Označte sklenici datem a uložte ji do chladné spíže nebo lednice, kde vydrží po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA VYROBU DOMACI BYLINNE MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thomas.

poradte postup pri vyrobe masti z kostivalu.predem dik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je podrobný návod a recept na výrobu kostivalové masti www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Recept na vyrobu domaci bylinne masti

Upozornění

Kostival obsahuje toxické látky, které mohou způsobit vážné poškození jater a dokonce i smrt. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Kostivalová mast nesmí být aplikována na otevřené rány či na popraskanou pokožku. Kostivalové krémy se nesmějí používat, pokud trpíte jaterním onemocněním, alkoholismem nebo rakovinou. Děti, starší lidi, těhotné a kojící ženy nesmějí používat žádné kostivalové výrobky.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.

Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?

Zdroj: diskuze Žlučník a játra

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA - ARNIKOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala Dl..

Návod na arnikovou tinkturu najdete i v článku www.zdravi-lecba.cz/…

Potíž s lékařskou vazelinou (nebo také parafín) je ten, že se vlastně nejedná o přírodní produkt, ale o syntetický ropný produkt (pokožka nedýchá, ucpává póry, zamezuje vstřebání jiných účinných složek). Smícháním čisté - třeba i kvalitní arnikové tinktury s tímto ropným produktem si vlastně nepomůžete, jelikož se toho moc nevstřebá.

Mnohem vhodnější je vsadit na hotový výrobek a domnívám se, že Dr. Vitalitis nebo Weleda nabízejí opravdu skvělé řešení. Arnikový krém má i Just, ale vzhledem na složení a cenu, jsou stále ti dva jaksi napřed ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba - arniková mast

Recept k výrobě česnekové tinktury

Nasekání česneku

Můžete použít čerstvý nebo sušený česnek. Česnek musí být na jemno nasekaný. Můžete použít kuchyňský mlýnek na zpracování česneku nebo hmoždíř a paličku.

Extrakce čerstvého česneku

Chcete-li extrahovat léčivé vlastnosti česneku, umístěte nasekaný česnek do skleněné nádoby. Přidejte dvojnásobnou část vodky nebo octa než je česneku ve sklenici. Například, pokud jste použili 1 šálek česneku, tak přidáte 2 šálky vodky nebo octa.

Extrakce ze sušeného česneku

Je-li česnek sušený, tak se přidává 5x takové množství vodky nebo octa. Více tekutiny je nutné u sušeného česneku, protože česnek absorbuje tekutiny a nafoukne se, díky tomu jsou léčivé komponenty extrahovány. Česnek by měl být pokryt kapalinou během procesu výroby tinktury.

Zpracování česnekové tinktury

Našroubujte pevně víko na sklenici a třepte s ní. Nechte česnekovou tinkturu po dobu 2 týdnů uležet ve sklenici. Denně musíte česnekovou tinkturu protřepat. Také je velmi užitečné popsat sklenici a přidat datum přípravy, kvůli dalšímu postupu s česnekovou tinkturou.

Filtrace česneku

Po 2 týdenním, uležení, přeceďte česnek od kapaliny. Můžete to udělat pomocí cedníku, síťky nebo síťového hadříku.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Nežádoucí účinky kostivalu

Vzhledem k tomu, že může zvýšit riziko poškození jater, by se kostival neměl používat s jinými léky, které mohou také ovlivnit funkci jater, jako je například Paralen nebo léky obsahující paracetamol . Pokud užíváte jakékoli léky, ať už jsou na předpis nebo volně prodejné, zeptejte se svého lékaře, zda můžete použít kostivalové produkty. Také se nedoporučuje užívání bylin, které způsobují problémy s játry, jako je káva, šišák bočnokvětý a kozlík lékařský, při použití kostivalové masti nebo krému, protože zvyšují riziko poškození jater.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Dostupné výrobky s kostivalem

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Kostival a kovový nůž

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP