Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEPRAVIDELNA MENSTRUACE BABSKE RADY

OBSAH

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristýna.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám menstruace nepravidelne někdy 24-30 nepravidelně..chtěla bych se zeptat jak otěhotnět kdy mám počítat plodné dny. Děkuji

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruace – špinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD DLOUHÁ MENSTRUACE PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.

Dobry den, vegetarianum muze chybet zelezo, to je v koprivovem caji. A Pak Vam mohou chybet bilkoviny.
Mohla byste z zvazit udelat jeden krok zpet a udelat prechod na veg. stravu mirnejsi a dva Tri mesice zkusit jistt vajicka, jestli by to pomohlo a dat telu sanci si zvyknout. Telo je zvykle si brat ziviny, vitaminy, mineraly, bilkoviny, esencialmi oleje a takhle se musi znovu adaptovat na nove zdroje. Take tahini, mandlova pasta, kesu pasta jsou intenzivnim zdrojem techto veci.

Zdroj: diskuze Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

Babské rady na nepravidelnou menstruaci

  • Konzumace nezralé zelené papáji normalizuje nepravidelnou menstruaci spojenou s menopauzou. Mohlo by to fungovat i pro jiné typy nepravidelné menstruace.
  • Velmi vhodné jsou kořeny banánovníku, které by se měly vařit po dobu 10 minut. Poté se k nim přidají dvě až tři lžíce kravského mléka a je hotovo.
  • Hrozny jsou velmi užitečnou složkou, která pomáhá v období nepravidelné menstruace. Pití hroznové šťávy vede k uklidnění menstruace. Kromě toho lze hrozny přidat do běžné pravidelné stravy, aby se zabránilo nepravidelné menstruaci v budoucnu. Nadměrné užívání hroznů však může mít svá rizika.
  • Petržel je další užitečnou bylinou při léčbě menstruačních potíží. Je totiž považována za nejvíce efektivní domácí lék ohledně menstruace. Šťáva z petržele by měla být konzumována denně, aby byla menstruace pravidelná.
  • Mezi další účinné babské rady patří odvar z koriandru, syrová mrkev nebo mrkvová šťáva, vláknina či šťáva z aloe vera nebo pití cukrové třtiny.

To jsou jen některé domácí prostředky, které mohou pomoci se zlepšením menstruačního cyklu. Nepravidelná menstruace může vést k dalším zdravotním problémům, a tak je domácí léčba vhodnou alternativou při její léčbě. Nevýhodou těchto babských rad je však to, že může dojít k alergické reakci, je tedy důležité, abyste byly při domácí léčbě opatrné.

Zdroj: Nepravidelná menstruace

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Jak oddálit menstruaci?

Na oddálení menstruace je vhodný citrón. Ten menstruaci oddálí o pár dní. Třikrát denně vypijte sklenici se šťávou z 1 citrónu, a to po dobu tří až čtyř dní před očekávaným začátkem periody. Poté nejméně čtvrt hodiny nic nekonzumujte. Někdo místo citrónu používá vitamín C nebo grepy. Obecně na oddálení menstruace fungují velké dávky vitamínu C, díky kterým se menstruace často zpozdí a bývá slabší.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dobrý den chci se zeptat jestli může mít trittico vliv na zpoždění menstruace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Trittico obecně neovlivňuje menstruaci.

Zdroj: diskuze Trittico a menstruace

Jak vyvolat menstruaci?

Menstruace stále nepřichází a vám se nechce jít ke gynekologovi pro vyvolávací injekci? Nejprve si udělejte těhotenský test, protože jedním z důvodů, proč menstruace nepřichází, může být těhotenství. Pokud menstruaci každou chvíli očekáváte, pomůže vám červené víno nebo horká koupel. Dále někomu pomáhá konzumace sójových jogurtů. Pokud ale nepřichází menstruace z důvodu, že jste vysadila antikoncepci, tak zpoždění není ničím neobvyklým a může se opravdu objevit po pár dnech i týdnech.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Menstruace v menopauze

Vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a zvýší se nepravidelnost menstruačního cyklu. Pokud se menstruace u ženy nedostaví po dobu šesti měsíců, hovoříme o dokončené menopauze.

Nepravidelná krvácení lze rozdělit do několika skupin:

  • špinění před nebo po menstruaci – bývá způsobeno nedostatkem hormonu žlutého tělíska (progesteronu)
  • měsíční krvácení v intervalu kratším 21 dnů nebo delším 35 dnů a krvácení střídavé intenzity – jde o důsledky nepravidelností ve tvorbě hormonů
  • velice nepravidelná krvácení bez měsíčního rytmu, dlouhotrvající krvácení nebo krvácení mezi měsíčky při jinak pravidelné menstruaci –tento problém musí posoudit a objasnit lékař
  • někdy s těmito nepravidelnostmi přichází i poslední krvácení – menopauza

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi PRODLOUŽENÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lea.

Dobrý den dnes jsem byla na injekci na zastavení menstruace. Nějaká hormonální. Je mi 48 let a mám cystu. Za jak dlouho injekce zabere. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prodloužená menstruace

Menstruační křeče

Menstruační křeče jsou ostré bolesti v podbřišku a v zádech, vystřelující někdy do nohou, mohou být provázené i nevolností, průjmem a únavou. Ve spojitosti s menstruačními křečemi se může vyskytovat velmi silné menstruační krvácení, vynechávání nebo nepravidelnost menstruace.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Diskuze

V diskuzi UMÍSTĚNÍ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

T
bolest pod levým žebrem hlavě po jídle a pití,stolice, bolest zad kolem plotýnek, nepravidelná,ale tuhá bez bolesti břicha. Je to slinivka nebo jiný orgán?? děkuji za odpoved,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Umístění slinivky břišní

Bolestivá menstruace – babské rady

Rady na menstruační bolesti. Nahřátý termofor položený na podbřišku nebo pod křížovou krajinou dokáže udělat hotové zázraky. Nechte ho 30 minut působit a v této době si můžete dopřát i příjemnou relaxaci. Relaxace je výtečnou terapií pro ženy s menstruačními potížemi, protože vyvolává uvolnění, uklidňuje a ztišuje mysl. Relaxace vytváří stav mysli, který je léčivý, zmírňuje nervozitu a úzkost, a tak ulevuje při menstruačních potížích, které jsou často vnímány daleko silněji právě kvůli takovýmto emocím. Možná i zjistíte, že pravidelná relaxace nejenom pomáhá přemoci vaše menstruační potíže, ale že také mění váš postoj k životu.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Krejčí.

Dobrý den,

je mi 44 let. Už tři měsíce nemenstruuji. Ale mám v podbřišku pocity jakoby menstruace přijít měla. Pan doktor má čas až v listopadu. Nerada bych něco zanedbala. Můžete mi poradit prosím?

Děkuji

Krejčí

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Co na bolest břicha při menstruaci

Pokud často prožíváte bolestivou menstruaci, šetřete především svá játra a ledviny. I podle čínské medicíny s těmito orgány menstruace přímo souvisí. Před menstruací a při ní proto pijte dostatek vody, vynechejte alkohol, málo solte a nejezte jídla, ve kterých je hodně skryté soli, jako jsou třeba uzeniny a tučné potraviny. Bolestivá menstruace se vám tak obloukem vyhne. A také je vhodné vypít ráno nalačno sklenici teplé vody, která spolehlivě probudí střeva, která jsou při menstruaci línější.

Jako první pomoc můžete zkusit použít hořčík. Pravidelným užívání hořčíku (magnezia) křeče a bolest břicha přejdou a menstruace bude pravidelná jako švýcarské hodinky.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE 2 DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Mám to také tak. Věk 44, menzes 2,5 dne a..čekám co z toho bude. Sem tam pobolívá v podbřišku. Spíš takové tlaky. Asi přechod? To ale brzo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kačka.

Ahoj, no u mě je opět vše v normálu.Menstruci mám 5-6 dnů. Byla jsem zřejmě celkově prochlazená. Vliv na to může mít i prostředí kde pracuji. Počkej do druhé menstruace a uvidíš, pokud se to bude opakovat navštiv lékaře. Někdy to může zablbnout.

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Dlouhá slabá menstruace

Dlouhá slabá menstruace může být projevem počátečního těhotenství, nebo se objevuje u děvčat, která začínají menstruovat. Je opravdu běžné, že v začátcích bývá menstruace slabá a dlouhá.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Bolest břicha při menstruaci

Menstruační bolesti vyvolávají prostaglandiny, což jsou látky podobné hormonům, které se uvolňují během menstruace z děložní sliznice (endometria). O menoragii se mluví tehdy, když je krvácení tak silné, že musí žena měnit tampon či vložku každou hodinu, nebo trvá-li doba krvácení déle než týden. Nejčastější příčinou tohoto stavu je sice hormonální nerovnováha, ale těžké krvácení může vyvolat i špatná výživa nebo růst nádoru (nejčastěji myomu) v děloze. Děložní cévy samy mají sklon ke slábnutí stěn a snadno praskají. K nepravidelnostem menstruace může vést nejen hormonální nerovnováha, ale i extrémní fyzická zátěž nebo nerozumný dietní režim.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Primární a sekundární menstruační bolesti

Primární menstruační bolesti: Bolesti kulminují 2.–3. den menstruace, kdy se začnou nejvíce tvořit prostaglandiny (látky podobné hormonům), které vznikají ve sliznici dělohy a jsou příčinou vzniklých bolestí projevujících se křečovitými stahy dělohy.

Sekundární menstruační bolesti: Bolesti mají jiný původ. Příčinou může být například i cysta, zánět, endometrióza nebo myom. Bolesti jsou velmi silné, trvají dlouho a jsou doprovázeny i jinými příznaky, jako jsou výtoky, nadměrné krvácení a podobně.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP