Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠALVĚJ PŘÍPRAVA ČAJE

OBSAH

Jak často pít šalvěj?

Čaj ze šalvěje se obvykle pije v množství 4 hrnky čaje za den.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetka.

Já znám šalvěj červenokořenou. Dnes je toho spoustu druhů, bylinek a další zdravé výživy www.zdravi-nemoc.cz/…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Autorka nám ale neřekla jednu zásadní věc. Pokud šalvěj používáte ke kloktání, obklady apod. pak se zaleje vroucí vodou a nechá louhovat. Ale pozor, pokud ji pijete, tak právě kvůli jedovatému thujonu, se musí šalvěj vařit a to nejméně 5 minut, aby tato látka neškodila zažívání. Vím to od rakouské lékařky, která studovala několik let přírodní medicínu ve Vídni.

Zdroj: diskuze Šalvěj

Šalvěj jako léčivka

Pro léčebné účely se ze šalvěje používají listy a vrcholky rostlin, které se sbírají za suchého teplého slunného dne okolo poledne. Rostlina má nejsilnější účinky těsně před rozkvětem. Pokud nemáte ve své blízkosti žádnou šalvěj luční, ani šalvěj lékařskou, tak nezoufejte. Šalvěj jde velmi dobře a ve vysoké kvalitě koupit jako sušenou v obchodech s bylinkami. Šalvěj se také prodává jako velmi praktická a levná tinktura ze šalvěje. Tato tinktura ze šalvěje by neměla chybět v žádné domácí lékárničce.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den, prosím vás, jak dlouha musí být pauza u pití šalvějového čaje? Týden pít a týden pauza?? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvějový čaj příprava

Čaj ze šalvěje lékařské

Jak již bylo zmíněno, léčivé účinky šalvěje se nejvíce projeví popíjením čaje. Vzhledem k výše uvedeným nežádoucím účinkům buďte ale obezřetní a s pitím to nepřehánějte. Doporučená dávka je 2 – 3 šálky čaje denně, maximálně týden. Příprava je jednoduchá. Stačí jedna lžička sušené šalvěje, kterou zalijte 250 ml horké vody. Nechte 7 – 10 minut louhovat, poté sceďte a pomalu popíjejte.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Kde se dají koupit semena

Semena šalvěje divotvorné se v ČR koupit nedají. Šalvěj se na našem území množí pouze vegetativně (řízkováním). Jedinou možností, jak ji získat je sehnat si řízek nebo rovnou celou rostlinu. Šalvěj se dá koupit na těchto webových stránkách: šalvěj divotvorná prodej.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Šalvěj luční

Šalvěj luční se dříve se hodně používala v tradičním českém léčitelství, a sice kořenářství, proti dně a nakažlivým nemocem. Prostí lidé ji používali proti oteklým mandlím, bolestem v krku apod. Dnes roste planě na loukách a více se využívá naše šalvěj lékařská.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ DIVOTVORNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel Stárek.

Dobrý den nedaří se mi správeň zalívat Šalvěj divutvornou. Stále má zažloutlé listy a do toho hned jak vyrostou tak uschnou. Máte někdo radu jak často ji zalévat?
Děkuji Stalrek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvěj divotvorná

Šalvěj lékařská – nežádoucí účinky

Šalvěj je užitečná bylinka, ale ve vysokých dávkách může působit toxicky. Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách, protože v silici obsahuje thujon, což je neurotoxický jed. Nesmí se užívat v době těhotenství a kojení.

Zdroj: Kloktání šalvěje

Poradna

V naší poradně s názvem NĚCO NA VRÁSKY VÁČKY POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Šudáková.

něco proti vráskám a váčkum pod očima kdo poradí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pytlíky od čaje. Použité a vychladlé pytlíky od čaje každý den přikládat na oči a provádět masáž v okolí očí.

Zdroj: diskuze Něco na vrásky váčky pod oči

Vnitřní účinky šalvěje

Šalvěj je výborná léčivka i pro vnitřní užití. Nejlépe se zde šalvěj uplatní společně s yzopem. Takový čaj ze šalvěje a z yzopu zabírá proti pocení, především účinkuje na noční pocení. Dále mírní nervozitu a psychické pracovní přetížení. Šalvěj také dokáže zastavit laktaci, takže při kojení šalvěj nepoužívejte! Čaj ze šalvěje pomáhá při nepravidelné nebo při slabé menstruaci. Dále čaj ze šalvěje pomáhá oživit krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Čaj ze šalvěje se často používá jako komplementární terapie při léčbě rakoviny.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Zkušenosti se šalvějí divotvornou

Extrakty šalvěje divotvorné jsou o hodně účinnější než houbičky a LSD, o tom není pochyb, avšak kouřením se nedá stav navodit déle než v řádech pár minut, dělají se i čaje, u nich se tvrdí, že stav by mohl vydržet až 1 hodinu.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Zevní účinky šalvěje

Šalvěj má mnoho výborných léčivých vlastností, ale nejvýznamnější je její antibakteriální účinek při chorobách dutiny ústní a krku. Šalvěj zde působí jako přírodní antibiotikum. Šalvěj se výborně uplatní na výplachy úst u lidí, které trápí paradontóza a zánět dásní, ale zabírá také i na akutní zubní váčky, protože zubní váček je zánětlivé onemocnění, vzniklé díky přemnožení bakterií u zubního krčku, které šalvěj účinně léčí. Kloktání šalvěje také dobře funguje jako domací léčba aftů. Dále pomáhá kloktání odvaru ze šalvěje na angínu, bakteriální zánět v krku. Odvar ze šalvěje mírní otlaky od zubní protézy. Dále šalvěj dobře poslouží k omývání a k obkladům kožních chorob, na různé ekzémy, dermatitidy, a také šalvěj pomáhá na zklidnění akné. Na akné je výborné smíchat odvar ze šalvěje s odvarem z yzopu, heřmánku a listů ořešáku a tím postižená místa s akné potírat.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA ZÁHONU NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bukáček.

Před výsadbou česneku je možno použít hnůj?Určitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir svoboda.

Dobrý den, prosím, chtěl bych se zeptat co je za odrůdu česneku NEO, nikde jsem ji v katalogu nenašel. Tady ji prodávají z Odbytového družstva Mochov. Je tam psáno, země původu Česká republika.
Za kladné vyřízení děkuji předem. S pozdravem jaromír svoboda

Zdroj: diskuze Příprava záhonu na česnek

Výroba šalvějového oleje

Příprava šalvějového oleje za studena: Šalvěj macerujeme v oleji přibližně měsíc. Poměr šalvěje a oleje je takový, že do 2 dl oleje přidáme hrst šalvěje. Nejdůležitější je po omytí rostliny ji nechat oschnout. Voda a olej se totiž nesnáší. Olej s naloženou šalvějí necháme louhovat na teplejším místě nejméně 14 dní, ale pokud možno déle. Jestliže se nám zdá olej slabý, vyměníme šalvěj a postup zopakujeme. Poté přecedíme přes plátýnko do láhve a ozdobíme snítkou čerstvé osušené šalvěje.

Příprava šalvějového oleje teplou metodou: Olej nalijeme do rendlíku a pomalu zahřejeme. Pozor − olej se nesmí vařit! Do horkého oleje vhodíme nadrobno nakrájené lístky šalvěje a ihned odstavíme z ohně. Vhozené lístky jen ,,zašumí“ a voňavé silice se rychle uvolní do oleje. Necháme vychladnout a poté přefiltrujeme do láhví. Tento postup je výhodnější v tom, že olej po vychladnutí můžeme ihned používat. Má však i nevýhodu – olej se musí rychleji spotřebovat.

Základem pro výrobu ochucených olejů jsou za studena lisované oleje. Nejvhodnější je samozřejmě olivový, ale můžeme použít i slunečnicový, sezamový, mandlový, bodlákový, sójový či kukuřičný.

Bylinkové oleje skladujeme v chladu a temnu, nikdy je ale nedáváme do ledničky.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gregor.

Prosím mohu salvejovy caj s Warfarinem? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Šalvějový čaj je opravdu lahůdka. Bohužel, vzhledem k Warfarinu má trochu nepříjemné vlastnosti. Když se látky vypité v šalvějovém čaji matabolizují v játrech, tak zaměstnávají průchod, kterým prochází i Warfarin. Vysledkem pak je zdržení Warfarinu v séru a to až do doby, kdy užijete další tabletku. Normálně by ve vás Warfarin už nebyl, ale se šalvějí ano a další tabletkou si způsobíte předávkování. Míra předávkování závisí na množství vypitého čaje a stavu vašich jater. Když nemusíte, tak šalvějový čaj při Warfarinu radši nepijte a nebo jen jeden šálek ob dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šalvěj lékařská

Nežádoucí účinky

Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Šalvěj nesmí užívat těhotné ženy, neboť by mohla vyvolat stahy dělohy a mohlo by dojít k potratu. Není vhodná ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka. Pokud naopak ženy mají nadměrnou tvorbu mléka nebo se chystají kojení ukončit, šalvějový čaj může pomoci.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Šalvěj divotvorná

Šalvěj divotvorná pochází z Mexika, kde je označována jako La Hembra (žena). U nás je známa pod jmény šalvěj aztécká či šalvěj mexická. I v dnešní době ji pěstuje v Oaxace (Mexiko) starý kmen Mazatéků, a to na malých políčkách v lesích, daleko od civilizace. Šalvěj divotvorná je víceletá rostlina, která dorůstá výšky 1 m, s málo větvenou vzpřímenou lodyhou. Ze stonku vyrůstají vejčité, 15 cm dlouhé listy s pilovitou čepelí. Rostlina kvete v prosinci. Její namodralé květy o velikosti 15 mm jsou seskupeny do chudých lichopřeslenů, jejichž délka je 40 cm.

Šalvěj divotvorná má psychoaktivní a halucinogenní účinky. Pro tyto účely jsou využívány listy šalvěje divotvorné, které obsahují hlavní účinnou látku diterpen salvinorin A a neúčinnou látku salvinorin B. Účinky a délka jejich trvání se mohou výrazně lišit v závislosti na dávce a způsobu užití. Šalvěj divotvorná bývá někdy označována jako legální marihuana. Mezi popisované účinky patří narušení pohybové koordinace, zrakové halucinace, zažívání jiné reality, pocity empatie a vyrovnanosti, nebo naopak zmatení či strachu.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Tekutý extrakt ze zeleného čaje

Denně užívejte standardizovaný tekutý extrakt zeleného čaje k léčbě kožních vyrážek. Jedna dávka tohoto extraktu ze zeleného čaje představuje 250 až 500 mg. Extrakt ze zeleného čaje je koncentrovaná forma látky snižující zánětlivost a zvyšující imunitní reakce systému na alergeny. Pokud vám dělá problémy konzumace čistého extraktu, je dobré jej smíchat s vodou nebo džusem.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Šalvěj v kuchyni

V kuchyni není šalvěj neznámý pojem. Přispívá totiž k trávení ostrých pokrmů, sladkých moučníků a tuků. Jako koření se používá do nádivek, v malých dávkách do mastných jídel z vepřového i husího masa, do klobás, do zeleninových sýrů a pomazánek, přidává se k divočině, krůtímu masu a k rybám a nechybí ani v některých kořeněných omáčkách.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Sáčky zeleného čaje

Abyste snížili podráždění a související zánět či zarudnutí, navlhčete sáček zeleného čaje a položte ho přímo na postiženou kůži. Taniny v zeleném čaji potlačují zanícení tkáně a svědění. Tato metoda se opakuje dle potřeby.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Koupel ze zeleného čaje

Napusťte si vanu teplou vodou a přidejte 10 sáčků zeleného čaje nebo půl šálku sušených listů zeleného čaje. Počkejte pět minut, než se čaj ve vodě vylouhuje, následně se do koupele ponořte asi na dobu 20 minut, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Zelený čaj uklidňuje pokožku a zmírňuje svědění, zároveň zlepšuje „vzhled“ pupínků.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP