Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOTEK

OBSAH

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Spíše než v pásovém oparu hledejte příčinu ve svém pohybovém aparátu. S jejím odhalením vám pomůže lékař ortoped. Cilený léčebný tělocvik vám pak uleví od těchto bolestí. Navíc si při něm zformujete tělo a budete pak vypadat mladší a krásnější.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Gold.

S krční i bederní bolestí mám zkušenosti a toto je něco jiného. Bolí mě i na dotek. I tak děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Co znamená bolest ucha na dotek

Bolest ucha na dotek může signalizovat zánět zevního zvukovodu, přítomny mohou být i podrážděnost, výtok a dočasná ztráta sluchu. Nejčastější příčinou je, že se člověk sám poraní při snaze odstranit mazovou zátku různými nešetrnými způsoby. Také lidé, kteří často navštěvují veřejné koupaliště, mívají tento problém. Další příčinou bolesti může být vytvoření vředu. Tento stav vyvolává vkládání cizích těles do ucha (této činnosti se s oblibou věnují děti). Příznaky pak jsou extrémní bolest, hučení a pulzace v daném místě. Někdy do zevního zvukovodu zamíří hmyz a pak se objevuje bolest s výtokem z ucha. I zevní zvukovod může postihnout rakovina. Ta se projevuje nesnesitelnou bolestí a výtokem (někdy s příměsí krve).

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi VAZOVITÝ ÚTVAR V ÚSTECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marky.

V ústech se mi udělal podlouhlý tuhý vazovitý útvar: ca 1,5x1cm, je pod kůží/ sliznicí, asi půl cm od pravého koutku. Zvenku i zevnitř okem nepostřehnutelný, jen na dotek. Nebolí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vazovitý útvar v ústech.

Jak dlouho trvá záchvat dny

Bolest se objevuje nejčastěji ráno, kdy je kloub oteklý, červený, citlivý na dotek a začíná se v něm rozvíjet zánět. Projevy se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se záchvaty opět vrací.

Zdroj: Dna v koleni

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nguyenová Ngoc Anh.

Dobrý den,
Trápí mě již 4. den seskupení vodových puchýřku na zadní hýždí, jsou svědivé a citlivé na dotek, počet puchýřku se už nezvětšuje ale samotné puchýřky se zvětšují a plní vodou, některé se i spojí.

Děkuj za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Herpes gladiatorum je kožní infekce způsobená virem herpes simplex typu 1. Herpes gladiatorum je také známý jako chmatový herpes, protože se nejčastěji vyskytuje u zápasníků. Tento virus také způsobuje opary nebo puchýře na rtech.
Infekce herpes gladiatorum jsou běžné u sportovců, kteří provozují kontaktní sporty. Jakmile se člověk nakazí virem herpes simplex 1, zůstane nakažen po celý život. Člověk pak může zažívat „vzplanutí“ příznaků, které může vyvolat stres nebo nemoc.
Prvotní infekce se může objevit kdekoli na kůži, ale u sportovců se nejčastěji vyskytuje na hlavě, krku a trupu.
Neexistuje žádný lék na herpes gladiatorum. Jakmile jednou dostanete tento virus, budete ho mít na celý život. V začátku aktivní fáze mohou být podávány antivirové léky, aby pomohly zmírnit příznaky. Účinné jsou zejména během prvních hodin výskytu oparu, kdy výrazně zkracují délku případů, kdy má osoba epizodu. Začátek léčby v pozdějších stádiích po 4. dni a déle již nemá uspokojivý účinek.
Antivirové léky:
- acyklovir, který se užívá v dávce 800 mg každé 4 hodiny s noční pauzou vynechání dávky,
- valacyklovir, který se užívá v dávce 1g kazdých 8 hodin.
Bez léčby se epizoda spontánně ztratí do třech týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana Olszarova.

Asi před týdnem se mi objevila skvrna ružovočervena na hřbetu ruky spocatku svedila a teď už je jen citlivá na dotek je kulatá malinko nepravidelně okraje a má asi 3mm jsem z toho dost nervózní tak moc prosím o radu děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Co je to stearin

Ko-emulgátor rostlinného původu, široce používaný profesionály. Stearin slouží v emulzích jako zahušťovadlo, stabilizátor a změkčovač. Je široce používán v kosmetickém i potravinářském průmyslu pro schopnost poskytnout silné krémovité a změkčující textury se svěžím a příjemným pocitem na dotek. Snadno se kombinuje s dalšími emulgátory a ko-emulgátory. Je vhodný i pro výrobu svíček. Slouží také k zahuštění samotných olejů.

Zdroj: Stearinová mast

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsem už 10 dní po extrakci zubu měla jsem velký zánět,beru už druhé antibiotika a pořád mně ta dásen na dotek bolí je to normalní,jsem diabetik díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků je vždycky problém s hojením - trvá déle než u ostatních lidí. Zůstaňte v kontaktu se svým stomatologem a každý týden choďte na kontrolu, aby se předešlo vzniku dalších zánětů v ráně po vytrženém zubu. Rovněž dodržujte přesně dávkování antibiotik, jak určil lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Seznamte se ...

Originální retro design mezi nepřebernou paletou jiných značek rozhodně nepřehlédněte! Značka Benefit vznikla v roce 1976 v americkém San Francisku, založila ji dvojčata Jean a Jane Fordovy. Poté expandovala do celého světa. Nestandardní vzhled a výjimečná kvalita ji zařadily mezi takové značky jako je Dior, Guerain a další. Přesto je cenově dostupnější a díky tomu si ji můžete dopřát i vy!

Zdroj: Luxusní dotek kosmetiky Benefit

Poradna

V naší poradně s názvem BEĎARY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Noname.

Dobrý den mám problem na levé pulce pozadí se my udělala tvrdý načervenalý pupínek je asi +- 3cm velky atraštně bolí a sem tam i svědí je citliví na dotek prosím poraďte jak jse toho mam zbavit nebo co by to mohlo byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je folikulitida - zánět vlasové / chlupové cibulky. Doporučuji umýt mýdlem, vysušit a přelepit náplastí, na kterou před nalepením naneste višněvského balzám. Do 3 dnů se to zatáhne a přestane to bolet. Příčinou většinou bývá zpocení, zapaření a nebo také mechanické dráždění chloupku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Beďary na zadku

Kalhotky Andrie

Kvalitní dámské kalhotky značky Andrie zastupují dámské spodní prádlo z kolekce „PERFECT FIT“, které je na dotek velmi jemné, ale přitom dostatečně pružné a odolné. Barvy jsou sytější a oproti bavlněným materiálům neztrácí na intenzitě ani při opakovaném praní. Kalhotky jsou také výjimečné tím, že v pase a kolem nohou nejsou všité gumičky, díky čemuž prádlo nestahuje, ale přesto dokonale přiléhá k tělu a je tak velmi pohodlné.

Zde můžete vidět kalhotky Andrie.

Zde je cena kalhotek Andrie.

Zdroj: Oblíbené kalhotky

Diskuze

V diskuzi BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Dobrý den, mám u šourku bulku v podkoží o velikosti hrášku.
Byla na bulce i bílá hlavička, která obsahovala hnis a šla v pohodě vymáčknout. Po vymáčknutí se lehce zmenšila. Na dotek nebolí a nevadí mi. Zmáčknutí bulky je ale lehce nepříjemné. Mohu se zeptat o co jde a zdá se to vstřebá ?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Bestseller mezi výrobky

Půvab a přirozenost bývají častým příslibem leč klamavým výsledkem. Věřte, že značka Benefit vás osloví promyšleným systémem výrobků se spoustou vychytávek, které vám usnadní denní líčení. V sortimentu najdete produkty proti nedokonalostem pleti, ale i pestrou škálu dekorativní kosmetiky, péči nebo vůně. Je specialistou v oblasti tvarování a úpravy obočí. Nejstarším produktem této značky je Benetint (950Kč), tekutá tvářenka na rty a líčka, která se prodává od roku 1977 - pořád v nezměněné formě.

Zdroj: Luxusní dotek kosmetiky Benefit

Diskuze

V diskuzi PROBLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Dobry den jsem kluk 24 let a mam problem na varlatech mam tam pupinky a nevim co to je muze ty my poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michael.

Dobrý den jsem 17 lety chlapec a dnes jsem si při sprchování všimnul menší bulky v oblastiasti kořene penisu přiléhá spíše k pravému varleti na dotek nebolí mohl bych dostat nějakou radu co tím mám dělat a o co se asi tak jedná děkiji Vám za odpověď

Zdroj: diskuze Problem

Mám bolest břicha, jak poznám, že je to slinivka břišní

Pokud vás zastihne nečekaná bolest v oblasti břicha nad pupkem, která může zasahovat do levého boku až do zad, nebo bolest slinivky na dotek, neprodleně zajděte k lékaři. Časté jsou stavy nevolnosti, zvracení, zvýšená teplota a zrychlený pulz. Vysoce rizikovou skupinou jsou muži mezi 20 až 40 lety, kteří pravidelně konzumují alkohol po dobu cca 10 let. U této skupiny existuje až 10% možnost vzniku zánětu slinivky břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Fiala.

Dobrý den, je vhodné listy jinanu kompostovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší listí pro kompostování je jasan, buk, bříza, třešeň, javor a všechny ovocné a ořechové stromy. Listům, které jsou na dotek voskové (mimo jiné Magnolie a Ginkgo), bude trvat mnohem déle, než se rozloží, a proto se nedoporučuje je kompostovat.

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Co je botox na vlasy?

Základem přípravku s botoxem na vlasy je vysoce regenerační sérum, které skutečně společně s posilující maskou nebo regenerační péčí dle typu vlasů, vlasy opravdu zaceluje a posiluje. Po aplikaci botoxu na vlasy nastává totiž okamžitá hloubková regenerace uvnitř vlasů, jejich vnitřní struktura je obnovena, vyplněna, zpevněna a zacelena. Vlasy jsou po botoxu na vzhled přirozené, pevné a sametově hebké na dotek, jako by byly znovuzrozené.

Zdroj: Botox pro vlasy opraví dlouhodobě odbarvované, foukané, narovnávané nebo

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den v roce 2015 jsem prodělala autoimunitní zánět mozku brnela mi horní část těla ,dnes mi již čtvrtý den brni prava prdel až dolní noha je to dost nepříjemné na dotek je to k tomu nebo se jedná ó něco jiného? Děkuji

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna

Co od ošetření očekávat?

Diamantová mikrodermabraze pleť výrazně omlazuje, podporuje regeneraci kožních buněk, kolagenových a elastinových vláken. Už po prvním ošetření vrátíte čas o několik let zpátky, pleť je oživená, jemná na dotek, vyhlazená a vizuálně sjednocená. Zlepšuje se prokrvení pokožky, povrchové pigmentové skvrnky a póry se výrazně zjemňují. Velkou výhodou je, že celá procedura trvá zhruba 45 minut. Přestože první výsledky jsou znatelné již po prvním ošetření, doporučuje se proceduru zopakovat alespoň 5 – 6 krát, pak jsou výsledky opravdu výborné.

Zdroj: Diamantová dermabraze, trochu jiná péče o pleť

Popis vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny se objevují v mnoha velikostech, mohou být malé, o velikosti centimetru, nebo velké, o velikosti kusu ovoce. Velké vápenaté usazeniny jsou viditelné pouhým zrakem. Malé vápenaté usazeniny jsou uloženy v tukové tkáni a lze je identifikovat pomocí lékařského vybavení. Usazeniny jsou tvrdé a hrbolaté, mohou být citlivé nebo bolestivé na dotek. S postupem času mohou měnit svou velikost a tvar. Vápenaté usazeniny se u dětí objevují zejména na prstech rukou a nohou, čímž jsou nepříjemné například při procházce nebo i při samotné manipulaci s hračkami.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Jak poznat dnu v koleni

Dochází k velké citlivosti a bolestivosti kloubů, které signalizují zánět. Kloub napuchne, zčervená, kůže na něm je napnutá a lesklá. Sebemenší dotek postiženého kloubu přináší bolest. Interkritické období je stav, který následuje po akutním dnavém záchvatu. Pacient je většinou bez obtíží, zdá se být vyléčen. Toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky. Chronická tofózní dna je období, kdy dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (tzv. tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Místy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, např. v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve výjimečných případech dojde k protržení kůže a k hustému, křídově bílému výtoku.

Zdroj: Dna v koleni

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida se dělí na alergickou a iritační, obvykle se projevuje růžovou nebo červenou svědivou vyrážkou. Určení přesné příčiny kontaktní dermatitidy může být obtížné.

  • Alergická kontaktní dermatitida je krátkodobá kožní alergie. Příkladem alergické kontaktní dermatitidy je působení jedu břečťanu, kdy jen slabý dotek na kůži vyvolá dermatitidu. I další rostliny mohou vyvolat alergickou kontaktní dermatitidu, květiny, byliny, ovoce i zelenina. Příčinou této dermatitidy mohou být rovněž, barvy na vlasy, kosmetické přípravky, kovy, guma, formaldehydy (používané jako konzervační přísady v mnoha produktech).
  • Iritační kontaktní dermatitida je způsobena látkou zhoršující stav kůže tím, že dochází k opakovanému kontaktu, typickým dráždidlem je voda, která vysušuje a poškozuje pokožku opakovanou expozicí (časté mytí). Symptomem dráždivé dermatitidy je suchá, poškozená kůže.

Zdroj: Dermatitida

Příčiny opuchlého obličeje

Zde jsou některé z možných příčin červeného otoku obličeje u dětí.

Úžeh

  • Stav mírně znepokojující a snadno identifikovatelný, protože příčina bývá zřejmá – pobyt na slunci.
  • Prvním stupněm popálenin je spálení pokožky, které může být velmi bolestivé a citlivé na dotek.
  • Může dojít ke svědění.
  • Děti se spáleninami jakýchkoli míst těla bývají často neklidné a podrážděné.
  • Úpalu lze předejít řádnou ochranou pokožky.

Alergie

  • Alergická reakce je autoimunitní onemocnění.
  • Je-li dítě vystaveno alergenům, mohou se objevit různé příznaky.
  • Některé běžné příznaky jsou: otoky v okolí očí, rýma, oteklý vzhled, uslzené oči, celkové svědění.
  • Otok obličeje může být také doprovázen příznaky anafylaktického šoku, který může zahrnovat potíže s dýcháním, synkopu, otok jazyka, úst a krku.
  • Alergickou reakci je třeba brát vážně, rodiče by měli pro své dítě okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Pátá nemoc

  • Je nakažlivá virová infekce způsobená parvoviry.
  • Děti mají oteklé a červené tváře, které jsou teplé na dotek.
  • Příznak je často popisován jako zarudlé tváře, které vypadají, jako by dítě dostalo facku.
  • Vyrážka na tváři se postupně šíří po celém těle.
  • Nemoc je častá, ale pro určité rizikové skupiny (děti se srpkovitou anémií a těhotné ženy) může mít vážné důsledky.

Další možné příčiny otoku obličeje

  • bakteriální infekce
  • příušnice
  • celulitida
  • cysty a nádory

Také některé genetické podmínky mohou vést k otokům obličeje.

Zdroj: Červené tváře u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP