Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍBUZNÉ SLOVO MÝTIT

OBSAH

Synonymum ke slovu pnutí

Slovo pnutí v podstatě nemá v češtině synonymum. Slovo pnutí by se dalo vysvětlit jako napětí, tah, přetlak, tlak.

Zdroj: Pocit pnutí

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Ahoj,,,,,,, Má rada zní. Kupte domu pracovní sešit a kroužkujte slova barevně .Nad ně číslice dle druhu. Další pomůckou ...... je nastříhej kartičky,napiš slovo a číslici vedle. Syn přiřazuje. Chvíli to potrvá, ale s Vaší péčí to zvládnete. Můj syn ,se to také tak naučil. Používejte i barvy.....Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Přesně souhlasím s barevným označováním slov podle druhů. Kupte si pastelky a nebo fixy.
Ideální barvy jsou:
1. Podstatná jména MODRÁ
2. Přídavná jména FIALOVÁ
3. Zájmena BLEDĚ MODRÁ
4. Číslovky TYRKYSOVÁ
5. Slovesa ČERVENÁ
6. Příslovce ORANŽOVÁ
7. Předložky ŽLUTÁ
8. Spojky ZELENÁ
9. Částice ČERNÁ (dřevěná tužka s tuhou)
10. Citoslovce ŠEDÁ nebo STŘÍBRNÁ

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Sekvenování genomu

Ústav experimentální botaniky AV ČR v Olomouci provozuje Laboratoř pro genomiku rostlin. Její hlavní pracovní náplní je sekvenování genomu pšenice. Je jen shodou náhod, že tento projekt, kde hraje důležitou roli český výzkum a čeští vědci, se objevil přesně čtyři roky po tom, co bylo dokončeno sekvenování lidského genomu.

Slovo sekvenování je tedy poměrně dobře známé a představujeme si pod ním něco jako přečtení nebo rozluštění genomu.

Zdroj: Jak se čte genom?

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Kubánek.

nadpis vašeho článku a nejen vašeho je střihání vinné révy na podzim a není tam ani slovo o tom střihu na podzim,prosím o jednoduchou věc,jak a kdy se stříhá vinná réva na podzim. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Zajímavosti

Slovo šlacha má své zajímavosti, tak například:

Skloňování slova šlacha

Slovo šlacha je podstatné jméno, rod ženský

Skloňování:

  1. Nominativ: šlacha x šlachy
  2. Genitiv: šlachy x šlach
  3. Dativ: šlaše x šlachám
  4. Akuzativ: šlachu x šlachy
  5. Vokativ: šlacho x šlachy
  6. Lokál: šlaše x šlachách
  7. Instrumentál: šlachou x šlachami

Šlacha anglicky

Latinsky se šlacha nazývá tendo a anglicky tendon nebo sinew.

Šlachová pochva

Na místech, kde se šlachy stýkají s jinými vnitřními strukturami těla, jsou šlachy umístěné ve šlachových pochvách - obalech s dvojitou stěnou vyplněnou tekutinou, v níž kloužou a promazávají se. Při přirozeném stárnutí či dlouhodobém výkonu stejného pohybu mazivová tekutina vysychá a pokud nedojde k jejímu doplnění, vrstvy pochvy se o sebe začnou bolestivě odírat za praskavého zvuku (tzv. krepitace, známé při praskání kloubů prstů).

Zdroj: Oteklá šlacha

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Vlásenka do křížovky

Synonymem slova vlásenka (potřebujete-li ho uvést například do křížovky) je slovo sponka, spona, vlásnička, kolík, špendlík, roubík, pól, jehlice, pinetka, betka, spirála.

Synonyma jsou slova nebo slovní spojení se vzájemně stejným nebo podobným významem, která lze za určitých okolností zaměňovat. Dodávají jazyku bohatství, umožňují jemné odstínění významů v závislosti na kontextovém a stylistickém zabarvení.

Zdroj: Vlásenky

Poradna

V naší poradně s názvem NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,

mám neuropatii již 3 roky. Doktorka na neurologii mi sdělila, že na lázně nemám při neuropatii nárok. Tak nevím, jak to vůbec je. Vlaďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlavní slovo má vaše zdravotní pojišťovna. Zavolejte tam a zeptejte se posudkového lékaře. On zhodnotí, jestli lázeňská léčba povede k úsporám na dosavadní léčbě ve vašem případě, a dá vám jasné stanovisko. I když nebude chtít pojišťovna lázně uhradit, tak stále máte možnost si lázně zaplatit sama. Pak zkuste pojišťovně navrhnout, aby vám uhradila jen procedury a ubytování a stravu si zaplatíte sama. Využijte svého šarmu a zkuste přesvědčit pojišťovnu na některé z těchto řešení. Žádost o lázně pak sepíše váš praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO K TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Šolc.

V mém věku mám již cca 20% ztrátu sluchu. Často nerozumím rychle mluvícím lidem a nebo mluví-li více lidí najednou. Hlavní problém je pro mne poslech televize. Často slyším hlasitě hudbu a mluvené slovo zaniká. Při sledování TV bych potřeboval zesílit zvuk ale ostatním to vadí.
Moje televize nemá vývod na připojení konektoru sluchátek. Potřeboval bych sluchátka na obě uši se zesilováním zvuku přes mikrofon. Doporučte mi prosím vhodný výrobek.
Děkuji
Jiří Šolc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Sluchátka Philips SHC5200 (SHC5200/10) černá stoji kolem 1500,-
Pouziva je muj otec 70 let a je spokojeny.

Zdroj: diskuze Naslouchátko k televizi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP