Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DRÁŽDIVÉ ZRANĚNÍ

OBSAH

Příčiny zranění nosu

Častými příčinami zranění v nose jsou hluboké trhliny, řezy a bodné rány, které zasahují do podkožních tukových tkání. Také do těchto příčin patří i kousnutí od zvířete a proniknutí cizího předmětu. Velmi častá poranění jsou i z dopravních a průmyslových nehod, školní, sportovní a bojová poranění nebo po pádech na tvář. Chronická nebo akutní onemocnění mohou vyvolat kožní boláky v nose, jako je bazální buněčný karcinom.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,

Cca před týdnem se mi objevila čárka pod nehtem na palců u nohy, aniž bych věděla o jakémkoli sebemenším zranění. Předem moc děkuji za doporučení, zda mám vyhledat lékaře, či se nemusím znepokojovat. Děkuji moc (Foto přikládám)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Buďte v klidu, tohle je obyčejný výron krve, který do měsíce odroste společně s nehtem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Prevence zranění nosu

V první řadě prevence je přirozená opatrnost a vyhýbání se jakémukoliv nebezpečí, které by zapříčinilo porušení nosu. Pro sporty a povolání, kde hrozí nebezpečí poranění čelní plochy jsou určené chrániče. Ochrannými pomůckami se míní masky, helmy nebo chrániče nosu. Při častých poraněních nosu může dojít k poškození hluboké tkáně. Tato poškození vznikají nadměrným krvácením a nevyčištěním rány.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT KRVÁCENÍ PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ferdinand Haas.

Jak zastavit krvácení při užívání valfarinu,při vystupování z auta jsem se škrábnul o dveře auta do lýtka
Děkuji za vaší informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ránu vyčistit pomocí peroxidu vodíku a stáhnout sterilním obvazem z autolekárničky. Podle uvážení a dle vážnosti zranění vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zastavit krvácení při warfarinu

Příznaky natrženého menisku

  • Bolest v koleni;
  • Otok;
  • Pocit praskání během zranění;
  • Obtížné ohýbání a narovnávání nohy;
  • Pocit jako by se vaše koleno „zaseklo“ nebo se zablokovalo.

Zpočátku nemusí být bolest výrazná. Postižený dokonce může i dále hrát přes zranění. Jakmile se ale rozvine zánět, koleno vás bude pravděpodobně docela bolet.

K diagnostice trhliny menisku je zapotřebí, aby lékař provedl důkladné vyšetření. Bude chtít slyšet podrobnosti o tom, jak ke zranění došlo. Provede vyšetření, aby vyloučil zlomené kosti a pravděpodobně nechá zhotovit rentgen. Možná bude potřebovat také vyšetření magnetickou rezonancí (MRI), které umožňuje podrobnější zobrazení kolenní chrupavky.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Diskuze

V diskuzi KOŇSKÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Doma všichni hodně sportujeme,a tak nějaké drobné zranění či bolest zad bývá velmi častá. Zkoušeli jsme různé masti, ale nejvíce se nám osvědčila koňská mast od firmy herbamedicus, ta je opravdu silná a účinná. Mohu jen doporučit!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koňská mast

Diagnostika zranění v nose

Rány v nose mohou hodně krvácet a mohou tak být rychle a bezpečně uzavřeny. Po opatrném vyčištění se dá zjistit rozsah a druh rány. Pro vyloučení zlomeniny se používá počítačový tomograf nebo magnetická rezonance lebky. Pacienti si mohou stěžovat na nevolnost, zvracení, podráždění, ztráta vědomí nebo jsou bledí. Proto je další diagnóza velmi užitečná. Následně se zjišťují poranění mozku, která mohou být posléze vyloučena. Pomocí neurologických testů lícního nervu se zkoumá čich a chuť, aby nebyly ovlivněny.

Zdroj: Zranění v nose

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dobry den,
před par dny až týdny jsem objevil tyto černé flíčky pod nehtem na kraji palce (viz foto). Nejsem si vědom žádného zranění. Nijak to nebolí ani nesvědí.. lze z fotky usoudit bezpečně, o co se jedná?
Díky Martin

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Fyzické zranění

Jedním z nejčastějších důvodů červené skvrny nebo vředu na patře úst je náhlé zranění, jako je škrábnutí, řez nebo popálenina. K tomu může dojít v důsledku pití něčeho příliš horkého nebo tvrdého jídla, které způsobuje poranění a modřiny z kousání nebo žvýkání.

Další stavy, které by mohly vést k fyzickému zranění nebo modřině v ústech, jsou:

  • zubní protézy, které již správně nesedí;
  • okraj zlomeného zubu;
  • nerovnoměrné zubní výplně nebo zlomené korunky nebo můstky;
  • citlivost nebo alergická reakce na některé složky některých zubních past nebo ústních vod.

Zubní lékaři doporučují počkat 2 týdny, aby se poškozená tkáň zahojila. Pokud červené skvrny přetrvávají, doporučují kontrolu u zubaře, aby diagnostikoval stav.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI TVRDÉ NEHTY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Myšková.

Dobrý den mám příbuzného ( o kterého se částečně starám po smrti jeho matky),je mu
65 roků a má strašne tvrdé nehty na nohou,které nejdou ostříhat ani oštípat kleštičkami.
když jsem volala jeho lékaři poslal mě slušně kamsi,řekl, že ho pošle na kožní,ale nestalo se.Prosím o radu, jak změkčit nehty ,aby šly ostříhat. nemá asi zásady hygieny. Děkuji za radu. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou

Jak dlouho trvá uzdravení

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař použije obstřik, případně vám může předepsat analgetika, která uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů.

Zdroj: Naražená kostrč

Poradna

V naší poradně s názvem JAK LÉČIT NATAŽENÝ ŠLACHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den v říjnu jsem spadla ze stahovacích schodů a na jedné ruce jsem si natáhla šlachy pořád to bolí při nějakém pohybu a ruku pořádně nenatáhnu před sebe natož ji dát za zády mažu voltarenem a beru prášky voltaren jen mi utlumí bolest jinak nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato zranění úponů a šlach se léčí dlouho a je třeba mít postiženou končetinu dlouhou dobu v klidu. Nejlépe zafixovanou v ortéze. Rovněž je přínosem, když je léčba prováděna pod dohledem lékaře ortopeda. Pokud vás i po dvou měsících silně ruka bolí, tak bude potřeba provést revizi šlach vyšetřením u lékaře a podle výsledků určit další léčbu. Objednejte se proto u svého ortopeda a prodiskutujte s ním jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit natažený šlachy

Co je to kalciová mast

Kalciová mast je multifunkční mast určená na problematickou suchou pleť. Kalciová mast se používá na drobná poranění pokožky, na nehnisavá zranění, praskliny, popáleniny a jejich ošetření. Výborně pokožku promašťuje a regeneruje a má hojivé účinky.

Zdroj: Kalciová mast

Poradna

V naší poradně s názvem DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Chci se zeptat jak dlouho to mám aplikovat na pokožku? Ale na pokožku žaludu, :( Proto se ptám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se takhle nedá vůbec jednoznačně určit, protože nepíšete co tím chcete léčit. Na žaludu není pokožka, ale sliznice a tu může nevhodná koncentrace manganistanu poleptat a způsobit zranění. Obvykle stačí k odstranění začervenalých skvrnek na žaludu jeho důkladné omytí mýdlem a teplou vodou. Pokud se vám zdá, že máte na žaludu nějaké opary nebo vředy, tak doporučuji návštěvu kožního lékaře, protože to můžou být varovné příznaky závažného onemocnění jako například syfilis nebo HPV infekce a ty sám nevyléčíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doba

Fyzické zranění

Jedním z nejčastějších důvodů červených skvrn nebo vředů na patře úst je akutní zranění, jako je říznutí, škrábnutí nebo popálenina. K tomu může dojít v důsledku pití něčeho příliš horkého nebo tvrdého ostrého jídla, které způsobuje modřiny při kousání nebo žvýkání.

Další stavy, které by mohly vést k fyzickému zranění v ústech, jsou:

  • zubní protézy, které již správně nesedí;
  • okraj zlomeného zubu;
  • nerovnoměrné zubní výplně nebo zlomené korunky nebo můstky;
  • citlivost nebo alergická reakce na některé složky některých zubních past nebo ústních vod.

Doporučuje se počkat 2 týdny, aby se poškozená tkáň zahojila. Pokud červené skvrny přetrvávají, doporučuje se kontrola u zubaře, aby diagnostikoval stav.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené fyzickým zraněním.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

jsem 6 týdnů po úrazu ( zlomenina krčku) a následné operaci. Od příštího týdne budu 14 dní na rehabilitačním oddělení nemocnice. Prý mám potom nárok na komplexní lázeňskou léčbu. Za jak dlouho ji mohu / musím absolvovat a ve kterých lázních se tato indikace léčí? Zatím jsem zjistila pouze lázně Bělohrad.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Návrh na poúrazovou lázeňskou péči vám bude vystavovat váš ošetřující lékař v nemocnici. V návrhu můžete uvést až tři kázeňská zařízení. Váš lékař vám určitě doporučí, kde mají nejlepší výsledky pro vaše konkrétní zranění. Obecně jde o lázně s léčivými koupelemi, bahnem a rašelinou. Do lázní jeďte co nejdříve po skončení léčby na rehabilitačním oddělení, jakmile se vzpamatujete. Zdravotní pojišťovna vám uhradí komplexní lázneňskou péči - takzvané křížkové lázně do jedoho roku po operaci.
O další lázně pak můžete požádat jednou za dva roky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci

Příznaky

Naražení kostrče je jedním z nejčastějších zranění. Bývá často velmi bolestivé, přičemž je značně omezena hybnost, neboť při každém pohybu působí naražená kostrč bolest. Někdy může bolest vystřelovat až do lýtek anebo také mohou při zranění brnět ruce. Naražení kostrče si můžete způsobit různě. Při sportech nejčastěji pádem, konkrétně tedy pádem na zadek, například při bruslení, ať už na in-linech venku, nebo na ledové ploše, nebo při skoku, kdy dopadnete také na zadnici. Zranění může dále vzniknout při různých nehodách a podobně.

Bolesti naražené kostrče jsou nejčastěji pásovitého charakteru a zesilují nejen při chůzi. Bolesti mohou vystřelovat do třísel po vnitřní straně stehen a objevují se i bolesti hlavy v zátylku. Dalším velice častým příznakem je přesun nepříjemné bolesti do cervikothorakálního přechodu (oblast mezi krční a hrudní páteří) a bolest hrudní páteře. Při těchto bolestech dochází nejčastěji k pocitům tlaku mezi lopatkami a k „nedostatku dechu“.

Zdroj: Naražená kostrč

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gizela.

dobry den mam svedeni kolem nosu obliceje brada celo ale nejvice me svedi kolem nosu mam stim jit k doktorovi dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi běžné příčiny svědění kolem nosu patří alergie, infekce, respirační dráždivé látky, a vzácně i nádory. Prodiskutujte své příznaky se svým lékařem, pokud přetrvávají. Možná budete muset navštívit specialistu na kožní onemocnění, abyste zjistila základní příčinu vašeho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Odvar z prhy chlumní na rány

Odvar z prhy chlumní má vynikající dezinfekční účinky, takže s ním můžeme omývat rány i ho kloktat. Odvar z arniky se připraví z jedné kávové lžičky sušených květů arniky a dvou deci vody. Vodou zředěný odvar v poměru 1:1 poslouží velmi dobře i jako náhrada místo jodové tinktury.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Co způsobuje demenci?

Možné příčiny demence:

  • Nemoci způsobující degeneraci nebo ztrátu nervových buněk v mozku, zejména Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo Huntingtonova choroba.
  • Nemoci ovlivňující krevní cévy (mrtvice) a způsobující poruchu známou jako multiinfarktová demence.
  • Toxické účinky, zejména nadměrná konzumace alkoholu nebo užívání drog.
  • Nutriční nedostatky, absence vitamínu B12 nebo kyseliny listové.
  • Infekce ovlivňující míchu a mozek, AIDS, komplexní demence a Creutzfeldt-Jakobova choroba.
  • Některé typy hydrocefalu (nahromadění tekutiny v mozku) vyplývající z vývojových abnormalit, infekcí, poranění nebo nádorů na mozku.
  • Poranění hlavy – buď těžké zranění hlavy, nebo menší chronická zranění (například při boxu).
  • Některá onemocnění ledvin, jater a plic.

Alzheimerova choroba způsobuje 50 až 60 % všech demencí.

Zdroj: Alzheimerova choroba a další formy demence

Předávkování arniky a nežádoucí účinky

Prha chlumní má neobyčejně silné léčebné účinky a proto je třeba dávat pozor a nepřekračovat uvedené dávkování. Příliš koncentrovaný roztok při vnějším použití na koupele nebo na obklady dráždí a pálí pokožku. Vysoká koncentrace arniky při vnitřním užití může způsobit závratě až bezvědomí, u zvláště citlivých jedinců mohou i doporučené dávky vyvolat alergické reakce.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Sportovní úrazy související s poraněním zubů a úst – možnosti ochrany

  • Chránič zubů – je nejlepším způsobem ochrany úst a zubů při rizikovějších sportech.
  • Obličejová maska _– chrání před úrazem obličeje, zejména při sportech jako je baseball (chytač) nebo hokej (brankář).
  • Helmy – doporučuje se nosit helmu vyrobenou speciálně pro činnost, kterou vykonáváte. Většina přileb nechrání zuby a ústa, ale chrání hlavu proti otřesům mozku.

Zdroj: Tipy prevence zranění zubů a úst

Ošetření zranění v nose

Pro poranění nosu je nutná první pomoc. Toto poranění se zastavuje pomocí sterilního polštářku. Mírným tlakem se zastaví krvácení a vyhneme se dalším kontaminacím. Péče o otevřené rány nosu by měla být prováděna lékařem. Cílem ošetření je předejít infekci rány a dosáhnout rychlé a funkční regenerace tkáně. Před zahájením léčby by měla být jasná velikost, stáří a přítomnost přidružených poranění. Rána se šije, až po dezinfekci. Tyto rány bývají velmi špinavé, takže jsou vyčištěny fyziologickým roztokem nebo peroxidem vodíku. Vyčištění rány je důležité u otevřených ran, kožních poranění, při obnažení chrupavek nebo kostí.. Pokud se jedná o poranění, které vzniklo pokousáním zvířetem nakaženým vzteklinou, tak zde se podává profylaxe tetanu. Antibiotická profylaxe by měla být podávána v závislosti na stupni a velikosti hojení. Intubace je nezbytná v případech, kdy je velké krvácení a dochází ke krvácení do dutiny nosní či ústní.

Zdroj: Zranění v nose

Bezpečnost při práci

Zaměstnavatelé jsou ze zákona povinni chránit své zaměstnance před rizikem zranění.

Použití počítačů

Počítače jsou častou příčinou problémů u pacientů. I když nezpůsobují trvalé poškození očí, dlouhodobá práce u počítače může vést k přetížení, nebo může zhoršit stávající oční onemocnění. Symptomy zahrnují potíže s očima, bolesti hlavy, svědění očí a potíže se zaostřením. Doporučuje se dívat se pravidelně z okna na vzdálené objekty a dělat si časté přestávky.

Zdroj: Ochrana očí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP