Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DRUHY BYLINNÝCH TINKTUR

OBSAH

Dávkování domácích bylinných tinktur

Terapeutické dávky jsou výrazně nižší než u bylinných čajů. Tinktura se dávkuje 2 až 3x denně po jedné čajové lžičce. Dávku bylinné tinktury si můžete vzít přímo, nebo si ji můžete přidat do 1dcl vody. Tinkturu můžete také promíchat v šálku s vroucí vodou, aby se alkohol rozptýlil a nechte čaj několik minut odstát.

Zdroj: Léčivé bylinné tinktury

Diskuze

V diskuzi TINKTURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Špejtek.

Vážení,zajímalo by mě,co by se stalo,kdyby se z tinktur požilo víc kapek než je doporučeno,za odpověď předem děkuji.Špejtek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze TINKTURY

Výroba vlastní bylinné tinktury

Koupě bylinné tinktury je velmi drahá, zejména pokud je koupena v obchodě se zdravou výživou. V závislosti na příslušných bylinách a na značce, mohou stát 300 Kč za lahvičku. Výroba tinktury je docela jednoduchá, k výrobě nepotřebujete moc vybavení. Pokud máte vlastní bylinky, tak si z nich můžete udělat léčivé čaje, nebo si vyrobte vlastní tinkturu, která bude cenově výhodnější. K výrobě tinktury se používají sušené listy, stonky, květy, kořeny, ale také i semena a sušené plody.

Spíše než říkat „rozpouštědlo“, bude mnoho bylinkářů používat slovo „menstrum“. Obecně i alkohol je rozpouštědlo, které se používá k výrobě bylinných tinktur. Léčivé vlastnosti bylin se snadno rozpouští v alkoholu a díky tomu snadněji účinkují v těle. Ale nejen to, alkohol má také konzervační vlastnosti a to pomáhá tinktuře zůstat svěží po velmi dlouhou dobu. Čistý ethanol je tím nejlepším základním rozpouštědlem pro vaši tinkturu. Tento alkohol zřeďte na polovinu s vodou před tím, než budete vyrábět své léky anebo použijete již naředěný 60% etanol. Glycerin nebo olej je také dobrým rozpouštědlem a funguje dobře v tinktuře pro děti. Dříve se používal čistý jablečný ocet jako menstrum, zejména pokud se používala tinktura dlouhodobě a každý den. Výroba bylinné tinktury je jednoduchá a spočívá v usušení rostliny, jejím nasekáním na drobné kousky a úplném namočení do rozpouštědla. Macerace probíhá po dobu několika týdnů za každodenního promíchání. Po maceraci se oddělí pevné části od tekutiny pomocí sítka nebo lépe bavlněného hadříku, přes který se vylisuje z pevného obsahu všechna tekutina. Nejcennější léčivé látky jsou vždy ty, co se musí nejvíce ždímat a lisovat.

Zdroj: Léčivé bylinné tinktury

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA OTEKLÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.

Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší by byly manuální lymfodrenáže, ale můžete vyzkoušet všechny uvedené. Jen se vyvarujte nanášení domácích mastí nebo tinktur. Ty mohou narušit mladou kožní bariéru a odstartovat nový erisypel. Podobné riziko je i u zmíněné vodoléčby. S léčbou začněte hned a to tím, že proberete s terapeutem možnosti další léčby a naplánujte si návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit otok ruky po kožní nemoci zvané růže

Fotografie tújí

Zde můžete vidět, jak vypadají různé druhy tújí.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem NEJUCINEJSI LEK NA AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Gabor.

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejucinejsi lek na afty

Léčivé bylinné tinktury pro případ nouze

Bylinné tinktury jsou k dispozici jak na internetu, tak i ve většině obchodů se zdravou výživou. Zatímco na internetu a v obchodě jsou dražší než vlastní výroba, ale co se týče odrůdy, tak v obchodě je téměř množství výběru nekonečné. Vzhledem k tomu, že bylinné tinktury se vyrábějí dlouho, tak je dobré, abyste měli zásoby tinktur, které budete potřebovat, nebo ty, které by byly potřebné v případě nouze.

Nejlepší bylinné tinktury pro případ nouze jsou:

Pastuší tobolka se používá k zastavení nadměrného krvácení. Používá se k zastavení krvácení z nosu, z rány, nebo při krvácení po porodu. Také se používá k čištění jater, pomáhá s průjmem a infekcí močových cest.

Bílá vrba je původním zdrojem kyseliny salicylové v aspirinu. Používá se jako léčivá tinktura k úlevě od bolesti, na snížení horečky a ke zmírnění zánětu. Je velmi užitečná v případě bolesti během artritidy.

Kozlík lékařský voní opravdu nepříjemně, ale je to tinktura, která se používá nejčastěji. Má stejné účinky jako bílá vrba, protože potlačuje bolest. Kozlík lékařský je užitečný proti křečím, ke svalové relaxaci a přispívá k podpoře klidného spánku bez vedlejších účinků. Také má dobrý vliv na bušení srdce. Tato tinktura se používá pro menstruační křeče, během porodu, na svalové křeče a křeče vůbec, na bolesti hlavy a při bolesti artritidy.

Česnek je fantastické antibiotikum a chemikálie v něm působí podobným způsobem jako penicilin nebo tetracyklin. Česnek se používá k léčbě streptokoka, bronchitidy a infekce všech typů. Česneková olejová tinktura se často užívá na bolesti ucha a k boji proti ušním infekcím.

Jitrocel se používá na kousnutí a žihadla, také na záněty, ekzémy, afty, na otravu krve, na vředy, rány, střevní potíže, škrábance, popáleniny, opařeniny a modřiny. Tato tinktura může být použita zevně i vnitřně s dobrými výsledky.

Třezalka tečkovaná se používá k léčbě depresí a úzkosti. Po 6 týdnech užívání jsou vidět rozdíly při použití. Třezalka tečkovaná je antidepresivum, stejně tak jako komerčně dostupné uklidňující léky.

Kanadská krevnice je tinktura, která je dobrá na zubní váček, pro boj zánětu dásní, omezuje tvorbu zubního plaku a zubního kazu. Také se přidává kanadská krevnice v některých komerčně vyráběných zubních pastách, které také slouží na zubní váčky .

Celerové semeno je jedním z nejméně známých léčivých bylinných výtažků. Je to jeden z nejlepších léků na artritidu, stejně jako na svalové křeče, vysoký krevní tlak, dnu, nespavost, depresi a úzkost.

Heřmánek je jemná bylina, která má relaxační a uklidňující účinek. Tinktura z heřmánku je uklidňující pro bříška kojenců, pomáhá snížit bolest a zánět v trávicím traktu. Heřmánková tinktura může být přidána do parního stroje, který je určen k inhalaci.

Echinacea, přínosy echinacey jsou dobré v kombinaci se  zevními léky i vnitřně užívanými léky. Chrání imunitní systém, bojuje s plísňovými, virovými a bakteriálními infekcemi.

Každá z těchto bylin je silná sama o sobě, ale společně jsou tyto byliny také dostatečně účinné.

Zdroj: Léčivé bylinné tinktury

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO SE MŮŽE PÍT KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirák jaroslav.

prosím jak je myšleno že se nedoporučuje při rakovině měl jsem před 12 lety rakovinu prostaty kterou mi odstranili týká se to mě děkuji předem za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U bylinných přípravků nejde s jistotou říct, jestli vám to pomůže nebo ublíží. Pokud jste již měl zhoubný nádor, tak byste měl alespoň jednou za rok absolvovat celotělové CT. Tím si ověříte, že vaše dosavadní domácí léčba byla správná. Žádanku na vyšetření můžete dostat od praktického lékaře a nebo od svého onkologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho se může pít kopřivový čaj

Túje Douglasii Aurea

Vlastnosti: Rostlina tvoří široký kužel, má žlutobronzovou barvu a dorůstá do výšky 15 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Túje Cristata Aurea

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý kužel, má žlutozelenou barvu a dorůstá do výšky 1,5 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Němcova.

Dobry den muzu uzivat cerveny caj s chromem a pu-erh a warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U bylinných čajů s exotickým složením, které mají být konzumovány pravidelně, je nutné zkontrolovat jejich účinek na srážlivost krve. Postup je takový, že se dohodnete s lékařem na začátku používání čaje a zároveň si určíte termín odběru krve, ze které se zjistí jestli stále Warfarin účinkuje jak má. Bez kontroly srážlivosti krve je používání jakýchkoli čajů z bylinek při Warfarinu nebezpečné a hrozí vážné problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Túje Bodmeri

Vlastnosti: Rostlina tvoří vzdušný kužel, má zelenou barvu a dorůstá do výšky 2,5 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL UVNITŘ BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,moji mamce se před rokem po chirurgickém zákroku na břiše,udělal uvnitř břicha píštěl.Lékaři ale nevědí,kde ten píštěl končí.V březnu ji znovu operovali,kůži nešili,aby se to vyhojilo zevnitř,ale pořád ji to místo teče.Je ji 78roků a další operaci už podstoupit nechce.Bylo by možné najít nějakou bylinku,která by ji pomohla? Dozvěděla jsem se o jakési paní,(kamarádka někde četla a neví už kde),která měla také píštěl a vyléčila ho pomocí bylinných čajů.Poradíte mi prosím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zdravím, kdysi jsem s touto problematiku se potkal. Je potřeba najít znalce v oboru mumiální léčba . tím směrem je velká šance. V

Zdroj: diskuze Píštěl uvnitř břicha

Túje Compacta

Vlastnosti: Rostlina tvoří vejčitý kužel, má modrozelenou barvu a dorůstá do výšky 2 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Alba

Vlastnosti: Rostlina má kuželovitý tvar, bělavé špičky a dorůstá do výšky 2 až 5 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÁ POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobrý den, dostal jsem úkol pořídit dva druhy ozdobných keřů do truhlíku na slunné místo. Výška 150-200cm a jeden by měl kvést žlutě a druhý modře a pokud možno současně. Prosím poraďte. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jarní květový vodopád ve skladbě modrá/žlutá se skládá z modrého šeříku a žluté zákuly japonské. Do truhlíku bych to pořídil tak, aby šeřík tvořil background od rohů do středu a uprostřed bych umístil zákulu. Oba keře kvetou bohatě a současně.

Zdroj: diskuze Odborná pomoc

Túje Miky

Vlastnosti: Rostlina tvoří zakrslý kužel, má svěže zelenou barvu a dorůstá do výšky 1 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Vašková.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Túje Columbia

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý sloup, v zimě má bílé špičky, dorůstá do výšky 15 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Cristata

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý kužel, má temně zelenou barvu a dorůstá do výšky 3 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Aurescens

Vlastnosti: Rostlina má úzce kuželovitý tvar, je zlatožluté barvy a dorůstá do výšky 4 až 5 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Lutea

Vlastnosti: Rostlina má široce sloupovitý tvar, zlatožlutou barvu a dorůstá do výšky 10 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Wareana Lutescens

Vlastnosti: Rostlina tvoří hustý kužel, má světle žlutou barvu a dorůstá do výšky 7 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Smaragd

Vlastnosti: Rostlina tvoří široký kužel, má leskle zelenou barvu barvu a dorůstá do výšky 4 až 6 metrů.

Zdroj: Druhy tújí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP