Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DRUHY NÁTĚRŮ BRÝLÍ

OBSAH

Čistič brýlí

Ocet je skvělým čističem brýlí. Zejména směs z bílého octa a vody, tuto směs můžete mít stále u sebe, když si ji přelijete do lahvičky s rozprašovačem.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš.

Operace očí je sice dražší záležitost, ale u mě to stálo za to, zrak mám na výbornou a ani zákrok nebyl nijak bolestivý, jen jsem si nějakou dobu musel zvykat na to, že nemusím hned po ránu hledat brýle abych něco vůbec viděl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristýna.

Jé, co bych za to dala vidět ostře bez brýlí hned po ránu už teď, jdu na laserový zákrok na kliniku v Horních Počernicích po novém roce a už se moc těším na normální vidění bez brýlí. Pan doktor mi doporučil metodu relex smile, je sice dražší, ale k očku šetrnější a přesnější, věřím mu, že ví co je pro moje oči nejlepší.

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Nátěry brýlí

Antireflexní vrstva

Na nové brýle se doporučuje aplikovat antireflexní vrstvu, která jednak snižuje odrazy, jednak přispívá k zajímavější vizáži.

Tónování skla

Světlé nebo tmavé zbarvení čočky má vliv i na kvalitu vidění. Žluté odstíny zvyšují kontrast, šedé odstíny nemění barvy u slunečních brýlí.

Zdroj: Brýle a oči

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš.

Takhle jsem nad tím nepřemýšlel, chtěl jsem sportovat bez brýlí a operace byla jako jediné řešení. Kliniku v Počernicích mi doporučila mamka, která tam léta dochází na přeměření očí. Doktor doporučil relex smile pro a šlo se na to. Za pár dní od operace jsem perfektně viděl a teď už sportuji bez brýlí a jakýchkoliv omezení.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Brýle nebo kontaktní čočky?

Je mnoho rozdílů mezi brýlemi a kontaktními čočkami, ale existují mezi nimi i podobnosti.

Obojí vyžaduje opatrné zacházení a čištění.

Brýle musíte nastříkat a čistit několikrát denně a kontaktní čočky zase potřebují speciální desinfekční péči v závislosti na jejich druhu.

Obojí může zlepšit korekci astigmatismu.

Astigmatizmus je nepravidelný tvar rohovky, která pak narušuje vidění. Astigmatismus je nejčastěji řešen nošením brýlí, ale moderní kontaktní čočky udělají tuto korekci astigmatismu mnohem lépe.

Obojí je cenově dostupné.

Při srovnání ceny brýlí a kontaktních čoček vycházejí kontaktní čočky o něco dráž, než neznačkové brýle, ale i tak, pokud si uvědomíte, že nošení brýlí a kontaktních čoček potřebujete den co den po celou dobu svého života, tak částka, kterou do nich investujete, je daleko menší, nežli do většiny jiných položek v šatníku, které jsou třeba jen na jednu sezónu.

Zdroj: Jsou kontaktní čočky lepší než brýle?

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hložková A..

Souhlasím s tebou, po operaci očí na klinice v Počernicích můžu sportovat bez brýlí a neomezují mě ani čočky, kvalita života je o dost lepší.

Zdroj: diskuze Oční operace

Péče o brýle

  • Vždy ukládejte brýle na čistém, suchém a bezpečném místě.
  • Brýle si čistěte vodou a speciálním hadříkem, bráníte tak zkreslenému vidění.
  • Jednou ročně navštivte svého očního lékaře, který zkontroluje čočky brýlí.

Brýle napravují některé problémy se zrakem, ale je důležité pravidelné vyšetření zraku. Jen odborný lékař může konstatovat zlepšení.

Zdroj: Brýle a oči

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janina.

Podle mé zkušenosti operace očí nebyla bolestivá a to jak se mi zlepšil život po operaci bych přála každému kdo chce být bez brýlí nebo čoček.

Zdroj: diskuze Oční operace

Proč zvolit kontaktní čočky

  • U brýlí může vzdálenost mezi okem a čočkou vytvářet zkreslení.
    Kontaktní čočky jsou přímo na oku a je s nimi lepší přirozené vidění.
  • U brýlí jsou špatně vidět periferie, které se často schovávají za obroučky nebo nožičky brýlí anebo jsou úplně mimo čočku.
    U kontaktních čoček je celé zorné pole v centru pozornosti, což je důležité zejména v oblasti sportu a při jízdě, kdy je potřeba vidět kolem sebe.
  • U brýlí máme neustále před očima obroučky a hrany čočky, stejně tak jako odrazy od zadní části čočky.
    Při nošení kontaktních čoček nejsou před očima žádné takové překážky.
  • S brýlemi můžeme často vnímat nepohodlnost a jejich hmotnost na obličeji, na nose a uších. Brýle potřebují také pravidelné úpravy, aby dobře seděly.
    Kontaktní čočky nemají prakticky žádnou hmotnost, a proto se u nich neobjevují potíže, jako u brýlí, například klouzání z nosu dolů.
  • Brýle se mohou se změnami teplot často mlžit.
    Kontaktní čočky se nemohou zamlžit.
  • Brýle mohou rozptylovat během her či sportu.
    Kontaktní čočky nerozptylují, a proto jsou u sportovců oblíbené.
  • Nosíte-li brýle, tak mnoho módních a levných slunečních brýlí, které nejsou dioptrické, nejsou pro vás správnou volbou.
    Máte li na očích kontaktní čočky, tak můžete libovolně vybírat z celé řady módních, funkčních a cenově dostupných slunečních brýlí, které jsou vám bez omezení k dispozici.
  • K brýlím musíte přizpůsobit své oblečení, protože rámy nemusí vždy svým tvarem a barvou vyhovovat oblečení.
    Kontaktní čočky nemusíte sladit s oblečením, protože kontaktní čočky vůbec nejsou vidět.
  • Brýle jsou nepříjemné, pokud je deštivo, nebo když je sníh.
    Kontaktním čočkám nevadí nepřízeň počasí.
  • Brýle jsou nepříjemné a jsou rozptylující bariéra mezi očima a okolním světem.
    Kontaktní čočky neodvádějí pozornost od vašeho přirozeného vzhledu.

 

Zdroj: Jsou kontaktní čočky lepší než brýle?

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jajkosína.

tak to jsi dobrá, pro mě bylo nošení brýlí za trest. 

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Fotografie tújí

Zde můžete vidět, jak vypadají různé druhy tújí.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Jaké typy čoček jsou k dispozici?

S technologickým pokrokem se vyvíjejí i čočky brýlí. V minulosti byly brýlové čočky vyrobeny pouze ze skla. V současné době se moderní brýlové čočky vyrábějí z plastů, jsou tenčí, lehčí, odolnější proti poškrábání a tak snadno se nerozbijí. Současné čočky rovněž obsahují UV ochranné filtry a mohou mít různé zabarvení.

Polykarbonátové čočky

Polykarbonátové čočky jsou odolné proti nárazu a jsou dobrou volbou pro lidi, kteří se pravidelně účastní sportovních aktivit, také jsou vhodné do rizikového pracovního prostředí. Jsou ideální volbou pro děti. Polykarbonátové čočky mají ultrafialovou ochranu.

Trivex čočky

Trivex čočky jsou vyrobeny z novějších typů plastů a mají podobné vlastnosti jako polykarbonátové čočky. Jsou lehké, tenké a mrazuvzdorné. Dokonce při korekci zraku pomáhají některým lidem lépe než polykarbonátové čočky.

Vysokoindexové plastové čočky

Vysokoindexový materiál je pružnější, což pomáhá čočce vydržet i mechanické namáhání, a je odolnější vůči vyštípání a lámání. Tyto čočky jsou určené pro lidi s vyššími dioptriemi, mohou být totiž tenčí, jsou i lehčí.

Asférické čočky

Asférické čočky mají různé stupně zakřivení povrchu, díky čemuž může být objektiv tenčí a plošší než u ostatních čoček. Asférické čočky mají rovněž mnohem větší využitelnou část než standardní čočky.

Samozabarvovací čočky

Tyto čočky jsou vyrobené buď ze skla, nebo z plastů a své zbarvení mění dle intenzity slunečního světla. Díky tomu je eliminována potřeba slunečních brýlí. Nevýhoda těchto čoček se projeví při řízení auta, protože čelní sklo blokuje sluneční světlo, a tak může dojít k tomu, že se čočky samy nezbarví.

Polarizované sluneční čočky

Světlo, které se odráží od vody nebo rovných povrchů způsobuje nežádoucí odrazy. Polarizační čočky dokážou snížit takovéto oslnění, takže jsou využívány zejména pro sport a řízení automobilů. Nevýhodou polarizačních čoček je, že si neporadí s displeji z tekutých krystalů. které se objevují na některých palubních deskách automobilů.

K určitým typům čoček se přiřazuje i tvar brýlí. Například konkávní objektiv, který má vnitřní křivky, slouží ke korekci krátkozrakosti, zatímco konvexní objektiv má vnější křivky a slouží ke korekci dalekozrakosti. Pro korekci astigmatismu (narušení tvaru rohovky) se užívají válcovité čočky. Čočka objektivu je nástroj sloužící k zostření světla na sítnici.

Zdroj: Brýle a oči

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Pravda je, že zrovna nejlevnější tato operace není, ale když se výsledek podaří, tak člověk investovaných peněz nelituje. Mě na oční klinice v H. Počernicích odstraňovali krátkozrakost a jsem již několik let bez brýlí.

Zdroj: diskuze Oční operace

Túje Cristata Aurea

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý kužel, má žlutozelenou barvu a dorůstá do výšky 1,5 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE - ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Zdravím, mám hodně dlouho brýle a opravdu hodně řeším co do budoucna, protože zrak se mi zhoršuje mílovými kroky. Momentálně jsem se dostal do fáze, kdy jsem na 100% přesvědčen, že operace očí je nezbytná, abych se brýlí zbavil definitivně. Kontaktoval jsem Oční kliniku Horní Počernice, zatím čistě ze zvědavosti, ale vše co mi řekli a nabídli se mi zatím moc líbí, kdyby náhodou s klinikou touto nebo jinou měl někdo zkušenosti na laserovou operaci, budu rád. Hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bureška.

Obrýlená jsem od střední školy a mám spoustu designových brýlí a před třemi měsíci jsem ukořistila i jedny v Počernické optice na klinice. Ani jsem nepotřebovala pomoct s výběrem, zaujaly mě na první pohled a na nos mi sedly parádně.

Zdroj: diskuze Oční klinika Horní Počernice - zkušenosti

Túje Douglasii Aurea

Vlastnosti: Rostlina tvoří široký kužel, má žlutobronzovou barvu a dorůstá do výšky 15 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Mě na oční klinice v Počernicích operovali šedý zákal, za ten jsem nic neplatila, hradí ho totiž pojišťovna, za co jsem si připlácela byla operace korekce dioptrií. Teď vidím zase dobře jako před lety, jsem bez brýlí a potíží s očima.

Zdroj: diskuze Oční operace

Túje Compacta

Vlastnosti: Rostlina tvoří vejčitý kužel, má modrozelenou barvu a dorůstá do výšky 2 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Osobně jsem podstoupila laserovou operaci očí na oční klinice v Horních Počernicích před několika lety a nemůžu být spokojenější. Zlepšení mého zraku mi umožnilo žít bez brýlí, ta nezávislost, kterou jsem předtím nezažila, je fajn.

Zdroj: diskuze Oční operace

Túje Bodmeri

Vlastnosti: Rostlina tvoří vzdušný kužel, má zelenou barvu a dorůstá do výšky 2,5 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Alba

Vlastnosti: Rostlina má kuželovitý tvar, bělavé špičky a dorůstá do výšky 2 až 5 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Miky

Vlastnosti: Rostlina tvoří zakrslý kužel, má svěže zelenou barvu a dorůstá do výšky 1 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Columbia

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý sloup, v zimě má bílé špičky, dorůstá do výšky 15 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Cristata

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý kužel, má temně zelenou barvu a dorůstá do výšky 3 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Aurescens

Vlastnosti: Rostlina má úzce kuželovitý tvar, je zlatožluté barvy a dorůstá do výšky 4 až 5 metrů.

Zdroj: Druhy tújí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP