Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DRUHY VYRÁŽKY

OBSAH

Úleva od svědivé vyrážky

Základem přírodní léčby svědivé vyrážky je zjištění příčiny. Existují různé metody léčby, od lokálního ošetření vyrážky až po systémovou terapii. Vhodné je používání esenciální olejů, zejména z levandule, heřmánku, čajovníku, měsíčku, meduňky, máty nebo tymiánu. Tyto oleje jsou obsaženy v krémech, mastích, tinkturách nebo koupelích. Některé z těchto bylin lze užívat perorálně ve formě kapslí.

Holistický přístup ve výživě doporučuje pro léčbu svědivé vyrážky acidobazickou rovnováhu. Dokonce i půst může mít pozitivní vliv na léčbu vyrážky. Součástí přírodní léčby svědivé vyrážky je i terapie pomocí moči, kterou lze používat externě, ale i interně. Aromaterapie a biorezonanční léčba jsou dalšími příklady alternativních způsobů léčby svědivé kožní vyrážky.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Nejčastější příčiny vyrážky u dětí

U novorozenců a kojenců: Polovinu všech novorozenců postihuje v prvních dnech života toxický erytém (neškodná vyrážka projevující se plochými červenými skvrnami nebo pupínky), který obvykle během jednoho nebo dvou týdnů zmizí. Příčina není známa. Mnoho dětí ve věku 4 až 15 měsíců trpí opruzeninami, které se tvoří na bříšku, v okolí genitálií a v záhybech kůže na hýždích a na stehnech. K dalším vyrážkám, které se běžně vyskytují u kojenců, patří zánět pokožky ve vlasové části hlavy a potničky.

Vyrážky způsobené infekcí: Vyrážky mohou ukazovat na infekci způsobenou virem, bakterií nebo plísní. Dětské virové infekce projevující se vyrážkou zahrnují plané neštovice, zarděnky, pátou nemoc, šestou nemoc a spalničky. K běžným bakteriálním infekcím vyvolávajícím vyrážku patří meningitida, spála a impetigo. Plísňové infekce projevující se vyrážkou zahrnují trichofytózu, pytiriázu a podobně.

Vyrážky způsobené alergií: Vyrážky mohou rovněž signalizovat alergickou reakci na jídlo, na léky nebo na rostliny (například škumpa jedovatá). Příkladem alergických vyrážek je kopřivka, atopická dermatitida nebo kontaktní dermatitida. Mohou je vyvolat i některé léky, například antibiotika a barbituráty.

Vyrážky po kousnutí hmyzem: Pokousání nebo zamoření hmyzem, jako jsou například vši, blechy nebo svrab, může také vyvolat vyrážku, stejně jako bodnutí od včely, vosy či moskytů.

Popis: Vždy se zjišťují charakteristické příznaky vyrážky, podle nichž je možné určit diagnózu. Záleží na vzhledu a místu vyrážky, zda se šíří, mění nebo svědí.

Léčba: K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Zde můžete vidět různé druhy vyrážky u dětí.

Zdroj: Druhy vyrážek

Poradna

V naší poradně s názvem ÚŽEH VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, během dvou denního slunění, jsem měla vyrážku na dolní polovině zad a břicha. Byly to červené flíčky a taková krupička, pupínky s vodnatou špičkou. Druhý den v noci jsem zvracela a měla průjem. Další den vyrážka zmizela. Je možné, že souvisí se sluncem, nebo podobné vyrážky se vyskytují i u něčeho jiného. Nejsem na nic alergická.
Děkuji Vám za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny projevů na kůži jsou vždy těžko identifikovatelné. To, co popisujete může být solární ekzém, ale i akutní reakce na nějaký alergen třeba z vody při koupání nebo i z nějakého ovoce. Důležité je, že vyrážka zmizela. Dobré je pak místo s výsevem nevystavovat slunci po dobu dvou týdnů od zahojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úžeh vyrážka

Léčba bakteriálních infekčních chorob

Příčinou svědivé kožní vyrážky mohou být také bakteriální infekce, které jsou následně léčeny pomocí penicilínu nebo antibiotik. Antibiotika poskytují relativně vysokou efektivitu léčby a obvykle se užívají po dobu 10 nebo 14 dnů. Úspěch léčby se projeví brzy po dobrání antibiotik, kdy dojde ke zmizení vyrážky. Bakteriální infekční choroba je infekčním onemocněním, takže její léčení antibiotiky sice nevede k odstranění samotné infekce, ale účinně pomáhá k úlevě od příznaků.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT KŮŽE V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu nebo zkušenost. Prodělala jsem pásový opar v obličeji. Je to už rok a od té doby mám stále vyrážky na čele v obočí a u kořene nosu. Nikdy předtím jsem na vyrážky jakéhokoliv druhu netrpěla. Nevím, jak se toho zbavit. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tnt.

Pomuze hliva ustricna. Brat cca ctvrt roku

Zdroj: diskuze Zánět kůže v obličeji

Příznaky vyrážky

Symptomy a příznaky vyrážky z vířivky se mohou lišit v závislosti na druhu nákazy.

Povrchovou folikulitidu mohou způsobit malé červené rány v klastrech, které se vytvářejí okolo vlasových folikulů.

Hluboká folikulitida je vyrážka, která začíná hluboko v kůži kolem folikulu a trápí celý vlasový folikul.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Fotografie tújí

Zde můžete vidět, jak vypadají různé druhy tújí.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÁ POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobrý den, dostal jsem úkol pořídit dva druhy ozdobných keřů do truhlíku na slunné místo. Výška 150-200cm a jeden by měl kvést žlutě a druhý modře a pokud možno současně. Prosím poraďte. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jarní květový vodopád ve skladbě modrá/žlutá se skládá z modrého šeříku a žluté zákuly japonské. Do truhlíku bych to pořídil tak, aby šeřík tvořil background od rohů do středu a uprostřed bych umístil zákulu. Oba keře kvetou bohatě a současně.

Zdroj: diskuze Odborná pomoc

Léčba alergie související s kožní vyrážkou

Základním faktorem úspěšné léčby alergického ekzému je zabránit kontaktu s alergeny. To platí jak pro akutní alergické reakce, tak i pro atopickou dermatitidu (ekzém). Problém spočívá nejen v ošetření, ale často i v přesném určení příznaků, které byly příčinou vyrážky. Často je bohužel nemožné vyhnout se kontaktu s alergeny. Nejúčinnější léčbou je pak konvenční léčba, která pomáhá proti kontaktní dermatitidě. Konvenční léčba zahrnuje léčbu glukokortikoidy, které jsou účinné při externí léčbě svědivé vyrážky nebo podráždění kůže. Dále se mohou používat krémy nebo masti, které přispívají k posílení bariérové funkce kůže, aby tak byla snížena citlivost k průniku alergenů a následné podráždění. Také může být použita alternativní léčba, například UV terapie.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉČENÍ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Dobrý.

Dobrý den,
Již druhý rok mám na stehnech, lýtkách a kotnících vyrážku která se objevila loni v červenci a zmizela cca v říjnu byť po ni zůstaly jizvy. Letos se objevila znovu, téměř ve stejnou dobu. Jedná se o pupínky které hnisaji a když se zmačknou prasknou a někdy krvácí. Z principu volim přírodní léčiva ale zatím bez významných pokroků. Zkusil jsem třeba konopný olej ale ten nepomohl. Pokud má někdo podobnou zkušenost prosím o radu.

Děkuji, hezké dny.

Michal Dobrý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Taková vyrážka, u které se dělají hnisající pupínky a zůstávají po nich jizvy, nepůjde vyléčit jen tak obyčejnými přírodními prostředky. Na to bude potřeba použít antibiotika nebo antivirotika, podle druhu příčiny, vše na lékařský předpis. Neriskujete komplikace nebo další jizvy a zastavte se s tím na kožním. Dostanete předpis na lék, který vás toho rychle zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní léčení vyrážky

Túje Douglasii Aurea

Vlastnosti: Rostlina tvoří široký kužel, má žlutobronzovou barvu a dorůstá do výšky 15 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beata.

Ako liečiť kožné vyrážky, aleno svrab. Kde sa dá kúpiť sprej Spregal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní vyrážky jsou velmi časté a jejich příčin je opravdu mnoho. Pro úspěšnou léčbu kožní vyrážky je potřeba nejdříve určit o jaký druh vyrážky jde a co ji způsobuje, teprve pak může být její léčba účinná a rychlá.

Sprej Spregal se v zahraničí používá k léčbě svrabu. Sprej Spregal obsahuje dvě účinné látky Esdepallethrine a Piperonylbutoxid. V rámci EU je k dostání pouze v Řecku a nebo v Litvě. Také jde sehnat ve Francii, ale tam se to jmenuje Para Special Poux a nebo na Maltě, kde se to jmenuje Para. V České ani Slovenské republice sprej Spregal zatím k dostání není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www granulox sprej lekarny

Túje Cristata Aurea

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý kužel, má žlutozelenou barvu a dorůstá do výšky 1,5 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Vašková.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Ošetření dětské vyrážky

Každá nemoc se léčí svým určitým způsobem. Zevšeobecnit lze snad jen to, že nejprve se volí jiná léčba než léčba kortikoidy, která je vyhrazena až pro případy, kdy nic jiného nezabírá. Na zánětlivé vyrážky jsou vhodné studené obklady. Teplé, vysýchavé obklady působí překrvení kůže, tlumí svědění a zmenšují mokvání. Rozlišovat musíme i jednotlivé lékové formy – masti, krémy, pudry, roztoky, emulze a podobně. Na každou nemoc se hodí něco jiného, poraďte se proto raději se svým praktickým nebo kožním lékařem. Pokud máte podezřele mokvající vyrážku, s návštěvou lékaře neotálejte!

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Dobrý den chci se zeptat o jakou koprivku se jedna objevuje se jen v noci přes den ne jen když spím tak mi viskace virazka děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý den.... V pátek večer jsem měla zimnici a hodně jsem několikrát hodně zvracela..tt 37st, ale jen v noci.Vzala jsem si helicit poté brufen, ale vše jsem vyzvracela. Druhý den ráno jsem si vzala imodium, už bez zvracení. Celý víkend jsem proležela ale už mi špatně nebylo, jen mě strašně bolely záda, hlava a žaludek. TT jsem neměla. Posnidala jsem až v neděli ráno rohlík s máslem a šunkou. V poledne se mi vysazela vyrážka na boku, bedrech a lýtku a mám oteklé ucho, svědí a zvětšila se... Změnu kosmetiky, pracich prostředků nemám. Může vyrážka souviset s tím zvracením? Vypadá to jako alergická reakce.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Koprivka

Túje Compacta

Vlastnosti: Rostlina tvoří vejčitý kužel, má modrozelenou barvu a dorůstá do výšky 2 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Túje Bodmeri

Vlastnosti: Rostlina tvoří vzdušný kužel, má zelenou barvu a dorůstá do výšky 2,5 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Alba

Vlastnosti: Rostlina má kuželovitý tvar, bělavé špičky a dorůstá do výšky 2 až 5 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Cristata

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý kužel, má temně zelenou barvu a dorůstá do výšky 3 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Miky

Vlastnosti: Rostlina tvoří zakrslý kužel, má svěže zelenou barvu a dorůstá do výšky 1 metru.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Columbia

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý sloup, v zimě má bílé špičky, dorůstá do výšky 15 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Túje Aurescens

Vlastnosti: Rostlina má úzce kuželovitý tvar, je zlatožluté barvy a dorůstá do výšky 4 až 5 metrů.

Zdroj: Druhy tújí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP