Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

EKZÉMY

OBSAH

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veru.

Já trpím odjakživa ekzémy a popraskanou pokoškou, a jediná spolehlivá medicína je obyčejná VAZELÍNA - doporučuju všem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rada

Příznaky

Mezi příznaky vyrážky patří akné, ekzémy, lupénka nebo seboroická dermatitida. Spouštěcím mechanismem může být suché, chladné počasí, nebo naopak extrémně horké počasí (potničky) a emocionální stres, nervozita, frustrace.

Nesmíme zapomenout na to, že i nežádoucí účinky léků mohou způsobit vyrážku. Velmi vzácný a závažný je typ generalizované červené vyrážky, takzvané toxické epidermální nekrolýzy, která se objevuje po užití oxidu siřičitého. Toxická epidermální nekrolýza odděluje kůži, čímž způsobuje tvorbu tekutiny, což je projev totožný s reakcí na popálení. Užití některých léků může způsobit právě toxickou epidermální nekrolýzu.

Lékařské ošetření je závislé na projevujících se příznacích. Včasnou léčbu vyžaduje vyrážka, při níž dochází k dušnosti nebo vysokým horečkám, neléčená totiž může způsobit další problém, například závažnou alergickou reakci nebo infekci.

Zdroj: Vyrážka

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Jak si mám pomoci od úporného svědění pokožky, když trpím na ekzémy? Docela mě to už psychicky ničí, jak se pořád musím škrábat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Moňula.

Jako úlevu od úporného svědění při ekzému si ulevuji ovesnou koupelí od topnaturu.

Zdroj: diskuze Svědění kůže

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast potlačuje svědění (odjímá vlhkost a chladí díky mentolu). Používá se na zarudlou kůži a ekzémy.

Hlavní účinnou látkou Jarischova roztoku je kyselina boritá, která má dezinfekční a antibakteriální účinky, a dále glycerol, který má hydratační vlastnosti. Lze jej tedy použít na akutní ekzémy a zapařená místa. Pro toxické vlastnosti kyseliny borité se nedoporučuje těhotným a dětem do 10 let. Při opakované aplikaci, zvláště na velké plochy poškozené kůže, se může v organismu hromadit. Při dlouhodobé intoxikaci může dojít k anorexii, zmatenosti, dermatitidě, anémii, alopecii a křečím.

Zdroj: Jarischův roztok a jeho účinky na pleť

Diskuze

V diskuzi VRÁSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaruška.

Zkoušel někdo tu meduňku nebo klíčky na vrásky? funguje z toho něco? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Deedee.

A to funguje jak? Mě ty přírodní věci pomáhaly hlavně na nějaké ekzémy podráždění apod... :)

Zdroj: diskuze Vrásky

Jarischův roztok – složení

Složení Jarischova roztoku je kombinací kyseliny borité s glycerinem, rozpuštěné v demineralizované vodě. Jeho pH je mírně kyselé. Používá se k ošetření pleti postižené ekzémy a na celkové zklidnění pokožky. Je běžně k dostání v lékárně bez předpisu. Ve velké oblibě ho mají i dermatologové.

Jarischův roztok je dermatologikum, které má toto složení: 0,067 % methylparabenu, 0,033 % propylparabenu, glycerolu a kyseliny borité 2 %.

Zdroj: Jarischův roztok a jeho účinky na pleť

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Co je to sírové mýdlo

Síra v mýdle upravuje tvorbu kožního mazu a pomáhá organismu vzdorovat bakteriím, chrání před toxiny, negativními vlivy záření a znečištění, čímž zpomaluje proces stárnutí. Podporuje tvorbu kolagenu a kreatinu, dvou velice důležitých látek pro lidskou pokožku. Pozitivním způsobem ovlivňuje pokožku postiženou akné, lupénkou a ekzémy. Napomáhá při artritidě, infekcích a nejrůznějších onemocněních kůže.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi EKZEM MYDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

ekzémy, akné a kožné problémy : www.zdravehuby.sk - mydlo, krém, kapsuly atď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ekzem mydlo

Jarischův roztok

Jarischův roztok je kombinací kyseliny borité s glycerinem, rozpuštěné v demineralizované vodě. Jeho pH je mírně kyselé.

Jarischův roztok je dermatologikum, které má toto složení: 0,067 % methylparabenu, 0,033 % propylparabenu, a glycerolu a kyseliny borité 2 %.

Používá se na mastnou, problematickou a citlivou pleť se sklonem k akné, na ekzémy a pro celkové zklidnění pokožky. Je běžně k dostání v lékárně bez předpisu v balení 0,5l nebo 1l. Do dvou měsíců po otevření se musí roztok spotřebovat.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Poradna

V naší poradně s názvem MYKOTICKA INFEKCE PENISU LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Dobry den potrebuji radu, na penisu se mi udelalo 5 nebo 6 cervenych flicku sou hned vedle sebe a pod kuzi na penisu take,jsem v americe a potreboval bych poradit poradit co s tim mam delat,doktori jsou tu drahe takze bych potreboval radu co na ro pomaha co si mam koupit ,popripadne poslu fotku,dekuji za jakykoliv nazor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ve Státech je výhoda, že se dá mnoho léků koupit v supermarketu. Mastí na ekzémy je tam v nabídce minimálně 10 druhů. Vyberte si krém s hydrocortisonem a zkuste to s tím mazat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mykoticka infekce penisu lecba

Vzácný olej z bio konopí

Lisováním ze semen konopí se získává vzácný konopný olej. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné, protože si je samo neumí vyrobit. Jsou to především omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, cenné aminokyseliny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E a řada dalších minerálních látek. Konopný olej bývá hlavní účinnou složkou konopné kosmetiky. Má léčivé účinky, hojí, hydratuje, skvěle působí i na problematickou pleť a ceněné jsou i jeho antibakteriální účinky. Výborně se však uplatňuje i ve vlasové péči, resp. při potížích s vlasovou pokožkou, například padání vlasů, lupy, ekzémy.

Zdroj: Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená dlaň s pocitem pálení je nejspíš ekzém. Pro přesné stanovení diagnózy a určení účinného přípravku bude zapotřebí vyšetření kožním lékařem. Na tyto ekzémy pomáhá krém nebo mast Beloderm, která je k dostání v lékárnách na lékařský předpis. Z volně prodejných přípravků můžete zkusit aplikovat mast Hydrocortisone.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Na co se používá Holtova mast a na co Jarischův roztok

Holtova mast slouží ke zmírnění svědivého pocitu pokožky. Vytváří na povrchu pokožky ochrannou vrstvu odnímající vlhkost a vyvolávající chladivý pocit. Regeneruje pokožku a podporuje tvorbu nových kožních buněk. Používá se pouze zevně, nesmí se dostat do kontaktu s okem či do otevřených ran.

Jarischův roztok je dermatologikum. Jedná se o roztok kyseliny borité s glycerinem, rozpuštěné v demineralizované vodě. Jeho pH je mírně kyselé. Používá se jako pleťová voda, na ekzémy, celkové zklidnění pokožky, při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů ve formě vysychavých obkladů. Využívá se také k omývání nebo potírání postižené oblasti nebo jako obklad. Je k dostání v lékárně bez předpisu.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem EKZEM NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ajda.

Zdravim, mam problem s ekzemem na hlave. Trva to jiz 2 mesice a vubec se to nelepsi i pres podani nekolika druhu kortikoidu a specielnich samponu. Naopak se to zhorsuje. Neni to dedicna zalezitost, ale spise alergickeho puvodu. Delala jsem si zabal z olejicku prirodni kosmetiky Weleda. Nejprve to svedelo. To jsem rozskrabala a zrejme se do toho dostala infekce. Jsem zoudala, protoze to priserne svedi a nic nepomaha. Mel by nekdo nejaky domaci recept, jak se toho zbavit? Je to nesnesitelne, kortikoidy pomuzou tak na hodinu az dve.
Pouzivam nejsetrnejsi sampony, protoze dehtovy a s mocovinou to bylo k nevydrzeni.
Dekuji za jakykoliv komentar.
Ajda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ekzémy jsou vždycky svízel a je třeba mnohdy vyzkoušet několik léků, než dojde k zahojení. Většina účinných léků je na předpis, takže vydržte v úsilí a společně se svým kožním lékařem hledejte co na to pomůže. Jako domácí léčbu zkuste, namísto všech šampónů, používat šampon pro miminka, který střídejte s léčivým šamponem Nizoral. Nizoral volně koupíte v lékárně. Vlasovou pokožku vždy po vysušení namažte olejíčkem pro miminka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzem na hlave

Je to účinná mast na hemeroidy?

Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, která působí na původce kožních onemocnění. Framykoin se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odřeniny kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Tudíž je možné použít framykoin i na infikované hemeroidy (respektive hemoroidy).

Před použitím přípravku Framykoin se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, případně zdravotní sestrou. Framykoin nelze používat na rozsáhlé mokvající plochy a na bércové vředy kvůli nebezpečí jeho vstřebání. Přípravek nesmí přijít do styku s očními spojivkami.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY JATERNÍCH SKVRN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Je mi 60 let, pigmentové skvrny na rukou mám od mládí, teď se už tvoří i v obličeji, tělo mám poseté různými znaménky, někdo se mě štítí, jinému to nevadí, hezké to není, ale co s tím? Mám se oběsit? Jsou horší nemoce kůže, ekzémy, lupénka, takže já to neřeším. Tím nechci říct, že by mi to nevadilo. Lejzr je drahý, na to bych neměla finance, takže nezbývá nic jiného, než se s tímto neduhem naučit žít. Nebo se najde někdo, kdo s tím má nějaké zkušenosti a ví nebo zná nějaký přípravek či krém, po kterém tyto ošklivé skvrny zmizí a už se neobjeví???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčiny jaterních skvrn

Černý rybíz a jeho účinky na zdraví

Černý rybíz (Ribes nigrum) je keř dorůstající výšky kolem 1 až 2 metrů. Produkuje jedlé, purpurově černé bobule, které chutnají sladce a obsahují semeno.

Olej ze semen černého rybízu obsahuje chemickou látku zvanou kyselina gama-linolenová (GLA). GLA může zlepšit imunitní funkce a pomoci snížit otoky a ředí krev. Plody černého rybízu obsahují chemické látky zvané antokyany, které mají antioxidační účinky. Tyto přírodní chemikálie zabraňují stárnutí pleti a vráskám.

Lidé používají černý rybíz na ekzémy, dnu, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, svalovou únavu, hojení ran a na mnoho dalších stavů, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití podporovaly.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Wohlgemuthová.

CHtěla bych něco poradit těm lidem u kterých je průběh lupénky slabší,např.mají na dolních končetínách lýtka)malé skvrnky,kolečka lupénky.Objevila jsem v drogerii Konopné mléko 550ml.Je tam výtažek konopí,který velmi pomahá na léčbu lupénky.Je to tzv.konopný olej a má velké účinky i na atopické ekzémy.Je to na promazování pokožky i na celém těle.Já jsem momentálně jakoby zeléčená.Je období,kdy lupénka ke mě přijde(řeším to mořem)a zase odejde(tak se to nazývá i z lékařského posudku.Ta bylinná kosmetika je HERBAVERA.Vyzkoušejte a napište mě,jak Vám to pomohlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Zkuste mexickou přírodní kosmetiku www.tepezcohuite.cz/…

Zdroj: diskuze Lupénka

Co se léčí sirnou (sírovou) mastí

Sirnou mastí se léčí převážně svrab. Svrab se dá definovat jako svědivé, přenosné, parazitární kožní onemocnění. Svrab je relativně častá dermatóza (kožní onemocnění), která způsobuje menší epidemie v prostředí, kde se předpokládá větší pohyb lidí v kombinaci s nižší úrovní hygieny. Svrab tak může postihnout utečenecké tábory, levné turistické ubytovny (hostely) a podobně. Původcem svrabu je samička zákožky svrabové. Zákožka, jež má velikost asi 300–500 mikrometrů, je lidský parazit vytvářející v pokožce člověka chodbičky. V těchto chodbičkách samička kálí a klade vajíčka. Na člověku (v člověku) samička přežívá asi 4─6 týdnů, v průměru naklade 40–50 vajíček a z desetiny vajíček se během 14 dní vyvinou dospělí jedinci. Pro zákožku je charakteristické to, že je mimo organismus člověka velice citlivá na vyschnutí a vlhko. Při pokojové teplotě není schopna pohybu a umírá do 3 dnů. Jestliže vystavíme zákožku teplotám okolo 50 °C, zahyne do 10 minut.

Svrab, plísně, mykózy, ekzémy, „potivé nohy‟, bradavice a jiná kožní onemocnění se léčí tak, že se mast po koupeli vetře do osušené kůže postižených míst těla a obličeje, a to i u dětí.

Zdroj: Sirná mast

Šampon na lupénku

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci. Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).

Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: Humáty v léčbě lupů, ekzémů a dalších nemocí vlasové pokožky

Červené fleky na tváři

Červené fleky na tváři dítěte mohou signalizovat formu atopického ekzému. Zhoršení projevů může způsobovat i kojení, pokud tedy kojíte. Záleží na tom, co jíte. Vynechte džusy, čokolády, dráždivá jídla, citrusy a podobně. Na ložiska se aplikují krémy s obsahem kortikoidů, nebojte se, jsou na trhu i velmi slabé a většinou stačí jen 2–3 aplikace. Kůži pravidelně promazávejte například žlutou vazelínou, pokud jsou ložiska suchá. Ke zklidnění projevů se dá zakoupit takzvaná Holthova mast, ale ta by měla být aplikována na noc, protože místo po namazání nesmí být vystaveno sluníčku. Při projevech na těle dělá dětem dobře odvar z dubové kůry, ale poté je nutné kůži opět promazat.

Rovněž po požití alkoholu se mohou na obličeji objevovat červené fleky. Reakce na alkoholické nápoje mohou mít charakter kopřivky, ale také mohou zhoršovat různé jiné kožní choroby – rosaceu, ekzémy a další, může vzniknout reakce podobná antabusové (po antabusu a následném požití alkoholu se také objeví rudé skvrny na kůži). Žádná specifická konkrétní kožní choroba či reakce vázaná na alkohol ale neexistuje. Kožní reakce může vyvolat jak samotný alkohol, tak různá aditiva a vasoaktivní látky v nich obsažené (například histamin). Jediné, co funguje, je nepít alkohol, především tvrdý, víno jen takové, které nevadí, a pivo v menší míře.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji

Rozdíly kousnutí od štěnice a od roztoče

Na rozdíl od štěnic nemají roztoči rádi lidskou krev a nepotřebují živé hostitele, aby přežili. Jsou podobní štěnicím v tom smyslu, že obývají lidské příbytky, zde pak především postele, ve kterých je teplo a vlhkost.

Štěnice mají těžko identifikovatelnou charakteristiku štípanců. Některé štípance mohou být osamocené, některé z nich se objevují v řadách po třech nebo pěti štípancích, nebo ve shluku zarudlých skvrn, kterým se říká štěnicová dermatitida. Tyto štípance jsou většinou v „cikcak vzoru“, ale někdy se mohou projevit také jako rovná čára. Štípance se objevují na odkrytých místech na těle, jako je krk, obličej, chodidla a paže. Jen zřídka se vyskytují na zadní straně kolen nebo v záhybech kůže. Štípance nebo vyrážka většinou zmizí během jednoho až dvou týdnů. Ale pokud jste se nezbavili štěnic, které máte doma, budete na těle nacházet další a další štípance. Když budete mít štěnice v domě, budou vás stále štípat. Štípanec od štěnice vypadá jako červené kolečko s tmavší tečkou uprostřed. Zde si můžete prohlédnout fotografie, na kterých je vidět kousnutí od štěnice: fotografie s kousnutím od štěnice.

Kousnutí od roztoče není možné porovnat, protože roztoči nekoušou ani neštípou. Jejich exkrementy ale vyvolávají alergie, čímž dochází ke kožním projevům, jako jsou dermatitidy, ekzémy, akné. Zde se můžete podívat, jak vypadají takovéto kožní projevy: roztoči na lidském těle.

Zdroj: Kousnutí od roztoče

Vnitřní výživa pro krásnou pleť

Dnešní trh nabízí nepřeberné množství v různých formách a cenových relacích. Pokud si nevíte rady, poraďte se s odborníky (dermatolog, kosmetička, výživový poradce), které jsou pro Vás vhodné.

  • Určitě nevynechávejte vitamin C, který je silným antioxidantem. Pomáhá v těle absorbovat železo a vápník a zasazuje se o vylučování jedovaté mědi, rtuti a olova z organismu. Také příznivě ovlivňuje hodnoty cholesterolu v krvi.
  • Důležitý je zinek, který má protizánětlivé účinky, vitaminy skupiny B a aminokyseliny. Pomáhá při akné a častých zánětech pokožky, podporuje hojení.
  • Jako výborný anti-aging prvek působí látka Inositol, který navíc chrání naše zdraví před rakovinou. Ani Inositol si naše tělo neumí samo vyrobit a proto jej musíme přijímat v potravě nebo formou doplňků stravy. Důležitým zdrojem tohoto prvku je však např. rýže.
  • Koenzym Q10 je dalším významným antioxidantem prospívajícím naší pleti. Nejlépe v mikročásticích, kdy dobře proniká do organismu. Novinka na trhu: Koenzym Q10 DUAL představuje skvělý zdroj tohoto antioxidantu. Navíc jeho vlastní produkce organismem klesá již 35. roku života. Pro krásu pokožky ho proto zobejte v doplňku stravy.
  • Dalším důležitým antioxidantem je látka pycnogenol - seženete ji pouze v doplňku stravy.
  • Osvědčil se také pupalkový olej s vitaminem E, který zvláčňuje pokožku a pomáhá i při různých kožních problémech (akné, ekzémy, lupénka).
  • A ve finále užíváním kloubních přípravků na bázi MSM či kolagenu prospějete nejen kloubům, ale také pleti, vlasům i nehtům.

Zdroj: Co užívat proti vráskám


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP