Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PANTHENOL S BRUSINKAMI

OBSAH

Léčení

Již ve čtyřicátých letech byl panthenol prodáván na podporu hojení povrchových ran a popálenin, k léčbě dermatitidy a jiných kožních problémů. Jakmile přijde panthenol do kontaktu s živou buňkou, převede ji na vitamín B5, který urychluje produkci krvinek. Zvýšená sazba buněčné proliferace pak urychluje hojení a zabraňuje tvorbě jizev.

Zdroj: Použití panthenolu

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽU PANTHENOLOVÉ TABLETY V DOBĚ KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý sen, chci se zeptat, zda mohu užívat panthenolové tablety v době kojení. Mám 5 ti měsíční dítě. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, Panthenol je možné užívat doporučenou dávku i při kojení. Obvykle si to maminky berou, protože jim po porodu začnou padat vlasy a Panthenol jim velmi pomáhá rychle vrátit kvalitu vlasů, jako byla v době před těhotenstvím.

Zdroj: diskuze Můžu panthenolové tablety v době kojení

Další využití

Mnoho produktů na léčbu nehtů obsahuje panthenol, protože jimi účinně proniká a nehty hydratuje, zvyšuje jejich pružnost a snižuje poškození. Je vhodný při dietě, protože dochází ke snadné přeměně na vitamín B5. Některé přípravky o dutinu ústní obsahují panthenol jako uklidňující a hojivou látku.

Zdroj: Použití panthenolu

Diskuze

V diskuzi PŘED OPÁLENÍM A PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Na opalování mi perfektně zabírá, když od března beru beta karoten a párkrát zajdu do solárka, aby se kůže připravila. Před pobytem na sluníčku se mažu aspoň 20 minut dopředu krémem s vysokým faktorem. Na sluníčku na sebe mažu olejíček nubian a po opalování používám SWISS Panthenol - sprej nebo gel. Tento panthenol používám i po solárku. Mám světlou kůži se sklony ke spálení a tato kombinace mi vyhovuje. Navíc Swiss Panthenol vyživí kůži tak, že opálení vydrží dýl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Před opálením a po opálení

Kapsičky pro kočky (s brusinkami)

Nuevo kočka Senior Jehněčí s brusinkami 400 g

Kočičí kapsa Nuevo Jehněčí s brusinkami je kompletní superprémiové krmivo s jehněčím masem a brusinkami pro starší kočky všech plemen. K přípravě tohoto jídla se používá pouze čerstvé maso a vybrané přísady. Nuevo superprémiové krmivo obsahuje všechny přírodní minerály a vitaminy, které kočka potřebuje pro zdravý a dlouhý život. Složení: maso a živočišné vedlejší produkty 68 % (30 % jehněčí), ovoce (brusinky 2 %), vývar 29 %, 1 % minerálů.

Zdroj: Brusinky pro kočky

Diskuze

V diskuzi DIETA NA BÁZI BRUSINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janča.

Prosím napsali by jste mi kde se to dá koupit, jak se tento preparát jsmenuje? Nebo stačí jakýkoliv preparát s brusinkami na hubnutí? Mohla bych maxi brusinky swiss nebo jiné?
Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

U nás v redakci jsme s hubnoucím efektem vyzkoušeli tyhle brusinky www.zbozi-kosmetika.… S jinými nemáme takové zkušenosti.

Zdroj: diskuze Dieta na bázi brusinek

Péče o vlasy

Výrobci přidávají panthenol do šamponů, kondicionérů, stylingových a jiných produktů v péči o vlasy. Ačkoli jsou vlasové buňky mrtvé, a nemohou využít vitamín B5, pomáhá panthenol uchovávat jejich vlhkost, vlasy zahušťuje a posiluje a dodává každému pramínku hladký, lesklý vzhled. Má blahodárný účinek na hojení pokožky hlavy.

Zdroj: Použití panthenolu

Poradna

V naší poradně s názvem BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Lze brusinky a warfarin užívat současně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Brusinky je možné konzumovat i během léčby Warfarinem. Je třeba ale vnímat vlastní zdravotní stav, protože brusinky působí močopudně a při nedostatku tekutin v těle může dojít ke zhoustnutí krve. A to je opačný efekt, než působí Warfarin, který krev naopak ředí. Takže společně s brusinkami zvyšte denní příjem tekutin.

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin

Jak správně postupovat při hubnutí s brusinkami?

Nejvhodnější je doplňovat účinné látky z brusinek do těla pravidelně! To znamená, že pro nejlepší hubnoucí efekt se brusinky musí brát po každém jídle. Na trhu je k dostání mnoho přípravků s kanadskými brusinkami s různými intenzitami účinných látek. Pro správné rozvržení hubnoucí dávky brusinek je třeba rozdělit jejich doporučenou denní dávku na tři díly a ty pak užívat po každém jídle po dobu dvou měsíců. Pak je na měsíc vysadit a po této brusinkové přestávce zase zahájit brusinkovou dietu. K umocnění hubnoucího efektu se užívá čaj z listů brusinky, který se pije během dne.

Zdroj: Brusinky na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A POTRAVINOVÉ DOPLŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Červnková.

Dobrý den! Je možné k Warfarinu užívat tyto potravinové doplňky?


Biotin 300
Colafit
Klokan
Panthenol 40 mg
Protectum vital
Vitamin C 500 mg
Colafit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to možné, ale při každém začátku této doplňkové léčby je potřeba provést kontrolu srážlivosti krve. Informujte o svých záměrech užívat uvedené potravní doplňky svého lékaře a dohodněte si s ním postup této doplňkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Červenými brusinkami to nekončí.

Každý známe červené kuličky brusinek, které používáme v péči o své tělo, ale málokdo ví, že velice prospěšný je také odvar ze zelených listů brusinky. Čaj z listů brusinky působí jako účinná přírodní detoxikace těla a je vhodným doplňkem při použití brusinky na hubnutí.
 

Zdroj: Brusinky na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIŇ A BRUSINKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu brusinky sušené? Nebo čaj?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brusinky mají stále stejný obsah vitamínu K, ať jsou sušené, kandované nebo čerstvé. Jeden čtvrtlitrový hrneček naplněný brusinkami obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když si uděláte z brusinek čaj, který bude přecezený a nebudou v něm žádné plody, jen voda, tak bude obsahovat jen velmi málo vitamínu K. Takový čaj pak můžete pít dle libosti bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Mast z dubové kůry na hemoroidy

Mast s extraktem z dubové kůry je vhodná k péči o pokožku se sklonem k zevním hemoroidům. Receptura masti je obohacena o extrakt z vilínu, panthenol a allantoin, látky napomáhající pokožku zklidnit, zjemnit a usnadnit její regeneraci.

Aplikace: 2 až 3x denně jemně vetřít na postižené místo. Určeno pouze k zevnímu použití.

Složení: Petrolatum, Aqua, Sorbitan Oleate (and) Polysorbate 80 (and) Caprylic/Capric Triglyceride,Cetearyl Alcohol, Panthenol, Phenoxyethanol (and) Methylparaben (and) Butylparaben (and)Ethylparaben (and) Propylparaben (and) Isobutylparaben, Quercus Robur Bark Extract, Allantoin, Hamamelis Virginia Leaf Extract, Caramel

Zdroj: Výroba dubové masti

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohacek.

Bohužel tohle víme, navíc nás trápí dráždivý kašel. Problém je v tom, že nejde jen o jednu bioléčbu, ale o doživotní sérii. Byly jsme i na endoskopii , jícen je spálen. Doporučen panthenol, rakytníkový a měsíčkový olej. Nakonec manželka musela bioléčbu vysadit .

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Péče o pleť

Panthenol má do hloubky pronikající hydratační účinky a používá se v kosmetice do přípravků na obličej, tělových krémů, balzámů na rty a mnoho další výrobků na péči o pleť. Také se objevuje v krémech proti stárnutí. Pokožkou je lehce absorbován, dodává pleti vlhkost a snižuje výskyt jemných linek na tkáni. Má hydratační vlastnosti, zklidňuje drobné svědění a podráždění suché kůže.

Zdroj: Použití panthenolu

Poradna

V naší poradně s názvem RUDÉ FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

ahoj lidičky,
ráda bych se Vás na něco zeptala. Všimla jsem si, že mám na nohou červené fleky - spíše kruhové a maximálně dvoucentimetrové. Vypadají trochu jako komáří štípnutí, ani moc nesvědí, ale já se bojím, že by se mohlo jednat o začínající svrab. Máma jej kdysi měla a vypadalo to dost podobně.
Nežiju ve špíně a v žádném zařízení jsem nebyla, ale přesto mám obavy.
O co by se mohlo jednat?
Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Veroniko, spíše půjde o alergii například na prací prášek (špatné vymáchání) nebo na zapářku nohy v uzavřené botě a nebo Vás mohlo i něco pokousat, například pavouk, patrně v noci. Zkuste na to mazat Fenistil gel a Panthenol ve spreji, nebo to nechejte přirozeně odeznít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rudé fleky na kůži

TIP

Přípravky pro krásnou a zdravou pleť zakoupíte i v e-shopu pro zdraví a krásu.Skin Essence

Autor: JK pro zdravi-lecba.cz

Zdroj: Co užívat proti vráskám

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SOREIA.

Dobrý den,
hodí se višňák mast na popáleniny?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám se nehodí na léčení popálenin ani spálenin od slunce. Uplatnil by se zde jen tehdy, když by se při hojení tkáň zanítila nějakou infekcí, tak pak by višňák pomohl na zhojení toho zánětu. Na popáleniny zabírá výborně Panthenol, který kůži rychleji regeneruje a zrychlí její obnovu po spálení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák mast

Péče o opruzenou kůži dítěte

  • Hlavním úkolem rodičů je v každém případě dobře očistit pokožku od zbytků moči a stolice, a to nejlépe pod tekoucí vodou, případně speciálním vlhkým čisticím dětským ubrouskem.
  • Holčičky je nutné otírat vždy od genitálií směrem ke konečníku jedním tahem, aby se do pohlaví nezanesly bakterie z konečníku. Po očištění a omytí plenkové oblasti je potřeba ji pečlivě osušit (pozor – netřít a nefénovat!).
  • Posledním, ale neméně důležitým krokem je nanesení ochranné vrstvičky, která bude pokožku chránit před vlivem kyselé moči. Krém je potřeba rovnoměrně rozetřít. Výhodné je, pokud obsahuje panthenol, který pokožku zklidňuje, a jestliže již opruzená je, urychluje proces hojení a regenerace.

Budete-li tento postup důsledně dodržovat, většině potíží předejdete.

Vhodné krémy proti opruzeninám nesmějí obsahovat následující:

  • potenciálně toxické přísady;
  • parfém;
  • konzervační látky a barviva;
  • desinfekční přísady;
  • alkohol.

Vhodné krémy proti opruzeninám by měly:

  • mít klinicky ověřený účinek;
  • udržovat optimální vlhkost pokožky;
  • obsahovat panthenol a oxid zinečnatý;
  • být hypoalergenní.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Ahoj Evo, nejspíš jde o klasický zánětlivý proces v pokožce. Pokud potíže nezmizí, vyhledejte pomoc dermatologa. Pleť doporučujeme čistit podle typu pokožky. Proti zánětům působí látky jako zinek, panthenol a také pupalka s brutnákem. Z obkladů pomůže heřmánek anebo bylinka řebříček, která má silně hojivé účinky. V první řadě je však potřeba správně určit diagnózu, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj: diskuze Pomoc

Antivlk

Antivlk krém proti opruzeninám vytváří ochranný film, který chrání pokožku před přílišnou vlhkostí, opruzeninami a vyrážkami. Zmírňuje příznaky a zabraňuje zapaření a odření pokožky dlouhodobě namáhané v nepříznivých podmínkách. Regeneruje a hydratuje pokožku. Snižuje tření a chrání před odřením, i přesto umožňuje neomezený pohyb. Krém je určen zejména pro turisty, cyklisty a ostatní sportovce. Je vhodný při obezitě a je možné jej použít i u dětí.

Aplikujte přiměřené množství na pokožku a jemně rozetřete. Používejte na postižená nebo exponovaná místa několikrát denně dle potřeby.

Složení

Účinnými složkami jsou panthenol, oxid zinečnatý a vitamin A a E.

Balení obsahuje 100 ml.

Zdroj: Mast na opruzeniny u dospělých

Paštika z králičích jater

Suroviny:

  • 500 g králičích jater
  • 1 velká cibule
  • 80 g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rohlíky
  • 50 ml červeného vína
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • zázvor
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek

Postup:

Králičí játra omyjte, odblaňte a nakrájejte na kousky. Poté rozkrájejte také cibuli, slaninu a česnek a všechno spolu s rohlíky namočenými ve víně dvakrát umelte na masovém strojku. Přidejte žloutky, sůl, mletý pepř, zázvor, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek a vše důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh ze dvou bílků. Ohnivzdornou mísu vymažte máslem, vložte do ní paštiku a dejte do nádoby s vařící vodou, přikryjte a vařte takto asi 1 hodinu. Studenou paštiku vyklopte z nádoby a podávejte s brusinkami, klikvovým kompotem nebo cumberlandskou omáčkou a teplými toasty nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Recepty na použití masti Ambiderman

Neutrální krém

Tento krém bezvadně promastí suchou ztvrdlou a rozpraskanou pokožku. Hodí se jak na ruce, tak na promaštění rozpraskaných pat. Pro jeho výrobu stačí k masti Ambiderman přidat pouze oblíbený parfém rozředěný v trošce ethanolu. Tato ingredience je pouze pro zlepšení senzorických vlastností, pokud nechcete, nemusíte ji přidávat.

Heřmánková mast

Heřmánek se v kosmetice používá díky svým výrazným aseptickým účinkům. Heřmánková mast se proto nejčastěji používá ke zklidnění a k regeneraci podrážděné pokožky. V glycerinu se rozpustí lžička heřmánkového oleje a spojí se se základní mastí Ambiderman.

Masážní mast

Tato masážní mast těží z léčivých účinků přírodní silice z kafru. Tento 100 % přírodní esenciální vonný olej je primárně určen pro aromaterapii a při zředění v nosné masti také pro masáže.

Osvěžující mast

Spojením síly kafru a mentolu se dosáhne výrazných osvěžujících účinků. K masti Ambiderm se přidá několik kapek 100% přírodní vonné silice z kafru a mentolu a důkladně se vše promíchá.

Léčivá mast

Panthenol je chemická látka získaná z kyseliny pantothenové neboli vitamínu B5, který se zcela přirozeně vyskytuje v těle lidí a zvířat. Panthenol v masti podporuje hojení kůže a sliznic, tj. poranění kůže jako odřeniny, popáleniny, opaření, aseptické operační rány, špatně se hojící kožní transplantáty, trhliny v kůži u málo elastické pokožky - fisúry, ragády (praskliny, trhliny). Léčivou mast získáte přidáním trochy panthenolu do masti Ambiderman a důkladným promícháním.

Zdroj: Mast Ambiderman příbalový leták

Využití brusinek v léčbě rakoviny prostaty

Kanadská brusinka je nesmírně populární ovoce, jeho terapeutický účinek spočívá v tom, že ochraňuje dolní cesty močové od infekcí. Původně se přední profesoři a experti na biochemii zaměřovali na zkoumání účinků kanadských brusinek jen za účelem zmírnění ženských potíží. Během výzkumu byla náhodně objevena jejich schopnost pozitivně ovlivnit průběh léčby rakoviny prostaty. Vědci zahájili zkušební léčbu preparátem s výtažkem kanadských brusinek ve formě kapslí, které různým pacientům s karcinomem prostaty podávali třikrát denně po dobu půl roku. Výsledky léčby byly překvapivé. Zjistilo se, že u pacientů, kteří užívali tyto brusinky, byl jejich pooperační průběh lepší, měli méně často průvodní infekce, zejména v okolí zavadeného pooperačního katétru, takové té cévky, což se hojí obvykle několik měsíců. U brusinkami léčených pacientů byla prokázána doba poperační rekonvalescence o 1/3 kratší. Dále konzumace brusinek podle vědeckých výsledků ovlivnila i hladinu antigenu prostaty (PSA), kterým se indikuje právě její nádor. Tato vědecká studie byla publikována v jednom z prestižních časopisů British Journal of Nutrition a dále byla i několikrát citována v odborné literatuře a je o ni u odborné veřejnosti velký zájem. Nyní vědci připravují nový výzkum, kde plánují podávat brusinky pacientům ihned po diagnostikování karcinomu prostaty po dobu dvou měsíců a až po této době teprve přikročí k operaci prostaty (prostatektomie), při níž by pak podrobně prozkoumali změny v karcinogenních buňkách a porovnali je s karcinomy brusinkami neléčených pacientů. Cílem tohoto nového výzkumu je zaměřit se na možnost nalezení neoperativního způsobu léčení karcinomu prostaty formou brusinkové léčby.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Rychlý rádce při potížích na cestách:

Obtíže Přípravek
Nevolnost a zvracení během cesty Kinedryl, Travel gum 20
Bolest hlavy, zubů, trauma, menstruační bolesti Valetol
Žlučová a ledvinová kolika Algifeln, Spasmoveralgin
Horečka - dospělí Acylpyrin, Acylpyrin eff (šumivý)
Horečka - děti Coldrex Junior
Nachlazení a chřipka Acylpyrin + C
Bolest v krku Neoangin, Florsalmin ke kloktání
Bolest zad Veral gel
Dezinfekce Betadine, Peroxid vodíku, 3 %
Popáleniny Panthenol, calcium pantotenát
Pálení žáhy, překyselený žaludek Rennie, Helicid, jedlá soda
Kožní alergie, štípnutí hmyzem Fenistil gel
Alergie Claritine, Zirtec
Průjem Smecta, Carbofit, Loperon, Endiaron
Zácpa Aloe vera šťáva, Regulax
Ucpaný nos Nasivin, Mar - mořská sůl
Oči zánět Opthalmo-septonex
Oči cizí těleso Opthal
Kašel Helixir

Zdroj: Focus Agency

Zdroj: Osobní lékárnička na cesty

Srovnání heparoidu a hemodinu

Heparoid mast snižuje srážlivost krve v místě zánětu nebo pohmoždění při úrazu. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin, urychluje vstřebávání krevních výronů, snižuje tvorbu otoků a působí protizánětlivě. Následně po ústupu otoků a krevních výronů se snižuje pocit napětí a bolesti v místě zánětu nebo poranění. Na postižené místo se nanáší 2–3× denně asi 1 mm silná vrstva krému, která se lehce vetře. Heparoid mast obsahuje 60 mg Heparinoidu S ve 30 g krému.

Mast Hemodin dubová kůra má protizánětlivý a hojivý účinek při potížích s hemoroidy (svědění, bolest, otok v oblasti konečníku) a při poraněné pokožce (sluncem, popáleninami, trhlinkami). Použití: 2–3x denně aplikujte přiměřené množství gelu na postižené partie. Hemodin dubová kůra obsahuje panthenol, alantoin a hamamelis virginiana.

Rozdíl v použití Heparoidu a Hemodinu je ve složení a indikaci.

Zdroj: Krém Heparoid proti modřinám


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP