Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ERYSIPEL LÉČBA

OBSAH

Višněvského balzám účinky

Višněvského balzám nebo také někdy nazýván jako černá mast působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Višněvského balzám urychluje ohraničení zánětu a jeho vyhnisání a zhojení. Višněvského balzám podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a urychluje regeneraci tkáně. S těmito vlastnostmi se višňák výborně hodí na zanícené záděry kolem nehtů, na zánětlivé akné anebo také na zarudlé boláky na krku a to i pro děti. Višněvského balzám může být použitý i pro děti. Výborně se také višněvského balsám uplatní při léčbě růže (erysipel), červenky (erysipeloid), postupujícího neohraničeného kožního zánětu – červené fleky na kůži (flegmona), nežitu (furunkl a karbunkl), hlízy (absces), hnisavého zánětu nehtového lůžka (paronychium), zánětu podpažních potních žláz (hidrosadenitis axillaris), zánět povrchních křečových žil (varikoflebitis), sekundárně infikované kožní vředy jiného původu.

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Poradna

V naší poradně s názvem ICHTAMOL MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alen.

Dobrý deň
Prosím Vás môže sa táto masť používať aj na ochorenie erysipel (ruža) mama to má na nohe na lýtku a už sa jej otvorili aj rany ,ale okoloie je veľmi červené lek. dal odstán .masť mama je diabetik s inzulínom . Prosím poraďte mi,ako je účinné jej to skludniť. Koža je červená a šupinová, bolestivá. Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na erysipel jsou nejúčinnější antibiotika, jako například V-penicilin nebo Pencid. Ale, ano, na erysipel jsou také účinné i dehty a proto i ichtoxyl by mohl dobře účinkovat. Octanové obklady jsou taky velmi dobré na erysipel, ale spíše v jeho ranné fázi, dříve než se místo zanítí. Další možností je použití Višněvského balzámu, který se používá na noc, nanese se na gázu, přiloží se na problematickou část a lehce se obváže obinadlem. Višněvského balzám je možné koupit v každé lékárně nebo také tady na internetu: www.zbozi.cz/?q=vi%C… Napište pak jak se vám to povedlo vyléčit.

Zdroj: diskuze Ichtamol mast

Rizikové faktory růže

Mezi nejzávažnější rizikové faktory patří především nejrůznější druhy poranění kůže, oděrky, škrábance, řezné rány, ty všechny představují riziko především pro oslabené jedince, tedy lidi s nedostatečně funkčním imunitním systémem, děti s ještě nevyvinutým imunitním systémem či oslabení starší lidé. Častý způsob vniknutí je v meziprstí při napadení kůže plísňovými onemocněními, poraněním od hmyzího kousnutí či štípnutí, u zánětlivých obtíží i skrz místa chirurgických zákroků. Dále vznik růže výrazně usnadňují současně probíhající choroby způsobující problémy s cévním zásobením dolních končetin, onemocnění žil, hlavně bércové vředy (velice často je erysipel doprovází). Dále jsou riziková onemocnění lymfatického systému. Problémem jsou také různé ulcerace na kůži z důvodu jiných současně probíhajících kožních onemocnění nebo poškození, jako je třeba impetigo, pemphigus vulgaris, popáleniny a další. Zdroj bakterií způsobujících růži na obličeji je většinou v pacientově nosohltanu – velice často se u pacienta zjistí nedávno prodělaná streptokoková infekce nosohltanu či angína, i to je tedy z tohoto hlediska rizikové. Predispozicí je také nezdravý životní styl, HIV infekce, nefrotický syndrom či metabolická onemocnění, jako je diabetes mellitus, cukrovka.

Zdroj: Erisypel alias růže

Je nemoc růže přenosná

Růže neboli erysipel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které postihnou zánětem kůži a podkoží, většinou na dolních končetinách. Onemocnění je kontaktem přenosné vzácně a při léčbě antibiotiky se pacient pro své okolí stává brzy neinfekční, takže nakažlivost je minimální.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Poradna

V naší poradně s názvem ONEMOCNĚNÍ DĚDIČNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ze je nesmysl,ze je nemoc ruze dedicna....?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samo onemocnění erysipel dědičné není, ale cesty, které k němu vedou, mohou být dědičné. Jde o způsob života, množství zdravého pohybu, způsob stravování, atd. Tyto všechny věci opakujeme po svých předcích a díky tomu máme i podobné nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onemocnění dědičnost

Bolestivé červené fleky na nohou

Červené skvrny na kůži nohou mohou signalizovat, že se jedná o erysipel. Erysipel má velmi krátkou inkubační dobu, pouhých několik hodin, příznaky se rozvíjejí tedy velice záhy po proniknutí streptokoků do těla. Je to onemocnění postihující v současné době v převážné většině případů (v asi osmdesáti procentech) kůži na dolních končetinách. Postižená kůže má velmi dobře definovaný a zvednutý okraj, je zarudlá, červená, může být i dolíčkovaná jako při klasické celulitidě (má vzhled pomerančové kůry). Pokožka je výrazně teplejší a oblast je zvětšená otokem. Může docházet i k tvorbě puchýřů a při jejich prasknutí k tvorbě erozí (tzv. erysipelas vesiculosum). Pokud dojde v podkoží k zanícení a vyplnění abscesem, jde o erysipelas abscendens. Dalšími projevy může být takzvaná purpura neboli purpurové pláty, které vznikají v důsledku krvácení do kůže. Často jsou postiženy příslušné regionální uzliny, které bolí, jsou zvětšené a hmatné.

Příčiny

Růže je nebezpečné akutní infekční povrchové onemocnění kůže, jehož původci jsou v drtivé většině případů bakterie z rodu streptokoků (Streptococcus pyogenes, který může způsobovat i angínu, revmatickou horečku či impetigo), výjimečně i stafylokoků (Staphylococcus aureus, původce mnoha jiných onemocnění po celém těle). Ve velmi výjimečných případech mohou onemocnění způsobit i jiné druhy bakterií, jako je Klebsiella pneumonie (normálně způsobující zápal plic), Hemophillus influenzae (způsobuje většinou epiglottitidu či meningitidu u dětí) či enterobakterie.

Co s tím dělat

Specifickou léčbu je třeba zahájit co nejdříve, a to nasazením antibiotik, a pokud pacient není alergik, tak nejlépe penicilinového typu. Většinou se podávají v podobě prášků perorálně, tedy ústně, v těžších případech, kdy je pacientovi extrémně špatně, se penicilin může podávat i intravenózně, to znamená injekcí přímo do žíly. V takovém případě je člověk hospitalizován. U pacientů s alergií na penicilin se používají makrolidová antibiotika erytromycinu, případně cefalosporiny. Pokud jsou přítomny vysoké horečky, může být nasazeno i antipyretikum, tedy látka snižující teplotu. Léčba antibiotiky se většinou nasadí na deset až čtrnáct dní a celkové příznaky jako nevolnost, teplota a podobně odezní již po jednom nebo maximálně dvou dnech. Změny na kůži si většinou vyžádají delší dobu (až několik týdnů) k úplnému vyhojení a zklidnění. Tomu můžeme pomoci hojivými chladivými obklady, posléze i mastí s ichtamolem. Erysipel se nehojí zajizvením, v průběhů léčení je obvyklé a normální olupování kůže, po vyléčení má kůže zcela normální charakter. Asi u jedné třetiny všech pacientů dochází k opakovaným recidivám erysipelu, a to proto, že stále přetrvávají rizikové faktory, jako je onemocnění žil dolních končetin. Jiným důvodem je to, že samotná nemoc může způsobit poškození lymfatických cév v oblasti poškozené kůže, a to je základním předpokladem dalších ataků. U takovýchto rizikových pacientů se musí zvážit dlouhodobé preventivní podávání penicilinu. Mnohdy dochází k extrémnímu otoku nohou. Může se přistoupit i k aplikaci hyaluronidázy v podobě obstřiků, čímž se umožňuje lepší odtok lymfy, léčí se poškozená tkáň a ztěžuje se přežívání jistých forem streptokoků v nemocné tkáni. Většinou tyto obstřiky coby prevence vzplanutí atak fungují, nicméně někdy ani ty nestačí a pacient může trpět až dvaceti opakujícími se atakami.

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ERYSIPEL (EPYPEL) ALIAS RŮŽE V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Urbánková.

Dobrý den, mám dotaz ohledně růže (nemoci) v uchu. Jak často postihuje toto onemocnění ucho. Dále prosím o radu zda při tomto onemocnění může být opakovaně naměřen vysoký krevní tlak? Dále bych se chtěla zeptat zda s touto nemocí souvisí otok rukou, nebo to může také souviset s nošením respirátorů, protože za ušima se mi vytvořilo zarudnutí až skoro poškození kůže. Dále se ukázalo, že mám zánět močových cest. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat při těchto příznacích? Na růži v uchu jsem užívala antibiotika. Děkuji za radu Urbánková Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S uchem budete muset na ušní, jinak to nepůjde, protože bude potřeba udělat stěr, ze kterého se pak pozná, co to v uchu máte a jak to rychle vyléčit. Existuje popsaný případ výskytu erysipelu (růže) v uchu. Infekce byla doprovázena teplotou 38°C a prokázala se až laboratorním vyšetřením vzorku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Erysipel (Epypel) alias růže v uchu

Příznaky růže

Erysipel má velmi krátkou inkubační dobu, pouhých několik hodin, příznaky se rozvíjejí tedy velice záhy po proniknutí streptokoků do těla. Je to onemocnění postihující v současné době ve většině případů (asi osmdesát procent) kůži na dolních končetinách. Může ale zasáhnout i kůži obličeje (nyní jen dvacet procent případů, dříve byl obličej hlavní lokalitou obtíží), kde je potom poměrně pravidelně rozšířena v oblasti tvarem připomínající motýla, jehož pomyslná křídla zasahují nad lícní kosti, jeho „tělo“ je pak na kořeni nosu (může připomínat motýlovitý erytém při systémovém lupus erytemotodes – lékař musí správně odlišit). Příznaky a projevy růže většinou vznikají velmi náhle a jsou provázeny celkovými symptomy, jako jsou různě vysoké teploty, zimnice či třes. Nemoc může ve svých počátcích připomínat běžné onemocnění, jako je třeba chřipka. Nemocný může mít i zažívací potíže, trpět nevolností a zvracet. Postižená kůže má velmi dobře definovaný a zvednutý okraj, je zarudlá, červená, může být i dolíčkovaná jako při klasické celulitidě (má vzhled pomerančové kůry). Kůže je výrazně zahřátá a oblast je zvětšená otokem. Může docházet i k tvorbě puchýřů a při jejich prasknutí i k tvorbě erozí, oděrek, prasklin (tento stav nazýváme erysipelas vesiculosum). Pokud dojde v podkoží k zanícení a vyplnění abscesem, pak jde o erysipelas abscendens. Dalšími projevy může být takzvaná purpura neboli purpurové pláty, které vznikají v důsledku krvácení do kůže. Často jsou postiženy příslušné uzliny, které bolí, jsou zvětšené a hmatné.

Zdroj: Erisypel alias růže

Poradna

V naší poradně s názvem ICHTAMOL MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na erysipel jsou nejúčinnější antibiotika, jako například V-penicilin nebo Pencid. Ale, ano, na erysipel jsou také účinné i dehty a proto i ichtoxyl by mohl dobře účinkovat. Octanové obklady jsou taky velmi dobré na erysipel, ale spíše v jeho ranné fázi, dříve než se místo zanítí. Další možností je použití Višněvského balzámu, který se používá na noc, nanese se na gázu, přiloží se na problematickou část a lehce se obváže obinadlem. Višněvského balzám je možné koupit v každé lékárně nebo také tady na internetu: www.zbozi.cz/?q=vi%C… Napište pak jak se vám to povedlo vyléčit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den . Ichtiolovou mast muzu jenom doporucit. Erysipel (ruzi) mam na leve noze od kotniku az po koleno a nenasla jsem nic jineho co by mi tak pomahalo jak ichtiolova mast. Dobre dostupna i uzivam ji dvakrat denne rano a vecer. Pouzivam ji 10-ty den a myslim, ze za par dni budu mit pokoj. Kdyz byla noha hodne opuchnuta a cervena pomahal mi kefir (dostala jsem od kamaradky tibetskou kefirovou houbu) a poctive to i piju kazdy vecer . Na tu opuchlou nohu mi to pomohlo vyborne.

Zdroj: diskuze Ichtamol mast

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den
prosím o radu jak se řeší prostředí, ve kterém se vyskytne nemoc růže (hlavně postel a osobní věci
nemocného), jestli je nutná desinfekce a jakým způsobem.
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erysipel alias růže je zánětlivé onemocnění, které způsobují bakterie. Bakterie je živý organizmus, který dokáže přežít i mimo člověka, na různých předmětech, tkaninách i v tělesných tekutinách. Zničit tyto bakterie lze desinfekcí. Desinfekci lze provést při praní, kdy se zvolí velmi vysoká teplota 100°C a nebo pak kontaktně přímo na předměty se použije desinfekce v podobě tekutého ethanolu, který lze koupit v lékárně, ale i v drogerii, jako desinfekční prostředek na ruce. Kontaktních desinfekcí je celá řada, v lékárně si vyberete přesně tu, která bude vyhovovat vašim potřebám - na vytírání, i na utírání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Přírodní léčba astmatu s alergií

Přírodní léčba astmatu s alergií se dá řešit pomocí čínské medicíny. Zhruba půlroční léčebná kúra je aplikována pomocí akupunktury a bylin za účelem zvýšení celkové imunity organismu. Poté se k akupunktuře přidají i bylinné směsi ve formě tablet zaměřených přímo na astma a horní cesty dýchací, které se užívají pravidelně (plus příležitostně baňkování a nahřívání akupunkturních bodů moxou). Léčba čínskou medicínou je pomalá, dlouhodobá a nákladná (není hrazena) a vyžaduje spolupráci pacienta. Zaměřuje se však na léčbu celého člověka. Neodmyslitelnou součástí léčby je současné užívání předcházející terapie, přičemž dochází ke snižování léčebných dávek.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ZRAKU PO CMP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Flos.

Po CMP mám částečný výpadek zorného pole na obě oči, je možná léčba-rehabilitace? Stalo se mi před osmi měsíci. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba zraku po CMP?

Léčba alergie související s kožní vyrážkou

Základním faktorem úspěšné léčby alergického ekzému je zabránit kontaktu s alergeny. To platí jak pro akutní alergické reakce, tak i pro atopickou dermatitidu (ekzém). Problém spočívá nejen v ošetření, ale často i v přesném určení příznaků, které byly příčinou vyrážky. Často je bohužel nemožné vyhnout se kontaktu s alergeny. Nejúčinnější léčbou je pak konvenční léčba, která pomáhá proti kontaktní dermatitidě. Konvenční léčba zahrnuje léčbu glukokortikoidy, které jsou účinné při externí léčbě svědivé vyrážky nebo podráždění kůže. Dále se mohou používat krémy nebo masti, které přispívají k posílení bariérové funkce kůže, aby tak byla snížena citlivost k průniku alergenů a následné podráždění. Také může být použita alternativní léčba, například UV terapie.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Typy léčby

Léčba pro ženy

Léčba neplodnosti u žen je samozřejmě závislá na tom, co brání otěhotnění. Někdy však nemusí být příčina známa.

  • Problémy s ovulací – předepisuje se medikamentózní léčba.
  • Nevysvětlitelná plodnost – když lékař nemůže zjistit příčiny neplodnosti u vás i vašeho partnera, může léčba zahrnovat buď léky, nebo hormonální injekce, či inseminaci.
  • Blokované nebo poškozené vejcovody – provádí se operace vejcovodů.
  • Endometrióza – u mírné až střední endometriózy zahrnuje léčba laparoskopickou operaci, kdy dojde k odstranění endometriální tkáně. Tato léčba však nebývá možná, pokud trpíte závažnou endometriózou.

Léčba pro muže

Lékař vám může doporučit inseminaci. Spermie jsou shromažďovány a pak zahuštěny, aby došlo ke zvýšení počtu zdravých spermií pro inseminaci.

Nefungující počáteční léčba

Mnoho párů, které mají problémy s otěhotněním, dospěje ke společnému bodu, kdy se musí rozhodnout, zda chtějí zkusit asistovanou reprodukci.

  • In vitro fertilizace je nejčastějším typem asistované reprodukce, jde o umístění oplodněného vajíčka do dělohy přes děložní čípek.
  • Intracytoplazmatická injekce spermie – provádí se v laboratoři, kde lékař vstřikuje přímo jednu spermii do jednoho vajíčka. Pokud dojde k oplodnění, lékař vloží embryo do dělohy ženy.

Zdroj: Léčba neplodnosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP