Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ESCITALOPRAM

OBSAH

Druhy

SSRI, SARI, NRI, DARI – účinkují vždy na jeden konkrétní neurotransmiter. Nejčastěji se užívají SSRI pro zvýšení hladiny serotoninu a patří sem: Cipralex, Escitalopram, Elicea, Escitil, Esoprex, Lenuxin (všechny mají tutéž účinnou látku escitalopram), Citalopram, Citalec, Seropram (účinná látka citalopram), Seroxat, Remood (účinná látka paroxetin); Deprex, Prozac (účinná látka fluoxetin), Fevarin (účinná látka fluvoxamin), Zoloft, Asentra, Sertralin (účinná látka sertralin); ze skupiny SARI se často užívá Trittico (účinná látka trazodon).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu)

Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu jsou v dnešní době nejčastěji předepisovaným druhem antidepresiv. Fungují na principu inhibice zpětného vychytávání neurotransmiteru serotoninu v presynaptickém úseku neuronu, čímž zvyšují množství serotoninu na synapsi. (Předpokládá se totiž, že jednou z příčin vzniku deprese je nedostatek serotoninu na synapsích.) Tato skupina léčiv má mírnější nežádoucí účinky než skupina MAOI a tricyklických antidepresiv, ale u některých pacientů je také méně účinná. Mezi SSRI patří fluvoxamin, fluoxetin, sertralin, paroxetin, citalopram a escitalopram.

Escitalopram

Escitalopram patří do skupiny antidepresiv nazývaných též selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Jak již bylo zmíněno výše, přípravky patřící do této skupiny ovlivňují serotoninový systém. A právě poruchy serotoninového systému jsou považovány za významný faktor v rozvoji deprese a úzkostných poruch.

Indikace: Používá se k léčbě deprese a úzkostných poruch (panická porucha s nebo bez agorafobie, sociální úzkostná porucha, generalizovaná úzkostná porucha a obsedantně kompulzivní porucha).

Vedlejší účinky: Podobně jako všechny léky, může mít i ESCITALOPRAM nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Nežádoucí účinky zpravidla odezní během několika týdnů léčby. Často však mohou být projevem nemoci samotné a v takovém případě postupně vymizí, jakmile se začnete cítit lépe.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den
Udělala se mi bulka na jazyku vzadu na levé straně a také v krku pod mandlí,nebolí to a nezvětšuje se.Užívám escitalopram tak nevím zda to nemůže být nějaký vedlejší učinek?A všimla jsem si že mi více vypadávají vlasy poslední dobou a za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg,děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle toho co píšete si myslím, že změn ve vašem životě bude ještě více. Hubnutí je příliš rychlé a vyvolalo vypadávání vlasů. Bulky v dutině ústní budou zřejmě souviset s oslabenou imunitou a může je zapříčinit bakterie nebo avitaminóza. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který u vás může udělat kompletní vyšetření a zjistit tak příčiny vašeho stavu. Nepodceňujte to, protože podobné příznaky může mít i neléčená nákaza HIV, kterou již umíme léčit, pokud je objevena včas.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na jazyku

E

EFAVIRENZ TEVA 600MG TBL FLM 30 I

EFFENTORA 100MCG BUC TBL NOB 28

EFFENTORA 200MCG BUC TBL NOB 28

EFFENTORA 400MCG BUC TBL NOB 28

EFFLUMIDEX LIQUIFILM 1MG/ML OPH GTT SUS 1X5ML

EGIRAMLON 10MG/10MG CPS DUR 90

EGIRAMLON 10MG/5MG CPS DUR 90

EGIRAMLON 5MG/10MG CPS DUR 60

EGIRAMLON 5MG/10MG CPS DUR 90

EGIRAMLON 5MG/5MG CPS DUR 60

EGIRAMLON 5MG/5MG CPS DUR 90

EGOLANZA 15MG TBL FLM 56

ELICEA 10MG TBL FLM 28

ELICEA 10MG TBL FLM 30

ELICEA 10MG TBL FLM 56

ELICEA 10MG TBL FLM 98

ELICEA 20MG TBL FLM 28

ELICEA 20MG TBL FLM 30

ELICEA 5MG TBL FLM 28

ELICEA 5MG TBL FLM 30

EMEND 125MG+80MG CPS DUR 1+2

ENBREL PRO PEDIATRICKÉ POUŽITÍ 10MG INJ PSO LQF 4+4X1ML ISP+4J+4AD

ENTECAVIR AUROVITAS 0,5MG TBL FLM 30

ENTECAVIR AUROVITAS 1MG TBL FLM 30

ENTECAVIR MYLAN 0,5MG TBL FLM 30

ENTECAVIR MYLAN 1MG TBL FLM 30

EPIRUBICIN ACCORD 2MG/ML INJ/INF SOL 1X25ML

EPIRUBICIN ACTAVIS 2MG/ML INJ SOL 1X25ML I

EPIRUBICIN ACTAVIS 2MG/ML INJ SOL 1X25ML II

EPIVIR 300MG TBL FLM 30

ERDOMED 300MG CPS DUR 60

ERLOTINIB TEVA B. V. 150MG TBL FLM 30

ERLOTINIB VIPHARM 150MG TBL FLM 30

ERLOTINIB ZENTIVA 150MG TBL FLM 30

ESCITALOPRAM +PHARMA 10MG TBL FLM 30

ESCITALOPRAM ACCORD 10MG TBL FLM 28 I

ESCITALOPRAM ACCORD 10MG TBL FLM 98 I

ESCITALOPRAM ACCORD 20MG TBL FLM 28 I

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 30

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 30 I

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 30 II

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 90

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 90 I

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 90 II

ESCITALOPRAM TEVA 10MG TBL FLM 28

ESLIBON 800MG TBL NOB 30 I

ESTROFEM 2MG TBL FLM 1X28

ETOPOSIDE TEVA 20MG/ML INF CNC SOL 1X5ML

EVIPLERA 200MG/25MG/245MG TBL FLM 30

EXPLEMED 15MG TBL NOB 56

EZETIMIB STADA 10MG TBL NOB 30 I

EZETIMIB STADA 10MG TBL NOB 98 I

EZETIMIBE/SIMVASTATIN TEVA 10MG/20MG TBL NOB 100

EZOLETA 10MG TBL NOB 30

EZOLETA 10MG TBL NOB 90

Zdroj: Léky bez doplatku

Diskuze

V diskuzi TRITTICO 150 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Již delší dobu jsemn užívala Trittico 150, někdy celé, někdy jen 2 části, ale vždycky s jinými prášky, pak jsem všechno vysadila a začala jsem po určité době užívat Trittico 2 části-100mg + Ketilept 25mg, byla jsem přesvědčena, že mi Ketilept, i v tak malé dávce dělá spoustu vedlejších účinků. Před 14 dny mě lékařka vysadila Ketilept a místo toho mám celé Trittico 150 a dalčí 2 dílky-100 mg.
Jaké bylo mé překvapení, prvních 5 dnů jsem vůbec nemohla usnout a zhoršily se závratě, ospalost a zduření nosní sliznice, bolesti kloubů, otoky rukou a nohou po ránu, točení hlavy, ne žádné zlepšení, ale naopak.
Měla jsem ,kdyby mi to nefungovalo, vzít celé Trittico, což je 300mg na noc.Toto jsem vydržela dalších 5 dnů. ALE nastalo další rasantní zhoršení, nemohla jsem dýchat, nemohla jsem nic dělat, i při řeči jsem nemohla popadnout dech a nejhořší byla noc, při ulehnutí jsem měla okamžitě ucpaný nos, kapky, cokoliv na zvlhčení nosní sliznice nepomáhalo. Byla jsem zoufalá.
Další den už jsem neriskovala. Vzala jsem si opět Ketilept 25mg, Trittico jen 100 mg, zapila jsem to studeným výluhem z Kozlíku lékařského a zázrak!
Usnula jsem do 1/2 hodiny, a spala skoro 6 hodin.
Lékařka má dovolenou, a já se pokusím úplně vysadit Trittico, protože to co jsem prožila nechci opakovat.
Zatím si budu brát jen jeden dílek - 50mg Trittica + 25mg Ketileptu zapiju Kozlíkem a věřím že budu spát a ty ostatní problémy zmizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Trittico užívám šest týdnů, spánek se po něm nedostavuje,zhoršila se mi nálada,upadám zpět do depresí.Dokud jsem užívala ráno Escitalopram potíže s depresí začaly mizet,po tritticu vše zhoršeno,výkyvy nálad vztek,smutek zoufalství se stupňuje,ucpaný nos,závratě,celková slabost a vyčerpání.

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Escitalopram

Escitalopram zesiluje serotoninový přenos. Tato chemikálie je dobrým blokátorem vychytávání serotoninu. Přípravek Escitalopram obsahuje léčivou látku escitalopram a používá se k léčbě deprese (depresivních epizod) a úzkostných poruch, jako je panická porucha s agorafobií nebo bez ní (například strach z opuštění domova, ze vstupu do obchodů, pohybu mezi davy lidí a na veřejných prostranstvích), sociální úzkostná porucha, generalizovaná úzkostná porucha a obsedantně kompulzivní porucha). Escitalopram patří do skupiny antidepresiv, které se nazývají selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Tyto léky působí na serotoninový systém v mozku zvyšováním hladiny serotoninu. Poruchy v serotoninovém systému mozku jsou považovány za důležitý faktor při rozvoji deprese a příbuzných poruch. Escitalopram by se neměl současně užívat s třezalkou, protože účinkuje na stejné biochemické dráze a jejich účinky by se mohly nežádoucím způsobem násobit.

Zdroj: Lék Itakem

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Antidepresiva

Moderní antidepresiva typu escitalopram (Cipralex) se považují za bezpečná i při dlouhodobém užívání. Jinak je tomu ovšem s tzv. benzodiazepiny, to jest „prášky na spaní a na uklidnění“, mezi které patří i bromazepam (Lexaurin). Ty se mají zásadně užívat jen krátkodobě, neboť při delším užívání na ně vzniká úporný návyk a navíc působí jako tzv. „dementogeny“, to jest podporují procesy vedoucí k rozvoji demence.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete Plegomazin používat

Nepoužívejte Plegomazin:

  • jestliže jste alergický(á) na chlorpromazin nebo na kteroukoliv další složku tohoto přípravku;
  • jestliže jste alergický(á) na látky podobné chlorpromazinu (ostatní fenothiaziny, jako je například levomepromazin, flufenazin, pipothiazin nebo prochlorperazin);
  • jestliže máte zvýšený tlak uvnitř oka (glaukom);
  • jestliže máte problémy s močením v důsledku problémů s prostatou;
  • jestliže jste dříve měl(a) nízký počet určitých bílých krvinek (agranulocytů);
  • jestliže užíváte některé dopaminergní přípravky, jako je například amantadin, ropinirol, bromokriptin, kromě situací, kdy jsou užívány k léčbě Parkinsonovy choroby;
  • jestliže kojíte;
  • jestliže užíváte citalopram nebo escitalopram (k léčbě deprese).

Pokud se vás cokoli z výše uvedeného týká, nesmíte tento lék užívat. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se před podáním přípravku Plegomazin se svým lékařem nebo zdravotní sestrou.

Zdroj: Plegomazin

Druhy antidepresiv

SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors), jinak také selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, patří mezi nejčastěji předepisovanou skupinu antidepresivních léků. Do SSRI řadíme například tyto preparáty: fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft), paroxetin (Paxil), citalopram (Celexa) a escitalopram (Cipralex).

SNRI (Serotonin and Norepinephrine Reuptake Inhibitors), inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu, jsou druhou nejčastější volbou antidepresiv. Zahrnují například: venlafazin (Effexor), desvenlafazin (Pristiq) a duloxetin (Cymbalta).

SSRI i SNRI ovlivňují svým chemickým složením zpětné vychytávání zmíněných neurotransmiterů. Za běžného stavu je po ukončení nervového vzruchu přebytečný serotonin i noradrenalin transportován pomocí takzvané presynaptické membrány ze synaptické štěrbiny ven. Podstatou antidepresivní léčby je tento proces zablokovat a zvýšit tak hladinu serotoninu (či noradrenalinu) v synapsích nervových buněk.

TCA, tricyklická antidepresiva, jejichž název je odvozen od jejich chemické struktury, patří do první generace antidepresiv a jejich indikace není dnes už příliš častá. Pro vysokou pravděpodobnost vedlejších účinků (ospalost, zažívací obtíže, poruchy zraku, bolesti hlavy) jsou předepisována teprve tehdy, nebyla-li úspěšná léčba předcházející. Do této skupiny patří například: amitriptylin (Elavil), desipramin (Norpramin), doxepin (Sinequan), imipramin (Tofranil), nortriptylin (Pamelor, Aventyl) a protriptylin (Vivactil).

Zdroj: Jak na depresi u žen

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Cipralex 5 mg, potahované tablety

Cipralex 10 mg, potahované tablety

Cipralex 15 mg, potahované tablety

Cipralex 20 mg, potahované tablety

Escitalopramum (ve formě escitaloprami oxalas)

Přečtete si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat

  • Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
  • Máte-li jakékoli další otázky, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.
  • Tento přípravek byl předepsán Vám. Nedávejte jej žádné další osobě. Mohl by jí ublížit, a to i tehdy, má-li stejné příznaky jako Vy.
  • Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

V příbalové informaci naleznete:

  1. Co je Cipralex a k čemu se používá.
  2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete Cipralex užívat.
  3. Jak se Cipralex užívá.
  4. Možné nežádoucí účinky.
  5. Jak Cipralex uchovávat.
  6. Další informace.

1. CO JE CIPRALEX A K ČEMU SE POUŽÍVÁ

Cipralex obsahuje escitalopram a používá se k léčbě deprese a úzkostných poruch (panická porucha s nebo bez agorafobie, sociální úzkostná porucha, generalizovaná úzkostná porucha a obsedantně kompulzivní porucha).

Escitalopram patří do skupiny antidepresiv, nazývaných též selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Přípravky patřící do této skupiny ovlivňují serotoninový systém a zvyšují hladinu serotoninu v mozku. Poruchy serotoninového systému jsou klíčovým faktorem v rozvoji deprese a souvisejících onemocnění.

2. ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE CIPRALEX UŽÍVAT

Neužívejte Cipralex

  • pokud jste alergický/á (přecitlivělý/á) na escitalopram nebo na kteroukoliv další složku přípravku Cipralex (viz oddíl 6 “Další informace”).
  • pokud současně užíváte přípravek ze skupiny MAO inhibitorů, včetně selegilinu (přípravek užívaný k léčbě Parkinsonovy choroby), moklobemidu (přípravek užívaný k léčbě deprese) a linezolidu (antibakteriální léčivo).

Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Cipralex je zapotřebí

Oznamte, prosím, svému lékaři, pokud máte jakékoli další zdravotní problémy, o kterých by Váš lékař měl vědět. Obzvláště sdělte svému lékaři:

  • pokud trpíte epilepsií. Jestliže se při léčbě přípravkem Cipralex objeví záchvaty nebo vzroste jejich četnost, měla by být léčba přerušena (též viz oddíl 4 “Možné nežádoucí účinky”).
  • pokud máte postižení jater nebo ledvin. Váš lékař Vám může upravit dávkování přípravku.
  • pokud máte cukrovku (diabetes). Léčba přípravkem Cipralex může narušit rovnováhu glukózy. Může být nezbytné upravit dávkování inzulinu a/nebo perorálních antidiabetik.
  • pokud máte sníženou hladinu sodíku v krvi.
  • pokud máte zvýšenou náchylnost ke krvácení nebo k tvorbě modřin.
  • pokud podstupujete elektrokonvulzivní terapii.
  • pokud trpíte onemocněním věnčitých cév.

Věnujte, prosím, pozornost tomuto sdělení

Někteří pacienti s bipolární afektivní poruchou mohou přejít do manické fáze, charakterizované neobvyklým a rychlým sledem myšlenek, nepřiměřeně veselou náladou a nadměrnou tělesnou aktivitou. V takovém případě je nutné, abyste vyhledal/a Vašeho lékaře.

Během prvních týdnů léčby se u Vás mohou vyskytnout tyto příznaky: neklid nebo obtíže sedět či stát. Takové příznaky neprodleně sdělte svému lékaři.

Zdroj: Cipralex - informace pro pacienty

Další léčivé přípravky a Plegomazin

Informujte svého lékaře nebo zdravotní sestru o všech lécích, které užíváte nebo jste v nedávné době užíval(a), nebo které možná budete užívat. To se týká i léků, které jsou dostupné bez lékařského předpisu, včetně bylinných přípravků. Plegomazin může mít vliv na fungování některých jiných léčiv. Stejně tak mohou některá jiná léčiva ovlivnit fungování přípravku Plegomazin.

Zejména svého lékaře informujte, pokud užíváte některý z následujících léků:

  • citalopram nebo escitalopram k léčbě deprese, chinagolid nebo kabergolin užívané například při zvýšené hladině hormonu prolaktinu;
  • přípravky k léčbě Parkinsonovy nemoci, jako je levodopa, ropinirol, amantadin;
  • přípravky k úpravě srdečního rytmu, jako je amiodaron, disopyramid nebo chinidin;
  • některé přípravky k léčbě závažných duševních onemocnění (olanzapin, sultoprid, prochlorperazin);
  • lithium – používá se u některých typů duševních nemocí;
  • přípravky k léčbě poruch trávení a pálení žáhy;
  • přípravky k léčbě cukrovky;
  • přípravky k léčbě vysokého krevního tlaku nebo zvětšení prostaty, jako je doxazosin a terazosin;
  • některé další přípravky k léčbě vysokého krevního tlaku, jako je guanethidin, klonidin nebo propranolol;
  • léky, které mohou pozměňovat hladiny solí v krvi;
  • atropin a přípravky od něj odvozené (některé přípravky k léčbě deprese, alergie, Parkinsonovy nemoci);
  • léky tlumicí centrální nervovou soustavu, jako jsou přípravky k léčbě nespavosti, proti bolesti, na uklidnění, k léčbě deprese a dalších duševních onemocnění, některé přípravky k léčbě alergie nebo kašle.

Zdroj: Plegomazin

Omeprazol

Omeprazol je lék patřící do skupiny blokátorů protonové pumpy, což jsou léky účinné proti překyselení žaludku. Účinnou látkou je sloučenina se stejným názvem – omeprazol.

Princip: Účinná látka blokuje protonovou pumpu v buňkách žaludeční sliznice, která se podílí na sekreci žaludeční kyseliny. Žaludeční kyselina se proto nedostává do žaludku a žaludeční kyselost se snižuje.

Využití: Tyto léky se využívají ve všech situacích, kdy nám vadí sekrece žaludeční kyseliny. Jsou to zejména žaludeční vředy a jejich komplikace, prevence vzniku vředů a těžší záněty jícnu při pálení žáhy a Zollinger-Ellisonův syndrom. Blokátory protonové pumpy se užívají i jako součást léčby žaludeční infekce Helicobacterem pylori spolu s antibiotiky.

Podávání: Záleží na předepisujícím lékaři, který zvažuje konkrétní případ a indikaci. V tabletové formě se většinou podává ve formě jedné tablety denně o síle 20–40 miligramů. Existují ovšem i přípravky, které se mohou podávat nitrožilně, a to nejlépe ve formě malých infuzí nebo jako celodenní kontinuální podávání speciální nitrožilní pumpou.

Nevýhody: Lék má minimum vedlejších účinků, při současném podávání s lékem Warfarin však hrozí jisté riziko ovlivnění jeho účinnosti. Dle nových studií bylo zjištěno, že:

  • Omeprazol je středně silným inhibitorem CYP2C19 a citalopram je substrátem tohoto izoenzymu. Křížová studie na zdravých osobách ukázala, že omeprazol přibližně zdvojnásobil plochu pod křivkou koncentrace-čas (AUC) plazmatického S-citalopramu (escitalopram), ale statisticky významně neovlivnil AUC R-citalopramu. U každého pacienta užívajícího citalopram (nebo escitalopram) by se proto mělo očekávat mírné zvýšení jeho expozice při současném užívání omeprazolu.
  • Vzhledem k tomu, že CYP2C19 podléhá genetickému polymorfismu, rozsah, v němž je citalopram metabolizován touto cestou, může záviset na jednotlivci. Dále určení stavu metabolismu jednotlivce je v současné době spíše výzkumným nástrojem než klinickým.
  • Klinický význam interakce mezi omeprazolem a citalopramem je nejasný. Až do doby, kdy bude známo více, by pacienti měli být upozorněni, aby při užívání omeprazolu byli varováni pro zvýšení nežádoucích účinků citalopramu (jako je sucho v ústech, zvýšené pocení nebo nespavost). Pokud se u pacientů vyskytne nárůst nežádoucích účinků citalopramu, měli by být upozorněni, aby přestali užívat přípravek a aby se seznámili s lékařem, pokud jsou příznaky závažné, nebo přešli na alternativní léčbu pálení žáhy. U pacientů s dlouhodobější léčbou omeprazolem by mělo být zváženo snížení dávky SSRI, pokud se nepříznivé účinky citalopramu stanou obtížnými.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva

Antidepresiva

Antidepresiva patří v rozvinutých státech mezi nejpředepisovanější léky. Existuje celá řada různých typů s různými mechanismy účinku, jedno však mají společné – různými způsoby mění rovnováhu v neurotransmiterech v centrálním nervovém systému. Neurotransmitery jsou sloučeniny, které mezi neurony pomáhají přenášet nervové vzruchy a jejich nerovnováha může způsobovat vznik celé řady psychiatrických poruch.

Antidepresiva účinkují tak, že tlumí pocity strachu a úzkosti, jsou tedy využívána v léčbě depresí, maniodepresivní psychózy a úzkostných poruch (například obsedantně-kompulzivní porucha). Vzhledem k rozsahu užívání těchto léků je vhodné si uvědomit jejich nežádoucí účinky.

Nežádoucí účinky:

1. Tricyklická antidepresiva – ovlivňují zpětné vstřebávání neurotransmiterů, jako je noradrenalin a serotonin, a tím zvyšují jejich účinek. Příkladem je sloučenina amitriptylin (lék Amitriptylin) nebo dosulepin (lék Prothiaden). Nežádoucí účinky mohou být relativně četné a jsou způsobeny nadměrným efektem neurotransmiterů: sucho v ústech, bušení srdce, zácpa, nadměrné pocení, ospalost a zvýšení tělesné hmotnosti. Tyto účinky obvykle do týdne vymizí, v případě jejich trvání je vhodné vyměnit antidepresiva za jiný typ.

2. SSRI antidepresiva – do této skupiny patří většina běžně užívaných preparátů. Jejich efekt je relativně cílený na neurotransmiter serotonin, jehož zpětné vychytávání blokují, čímž zvyšují jeho efekt. Patří sem řada účinných látek jako například:

  • citalopram – léky Citalec, Citalon, Citalopram, Seropram a další;
  • escitalopram – léky Cipralex, Elicea, Escitalopram a další;
  • fluoxetin – léky Deprex, Apo-Fluoxetin, Fluoxetin, Prozac a další;
  • sertralin –léky Zoloft, Asentra, Serlift, Sertralin a další;
  • paroxetin – léky Arketis, Paroxetin, Remood a další.

K nežádoucím účinkům patří například nevolnost, nechutenství, průjmy, snížení sexuálního libida, zvětšení prsů u mužů, problémy s ejakulací (vzácně byla popisována i bolestivá ejakulace), narušení spánkového rytmu, pocení a sucho v ústech. Tyto účinky se většinou po krátké době užívání léků zmírní a následně vymizí. Velmi nebezpečným nežádoucím účinkem je takzvaný serotoninový syndrom. Vznikne při příliš velkém účinku serotoninu, který vzniká kombinací SSRI antidepresiv s jinými sloučeninami zvyšujícími jeho účinek (kokain, amfetaminy, opiáty, LSD, inhibitory monoaminooxidázy, některé léky na zrychlení pohyblivosti trávicího traktu a podobně). Syndrom zahrnuje psychický neklid, bušení srdce, pocení, rozšíření zornic, svalový třes, zvýšení krevního tlaku a zvýšení tělesné teploty (takzvaná hypertermie). Obtíže vznikají relativně rychle a syndrom může pacienta i usmrtit. Pokud se u nemocného užívajícího SSRI objeví náhle tyto příznaky, je nutná kontrola lékařem.

3. SARI antidepresiva – léky této skupiny opět zvyšují účinky serotoninu. Patří sem sloučenina trazodon (lék Trittico AC). Nežádoucí účinky zahrnují sucho v ústech a relativně nebezpečný priapismus.

4. SNRI antidepresiva – snižují zpětné vstřebávání noradrenalinu a serotoninu. Patří sem například účinná sloučenina venlafaxin (například léky Venlafaxin, Velaxin, Olwexya a Elify) a sloučenina duloxetin (léky Ariclaim, Aritavi, Cymbalta, Duloxetin a další). Nežádoucí účinky těchto léků jsou podobné jako u antidepresiv skupiny SSRI (viz výše) včetně serotoninového syndromu. U SNRI jsou nicméně popisovány méně časté tlumivé účinky, menší ospalost a podobně.

5. NaSS antidepresiva – tato antidepresiva snižují zpětné vstřebávání serotoninu a noradrenalinu. Příkladem je sloučenina mirtazapin (léky Mirtazapin, Mirzaten, Remeron). Nežádoucí účinky těchto léků jsou vesměs podobné jako u antidepresiv skupiny SSRI včetně serotoninového syndromu.

6. Inhibitory monoaminooxidázy – monoaminooxidáza je enzym, který způsobuje rozklad neurotransmiterů, jako je adrenalin, noradrenalin a serotonin. Antidepresiva této skupiny mají schopnost blokovat funkci monoaminooxidázy, čímž sníží rozklad zmíněných neurotransmiterů, a to vede ke zvýšení jejich účinnost. Příkladem léku z této skupiny je preparát Jumex. Nežádoucí účinky mohou být opět pestré: nechutenství, nebo naopak zvýšená chuť k jídlu, motání hlavy, nespavost a bušení srdce. Významným nežádoucím účinkem může být prudké zvýšení krevního tlaku, které může být spojeno s bolestmi hlavy nebo bolestí na hrudi. Riziko stavu se zvyšuje, pokud nemocný užívající tyto preparáty pojídá potraviny bohaté na aminokyselinu tyramin (červené víno, banány, sýry). V případě takového zvýšení tlaku je nutná kontrola lékařem ihned.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva

Generalizovaná úzkostná porucha

Charakteristika: Generalizovaná úzkostná porucha se většinou objevuje u zranitelných osob po dlouhotrvajícím stresu. Její příznaky se projevují pozvolna, nenápadně. Hlavním rysem je dělání si starostí, neustále zabývání se stresujícími myšlenkami.

Negativní očekávání, obavy z budoucího neštěstí, pocity „na pokraji svých sil“ vedou ke zhoršenému soustředění. Týkají se obvykle každodenního života, rodiny, práce a zdraví. Postižený si často uvědomuje, že si dělá starosti nadměrně, nicméně se nedokáže ubránit tomu, aby nad nimi nepřemýšlel. Cítí se ohrožený situacemi, které ho předtím netrápily. Často neví, proč se tak pořád trápí. Funguje to automaticky. Ruku v ruce s automatickými stresujícími myšlenkami jde zvýšené napětí, úzkost a vyčerpanost. Odpočinek je problémem.

Lidé trpící generalizovanou úzkostnou poruchou neumí odpočívat ani relaxovat. Neustále se vrtí, pociťují bolestivé napětí v hlavě, třes. Vesměs byli od malička citlivější a špatně snášeli kritiku, potřebovali často povzbuzovat od okolí. Aby byli pochválení, často se velmi snažili.

V obraze generalizované úzkostné poruchy dominuje nervozita, úzkost, napětí a tělesné příznaky, jako je třes, svalové napětí, závratě, nevolnost od žaludku, bolesti hlavy, bušení srdce, pocení a podobně. Většinou je zhoršen spánek, zejména večer se v hlavě honí řada starostí. Stav je velmi proměnlivý a většinou trvá léta. Paradoxně se u řady lidí potíže zhoršují, když nemají co dělat, například o dovolené nebo o víkendu.

Léčbou volby je psychoterapie; jak individuální, tak skupinová. Důležitý je také nácvik relaxace. Vysoce účinná je zejména kognitivně behaviorální terapie, která pacienta učí postupně kontrolovat obavy, zvládat úzkost a tělesné příznaky a systematicky řešit životní problémy.

Z farmakoterapie se užívají:

  • Benzodiazepiny (zejména vysoce potentní: alprazolam a clonazepam) – bývají účinné až u 70–75 % postižených. I když farmakoterapie poruchy trvá obvykle 2–4 měsíce, u některých by měla trvat déle. Kolem 25 % nemocných má relaps v prvním měsíci po vysazení farmak a 60–80 % v průběhu dalšího roku. U všech benzodiazepinů hrozí rozvoj závislosti, u pacientů trpících generalizovanou úzkostnou poruchou se ho však není třeba přehnaně obávat. Účinek se objeví již u nižších dávek léků a pacienti obvykle nepotřebují zvyšovat dávku. Při náhlém vysazení se mohou objevit příznaky z vysazení, proto je při vysazování potřebné dávku snižovat postupně. Vhodná se jeví léčba plnou dávkou po dobu 8–16 týdnů s následným obdobím 3–4 týdnů postupné redukce dávky do úplného vysazení.
  • Moderní antidepresiva (SSRI – paroxetin, citalopram, escitalopram a SNRI – velafaxin) –zdají se být už po měsíci až šesti týdnech podobně účinné jako benzodiazepiny a přitom mají minimální vedlejší účinky. V poslední době jsou tedy upřednostňovány před benzodiazepiny i u generalizované úzkostné poruchy, i když účinek nastupuje o něco později než u benzodiazepinů. Nevzniká na ně tolerance ani závislost a léčený není utlumen. V perspektivě 6 týdnů, což je pro pacienta s GAD perspektiva relativně krátká, se účinnost vyrovná benzodiazepinům.
  • Jiné lékové skupiny – buspiron je účinný podobně jako vysoce potentní benzodiazepiny (alprazolam, clonazepam), ale nerozvíjí se na něj závislost.

Číslo diagnózy je F41.1 ( diagnoza F411 )

Zdroj: Diagnóza častých duševních chorob

Psychofarmaka

Které léky se užívají jako antidepresiva

Léky užívané jako antidepresiva dělíme do několika skupin podle chemické struktury a mechanismu účinku na různé neurotransmiterové systémy (systémy chemické komunikace nervových buněk uskutečňované vždy jednou látkou). Mezi nejdéle užívaná patří bicyklická a heterocyklická antidepresiva, která nejvíce působí na noradrenalinový a serotoninový systém mozku. Patří sem klomipramin, imipramin, amitriptylin, notriptylin, desipramin, dibenzepin, dosulepin, mianserin a trazodon. Navazují se většinou až jako druhá nebo třetí volba v léčbě depresivních příznaků bipolární poruchy. Mají vyšší riziko přesmyku do manické epizody bipolární poruchy během léčby. Další skupinou antidepresiv jsou inhibitory monoaminooxidázy, enzymu, který se podílí na odbourávání serotoninu, noradrenalinu a dopaminu. Patří sem fenelzin, tranylcypromin a isokarboxazid. Kombinace s jinými antidepresivy a s některými potravinami může vyvolat životu nebezpečný vzestup krevního tlaku, proto je jejich využití v terapii menší. K této skupině lze přiřadit i reverzibilní inhibitory monoaminooxidázy a jejich jediného zástupce, moclobemid. Díky reverzibilitě inhibice jsou některé možné interakce s ostatními léky a potravinami mírnější, ale mohou být také závažné. V současné době jsou nejpředepisovanější skupinou antidepresiv selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Tato skupina má šest představitelů: fluoxetin, paroxetin, sertralin, citalopram, fluvoxamin a escitalopram. Antidepresiva inhibující zpětné vychytávání noradrenalinu mají pouze jediného zástupce, reboxetin. Další skupiny antidepresiv jsou vytvořeny vždy podle dvojice neurotransmiterů, na které dané antidepresivum působí. Ve skupině antidepresiv ovlivňujících noradrenalin a serotonin jsou venlfaxin, milnacipram, nefazodon a mirtazapin. Do skupiny antidepresiv ovlivňujících noradrenalin a dopamin patří bupropion. Jako antidepresivum se využívá i tianeptin, který oproti SSRI naopak zvyšuje zpětné vychytávání serotoninu.

Jaké jsou vedlejší nežádoucí účinky cyklických antidepresiv

Při léčbě antidepresivy lze obecně říci, že vedlejší nežádoucí účinky bývají většinou mírné a přechodné. Při léčbě cyklickými antidepresivy se může vyskytnout suchost v ústech, zácpa, obtíže při močení, rozmazané vidění, závratě, útlum, zrychlení tepu srdce, pocení, zvyšování tělesné hmotnosti, obtíže v sexuálním životě (ztráta chuti k sexuálnímu životu a zhoršené dosažení uspokojení).

Jaké jsou vedlejší nežádoucí účinky SSRI a novějších antidepresiv

Léčba SSRI a novějšími skupinami antidepresiv je spjata s odlišným spektrem vedlejších nežádoucích účinků, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, nervozita, poruchy spánku, pocení, agitovanost a u některých antidepresiv (zejména SSRI) i obtíže v sexuálním životě. Při léčbě antidepresivy ovlivňujícími serotoninový systém se může objevit vedlejší nežádoucí účinek zvaný serotoninový syndrom. Je to stav plynoucí z nárůstu množství serotoninu ve spojích nervových buněk v mozku. Jeho příznaky jsou nervozita, pocení, průjmy, třes a zimnice, svalové záškuby, v těžších případech zmatenost, křeče a porucha vědomí. Řešením je po konzultaci s lékařem snížení dávky antidepresiva nebo jeho vysazení a záměna za jiné antidepresivum.

Které léky se používají při zvládání nespavosti

Poruchy spánku jsou velmi častým příznakem provázejícím depresivní poruchu. K léčbě nespavosti se užívají léky nazývané hypnotika. Jejich podávání usnadňuje usínání a také prodlužuje dobu spánku v závislosti na délce jejich účinku. Máme k dispozici hypnotika skupiny benzodiazepinů: diazepam, midazolam, flunitrazepam. V současné době je nejvíce předepisováno hypnotikum III. generace, zooidem. Jako hypnotika se užívají také některá neuroleptika se sedativním účinkem (levamepromazin, chlorpromazin, chlorprothixen), antidepresiva se sedativním účinkem (amitriptylin, dosulepin, mianserin, trazodon, mirtazapin) a antihistaminika (promethazin).

Jaké jsou vedlejší nežádoucí účinky hypnotik ze skupiny benzodiazepinů

Nejzávažnější nežádoucí účinky jsou přetrvávající ospalost a únavnost ráno po probuzení, zvýraznění tlumivého efektu ostatních podávaných léků a abstinenční příznaky při jejich (zejména náhlém) vysazení. Účinnost benzodiazepinů je individuální, a proto je třeba začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat až do uspokojivého efektu. Při léčbě preparáty ze skupiny benzodiazepinů nesmí pacienti požívat žádný alkohol, protože dochází k významnému a pro pacienta nebezpečnému zesilování účinku, ale i k vyššímu výskytu vedlejších nežádoucích účinků. Vedlejší nežádoucí účinky benzodiazepinů zesílené podáním alkoholu mohou mít až život ohrožující průběh. Zejména nebezpečný je zde pak útlum dechového centra, který nastává při předávkování nebo v kombinaci s jinými tlumivými preparáty nebo alkoholem. Pacienti, kteří berou benzodiazepinová hypnotika delší dobu, mohou po určité době pociťovat zmenšení hypnotického účinku. Tento rozvoj tolerance vyžaduje navýšení dávky hypnotika k dosažení stejného efektu. Zneužívání nebo nadužívání hypnotik bývá často spojeno s problémy se závislostí na užívaném léku. Ta je úzce spojena i s abstinenčními příznaky po vysazení (zejména po náhlém). Mezi tyto abstinenční příznaky patří úzkost, neklid, agitovanost, pocení, nevolnost, zrychlený srdeční tep, poruchy vědomí a někdy i epileptický záchvat, nebo dokonce několik navazujících epileptických záchvatů. Ty mohou být pro pacienta velmi nebezpečné a mohou jej přímo ohrozit na životě. Nikdy proto neměníme dávku ani nevysazujeme hypnotika najednou, ale postupně měníme nebo snižujeme dávku po dohodě s lékařem.

Jaké jsou vedlejší nežádoucí účinky hypnotik III. generace

Hypnotika III. generace mají podstatně méně vedlejších nežádoucích účinků než ostatní druhy hypnotik. Také tolerance a závislost se rozvíjejí pomaleji než u benzodiazepinových hypnotik. Vedlejší nežádoucí účinky jsou charakterizovány závratěmi, bolestmi hlavy, slabostí, nevolností a zcela výjimečně útlumem v průběhu dne. Zooidem se nesmí podávat pacientům se syndromem spánkové apnoe.

Zdroj: Deprese a její léčba

Sebevražedné myšlenky a zhoršení vaší deprese nebo úzkosti

Jestliže trpíte depresí či úzkostnými stavy, můžete někdy uvažovat o sebepoškození nebo sebevraždě. Tyto myšlenky se mohou projevit častěji v době, kdy poprvé začínáte užívat antidpresiva. Trvá totiž určitou dobu, než tyto přípravky začnou působit, obvykle přibližně dva týdny, ale někdy i déle.

Může být pravděpodobnější, že začnete uvažovat o sebepoškození nebo sebevraždě:

- Jestliže se již v minulosti u Vás vyskytly myšlenky na sebepoškození nebo sebevraždu.

- Jestliže jste mladý dospělý. Informace z klinických studií ukazují na zvýšené riziko sebevražedného chování u mladých dospělých (mladších 25 let) s psychiatrickými onemocněními, kteří byli léčeni antidepresivy.

Pokud se u Vás kdykoli vyskytnou myšlenky na sebepoškození nebo na sebevraždu, vyhledejte ihned svého lékaře nebo nejbližší nemocnici.

Možná bude užitečné, když řeknete blízkému příteli nebo příbuznému, že máte deprese nebo úzkostnou poruchu a požádáte ho, aby si přečetl tuto příbalovou informaci. Možná byste je mohl(a) požádat, aby Vám řekli, pokud si budou myslet, že se Vaše deprese nebo úzkost zhoršuje nebo budou-li znepokojení změnami ve Vašem chování.

Použití u dětí a mladistvých do 18 let

Cipralex není běžně určen k léčbě dětí a mladistvých do 18 let. Měli byste také vědět, že u pacientů do 18 let, kteří se léčí některým z této skupiny přípravků, je zvýšené riziko výskytu nežádoucích účinků, jako jsou pokusy o sebevraždu, sebevražedné myšlenky nepřátelské jednání (převážně agresivita, vzdorovité chování a hněv). Váš lékař přesto může Cipralex pacientům do 18 let předepsat, pokud usoudí, že to je v jejich nejlepším zájmu. Pokud Váš lékař předepsal Cipralex pacientovi mladšímu 18 let a chcete se o tom poradit, navštivte, prosím, znovu svého lékaře. Jestliže se u pacientů do 18 let, kteří jsou léčeni přípravkem Cipralex, rozvine nebo zhorší některý z výše uvedených příznaků, měli byste o tom informovat svého lékaře. Rovněž dlouhodobá bezpečnost přípravku Cipralex ve vztahu k dalšímu růstu, dospívání, rozvoji poznání a chování nebyly dosud v této věkové skupině zkoumány.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky

Prosím, informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval/a v poslední době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.

Oznamte svému lékaři, pokud užíváte jakýkoli z následujících přípravků:

  • “Neselektivní inhibitory monoaminooxidázy (IMAO)” obsahující léčivou látku: fenelzin, iproniazid, isokarboxazid, nialamid, tranylcypromin. Pokud jste užíval/a jakýkoli z těchto přípravků je potřeba vyčkat 14 dní než zahájíte léčbu přípravkem Cipralex. Po ukončení léčby přípravkem Cipralex je nutno čekat 7 dní, než je možno zahájit léčbu kterýmkoli z těchto přípravků.
  • “Reverzibilní selektivní inhibitory MAO-A” obsahující moklobemid (užívaný k léčbě deprese).
  • “Ireverzibilní MAO-B inhibitory” obsahující selegilin (užívaný k léčbě Parkinsonovy choroby). Tyto přípravky zvyšují riziko výskytu nežádoucích účinků.
  • Antibakteriální léčivo linezolid.
  • Lithium (užívané k léčbě bipolární afektivní poruchy) a tryptofan.
  • Imipramin a desipramin (užívané k léčbě deprese).
  • Sumatriptan a podobná léčiva (užívaná k léčbě migrény) a tramadol (užívaný k potlačení silné bolesti). Tyto přípravky zvyšují riziko výskytu nežádoucích účinků.
  • Cimetidin a Omeprazol (užívané k léčbě žaludečních vředů), fluvoxamin (antidepresivum) a tiklopidin (užívaný ke snížení rizika výskytu mozkové mrtvice). Tyto přípravky mohou zvýšit hladinu přípravku Cipralex v krvi.
  • Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) – rostlinný přípravek užívaný k léčbě deprese.
  • Kyselina acetylsalicylová a nesteroidní protizánětlivé přípravky (přípravky užívané k tlumení bolesti nebo ředění krve, tzv. antikoagulanty).
  • Warfarin, dipyridamol a fenprokumon (přípravky užívané k ředění krve, tzv. antikoagulanty). Váš lékař pravděpodobně provede při zahájení a ukončení léčby přípravkem Cipralex kontrolu srážlivosti krve, aby se ujistil, že stále užíváte přiměřenou dávku přípravků proti srážení krve.
  • Meflochin (užívaný k léčbě malárie), bupropion (užívaný k léčbě deprese) a tramadol (užívaný k potlačení silné bolesti) z důvodů možného snížení záchvatového prahu.
  • Neuroleptika (přípravky k léčbě schizofrenie, psychózy) z důvodů možného rizika snížení záchvatového prahu, antidepresiva.
  • Flekainid, propafenon a metoprolol (užívané k léčbě kardiovaskulárních chorob); klomipramin a nortriptylin (antidepresiva) a risperidon, thioridazin a haloperidol (antipsychotika). Může být zapotřebí upravit dávkování přípravku Cipralex.

Užití přípravku Cipralex s jídlem a pitím

Cipralex může být užíván společně s jídlem nebo též nalačno (viz oddíl 3 “Jak se Cipralex užívá”).

Ačkoli se při současném užití alkoholu s přípravkem Cipralex nepředpokládá jejich vzájemná interakce, nedoporučuje se požívat alkohol během léčby.

Cipralex v těhotenství a při kojení

Pokud jste těhotná nebo pokud plánujete těhotenství, oznamte to svému lékaři. Neužívejte Cipralex, pokud jste těhotná, jestliže jste nekonzultovala možná rizika a přínos léčby se svým lékařem.

Pokud jste užívala Cipralex během posledního trimestru těhotenství, měla byste vědět, že se u Vašeho novorozence mohou vyskytnou následující příznaky: obtížné dýchání, namodralé zabarvení kůže, záchvaty, změya tělesné teploty, obtížné kojení, zvracení, snížená hladina cukru v krvi, svalová ztuhlost nebo ochablost, zesílení reflexů, třes, nervozita, podrážděnost, letargie, neutišitelný pláč, nespavost či obtíže se spánkem. Pokud se u Vašeho novorozence vyskytne kterýkoli z těchto příznaků, neprodleně vyhledejte Vašeho lékaře.

Pokud je Cipralex užíván během těhotenství, nesmí být náhle vysazen.

Neužívejte Cipralex pokud kojíte, jestliže jste nekonzultovala možná rizika a přínos léčby se svým lékařem.

Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoli lék.

Cipralex a řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Dokud nezjistíte, jak na Vás Cipralex působí, nedoporučuje se řídit dopravní prostředky a obsluhovat stroje.

3. JAK SE CIPRALEX UŽÍVÁ

Užívejte Cipralex přesně dle pokynů Vašeho lékaře. Pokud si nejste jistý/á, jak přípravek užívat, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Dospělí

Cipralex a deprese

Obvyklá dávka přípravku Cipralex proti depresi je 10 mg denně, užitých v jedné dávce. Váš lékař může tuto dávku zvýšit na maximálně 20 mg denně.

Cipralex a panická porucha

Úvodní dávka přípravku Cipralex je 5 mg denně během prvního týdne léčby. Následně se dávka zvyšuje na 10 mg denně. Váš lékař může dávku zvýšit na maximálně 20 mg denně.

Sociální úzkostná porucha

Obvyklá dávka přípravku Cipralex je 10 mg denně, užitých v jedné dávce. Váš lékař může v závislosti na Vašem zdravotním stavu dávku snížit na 5 mg denně nebo zvýšit na maximálně 20 mg denně.

Generalizovaná úzkostná porucha

Obvyklá doporučená dávka přípravku Cipralex je 10 mg denně, užitých v jedné dávce. Váš lékař Vám může dávku zvýšit na maximálně 20 mg denně.

Obsedantně kompulzivní porucha

Obvyklá doporučená dávka přípravku Cipralex je 10 mg denně, užitých v jedné dávce. Váš lékař může dávku zvýšit na maximálně 20 mg denně.

Starší pacienti (nad 65 let)

Obvyklá úvodní dávka přípravku Cipralex je 5 mg denně, užitých v jedné dávce.

Děti a mladiství (do 18 let)

Cipralex by neměl být běžně užíván k léčbě dětí a mladistvých. Více informací viz oddíl 2 “Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete Cipralex užívat”.

Cipralex můžete užívat s jídlem nebo též nalačno. Tablety polkněte a zapijte vodou. Tablety nežvýkejte, protože chutnají hořce.

Pokud je to nezbytné, tablety je možno dělit. Tabletu nejprve položte na rovnou plochu půlicí rýhou nahoru. Poté tabletu rozpulte tlakem ukazováčků k podložce na obou koncích tablety,

Délka léčby

Může trvat několik týdnů, než se začnete cítit lépe. Pokračujte v užívání přípravku Cipralex, přestože potrvá nějakou dobu, než se Váš zdravotní stav zlepší.

Nikdy neměňte dávku bez vědomí Vašeho lékaře.

Pokračujte v užívání přípravku Cipralex přesně dle pokynů Vašeho lékaře. Pokud byste léčbu ukončil/a příliš brzy, může dojít k návratu příznaků Vašeho onemocnění. Léčba by měla trvat nejméně 6 měsíců poté, kdy se již cítíte dobře.

Jestliže jste užil/a více přípravku Cipralex, než jste měl/a

Pokud jste užil/a více přípravku Cipralex, než jste měl/a, vyhledejte svého lékaře nebo navštivte nejbližší pohotovost. Učiňte tak i v případě, že se předávkování neprojevuje žádným zvláštním způsobem. Příznaky předávkování mohou být: závratě, třes, agitovanost, křeče, kóma, nevolnost, zvracení, změna srdečního rytmu, pokles krevního tlaku a změny vodního/minerálního metabolismu. Krabičku/obal přípravku Cipralex vezměte do nemocnice nebo k lékaři s sebou.

Jestliže jste zapomněl/a užít Cipralex

Nezdvojujte následující dávku, abyste nahradil/a vynechanou dávku. Pokud opomenete užít předepsanou dávku a vzpomenete si ještě před spaním, ihned dávku užijte. Další den užijte dávku v obvyklou dobu. Pokud si vzpomenete v noci nebo během dalšího dne, vynechanou dávku nenahrazujte a další dávku užijte v obvyklou dobu.

Jestliže ukončujete léčbu přípravkem Cipralex

Neukončujte léčbu přípravkem Cipralex, aniž by Vám to řekl Váš lékař. Pokud ukončíte léčebnou kúru, doporučuje se vysazovat Cipralex postupným snižováním dávky v období několika týdnů.

Při náhlém přerušení léčby se mohou vyskytnou příznaky z vysazení. Tyto příznaky se vyskytují běžně, pokud ukončujete léčbu přípravkem Cipralex. Riziko výskytu je vyšší, pokud léčba přípravkem Cipralex byla dlouhodobá, užívaná dávka vysoká nebo vysazení proběhlo příliš rychle. Mnozí pacienti shledají, že tyto příznaky jsou mírné a spontánně odezní během dvou týdnů. U některých pacientů mohou být těžší a trvat delší dobu (2-3 měsíce nebo déle). Pokud se u Vás vyskytnou těžké příznaky z vysazení během ukončování léčby přípravku Cipralex, navštivte svého lékaře. Váš lékař Vám může doporučit začít tablety opět užívat a poté je vysazovat mnohem pomaleji.

Příznaky z vysazení jsou: závrať (nestabilita nebo neschopnost udržet rovnováhu), pocity brnění (mravenčení), pocity pálení a pocity elektrických výbojů (méně často), které se mohou objevit i v hlavě; poruchy spánku (živé sny, noční můry, neschopnost usnout), pocity úzkosti, bolesti hlavy, necítíte se dobře (pocit nevolnosti), pocení (včetně nočního pocení), pocity neklidu nebo agitovanosti, třes (chvění), pocity zmatenosti a dezorientovanosti, pocity rozrušení a podrážděnosti, průjem (řídká stolice), zrakové poruchy, třepetání nebo tlučení srdce (palpitace).

Máte-li jakékoli další otázky, týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

4. MOŽNÉ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Podobně jako všechny léky, může mít i Cipralex nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Nežádoucí účinky zpravidla odezní během několika týdnů léčby. Často však mohou být projevem nemoci samotné a v takovém případě postupně vymizí, jakmile se začnete cítit lépe.

Navštivte svého lékaře, pokud se u Vás během léčby vyskytnou následující nežádoucí účinky:

Méně časté (více než u 1 pacienta z 1000 a méně než u 1 pacienta ze 100):

  • Neobvyklé krvácení, včetně krvácení z trávicího traktu.

Vzácné (více než u 1 pacienta z 10 000 a méně než u 1 pacienta z 1000):

  • Pokud se u Vás vyskytnou příznaky: otok kůže, jazyka, rtů nebo otok kdekoliv v obličeji, obtížné dýchání nebo polykání (alergická reakce), vyhledejte neprodleně Vašeho lékaře nebo navštivte nemocnici.
  • Pokud se u Vás vyskytne vysoká horečka, agitovanost, zmatenost, třes a náhlé svalové záškuby, může se jednat o příznaky vzácného serotoninového syndromu. V takovém případě vyhledejte svého lékaře.

Pokud se u Vás vyskytnou následující nežádoucí účinky, měl/a byste ihned navštívit svého lékaře nebo nejbližší nemocnici:

  • Obtížné močení
  • Křeče (záchvaty), viz též oddíl “Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Cipralex je zapotřebí”.
  • Žluté zabarvení kůže a bělma očí, které může být známkou poškození funkce jater/hepatitidy.

Vyjma těchto nežádoucích účinků byly hlášeny následující nežádoucí účinky:

Velmi časté (u více než 1 pacienta z 10):

  • Necítíte se dobře (pocit nevolnosti)

Časté (u více než 1 paceinta ze 100, ale méně než u 1 pacienta z 10):

  • Pocit ucpaného nosu nebo vodnatá rýma (sinusitis)
  • Snížená nebo zvýšená chuť k jídlu
  • Úzkost, neklid, abnormální sny, obtížné usínání, pocity ospalosti, závratě, zívání, třes, bodavé pocity v kůži.
  • Průjem, zácpa, zvracení, sucho v ústech
  • Zvýšená potivost a nadměrné pocení
  • Bolest svalů a kloubů (arthralgie a myalgie)
  • Sexuální poruchy (opožděná ejakulace, poruchy erekce, pokles libida a u žen obtížné dosahování orgasmu).
  • Únava, horečka
  • Zvýšení tělesné hmotnosti.

Méně časté (u více než 1 pacienta z 1000, ale méně než u 1 pacienta ze 100) :

  • Kopřivka, vyrážka, svědění (pruritus)
  • Skřípání zubů, agitovanost, nervozita, záchvaty paniky, stavy zmatenosti
  • Poruchy spánku, poruchy chuti, mdloby (synkopa)
  • Rozšíření zornic (mydriáza), zrakové halucinace, zvonění v uších (tinnitus)
  • Ztráta vlasů a padání vlasů
  • Poševní krvácení
  • Pokles tělesné hmotnosti
  • Zrychlení srdečního rytmu
  • Otoky rukou a nohou
  • Krvácení z nosu.

Vzácné (více než u 1 pacienta z 10 000, ale méně než u 1 pacienta z 1000):

  • Agresivita, odosobnění, halucinace
  • Pomalý srdeční rytmus
  • Sebevražedné a jiné související příhody, viz oddíl “Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Cipralex je zapotřebí”.

U některých pacientů byly též hlášeny (neznámá četnost):

  • Myšlenky na sebepoškození a sebevraždu, viz také bod „Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Cipralex je zapotřebí“.
  • Snížená hladina sodíku v krvi s příznaky: pocity nevolnosti, svalové slabosti a zmatenosti.
  • Závratě při rychlém vstávání (ortostatická hypotenze).
  • Odchylky v jaterních testech (zvýšení jaterních enzymů v krvi).
  • Poruchy hybnosti (mimovolní pohyby svalů).
  • Bolestivá erekce (priapismus)
  • Poruchy krvácení včetně krvácení do kůže a sliznic (ekchymózy) a snížená hladina krevních destiček (trombocytopenie).
  • Náhlý otok kůže a sliznic (angioedém)
  • Zvýšené množství vyloučené moči (nepřiměřená sekrece ADH).
  • Tvorba mléka u žen, které nekojí.
  • Mánie.

Některé další nežádoucí účinky byly pozorovány při léčbě přípravky, které působí podobně jako escitalopram (léčivá látka přípravku Cipralex):

  • Motorický neklid (akatizie)
  • Anorexie.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

5. JAK CIPRALEX UCHOVÁVAT

Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí.

Cipralex nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti uvedené na vnějším obale.

Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce.

Tento léčivý přípravek nevyžaduje žádné zvláštní podmínky uchovávání.

Léčivé přípravky se nesmí vyhazovat do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak máte likvidovat přípravky, které již nepotřebujete. Toto opatření pomáhá chránit životní prostředí.

6. DALŠÍ INFORMACE

Co Cipralex obsahuje

Léčivá látka je escitalopramum. Jedna tableta přípravku Cipralex obsahuje escitalopramum (ve formě escitaloprami oxalas) 5 mg, 10 mg, 15 mg nebo 20 mg

Pomocnými látkami jsou:

Jádro: mikrokrystalická celulosa, koloidní bezvodý oxid křemičitý, mastek, sodná sůl kroskarmelosy a magnesium-stearát.

Potahová vrstva: hypromelosa, makrogol 400 a oxid titaničitý (E 171).

Jak Cipralex vypadá a co obsahuje balení

Cipralex je dodáván jako potahované tablety o síle 5 mg, 10 mg, 15 mg a 20 mg. Popis tablet následuje níže:

5 mg: kulaté, bílé potahované tablety, na jedné straně označené písmeny „EK“.

10 mg: oválné, bílé potahované tablety s půlicí rýhou, na jedné straně označené

písmeny „E“ a „L“ po obou stranách rýhy.

15 mg: oválné, bílé potahované tablety s půlicí rýhou, na jedné straně označené písmeny „E“ a „M“ po obou stranách rýhy.

20 mg: oválné, bílé potahované tablety s půlicí rýhou, na jedné straně označené písmeny „E“ a „N“ po obou stranách rýhy.

Cipralex je dostupný v následujících baleních:

Blistr (transparentní) v papírové brabičce

5, 10, 15 a 20 mg: 14, 28, 56 a 98 tablet

Blistr (bílý) v papírové brabičce

5, 10, 15 a 20 mg: 14, 20, 28, 50, 100 a 200 tablet

Polypropylénový kontejner

15 a 20 mg: 100 tablet

5 a 10 mg: 100 a 200 tablet

Jednotkové balení

5, 10, 15 a 20 mg: 49x1, 56x1, 98x1, 100x1 a 500x1 tableta

Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce

H. Lundbeck A/S

Ottiliavej 9

DK-2500 Valby

Dánsko

Tato informace byla naposledy schválena 23.7.2008

Zdroj: Cipralex - informace pro pacienty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP