Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MUZE SE KOPRIVOVY CAJ PŘI LÉKU WARFARIN

OBSAH

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UŽÍVÁNÍ MARIHUANY, JAKÝ TO MŮŽE MÍT NA LÉČBU VLIV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Cetl.

Dobrý den užívám Warfarin a chtěl bych vědět jestli účinek marihuany THC má vliv na působení léku Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Marihuana může zvýšit antikoagulační účinek warfarinu inhibicí jeho metabolismu. Při současném kouření marihuany a užívání warfarinu může docházet ke krvácení z nosu a zvýšenému výskytu modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVOVÝ SAMPON RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel GITA JUHANAKOVA.

Dobrý den,jakou zivotnost ma koprivový sampon.Jak poznam,ze uz je prosli,kdyz si jich v lete udelam vice do zasoby na zimu?Dekuju za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Starý Kopřivový šampon se zakalí a změní svojí vůni.

Zdroj: diskuze Koprivový sampon recept

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Chci se zeptat jestli mužu pít zelený čaj když beru warfarin popřípadě jaký čaj mužu pít děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastimil.

užívám valfarin 1tobolku denně mohu občas pít kopřivový čaj ?
děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Lék Warfarin

Warfarin, často nesprávně označovaný jako Varfarin, je jeden z léků, který zabraňuje krvi, aby se srážela. Podobně funguje jed na krysy, který způsobí kryse vnitřní krvácení a ta zemře. Warfarin byl zprvu vyvinut a používán právě jako jed na hlodavce. Medikament za určitých okolností působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí.

Účinná látka Warfarinu zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitamínu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku tak může dojít ke krvácení. Proto je důležité užívat Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi UZIVAM WARFARIN MOHU ANANAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada tinglova.

dobry den co muzu za ovoce vcetne ananasu konzunovat pri uzivani leku warfarin a leku na cukrovku dekuji tinglova milada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Uzivam warfarin mohu ananas

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem FUROLIN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Začla jsem brát furolin na zánět močových cest.....beru ještě warfarin.....a jak člověk lítá po doktorech...jeden řekne berte warfarin....druhý řekne neberte warfarin.....nemáte někdo zkušenost s kombinací tohoto léku?.....už opravdu nevím, co si mám o lékařích myslet ....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Furolin obsahují účinnou látku Nitrofurantoin a ta nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Furolin lze bez obav užívat společně s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A K2 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Kollnerová.

Mockrát děkuji za odpověď.
A tedy využiji ještě k jedné otázce, jak je to s K2 a Warfarinem. Jak to laicky chápu, K2 posiluje stěny cév,které Warfarin naopak oslabuje a tenčí ? A hrozí tedy větší riziko infarktu apod. ? Je tedy vhodné užívat u Warfarinu tento vitamín?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užíváte-li Warfarin, tak byste neměla používat žádnou formu doplňků vitamínu K2, jinak by to mohlo neutralizovat účinek léku Warfarin. Pokud budete často chodit na sluníčko, tak získáte přirozenou cestou vitamín D a pak již nepotřebujete doplňovat vitamín K2.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křemelina

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JABLEČNÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaklin.

Krásný večer,,Prosím,mohu při Warfarinu užívat i jablečný ocet?? Za odpověď děkuji..JK.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jablečný ocet mírně podporuje srážlivost krve. Znamená to tedy, že ocet může oslabovat účinky léku Warfarin. Když octa použijete jen lžičku na ochucení, tak nemusíte mít obavy s kontraindikací. Když ocet budete pít, například ředěný vodou, tak by to mělo účinek jako kdybyste přerušila léčbu Warfarinem.

Zdroj: diskuze Warfarin a Jablečný ocet

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
po dvou plicních emboliích už musím Warfarin užívat doživotně.
Nikde jsem tu nečetla dotaz na fíky. Jak je to prosím s užíváním léku a těmito plody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je třeba udržovat sále stejný příjem vitamínu K každý den. Pro ženy je tato hranice na úrovni 90 mikrogramů vitamínu K a pro muže 120 mg. Fíky patří mezi potraviny s průměrným obsahem vitamínu K. 100 gramů čerstvých fíků obsahuje 5 mg vitamínu K, ale 100 gramů sušených fíků má vitamínu K 16 mg. Fíky můžete bez obav konzumovat, i když užíváte Warfarin, ale v případě sušených je třeba hlídat jejich množství, aby vám to nerozkolísalo váš vyvážený jídelníček, který si určitě při této léčbě držíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Citrusové plody a Warfarin

Velkým nepřítelem léků je grep, nežádoucí účinky mají ovšem všechny citrusové plody. Platí přitom jednoduché pravidlo, že čím větší plod, tím vyšší účinek na léky má. A jak je to s Warfarinem? Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Toto zjištění ukazuje, že ovocné šťávy mohou nepříznivě ovlivňovat účinky i jiných léků. Z tohoto důvodu by lékaři předepisující Warfarin měli pacienty vždy upozornit na konzumaci citrusových plodů a sledovat u svých pacientů mezinárodní normalizovaný poměr (INR) častěji. Preventivním opatřením u pacientů užívajících Warfarin je podstoupit INR měření asi 2 až 7 dní po zahájení nebo změně jakékoliv bylinné léčby. Při užívání Warfarinu je také možná interakce s brusinkovým džusem.

Citrusové plody konzumované opravdu v malém množství při užívání Warfarinu nevadí. Doporučuje se však nezapíjet lék Warfarin džusy z citrusů. Léky je lépe zapíjet čistou vodou.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VÍCE LÉKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobrý den,
mám dotaz. Přítel užívá warfarin a zároveň začal užívat arginmax. Snižuje se tím účinek warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně k Warfarinu není vhodné užívat žádné doplňky ovlivňující biochemické procesy v těle. U Arginmaxu zjevně nehrozí žádné riziko při společném užívání Warfarinu, ale konečné rozhodnutí, zda užívat nebo neužívat, musí dát ošetřující lékař, který předepisuje Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání více léků

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a česnek

Česnek má schopnost inhibovat shlukování krevních destiček. Tato vlastnost může zvětšit riziko zvýšené krvácivosti. Pacienti užívající Warfarin by se tedy měli vyhnout užívání jakéhokoli extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Zelená zelenina při užívání Xarelta

Lék Xarelto neinteraguje s vitamínem K jako Warfarin. To znamená, že si můžete vychutnat listovou zeleninu a další potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, kdykoli budete chtít – aniž by to narušovalo vaši léčbu.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Warfarin a Paralen

Paracetamol, což je účinná látka Paralenu, lze při souběžné léčbě s Warfarinem bez obav použít. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP