Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FÁZE

OBSAH

Fáze

Za menstruační cyklus se označují cyklické změny děložní sliznice. Tyto změny jsou přísně závislé na hladině různých pohlavních hormonů. Délka cyklu je zhruba 21–35 dní, hodnoty se mohou individuálně lišit (průměrně jde o 28 dní). Menstruační cyklus začíná v pubertě přibližně mezi 8. a 13. rokem a končí v období menopauzy. Nejčastěji se uvádějí 4, eventuálně 5 fází:

  • Proliferační fáze – trvá přibližně od 5. do 14. dne cyklu a navazuje na předchozí menstruační fázi. Probíhá pod stimulací estrogeny. Dochází k obnově děložní sliznice, růstu slizničního epitelu a k vývoji děložních žlázek.
  • Ovulační fáze – navazuje na proliferační fázi a trvá od 15. do 28. (27.) dne cyklu. Během ní dochází vlivem progesteronu (produkovaného žlutým tělískem) k bohaté sekreci děložních žlázek. Děložní sliznice je nyní bohatě prosycena živinami a připravena přijmout oplozené vajíčko.
  • Ischemická fáze – probíhá 28. den cyklu, kdy vlivem poklesu hladiny progesteronu (žluté tělísko zaniká) dochází ke kontrakci arterií děložní sliznice, která tak přestane být zásobena krví (ischémie).
  • Menstruační fáze – trvá v průměru 5 dní a navazuje na ischemickou fázi. Během ní se odlučují krví nedostatečně zásobené buňky sliznice a spolu s určitým množstvím krve opouštějí organismus ženy.

Zdroj: Menses

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Geloren pro psy obsahuje kyselinu hyaluronovou, glukosamin, chondoitin a kolagen. Všechny tyto látky zvíře normálně přijímá stravou založenou na mase. Když budete takto mladému psovi podávat geloren pro psy, tak mu tím spestříte pamlskový plán, ale v tomto věku mu nijak zvlášť nepomůžete. Tedy v případě, že používáte kvalitní krmivo. Někdy chovatel koupí velmi levně v akci krmení pro psy, ale to většinou obsahuje především bobtnající směsi, které pejska nasytí, ale nevyživí. Známkou jsou pak objemné výkaly a nemocný pejsek. Geloren pro psy má smysl jako výrazné preventivní opatření od tří let.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

My jsme jako prevenci ve štěněčím věku užívali arthronis fáze 2. Tablety mají sýrovou příchuť a moc chutnaly.

Zdroj: diskuze Jaká kloubní výživa pro štěně?

Výskyt spánkové obrny

Spánková obrna se obvykle vyskytuje v jednom ze dvou časů. Může se objevit při usínání (hypnotická, predormitální) nebo při probouzení (hypnopompická, postdormitální).

Hypnotická spánková obrna

Hypnotická spánková obrna se vyskytuje při usínání, kdy se tělo pomalu uvolňuje. Během spánku nastává i útlum vědomí, takže si jí jedinec nevšimne, ale když se objeví při usínání, člověk si uvědomí, že se najednou nemůže hýbat a mluvit.

Hypnopompická spánková obrna

Během spánku dochází ke střídání REM (rychlý pohyb očí) a NREM (pomalý pohyb očí) fází. Cyklus REM a NREM trvá asi po dobu 90 minut. NREM spánek nastává dříve a zabírá 75 % doby celkového spánku. Během NREM spánku je tělo uvolněné a regeneruje (uvolňuje se). Ke konci NREM fáze se spánek přesouvá do REM fáze. REM fáze se projevuje rychlejším pohybem očí a výskytem snů, během tohoto stavu je zbytek těla naprosto uvolněný. Při REM fázi můžete mluvit nebo se pohybovat.

Spánková obrna se vykytuje u 4 pacientů z 10. Obvykle si jí povšimnete až v dospívání. Mohou jí mít jak ženy, tak i muži, může být dědičná. Mezi další faktory způsobující spánkovou obrnu patří:

  • nedostatek spánku;
  • plánovaný spánek;
  • psychické stavy (stres, bipolární poruchy);
  • spaní na zádech;
  • jiné problémy se spánkem (narkolepsie, noční křeče v nohách);
  • užívání léků;
  • zneužívání návykových látek.

Zdroj: Spánková obrna

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBA JABLONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Albert Langer.

Dobrý den,
již 5 let bojuji marně s touto chorobou jabloní. Nemoc se stale rozšiřuje a neustupuje. Prosím, víte, o jakou nemoc se jedná a jak s ní bojovat? Děkuji za rady!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o houbové onemocnění strupovitost jabloní. Účinný přípravek je ZATO 50WG. Postřik se provádí v období od fáze růžového poupěte (před květem) až do 2 týdnů po odkvětu pravidelně v intervalu cca 14 dní.

Zdroj: diskuze Choroba jabloní

K čemu je lék Otivet

Lék Otivet se používá k čištění zevního zvukovodu psa nebo kočky. Přípravek rozpouští maz a nečistoty, čímž eliminuje počet bakterií a kvasinek ve zvukovodu. Jeho účinky jsou protizánětlivé, zvláčňují sliznici zvukovodu, nevysušují.

Kvalitní přípravek by měl působit v následujících na sebe navazujících etapách:

1. Fáze čištění a odstraňování nežádoucího materiálu:

  • změna pH na mírně kyselé – Otivet obsahuje kyselinu mléčnou
  • rozpouštění ušního mazu – Otivet obsahuje propylenglykol
  • keratololytický, hydratační efekt a podpora hojení – Otivet obsahuje allantoin
  • protisvědivý účinek – Otivet obsahuje pupalkový olej (eikosanoidy)
2. Fáze dezinfekční: Otivet obsahuje chlorhexidin

3. Fáze obnovy přirozené funkce (fáze hojení):

  • zajištění optimální hydratace kůže – Otivet obsahuje minerální olej a kyselinu mléčnou
  • efekt keratoplastický, rychlejší obnova epidermis – Otivet obsahuje allantoin a propylenglykol

Zdroj: Otivet

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, včera jsem si vzala 6 tablet chlorella organic a došlo u mě k šílené reakci (opravdu silný průjem a intenzivní zvracení,které přešlo až acidonemické fáze ?!?!?). Vše trvalo asi 4h. Je to možné ? Případně, zda je tedy pro mě vhodné ji užívat???
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjem je normální účinek chlorelly, ale zvracení takové intezity svědčí spíše na předávkování. Zkuste snížit počet tablet na polovinu a v detoxikaci pokračujte. Podobná předávkování se stávají, když koupíte tablety s opravdovou chlorellou a dávkujete je jako předchozí, které nebyly tak kvalitní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

Příznaky předávkování paracetamolem

Otrava se projeví nevolností, zvracením, bolestmi břicha, podchlazením, bolestmi hlavy, nespavostí, závratěmi, poruchou vědomí. Může dojít k bezvědomí, někdy i náhlému. Postižení mají nízký tlak, může u nich nastat zástava dechu, otok plic a mozku.

Intoxikace paracetamolem

1. fáze

  • pocení;
  • nechutenství;
  • ospalost;
  • nevolnost pocit na zvracení a zvracení.

2. fáze

  • dochází k přechodnému subjektivnímu zlepšení, tato fáze obvykle končí po 24–48 hodinách od požití.

3. fáze

  • opětovné zhoršení celkového klinického stavu, příznaky shodné s projevy jako v 1. fázi;
  • bolesti břicha v pravém podžebří;
  • někdy i bolesti v bedrech;
  • snížení produkce moči.

4. fáze

  • nastává 5–10 dní po požití;
  • stupňují se projevy selhání jater, eventuálně i selhání ledvin;
  • žluté zabarvení kůže (ikterus);
  • zmatenost;
  • letargie;
  • spavost;
  • kvantitativní a kvalitativní poruchy vědomí;
  • kóma;
  • krvácivé projevy – především krvácení do zažívacího traktu;
  • ke smrti dochází asi 7.–10. den po požití.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Diskuze

V diskuzi PITYRIAZA LICHENOIDES ACUTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka V..

Dobrý den, náhodou jsem objevila tento obsáhlý a užitečný článek o pityriaze. Já mám bohužel cca 5 týdnů z excize diagnostikovanou p. lichenoides acuta. Nedaří se mi najít žádné informace, co dělat/nedělat, jestli se vyléčí, co dělat, aby nepřešla do chronické fáze atd. Nemáte někdo prosím zkušenosti nebo informace? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pityriaza lichenoides acuta

Fáze otravy

  • časné příznaky − nauzea, zvracení;
  • latentní doba – typická je latence od požití cca 2−3 dny;
  • hepatorenální stadium – příznaky selhání jater a ledvin, encefalopatie, vzestup protrombinového času, metabolická acidóza, smrt.

Zdroj: Otrava paracetamolem

Diskuze

V diskuzi ČESNEK CITRON ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den.
Využívat v několika fázích celou vyrobenou várku a přerušit.Nebo dvě fáze a opakovat 2x ročně. Jaký je prosím rozdíl v receptu:4 citrony, 4 stroužky česneku,kousek zázvoru. Vše rozmixovat,přidat 2L studené vody, přivést do varu a odstavit.Scedit přes plátno. Užívat malou skleničku denně na lačno. Tento recept byl také na internetu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Nevarit, česnek citron zázvor med každé ráno s teplou vodou jako elixír života jasné,!

Zdroj: diskuze Česnek citron zázvor

Co je to trénink GVT

Základním principem tréninku GVT je vykonat 10 sérií jednoho základního cviku na partii, a to s konstantní váhou pro daný cvik. Rozcvičovací série se nepočítají. GVT je objemový trénink, jehož princip spočívá v tom, že vykonáte 10 sérií po 10 opakováních jednoho základního cviku na jednu svalovou partii, a to se stejnou vahou pro všech 10 sérií. Tato váha by měla být okolo 45–60 % vaší maximální váhy pro jedno opakování. Pokud neznáte svoji maximální váhu, použijte váhu, se kterou jste schopni provést 20 regulérních opakování. Je důležité cvičit pouze základní cviky. GVT se skládá ze dvou 6týdenních fází, celý cyklus pak trvá okolo 15 týdnů, kdy je mezi jednotlivé fáze zařazena odpočinková fáze trvající zpravidla 3 až 4 týdny. Jelikož se cvičí jeden cvik na partii, vynechává se roznožování, dokonce i výpady.

Zdroj: Trénink GVT

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den rád bych se zeptal zda jde o alergii nebo Svrab ? Předem děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie to nevypadá na svrab. V takto rozsáhlém stádiu by svrab na pokožce způsobil rozškrábané boláky z nočního svědění. Vaše příznaky vypadají jako rané fáze po napadení svrabem. S jistotou by to samozřejmě potvrdilo vyšetření pod mikroskopem. Tak jako tak to bude potřebovat léčbu. Zajděte za svým praktickým lékařem a zeptejte se ho na mast Flucinar. Mohla by pomoct, ale potřebujete na ni lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Tři fáze cvičení

Warm-up

Tato fáze cvičení umožňuje přechod z klidu do činnosti. Tento druh cvičení zmírňuje stres, který je kladen na srdce a svaly. Zároveň pomáhá s optimalizací dýchání, srdeční frekvence a tělesné teploty. Přispívá ke zlepšení flexibility a snížení bolesti svalů.

Warm-up představuje:

  • protahovací cvičení;
  • rozsah pohybové aktivity;
  • nízkou intenzitu při výkonnosti (chůze v klidovém tempu).

Pro dosažení nejlepšího účinku na svaly a kardiovaskulární systém by měla být výdrž u těchto cvičení alespoň 5 minut.

Kondiční fáze

Tato fáze následuje po warm-upu a znamená v podstatě cvičení samo. Pro nejlepší výsledky si zapamatujte tři následující body kondiční fáze:

  • frekvence – jak často budeme cvičit, kolikrát v týdnu;
  • intenzita – jak silná by měla být, aby došlo ke zvýšení tepové frekvence a dýchání;
  • trvání – jak dlouho budeme cvičení vykonávat – doporučuje se 30 až 40 minut nepřetržitého cvičení.

Pro začátečníky se doporučuje kratší cvičení, které by mělo trvat 15 minut. Opakování by mělo být každý druhý den. U pokročilejších je vhodné cvičit 30 až 40 minut. Při cvičení by měly být zapojeny velké svalové skupiny. Pro zapojení velkých svalových skupin se doporučují tyto aktivity:

  • chůze;
  • plavání;
  • cyklistika.

Regenerace/kompenzace

Regenerace umožňuje tělu, aby se zotavilo z předešlých fází. Srdeční frekvence a krevní tlak se vrátí do klidových hodnot. Při regeneraci by se nemělo sedět a nic nedělat. Doporučuje se uvolnění a lehké protažení či strečink. Náhlé sednutí či lehnutí může způsobit závratě, točení hlavy nebo menší srdeční slabost.

Při regeneraci by mělo dojít:

  • k pomalému snížení intenzity cvičení;
  • k protažení.

Zdroj: Zdravý pohyb

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý večer.Mám dotaz ohledně podezření na svrab.Před třemi týdny mi především na stehnech,dále pak na lýtkách vyskákala ,,kopřivka".Opravdu jako když člověk spadne do kopřiv.Hodně jsem si to rozškrábala až jsem měla z toho pupínky a modřiny.Kožní lékařka říkala,že je to buď potravinová alergie,ale že by to mohl být i svrab..
Po cca týdenní léčbě belodermem se vše uzdravilo a nic jsem necítila.
Bohužel po třech týdnech od propuknutí,zase začínají vyskakovat pupínky a svědění.
Vypadá to na ,,další fáze" svrabu?
Mockrát děkuji a přeji hezké dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Emo, u Vás se nejedná o svrab! Vaše kopřivka je nějaká forma dermatitidy. Vřele doporučuji vrátit se k léčbě Belodermem a pak začít zkoumat příčiny této dermatitidy. Jejím spouštěčem může být prací prášek, silonky, pleťové mléko, koupele, nebo také něco ve Vaší stravě, na co byste mohla být takto alergická. Pokud Vám nedokáže Váš dermatolog určit příčinu, tak doporučuji navštívit alergoologa. V každém případě mějte Beloderm v domácích zásobách a vždy, když se objeví nový výskyt, tak okamžitě zahajte léčbu, aby se to nezvětšovalo a tím i více nesvědilo. Zdržte se rozškrábání - urychlíte tím vymizení své dermatitidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab?

Schůdková metoda

Znamená delší proces odbourávání podkožního tuku. Účinky schůdkové metody se projeví na zlepšení života a zdraví. Schůdková metoda je složena ze 3 fází:

  1. fáze: 28denní detoxikace
  2. fáze: Semafor
  3. fáze: Udržování hmotnosti 5 : 2

Fáze 1

Fáze 1: začíná se 28denní detoxikací podle přesně stanoveného jídelníčku. Při 28denní detoxikaci se tělo zbaví překyselení a škodlivin. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Tělo je zdravější po kompletní očistě, oddálí se riziko cukrovky, zmenší se riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po detoxikaci tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře. 28denní detoxikaci můžete zopakovat i dvakrát po sobě. Poté byste získanou změnu měli udržet tříměsíčním semaforovým stravováním.

Zde je odkaz na článek, který se tímto zaobírá více: 28 denní detoxikační dieta.

Fáze

Fáze 2: 3 měsíce se stravujete podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinné a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a je neutrální, není možné je kombinovat s bílkovinným jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize je označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinným jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte sladkost po kompletním obědě, jak je zažitým zvykem. Po této konzumaci následuje stav ospalosti, překyseleného žaludku a následného hladu po něčem sladkém.

Tyto dvě fáze se opakují, dokud nedojde k požadované hmotnosti.

Fáze

Fáze 3: Udržení požadované váhy v poměru 5 : 2. Pět dní v týdnu se stravujete podle semaforu a dva dny v týdnu si můžete dát to, na co máte chuť. V dalších pěti dnech tělo toxiny přijaté v těchto dvou dnech odbourá. Tento systém stravování nevytváří tlak na vaši psychiku.

Zdroj: Dietní plán podle Mačingové

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE - ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Zdravím, mám hodně dlouho brýle a opravdu hodně řeším co do budoucna, protože zrak se mi zhoršuje mílovými kroky. Momentálně jsem se dostal do fáze, kdy jsem na 100% přesvědčen, že operace očí je nezbytná, abych se brýlí zbavil definitivně. Kontaktoval jsem Oční kliniku Horní Počernice, zatím čistě ze zvědavosti, ale vše co mi řekli a nabídli se mi zatím moc líbí, kdyby náhodou s klinikou touto nebo jinou měl někdo zkušenosti na laserovou operaci, budu rád. Hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bartoš.

Já jsem nikdy na zdraví nešetřil a s přibývajícím věkem mi bylo jasný, že se zrakem to rozhodně nebudu mít lehké, takže jsem si po debatě a úvaze vybral kliniku Horní Počernice kde mi oči odoperovali a jsem se vším velice spokojen, takže bych klidně doporučil.

Zdroj: diskuze Oční klinika Horní Počernice - zkušenosti

Zvýšená teplota před menstruací

Ženské tělo je poměrně složitý organismus. Během menstruačního cyklu je žena vystavena působení proměnlivých hladin hormonů, jejichž spolupůsobení je odpovědné za důležité procesy, jako je dozrávání vajíček, jejich uvolnění z vaječníků, růst děložní sliznice, příchod menstruace a další. Většina těchto procesů se děje víceméně skrytě (což se samozřejmě netýká příchodu menstruace, který se dá těžko přehlédnout), měření bazální teploty je však metodou, která ženám zprostředkovává pohled do vlastního těla, umožňuje jim zmapovat menstruační cyklus, určit plodné a neplodné dny a stanovit termín příští menstruace. Měření bazální teploty je poměrně přesná metoda, ať už se snažíte otěhotnět, nebo se naopak otěhotnění pokoušíte vyhnout.

Bazální teplota je nejnižší teplota, jíž tělo dosahuje v klidu. Každý člověk má danou určitou hladinu teplot, od které se měření odvíjí. U ženy je tato hladina ovlivňována dvěma skupinami hormonů – estrogeny a gestageny.

Základním principem, na kterém funguje metoda měření bazální teploty, je rozdělení menstruačního cyklu na dvě fáze: první se nazývá folikulární a během ní naměříme teploty nižší a druhá se nazývá luteální a při ní naměříme teploty vyšší.

Obě fáze od sebe dělí ovulace. Ovulací nazýváme krátký okamžik uvolnění vajíčka z vaječníku, které pak putuje vejcovodem, kde se může setkat se spermií. Všeobecným mýtem je domněnka, že k ovulaci dochází v polovině cyklu.

Během folikulární fáze, což je fáze od počátku menstruace do ovulace, jsou produkovány hormony ze skupiny estrogenů. K tomuto dochází zejména v dozrávajících Graafových folikulech ve vaječníkách (odtud plyne název této fáze) a tyto hormony snižují bazální teplotu, proto je tato fáze známá také jako období nižších teplot. 1–2 dny před ovulací dosahují estrogeny své maximální hodnoty, což se může (ale také vůbec nemusí) projevit poklesem teploty. Délka folikulární fáze je rozmanitá, může trvat 11 dnů, 21 dnů, ale jsou i případy, kdy ovulace nastává velice brzy po menstruaci a folikulární fáze tak trvá třeba jen 5–7 dní, každopádně se jedná o případy značně ojedinělé, podobně jako folikulární fáze trvající 30, 40, nebo dokonce i 50 a více dní.

Po ovulaci nastává luteální fáze, která trvá až do příchodu menstruace a je charakterizována vzestupem teploty, proto je to také období vyšších teplot. Za tento vzestup mohou hormony ze skupiny gestagenů, a to zejména progesteron, který je produkován hlavně žlutým tělískem (žluté tělísko neboli corpus luteum – odtud název této fáze), které vzniká z prasklého Graafova folikulu po ovulaci. Platí pravidlo, které říká, že ovulaci lze považovat za proběhnuvší, pokud je bazální teplota alespoň 3 po sobě jdoucí dny vyšší než v 6 předcházejících dnech. Za den, kdy proběhla ovulace, se považuje poslední den nízkých teplot.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

prosím o sdělení zda se ještě vyrábí triamcinolon tinktura. Protože můj obvodní lékař ho již delší dobu nemá. Bylo mně řečeno , že se asi nevyrábí .Je to lék který mi jako jediný pomáhá . Nevím čím bych ho měla nahradit. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Triamcinolon k zevnímu použití je dlouhodobě k dostání jen jako mast nebo jako emulze. Tinktuře se nejvíce blíží kožní emulze, což je hustá bělavá emulze, příjemné vůně, mísitelná s vodou. Používá se na akutní i vysoce svědivé alergické záněty kůže neinfekčního původu, pokud nejsou ve stádiu mokvání nebo tvorby krust. Dále se používá na akutní fáze některých druhů ekzémů, dermatitidy, zánětlivé kožní projevy ve vlasaté části hlavy nebo na ochlupených místech těla. Emulze triamcinolonu taktéž pomáhá na zánět zevního zvukovodu při neporušeném ušním bubínku. Kožní emulze triamcinolon je běžně k dostání v lékárně na lékařský předpis a je bez doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze K čemu je triancinolon

Jídelníček

Jídelníček fáze LOW CARB

  • Snídaně: vejce, kousek zeleniny
  • Svačina I: proteinový přípravek, arašídové máslo
  • Oběd: hovězí maso, kousek zeleniny
  • Svačina II: proteinový nápoj (více než 80 % bílkovin), arašídové máslo
  • Večeře: hovězí maso nebo krůta
  • Večeře II: kaseinový protein, avokádo

Jídelníček fáze CARB UP

  • Snídaně: ovesná kaše, proteinový nápoj
  • Svačina I: celozrnné pečivo, těstoviny, vaječné bílky
  • Oběd: kuřecí nebo krůtí maso, rýže
  • Svačina II: ovesné placky
  • Večeře: těstoviny a kuřecí maso
  • Večeře II: kaseinový protein

Mějte na paměti, že diety jsou pouze krátkodobým řešením potíží s nadváhou. Po jejich skončení a návratu k běžnému jídelníčku se tělo může vlivem jo-jo efektu dostat na svou původní, mnohdy dokonce ještě vyšší hmotnost. Pravidla zdravého stravování jsou přitom vcelku jednoduchá a nemusíte ani hladovět. Při redukci tukové tkáně se zkuste vyvarovat zjednodušeným „zaručeným“ řešením a věřte, že zdravé myšlení, zdravý přístup k pohybu, rozumné stravování a především dostatečná regenerace jsou tou správnou cestou k vašemu cíli.

Zdroj: Cyklická ketogenní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PYTLKY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Matějíčová.

Dobrý den!
Moji mamince , které je 81 roků se objevily pod očima velké vodové pytliky. Můžete mi prosím poradit co je příčino a jak se jich zbavit? Děkuji Vám předem za radu a jsem s pozdravem.
Radoslava Matějíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S postupem věku tělo již nefunguje tak dobře jako dřív. V takto pokročilém věku je možné, že došlo ke změně ve funkčnosti jater, která se obvykle projevují okolo očí. Určitě nejlépe pro svou maminku uděláte, když ji vezmete na vyšetření na gerontologii. Zde jsou specialisté připraveni pomoci lidem se stářím. Zejména mají zkušenosti s chováním a projevy lidského těla v období vrcholné fáze lidského života. V tomto věku již raději neexperimentujte s radami z internetu a raději vsaďte na jistotu, protože by pak už nemusel být čas na případné nápravy neúspěšných řešení. Oddělení se jmenuje gerontologie a lékař se nazývá gerontolog nebo gerontoložka. Obvykle tato oddělení bývají v krajských městech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové pytlky pod očima

Držitel registrace

SERVIER, s.r.o., je francouzská originální farmaceutická společnost. Prodává léky pro léčbu hypertenze, anginy pectoris, diabetu, deprese, žilní nedostatečnosti, respiračních onemocnění, osteoporózy a ischemické choroby srdeční. Všechny léky pocházejí z vlastního výzkumu a vývoje. Zastoupení firmy SERVIER v České republice zahájilo svou činnost v říjnu roku 1994. Za 19 let působení na farmaceutickém trhu společnost vytvořila mnohá partnerství a vybudovala si pevné postavení v oblasti kardiologie, diabetologie, interní medicíny, psychiatrie i angiologie. Tyto léky užívá více než 800 000 pacientů v České republice. V roce 1998 SERVIER v České republice založil Výzkumné centrum pro terapeutický výzkum (International Centre for Therapeutic Research – I.C.T.R.), Oddělení pro Českou a Slovenskou republiku, se sídlem v Praze. Cílem I.C.T.R. je organizování klinických studií v souladu se správnou klinickou praxí (GCP) a místními zákony. Podílí se na klinickém hodnocení nových léků ve fázi I–II–III, nových indikací již registrovaných léků – fáze II–III, dále na registračních studiích a podporuje také klinické hodnocení IV. fáze. V roce 2012 se SERVIER zařadil mezi sedm nejvýznamnějších farmaceutických společností v České republice s více než 3% podílem na trhu v obratu. Dlouhodobě patří k nejdynamičtějším firmám na českém farmaceutickém trhu.

Zdroj: Prestarium Neo Combi

Cyklická ketogenní dieta po dnech

  • Pondělí: fáze low carb
  • Úterý: fáze low carb
  • Středa: fáze low carb
  • Čtvrtek: fáze low carb
  • Pátek: fáze low carb
  • Sobota: fáze carb up
  • Neděle: fáze carb up

Fáze LOW CARB je charakteristická nízkým, respektive nulovým příjmem sacharidů. Její délka je naplánovaná na 5 dní v týdnu, mohou to být jak tréninkové, tak netréninkové dny. V těchto dnech se budete snažit o vyčerpání veškerého glykogenu a dostání se do fáze ketózy. Jak již bylo řečeno výše, ketóza je stav, kdy jsou jako energetické zdroje využívány produkty metabolismu tuků, tedy ketony, které se tak stávají významným zdrojem energie pro pracující mozek, svaly a orgány. K vyčerpání glykogenových rezerv dojde cca po 2–3 dnech, nejpozději ve čtvrtém dni tedy můžete očekávat stav ketózy. Strava v ketonických dnech je poměrně jednoduchá. Konzumujte bílkoviny a tuky ve vyváženém poměru a vyvarujte se sacharidům. Hledejte i skryté sacharidy a nepřijímejte více než 40 g sacharidů za den. Čím méně, tím lépe. Stejně jako každá dieta i cyklická ketogenní dieta počítá s deficitním příjmem energie, sice tedy můžete konzumovat tučnější potraviny, avšak dbejte na to, abyste nepřekračovali svůj denní energetický výdej. V cyklické ketogenní dietě se vyplatí konzumovat pouze 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Přebytek bílkovin by se zbytečně mohl využít na tvorbu sacharidů (glukoneogeneze), což je stav, který je pro CKD naprosto nežádoucí. Mnoho sportovců si myslí, že v této dietě mohou konzumovat uzeniny, sýry, slaninu a podobně. Ne, i při této dietě myslete na to, že jste stále „na dietě“. Konzumujte kvalitní bílkoviny a nenasycené tuky a oleje, a pouze malou část tuků nasycených. Ketony působí na náš organismus toxicky a jejich vysoká koncentrace může vyústit až ke ketoacidóze. Pro jejich odplavení je tedy nutné konzumovat dostatek vitamínů (zejména rozpustných ve vodě) a antioxidantů, společně s vyšším příjmem tekutin.

Fáze CARB UP je opakem předchozí fáze, kdy se konzumovaly výhradně tuk a bílkoviny. V této fázi bude cílem obnovit glykogenové rezervy a připravit tak organismus na další dny, kdy bude zaplaveno ketony. V těchto dnech se můžete vyloženě naplnit sacharidy takzvaně „co to dá“. Právě fáze CARB UP odstraňuje negativní vliv cyklické ketogenní diety na schopnost podávat submaximální silové výkony v tréninku. Ve dnech se zvýšeným příjmem sacharidů se pokoušejte konzumovat pouze minimum tuku, stejně tak omezte bílkoviny na 1,5 g/kg tělesné hmotnosti. Volte tedy potraviny dietní s vyšším obsahem sacharidů.

Celková dieta je vhodná k držení po dobu 4–6 týdnů, po jejím ukončení postupně přidávejte sacharidy do svého jídelníčku. Začněte na 2 g/kg. Pokud ještě nejste spokojeni se svou postavou, přestupte pozvolna na sacharidové vlny. Nevýhodou této diety je její poměrně dost jednostranné zaměření, takže není vhodné ji dodržovat dlouhodobě. Doporučuje se proto především v situacích krátkodobých, kdy potřebujeme rychle shodit co nejvíc tuku. Máte-li sedavé zaměstnání a nejste sportovně založeni, nebudou pro vás například dva týdny klasické ketogenní diety nijak ohrožující. Jiná situace ale nastává v případech, kdy vaše tělo požaduje dodání potřebné energie, aby bylo schopno fyzického výkonu. Přesněji řečeno, jste-li aktivními sportovci a věnujete se pravidelně náročnému tréninku, nemůžete si zkrátka dovolit vyřadit sacharidy z jídelníčku úplně. Výsledkem by totiž byl výrazný úbytek sil a snížení výkonu.

Zdroj: Cyklická ketogenní dieta

Syfilis

Syfilis je pohlavně přenosná infekce způsobená bakterií Treponema pallidum. Syfilis se přenáší hlavně sexuálním kontaktem, a to bez ohledu na to, zda se jedná pouze o líbání nebo přímo o pohlavní styk. Onemocnění se však může přenášet také krevními produkty nebo z nemocné matky na plod. Vysoký počet infikovaných se v dnešní době přisuzuje především prostituci, zvýšené promiskuitě, rizikovým sexuálním praktikám a poklesu používání bariérových metod ochrany. Inkubační doba nemoci je 9 až 90 dnů. Syfilis není přenosný třeba prostřednictvím toaletních prkének, při sdílení nádobí, příborů a oblečení nebo v horké koupeli.

Příznaky

Syfilis se projevuje pestrou škálou příznaků. Má schopnosti napodobit celou řadu dalších onemocnění. Pokud pacient včas nezahájí léčbu, v pozdním stadiu může nemoc způsobit smrt nebo invaliditu pacienta. Příznaky syfilidy se liší v závislosti na tom, v jakém vývojovém stadiu se infekce zrovna nachází.

Primární fáze: Syfilis se nejprve projeví vznikem šankru, což je tvrdý červený vřed, který nebolí ani nesvědí. Postižená osoba ho obvykle objeví v oblasti genitálií a konečníku, v ojedinělých případech se ale může vyskytovat také na rtech, v krku nebo na mandlích.

Sekundární fáze: Zhruba po týdnu od prvních projevů dochází ke zduření mízních uzlin. Vřed postupně mizí a nemoc po 4‒10 týdnech přechází do druhé fáze, kdy se infekce šíří do celého těla. Sekundární stadium je typické rozptýlenou červenou vyrážkou, která postihuje trup, dlaně, chodidla i ústa. Pokud se vyrážka objeví ve vlasech, mohou vám začít i vypadávat.

Časté doprovodné projevy:

  • malátnost;
  • zvýšená teplota;
  • bolest v krku;
  • bolest kloubů;
  • úbytek váhy.

Latentní fáze: V případě, že se syfilis v prvních dvou stadiích neléčí, do dvou let zmizí viditelné příznaky a nemoc postoupí do latentní fáze. Ta je charakteristická pouze mírnými projevy, případně je zcela bez symptomů. Nakažlivost nemocného je pro okolí mnohem nižší než v ostatních stadiích onemocnění, syfilis však poškozuje jeho organismus. Latentní období končí zhruba po 10‒20 letech.

Terciární fáze: Pokud nemoc postoupí až do terciárního stadia, dochází opět k aktivním projevům. Ty zahrnují zvláště neurologické a kardiovaskulární symptomy. Typicky se objevují také gummata (červenofialová ložiska na postižených místech), způsobená zvláštním typem chronického zánětu. Mohou vředovatět, vylučovat hnis a jejich výskyt ve spojení s poškozením nervových tkání a orgánů často vyústí v psychologické problémy (poruchy řeči nebo demence).

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Hydrocoll

Hydrocoll je vysoce flexibilní samolepicí krytí. Má savé jádro, které rychle absorbuje exsudát a proměňuje jej v gel. Náplast udržuje ránu dostatečně vlhkou a vytváří ideální prostředí pro činnost fibroblastů a vznik granulační tkáně. Hydrokoloidní krytí může na ráně dle míry exsudace zůstat až 7 dnů – proces hojení je rychlejší. Povrch Hydrocollu je vysoce odolný proti vlhku – umožňuje tak například sprchování. Při absorpci exsudátu z rány dochází k tvorbě gelu, který vytváří vlhké prostředí v ráně. Používá se na granulační a epitelizační fáze. Hydrocoll je vhodný na akutní i chronické neinfikované špatně se hojící rány s menší sekrecí a minimem povlaků.

Výhodou Hydrocollu je, že je díky polyuretanové vrstvě nepropustný pro choroboplodné zárodky směrem dovnitř, ale propustný pro páru směrem ven, dále podporuje granulaci a epitelizaci vytvářením vlhkého prostředí díky přeměně tekutiny v gel, pojímá zbytečný sekret z rány a bezpečně jej do sebe uzavírá. Signalizací nutnosti výměny je tvorba puchýřků na krytí. Nespornou výhodou je možnost sprchování. Krytí lze na ráně ponechat až 7 dnů, indikací k výměně je kromě vytvoření puchýře i viditelné zbarvení obvazu. Je vhodný k použití i pod kompresivní terapii, která je nezbytnou součástí léčby bércových vředů.

Toto krytí je nevhodné na silně infikované rány, suché rány, k aplikaci se nehodí na slabou a křehkou pokožku v okolí rány.

Typy produktu:

  • Hydrocoll thin – tenčí verze vhodná na méně secernující rány, může se stříhat.
  • Hydrocoll sacral – má speciální tvar k ošetření v sakrální oblasti.
  • Hydrocoll concave – jde o speciální tvar k ošetření na patě a lokti.

Zde můžete vidět ceny produktů Hydrocoll.

Granulační fáze

V granulační fázi hojení se v ráně tvoří nové krevní cévy, takzvané neoangiogeneze, a ránu postupně vyplní granulační tkáň. Vzniká síť kolagenních vláken (produkt fibroblastů). Tvorbu těchto vláken zvyšuje růstový faktor TGF-β, který produkují v ráně přítomné makrofágy. Takto vzniklá síť je podkladem pro následující proces epitelizace.

Epitelizační fáze

Epitelizační fáze je konečnou fází hojení rány. Epitelizace začíná z okrajů nebo z epitelizačních ostrůvků uvnitř rány. Buňky pak v podstatě „migrují“ po její vlhké spodině. Proto je důležité chránit epitelizující ránu před vyschnutím. Epitelizační fáze bezprostředně provází fázi granulace, která vytváří nosnou plochu pro tvorbu nového pojivového tkaniva a pokožky, která je tenká a bez kožních adnex (chlupů, vlasů, žláz a nehtů).

Zdroj: Hydrokoloidní krytí

Stadia

V místě vstupu infekce se vytvoří po určité době vřed, následuje rozšíření infekce do celého těla projevující se celkovými příznaky, různými vyrážkami na sliznicích a kůži, vypadáváním vlasů. Časná fáze onemocnění je vystřídána obdobím bez příznaků, teprve po několika letech následuje postižení orgánů, nejčastěji kůže, srdce a velkých cév a centrální nervové soustavy. Charakteristická jsou i condylomata lata – tuhé, ploché, hladké a mokvavé zapáchající papuly (pupínky).

Syfilis má čtyři stadia: primární, sekundární, latentní a terciární.

Primární fáze: Primární fáze syfilis obvykle začíná bolestí na kůži, která byla vystavena infekci – většinou na genitáliích, konečníku nebo ústech. Nakažení jedinci se v primární fázi jinak necítí špatně, syfilis se ale nadále šíří po celém těle. Bolest spontánně mizí po 4–6 týdnech.

Sekundární fáze: Společné příznaky sekundární fáze se projevují bolestí hlavy, ztrátou chuti k jídlu a může se objevit vyrážka červenohnědé barvy. Jinými příznaky sekundární fáze jsou vředy v ústech, nose a krku, na přirození nebo v záhybech kůže. Časté jsou otoky lymfatických uzlin a může dojít k nerovnoměrnému vypadávání vlasů. Všechny příznaky druhé fáze syfilis mizí bez léčby do 3 týdnů až 9 měsíců, ale infekce nadále přetrvává v těle.

Latentní (tichá) fáze syfilis: Latentní (tichá) fáze syfilis nastane poté, co příznaky sekundární fáze zmizely, a může trvat od několika let až do 50 let.

Terciální fáze: V konečném stadiu se syfilis vyskytuje asi u třetiny z těch, kteří nejsou léčeni. Mohou již být postiženy mnohé orgány. Mezi časté příznaky patří horečka, bolestivé, špatně se hojící kožní vředy, bolesti kostí, onemocnění jater a anémie. Terciární syfilis může také ovlivnit nervový systém (což má za následek ztrátu mentálních funkcí) a aortu (v důsledku srdečního onemocnění).

Jak již bylo řečeno, syfilis se přenáší i z matky na plod v těhotenství. Pokud se těhotná matka nakazí během těhotenství, jsou následky mnohem horší, než když byla matka už nakažena. Čerstvá nákaza může zapříčinit potrat nebo předčasný porod mrtvého plodu. Dítě se rodí s orgánovými změnami. Kůže je ochablá, vrásčitá a je posetá načervenalou vyrážkou. V okolí úst, na čele a na dlaních se nacházejí lesklé červené infiltrace, které se mění na trhlinky a zhojí se jizvami. Z nosu vytéká krvavě hnisavý sekret. Často dochází k destrukci nosu a patra v důsledku napadení chrupavek. Postiženy jsou i kosti, lymfatické uzliny, játra, slezina a centrální nervová soustava.

Příznaky syfilis se u dětí mohou objevit i později, a to až po 4. roce života. Charakteristickým projevem je takzvaný Hutchinson triad (Hutchinsonovy zuby – soudkovité zuby), dále hluchota a keratitida (zánět rohovky). Postiženy bývají i ostatní orgány. Poškození nervového systému se projeví poruchami intelektu, řeči a může vzniknout paralýza.

Pokud u sebe objevíte příznaky onemocnění, měli byste hned při prvních projevech neprodleně vyhledat lékaře. Může to být pro mnohé určitě nepříjemné, jedná se o intimní záležitost (a leckdy navíc získanou při náhodném styku), ale je potřeba si uvědomit, že při neléčení dochází k postupu nemoci, která může mít v konečné fázi smrtelné následky. Dále je pak samozřejmě člověk zdrojem infekce pro své okolí (sexuálního partnera/partnery). Léčba syfilidy v počátečním stadiu je velice jednoduchá, na rozdíl od stadií dalších, kdy může dojít k nevratným změnám, které už lékaři nejsou schopni napravit.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Co je to CRP

CRP je zkratka pro C-reaktivní protein, což je protein hrající roli opsoninu, který se stanovuje v séru. Je jedním z nejdůležitějších reaktantů akutní fáze. Tento lektin, jehož molekula má pět podjednotek (pentraxin), z nichž každá váže dva ionty vápníku, své jméno získal díky tomu, že precipituje s takzvaným C-polysacharidem pneumokoků.

CRP je zánětlivým parametrem a jeho plazmatická koncentrace se zvyšuje už 4 hodiny od navození reakce akutní fáze a v průběhu prvních dvou dnů jeho koncentrace vzroste i více než 100krát. Maximální koncentrace je dosaženo za 24–48 hodin, přibližně 24 hodin je i poločas CRP. Fyziologicky bývá plazmatická koncentrace nižší než 2–8 mg/l. Rychlý a vysoký vzestup CRP (typicky na hodnoty nad 60 mg/l) doprovází především akutní bakteriální infekce, méně obvykle také mykotické infekce. Virové infekce naproti tomu bývají charakterizovány relativně malým vzestupem CRP (zpravidla pod 40 mg/l). Stanovení plazmatické koncentrace CRP proto napomáhá v rozhodnutí, zda zahájit léčbu antibiotiky. Úspěšná antibiotická terapie se pak projeví rychlým poklesem CRP, naopak při neúspěšné léčbě přetrvává jejich zvýšení.

Stanovením CRP lze mimo jiné odhalit i riziko pooperační infekce. Třetí den po operaci má totiž koncentrace CRP rychle klesat k normě. Přetrvávající zvýšení nebo jen částečný pokles, následovaný dalším zvýšením, naznačuje přítomnost infekce nebo jiné zánětlivé komplikace. Mírný vzestup CRP provází i infarkt myokardu. Obecně lze také říci, že mírně zvýšené hladiny CRP (obvykle kolem 10 mg/l) patří mezi známky vysokého kardiovaskulárního rizika. Sledování koncentrací CRP je užitečné i při monitorování autoimunitních onemocnění. Nevýhodou CRP je nízká specifita. Na rozdíl od prokalcitoninu neinformuje o tíži orgánového postižení, nýbrž pouze o přítomnosti infekce. Vzájemně se tyto dva markery nenahrazují, ale doplňují.

Zdroj: Hodnoty CRP a rakovina


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP