Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČI POMÁHÁ NA BOLAVÉ PRŮDUŠKY

OBSAH

Průdušky a průdušinky

Dvě hlavní průdušky, pravý a levý primární bronchus, vznikají zdvojením průdušnice. Postupně se dělí do takzvaného bronchiálního stromu – do sítě menších průdušek. Pravý primární bronchus se dělí na tři, levý na dva lobární bronchy, označované také jako sekundární nebo II. řádu. Lobární bronchy se pak větví vpravo na deset, vlevo na osm terciárních bronchů. Ty se pak dále větví na menší bronchy, až se nakonec mění v průdušinky, tak se označují větve s průměrem menším než 1 mm. Celkově se průdušky takto dělí přibližně 25x.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Babské rady na průdušky

Do hrnku vložíme kolečko citronu bez kůry, lžičku kandovaného cukru a 4–5 minut zahříváme až do varu. Přisypeme lžičku směsi z jitrocele kopinatého a mateřídoušky, smíchané ve stejném poměru, a odstavíme na půl hodiny na vylouhování. Během nemoci pijeme 4–5 těchto horkých čajů denně. Pokaždé připravujeme čerstvý. Čaj pomáhá na zahlenění a kašel. Při zánětu průdušek také bylinkáři doporučují výtažky z echinacey a kozince, rostlin, které posilují imunitu a mají antibakteriální a antivirové účinky. Při nemocech průdušek se doporučuje užívat med s teplým mlékem (cca 40 °C) nebo med s citronovou šťávou, použije se šťáva z 1 citronu na 100 g medu, případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžící medu.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Diskuze

V diskuzi BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Chondroitin sulfát na bolavé klouby 

Chondroitin sulfát se používá se na degenerativní onemocnění kloubů, jakou je kolenní, prstní kloub a na artrózu, kde je nejvíce efektivní v počáteční fázi nemoci. Redukce váhy a cvičení může také pozitivně ovlivnit průběh nemoci.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ RUCE MALIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Boli zápěstí až do maličku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Najdi si ženskou a zanech ručních prací.

Zdroj: diskuze Bolavé ruce maliček

Bolest kyčle při sezení

Pokud se vyskytuje bolest kyčle při sezení, je nejdříve nutné ortopedické vyšetření, protože potíže mohou být i z oblasti bederní páteře, což bývá častější.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Ahoj Evo, nejspíš jde o klasický zánětlivý proces v pokožce. Pokud potíže nezmizí, vyhledejte pomoc dermatologa. Pleť doporučujeme čistit podle typu pokožky. Proti zánětům působí látky jako zinek, panthenol a také pupalka s brutnákem. Z obkladů pomůže heřmánek anebo bylinka řebříček, která má silně hojivé účinky. V první řadě je však potřeba správně určit diagnózu, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj: diskuze Pomoc

Bolavé ruce z nošení dítěte

Snažte se nosit miminko spíš na předloktí, respektive ho „posadit“, položit si dítě podél předloktí, než aby největší zátěž váhy miminka lokálně zatěžovala v tahu ruce a dlaně. Je to o zvyku, prostě si představte, že ruce od zápěstí neexistují.

Na namožené a natažené svaly a šlachy je výborný horký zábal s přípravkem karité. Můžete použít například 100% karité od fy Sallos. Nejdříve namočte plenu do vařící vody, ale opatrně, abyste se neopařili. Poté napařte bolavé místo, namažte ho karité, znovu namočte plenu do horké vody a tou několik minut masírujte postižené místo. Když je bolest mírnější, stačí každý den mazat karitéem bez horké masáže. Výborná je i bandáž s koňskou mastí. Pokud bolest po těchto aplikacích neustoupí, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Bolavé ruce

Diskuze

V diskuzi GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Masařová.

Super lék na cřipku a nachlazení průdušky děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Otče prosím Vás o radu. Zeť má již delší dobu bolavé ústní koutky,nehojí se. Předem děkuji a přeji Vám vše dobré. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučte svému zeti, aby si v lékárně koupil mast Clotrimazol AL, Hydrocortizon a vitamíny B komplex. Masti se nanáší na bolavá mista 3 krát denně samostatně s odstupem dvou hodin. Nejdřív Clotrimazol a za dvě hodiny Hydrocortizon. Vitamín B komplex se užívá jedna tableta během dne. Ústní koutky by se měly do týdne srovnat. Pokud ne, bude zapotřebí navštívit zubního lékaře a dohodnout se s ním na další léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Chondroitin sulfát dávkování

Obvyklá perorální dávka je 800 mg až 1500 mg chondroitin sulfátu, bud v jedné dávce, nebo je rozdělená do 2 až 3 dávek. Chondroitin sulfát se doporučuje se podávat při jídle, protože tento lék je dobře vstřebán, jen když je rozpuštěn.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Diskuze

V diskuzi SPORT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza J..

Takže chápu správně, že je ten enzycol dobrý i při námaze a sportu? Dnou netrpím, ale namožene a bolavé klouby po tréningu mívám..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Zdroj: diskuze Sport

Nežádoucí vedlejší účinky chondroitin sulfátu

Může způsobovat nevolnost, zácpu, vzácně jsou vidět i alergické reakce, ztráta vlasů, kotníkový edém anebo zadržování vody v ledvinách či srdeční selhání.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Diskuze

V diskuzi CO POMAHA NA BOLENI UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den neví někdo co pomáhá když me boly v uchu a jako by me v něm šumý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomaha na boleni ucha

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Medunka caj nebo mast leci herpes. Vsude.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Edita.

Vyzkoušené - jak ucítíte známé svědění na rtu vezměte kávovou lžičku, nahřejte
ji zapalovačem a přitiskněte na bolavé místo. Několikrát opakujte, opar vůbec
nevypučí.
Samozřejmě teplota lžičky musí být přiměřená.

Zdroj: diskuze Opar na rtu babské rady

Bolest kyčle od páteře

Bolest kyčle od páteře může souviset s onemocněním páteře, ale i kyčle. Stává se, že se odlehčuje bolavá končetina a tím se zhorší naopak bolest v jiném místě nebo kloubu. Příčina je tedy mechanická, způsobená nerovnoměrným zatížením.

Zdroj: Bolavé kyčle

Babské rady na otok tváře

Rozbolel vás v noci zub a nechcete hned užívat prášky? Jako první pomoc vyzkoušejte hřebíček, který obsahuje znecitlivující látky. Nadrťte ho nebo rozkousněte a přiložte na bolavé místo. Bolest by měla začít ustupovat.

Pokud z nějakého důvodu nechcete použít hřebíček, nahraďte ho cibulí nebo česnekem. Česnek je výborné přírodní antibiotikum, které utiší bolest, cibule má zase antiseptické vlastnosti. Česnek nejlépe nadrťte se solí a potřete touto směsí bolavé místo, cibuli stačí žvýkat nebo jen přiložit.

Výborná na bolest zubů je také šalvěj, která má antiseptické i antibakteriální účinky. Použít ji můžete také na výplachy úst po trhání zubů. V lékárně lze zakoupit šalvějový čaj nebo použít sušenou šalvěj, kterou zalijete horkou vodou. Odvarem si 2x až 3x denně vyplachujte ústní dutinu.

Účinné jsou i další bylinkové čaje, jako je mátový nebo řepíkový. Staletími prověřený je rovněž odvar nebo čaj z heřmánku.

Ulevit vám může i tymián, který má také antiseptické vlastnosti. Stačí povařit listy tymiánu a odvar scedit. Následně ho během dne popíjejte. Vyzkoušet můžete i žvýkání listů tymiánu. Obecně platí, že většina aromatických rostlin obsahuje antimikrobiální látky.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Co znamená kyčel IIA

IIA znamená druhý stupeň degenerativních změn. Při artróze dochází k postupnému zužování, zmenšování kloubní štěrbiny, vznikají nejrůznější výrůstky na přilehlých kostech – to vše vede k bolestem při pohybu a ke zhoršené funkci kloubu. Subchondrální osteoskleróza znamená degenerativní postižení kosti, která těsně přiléhá ke kloubu.

Zdroj: Bolavé kyčle

Produkty s chondroitin sulfátem

Chondroitin sulfát obsahují tablety, kapsle nebo granule léku Condrosulf 800, který je na lékařský předpis. Jeho slabší forma Condrosulf 400 je volně prodáván v lékárně jako doplňky stravy.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Co znamená bolest kyčle a stehna

Pokud se vyskytne lokální nález v místě bolesti stehna, je namístě zhodnocení hybnosti kyčelního kloubu a provedení kontrolního ultrazvukového vyšetření v několika polohách kyčle a kolena. Podle výsledku se potom určí další postup a pohybová fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolavé kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP