Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FLAVONOID

OBSAH

Domácí léčba alergie na med

Quercetin je bylina (flavonoid), která způsobuje zastavení uvolňování histaminu z těla v průběhu imunitní reakce na alergen. Snižuje překrvení nosní sliznice a kýchaní. Pokud je tato bylina v kombinaci s pomerančem nebo extraktem z hroznových semen, může způsobit snížení alergie na med. Velmi užitečné je užívání nosních sprejů, které jsou účinné i při kontrole příznaků alergie, zejména při rýmě. Na bolesti hlavy se používají jemné pasty ze skořice, které jsou smíchané s vodou a aplikují se na čelo. Na kožní vyrážky a kopřivku se používá studená voda, která účinně pomáhá se zmírněním příznaků.

Zdroj: Alergie na med

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Prosím o informaci kolik purinů obsahují olivy....nakládané, sušené.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Co je to rýmovník

Rýmovník (Plectoranthus amboinicus) je malá rostoucí rostlina, která může dorůst až do výšky 1 až 2 stopy. Jeho stonek má malou sílu a masitou povahu. Listy mají silný zápach a jsou oválné, silné a tlusté, na povrchu mají strukturu připomínající chloupky. Jeho květy jsou malé a purpurově zbarvené a pěstují se v mírném podnebí po celém světě.

Chemické složky

Hlavní léčivé složky listů rýmovníku jsou karvakrol a kafr. Dalšími složkami listů jsou flavonoid, kyselina oxalooctová, beta-sitosterol a cirsimaritin. Další části rostliny obsahují silici známou jako thymol.

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem CILKANOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Charypar.

Dobrý den,

bezmála 3 měsíce se nesežene Cilkanol, na kterém jsem závislý cca 20 roků! Dnes není vůbec nikde k sehnání a doktorka mi napsala DETRALEX 500MG.
Nevím jaké to má účinky, ale za Cilkanol jsem zaplatil 95,-Kč. Za tuto náhradu chtějí 456,-Kč!!!
Pro důchodce je to nehoráznost a proto vaší společnost žádám o možnost alespoň jednoho balení zaslat zdarma, než třeba začnou vyrábět Cilkanol.

Prosím poraďte mi, co mám dělat. Toto je pro mne finančně nedostupné a nutně jej potřebuji.

Předem děkuji za pochopení a ochotu.

S pozdravem Pavel Charypar

Dne 17.09.2018

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cilkanol je volně prodejný doplněk stravy a je běžně k dostání za cenu okolo 100 Kč. Aktuální dostupnost můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Účinnou látkou léku Cilkanol je troxerutin, což je přírodní flavonoid nazvaný také jako vitamín P. Užívá se spíše jako prevence před vznikem různých chorob, například koronární onemocnění srdce, rakovina a zánětlivé onemocnění střev. Je výborný antioxidant a může skvěle přispět proti zhoršování zraku při cukrovce. To je asi tak vše, co se dá očekávat od tohoto doplňku stravy.

Oproti tomu Detralex je lék na předpis s prokázaným účinkem na poruchy cév včetně hemoroidů, na křečové žíly a na špatnou cirkulaci krve v nohou. Obsahuje dva přírodní flavonoidy hesperidin a diosmin. Detralex se používá tam, kde je potřeba řešit existující problém. Vaše lékařka zřejmě zjistila nové skutečnosti o vašem zdravotním stavu a rozhodla se k začátku léčby Detralexem. Tato léčba bývá dlouhodobá, na půl roku a déle.

V těchto uvedených případech pojišťovna přispívá 1/4 z prodejní ceny:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.

Pokud nemáte některou z výše uvedených nemocí, tak musíte platit plnou cenu za lék. Cena Detralexu je vysoká a jedna tableta stojí od 7 do 6 Kč. Rozdíl v ceně určuje velikost balení, kde balení 30 tablet vyjde na 7 Kč za tabletu a balení 180 tablet vychází na 6 Kč za tabletu. Další slevy je možno dosáhnout díky různým slevovým programům jednotlivých lékáren. Vyplatí se obvolat několik z nich a pak požádat lékaře o recept na největší možné balení 180 tablet.

V nabídce lékáren jsou i další přípravky, které uvádějí, že obsahují stejné flavonoidy jako Detralex. Jde ale o doplňky stravy, kde není nijak prokázán léčivý účinek. Cena za tabletu je ovšem nižší, okolo 4,5 Kč. Tady je vidět aktuální nabídka těchto doplňků stravy: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cilkanol

Přínos quercetinu

Quercetin je chemický pigment nalézající se v kůře rostlin. Zároveň je nepostradatelný ve stravě, protože patří mezi nejdůležitější flavonoidy. Jako flavonoid se nachází v jablkách, cibuli a červeném vínu. Zároveň ho lze nalézt v listové zelenině, bobulích a bylinách (například ginkgo biloba nebo třezalka tečkovaná).

Quercetin je k dispozici také jako doplněk stravy. Doplňky jsou k dispozici buď ve formě kapslí, nebo tablet. Neexistuje žádná doporučená standardní dávka.

Zdroj: Na co je dobrý Quercetin?

Jahody a cukrovka

Flavonoid, který je nejvíc obsažený v jahodách, pomáhá s potlačováním následků diabetu na lidský organismus. Flavonoidy jsou pro náš organismus významné i jinak – chrání cévy, zvyšují účinky vitaminu C, chrání buňky před poškozením kyslíkem a brání vzniku zánětů. V rostlinách flavonoidy působí jako ochrana proti slunečnímu záření, chrání listy a plody proti hmyzu. V podobě stravy jsou tyto ochranné účinky přenášeny i na člověka.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Ostropestřec mariánský na kocovinu

Ostropestřec je již po staletí používán jako lidový lék na onemocnění jater a žlučníku. Aktivní složka z ostropestřce mariánského se jmenuje silymarin a jde o flavonoid nacházející se v semenech. Bylo zjištěno, že silymarin podporuje funkci jater a chrání játra před jedovatými účinky některých látek, například alkoholu, toluenu a paracetamolu, a má silné protizánětlivé, antiseptické a antioxidační účinky. Při kocovině použijte polévkovou lžíci ostropestřce, dejte 3–5 minut povařit v 300 ml vody a poté nechte 20 minut louhovat. Odvar postupně vypijte.

Zdroj: Jak se neopít

Jablka na astma, ano, může za to Quercetin!

Jablka, respektive jejich kůra, obsahují užitečný flavonoid, který se jmenuje Quercetin. Další potraviny, které obsahují quercetin jsou cibule, bobuloviny, čaj z čajových lístků a také červené víno.Tento flavonoid chrání v jablečné slupce jablko před mikroby z okolního prostředí a stejně tak dobře funguje i v lidských buňkách. Quercetin má silné protizánětlivé účinky, také tlumí alergické reakce, bojuje s rakovinovými buňkami a pozitvně ovlivňuje imunitní systém. Quercetin tlumí vylučování histaminu, který je průvodním jevem alergií a způsobuje následky alergických reakcí. Jako lék na astma se quercetin podává společně s bromelinem. Bromelin je proteolytický enzym izolovaný z ananasu a má silné protizánětlivé účinky. Dále pak s vitaminem C, hořčíkem, vitamínem B6 a selenem.

Přesné dávkování ráno:

  • 100µg selenu,
  • 500 mg quercetinu,
  • 500 mg bromelinu,
  • 500 mg vitamínu C,
  • 100 mg vitamínu B6,
  • 300 mg magnésia.

Přesné dávkování v poledne:

  • 500 mg vitamínu C.

Přesné dávkování večer:

  • 100µg selenu,
  • 500 mg quercetinu,
  • 500 mg bromelinu,
  • 500 mg vitamín C,
  • 100 mg vitamínu B6,
  • 300 mg magnézia.

Vhodné je užívat raní a večerní mix na lačno. K této léčbě je také vhodné omezit potraviny, které obsahují hlavní alergeny způsobující astma.

Zdroj: Astma bronchiale

Jak se používá oříšek z jinanu dvoulaločného

Oříšek z jinanu dvoulaločného je vynikající bylinný doplněk a antioxidant, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Podle spolehlivé analýzy obsahuje 100 g čerstvých ořechů 13,2 g bílkovin, 72,6 g sacharidů, 1,3 g tuku, vitamín C, riboflavin, karotenoidy, různé stopové prvky, jako je Ca, P, Fe, Se, K, Mg, a 8 aminokyselin. Kromě toho ginkgo jádra obsahují flavonoid glykosidy a ginkgolidy, které zlepšují krevní oběh věnčitých tepen mozku, bojují proti stárnutí, rozvíjejí paměť a pomáhají léčit Alzheimerovu chorobu. Hlavním použitím a indikací je astma, kašel s množstvím hlenu, vaginální výtok, podráždění vegetativního aparátu, časté močení, otoky neznámého původu, akné, rosacea – kožní onemocnění, které nelze zcela vyléčit, a lupénka.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Babské rady na dnu

Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno, jestli čerstvé nebo kompotové. Říká se, že 250 mg třešní udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva. Nejvíce doporučovaným doplňkem při dně je bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje rovněž snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje vitamín C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem. Z potravinových doplňků lze dále doporučit šťávu z celého listu aloe vera, lopuch a vojtěšku. Dále se doporučuje užívat listy kopřivy vnitřně (tobolky nebo čaj zbavují nadbytku kyseliny močové) i zevně (obklady tiší bolest zanícených kloubů). Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Jak léčit dnu

Jak na dnu? Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno jestli čerstvé, nebo kompotované – 250 mg třešní denně udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.

Mezi nejvíce doporučované potravinové doplňky při dně patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.

Z potravinových doplňků se dále používá šťáva z aloe vera z celého listu, lopuch a vojtěška. Také lze vnitřně užívat listy kopřiv (ve formě tobolek nebo čaje), neboť zbavují organismus nadbytku kyseliny močové. Ale i zevně v podobě obkladů, které tiší bolest zanícených kloubů. Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu

Třešně při cukrovce

Sladké i kyselé třešně obsahují antokyany, které jim dodávají jasně červenou barvu. Jedná se o flavonoid, který lze nalézt i v jiném ovoci, jako jsou borůvky, červené hrozny a jahody. Tyto plody jsou nejen chutné, ale věda začíná ukazovat, že chemikálie, které obsahují, mohou snížit riziko srdečních onemocnění.

Nové studie ukazují, že pankreatické buňky zvyšují produkci inzulínu o 50 %, když jsou vystaveny těmto antokyanům, což má význam právě pro diabetiky. Tyto studie byly dosud prováděny pouze na hlodavcích, ale odborníci jsou již nadšeni z potenciálu, který tento objev má.

Jsou tedy třešně dobré pro diabetiky? Ano, ale s mírou. Musíte si hlídat porce a zdroj ovoce. Konzervované a kandované třešně mají například přebytek přidaného cukru a sacharidů. Pokud ale máte čerstvé třešně, tak půlhrnková porce by neměla být pro většinu diabetiků problém.

Zdroj: Třešně a cukrovka

Vnitřní léčba hemoroidů

Při vnitřní léčbě hemoroidů je dobré pravidelně a často používat vlákninu a laxativa na zácpu, které zvětší objem stolice a změkčí ji. Mezi domácí léky na hemoroidy lze tedy zařadit psyllium, lněné semínko, pšeničné otruby a odvar z lejnice pálivé, které by se měly stát součástí každodenní stravy proti hemoroidům.

Prášky na hemoridy

Z prášků jsou to všechny, ve kterých je obsažena léčivá látka makrogol 3350 a laktulóza. Nejlevnější lék, který obsahuje Makrogol 3350 je lék Fortrans, u kterého je doplatek asi 50 Kč. Volně prodejný lék s látkou Makrogol 3350 je pak Forlax 10 G a Molaxole. Laktulóza je například v léku Duphalac a Lactulosa sandoz, oboje volně prodejné v lékárně.

Na hemoroidy také účinkují některé flavonoidy, které se používají na léčbu žil, například je to látka Oxerutin, Troxerutin a Diosmin. Oxerutin se dá v lékárně volně koupit jako Venoruton. Troxerutin se dá v lékárně volně koupit jako Cilkanol. A Diosmin se dá v lékárně koupit jako Mobivenal a nebo si ho nechat předepsat jako Detralex, ve kterém je také obsažen diosmin na hemoroidy.

Také flavonoid z borůvky s názvem anthocyanosides pomáhá nejen na žíly ale i na hemoroidy. I sušený oddenek z celé nebo drcené podzemní části listnatce kopinatého pomáhá na hemoroidy i na žíly. Oba dva tyto přírodní léky posilují kapiláry a snížili jejich propustnost a zánětlivost.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Co na zmírnění záchvatu dny

Základní doporučení:

  • Hlavní je dietní opatření – vyvarovat se potravin s vysokým obsahem purinů (vnitřnosti, zvěřina, luštěniny, kakao a podobně).
  • Je nutné snížit příjem alkoholu.
  • U nemocných s lithiázou nebo při urikosurické léčbě pít okolo 2 l tekutin denně (při kyselé moči podávat Alkalit).
  • Redukovat hmotnost.
  • Vysadit léky vedoucí k hyperurikémie.
  • Používat studené obklady, které slouží jako první pomoc.

V průběhu akutního dnavého záchvatu jsou kromě podávání léčiv nutná také dietní opatření – strava chudá na puriny, která obsahuje maximálně 300 mg kyseliny močové, a příjem tekutin nejméně 2,5 litru za den.

Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno jestli čerstvé nebo kompotované. Říká se, že 250 mg třešní udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.

Dále se doporučuje užívat bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamín C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.

Z potravinových doplňků lze doporučit aloe vera šťávu z celého listu, lopuch a vojtěšku. Také je možné využít listů kopřiv vnitřně (tobolky nebo čaj zbavují nadbytku kyseliny močové) i zevně (obklady tiší bolest zanícených kloubů).

Zdroj: Zácvhvat dny

Obsah látek

Cibule je zásobárnou sloučenin se sírou, flavonoidů, vitamínů a minerálů. Látky, které obsahují ve své molekule síru, dodávají cibuli typickou vůni a především léčivé působení. Obsah flavonoidů není v každé cibuli stejný, nejvíc jich najdeme v červené cibuli a nejméně v bílé. Mimořádně důležitý flavonoid je kvercetin. Kvercetin má protizánětlivé i antisklerotické účinky, snižuje krevní tlak a je prospěšný při prevenci srdečněcévních onemocněních, včetně infarktu. Stejné účinky mají i sloučeniny síry. Kvercetin se nerozkládá při zahřívání, takže při vaření cibule přechází do vývaru.

Vláknina obsažená v cibuli na sebe váže škodlivé látky a urychluje jejich vyloučení z těla. Chrání zažívací trakt před ochabnutím a brání pronikání sacharidů do krevního oběhu. Pomáhá proti zácpě a hemoroidům, cukrovce, ateroskleróze a má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Zastavuje růst škodlivých, a dokonce i rakovinotvorných organismů ve střevech.

Cholin obsažený v cibuli pomáhá proti degenerativním změnám jater, protože chrání před ukládáním tuků. Také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje stav imunitního systému, zabraňuje ateroskleróze, a dokonce zlepšuje paměť.

Z vitamínů jsou to vitamín A, vitamíny skupiny B, kyselina listová, vitamín C a E. Z minerálů jsou to draslík, sodík, fosfor, hořčík, chrom, mangan, selen, síra, vápník, zinek, železo. Dále cibule obsahuje enzymy, které se podílejí na trávení, na látkově výměně, srážlivosti krve, odstraňování toxických látek a využívání kyslíku.

Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule

Volně dostupné léky na dnu

Mezi volně prodejné léky na dnu patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem. Při akutních záchvatech se předepisuje Nimesil či Aulin (stejná účinná látka). Někomu pomáhá Diclofenak. Velmi účinný je i Enzycol.

Enzycol DNA tob. 100 + 40 je doplněk stravy určený pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Obsahuje unikátní kombinaci, takzvaný Multi Clean UPTM komplex, který se skládá z extraktu kyselé višně, celerových semínek, pistácie a kurkuminu.

Existuje mnoho potravinových doplňků, které příznivě působí na organismus nemocných lidí, a tak určitě není od věci je užívat. Vhodné jsou zvláště přírodní látky, které nejsou nikterak drahé, přesto dokážou významně pomoci:

  • Multi Star – směs vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů s obsahem přírodní kyseliny fulvické, která zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost stopových prvků
  • Revanol, Anatomax, Glucosamin Star, Detox s Antioxem – obsahují Vilca coru, bylinku s protizánětlivým a regenerujícím účinkem na pojivou tkáň
  • Body Star krém a Joint mobility a Joint aktivity – pomáhají při omezené hybnosti a bolestivosti a odeznění otoku kloubu
  • Aloe Vera – šťáva z celého listu, která musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů na litr

Zdroj: Dna – léky bez předpisu

Léky bez předpisu

Mezi nejvíce doporučované doplňky při dně patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět pak zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin zase snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem. Při akutních záchvatech se doporučuje Nimesil či Aulin (obsahují stejnou účinnou látku). Někomu pomáhá Diclofenak. Velmi účinný je i Enzycol.

Enzycol DNA tob. 100 + 40 je doplněk stravy určený pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Obsahuje unikátní kombinaci nazývanou Multi Clean UPTM komplex – je složen z extraktu kyselé višně, celerových semínek, pistácie a kurkuminu. Svým složením Enzycol příznivě působí na stav zdravé hladiny kyseliny močové v krvi.

Enzycol obsahuje:

  • kurkumin – omezuje bolestivost kloubů
  • extrakt z pistácie (Pistacia vera) – omezuje tvorbu kyseliny močové
  • extrakt z višně obecné (Prunus cerasus) – příznivě ovlivňuje záněty pohybového aparátu
  • extrakt z celeru miříku (Apium graveolens) – příznivě ovlivňuje poruchy metabolismu kyseliny močové
  • vitamín C – napomáhá k normální tvorbě kolagenu, který je důležitý pro správnou funkci chrupavek a kostí

Pro rychlejší nástup účinku se užívají 4 tobolky denně (2 ráno a 2 večer) do polevení příznaků.

Při pravidelném užívání se doporučují 2 tobolky denně (1 ráno a 1 večer) po dobu 2–3 měsíců. Léčebnou kúru se doporučuje opakovat alespoň 2x ročně.

Tobolky se užívají na lačno, minimálně 20 minut před jídlem či 30 minut po jídle, a zapíjí se vodou.

1 tobolka Enzycolu DNA (605 mg) obsahuje:

  • extrakt z višně 200 mg
  • extrakt z pistácie 160 mg
  • extrakt ze semen celeru 150 mg
  • kurkumin 25 mg
  • vitamín C 20 mg
  • stearan hořečnatý 20 mg
  • dietní vlákninu 30 mg

Dle recenzí uživatelů je tento potravinový doplněk účinný a je pomocníkem při léčbě onemocnění dnou.

Zde můžete vidět cenu Enzycol - cena.

Zdroj: Nemoc dna od A do Z

Co o něm říká Wikipedie

Pochází z dávnověku (selinon, se-ri-no). Celerová nať může pocházet ze dvou variant celeru: v Česku ze známého celeru bulvového, nebo naťového, který se pěstuje v západní Evropě, Asii i Americe. Celer ve svých básních zmiňuje už Homér, ale znali jej už ve starém Egyptě. Řekové a Římané znali i odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkové, jejichž listové řapíky přihrnovali zeminou, aby k nim nemohlo světlo a zůstaly bílé. Tehdy byl celer symbolem smutku a smrti. Byl zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku ho zahradníci pěstovali k použití do polévek, pod hovězí pečeni či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. V Čechách se celer definitivně ujal až ve druhé polovině 19. století. Řapíkatý celer se anglicky nazývá celery.

Klady konzumace:

  • má mnohem více vitamínu C než například citrusy;
  • je skvělým zdrojem B-komplexu;
  • z vitamínů v něm najdeme také vitamíny A, K a E;
  • z minerálů můžeme získat největší množství fosforu, ale také naše tělo obohatí o vápník, draslík a zinek;
  • pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů;
  • najdeme v něm apigenin, flavonoid, který brání růstu nádorů;
  • má vysoký obsah nerozpustné vlákniny a málo kalorií, takže je tím nejlepším jídlem pro ty, kdo chtějí zhubnout (hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny);
  • povzbuzuje metabolismus a zároveň například odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou;
  • pomáhá při trávení a je velmi prospěšný pro ty, kdo mají časté problémy se zácpou.
  • je močopudný, zlepšuje práci ledvin a pomáhá naší psychice v boji se stresem;
  • podporuje tvorbu žluči, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů;
  • podporuje činnost pohlavních žláz;
  • zřejmě snižuje i tlak a cholesterol, ale v současné době ještě probíhají klinické studie, které by tento fakt potvrdily.

Zdroj: Řapíkatý celer


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP