Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAMINKY V MOČOVEM MECHYRI

OBSAH

Proč se tvoří písek v močovém měchýři

Písek v močovém měchýři se tvoří z močových kyselin, rozborem se zjistí, zda jde o usazeniny vápníku, oxalátů, či fosfátů. Vápenatý písek pochází nejčastěji z nadměrné konzumace sýra a jiných mléčných výrobků, oxalátový pak z konzumace špenátu, angreštu či rybízu, fosfátový z celé řady jídel a písek z kyseliny močové pak z konzumace jater, ledvin, sardinek a rybích jiker.

Zdroj: Písek v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rosi.

Naopak.Pokud je v moči kyselost tak ta vede k nemoci DNA a taky vytváří ledvinové kamínky a kamínky v močové trubici.

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Kdo trpí cystitidou?

Infekce střevních bakterií je zdaleka nejčastější příčinou zánětu močového měchýře, zvláště u žen, které mají velmi krátkou močovou trubici. Normálně je moč sterilní, což znamená, že neobsahuje žádné mikroorganismy, jako jsou bakterie. Bakterie se mohou objevit v močovém měchýři bez jakýchkoli příznaků, zejména u starších pacientů. Výskyt bakterií v močovém měchýři může být způsoben několika faktory, například nedostatečným vyprazdňováním, které vede ke stagnaci moči a následné infekci. Další příčinou mohou být některé léky (antidepresiva), imobilita, abnormální kontrola močového měchýře a zácpa. I malá kapka, kterou po sobě zanecháte, může obsahovat bakterie, je tedy nutné dodržovat zásady, které jsou uvedeny níže.

Toaletní hygiena

Je nutná zejména pro ženy a dívky, protože mají kratší močovou trubici než muži, a je relativně blízko u řitního otvoru (konečníku). Ženy a dívky musí utírat moč zepředu dozadu, směrem ke konečníku, ne obráceně, aby se zabránilo přenesení bakterií do močové trubice.

Vrozená deformita v močovém systému

V případě opakovaných infekcí močového ústrojí, zejména u chlapců, musí být postižená osoba pečlivě kontrolována, aby se neobjevila deformita někde v močovém systému, která by bránila vyprazdňování močového měchýře.

Lidé s katétrem

Pacienti s katétrem mohou mít bakterie v močovém měchýři, ale obvykle se u nich neobjeví žádné příznaky. Během výměny katétru může dojít k malým změnám (poškození plochy), což může zvýšit nebezpečí zánětu močového měchýře (cystitidu), případně krevní infekce.

Muži se zvětšenou prostatou

Zvětšená prostata u starších mužů brání močovému měchýři dokonale se vyprázdnit. Další problémy, jako je prostatitida (infekce v prostatě) a uretritida (infekce v močové trubici), mohou vést k podobným příznakům i u mladších mužů.

Těhotné ženy

Pokud mají těhotné ženy bakterie v moči, měla by být jejich moč kultivována dvakrát, bez ohledu na to, zda mají, nebo nemají příznaky. Pokud jsou potvrzeny tytéž kmeny bakterií, měly by být léčeny, hrozí jim totiž infekce ledvin.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Diskuze

V diskuzi JAK BRÁT FUROLIN? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Manžel dostal k užívání lék Furolin bez bližšího určení, v lékárně mi řekli, že ho má užívat 1 tabletu po 8 hodinách a hlavně po jídle! To nám dělá velké potíže - jednak jíme od 8 hodin ráno do 17 snídani, oběd i večeři a to se moc do intervalů léků nehodí. Sice by možná šlo v 8 snídat, možná i večeři v 16 (i když je to všechno jídlo během 8 hodin!), ale jak do toho zasunout 24,00 hodinu ??
Hledala jsem v návodu něco bližšího, ale tam NENÍ nic uvedeno a na internetu jsou jen problémy jiných!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Nápravníková.

Dobrý den,
spoustu let mám v močovém měchýři ecoli vzhledem k tomu,že se jich nelze zbavit a vzhledem k tomu, že mi nečiní velké potíže urolog rozhodl mne neléčit. Občas mám, ale zánět močového měchýře, tak jednou za 1 -2 roky. Tentokrát se mi vrátil zánět po 3 týdnech. Při prvních příznacích jsem v obou případech brala kapky ROWATINEX, nemoc se zklidní, ale nevyléčí, nakonec stejně musím brát Furolin. Přemýšlím jak zabránit tomu aby se ecoli usazovaly v močovém měchýři. Na trhu je spousta doplňků stravy, pomůže vůbec něco? Koupila jsem si Kanadské brusinky, které chci brát dlouhodobě, provádím cviky na posílení pánevního dna, mám naději na úspěch? Mám dotaz, jestli není něco odzkoušeného, také jak zlepšit kvalitu stěny močového měchýře?

Děkuji předem za odpověď R. Nápravníková

Zdroj: diskuze Jak brát furolin?

Písek v moči u koček

Močový písek vzniká v krystalizačním centru, což bývá kousek odloupnuté sliznice močového měchýře. Sliznice se přirozeně odlupuje podobně jako horní vrstvička kůže, ale při zánětu k tomu dochází ve zvýšené míře. Do močového měchýře z ledvin přitéká moč, která obsahuje rozpuštěné minerální látky. Pokud je dostatečně kyselá a minerálů je přiměřené množství, nic se neděje. Jestliže však moč svou kyselost ztratí nebo je minerálů příliš, začnou v močovém měchýři krystalizovat a usazovat se na odloupnutých kouscích. Tak vzniknou nejprve zrníčka (močový písek), pak kamínky až kameny. Záleží především na tom, kolik minerálů je v moči obsazeno, jak je moč kyselá a hlavně – jak dlouho v močovém měchýři zůstává.

Močový písek začne vadit v okamžiku, kdy se dá do pohybu, a to při odcházení společně s močí. U kocourů může přispět k ucpání močové trubice a v poměrně krátké době hrozí prasknutí močového měchýře a otrava krve. U koček se v močovém měchýři hromadí a způsobuje zánět, který stav nadále zhoršuje, protože přítomné bakterie mají na svědomí ztrátu kyselosti moči, což tvorbu dalších kamenů urychluje.

Přítomnost krve v moči může být známkou zánětu i přítomnosti kamenů. Někdy je nutné pouze přeléčení, jindy rozpouštění kamenů speciální dietou, nebo dokonce operace. Návštěvu ordinace neodkládejte, i když je zvíře na pohled v pořádku. Prevencí vzniku močového písku je dostatečný přísun tekutin pro kočky.

Zdroj: Krev v moči u kočky

Poradna

V naší poradně s názvem KÝLA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Použijte čípky, které vám nabídli v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Dobrý den.Prosím o vysvětlení už jsem Vám psal jsem po operaci tříselné kýly vlevo a to po13 výkonech a lékař mi zdělil že mám zasaženou prostatu už i v močovém měchýři kýla byla operována na klinice s jednodení hospitalizací.Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Proč kameny vznikají

Kameny v moči vznikají zjednodušeně řečeno takto: moč postižených pacientů je přesycená minerály. V následku změny kyselosti moči (pH) dojde ke krystalizaci těchto látek a zároveň k jejich nedostačenému rozpouštění. Velmi často dochází ke změně acidity moči kvůli infekci močových cest. Tvorba některých druhů kamínků může být tedy přímo výsledkem zánětu. Naopak větší kamínky (nebo jednotlivý kámen) mohou vyvolat značné záněty v močovém měchýři mechanickým drážděním sliznice. Minerální složení kamínků je různé na základě různých faktorů při jejich vzniku. Některé druhy kamenů se tvoří zvláště u určitých plemen psů.

Dále onemocnění, výživa psa nebo jeho vrozená dispozice mohou zvyšovat pravděpodobnost vzniku močových kamenů. Když jednou dojde ke krystalizaci v moči, rozběhne se řetězová reakce, při níž dochází k dalšímu nabalování krystalů a zvětšování kamínku – pokud nedojde k jeho vypuzení nebo se nezmění příznivé podmínky pro jeho růst. U některých psů se nachází v močovém měchýři jen takzvaný „písek“, který je částečně vylučován při močení. Močení je často značně bolestivé. Větší kamínky, které jsou vtlačeny do močové trubice a vzpříčí se uvnitř, vyvolávají nejzávažnější symptomy: pacient není schopen se řádně vymočit, v odkapávající moči se nachází krev. V pokročilém stadiu obstrukce močových cest může být stav pacienta už velmi vážný, jelikož následkem hromadění moči v ucpaném močovém měchýři dochází ke vstřebávání toxických látek z moči do krve, tedy k takzvané urémii.

Vzhledem k větší délce a menšímu průměru močové trubice jsou touto obstruktivní formou onemocnění většinou postiženi psi a jen velmi zřídka feny. Zvířata, u kterých se vytvoří jeden velký nebo několik menších kamenů v močovém měchýři, mohou být případně zcela bez symptomů. Část těchto pacientů se projevuje stejně jako při běžném zánětu dolních močových cest. Během močení vykazují bolestivé reakce, celkové množství moči při častém močení je snížené.

Na základě klinického vyšetření je diagnostikována bolestivá oblast močového měchýře, větší kameny se dají i přímo nahmatat jako tvrdé, hrubé útvary. Při cévkování močové trubice se může narazit na odpor, pokud je trubice ucpaná kamínkem. Vyšetření moči většinou prokáže zánět, často také bakterie, a hlavně krystaly odpovídající typu kamene. Také pH moči naznačuje, o které druhy urolitů by se mohlo jednat. V některých případech je dobré zaslat vzorky moči na bakteriologickou kultivaci, s ohledem na volbu antibiotik při následné terapii.

Zdroj: Močové kameny u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Angušová.

Dobrý den, kde prosím rozbíjejí kamínky ultrazvukem? Děkuji
Kamínky mi byli zjištěny pár dní zpět zcela náhodou na utz a ve zprávě mám napsáno že jsou do 17 mm. Děkuji mockrát za jakoukoliv radu. Nedokážu se smířit s myšlenkou operace a nesu tuhle myšlenku velmi těžce, že by mi odebrali nějaký orgán.
Jsem z Moravskoslezského kraje (Karvinsko).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na rozbíjení kamenů v orgánech se používá rázová vlna, to je pravda. Ale pokud máte žlučníkové kameny, tak ty se dají rozbít rázovou vlnou jen obtížně, díky jejich tvrdosti. Pokud máte ledvinové kameny, tak ty se naopak dají úspěšně rozdrobit s použitím rázové vlny.
V případě žlučníkových kamenů se velmi dobře uplatňuje laparoskopická operace, která je šetrná a brzy po zákroku je pacient znovu fit. Není třeba se obávat žádné bolesti ani rizika, že se neprobudíte z narkózy. Vše je bezpečné a pomůže vám to předejít bolestem spojených se žlučníkovými kameny. Šetrné vyndání žlučníku i s kameny pomocí laparoskopické operace je tou nejlepší volbou, kterou pro sebe můžete udělat.
Pokud patříte mezi pacienty, kteří mají nezvladatelnou fobii z operací, tak je možné tyto stavy úzkosti a strachu zmírnit pomocí vhodné léčby, kterou vám předepíše váš praktický lékař. Nebojte se!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Jak vyčistit stříbro s kamínky

Stříbrné šperky s kamínky by se neměly vařit ani zalévat horkou vodou. Zde je vhodné využít k jejich čištění speciální přípravky. Jedná se o hadříky či ubrousky. Tyto přípravky se dají zakoupit v drogérii. Před čištěním šperky pořádně omyjeme v mýdlové vodě, aby se odmastily a odstranily nečistoty. Po skončení čištění je taktéž omyjeme a pak otřeme.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cezar.

Pejskovi ve stáří 9,5 let (střední plemeno), který je ve velmi dobré kondici při sono vyšetření našli nějaký útvar na močovém měchýři. Okamžitě nám doporučili nákladnou operaci, dle které se teprve prý dá rozhodnout, co dál.
Máme se prý během pár dnů rozhodnout, zda odoperovat. Vyšetření krve je dobré, vše v normě.

poraďte, prosím

děkujeme

majitelé

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Kamínky na nehty

Zdobení nehtů kamínky je okouzlující. Lesklé vybroušené drobné kamínky mohou být čiré či s různými s odlesky a jsou naprosto originální ozdobou pro gelové/akrylové nehty.

Postup:

  • z jedné strany jsou špičaté a lépe se „usazují“ do gelu/akrylu pomocí pinzety;
  • doporučuje se je již dále nefixovat top leskem.

Ne každému může vyhovovat plastičnost kamínku, i když efekt při použití kamínků na nehty Swarovski je opravdu originální a nepřehlédnutelný. Pokud je kamínek špatně usazený, hrozí jeho odlomení.

Zde můžete vidět, jak vypadá nehet ozdobený kamínkem.

Zdroj: Krajka na nehtech

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Krása. Nádherná barva. Zdravá ryba. Jak to děláte při výměně vody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý večer. Každý týden mu měním vodu. Vlažnou vodu nechám asi tak cca 2h odstát. Pak ho odlovím a kamínky a kytky, které tam má důkladně opláchnu.

Zdroj: diskuze Beta bojovnice

Operace močových kamenů u psů

Před samotnou operací je potřeba vysvětlení nutnosti zákroku u psa a následná dietní omezení. Kameny se tvoří převážně v močovém měchýři, mnohem vzácněji v ledvinách. Z močového měchýře mohou být drobnější kamínky protlačeny močovou trubicí ven, mohou ovšem také ucpat dolní močové cesty a způsobit velice bolestivé a nebezpečné akutní stavy.

Průběh

Operace močového měchýře je pro zvíře i majitele zátěží, a proto je nutno na operaci zvíře připravit a stabilizovat. Po chirurgickém zákroku následuje infuzní terapie a další léčba, pooperačně jsou medikována antibiotika a léky proti bolesti, většinou spojená s krátkodobou hospitalizací. Při následné kontrole cca za dva dny po operaci je pes v dobré kondici a nemá s močením žádné problémy.

Ovšem kamínky někdy není možné vypláchnout z trubice ven. Zde může být dána indikace k takzvané uretrostomii, při které vytvoříme chirurgicky trvalý „náhradní“ vývod z močové trubice. Chirurgií ovšem terapie nekončí. Bez řešení infekce, která tvorbu samotných kamenů vyvolala, a bez striktní speciální diety nelze očekávat úspěšnou léčbu.

Odstraněné močové kameny je vhodné podrobit analýze ve specializované laboratoři. U těch typů konkrementů, jejichž složení to umožňuje, se předepíše speciální dieta, která slouží jako prevence vzniku dalších urolitů.

Cena

Chirurgické odstranění močových kamenů (cystotomie) se pohybuje v rozmezí od 2 800 do 4 000 Kč.

V ceně operačních zákroků je zahrnuta cena za kanylaci, infuzní terapii, anestezii při použití intravenózních anestetik a cena za léky v den operace.

Veškeré ceny jsou smluvní, mohou se u jednotlivých pacientů lišit v závislosti na technické a časové náročnosti operačních zákroků.

Zdroj: Močové kameny u psa

Diskuze

V diskuzi ZPRÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Já mám na zahrádce několik hlav révy a mám je obsypané štěrkem. Oštepky nebo kůra - souhrnně mulč můžou působit moc kysele a zároveň to slouží jako úkryt mnoha škůdců. Já bych doporučil kamínky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dávám jako mulč posekanou trávu a nemám s tím problém ... Až tráva dostatečně zmenší svůj objem (zahnije), tak ji zaryji kolem hlavy a dám novou posekanou trávu ...

Zdroj: diskuze Zpráva

Vlastní výroba levného pozadí do terária

Nejlevnějším pozadím do terária bude vámi inspirovaná instalace. Z nasbírané kůry, větví, kamenů si můžete vytvořit vlastní pozadí. Nasbírané věci musí být dostatečně vyschlé, poté se mohou pomocí bezbarvého silikonu připevnit do terária. Vytvoří se úkryty, terasy a kaskády.

Jiným levným řešením je opískování zadní stěny. Montáž se provádí tak, že na zadní stranu terária nanesete bezbarvý silikon a na něj nasypete písek, můžete připevnit i kamínky. Kamínky a písek je potřeba do silikonu zatlačit.

U vlastní výroby záleží na fantazii výrobce.

Zdroj: Pozadí do terária

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Vlásenka s kamínkem

Štrasové vlásenky bývají pevné a dostatečně dlouhé, aby pomohly zpevnit a vytvarovat slavnostní účes. Kamínky jsou vybroušené a krásně se třpytí. Vlásenka může být ozdobena i čirým diamantem.

Zde můžete vidět, jak vypadá vlásenka s kamínkem.

Vlásenky můžete koupit přes internet a cena vlásenek je.

Zdroj: Vlásenky

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elzbieta.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, já mám drobné kamínky ve žlučníku, jde je rozbít a odstranit aniž bych musela podstoupit operace z celkovým odstraněním žlučníku , to se mi moc nechce, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pupík.

Přečtěte si knihu od dr.Partikové Urinoterapie. Od spousty lidí jsem se dozvěděl že jim to fungoval. Tato metoda nemá mic společného s pitím moče

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Struvity u psů

Struvity u psů vznikají většinou se zánětem. Struvitové kameny bývají velmi časté, jsou tvořeny fosfátovými ionty, hořčíkem a amoniakem. Psi jsou u tohoto druhu kamenů ve většině případů postiženy infekcí močového měchýře. Léčba spočívá dle potřeby v podávání antibiotik pro zneškodnění případné bakteriální infekce v močovém měchýři, v podávání léků proti bolesti a v dietě, která by měla být bohatší na sodík v rozumné míře, protože sodík zapříčiní větší žíznivost u zvířat. Dále by dieta měla pomáhat snížit koncentraci minerálů (hořčík, fosfor) a močoviny v moči a snížit pH (okyselování moči).

Zdroj: Močové kameny u psa

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolina Vybochova.

Moje modrá beta bojovnice samecek stale lezi na umelem kaminku umele kytky nevim co mam delat uz 4den nic nesnedl a bojim se ze se mu neco stalo
Dala sem mu nove kaminky vymenila vodu ale nic

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Krev z přirození u psa – močové kameny

Vznikají krystalizací solí v moči, poté se třou o stěny močového měchýře nebo odcházejí ven močovou trubicí a způsobují podráždění, bolest až zánět. Důvodem vzniku močových kamenů může být například nedostatečný příjem tekutin.

Příznaky močových kamenů v močovém měchýři jsou vyčerpanost, časté močení, krev v moči. Tato choroba se řeší chirurgickým zákrokem.

Kameny v močové trubici se psům usazují mnohem častěji než fenám. Odchod kamenů z těla je velmi bolestivý proces.

Příznaky močových kamenů v močové trubici jsou vyčerpanost, zvracení, nechuť jídlu, bolestivé močení, krev v moči. Tato choroba se řeší chirurgickým zákrokem.

Zdroj: Krev v moči u psa

Mašličky na nehty

Mašličky na nehty jsou skvělou dekorací nehtů, která vždy zaujme. Mašličky mohou být třpytivé, zdobené drobnými barevnými kamínky. Mašličky jsou ideální pro nějakou slavnostnější událost, ale proč si je nenalepit na nehty i jen tak. Opět musíte počítat s plastičností a zbytečně je mechanicky neodlupovat.

Postup:

  • pomocí pinzety aplikujte mašličku na nehet do gelu a fixujte;
  • doporučuje se je již dále nefixovat top leskem.

Zde můžete vidět nehty ozdobené pomocí mašliček.

Zdroj: Krajka na nehtech

Urolitiáza u psů

U psů existuje plemenná predispozice k tomuto onemocnění, například bišonek, malý knírač, pudl, shi-tzu, yorkšírský teriér jsou rasy známé větším sklonem k tvorbě močových kamenů. Dalmatinové, kteří mají anomálii metabolismu, která způsobuje nadměrné vylučování urátů do moči, jsou pak náchylnější k tvorbě urátových kamenů. Obecně samčí jedinci jsou náchylnější k tvorbě močových kamenů než samice, výjimkou jsou struvitové kameny.

Močové kameny jsou malé krystalky, které se usazují v ledvinových pánvičkách nebo v močovém měchýři. Mohou způsobit až úplné ucpání močových cest nebo podráždění či poškození části močových cest, což způsobuje bolest, zánět nebo bakteriální infekci. V nejhorším případě mohou vést k selhání ledvin.

Zdroj: Močové kameny u psa

Rizikové faktory cystitidy

Zánět močového měchýře vzniká, když se do močových cest dostane infekce. Močový měchýř, který je normálně bez mikrobů, je infikován nejčastěji vzestupně, tedy z močové trubice, ale infekce se může dostat k močovému měchýři i z ledvin. U žen je častý přenos nákazy z pochvy a děložního hrdla. Bývá to při poklesu přirozené odolnosti sliznice vůči infekci při překrvení z prochlazení, při poruše hormonální rovnováhy, někdy i při extrémní sexuální aktivitě. U starších mužů je opakovaná cystitida pozorována často v souvislosti se zánětem zbytnělé prostaty.

Původci jsou nejčastěji bakterie střevního traktu, eventuálně sexuálně přenosné bakterie a viry. Ženy jsou nejvíce ohroženy v těhotenství a bezprostředně po porodu, později též například po menopauze (v období přechodu). Zvětšení prostaty u starších mužů může vést ke stagnování moči v močovém měchýři, což způsobuje rozmnožení bakterií a zánětu. Infekci může zavinit též blokování odvodných močových cest například ledvinovými nebo močovými kameny. Důvodem úporně se opakujících zánětů močového měchýře mohou být také imunologická nedostatečnost nebo anatomické defekty ve stavbě močových cest. Nejčastějším původcem zánětu močového měchýře bývá bakterie Escherichia coli, která se normálně vyskytuje v tlustém střevu. Udává se, že asi 5 % dospělých žen vylučuje bakterie v moči stále, aniž by pociťovaly potíže.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Z čeho se dělají žlučníkové kameny

Žluč obsahuje mimo vody celou řadu látek, které jsou za normálního stavu ve vodě rozpuštěny. Pokud se množství těchto látek zvýší a žluč se tak stane koncentrovanější, začnou se jednotlivé molekuly těchto látek spojovat. Vytvořené shluky se dále navzájem na sebe nabalují a zvětšují, až vzniknou vlastní kamínky. Dodnes není jasné, proč k tomu dochází. Vyšší riziko mají obézní lidé, diabetici, těhotné ženy. Riziko zvyšují stavy po operaci trávicího traktu, příjem vysoce kalorické stravy, některé léky, ženské pohlavní hormony a jiné, již méně časté příčiny. Podle toho, ze kterých látek je kámen složen, rozeznáváme kameny cholesterolové (vyskytující se nejčastěji), pigmentové nebo smíšené. Bez ohledu na jejich složení však působí stejné obtíže. Jejich bližší rozlišování nemá velký klinický význam. Ve žlučníku můžete najít i takzvané žlučové bláto (sludge), což nejsou klasické kamínky, avšak může působit stejné obtíže jako ony.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Postup při přesazování aloe vera

Nejprve zakryjte drenážní otvor květináče, a to buď drobnými kamínky, perlitem nebo například kávovým filtrem. Poté do jedné třetiny nasypte hrubozrnný písek. Zbytek nádoby zasypte až do výšky jednoho centimetru od horní hrany květináče substrátem dobře odvádějícím vodu. Je opravdu důležité, abyste použili zeminu dobře propustnou nebo speciálně určenou pro kaktusy. V případě, že se půda nebude správně odvodňovat, bude vám aloe uhnívat. Můžete si vytvořit i vlastní substrát a to tak, že smícháte dvě části písku a jeden díl kompostu, nebo použijete stejný díl písku, kompostu a perlitu.

Zdroj: Přesazování aloe vera


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP