Téma: 

food detective

Food Detective

Zkušenosti s Food Detective

Food Detective je první test na světě, který je určen na samodiagnostiku potravinové intolerance. Testovací podložka, na které jsou naneseny potravinové extrakty, vám ukáže, na kterou z potravin se vám vytvořily protilátky. Souprava Food Detective tedy dokáže identifikovat potraviny, které spouští tvorbu protilátek. Přítomnost těchto protilátek se pak obvykle projevuje v souvislosti s nepříznivými stavy organismu, jako jsou například plynatost, průjem, migrény, syndrom dráždivého tračníku, ekzémy či artritida. Jakmile tyto potraviny jednou identifikujete, můžete se jim propříště vyhnout a těmto stavům organismu předcházet. Food Detective ale neidentifikuje klasické potravinové alergie vyvolané protilátkami typu IgE.

Samotný postup je jednoduchý. Na testovací podložce jsou proteinové extrakty různých potravin. Z konce prstu se po malém vpichu odebere vzorek krve, který se zředěný nalije na testovací podložku. V následujících krocích se za použití detekčního a barvícího roztoku identifikuje přítomnost IgG protilátek proti testovaným potravinám, projevující se prostřednictvím jednoho nebo více modře zbarvených bodů, které se objeví na reakční podložce. Po porovnání s přiloženým schématem můžete lehce identifikovat, na kterou z potravin se u vás protilátky vytvořily.

Food Detective je jednorázový test, který může být vykonán pouze dospělou osobou; test a lanceta mohou být použity pouze jednou. Neotevírejte fólii testovací podložky, dokud jste úspěšně neodebrali vzorek krve.

Postup přípravy:

  • Umyjte si ruce v teplé vodě, aby kůže změkla a prokrvila se.
  • Prst, do kterého chcete provést vpich, otřete přiloženým dezinfekčním polštářkem a nechte uschnout.
  • Z lancety odstraňte ochranný kryt (barva lancety se může lišit).
  • Přidržte červený konec lancety na prstu, ze kterého chcete odebrat vzorek krve.
  • Lancetu pevně přitlačte k prstu. V momentě, kdy dojde k propíchnutí kůže, pocítíte lehké píchnutí.
  • Prst masírujte směrem k propíchnutému místu, abyste získali kapku krve.
  • Přiložte špičku mikropipety ke kapce krve a po celou dobu ji držte v horizontální poloze. Dbejte na to, abyste nezakryli malou ventilační dírku svými prsty. Kapilární efekt automaticky vtáhne krev k černé rysce a naplní mikropipetu požadovaným objemem. Balónek mikropipety nestlačujte. Pokud nelze získat dostatečné množství z jedné kapky krve, pokračujte s odběrem krve, dokud není dosaženo černé rysky.
  • Z lahvičky obsahující roztok A (rozpouštědlo vzorku) sejměte červenou krytku. Okamžitě zmáčkněte balónek mikropipety, abyste přenesli krevní vzorek do roztoku (po přidání krevního vzorku je možné pozorovat tmavší barvu roztoku). Pevně krytku nasaďte zpět a jemně jí třeste, aby se krev zcela rozptýlila.

Postup provedení testu:

  • Vyjměte testovací podložku z ochranné fólie a vylijte na ni obsah lahvičky SOLUTION A se zředěným vzorkem krve.
  • Podložkou zlehka pohybujte tak, abyste zabezpečili, že všechny kroužky na testovací podložce budou pokryté tekutinou obsahující vzorek krve.
  • Pokud se objeví vzduchové bubliny, je třeba podložkou zlehka poklepat na stole, dokud se bubliny nerozplynou.
  • Nechte reagovat 20 minut při pokojové teplotě, chraňte před přímým slunečním zářením.
  • Po 20 minutách vylijte obsah testovací podložky do dřezu.
  • Na testovací podložku nalijte tolik promývacího roztoku SOLUTION D (bílý uzávěr), aby byla pokryta celá plocha podložky. Několik vteřin podložkou intenzivně pohybujte, aby se roztokem celá omyla. Následně vylijte obsah do dřezu. Tento mycí proces zopakujte ještě třikrát. Zbývající roztok švihem ruky setřeste, aby se odstranily kapky z kroužků. Ubezpečte se, že na podložce (v kroužcích) nezůstala žádná tekutina, podložka může zůstat vlhká. Neutírejte ji.
  • Vylijte obsah lahvičky SOLUTION B (modré zabarvení) na testovací podložku, lehce s ní potřeste, aby byly všechny kroužky na podložce pokryté tekutinou. Pokud se objeví vzduchové bubliny, je třeba podložkou zlehka poklepat na stole, dokud se bubliny nerozplynou.
  • Roztok nechte 10 minut působit při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo.
  • Po 10 minutách inkubace obsah testovací podložky vylijte do dřezu a podložku umyjte promývacím roztokem SOLUTION D.
  • Nalijte na podložku barvící roztok SOLUTION C s černým uzávěrem. Ujistěte se, že všechny kroužky na podložce jsou pokryté tekutinou. Pokud se vyskytnou vzduchové bubliny, klepejte podložkou o stůl, dokud bubliny nezmizí.
  • Nechte působit 2 minuty. Po 2 minutách barvení se na místech s pozitivním nálezem objeví v místě reakčních kroužků modré zabarvení.
  • Po dokončení testu vylijte obsah podložky do dřezu a opět jednou promyjte promývacím roztokem SOLUTION D s bílým uzávěrem.

Odečtení výsledků:

  • Ihned po dokončení testu identifikujete z tabulky reaktivní potraviny. Tmavomodře zabarvené body indikují silnou reakci na konkrétní potravinu, světlé body mírnou. Pokud se na podložce nenacházejí žádné zabarvené body, výsledek je negativní. Pokud uvidíte pouze velmi světlý odstín nebo jen kroužek, nejedná se o reaktivní potravinu.
  • Potraviny jsou na reakční podložce seřazeny v pozicích 1–46. Na přiloženém schématu označte potraviny, u kterých se vyskytlo modré zabarvení.

Přesnost výsledků je závislá na tom, jak přesně jste test vykonali v souladu s návodem. Výsledky testu Food Detective nenaznačují žádný zvláštní zdravotní stav.

Pokud trpíte na některou klasickou potravinovou alergii (například na arašídy), ale test Food Detective pozitivní výsledek nepotvrdil, doporučuje se, abyste se i nadále těmto potravinám vyhýbali.

Test není nutné dělat nalačno. O zásadních změnách ve stravovacím plánu se poraďte s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Tento test je informativní, nenahrazuje lékařský posudek. Nediagnostikuje alergie. Jde o kvalitativní test a jeho výsledky mohou napomoci při sestavování stravovacího plánu.

Test uchovávejte při teplotě 2–25 °C. Test lze používat pouze pro in-vitro diagnostiku, je určený jen pro zevní použití. Nepoužívejte poškozené lancety. Test použijte pouze do uplynutí expirační doby. Všechny produkty lidského původu v této sadě byly testovány a bylo potvrzeno, že jsou negativní na HIV Ab a HBsAg, ale mohou být potenciálně infekční.

Pomocí přiloženého schématu v instrukcích lehce zjistíte, na kterou potravinu jste zareagovali pozitivně. S Food Detective máte výsledky do 40 minut. Test je jednoduchý, bezpečný, přesný a rychlý. Food Detective™ je první test na světě, který je určen na samodiagnostiku potravinové intolerance.

Zde můžete vidět cenu testu Food Detective.

Za kolik nabízí Food Detective Heureka.cz.

Zdroj: Food Detective
Zveřejněno dne: 18.7.2016

Diskuze: Re: caltrate vedlejší účinky

Caltrate pálení žáhy nezpůsobuje, protože obsahuje jen zásadotvorné látky. Příčinou pálení žáhy bude nejspíše strava, jako například moukou zahuštěné omáčky a polévky, kečup, fast food, knedlíky, atd. Na pálení žáhy je dobrý Anacid a nebo Gaviscon, oboje volně prodejné v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Caltrate vedlejší účinky
Odesláno dne: 10.5.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Granule pro psy

Testy kvality granulí

Pokud se obsahem granulí nechcete hlouběji zabývat a zároveň chcete pro psa to nejlepší, nezbývá než se spolehnout na nezávislé testy kvality. Sama doporučuji mezinárodně uznávané fórum Dog Food analysis, kde je jednoduše a jasně patrné hodnocení. Tradičně mezi špičky v tomto fóru patří kvalitní granule značek Taste of the Wild, Orijen, Acana aj. Český dTest testoval spíše levnější značky než momentální světovou špičku.

Zdroj: Granule pro psy
Zveřejněno dne: 1.6.2016

Fundoplikace

Metoda Linx

Metoda Linx je také známa pod názvem Reflux Management System. Tato metoda byla schválena agenturou Food and Drug Administration (angl. Food and Drug Administration) v roce 2012. Metoda Linx v podstatě představuje implantaci magnetického zařízení do dolní části jícnu. Implantát obsahuje množství magnetických kuliček titanu, které jsou spojeny do elastického kruhu a tvoří prstenec. Implantát je rovněž pokryt vrstvou z titanu, takže Linx není odmítán imunitním systémem pacienta. Umístění kroužku v těle pacienta trvá desítky minut. Prstenec se roztáhne, když pacient spolkne jídlo. V klidu má prstenec průměr přibližně 0,5 cm, rozšířit se může až do průměru 1,5 cm. U pacientů, kteří podstoupili tuto metodu, bylo pozorováno méně nežádoucích účinků, jako je nadýmání, zvracení nebo říhání po jídle, v porovnání s pacienty po operaci fundoplikací. Metoda Linx je v současnosti stále ve fázi výzkumu. V loňském roce obdržel FAD akreditaci Linx tým vědců provádějící výzkum a vydávající další a další zprávy ze zkušebního postupu s pozitivním výsledkem. Pro 20 % populace ve vyspělých zemích trpících onemocněním gastrointestinálního traktu by tento postup znamenal konec nemoci.

Linx je k dispozici ve speciálních medicínských centrech v USA a Evropě.

Zdroj: Fundoplikace
Zveřejněno dne: 14.7.2015

Zakrslý králík - strava

Granule

Řada majitelů králíčků zcela zapomíná na význam sena a čerstvé zeleniny a uchylují se hlavně ke granulím, které by ale měly sloužit hlavně jako doplněk stravy a ne jako jeho hlavní složka. V jídelníčku dospělého králíčka se dokonce nemusí takové krmení vyskytnout vůbec, ale je nutné, aby v takovém případě měl králíček opravdu dostatek sena, zeleniny a trochy ovoce. U mladých králíčků je to něco jiného, pro ně jsou granule základ stravy, ale musí se jednat o granule určené pro jejich věk (zhruba do 6. -7. měsíce). Pro dospělého králíka by měly stačit tak dvě polévkové lžíce granulí za den, ideálně také dávkované večer a ráno. Granule se musí uchovávat v suchu a chladu. Při výběru granulí se sleduje, kolik obsahují vlákniny, bílkovin, vápníku, fosforu, tuků a vitamínu D. Docela dobré jsou pro dospělého králíka vhodné granule Oxbow Bunny Basic Adult Rabbit Food, nebo ZuPreem Nature´s Promise. Pro mláďata se doporučují granule Oxbow Bunny Basics Young Rabbit Food, nebo Care+ Junior, nebo Kiki Premium Baby.

Přestože řada prodejen nabízí různé druhy směsek, které se skládají z obilnin, luštěnin, nebo různých semínek, ovoce a oříšků, tak tyto směsky jsou pro králíčky nevhodné, protože často obsahují sušené mléko nebo živočišné moučky. Zároveň jsou také velmi kalorické, což pro králíčka není dobré, obzvlášť pokud ten tráví velkou část dne zavřený v kleci. Zároveň v nich zvýšené množství tuků a škrobů může u králíčků způsobit zdravotní problémy. Zároveň u těchto směsek králíček ukazuje svoji chytrost a lehce si vybere to, co mu chutná, o ostatní ani pohledem nezavadí, natož aby to snědl. Tak třeba přichází o nějaké živiny, které jsou pro něj důležité. Při nákupu granulí je opravdu důležité číst složení. Také je třeba si uvědomit, že čím je králíček starší, tím víc nerad mění své zvyky, to se týká také typu granulí. Pokud je králíček starší a najednou se granule změní, může se to odrazit i na jeho chování. Majitel by králíčkovi opravdu neměl dávat větší množství granulí, protože ten si na ně zvykne a začne jim dávat přednost před senem, což je opět ze zdravotních důvodů pro králíčka špatné.

Zdroj: Zakrslý králík - strava
Zveřejněno dne: 28.3.2017

Mezoterapie

Mezoterapie na vlasy

Pro mezoterapii vlasů se používají séra anebo již připravené a namíchané koktejly obsahující potřebné vitamíny, minerální a vzácné prvky, které se injekčně vpraví do střední vrstvy kůže, kde se nachází vlasové folikuly.

Tato metoda:

  • oživuje poškozené vlasy
  • zabraňuje a pomáhá léčit vypadávání vlasů způsobené nemocí (například onemocnění štítné žlázy, chudokrevnost) nebo stresem a podobně
  • zvyšuje cirkulaci krve, prokrvení vlasové pokožky
  • dodává vlasům lesk, pružnost, pevnost
  • zpevňuje a upevňuje vlasový kořínek
  • dodává živiny
  • prevence proti vypadávání vlasů
  • revitalizuje vlasové folikuly
  • výrazně oživuje stávající vlasové folikuly
  • zlepšuje vzhled a výživu vlasů
  • zlepšuje elasticitu a hydrataci pokožky hlavy

Výhody mezoterapie:

  • možnost lokální aplikace
  • bez použití anestetik
  • nízký výskyt vedlejších účinků a alergických reakcí
  • nízké náklady
  • použití jen přírodních látek
  • při použití přístrojové mezoterapie: časová úspora, přesnost dávky a hloubky vpichu, nízká bolestivost, ekonomická úspora díky přesnosti dávkování, celkový komfort klienta i obchodníka

Existuje celá řada používaných přípravků v mezoterpii. Tyto léky jsou schváleny FDA (US Food and Drug Administration). Tyto přípravky jsou nejčastěji extrakty z přírodních bylinných látek. Jejich účinek je dán kombinací látek v daném koktejlu.

Viditelnost výsledků:

  • četnost návštěvy 1x týdně po dobu 5–7 týdnů v závislosti na daném problému
  • výsledek není okamžitý po první návštěvě, ale viditelné výsledky může klient pozorovat během následujících návštěv (méně vypadaných vlasů, více mastná pokožka, rychlejší růst vlasů a tak dále)
  • konečný výsledek může klient pozorovat cca po 3 měsících, kdy vlasy odrostou

Zdroj: Mezoterapie
Zveřejněno dne: 24.4.2015

Recept na cheesecake

Pravý cheesecake

Ingredience na korpus: 90 g rozpuštěného másla, 200 g digestivních sušenek (lze nahradit Club sušenkami), 1 lžíce cukru krupice

Ingredience na náplň: 900 g Philadelphie (nebo jiného krémového sýru), 200 g cukru krupice, 2 lžíce vanilkového cukru nebo vanilkové esence, 1 lžička kůry z citronu, 3 vejce a jeden žloutek, pokud chcete cheesecake vyšší, přidejte zakysanou smetanu, cca 250 ml

Technologický postup: Připravíme si formu na dort, dno vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme máslem asi do výše 2 cm. Poté rozemeleme sušenky ve food procesoru, nebo rozdrtíme válečkem v sáčku pod utěrkou. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a pokryjeme jimi dno, případně si vytvoříme zvýšený okraj. Dáme péct do trouby na 10 minut při 160 °C. Poté vyndáme a necháme vychladnout. Než nám základ vychladne, připravíme si krém. Vyšleháme krémový sýr do hladké konzistence, na to stačí asi 2 minuty, a pak při pomalém šlehání přidáváme smíchaný cukr a citronovou kůru. Pomalu vmícháme vejce se žloutkem. Nakonec všlehejte i zakysanou smetanu (pokud ji chcete přidat). Krém by měl být hladký, lehký a provzdušněný. Nyní znovu pomažte stěny formy máslem a pomalu vlijte krém na sušenkový základ. Krém uhlaďte stěrkou či nožem, povrch by měl být co nejrovnější. Cheesecake by se měl správně péct ve vodní lázni, pomáhá to držet všude stejnou teplotu a dezert je potom i méně vysušený a nepraská. Nebo těsně pod mřížku, na které je forma s budoucím cheesecakem, postavte pekáček s vodou, funguje to stejně. Trouba by měla být předem zahřátá na 180 °C. Pečeme cca 15 minut, pak stáhneme na 12O °C a pečeme dalších 30 až 45 minut. Doba pečení závisí na troubě a na výšce náplně. Trouba by se během pečení neměla otevírat, udělejte to tedy, až ke konci pečení, kdy budete chtít dort zkontrolovat. Cheesecake je hotový, když je náplň na okraji pevná, ale uprostřed se ještě trochu třese. Pokud je tomu tak, vypněte troubu, dort nechte uvnitř a pootevřete dvířka, po 20 minutách dort vyndejte a nechte úplně vychladnout. Nakonec ho dejte do lednice, a to minimálně 2 hodiny před podáváním.

Zdroj: Recept na cheesecake
Zveřejněno dne: 2.5.2016

Colostrum

Kravské kolostrum

Kravské kolostrum slouží k ochraně odrostlejších dětí, ale i dospělých. Pro tyto potřeby se využívá kolostrum kravské (bovinné), získané ze speciálního typu krav chovaných v ekologicky čistém prostředí. Bovinné kolostrum obsahuje zejména imunoglobuliny, ty pomáhají neutralizovat škodlivé bakterie a viry a pomáhají zvyšovat imunitní aktivitu. Díky tomu mizí opakované lehké nemoci (chřipka, angína). Další složky obsažené v kolostru bojují proti usídlení bakterií v zažívacím traktu, jiné složky, růstové faktory, pak usnadňují hojení ran, svalů a regeneraci poškozených nervů. Současně mají důležitý vliv na potlačení projevu stárnutí, během kterého ubývá v organismu růstových faktorů. Kolostrum se také úspěšně používá při léčbě infekčních průjmů. Jeho užívání je velmi vhodné rovněž po léčbě antibiotiky, aby mohla být co nejrychleji obnovena žádoucí střevní flóra.

Upravené kolostrum je k dostání v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Je vynikajícím doplňkem výživy zejména od podzimu do jara, protože chrání organismus před infekčními nemocemi a častým podáváním léků. Při nákupu kolostra však dbejte na to, aby bylo v organismu dokonale rozpustné (například nejprodávanější potravinový doplněk v USA – Symbiotics Colostrum nebo SmarteImmuno System – Primary Food – tekuté kolostrum a CLP).

Mlezivo je potravinový doplněk a mělo by tak být i chápáno. Nenahrazuje léčiva či medicínu předepsanou lékařem. Kolostrum obsahuje v malých dávkách laktózu, takže záleží na stupni intolerance laktózy a množství kolostra požití, zda se neobjeví případné příznaky.

Kolostrum Euniké Powerful Worker 3+1 zdarma je 100% přírodní živé kolostrum s imunoglobuliny na podporu imunitního systému. Cena za 4 balení – celkem 240 tobolek (akce 3+1) – je pouze 870,00 Kč, navíc dopravné po České republice ZDARMA. Toto kolostrum s vysokým účinkem (IGG 40) je nyní v akci 3 balení a jedno zdarma (4měsíční kúra při doporučeném dávkování 2 tobolky denně). Jde o čistě přírodní produkt vyrobený pod farmaceutickým dohledem v České republice.

Složení v 1 tobolce: kolostrum – imunoglobuliny 200,0 mg, vitamín B6 (pyridoxin) 4,0 mg, vitamín B2 (riboflavin) 1,6 mg, vitamín B1 (thiamin) 1,4 mg, kyselina listová 0,2 mg.

  • Imunoglobuliny: Imunoglobuliny jsou protilátky, které produkuje organismus jako odpověď na přítomnost cizorodé látky. Imunoglobuliny jsou efektivním zabijákem v imunitním systému. Jejich nedostatek má za následek snížení obranyschopnosti organismu.
  • Kyselina listová: Zlepšuje mentální funkce a emoční zdraví a je také nezbytná pro zdravý vývoj plodu. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace kyseliny listové snižuje riziko mozkové mrtvice. Kyselina listová je velice důležitá pro správnou činnost žaludku (žaludeční kyseliny) a střev, podporuje funkci jater, chuť, tělesný růst. Kyselina listová hraje důležitou roli při prevenci.
  • Vitamín B6: Tento vitamín je kvalifikován jako velmi potřebný pro funkci našich buněk tím, že se podílí na nejvnitřnějších mechanismech obranného reprodukčního systému buněk. Je to všestranná biolátka.
  • Vitamín B1: Zlepšuje činnost nervů (duševní svěžest), hojení ran, trávení, chuť a činnost žaludečních šťáv. Podporuje buněčnou energii a je důležitý při přeměně živin.
  • Vitamín B2: Hraje životně důležitou funkci při tvorbě hormonu štítné žlázy, který urychluje metabolismus a pomáhá zajišťovat energetickou potřebu pro všechny tělesné orgány.

Dávkování: 1 tobolka ráno, 1 večer, a to po dobu 6 měsíců (1 kúra), následně dle potřeby.

Skladování: Skladujte v suchu a temnu při teplotě 15–25 °C. Ukládejte mimo dosah dětí.

Obsah v jednom balení: 60 tobolek.

Jedná se o český výrobek.

Zdroj: Colostrum
Zveřejněno dne: 13.4.2016

Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Konzumace sóji

Krev kojenců krmených sójovými produkty obsahuje 13 000 až 12 000krát více estrogenových složek než krev dětí krmených jiným mlékem. Kojenci krmení ze sóji vyrobeným mlékem přijmou denně stejné množství hormonu estrogen, jaké se nachází v nejméně pěti antikoncepčních pilulkách. Sójová výživa, která zaplavuje krev dítěte ženskými hormony potlačujícími testosteron, způsobuje poruchy vývojových struktur u chlapců, včetně mentální retardace a hyperaktivity.

Americká dietetická asociace (ADA) nikdy neprohlásila, že sója je bezpečná. Nejmodernější sójové výrobky nejsou fermentované, a tak toxiny nejsou neutralizovány, a jsou zpracovány způsoby poškozujícími bílkovinu a tvořícími toxiny. Jídla ze sóji obsahují inhibitory trypsinu, které brání v trávení bílkovin a ruší pankreatické funkce.

Příjem sóji zvyšuje potřebu vitamínu D, který je potřebný pro budování kostí a tělesný vývoj. Fytinová kyselina obsažená v sóji způsobuje sníženou biodostupnost železa a zinku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervového systému. Sóji také chybí cholesterol, který je také nezbytný pro vývoj mozku a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogenů v sójových formulích pro kojence značně přispívají k předčasnému sexuálnímu vývoji dívek a k opožděnému až retardovanému vývoji u chlapců.

Sójové izoflavony jsou fytoendokrinními narušiteli. Mohou zabraňovat ovulaci a stimulovat růst rakovinných buněk. Již konzumace tak malého množství, jako je 30 gramů denně (4 čajové lžičky), může způsobit hypotyreózu, což je snížení funkce štítné žlázy, doprovázené příznaky letargie, zácpy, přibírání na váze a únavy. Jídla ze sóji mohou stimulovat růst na estrogenu závislých nádorů a snižují funkci štítné žlázy. Snížená funkce štítné žlázy je spojena s obtížemi v období menopauzy.

Průzkumy prokázaly, že konzumace tofu u japonských Američanů ve středním věku je spojena se zvýšeným výskytem Alzheimerovy choroby v pozdějším věku. Japonské ženy dávají svým mužům jíst větší množství tofu, pokud chtějí snížit jejich sexuchtivost.

Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, jenž s přirozenou potravinou nemá nic společného. Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.

V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny. Posledně jmenované se po její konzumaci dokáží zabudovat do DNA našich střevních bakterií a fungovat v nich.

Archer Daniels Midland (ADM), největší světový pěstitel sóji, nedávno stáhl svou žádost na FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) o statut GRAS pro sójové isoflavony, protože rychle přibývaly protesty z vědeckých kruhů. FDA nikdy neudělila status GRAS sójovým izolovaným bílkovinám, a to kvůli obavám z přítomnosti toxinů a karcinogenů ve zpracované sóji. V zemích třetího světa byla tradiční úroda nahrazena sójou pěstovanou mezinárodními korporacemi, což přeneslo zisk z lokálních farmářů na tyto firmy.

Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2. Vitamín K2 je základem správného využití vápníku v těle a pevných kostech. Nově se zjišťuje jeho role při zpomalení projevů stárnutí a podpoře imunity. Vitamín K2 je silným antioxidantem.

Zdroj: Jak snížit hladinu testosteronu u žen
Zveřejněno dne: 24.6.2015

Co nejíst při užívání Warfarinu

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zelenina

Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.

Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.

Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.

Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné používat jako výchozí surovinu pro hlavní chod jídla, použít by je bylo možné maximálně k dozdobení a zařadit je následně jako zdroj vitaminu K do denní kalkulace.

Petrželová nať, kopr a řeřicha obsahují rovněž velké množství vitaminu K, ale jejich zelené natě se všeobecně používají jen v minimálním množství na dochucení polévek nebo na ozdobení pokrmu. Patří tedy k takzvaným doplňkovým potravinám. V zahraniční kuchyni je oblíbený salát ze zelené petržele, vzhledem k vysokému obsahu vitaminu K se však jedná o rizikovou potravinu, která je pro pacienty s antikoagulační léčbou zcela nevhodná.

Mezi bezpečné potraviny s nízkým obsahem vitaminu K patří kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, ředkvičky, nízký obsah vitaminu K je i v rajčatech, okurkách, paprikách, bramborech, malé množství vitaminu K najdeme i v houbách, například v žampionech. Tyto druhy zeleniny (případně houby) zařazujeme do jídelníčku denně tak, abychom splnili doporučenou denní dávku (500 g zeleniny a ovoce) nebo se jí alespoň co nejvíce přiblížili. Zeleninou se snažíme doplnit každé hlavní jídlo – snídani, oběd i večeři, abychom dodali dostatečné množství vlákniny a pomohli snížit glykemický index pokrmu, zároveň tak doplníme stravu i o potřebné antioxidanty a důležité vitaminy. Výhodou zeleniny je i její nízká energetická hodnota, tím pomáhá ke snížení energické denzity potravy nutné při redukci hmotnosti a je prevencí rizika civilizačních onemocnění.

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Maso a živočišné produkty

Mezi typickou potravinu s nepravidelným obsahem vitaminu K patří kuřecí maso. Obsah vitaminu K kolísá podle toho, čím je drůbež krmena. Zatímco kuřata z velkochovů mají většinou maso s nízkým obsahem vitaminu K, kuřata, která mají přístup k zelenému krmivu, obsahují v mase větší množství vitaminu K. Totéž platí pro maso krůtí. Proto konzumace kuřecího masa podléhá stejným pravidlům jako konzumace potravin rizikových nebo kontrolovaných. Vždy je nutné zvážit, zda je z tohoto důvodu vhodná jeho výměna za maso vepřové, které má naopak hodnoty vitaminu K nízké. Nejvhodnějším způsobem, jak použít kuřecí maso, je připravovat pokrmy, v nichž je jen menší množství masa, například rizoto, zapečené brambory s kuřecím masem, kuřecí nudličky s vhodnou zeleninou, ražniči. Pravděpodobně stejný problém je s hovězím masem, v němž může obsah vitaminu K též kolísat podle druhu potravy. Pokud se jedná o hovězí dobytek, který je živen krmivem s nízkým obsahem vitaminu K, je hovězí maso z hlediska obsahu vitaminu K bezpečné. Pokud však je hovězí dobytek krmen zeleným krmivem, případně pase-li se volně na pastvinách, obsahuje hovězí maso též vyšší množství vitaminu K. Z tohoto důvodu je vhodné regulovat přijímané množství hovězího masa a volit raději maximálně 100 g porce.

Velmi vysoký obsah vitaminu K je v játrech, ať už vepřových, nebo hovězích, či drůbežích. Z tohoto důvodu je konzumace jater a potravin z nich připravených rizikovou záležitostí a pacienti by se jich měli vyvarovat.

Tuky

Také v tucích je rozdílný obsah vitaminu K, větší množství je ho v tuku olivovém a sójovém, naopak nízká koncentrace vitaminu K je v řepkovém či slunečnicovém oleji. Proto olivový a sójový olej, používáme-li je ve větším množství, zaměňujeme za jiný druh olejů, například řepkový či slunečnicový. V malém množství lze použít i „nedoporučené“ druhy olejů, například lžička olivového oleje do zeleninového salátu a podobně. V žádném případě však tuky nevylučujeme, jsou důležité pro vstřebání vitaminů v tucích rozpustných do organismu (to znamená včetně vitaminu K).

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Luštěniny

Obsah vitaminu K v cizrně a sóji, popřípadě ve výrobcích ze sóji, není v dostupné literatuře také jednoznačně popsán. Cizrnu a sóju ve větší míře konzumují většinou ti, kteří upřednostňují alternativní způsob výživy, anebo ti, kdo mají alergii na mléčnou bílkovinu a používají výrobky ze sóji jako náhražku mléka a mléčných výrobků. Je proto vhodné dodržovat pravidelné množství příjmu těchto luštěnin.

Nápoje

Z nápojů omezujeme pouze bylinné čaje, a to zejména kopřivový čaj a zelený čaj. V případě, že se jedná o dávku jednoho či dvou šálků tohoto čaje výjimečně, není nutné se obávat negativního účinku na antikoagulační léčbu. Pokud by byl očekávaný příjem vyšší, je nutné nahradit tyto čaje čajem černým či ovocným.

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Alkohol

Akutní příjem alkoholu zvyšuje účinek Warfarinu, dlouhodobý příjem alkoholu naopak účinek snižuje. Není však vědecky potvrzeno, zda to odpovídá skutečnosti, nebo zda se jedná o tradované údaje. Alkohol (etanol) je enzymatický induktor, a tudíž při jednorázovém podání účinek Warfarinu zvyšuje. Při léčbě Warfarinem je možno bez rizika pít 1 alkoholický nápoj denně, případně 1x týdně zvýšit dávku na 2 nápoje. Je-li pacient zvyklý pít zcela pravidelně 2 drinky denně, lze i tuto dávku tolerovat. Za drink se považuje takové množství alkoholického nápoje, které obsahuje přibližně 20–30 g alkoholu (0,5 litru 10–12st. piva, 2 dl vína (10–14 % alkoholu), 0,5 dl destilátu (40–50 % alkoholu)). Předpoklad, že by dlouhodobé požívání alkoholu snižovalo účinek alkoholu, nebyl potvrzen. Vzhledem k tomu, že alkohol může významně zhoršit průběh některých onemocnění (jaterní choroby, zánět slinivky, některé kardiomyopatie) a někdy je dokonce nutná dlouhodobá abstinence, je třeba se vždy na toto téma poradit se svým ošetřujícím praktickým lékařem.

Kontrolované potraviny

Potraviny s významným obsahem vitaminu K (mezi 100 a 10 µg na 1 dávku:

Ibišek, zelí, rebarbora, švestky (sušené), fazole, celer (listy), fast food (salát Coleslaw), okurka (1 velký kus), hrách, borůvky, dýně, tuňák, mango, sója, kiwi (1 kus), rajský protlak, zelenina (smíšená šálek), ostružiny, artyčoky, maliny, květák, mrkev, dresink (polévková lžíce), margarin (polévková lžíce).

Rizikové potraviny

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (více než 100 µg na 1 dávku:

Kapusta, špenát, řeřicha, brukev, tuřín, brokolice, růžičková kapusta, listy pampelišky, hlávkový salát, zelená petržel (10 výhonků), chřest, zelí, ledový salát (hlávka), čekanka.

Obsah vitaminu K v potravinách

Obsah vitamínu K na 100 g potravin dle databáze USDA:

  • Vysoký: játra
  • 830–800 µg: mangold, kapusta
  • 540–500 µg: petržel
  • 440–400 µg: růžičková kapusta, špenát
  • 380–300 µg: šrucha
  • 270–200 µg: brokolice, tuřín, řeřicha, nať cibule, čekanka, hlávkový salát
  • 170–100 µg: hořčice, zelí, hlávkový salát, pistácie, zelný salát (Coleslaw)
  • 50–10 µg: sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk
  • 10–1 µg: rajčata, rajčatová šťáva, borůvky, sekaná, makrela, meruňka, brambory, bramborová kaše, sladké brambory, čedar, hroznové víno, ovesná kaše, chléb, broskve, sójové mléko, tofu, vaječný žloutek, cibule, vše z obilí, rýže, melouny, pastinák, preclík, ananasový meloun, řepa
  • Nízký: mléko, mléčné výrobky, maso, vejce, ostatní ovoce a zelenina, cereálie

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016


SiteMAP