Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FOOD DETECTIVE

OBSAH

Zkušenosti s Food Detective

Food Detective je první test na světě, který je určen na samodiagnostiku potravinové intolerance. Testovací podložka, na které jsou naneseny potravinové extrakty, vám ukáže, na kterou z potravin se vám vytvořily protilátky. Souprava Food Detective tedy dokáže identifikovat potraviny, které spouští tvorbu protilátek. Přítomnost těchto protilátek se pak obvykle projevuje v souvislosti s nepříznivými stavy organismu, jako jsou například plynatost, průjem, migrény, syndrom dráždivého tračníku, ekzémy či artritida. Jakmile tyto potraviny jednou identifikujete, můžete se jim propříště vyhnout a těmto stavům organismu předcházet. Food Detective ale neidentifikuje klasické potravinové alergie vyvolané protilátkami typu IgE.

Samotný postup je jednoduchý. Na testovací podložce jsou proteinové extrakty různých potravin. Z konce prstu se po malém vpichu odebere vzorek krve, který se zředěný nalije na testovací podložku. V následujících krocích se za použití detekčního a barvícího roztoku identifikuje přítomnost IgG protilátek proti testovaným potravinám, projevující se prostřednictvím jednoho nebo více modře zbarvených bodů, které se objeví na reakční podložce. Po porovnání s přiloženým schématem můžete lehce identifikovat, na kterou z potravin se u vás protilátky vytvořily.

Food Detective je jednorázový test, který může být vykonán pouze dospělou osobou; test a lanceta mohou být použity pouze jednou. Neotevírejte fólii testovací podložky, dokud jste úspěšně neodebrali vzorek krve.

Postup přípravy:

  • Umyjte si ruce v teplé vodě, aby kůže změkla a prokrvila se.
  • Prst, do kterého chcete provést vpich, otřete přiloženým dezinfekčním polštářkem a nechte uschnout.
  • Z lancety odstraňte ochranný kryt (barva lancety se může lišit).
  • Přidržte červený konec lancety na prstu, ze kterého chcete odebrat vzorek krve.
  • Lancetu pevně přitlačte k prstu. V momentě, kdy dojde k propíchnutí kůže, pocítíte lehké píchnutí.
  • Prst masírujte směrem k propíchnutému místu, abyste získali kapku krve.
  • Přiložte špičku mikropipety ke kapce krve a po celou dobu ji držte v horizontální poloze. Dbejte na to, abyste nezakryli malou ventilační dírku svými prsty. Kapilární efekt automaticky vtáhne krev k černé rysce a naplní mikropipetu požadovaným objemem. Balónek mikropipety nestlačujte. Pokud nelze získat dostatečné množství z jedné kapky krve, pokračujte s odběrem krve, dokud není dosaženo černé rysky.
  • Z lahvičky obsahující roztok A (rozpouštědlo vzorku) sejměte červenou krytku. Okamžitě zmáčkněte balónek mikropipety, abyste přenesli krevní vzorek do roztoku (po přidání krevního vzorku je možné pozorovat tmavší barvu roztoku). Pevně krytku nasaďte zpět a jemně jí třeste, aby se krev zcela rozptýlila.

Postup provedení testu:

  • Vyjměte testovací podložku z ochranné fólie a vylijte na ni obsah lahvičky SOLUTION A se zředěným vzorkem krve.
  • Podložkou zlehka pohybujte tak, abyste zabezpečili, že všechny kroužky na testovací podložce budou pokryté tekutinou obsahující vzorek krve.
  • Pokud se objeví vzduchové bubliny, je třeba podložkou zlehka poklepat na stole, dokud se bubliny nerozplynou.
  • Nechte reagovat 20 minut při pokojové teplotě, chraňte před přímým slunečním zářením.
  • Po 20 minutách vylijte obsah testovací podložky do dřezu.
  • Na testovací podložku nalijte tolik promývacího roztoku SOLUTION D (bílý uzávěr), aby byla pokryta celá plocha podložky. Několik vteřin podložkou intenzivně pohybujte, aby se roztokem celá omyla. Následně vylijte obsah do dřezu. Tento mycí proces zopakujte ještě třikrát. Zbývající roztok švihem ruky setřeste, aby se odstranily kapky z kroužků. Ubezpečte se, že na podložce (v kroužcích) nezůstala žádná tekutina, podložka může zůstat vlhká. Neutírejte ji.
  • Vylijte obsah lahvičky SOLUTION B (modré zabarvení) na testovací podložku, lehce s ní potřeste, aby byly všechny kroužky na podložce pokryté tekutinou. Pokud se objeví vzduchové bubliny, je třeba podložkou zlehka poklepat na stole, dokud se bubliny nerozplynou.
  • Roztok nechte 10 minut působit při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo.
  • Po 10 minutách inkubace obsah testovací podložky vylijte do dřezu a podložku umyjte promývacím roztokem SOLUTION D.
  • Nalijte na podložku barvící roztok SOLUTION C s černým uzávěrem. Ujistěte se, že všechny kroužky na podložce jsou pokryté tekutinou. Pokud se vyskytnou vzduchové bubliny, klepejte podložkou o stůl, dokud bubliny nezmizí.
  • Nechte působit 2 minuty. Po 2 minutách barvení se na místech s pozitivním nálezem objeví v místě reakčních kroužků modré zabarvení.
  • Po dokončení testu vylijte obsah podložky do dřezu a opět jednou promyjte promývacím roztokem SOLUTION D s bílým uzávěrem.

Odečtení výsledků:

  • Ihned po dokončení testu identifikujete z tabulky reaktivní potraviny. Tmavomodře zabarvené body indikují silnou reakci na konkrétní potravinu, světlé body mírnou. Pokud se na podložce nenacházejí žádné zabarvené body, výsledek je negativní. Pokud uvidíte pouze velmi světlý odstín nebo jen kroužek, nejedná se o reaktivní potravinu.
  • Potraviny jsou na reakční podložce seřazeny v pozicích 1–46. Na přiloženém schématu označte potraviny, u kterých se vyskytlo modré zabarvení.

Přesnost výsledků je závislá na tom, jak přesně jste test vykonali v souladu s návodem. Výsledky testu Food Detective nenaznačují žádný zvláštní zdravotní stav.

Pokud trpíte na některou klasickou potravinovou alergii (například na arašídy), ale test Food Detective pozitivní výsledek nepotvrdil, doporučuje se, abyste se i nadále těmto potravinám vyhýbali.

Test není nutné dělat nalačno. O zásadních změnách ve stravovacím plánu se poraďte s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Tento test je informativní, nenahrazuje lékařský posudek. Nediagnostikuje alergie. Jde o kvalitativní test a jeho výsledky mohou napomoci při sestavování stravovacího plánu.

Test uchovávejte při teplotě 2–25 °C. Test lze používat pouze pro in-vitro diagnostiku, je určený jen pro zevní použití. Nepoužívejte poškozené lancety. Test použijte pouze do uplynutí expirační doby. Všechny produkty lidského původu v této sadě byly testovány a bylo potvrzeno, že jsou negativní na HIV Ab a HBsAg, ale mohou být potenciálně infekční.

Pomocí přiloženého schématu v instrukcích lehce zjistíte, na kterou potravinu jste zareagovali pozitivně. S Food Detective máte výsledky do 40 minut. Test je jednoduchý, bezpečný, přesný a rychlý. Food Detective™ je první test na světě, který je určen na samodiagnostiku potravinové intolerance.

Zde můžete vidět cenu testu Food Detective.

Za kolik nabízí Food Detective Heureka.cz.

Zdroj: Food Detective

Poradna

V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka matouskova.

CO užívám caltrate tak mě pálí žáha je to možné ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Caltrate pálení žáhy nezpůsobuje, protože obsahuje jen zásadotvorné látky. Příčinou pálení žáhy bude nejspíše strava, jako například moukou zahuštěné omáčky a polévky, kečup, fast food, knedlíky, atd. Na pálení žáhy je dobrý Anacid a nebo Gaviscon, oboje volně prodejné v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Caltrate vedlejší účinky

Kontrolované potraviny

Potraviny s významným obsahem vitaminu K (mezi 100 a 10 µg na 1 dávku:

Ibišek, zelí, rebarbora, švestky (sušené), fazole, celer (listy), fast food (salát Coleslaw), okurka (1 velký kus), hrách, borůvky, dýně, tuňák, mango, sója, kiwi (1 kus), rajský protlak, zelenina (smíšená šálek), ostružiny, artyčoky, maliny, květák, mrkev, dresink (polévková lžíce), margarin (polévková lžíce).

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Vliv krmení na kvalitu vody

Dávejte jen špetku krmiva denně, abyste nezakalili vodu. Bojovnice je v přírodě všežravec. Pro krmení jsou ideální suchá vločková či granulovaná krmiva (osvědčené jsou například Tetra Betta granules nebo Fluval fish food Tropical flakes, případně Color enhacing flakes).

Zdroj: Beta bojovnice - výměna vody

Testy kvality granulí

Pokud se obsahem granulí nechcete hlouběji zabývat a zároveň chcete pro psa to nejlepší, nezbývá než se spolehnout na nezávislé testy kvality. Sama doporučuji mezinárodně uznávané fórum Dog Food analysis, kde je jednoduše a jasně patrné hodnocení. Tradičně mezi špičky v tomto fóru patří kvalitní granule značek Taste of the Wild, Orijen, Acana aj. Český dTest testoval spíše levnější značky než momentální světovou špičku.

Zdroj: Granule pro psy

Metoda Linx

Metoda Linx je také známa pod názvem Reflux Management System. Tato metoda byla schválena agenturou Food and Drug Administration (angl. Food and Drug Administration) v roce 2012. Metoda Linx v podstatě představuje implantaci magnetického zařízení do dolní části jícnu. Implantát obsahuje množství magnetických kuliček titanu, které jsou spojeny do elastického kruhu a tvoří prstenec. Implantát je rovněž pokryt vrstvou z titanu, takže Linx není odmítán imunitním systémem pacienta. Umístění kroužku v těle pacienta trvá desítky minut. Prstenec se roztáhne, když pacient spolkne jídlo. V klidu má prstenec průměr přibližně 0,5 cm, rozšířit se může až do průměru 1,5 cm. U pacientů, kteří podstoupili tuto metodu, bylo pozorováno méně nežádoucích účinků, jako je nadýmání, zvracení nebo říhání po jídle, v porovnání s pacienty po operaci fundoplikací. Metoda Linx je v současnosti stále ve fázi výzkumu. V loňském roce obdržel FAD akreditaci Linx tým vědců provádějící výzkum a vydávající další a další zprávy ze zkušebního postupu s pozitivním výsledkem. Pro 20 % populace ve vyspělých zemích trpících onemocněním gastrointestinálního traktu by tento postup znamenal konec nemoci.

Linx je k dispozici ve speciálních medicínských centrech v USA a Evropě.

Zdroj: Fundoplikace

Co je to salmonela

Salmonela je bakterie způsobující průjmové onemocnění zvané salmonelóza. Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají ústy z potravy, nádobí, špinavých rukou a podobně. Ve většině případů není salmonelóza vážné onemocnění, ale je třeba ji nepodceňovat, protože někdy umí být velmi zákeřná a stát se dokonce příčinou smrti. Bakterie rodu Salmonella mají totiž velmi nebezpečnou schopnost, a sice pronikat do hlubších vrstev sliznice. Mohou se tak dostat do krevního řečiště a být rozneseny po celém těle.

Salmonely přežívají ve vlhkém prostředí dny až týdny a zmrazené dokonce měsíce. Ničí je dezinfekční prostředky, kyselé prostředí a teplota nad 70 °C. Salmonelózou nejčastěji onemocní děti v letním období, kdy jezdí na tábory a dopřávají si plné porce točené zmrzliny nebo fast food občerstvení.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Jak pomáhá zázvor na reflux

Reflux neboli pálení žáhy není nic příjemného. Projevuje se kyselou pachutí v ústech, těžkostmi při polykání a někdy i zvracením. Většinou v takových situacích saháme po lécích! Ale jde to i jinak. Americká studie publikovaná v časopise Molecular Research and Food Nutrition uvádí, že zázvor je šestkrát účinnější než prášky snižující překyselení žaludku a pálení žáhy. Ty mimochodem způsobují vředy, což není účinek, jaký byste si asi přáli.

Pokud máte rozbouřený žaludek a dává vám to najevo ve formě refluxu, dopřejte mu zázvor. Stačí tenké plátky povařit několik minut a vylepšit jejich chuť kapkou medu. Věřte, že tento přírodní medikament dá váš žaludek zase do pořádku.

Účinek zázvoru na reflux:

  • Má protizánětlivé vlastnosti, které snižují záněty a podráždění.
  • Zázvor absorbuje přebytečnou žaludeční kyselinu a pomáhá při správném trávení.
  • Účinné látky v zázvoru zklidňují podrážděné žaludeční svaly tím, že redukují kyseliny v žaludku.
  • Zázvor zmírňuje nevolnost a zvracení.
  • Obsahuje fenoly, které pomáhají uvolňovat žaludeční svaly a tím snižují nadměrnou aktivitu žaludku.
  • Urychluje trávicí proces, čímž se zabrání nahromadění plynu.
  • Zázvor pozitivně ovlivňuje žaludeční svěrače tak, aby se zabránilo zpětnému toku žaludeční kyseliny.

Zdroj: Zázvor a reflux

Granule

Řada majitelů králíčků zcela zapomíná na význam sena a čerstvé zeleniny a uchylují se hlavně ke granulím, které by ale měly sloužit hlavně jako doplněk stravy a ne jako jeho hlavní složka. V jídelníčku dospělého králíčka se dokonce nemusí takové krmení vyskytnout vůbec, ale je nutné, aby v takovém případě měl králíček opravdu dostatek sena, zeleniny a trochy ovoce. U mladých králíčků je to něco jiného, pro ně jsou granule základ stravy, ale musí se jednat o granule určené pro jejich věk (zhruba do 6. -7. měsíce). Pro dospělého králíka by měly stačit tak dvě polévkové lžíce granulí za den, ideálně také dávkované večer a ráno. Granule se musí uchovávat v suchu a chladu. Při výběru granulí se sleduje, kolik obsahují vlákniny, bílkovin, vápníku, fosforu, tuků a vitamínu D. Docela dobré jsou pro dospělého králíka vhodné granule Oxbow Bunny Basic Adult Rabbit Food, nebo ZuPreem Nature´s Promise. Pro mláďata se doporučují granule Oxbow Bunny Basics Young Rabbit Food, nebo Care+ Junior, nebo Kiki Premium Baby.

Přestože řada prodejen nabízí různé druhy směsek, které se skládají z obilnin, luštěnin, nebo různých semínek, ovoce a oříšků, tak tyto směsky jsou pro králíčky nevhodné, protože často obsahují sušené mléko nebo živočišné moučky. Zároveň jsou také velmi kalorické, což pro králíčka není dobré, obzvlášť pokud ten tráví velkou část dne zavřený v kleci. Zároveň v nich zvýšené množství tuků a škrobů může u králíčků způsobit zdravotní problémy. Zároveň u těchto směsek králíček ukazuje svoji chytrost a lehce si vybere to, co mu chutná, o ostatní ani pohledem nezavadí, natož aby to snědl. Tak třeba přichází o nějaké živiny, které jsou pro něj důležité. Při nákupu granulí je opravdu důležité číst složení. Také je třeba si uvědomit, že čím je králíček starší, tím víc nerad mění své zvyky, to se týká také typu granulí. Pokud je králíček starší a najednou se granule změní, může se to odrazit i na jeho chování. Majitel by králíčkovi opravdu neměl dávat větší množství granulí, protože ten si na ně zvykne a začne jim dávat přednost před senem, což je opět ze zdravotních důvodů pro králíčka špatné.

Zdroj: Zakrslý králík - strava

Banánové lívance pro vegany

Ingredience: 1 zralý banán, 100 ml rostlinného mléka, pár lžic mouky, 1 lžíce kokosového oleje na smažení, k servírování ořechové máslo, čokoládu a podobně

Postup: Oloupejte banán (ideální je ten, který už má na slupce pár hnědých puntíků) a v misce ho rozmačkejte na kaši. Přilijte rostlinné mléko, například kokosové, které se může střídat se sójovým nebo rýžovým. Všechny ale v lívancích chutnají ve výsledku dobře. Poté přisypte pár lžic mouky (výborně se hodí ječná, pohanková nebo špaldová) - tady záleží množství na tom, jak husté chcete těsto mít. Doporučuje se konzistence hustšího jogurtu, lívance pak budou krásně vláčné.

Připravte si pánev, na kterou dejte 1 lžíci oleje a nechte rozpálit. Samozřejmě můžete lívance opéct i nasucho, pokud chcete odlehčenější variantu a máte dobrou pánev (například teflonovou). Nyní vytvořte pomocí lžíce několik stejně velkých lívanců. Po chvilce se těsto lehce zatáhne a bude čas lívance obrátit a osmažit je i z druhé strany. Druhá strana bude hotová rychleji, tak to nezapomeňte kontrolovat, ať lívance zbytečně nespálíte.

Hotové "vegan lívance" podávejte například s ořechovým máslem nebo kvalitní čokoládou. Marmelády se moc doporučují, protože bývají přeslazené, což v kombinaci se sladkým těstem není úplně to nejlepší. Z másel je osvědčená značka Meridian, a to máslo mandlové nebo arašídovo-kokosové. Nebo pak Delicious fit food má naprosto skvělá ořechová másla, která není problém sníst na posezení. O kokosové čokoládě Lindt ani nemluvě. Tak do toho, vegani!

Zdroj: Banánové lívance - recept

Mezoterapie na vlasy

Pro mezoterapii vlasů se používají séra anebo již připravené a namíchané koktejly obsahující potřebné vitamíny, minerální a vzácné prvky, které se injekčně vpraví do střední vrstvy kůže, kde se nachází vlasové folikuly.

Tato metoda:

  • oživuje poškozené vlasy
  • zabraňuje a pomáhá léčit vypadávání vlasů způsobené nemocí (například onemocnění štítné žlázy, chudokrevnost) nebo stresem a podobně
  • zvyšuje cirkulaci krve, prokrvení vlasové pokožky
  • dodává vlasům lesk, pružnost, pevnost
  • zpevňuje a upevňuje vlasový kořínek
  • dodává živiny
  • prevence proti vypadávání vlasů
  • revitalizuje vlasové folikuly
  • výrazně oživuje stávající vlasové folikuly
  • zlepšuje vzhled a výživu vlasů
  • zlepšuje elasticitu a hydrataci pokožky hlavy

Výhody mezoterapie:

  • možnost lokální aplikace
  • bez použití anestetik
  • nízký výskyt vedlejších účinků a alergických reakcí
  • nízké náklady
  • použití jen přírodních látek
  • při použití přístrojové mezoterapie: časová úspora, přesnost dávky a hloubky vpichu, nízká bolestivost, ekonomická úspora díky přesnosti dávkování, celkový komfort klienta i obchodníka

Existuje celá řada používaných přípravků v mezoterpii. Tyto léky jsou schváleny FDA (US Food and Drug Administration). Tyto přípravky jsou nejčastěji extrakty z přírodních bylinných látek. Jejich účinek je dán kombinací látek v daném koktejlu.

Viditelnost výsledků:

  • četnost návštěvy 1x týdně po dobu 5–7 týdnů v závislosti na daném problému
  • výsledek není okamžitý po první návštěvě, ale viditelné výsledky může klient pozorovat během následujících návštěv (méně vypadaných vlasů, více mastná pokožka, rychlejší růst vlasů a tak dále)
  • konečný výsledek může klient pozorovat cca po 3 měsících, kdy vlasy odrostou

Zdroj: Mezoterapie

Chleba a cukrovka

Když se rozhodujete, které pečivo koupit a kterému se vyhnout, ujistěte se, že jste si důkladně přečetli nutriční informace.

Místo bílého chleba zvolte celozrnný chléb nebo 100% celozrnný chléb. Bílé pečivo se vyrábí z vysoce zpracované bílé mouky a přidaného cukru.

Zde je několik chutných a zdravých chlebů, které můžete vyzkoušet:

Chléb pita.

Nemůžete mít autentické jídlo ve středomořském stylu bez pita kapes. Tato low-carb verze má 8 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny na jeden pita.

Chléb z naklíčeného obilí

Chléb se 7 naklíčenými zrny je bez mouky s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny má 15 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny na plátek. Je chutný a sytý, je ideální k snídani, zvláště když je opečený a podávaný se sázenými vejci a lesním ovocem. Další chleby a produkty Food for Life jsou také dobrou volbou.

Naklíčený pšeničný vícezrnný chléb

Tento hutný, bohatý chléb získává svou mírnou sladkost z melasy a medu. Navzdory požitkářské chuti je nutričně v pořádku. Každý plátek obsahuje 15 gramů sacharidů, 5 gramů bílkovin a 2 gramy vlákniny.

Chleby na farmářských trzích

Chleby, které jsou domácí, dostupné na farmářských trzích a vyrobené v místních pekárnách, mohou mít vyšší obsah vlákniny a nižší obsah cukru. Pravděpodobně budou méně zpracované než ty na pultech obchodů s potravinami.

Zpracované potraviny se obvykle rychleji tráví a vstřebávají. To může zvýšit hladinu cukru v krvi.

S možnostmi, jako jsou tyto, může být snazší, než si myslíte, omezit nebo odstranit méně zdravé pečivo z vašeho jídelníčku. Zvažte odstranění pečiva s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou například:

  • Toustový chléb. Při 22 gramech sacharidů na plátek si je možná budete chtít rezervovat jem pro zvláštní příležitosti nebo pouze pro návštěvy.
  • Malý máslový croissant. Pravděpodobně bude lepší vynechat. Každý totiž obsahuje 32 gramů sacharidů, méně než 1 gram vlákniny a 11 gramů nasycených tuků.

Zdroj: Jaký chleba při cukrovce

Pravý cheesecake

Ingredience na korpus: 90 g rozpuštěného másla, 200 g digestivních sušenek (lze nahradit Club sušenkami), 1 lžíce cukru krupice

Ingredience na náplň: 900 g Philadelphie (nebo jiného krémového sýru), 200 g cukru krupice, 2 lžíce vanilkového cukru nebo vanilkové esence, 1 lžička kůry z citronu, 3 vejce a jeden žloutek, pokud chcete cheesecake vyšší, přidejte zakysanou smetanu, cca 250 ml

Technologický postup: Připravíme si formu na dort, dno vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme máslem asi do výše 2 cm. Poté rozemeleme sušenky ve food procesoru, nebo rozdrtíme válečkem v sáčku pod utěrkou. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a pokryjeme jimi dno, případně si vytvoříme zvýšený okraj. Dáme péct do trouby na 10 minut při 160 °C. Poté vyndáme a necháme vychladnout. Než nám základ vychladne, připravíme si krém. Vyšleháme krémový sýr do hladké konzistence, na to stačí asi 2 minuty, a pak při pomalém šlehání přidáváme smíchaný cukr a citronovou kůru. Pomalu vmícháme vejce se žloutkem. Nakonec všlehejte i zakysanou smetanu (pokud ji chcete přidat). Krém by měl být hladký, lehký a provzdušněný. Nyní znovu pomažte stěny formy máslem a pomalu vlijte krém na sušenkový základ. Krém uhlaďte stěrkou či nožem, povrch by měl být co nejrovnější. Cheesecake by se měl správně péct ve vodní lázni, pomáhá to držet všude stejnou teplotu a dezert je potom i méně vysušený a nepraská. Nebo těsně pod mřížku, na které je forma s budoucím cheesecakem, postavte pekáček s vodou, funguje to stejně. Trouba by měla být předem zahřátá na 180 °C. Pečeme cca 15 minut, pak stáhneme na 12O °C a pečeme dalších 30 až 45 minut. Doba pečení závisí na troubě a na výšce náplně. Trouba by se během pečení neměla otevírat, udělejte to tedy, až ke konci pečení, kdy budete chtít dort zkontrolovat. Cheesecake je hotový, když je náplň na okraji pevná, ale uprostřed se ještě trochu třese. Pokud je tomu tak, vypněte troubu, dort nechte uvnitř a pootevřete dvířka, po 20 minutách dort vyndejte a nechte úplně vychladnout. Nakonec ho dejte do lednice, a to minimálně 2 hodiny před podáváním.

Zdroj: Recept na cheesecake

Důležité

Než začnete praktikovat přerušovaný půst, ujistěte se, že splňujete následující kritéria:

  • Máte dostatečný příjem živin: IF není vhodný první krok pro lidi, kteří dosud jedli převážně jídlo s nízkou nutriční hodnotou (fast food, vysoce zpracované potraviny a polotovary, sladkosti, bílá mouka a podobně) a jejich hlavním cílem je zhubnout. Naopak může být přínosný pro lidi, kteří mají dobrou a vyváženou životosprávu, ale přesto cítí, že jejich zdraví by prospěla nějaká změna.
  • Máte dostatek spánku a odpočinku: Nedostatek spánku je zdrojem stresu pro vaše tělo. Zavádění dalšího stresujícího faktoru v podobě omezování příjmu potravy může způsobit překročení meze tolerance vašeho těla a spuštění „laviny“ negativních reakcí.
  • Dokážete správně vnímat signály svého těla a reagovat na ně: Snížená citlivost k tělesným symptomům zvyšuje riziko komplikací při praktikování IF – zvyšuje se pravděpodobnost, že přehlédnete varovné signály svého těla a zaděláte si na zdravotní problémy.
  • Máte zdravý pud sebezáchovy a máte se rádi: Nehrozí, že byste se prostřednictvím hladovění snažili své tělo ovládat nebo vytrestat za nějakou neposlušnost.
  • Máte dostatek informací o správném aplikování IF a potenciálních rizicích: Přerušované hladovění je výborný nástroj ke zlepšení zdraví, ale je třeba ho umět správně používat.
Doporučení pro minimalizaci možných komplikací při IF:
  • V době půstu přijímejte dostatek tekutin. Ráno po probuzení vypijte 500 až 700 ml vlažné vody s citronovou šťávou.
  • Důležité je nejíst alespoň 2–3 hodiny před spaním – okno příjmu potravy tedy podle potřeby nastavte tak, aby bylo v souladu s tímto pravidlem.
  • Jakmile pocítíte opravdu silný hlad, nervozitu a slabost, měli byste se najíst, i když to není v souladu s aktuálním postním plánem.
  • Pokud se vám opakovaně stává, že pocítíte silný hlad v době, kdy byste se měli postit, upravte si režim tak, aby období příjmu potravy bylo delší, nebo abyste během „okna pro konzumaci“ přijali více plnohodnotné, glykemicky vyvážené potravy.
  • Pokud vás přepadne nezvladatelný hlad krátce před spaním, snězte něco malého, lehce stravitelného a glykemický vyváženého (lžíce kokosového oleje, ořechy, semínka). V dalších dnech přehodnoťte svůj stravovací režim tak, aby k záchvatům hladu před spaním nedocházelo.
  • V době jídla konzumujte plnohodnotnou stravu bohatou na živiny, abyste dodali svému tělu vše, co potřebuje. Nezanedbávejte příjem bílkovin a zdravých tuků.
  • Při metodách Crescendo a 16/8 se nesnažte cíleně omezovat příjem kalorií – během „okna k jídlu“ jezte tolik plnohodnotné stravy, kolik potřebujete pro pocit příjemného zasycení (ne přejedení).
  • Přerušovaný půst nedokáže kompenzovat negativní vliv nedostatku pohybu, přejídání nebo konzumace nevhodných jídel. Je to jen doplňková metoda pro zvýšení schopnosti regenerace našeho těla.
  • V období půstu lze užívat některé bylinky a výživové doplňky, které nenarušují půst – zelené potraviny, enzymy (Senzycol, Wobenzym), bylinky.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

Kravské kolostrum

Kravské kolostrum slouží k ochraně odrostlejších dětí, ale i dospělých. Pro tyto potřeby se využívá kolostrum kravské (bovinné), získané ze speciálního typu krav chovaných v ekologicky čistém prostředí. Bovinné kolostrum obsahuje zejména imunoglobuliny, ty pomáhají neutralizovat škodlivé bakterie a viry a pomáhají zvyšovat imunitní aktivitu. Díky tomu mizí opakované lehké nemoci (chřipka, angína). Další složky obsažené v kolostru bojují proti usídlení bakterií v zažívacím traktu, jiné složky, růstové faktory, pak usnadňují hojení ran, svalů a regeneraci poškozených nervů. Současně mají důležitý vliv na potlačení projevu stárnutí, během kterého ubývá v organismu růstových faktorů. Kolostrum se také úspěšně používá při léčbě infekčních průjmů. Jeho užívání je velmi vhodné rovněž po léčbě antibiotiky, aby mohla být co nejrychleji obnovena žádoucí střevní flóra.

Upravené kolostrum je k dostání v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Je vynikajícím doplňkem výživy zejména od podzimu do jara, protože chrání organismus před infekčními nemocemi a častým podáváním léků. Při nákupu kolostra však dbejte na to, aby bylo v organismu dokonale rozpustné (například nejprodávanější potravinový doplněk v USA – Symbiotics Colostrum nebo SmarteImmuno System – Primary Food – tekuté kolostrum a CLP).

Mlezivo je potravinový doplněk a mělo by tak být i chápáno. Nenahrazuje léčiva či medicínu předepsanou lékařem. Kolostrum obsahuje v malých dávkách laktózu, takže záleží na stupni intolerance laktózy a množství kolostra požití, zda se neobjeví případné příznaky.

Kolostrum Euniké Powerful Worker 3+1 zdarma je 100% přírodní živé kolostrum s imunoglobuliny na podporu imunitního systému. Cena za 4 balení – celkem 240 tobolek (akce 3+1) – je pouze 870,00 Kč, navíc dopravné po České republice ZDARMA. Toto kolostrum s vysokým účinkem (IGG 40) je nyní v akci 3 balení a jedno zdarma (4měsíční kúra při doporučeném dávkování 2 tobolky denně). Jde o čistě přírodní produkt vyrobený pod farmaceutickým dohledem v České republice.

Složení v 1 tobolce: kolostrum – imunoglobuliny 200,0 mg, vitamín B6 (pyridoxin) 4,0 mg, vitamín B2 (riboflavin) 1,6 mg, vitamín B1 (thiamin) 1,4 mg, kyselina listová 0,2 mg.

  • Imunoglobuliny: Imunoglobuliny jsou protilátky, které produkuje organismus jako odpověď na přítomnost cizorodé látky. Imunoglobuliny jsou efektivním zabijákem v imunitním systému. Jejich nedostatek má za následek snížení obranyschopnosti organismu.
  • Kyselina listová: Zlepšuje mentální funkce a emoční zdraví a je také nezbytná pro zdravý vývoj plodu. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace kyseliny listové snižuje riziko mozkové mrtvice. Kyselina listová je velice důležitá pro správnou činnost žaludku (žaludeční kyseliny) a střev, podporuje funkci jater, chuť, tělesný růst. Kyselina listová hraje důležitou roli při prevenci.
  • Vitamín B6: Tento vitamín je kvalifikován jako velmi potřebný pro funkci našich buněk tím, že se podílí na nejvnitřnějších mechanismech obranného reprodukčního systému buněk. Je to všestranná biolátka.
  • Vitamín B1: Zlepšuje činnost nervů (duševní svěžest), hojení ran, trávení, chuť a činnost žaludečních šťáv. Podporuje buněčnou energii a je důležitý při přeměně živin.
  • Vitamín B2: Hraje životně důležitou funkci při tvorbě hormonu štítné žlázy, který urychluje metabolismus a pomáhá zajišťovat energetickou potřebu pro všechny tělesné orgány.

Dávkování: 1 tobolka ráno, 1 večer, a to po dobu 6 měsíců (1 kúra), následně dle potřeby.

Skladování: Skladujte v suchu a temnu při teplotě 15–25 °C. Ukládejte mimo dosah dětí.

Obsah v jednom balení: 60 tobolek.

Jedná se o český výrobek.

Zdroj: Colostrum

Konzumace sóji

Krev kojenců krmených sójovými produkty obsahuje 13 000 až 12 000krát více estrogenových složek než krev dětí krmených jiným mlékem. Kojenci krmení ze sóji vyrobeným mlékem přijmou denně stejné množství hormonu estrogen, jaké se nachází v nejméně pěti antikoncepčních pilulkách. Sójová výživa, která zaplavuje krev dítěte ženskými hormony potlačujícími testosteron, způsobuje poruchy vývojových struktur u chlapců, včetně mentální retardace a hyperaktivity.

Americká dietetická asociace (ADA) nikdy neprohlásila, že sója je bezpečná. Nejmodernější sójové výrobky nejsou fermentované, a tak toxiny nejsou neutralizovány, a jsou zpracovány způsoby poškozujícími bílkovinu a tvořícími toxiny. Jídla ze sóji obsahují inhibitory trypsinu, které brání v trávení bílkovin a ruší pankreatické funkce.

Příjem sóji zvyšuje potřebu vitamínu D, který je potřebný pro budování kostí a tělesný vývoj. Fytinová kyselina obsažená v sóji způsobuje sníženou biodostupnost železa a zinku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervového systému. Sóji také chybí cholesterol, který je také nezbytný pro vývoj mozku a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogenů v sójových formulích pro kojence značně přispívají k předčasnému sexuálnímu vývoji dívek a k opožděnému až retardovanému vývoji u chlapců.

Sójové izoflavony jsou fytoendokrinními narušiteli. Mohou zabraňovat ovulaci a stimulovat růst rakovinných buněk. Již konzumace tak malého množství, jako je 30 gramů denně (4 čajové lžičky), může způsobit hypotyreózu, což je snížení funkce štítné žlázy, doprovázené příznaky letargie, zácpy, přibírání na váze a únavy. Jídla ze sóji mohou stimulovat růst na estrogenu závislých nádorů a snižují funkci štítné žlázy. Snížená funkce štítné žlázy je spojena s obtížemi v období menopauzy.

Průzkumy prokázaly, že konzumace tofu u japonských Američanů ve středním věku je spojena se zvýšeným výskytem Alzheimerovy choroby v pozdějším věku. Japonské ženy dávají svým mužům jíst větší množství tofu, pokud chtějí snížit jejich sexuchtivost.

Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, jenž s přirozenou potravinou nemá nic společného. Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.

V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny. Posledně jmenované se po její konzumaci dokáží zabudovat do DNA našich střevních bakterií a fungovat v nich.

Archer Daniels Midland (ADM), největší světový pěstitel sóji, nedávno stáhl svou žádost na FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) o statut GRAS pro sójové isoflavony, protože rychle přibývaly protesty z vědeckých kruhů. FDA nikdy neudělila status GRAS sójovým izolovaným bílkovinám, a to kvůli obavám z přítomnosti toxinů a karcinogenů ve zpracované sóji. V zemích třetího světa byla tradiční úroda nahrazena sójou pěstovanou mezinárodními korporacemi, což přeneslo zisk z lokálních farmářů na tyto firmy.

Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2. Vitamín K2 je základem správného využití vápníku v těle a pevných kostech. Nově se zjišťuje jeho role při zpomalení projevů stárnutí a podpoře imunity. Vitamín K2 je silným antioxidantem.

Zdroj: Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Jídelníček pro diabetiky v těhotenství

Diabetes se objevuje cca u 2–3 % gravidních žen, a to obvykle v druhé polovině těhotenství. Podkladem onemocnění je IR (inzulinová rezistence), hladiny inzulinu jsou v normě. V patogenezi se uplatňuje antiinzulinový efekt choriového somatomammotropinu, progesteronu a kortizolu.

V těhotenství jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, že byste si vařily speciální „dietní“ jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Protože co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.

Pro stravování platí tyto obecné zásady:

  • Nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství).
  • Omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými.
  • Zeleninu přidávat ke každému jídlu (může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu).
  • Žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná).
  • Vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti).
  • Nedojídat se mezi jídly (pro „zahnání chutí“ je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýra a podobně, nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy).
  • Výslednou glykemii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index).
  • Jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food.
  • Používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky).

Snídaně:

  • Má mít maximálně 30 g sacharidů.
  • U většiny pacientek jde o nejproblematičtější jídlo dne – po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykemii v normě právě po snídani.
  • U některých žen s těhotenskou cukrovkou nejsou na snídani možné mléčné výrobky (zvyšují glykemii nad normu), proto se v těchto případech doporučuje vynechat je ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům. Týká se to mléčných produktů s přirozeným obsahem mléčného cukru (laktózy), jako je mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo. U citlivých osob i trocha mléka do kávy může zvýšit glykemii po snídani nad normu. Potíže se netýkají výrobků s minimálním obsahem laktózy – máslo, většina sýrů.
  • S pečivem by se nemělo příliš experimentovat – jezte osvědčené pečivo, které není dobarvováno karamelem (spousta tmavého „celozrnného“ pečiva je obarveno karamelem).
  • Pokud i kousek kvalitního pečiva zvyšuje glykemii nad normu, vyzkoušejte domácí nízkosacharidový „chléb“ z mandlové či kokosové mouky nebo takzvaný Večerní chlebík (pekárna Penam), který obsahuje pouze 3,6 g sacharidů ve 100 g (není však vhodný při jakékoli intoleranci lepku – obsahuje ho více než běžné pečivo).
  • Na snídani nelze jíst müsli a jiné slazené cereálie, buchty, bábovky, loupáky a jiné sladké pečivo (včetně croissantu), mléčné slazené kaše, uzeniny (s výjimkou šunky od kosti), marmelády (včetně dia marmelád), džusy a u některých žen také ovoce.

Vhodnou snídaní je:

  • 60 g pečiva (nejlépe žitný nebo pšeničnožitný chléb typu Šumava) s máslem, k tomu lze střídat šunku od kosti, vajíčko (na 100 způsobů), sýr nebo pomazánku (tvarohovou, rybičkovou, luštěninovou) a vždy přidat zeleninu (u sladších druhů musí být pečiva o něco méně).
  • Snídat můžete i polévku, samozřejmě domácí, ne z pytlíku. Dodáte tělu po ránu teplou tekutinu i živiny – nudle do polévky však raději odvažte.
  • Kupované müsli není vhodné, ale můžete si připravit domácí bez cukru (vločky, oříšky, semínka, trochu ovoce), problém však může být kombinace s mlékem nebo bílým jogurtem – nutno kontrolovat, zda taková snídaně nemá velký vliv na glykemii.
  • Pokud je po snídani glykemie opakovaně vyšší než 7,7, doporučuje se zkusit rozdělenou snídani: připravenou snídani (o obsahu max. 30 g sacharidů) rozdělíte na dvě části, první porci sníte jako obvyklou snídani, druhou porci za 2 hodiny po dojedení první porce, po dalších 2 hodinách může být svačina (30 g sacharidů) a za 2 hodiny po svačině následuje oběd; zpočátku je nutné zkontrolovat glykemii 1 hodinu po dojedení jak první, tak druhé porce snídaně.
  • To, co zvyšuje glykemii, jsou sacharidy a snídani lze pak také pojmout tak, že jich bude obsahovat jen minimum, například 2 volská oka se zeleninou (rajčata, cibulka, žampiony) a kouskem kvalitní slaniny, bez pečiva.

Dopolední a odpolední svačina:

  • Má být maximálně do 20–30 g sacharidů, lze ji také vynechat, pokud nemáte hlad, nebo může být zcela bez sacharidů.
  • Vhodnou svačinou je například ovoce (1/2 středního kusu) se 150 g bílého jogurtu nebo tvarohu a 1 lžící ořechů.
  • Vhodnou svačinou je také pár plátků dobrého sýra s ořechy (bez pečiva), nebo 40 g pečiva s máslem, zeleninou a sýrem, šunkou od kosti nebo pomazánkou.
  • Bude-li ke svačině samotné ovoce, doporučuje se 1 kus nebo hrst drobného ovoce (maximální obsah 30 g sacharidů).
  • Sváteční svačinou může být kousek štrúdlu bez cukru, 1 palačinka (těsto bez cukru) plněná čerstvým ovocem, nebo ovoce s neslazenou šlehačkou do 30 g sacharidů.

Oběd a večeře:

  • Měly by obsahovat maximálně 50 g sacharidů.
  • Součástí by měla být vždy zelenina – není vhodné, aby celá porce sacharidů byla obsažena pouze v příloze typu brambory, rýže a podobně – porci sacharidů je vhodné rozdělit mezi tuto tradiční přílohu a zeleninu, případně tradiční přílohu zcela nahradit zeleninou.
  • Vhodným obědem nebo večeří je maso nebo ryba (prakticky v neomezeném množství), zelenina (čerstvá, vařená, dušená, restovaná či pečená) a příloha pouze v takovém množství, aby glykemie 1 hodinu po jídle nepřesáhla 7,7 mmol/l.
  • Pokud je součástí jídla polévka, je nutné počítat s cca 10–15 g sacharidů na obvyklou hospodskou porci; vhodné jsou spíše masové vývary nebo zeleninové polévky nezahuštěné moukou. Problematické jsou české klasiky s knedlíkem a omáčkou – je-li to nutné, dopřejte si jejen svátečně; obvykle projdou 2 houskové nebo 3 bramborové knedlíky se symbolickým množstvím omáčky (1–2 lžíce, nesmí být doslazená!), stejně tak zelí nesmí být přislazené (pozor, kupované sterilované zelí je rovněž slazené).
  • Pokud se stravujete v restauraci, dejte si pozor na „hotovky“ (omáčky bývají doslazené), pizzu (těsto + rajčatový základ, který může být doslazený) a čínskou či jinou asijskou kuchyni (z důvodu použití sójových, rybích a jiných, často slazených omáček a dochucovadel), pravidelnou součástí levný čínských jídel je také glutamát sodný – v těhotenství rovněž nevhodný.
  • Nevhodná jsou smažená jídla (hranolky, smažený sýr, rybí prsty atd.), zvláště jsou-li připravena z polotovarů (nikdy nevíme, co je do nich namleto a přidáno).
  • Zcela nevhodná (se zaručeně vysokou glykemií po jídle) jsou jídla z fast foodů (hamburgery, bagety, nekvalitní tlusté pizzy) – všechny ingredience (od těsta přes dresinky až po mleté „maso“) obsahují velké množství jednoduchých cukrů, kromě toho jsou často z nekvalitních surovin.

Druhá večeře:

  • Jde o malou svačinku cca hodinu před spaním o obsahu do 20 g sacharidů.
  • Může být důležitá u žen, které mají sklon k vyšší glykemii nalačno. U některých žen je ranní glykemie naopak lepší bez předchozí druhé večeře – je nutno vyzkoušet.
  • Vhodný je například kousek pečiva (30–40 g chleba nebo 2–3 plátky knackebrotu) s Lučinou a zeleninou nebo kousek sýra bez pečiva s ořechy a zeleninou nebo bílý jogurt či tvaroh. Ovoce může dělat problém, ale opět je to individuální a je nutné vyzkoušet.

Zdroj: Jídelníček pro diabetiky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP