Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERVENÁ SKVRNA NA NA PATŘE

OBSAH

Anatomie žluté skvrny

Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Diskuze

V diskuzi WARFARIN AJ ZÁZVOR ZNIŽUJÚ ZRÁŽANLIVOSŤ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado.

Myslím, že konštatovanie v závere odstavca o interaktivite s WArfarinom o zvýšení jeho dávky pri užívaní zázvoru, je chybné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Jak je mozno vylečit propichnuty bubinek v uchu? Na ORL k soukr.lekařce chodim hodnê rokû, v letê při čisteni ucha mi asi propichla bubinek, volala jsem do ordinace mêla 14 dni dovolenou, sestra mi řekla at s tim nikam nechodim a počkam na lekarku, po dovolene mi sdelila, ze je tam jenom červena skvrna, před tim me ucho 14 dni bolelo, nemohla se ho dotknout, ted na ucho neslyšim, chci jit k jinemu lekaři-je možnost ziskat sluch zpêt?

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Oteklé horní patro

Otok na horním patře může souviset s virovým nebo bakteriálním onemocněním. Pokud je otok na horním patře spojen se zvětšenými uzlinami na krku, zvětšenou štítnou žlázou či otokem tkání, je dobré provést ultrazvuk, který tyto patologie odhalí.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi ČERVENA SKVRNA NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co to může bejt?před třemi měsíci se mi udělal cervenej flíček kterej vypadal jako štípanec od komára ale nic mě nestiplo.Nesvedilo to nebolelo.Pred třemi týdny jsem zpozorovala že se to v průměru zvětšilo o tak dva milimetry.Pristi týden jdu stim k lékaři ale chtěla bych vědět na co se tak můžu pripravit.Bojim se aby to nebyl naky mianom.Dekuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červena skvrna na noze

Erytroplakie

Erythroplakie je červená skvrna v ústech. Lékaři zcela nerozumí příčinám erytroplakie, ale je častější u lidí, kteří nadměrně užívají tabák nebo alkohol.

Charakteristiky erytroplakie zahrnují následující:

  • hladké, sametové léze, které jsou jemné na dotek;
  • léze obklopené dobře definovaným okrajem;
  • bolestivý, palčivý pocit;
  • kovová pachuť v ústech.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je erytroplakie často časným příznakem rakoviny dutiny ústní.

Pokud máte podezření na erytroplakii, měli byste navštívit svého praktického lékaře nebo zubaře. V některých případech může lékař doporučit odstranění tkáně chirurgicky nebo laserovou léčbou, aby se zabránilo rozvoji rakovinné tkáně.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené erytroplakií.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Erytroplakie

Je to červená skvrna běžně pozorovaná na spodu nebo na straně úst. Lékaři zcela nerozumí příčinám erytroplakie, ale je častější u lidí, kteří nadměrně užívají tabák nebo alkohol.

Příznaky erytroplakie zahrnují následující:

  • hladké, sametové léze, které jsou jemné na dotek;
  • léze obklopené dobře definovaným okrajem;
  • bolestivý, palčivý pocit;
  • kovová chuť v ústech.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je erytroplakie často časným příznakem rakoviny ústní dutiny.

Lidé, kteří mají podezření na erytroplakii, by měli navštívit svého lékaře. V některých případech může lékař doporučit odstranění tkáně chirurgicky nebo laserovou léčbou, aby se zabránilo rozvoji rakovinné tkáně.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených erytroplakií: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Drahuše.

Mám samečka Betty od ledna včera se mu na jednom oku udělala bílá vypouklá skvrna jako krupička jinak je čilí občas se skovává ale to je normální prosím o radu

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY NA BŘIŠE,ZE ZAČÁTKU,TEĎ ČERVENOFIALOVÁ SKVRNA A SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Gebauerová.

Prosím i radu zda tento problém jde léčit nějakýma prostředkama bez návštěvy lékaře nebo mám zajit k lékaři a na jaké pracoviště.Loni jsem měla fialovou skvrvu na stehně,byla jsem na kožním.Dostala jsem krém(nepamatují si název),ale nepomohl.Potírala jsem to pak Heparoidem a za několik měsíců se skvrna ztratila Asi před měsícem se mi objevila na břiše a příšerně svědí.V noci se vzbudí,že se škrábu.Ošetřovala jsem to poropolisovou tinkturou.Pupínky zmizly,ale svědění ne ani červenofialová barva.Použila jsem tekutý pudr,pomohl,ale za 14 dní se skvrna objevila výše na žebrech.Pokračují tekutým pudrem na noc,ve dne psí sádlo s kafrem.Pokožka je vysušená.Děkují za odpovět,Gebauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vidíte sama, že léčba tohoto problému nebude jednoduchá, protože několik vašich experimentů nebylo zcela úspěšných. Rady takto přes internet bez vyšetření by byly jen dalším experimentem. Nejlepší a nejrychlejší řešení svého problému dosáhnete návštěvou lékaře. Do měsíce se toho zbavíte. Když nebudete spokojena s léčbou jednoho lékaře, tak zkuste jiného, třeba v jiném městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky na břiše,ze začátku,teď červenofialová skvrna a svědí

Příčiny červených teček na patře

Existuje mnoho možných příčin červených hrbolků nebo červených skvrn na patře úst. Mezi běžné příčiny patří podráždění z jídla, zubní protézy nebo infekce úst nebo krku.

Červené skvrny na horním patře úst mohou být dráždivé, ale obvykle jsou neškodné a měly by zmizet samy. Pokud máte obavy nebo nevíte, co je příčinou skvrn, poraďte se s praktickým lékařem nebo stomatologem, či lékařem ORL, protože to může být také příznakem něčeho vážnějšího.

V tomto článku se podíváme na faktory, které mohou způsobit červené skvrny na patře úst, na obrázky, které pomohou identifikovat příčinu, a prevenci.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNA OD PROPOLISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolínka.

Nevíte někdo čím bych mohla vyčistit potřísněnou látku od propolisu? Zkoušela jsem to prát v pračce s normálním práškem a nepodařilo se mi to odstranit. Budu ráda za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Včely sbírají propolis z pupenů stromů a rostlin a používají ho jako těsnění malých mezer ve včelím úlu. Propolis je tmavě hnědá pryskyřice, která je velmi lepkavá a má tendenci znečistit oblečení a další materiály, se kterými přichází do styku. Propolis je rozpustný v alkoholu a také právě pomocí něj lze skvrny z textílií dostat. Nejdříve je potřeba z látky mechanicky odstranit co nejvíce propolisu, co to jde. Použít je k tomu možné lžíci nebo příborový nůž. Pak látku ponořte na 20 minut do technického lihu s obsahem alkoholu okolo 90% nebo více. Pak tkaninu vyndejte a znovu seškrábněte rozředěný propolis. Namočení do lihu a seškrábnutí opakujte ještě jednou. Pak si připravte dokončovací pastu ze sypkého prášku na praní a tekutého čističe na skvrny v poměru 3:1. Tuto pastu naneste na skvrnu od propolisu a důkladně ji vetřete do tkaniny, kterou pak namočte na půl hodky do vařící vody. Po této době tkaninu vyndejte a vymáchejte ji ve vařící vodě. Znovu naneste dokončovací pastu a nechte ji na prádle působit jdenu hodinu bez namáčení. Pak tkaninu vymáchejte v horké vodě a vyperte běžným způsobem v pračce na vysokou teplotu.

Zdroj: diskuze Skvrna od propolisu

Tmavá skvrna na oční skléře

Když je na bělmě nějaká skvrna, je výrazná kvůli bílému pozadí. Proto upoutá vaši pozornost většinou během okamžiku, kdy se objeví. Takže, pokud jste jedním z těch, kteří nedávno objevili skvrnu na oční bílé oblasti nebo na bělmě, jak se tomu správně říká, pak je zde to, co o tom potřebujete vědět.

Obvykle jsou tyto pihy nebo skvrny neškodné, ale pokud se objevily náhle z čista jasna, pak je vhodné poradit se s oftalmologem, protože by to mohlo být také příznakem něčeho vážnějšího například rakoviny.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Proč je klíště nebezpečné

Nebezpečí klíšťat spočívá v přenosu nebezpečných nemocí, z nichž nejčastější jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza.

Lymskou boreliózu způsobuje bakterie, příznakem onemocnění je typický zvětšující se a uprostřed blednoucí červená skvrna (erythema migrans). V pozdějších stadiích se projevuje postižením nervového a kardiovaskulárního systému. Léčba se provádí podáním antibiotik.

Klíšťová encefalitida je nemoc virového původu a kromě přisátého klíštěte se jí lze nakazit i konzumací nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. Nemoc zasahuje centrální nervovou soustavu a těžší případy mohou mít za následek i ochrnutí, poruchy motorické koordinace a soustředění či snížení intelektuálního výkonu. Proti klíšťové encefalitidě existuje účinné očkování.

Další onemocnění přenášená klíštětem jsou ehrlichióza, babezióza, bartonelóza, rickettsióza.

Zdroj: Klíště

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Holubova.

Dobrý den objevila se mi skvrna pod nehtem mam se obávat jestli to je rakovina?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Streptokoková infekce krku

Jde o infekci, která postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na horním patře úst jsou běžným příznakem.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka;
  • bolest při polykání;
  • červené a oteklé mandle;
  • zduřené lymfatické uzliny na krku

Pokud máte podezření, že máte streptokoka v krku, měli byste navštívit praktického lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené streptokokovou infekcí krku.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Diskuze

V diskuzi TMAVÁ SKVRNA NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Už dloho mám tmavou skvrnu na nose.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

měla jsem fleky na nose hněde tak mi je odstranili ale mam od te doby problemy s ušima neslyšim a boli mě hlava tak mate někdo s tim take zkušenosti .

Zdroj: diskuze Tmavá skvrna na nose

Streptokoková infekce krku

Infekce streptokokem postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na patře úst jsou běžným příznakem infekce streptokoka v krku.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka,
  • bolest při polykání,
  • červené a oteklé mandle,
  • zduřené lymfatické uzliny na krku.

Pokud má člověk podezření, že má streptokok v krku, měl by navštívit lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených streptokokovou infekcí: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ SLUCHADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Chovancová.

Dobrý den. Po vyšetření na ORL jsem dostala doporučení k lékaři na své první sluchadlo. S tím že lékaře si mám najít na internetu. Můžete mi poradit, kam se obrátit v Praze? Audiogram i žádanku mám. Děkuji, Chovancová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Specialista na naslouchadla je v Praze na poliklinice Budějovická. Nedaleko je výstup z metra C. Budova je červená a je to v 8. patře. Ve stejné budově je i pojišťovna VZP, a Městský úřad pro Prahu 4. Náklady na pořízení prvního naslouchadla hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Nezapomeňte se pak u tohoto specialisty informovat na způsob úhrady druhého a dalšího naslouchadla, popřípadě na možnost opravy.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Afty

Afty jsou malé vřídky, které se tvoří na patře nebo uvnitř úst. Vředy vypadají jako vředy s šedým, žlutým nebo bílým středem a plochým červeným okrajem. Začínají červenou skvrnou nebo hrbolkem a mají tendenci se během několika dní zvětšovat.

Přesná příčina vředů zůstává neznámá, ale některé rizikové faktory zahrnují:

  • genetickou predispozici;
  • únavu;
  • emoční stres;
  • některé potraviny, které způsobují podráždění (často to bývají rajčata).

Na rozdíl od oparů, které způsobuje orální herpes, afty nejsou nakažlivé a hojí se 7 až 10 dní. V této době můžete zmírnit nepohodlí používáním volně prodejných lokálních krémů, gelů a antimikrobiálních ústních vod.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené afty.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Recidivující afty

Afty jsou malé vřídky, které se vyvíjejí na patře nebo na vnitřní straně úst. Afty vypadají jako vředy s šedým, žlutým nebo bílým středem a plochým červeným okrajem. Začínají červenou skvrnou nebo hrbolkem a mají tendenci narůst do velikosti během několika dní.

Přesná příčina vředů zůstává neznámá, ale mezi rizikové faktory patří:

  • genetika,
  • únava,
  • emoční stres,
  • některé potraviny, které způsobují podráždění.

Na rozdíl od oparů, které orální herpes způsobuje, afty nejsou nakažlivé a hojí se 7–10 dní. V této době mohou lidé zmírnit nepohodlí používáním volně prodejných lokálních krémů, gelů a antimikrobiálních ústních vod.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených afty: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Fyzické zranění

Jedním z nejčastějších důvodů červených skvrn nebo vředů na patře úst je akutní zranění, jako je říznutí, škrábnutí nebo popálenina. K tomu může dojít v důsledku pití něčeho příliš horkého nebo tvrdého ostrého jídla, které způsobuje modřiny při kousání nebo žvýkání.

Další stavy, které by mohly vést k fyzickému zranění v ústech, jsou:

  • zubní protézy, které již správně nesedí;
  • okraj zlomeného zubu;
  • nerovnoměrné zubní výplně nebo zlomené korunky nebo můstky;
  • citlivost nebo alergická reakce na některé složky některých zubních past nebo ústních vod.

Doporučuje se počkat 2 týdny, aby se poškozená tkáň zahojila. Pokud červené skvrny přetrvávají, doporučuje se kontrola u zubaře, aby diagnostikoval stav.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené fyzickým zraněním.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Vředy v ústech

Vředy se vyskytují v ústech a na horním patře. Způsobují nepohodlí a mohou ztěžovat jídlo a pití.

Vředy v ústech mají tendenci vymizet do 2 až 4 týdnů, ale v některých případech mohou přetrvávat, krvácet nebo se infikovat.

Některé běžné faktory, které přispívají k vředům v ústech, jsou:

  • dehydratace;
  • špatná péče o ústa nebo ústní hygiena;
  • těžké užívání alkoholu;
  • užívání tabáku;
  • nedostatek bílkovin ve stravě;
  • nedostatky vitamínů;
  • některé léky nebo léčby, jako je radiační terapie.

Konzumací měkkých, nevýrazných jídel a pitím vlažné vody mohou lidé získat určitou úlevu od vředů v ústech. Jednotlivec se také může chtít vyhnout potravinám, které jsou hrubé, slané nebo kyselé, dokud vředy z úst nezmizí, protože mohou dráždit postiženou oblast a zvyšovat nepohodlí.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené vředy v ústech.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Vředy v ústech

Vředy se vyskytují v ústech i na horním patře. Způsobují nepohodlí a mohou ztěžovat jídlo a pití.

Vředy v ústech mají tendenci vymizet do 2–4 týdnů, ale v některých případech mohou přetrvávat, krvácet nebo se infikovat.

Některé běžné faktory, které přispívají k vředům v ústech, jsou:

  • dehydratace;
  • špatná péče o ústa nebo ústní hygiena;
  • těžké užívání alkoholu;
  • přemíra tabáku;
  • nedostatek bílkovin ve stravě;
  • nedostatky vitamínů;
  • některé léky nebo léčby, jako je radiační terapie.

Konzumací měkkých, chuťově nevýrazných jídel a pitím vlažné vody mohou lidé získat určitou úlevu od vředů v ústech. Jednotlivec se také může chtít vyhnout potravinám, které jsou ostré, slané nebo kyselé, dokud vředy nezmizí, protože mohou dráždit postiženou oblast a zvyšovat nepohodlí.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených ústními vředy: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP