Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FUROLIN

OBSAH

Cena

Tablety Furolin 50 mg

Tablety Furolin 50 mg nejsou v České republice dostupné.

Tablety Furolin 100 mg

  • Maximální úhrada pojišťovny tablet Furolin je 174,59 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 174,59 Kč.
  • Doplatek při výdeji na recept činí 0 Kč, přičemž předpis může vystavit kterýkoliv lékař.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Na zánět močových cest jsem dostala také Furolin. Mám špatné trávení a po přečtení diskusí jsem měla hrozný strach. První 2 tabletky jsem cítila , ale snažila jsem se dle rad stále jíst,hodně pít, 1/2 hodiny po užití tabletky si nelehat a mně moc pomohá žvýkat stále žvýkačku. Dnes ho jím 7 den a není mi špatně, nejsem unavená , ani mě nebolí hlava. Na kontrolu k lékaři teprve půjdu, ale bolesti podbřišku přestaly asi 4.den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majda.

Ano, je to přesně jak píšete. Furolin účinkuje dobře na zánět močových cest a když se užívá s jídlem a ne na lačno, tak nejsou znát žádné vedlejší účinky. Za mě Furolin dobrý, ale musí se užívat na plný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Furolin a alkohol

Během léčby Furolinem není doporučená konzumace alkoholu. Použití léčivého přípravku nemá žádný vliv na schopnost řídit a obsluhovat stroje.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Dostálová.

V půlce července jsem onemocněla zánetem močových cest, léčba biseptolem. Pro přezrvávající přítomnost bakterií nyní beru Furolin a je mi den ze dne hůř( bplesti v podbřišku) v příbalovém letáku píšou že jsou možné střevní potíže, nevim čim by to tu bolest šlo zmírnit, jestli vynechat třeba kávu nebo jestli má někdo zkušenost co na to . Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ze zkušenosti bych doporučila užívat furolin s jídlem a nikdy ne na prázdný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Za jak dlouho zabere Furolin

Furolin obsahuje účinnou látku nitrofurantoin - antibakteriální, širokospektrální léčivý přípravek, který je zvláště účinný při léčení infekcí močových cest u gram+ a gram- mikroorganismů.

Nitrofurantoin se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Velikost krystalků má vliv na rychlost absorpce a rychlost vylučování. Koncentrace, která nastane po 30 minutách po perorálním podání, přetrvává 6 hodin.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Poradna

V naší poradně s názvem FUROLIN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Začla jsem brát furolin na zánět močových cest.....beru ještě warfarin.....a jak člověk lítá po doktorech...jeden řekne berte warfarin....druhý řekne neberte warfarin.....nemáte někdo zkušenost s kombinací tohoto léku?.....už opravdu nevím, co si mám o lékařích myslet ....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Furolin obsahují účinnou látku Nitrofurantoin a ta nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Furolin lze bez obav užívat společně s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Dávkování a způsob podání

Dospělí užívají 1 tabletu 50 -100 mg 4krát denně dle posouzení lékaře.

Děti užívají 5 až 7 mg na kilogram tělesné hmotnosti v průběhu 24 hodin rozdělené do 3 nebo 4 dávek.

Furolin musí být užíván s jídlem nebo mlékem pro snížení žaludečních potíží. Léčba by měla pokračovat po dobu 7 dní.

Předávkování

Při předávkování se doporučuje výplach žaludku.
Žádné specifické antidotum pro Furolin není známo. Je třeba mít na paměti, že okyselení moči
zvyšuje reabsorpci nitrofurantoinu z gastrointestinálního traktu.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN - DOTAZ NA BARVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.

Může mi prosím někdo sdělit, jakou barvu má tableta furolin? Děkuji. Vláďa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Furolin tableta je žlutá

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: Furolin a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LibušeDušková.

dnes jsem dostala Furolin na močové cesty,nezabírá pocituji bolest v ledvinách.bojím se ho dál brát je mi hůř L. Dušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete antibiotika, tak to na zdravotním stavu poznáte nejdříve až po třetí dávce, dříve ne a vy jste teprve na začátku léčby. V této chvíli určitě léčbu nepřerušujte. Dobré je Furolin užívat vždy s jídlem a 4 hodiny po užití spolknout kapsli s probiotiky (laktobacily). Když tu léčbu nebudete moci vydržet, tak zavolejte svému lékaři a dohodněte se s ním na výměně, ale stále Furolin užívejte, než dostanete nové prášky. To je velmi důležité, protože předčasné ukončení léčby povede k tomu, že se ve vás znovu namnoží agresivní bakterie, ale tentokrát již vycvičené na antibiotika a hůře je půjde přemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Antibiotika Furolin

Antibiotika Furolin jsou v ČR k dostání pouze na lékařský předpis. Furolin je určen k léčbě infekcí způsobených citlivými kmeny Kiebsiella, Staphylococcus aureus, enterokoky a E. coli. Indikuje se při cystitidě, zánětu prostaty, na pooperační infekce močových cest, zejména po prostatektomii. Je určen rovněž k léčbě infekcí močových cest během těhotenství. Studie prováděné na embryích ukazují, že nitrofurantoin nezvyšuje vrozené vady. Důkazem toho je 25 let klinického používání, přesto by měl být u těhotných žen užíván s opatrností.

Dávkování: 1 tableta 50–100 mg 4krát denně dle posouzení lékaře u dospělého pacienta. U dětí se podává 5 až 7 mg na kilogram tělesné hmotnosti v průběhu 24 hodin, rozděluje se do 3 nebo 4 denních dávek. Furolin může být užíván s jídlem nebo mlékem pro snížení žaludečních potíží. Léčba by měla pokračovat po dobu jednoho týdne a alespoň tři dny po objevení sterilní moči.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den ,mám jenom takový malý dotaz .Za jak dlouho by měl furolin asi zabrat?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotikum Furolin začne účinkovat rychle. Již za 30 minut po první dávce. Rozšíří se do krevního řečiště a do měkkých tkání, kde začne ničit nežádoucí bakterie. Tento proces je pomalý a k subjektivnímu pocitu úlevy dochází zpravidla po třetí dávce. V tu dobu je zničena většina bakterií a antibiotikum pak po zbytek lécby působí jako obrana proti odolnějším mutacím, aby došlo k úplnému vymýcení nežádoucích patogenů. Proto je nesmírně důležité užívat antibiotika po celou dobu stanovenou lékařem a nezkracovat ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Antibiotika Furolin

Furolin je antibakteriální lék používaný k léčbě infekcí močových cest, ale není tak účinný u infekcí ledvin. Užívá se ústy. Mezi časté nežádoucí účinky patří nevolnost, ztráta chuti k jídlu, průjem a bolesti hlavy. Vzácně se může objevit necitlivost, problémy s plícemi nebo problémy s játry.

Furolin tablety, 100 mg tbl nob, léčivá látka nitrofurantoin, je v Česku dostupný v rámci specifického léčebného programu schváleného Ministerstvem zdravotnictví s platností od 1. 1. 2019 za účelem zajistit dostupnost nitrofurantoinu pro poskytovatele zdravotních služeb formou ambulantní a lůžkové péče.

Furolin je lékem volby u nekomplikované cystitidy a na rozdíl od jiných antibiotik používaných v této indikaci si vůči němu nejčastější původce nevytváří rezistenci v takové míře, v jaké jsme toho svědky u ostatních látek.

Léčivá látka Furolinu nitrofurantoin je dostupný pro léčbu infekcí dolních močových cest od roku 1953.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Beru furolin 3 dny a je mi po něm hrozné. Je mi na zvracení a jsem unavena. Sice zabral a už mě nic nebolí,ale ty vedlejší účinky jsou šílený. Takže už ho brat nebudu

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Na co je Furolin

Bylo prokázáno, že nitrofurantoin má dobrou aktivitu proti:

  • E-coli;
  • Staphylococcus saprophyticus;
  • Koaguláza negativní stafylokoky;
  • Enterococcus faecalis;
  • Staphylococcus aureus;
  • Streptococcus agalactiae;
  • Druhy Citrobacter;
  • Druh Klebsiella;
  • Druh Bacillus subtilis.

Furolin se úspěšně používá se při léčbě infekcí způsobených těmito organismy.

Rezistence vůči Furolinu

Mnoho nebo všechny kmeny následujících rodů jsou rezistentní vůči nitrofurantoinu:

  • Enterobacter;
  • Proteus;
  • Pseudomonas.
Vždy by mělo být provedeno testování citlivosti na antibiotika, aby se dále objasnil profil rezistence konkrétního kmene bakterií způsobujících infekci.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Furolin mi byl nasazen včera na zánět močových cest... Myslela jsem, že se nedožiju rána... Půl noci jsem prozvracela, nyní celý den ležím s ohromnou migrénou a zimnicí, vidím rozostřeně... Volala jsem praktikovi, ať mi nasadí jiná antibiotika. Furolin už nikdy.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Doporučení k Furolinu

I když se obecně nepředpokládá, že by vás Furolin vystavil vysokému riziku fotosenzitivních reakcí, měli byste se pro jistotu chránit před sluncem.

Doporučuje se vyhýbat se přímému slunečnímu záření, nosit ochranný oděv a používat opalovací krém s vysokým faktorem. Kromě toho je důležité poznamenat, jak je uvedeno výše, že fotosenzitivní lékové reakce se mohou objevit jak z UV, tak z viditelného světla. Proto je důležité se kromě přímého vystavení dennímu světlu vyhýbat i soláriu.

Zdroj: Furolin a slunce

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Prášky užívám třetí den a zatím žádné nežádoucí účinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dajda.

furolin,hnus,sice pomůže ,ale ty vedlejši učnky,návaly na zvraceni,prujmy,motáni hlavy,nikdy vice nechci.

Zdroj: diskuze Furolin

Kdy zabere Furolin

Furolin je třeba užívat spolu s jídlem nebo mlékem. To je významné pro optimální absorpci léčivé látky z gastrointestinálního traktu, ale také pro zvýšení gastrointestinální tolerance přípravku. U řady pacientů tím lze předejít nepříjemným gastrointestinálním nežádoucím účinkům, kvůli kterým by případně mohli užívání Furolinu předčasně ukončit.

Furolin obsahuje látku nitrofurantoin, která se okamžitě vstřebává z gastrointestinálního traktu. Léčivá koncentrace v moči nastane po 30 minutách po perorálním podání a přetrvává 6 hodin. Nitrofurantoin se koncentruje v moči, což vede k vyšším a účinnějším hladinám v močovém traktu než v jiných tkáních.

Absorpci může zpozdit nebo snížit trikřemičitan hořečnatý. Trikřemičitan hořečnatý se používá jako přídavná látka v potravinách. Je to přírodní protispékavá látka. Na potravinách bývá označen E553b. Alternativní názvy jsou talek, mastek nebo práškový talek.

Kyselá moč zvyšuje reabsorpci nitrofurantoinu z gastrointestinálního traktu. Kyselá moč se může objevit jako následek hladovění a nebo nedostatečného zavodnění.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Beru Furolin týden a nic se neděje ani hlava ani nevolnosti jen doufám že mi zabere na ty močové cesty nic totiž nezabírá toto jsou třetí ATB plus čaje

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Příbalový leták

CO JE PŘÍPRAVEK FUROLIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ

Název: FUROLIN

Složení: Léčivá látka: Nitrofurantoin.

Pomocné látky: monohydrát laktózy, kukuřičný škrob, Polyvidon, stearát hořečnatý.

Léková forma: Tablety.

Obsah: Každá tableta obsahuje 100 mg nitrofurantoinu.

Popis balení: Papírová krabička obsahuje 30 tablet v PVC/hliníkovém blistru (3x10) a příbalovou informaci

Terapeutická skupina: Nitrofurantoin je antiinfektivum k léčbě infekcí močových cest

Držitel rozhodnutí o registraci: IASIS PHARMA 137, Filis Ave., 134 51 Kamatero Attikis, Řecko. Tel: +30 210 2311031

CO BYSTE MĚLI VEDET O PŘÍPRAVKU FUROLIN PŘEDEPSANÝM LÉKAŘEM

Obecná informace: Nitrofurantoin je antibiotikum se širokým spektrem antimikrobiáiní aktivity.

Indikace: FUROLIN je indikován k léčbě mírných močových infekcí, zánětu močového měchýře (cystitidy), zánětu prostaty (prostatitidy), pooperačních infekcí a stavu po prostatektomii (chirurgickém odstranění prostaty).

Kontraindikace: FUROLIN by neměl být používán v případě přecitlivělosti na nitrofurantoin nebo kteroukoliv další složku přípravku a v případě nedostatku glukoso-6-fosfát-dehydrogenázy a v případě těžkého selhání ledvin.

Zvláštní opatření při použití přípravku:

Obecné: Před zahájením léčby FUROLINEM upozorněte svého lékaře pokud:

  • máte onemocnění ledvin nebo jater;
  • konzumujete pravidelně alkohol;
  • máte jiná onemocnění;
  • máte alergie;

Starší osoby: Není potřeba zvláštních opatření při použití u starších osob.

Těhotenství a kojení: Informujte svého lékaře před zahájením léčby, pokud jste těhotná nebo pokud plánujete otěhotnět.

Kojení: Bezpečnost přípravku během kojení nebyla stanovena.

Děti: Léčivý přípravek není určen k léčbě malých dětí.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů: Nejsou známy účinky na schopnost řídit dopravní prostředky a obsluhovat stroje.

Důležité informace o pomocných látkách v přípravku FUROLIN: Léčivý přípravek by neměl být používán v případě přecitlivělosti na jakoukoliv složku přípravku.

Interakce s jinými léčivými přípravky nebo jiné interakce: užití společně s probenecidem zvyšuje nežádoucí účinky způsobené zpomaleným vylučováním přípravku. Nitrofurantoin snižuje účinnost kyseliny nalidixové.

Dávkování a způsob použití: Jedna tableta 50-100 mg čtyřikrát denně, dle pokynů lékaře.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Reakce antibiotik na slunce

Přesný mechanismus léků způsobující fotosenzitivitu není znám, ale obecně se má za to, že to má něco společného se zvýšením množství záření, které naše kůže absorbuje z UV i viditelného světla. Pokud se kožní reakce objeví v důsledku užívání léků, reakce je proměnlivá a vysoce specifická pro každého pacienta.

Nejčastější reakcí je spálení sluncem závažnější než obvykle a také zvýšená pravděpodobnost spálení sluncem. Další reakce mohou zahrnovat hnědé skvrny na kůži, zarudnutí a citlivost. Naprostá většina kožních reakcí je nezávažná a po vysazení léku zase zmizí. Velmi zřídka mohou být tyto stavy vážnější.

Z antibiotik, která mají dobře známé fotosenzitivní účinky, jsou nejčastějšími viníky: Sulfonamidy (např. Biseptol), kyselina nalidixová, fluorochinolony a tetracyklin.

Zdroj: Furolin a slunce

F

FASLODEX 250MG INJ SOL 1X5ML+1J

FEIBA NF 50U/ML INJ PSO LQF 1X1000U+20ML+BAXJECT

FEIBA NF 50U/ML INJ PSO LQF 1X1000U+20ML+5J

FENROO 100MCG BUC TBL NOB 28

FERRLECIT 12,5MG/ML INJ SOL 6X5ML

FIRAZYR 30MG INJ SOL 1X3ML+1J

FLEBOGAMMA DIF 50MG/ML INF SOL 1X200ML

FLEBOGAMMA DIF 50MG/ML INF SOL 1X400ML

FLUANXOL DEPOT 20MG/ML INJ SOL 10X2ML

FLUCONAZOL AUROBINDO 150MG CPS DUR 1

FLUCONAZOL AUROBINDO 150MG CPS DUR 3

FLUCONAZOLE AUROVITAS 150MG CPS DUR 1

FLUCONAZOLE AUROVITAS 150MG CPS DUR 3

FLUDARABINE-TEVA 25MG/ML INJ/INF CNC SOL 1X2ML

FLUDROCORTISON 0,1MG TBL NOB 100

FLUKONAZOL PMCS 100MG CPS DUR 28

FLUKONAZOL SANDOZ 100MG CPS DUR 28

FLUOXETINE AUROBINDO 20MG CPS DUR 30

FLUOXETINE AUROVITAS 20MG CPS DUR 30

FLUZAK 20MG CPS DUR 30

FOKUSIN 0,4MG CPS RDR 30

FOKUSIN 0,4MG CPS RDR 90

FORMANO 12MCG INH PLV CPS DUR 180+1 INH

FORMANO 12MCG INH PLV CPS DUR 60+1 INH

FORMOVENT 12MCG INH PLV CPS DUR 60+1 INH

FORXIGA 10MG TBL FLM 30X1

FRESUBIN ENERGY FIBRE VIŠEŇ POR SOL 4X200ML

FRESUBIN ORIGINAL S BROSKVOVOU PŘÍCHUTÍ POR SOL 4X200ML

FRESUBIN ORIGINAL S ČOKOLÁDOVOU PŘÍCHUTÍ POR SOL 4X200ML

FUCIDIN 20MG/G CRM 1X15G

FUCIDIN 20MG/G UNG 1X15G

FULLHALE 25MCG/125MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

FULLHALE 25MCG/250MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

FUROLIN 100MG TBL NOB 30

FURORESE 40MG TBL NOB 100

FURORESE 500MG TBL NOB 100

FUROSEMID BBP 12,5MG/ML INJ SOL 10X10ML

FUROSEMID BIOTIKA FORTE 12,5MG/ML INJ SOL 10X10ML

Zdroj: Léky bez doplatku

Nežádoucí účinky Furolinu

Někteří pacienti si stěžují na nepříjemné gastrointestinální nežádoucí účinky tohoto léčivého přípravku a na bolest hlavy.

Známé nežádoucí účinky jsou:

  • Nevolnost nebo zvracení, které může být sníženo při podání léčiva s jídlem nebo mlékem.
  • Méně často se vyskytují bolest břicha či průjem.
  • Při dlouhodobém použití při vysokých dávkách nebo v případě selhání ledvin byla pozorována periferní neuropatie a další neurologické změny.
  • Byly hlášeny alergické reakce, jako je vyrážka, svědění, horečky, také respirační syndromy s bronchospasmem a / nebo dušnost, kašel.
  • Vzácně byly hlášeny hematologické změny.
  • Vzácně se vyskytují hepatobiliární poruchy, anémie, závažné kožní reakce, neuropsychiatrické potíže a periferní neuritidy.

Pacienti by měli být informováni, že Furolin zbarvuje moč hnědě; toto je zcela neškodné.

Některé z vážnějších, ale vzácných vedlejších účinků Furolinu byly důvodem k obavám. Patří mezi ně plicní reakce, hepatotoxicita a neuropatie.

Plicní toxicita

Plicní toxicitu způsobenou nitrofurantoinem lze rozdělit na akutní, subakutní a chronické plicní reakce. Předpokládá se, že akutní a subakutní reakce jsou způsobeny hypersenzitivní reakcí a často vymizí po vysazení léku. Odhaduje se, že akutní reakce se vyskytnou asi u jedné z 5000 žen, které lék užívají. Tyto reakce se obvykle rozvinou 3 až 8 dní po první dávce nitrofurantoinu, ale mohou se objevit od několika hodin do několika týdnů po zahájení léčby. Příznaky zahrnují horečku, dušnost, zimnici, kašel, pleuritickou bolest na hrudi, bolest hlavy, bolesti zad a epigastrickou bolest. Rentgen hrudníku často ukáže unilaterální nebo bilaterální infiltráty podobné plicnímu edému. Léčba zahrnuje přerušení podávání nitrofurantoinu, což by mělo vést ke zlepšení symptomů do 24 hodin.

Chronické plicní reakce způsobené nitrofurantoinem zahrnují difuzní intersticiální pneumonitidu, plicní fibrózu nebo obojí. Tato méně častá reakce se může objevit 1 měsíc až 6 let po zahájení užívání léku a obvykle souvisí s jeho celkovou celoživotní dávkou. Tato reakce se projevuje progresivní dušností. Je důležité rozpoznat nitrofurantoin jako možnou příčinu symptomů a vysadit lék, když vznikne podezření na plicní nežádoucí účinky, protože nežádoucí účinky můžou být reverzibilní, pokud je lék vysazen brzy.

Jaterní toxicita

Jaterní reakce, včetně hepatitidy, cholestatické žloutenky, chronické aktivní hepatitidy a jaterní nekrózy, se vyskytují vzácně. Nástup chronické aktivní hepatitidy může být záludný a pacienti by měli být pravidelně sledováni kvůli změnám v biochemických testech, které by naznačovaly poškození jater. Tyto reakce se obvykle objevují po expozici léku po dobu delší než 6 týdnů. Pokud jsou u pacienta užívajícího nitrofurantoin pozorovány známky selhání jater, lék by měl být vysazen. Opakovaná aplikace léku v pozdější době se nedoporučuje, protože se reakce může opakovat po obnovení podávání léku.

Neuropatie

Neuropatie je vzácný vedlejší účinek užívání nitrofurantoinu. Pacienti mohou pociťovat necitlivost a mravenčení ve tvaru punčochy, což se může nebo nemusí zlepšit po vysazení léku.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

JINÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: FENOXYMETYLPENICILIN

Obchodní název antibiotik: Ospen, Penbene

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu běžných infekcí, erysipelu a tonsilitidy.

Dávkování antibiotik: Ospen + Penbene: perorálně 0,75 – 1,5 mil za 4 - 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, kopřivka, průduškové astma, průjmy, senná rýma, zvracení

Účinná antibiotická látka: FIDAXOMICIN

Obchodní název antibiotik: Dificlir

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu klostridiové kolitidy.

Dávkování antibiotik: Dificlir: perorálně 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolesti břicha, krvácení ze zažívacího traktu, nauzea, závratě, zvracení

Účinná antibiotická látka: FOSFOMYCIN

Obchodní název antibiotik: Rapidnorm, Urifos

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu močových cest.

Dávkování antibiotik: Rapidnorm + Urifos: perorálně 3 g jednorázově pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest břicha, bolest hlavy, bolest krku, bolest zad, nevolnost, rýma, slabost, závratě, vyrážka, zažívací potíže

Účinná antibiotická látka: LINEZOLID

Obchodní název antibiotik: Dilizolen, Gramposimide, Lineza, Linezolid, Natlinez, Zyvoxid

Indikace antibiotik: Používají se na těžké infekce, na léčbu pneumonie, onemocnění MRSA, na katétrovou sepsi, na léčbu komplikovaných infekcí kůže a měkkých tkání.

Dávkování antibiotik: Dilizolen + Gramposimide + Natlinez: nitrožilně 600 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Lineza + Linezolid + Zyvoxid: nitrožilně nebo perorálně 600 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, kolitida, křeče, průjem

Účinná antibiotická látka: METRONIDAZOL

Obchodní název antibiotik: Efloran, Entizol, Metronidazol

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu postantibiotických průjmů, břišních infekcí a klostridiové kolitidy.

Dávkování antibiotik: Efloran + Metronidazol: nitrožilně 500 mg za 8 hodin pro dospělou osobu

Entizol: perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: kožní vyrážka, kopřivka, otoky, nevolnost, bolest břicha, nechutenství, zvracení, průjem, zánět slinivky břišní, nedostatek bílých krvinek

Účinná antibiotická látka: NITROFURANTOIN

Obchodní název antibiotik: Furolin

Indikace antibiotik: Používá se na infekce močových cest.

Dávkování antibiotik: perorálně 100 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: žaludeční obtíže, zvracení, nevolnost

Účinná antibiotická látka: TIGECYKLIN

Obchodní název antibiotik: Tygacil

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu ATB, těžkých infekcí měkkých tkání a břišních infekcí.

Dávkování antibiotik: nejprve nitrožilně 100 mg a pak 50 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nevolnost, zvracení, průjmy, absces, nižší krevní srážlivost, závratě, podráždění, bolesti břicha, nechutenství, svědění, bolesti hlavy

Účinná antibiotická látka: AMPLICIN + SULBAKTAM

Obchodní název antibiotik: Unasyn

Indikace antibiotik: Používá se na běžné respirační a močové infekce.

Dávkování antibiotik: perorálně 375 mg (1 – 2 tablety) za 12 hodin

Nežádoucí účinky: průjmy, nevolnost, zvracení, bolest v nadbřišku, vyrážka, svědění kůže, ospalost, únava

Účinná antibiotická látka: PRULIFLOXACIN

Obchodní název antibiotik: Unidrox

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu infekcí močových a dýchacích cest (jen pokud nezabírají jiná antibiotika).

Dávkování antibiotik: perorálně 600 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: kožní vyrážka, otoky, potíže s dýcháním, bolest svalů

Účinná antibiotická látka: TELAVANCIN

Obchodní název antibiotik: Vibativ

Indikace antibiotik: Používá se v okamžiku, kdy jiná antibiotika nezabírají na léčbu MRSA a těžké pneumonie.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 10 mg/kg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest hlavy, nespavost, závratě, nauzea, zácpa, průjem, zvracení, vyrážka, svědění, únava, zimnice

Účinná antibiotická látka: DALBAVANCIN

Obchodní název antibiotik: Xydalba

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu akutní hnisavé infekce kůže.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nauzea, průjem, bolest hlavy

Účinná antibiotická látka: CEFTOLOZAN + TAZOBAKTAM

Obchodní název antibiotik: Zerbaxa

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu komplikovaných močových a břišních infekcí.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1,5 g za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nauzea, bolest, hlavy, zácpa, průjem, pyrexie

Účinná antibiotická látka: CEFTAROLIN

Obchodní název antibiotik: Zinforo

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu pneumonie a těžkých infekcí měkkých tkání.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 600 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: otoky, vyrážka, dýchací potíže, průjem, bolest hlavy, závratě, nevolnost, anemie,

Zdroj: Seznam antibiotik


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP