Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKLINKY V PODPAZI U MIMINKA

OBSAH

Potničky u miminka

Potničky u miminka obvykle vznikají, když je venku horko nebo se dítě zapaří ve více vrstvách oblečení.

Příznaky

Vyrážka vypadá jako kapičky potu na kůži, později mění barvu v červenou.

Co s tím dělat

Na potničky pomáhá Sudocrem a jiné dětské pudry, které kůži lehce vysuší.

Obrázky

Takto vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Léky na tmavé podpaží

Chcete-li vybělit tmavou pokožku v podpaží, použijte domácí směs z mouky, citrónové šťávy, kurkumy a limetkové šťávy. Poté směsí umývejte podpaží po dobu 30 minut. Nebo je účinné použití směsi z okurkové šťávy, citrónu a kurkumy v prášku rozmíchané ve vlažné vodě, lze také přidat bělicí činidla, jako jsou brambory, které pomáhají zesvětlit tmavé podpaží. Použití santalového dřeva v prášku ve směsi s růžovou vodou je také velmi účinné a vede ke světlému podpaží.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Poradna

V naší poradně s názvem EKZEM NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ajda.

Zdravim, mam problem s ekzemem na hlave. Trva to jiz 2 mesice a vubec se to nelepsi i pres podani nekolika druhu kortikoidu a specielnich samponu. Naopak se to zhorsuje. Neni to dedicna zalezitost, ale spise alergickeho puvodu. Delala jsem si zabal z olejicku prirodni kosmetiky Weleda. Nejprve to svedelo. To jsem rozskrabala a zrejme se do toho dostala infekce. Jsem zoudala, protoze to priserne svedi a nic nepomaha. Mel by nekdo nejaky domaci recept, jak se toho zbavit? Je to nesnesitelne, kortikoidy pomuzou tak na hodinu az dve.
Pouzivam nejsetrnejsi sampony, protoze dehtovy a s mocovinou to bylo k nevydrzeni.
Dekuji za jakykoliv komentar.
Ajda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ekzémy jsou vždycky svízel a je třeba mnohdy vyzkoušet několik léků, než dojde k zahojení. Většina účinných léků je na předpis, takže vydržte v úsilí a společně se svým kožním lékařem hledejte co na to pomůže. Jako domácí léčbu zkuste, namísto všech šampónů, používat šampon pro miminka, který střídejte s léčivým šamponem Nizoral. Nizoral volně koupíte v lékárně. Vlasovou pokožku vždy po vysušení namažte olejíčkem pro miminka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzem na hlave

Příčiny tmavého podpaží

Zde jsou důvody vzniku tmavého podpaží:

  • Pokud člověk nosí oblečení, které těsně přiléhá v oblasti podpaží, dochází ke tření, které může způsobit ztmavnutí kůže v oblasti podpaží.
  • Dalším důvodem tmavého podpaží je časté holení nebo vytrhávání ochlupení v této oblasti, používání depilačních krémů.
  • Používání chemikálií a silných deodorantů, zejména se jedná o produkty, které jsou založené na bázi alkoholových vůní, silných mýdel a dalších kosmetických výrobků, které jsou příliš drsné pro podpaží a vedou tak ke vzniku tmavých skvrn.
  • Další možnou příčinou jsou nesprávné hygienické návyky, které mohou způsobit infekci v podpaží, nadměrné pocení, a dokonce i hyperpigmentaci.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi CO POMÁHÁ NA ZÁCPU U MIMINKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

toto jsem našla. S tím olivovým olejem do jídla to by možná stálo za vyzkoušení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomáhá na zácpu u miminka

Domácí léčba tmavého podpaží

  • K bělení některých částí těla (lokty a kolena) se často používají citróny, lze je tedy použít i na zesvětlení podpaží. Rozřežte citrón na čtvrtiny, umyjte si podpaží mýdlem a osušte. Vložte si jednu čtvrtinu citrónu do podpaží, držte jej a pomalu ho začněte vymačkávat. Nechte šťávu působit po několik minut, následně podpaží opláchněte a osušte. Opakujte i u druhého podpaží.
  • Jedlá soda je také vhodným prostředkem na zesvětlení podpaží. Naneste jedlou sodu přímo na umyté podpaží nebo si vytvořte pastu z jedlé sody a citrónu. Tuto směs pak rozetřete v podpaží. Nechte několik minut působit a poté opláchněte. Tento domácí lék zároveň zabraňuje zápachu z podpaží.
  • Kokosový olej je ideálním prostředkem na odstranění tmavých skvrn. Stačí ohřát trochu kokosového oleje a vetřít jej do podpaží za použití bavlněné utěrky.
  • K bělení můžete použít rovněž bramborovou šťávu. Oloupejte a nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich šťávu. Tuto šťávu pak vetřete do podpaží pomocí bavlněné utěrky.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Vigantol taky dáváme a jsme spokojení, snadno se podává a věříme že když nám ho doktor předepsal že je to pro dobro miminka :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vigantol

Kojenecké akné

Novorozenecké akné se objevuje se od druhého týdne života a podobá se akné dospělého jedince. Může za něj hormonální nerovnováha, kdy si organismus miminka zvyká fungovat samostatně, bez těla matky.

Příznaky

Novorozenecké akné jsou drobné pupínky na obličeji miminka. Pleť je místy začervenalá, objevuje se vyrážka. Pupínky připomínají klasické pubertální akné s bílou čepičkou (acne vulgaris). Akné u novorozence se nejčastěji objeví 3. týden po porodu.

Co s tím dělat

Pomáhá odvar z řepíku, potírání černým čajem nebo mateřským mlékem. Novorozenecké akné ale odezní většinou samo během několika dní.

Obrázky

Takto vypadá kojenecké akné.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

S kolikami jsme u miminka bojovali hrozně dlouho. Měli jsme problém už v porodnici, zlepšilo se nám to až po www.sunar.cz/produkt…

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája Zikova.

Dobrý den, chtela bych se zeptat můžu používat olej 31 bylin do koupele když jsem těhotná. Jsem 17+3 abych neublížila miminka mám bolesti zad.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Dobrý den, taky jsem si kladla podobnou otázku, ale osobně si myslím, že by to problém být neměl.. Já na doporučení používám tento olej www.alchymystique.cz… který pomáhá celkově na bolest svalů, nervů a tak..

Zdroj: diskuze BOLESTI ZAD

Hemangiom u miminek

Hemangiom má celá desetina nedonošených dětí. Některá miminka se s hemangiomem narodí, u některých miminek se objeví až v prvních měsících života. V 90 % případů není důvod k panice. Tento nezhoubný útvar sám zmizí, a to bez jakékoliv léčby. Ale někteří pacienti takové štěstí nemají.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Těžká.

Asi 3 týden mě trápí pobolívání špičky jazyka. Jako bych měla špičku jazyka odřenou a suchou, mám ji trochu červenější a 1 cm od špičky jsou prasklinky. Připadá mě to jako maličkost, ale začíná mě to znepokojovat. Prosím o radu. Těžká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Znepokojujete se správně, protože každá taková prasklinka znamená riziko zanesení infekce a zhoršení problému. Úplně nejlépe vám pomůže zubní lékař, ten vám přesně řekne co to je a jak to léčit. Kdyby měl dlouhé objednací termíny, tak běžte na polikliniku na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jazyka

Monitory dechu

Na trhu již existuje velký počet podobných elektronických zařízení určených ke sledování dechu, které pomohou zmírnit rodičovské obavy. Některé monitory dechu se připojují přímo na bříško miminka, jiné, jako je například Baby Alert, používají speciální tlakovou podložku nebo matraci, která vysílá ultrazvukové vlny nad postýlku. Všechna tato zařízení pracují na základě detekce změn v oblasti hrudníku a břicha. Pokud dojde k zastavení dechu po dobu 20 vteřin, automaticky začne zvonit budík s lehkou světelnou signalizací. Některé monitory dechu měří i teplotu těla a srdeční tep.

Monitory dechu jsou obzvlášť přínosné pro strachující se rodiče, neboť dokážou vyvolat poplach již do 15 sekund změny v dýchání, čímž zamezí zbytečným obavám rodičů. Pediatři často tvrdí, že je docela normální zástava dětského dýchání po dobu 20 sekund nebo déle. Po této době se navrátí spontánní dýchání. Rodiče by měli být pro případ potřeby raději proškoleni v resuscitačních technikách, monitor dechu sice dokáže upozornit na problém, ale nedokáže dech dítěte obnovit.

Zdroj: Monitory dechu pro miminka

Diskuze

V diskuzi CHOROBY PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena .

Dobrý den, prosím Vás, poslední dobou (asi pře 1 měsíc) mám neustálé problémy na špičce svého jazyku - často se mi dělají bolestivé hluboké prasklinky nebo malinkaté bílé tvrdé krupičky. Co proti tomu mám dělat, čeho se mám vyvarovat nebo kde může být problémem?

děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby podle jazyka

Monitory dechu a falešný poplach

Některé monitory dechu způsobují časté falešné poplachy. Nedávný průzkum zjistil, že sedm z deseti matek používajících monitor dechu uvádí, že se jim monitor po opakovaném falešném poplachu dokonce vypnul. Na druhou stranu mohou monitory dechu vytvářet i falešný pocit bezpečí, protože nedokážou zjistit obstrukční apnoi, kdy dítě pravidelně dýchá, ale průdušnice zabraňuje vstupu kyslíku do plic. Některé monitory dechu nefungují tak, jak by měly, protože dochází ke spuštění poplachu i při pouhé změně polohy těla, při pohybu dítěte.

Zdroj: Monitory dechu pro miminka

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Delší dobu mám problémy s pocení v podpaží. A přes léto to bylo ještě horší. MAnžel měl problémy s pocením nohou. Koupili jsme mu Antipe a má po starosti. Já si objednala podpažní aplikátory a cítím se skvěle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení v podpaží

Jak hemangiom vypadá 

Z hlediska vizuálního je vidět sytě červený útvar, podobný jahodě nebo malině, který se rozšiřuje buď do plochy na kůži, nebo může být pod kůží a nad ním je neporušená kůže. Roste do vnitřních struktur, které jsou vidět pod kůží. Hemangiom roste hlavně v prvních šesti týdnech, to je počáteční růst, do devíti měsíců roste velmi aktivně. Následně se do jednoho roku zastavuje jeho růst a většinou se začíná vstřebávat. Takové zkušenosti má většina rodičů. Stačí, když jejich pediatr růst hemangiomu hlídá. Léčba by v takových případech zbytečně zatížila organismus dítěte.

Fotky, na kterých je vidět hemangiom:

  • foto hemangiom jater je zde.
  • foto hemangiomy pod rentgenem jsou zde.  
  • foto hemangiom v krku a v hrtanu je zde.
  • foto hemangiomy u miminka jsou zde.
  • foto hemangiomy simplex zde.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Monitory dechu a úmrtí

Monitory dechu jsou velmi rozšířené a výzkumy nepotvrdily, že by mohly být příčinou úmrtí dítěte, ale jisté je, že monitor dechu nedokáže sám o sobě zabránit úmrtí dítěte. Úmrtí v postýlkách a sklon ke spánkové apnoi nebyl dosud potvrzen.

V případech, kdy jsou děti považovány za vysoce rizikové, jsou kvalitní monitory dechu s odbornou podporou velmi užitečné. Doporučuje se monitor dechu používat v případě, že se již podobné úmrtí v rodině stalo. Syndrom náhlého úmrtí je největším zabijákem dětí do jednoho roku, proto bývají rodiče velice úzkostliví a strachují se o své potomky. Nejlepším způsobem snížení tohoto rizika je přestat kouřit během těhotenství, vyhýbat se zakouřeným místnostem, dávat dítě při spaní na záda, zabránit přehřátí dítěte a nechávat hlavu dítěte odkrytou.

Zdroj: Monitory dechu pro miminka

Zanícená potní žláza v podpaží

V oblasti zanícené potní žlázy se tvoří bolestivé léze (poškození) ve formě vyrážek a bolestivé bulky v podpaží, které obvykle vznikají na místech, kde se nachází určitý typ potních žláz (známé jako apokrinní žlázy – pachové žlázy). Někdy je také patrný hnis v podpaží. Zanícená potní žláza není infekční nebo nakažlivá choroba.

V současnosti existuje několik způsobů léčby

Lehké stadium onemocnění se většinou léčí konzervativně. Jde o lokální medikamentózní léčbu mastmi nebo antiseptickými roztoky, případně o celkovou léčbu antibiotiky.

Pokročilejší formy vyžadují chirurgické odstranění poškozené kůže, ale to je vždy na individuálním posouzení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah s sebou přináší naději na vyléčení, ale i riziko pooperačních komplikací. U části pacientů může onemocnění propuknout znovu i po operaci.

Novinku v léčbě představuje biologická léčba. Její úspěch spočívá zejména v minimalizování zánětlivých projevů, díky čemuž se zmírní výtok, sníží zánětlivá aktivita onemocnění a jeho bolestivost. Biologická léčba může být indikována i před plánovaným chirurgickým zákrokem, čímž se zmírní zánět. Následně je možné přistoupit k chirurgickému odstranění ložiska a stav udržovat pod kontrolou pomocí biologické léčby.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Absces v podpaží

Stejně jako na ruce, tak i v podpaží mohou snadno vzniknout abscesy, které vzhledem k častým pohybům rukou bývají velmi bolestivé a je třeba se jich proto brzy zbavit, aby pacientovi příliš neznepříjemňovaly život. Opět se jedná o zasažení kůže, tedy o furunkly. Nezasahují tedy žádný orgán.

Příčiny

Stejně jako u ostatních kožních abscesů je i v tomto případě viníkem stafylokok, případně streptokok (ve výjimečných případech i plísně), který napadl tělo pacienta v důsledku oslabení jeho organismu a „vrhnul“ se na místo kůže, které bylo nějakým způsobem poraněné, oslabené. V případě abscesu v podpaží nahrává těmto bakteriím i fakt, že řada lidí v této oblasti těla zanedbává hygienu, která je pro zabránění vzniku abscesu velmi důležitá.

Léčba

Kožní abscesy se obvykle léčí chirurgicky. Jen v případě, že jsou příliš malé a nerozvinuté mohou zabrat samotná antibiotika bez nutnosti chirurgického zásahu. Často se ale pacientům stává, že se jim abscesy v tomto místě stále vrací. I na abscesy v podpaží se pro zmírnění bolesti (a v některých případech i odstranění abscesu) dají aplikovat teplé obklady, obklady z popence obecného, nebo z rozvařené cibule. Chirurgický zásah dá ale pacientovi jistotu, že místo abscesu bude od hnisu zcela vyčištěno a že zákrok zabrání tomu, aby se v daném místě hnis nadále vytvářel (pokud by to hrozilo, lékař na dané místo vloží drény, nebo hadičku, jíž může hnis vytékat ven a neusazuje se tak v podkoží pacienta). V rámci léčby je důležité respektovat nařízení lékaře, chodit na převazy a místo abscesu čistit až se svolením lékaře.

Zdroj: Absces

BIODERMA ABCDerm Babysqam

BIODERMA ABCDerm Babysquam (40 ml) je jedinečný krém odstraňující šupinky a krusty z hlavičky miminka díky dvojitému olupovacímu efektu (arabinogalactan, kyselina mléčná). Okamžitě hydratuje, promašťuje a zvláčňuje pokožku.

Bez parfému a konzervantů.

Jednoduše se nanáší pomocí aplikátoru přímo na šupinky (nejlépe těsně před koupáním) a nechá se 15–30 minut působit, poté se smyje (nejlépe ABCDerm Moussant čisticím gelem).

Protože je produkt BIODERMA ABCDerm Babysquam bez parfémů, zaručuje skvělou toleranci. Díky tubě s hubičkou se přípravek i velmi snadno aplikuje, není lepkavý, neštípe v očích a jednoduše se smývá šamponem.

Bioderma ABCDerm BabySquam použití:

  • přípravek naneste na místa postižená seboroickou dermatitidou (pokožka hlavy, obočí, obličej, anebo za ušima) a jemně ho vmasírujte (špička tuby ulehčuje aplikaci);
  • přípravek nechte půlhodinu působit a potom ho smyjte jemným šamponem, nejlépe pěnivým čisticím gelem ABCDerm Moussant na obličej, tělo a vlasy.

Pokožka vašeho děťátka je mimořádně jemná a stejně jako u dospělých slouží jako ochranná bariéra mezi vnějším a vnitřním prostředím. Francouzské laboratoře BIODERMA myslí na pokožku vašeho miminka, a vyvinuly proto ve spolupráci s dermatology a pediatry speciální řadu produktů BIODERMA ABCDerm. Kladou přitom největší důraz na čistotu, šetrnost a maximální účinnost. Řada BIODERMA ABCDerm se skládá z jemných hygienických přípravků a produktů péče o pokožku dítěte.

Složení:

  • aqua/water/eau, glycerin, butyrospernum parkii (shea) butter, DI-C12-13 alkyl malate, Isotridecyl sterate, galactoarabinan, behenyl alkohol, zea mays (corn) starch, surose stearate, tocopheryl acetate, 1,2-hexanediol, capryloyl glycine, caprylyl glycol, xanthan gum, citric acid, sodium phyate, sodium, hydroxide.

Neobsahuje:

  • parabeny, barviva, fonoxyethnol, chlorfenesin, chlorhexedin,, BHA, BHT, MIT-MCIT, ftaláty nebo éterické oleje.

Zdroj: Seborea u miminek

Je nebezpečný velký opar na rtu?

Oparu na rtu se pokud možno nedotýkejte a dodržujte zvýšenou hygienu, abyste si ho nepřenesli na další místa. Opatrní buďte při holení nebo líčení v okolí oparu. Opar neolizujte, puchýřky nestrhávejte. Velká opatrnost je třeba při aplikaci kontaktních čoček, abyste si infekci z oparu nezanesli do oka. Opar okolo očí může způsobit komplikace se zrakem. Také buďte obezřetní při líbání a orálním sexu. Mohli byste infekci zanést i na pohlavní orgány. Máte-li opar déle než čtrnáct dní, nebo pokud se opakuje příliš často a je bolestivý, navštivte kožního lékaře.

Pozor u miminek. Šance přenosu viru HPS typu 1 (toho, který se objevuje na rtu) je z matky na dítě poměrně malá. Většina maminek má totiž v sobě protilátky, které plod přijímá přes placentu a novorozenci vydrží přibližně na 3 měsíce. Miminko můžete i kojit, pokud opar zrovna máte, protože protilátky jsou i v mateřském mléce. Miminka jsou tak ve většině případů proti oparům chráněná, a to i tehdy, pokud jejich matka mívá opar často. Nic však nepokoušejte. Stále myslete na to, že herpes je infekční virus přenosný hlavně dotykem a lidé s aktivními opary by se měli vyvarovat mazlení a líbání miminek. Zejména k novorozencům nikoho s oparem nepouštějte, ani kdyby to byl nejbližší příbuzný. Maminky by měly dotyky s kojencem po dobu aktivního oparu omezit na minimum a nejlépe při kontaktu nosit roušku.

Zdroj: Proč se dělají opary


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP