Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOLIK HRADI ZDRAVOTNI POJISTOVNA NA SLUCHATKA

OBSAH

Sluchadla a úhrada zdravotní pojišťovnou

Zdravotní pojišťovny přispívají na sluchadlo jednou za 5 let. Je nutné dodat, že se jedná jen o jedno sluchadlo na jedno ucho. Výše příspěvku je pevně stanovená částka, která závisí na velikosti sluchové ztráty. V současné době jsou tři kategorie: příspěvek 2 700 Kč, 3 900 Kč, nebo 5 100 Kč. Výše příspěvku nezávisí na provedení sluchadla (výše úhrady je stejná pro závěsný typ i pro sluchadlo do ucha) a je stanovena lékařem s licencí k výdeji sluchadel. Rozdíl mezi prodejní cenou sluchadla a příspěvkem pojišťovny se hradí při vyzvednutí sluchadla.

Příspěvky na pořízení sluchadel jsou však bez ohledu na inflaci a technologický vývoj stále stejné již 15 let. Flexibilitu a možnost přizpůsobení v České republice upravuje zákonná úprava a interní procesy pojišťoven pro zdravotní prostředky skupiny ZP 08. Tón udává největší pojišťovna VZP dle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, konkrétně příloha č. 3 k zákonu č. 48/1997 Sb. Zda se změní, nebo alespoň upraví tento stav věcí v oblasti sluchadel, neví lékař, lékařka ani my.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi DETRALEX 120 TABLET CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Čermáková.

dobrý den,kolik je doplatek na Detralex 120 tablet na recept? hradí něco Zdravotní pojišťovna VZP ? děkuji/je mě 61 let/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pitronová.

Mám 70 roků a za Detralex 120 tab. jsem v lékarně dr. Max v květnu 2018 doplácela 385,- Kč. V r. 2017 to bylo 322,- Kč, takže stále zdražují ať jste členy jejich klubu nebo ne. Je to hrůza. Vzhledem k tomu, že VZP údajně bude proplácet všechny doplatky, které zaplatíme nad limit 1.500,- Kč, vznesla jsem na VZP dotaz, kdy mi přeplatek vrátí. Dostalo se mi informace, že pokud mi lék nezabere do půl roku, VZP přeplatky nevrací. Tak nevím, k lékaři chodím pravidelně, žádnou alternativu léčby žil mi nenavrhli, tak co má pacient dělat? Přes všechny proklamace, se bude důchodcům pomáhat, je to výsměch nám všem.

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max

Digitální naslouchadla

Digitální doba mění i ty nejmenší, avšak neméně potřebné přístroje. Mezi ně patří i sluchadla, pomůcky pro nedoslýchavé. Tradiční analogová sluchadla zachycovala zvuk mikrofonem a předávala jej přímo do ucha. Současné digitální přístroje se liší tím, že zvuk je v nich nejprve převeden na digitální signál, který lze dále upravovat.

Prvním krokem je zachycení směrovým mikrofonem (ten má přednostní citlivost ke zvuku přicházejícímu z určitého směru) a mění se v A/D (analogicko-digitálním) konvertoru na elektrický signál.

Vlastní úprava probíhá v digitálním signálním procesoru DSP, který tvoří řada křemíkových čipů. Procesor DSP analyzuje signál a potlačuje nežádoucí frekvence vyjadřující zvuky z okolí. Naopak řečové frekvence jsou zvýrazňovány, takže konverzace se stává srozumitelnou. DSP umí i odstranit zpětnou vazbu, která se projevuje nepříjemným pískáním. Špičková sluchadla dokážou porovnávat signál, který přichází do sluchátka, se zvukem, který je zesilován tak, aby ke zpětné vazbě nedocházelo. DSP dokáže také přizpůsobením zvuku zabránit pocitu, že je jedno ucho zablokováno, což je důležité hlavně pro příjemné vnímání vlastního hlasu. Zpracovaný zvuk je postupován do reproduktoru sluchátka. Na něj navazuje trubice, která je na konci tvarovaná tak, aby přesně zapadla do ucha uživatele.

Digitální naslouchadla – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět digitální naslouchadla.

Digitální naslouchadla – cena

Zde je seznam cen a obchodů, kde jsou k dostání digitální naslouchadla.

Zdroj: Naslouchadla

Diskuze

V diskuzi PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Vážená paní MAJKO
Když jsem já potřeboval poradit tak se mi nikdo neozval,takže
jsem jel do lázní Velké LOSINY.Pro mne byly sice trochu vzdálené,
ale všechno bylo nejlepší OK . Sice tam nebyl žádný pacient s naší
nemoci ,ale cvičeni a voda v bazénu bylo úžasné
Můj telefon 731431359 MNĚTE SE PĚKNĚ
Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

velke losiny-kolik hradi pojistovna?kolik ja musim priplatit?dik

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně

Digitální intraorální rentgenový snímek (radioviziografie)

Tento rentgen je pro pojištěnce zdravotní pojišťovny zdarma, plně ho hradí pojišťovna. Pro ostatní nepojištěné pacienty je jeho cena 150 Kč za jeden rentgenový snímek.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • zhotovení intraorálního (vnitřek dutiny ústní) rentgenového snímku s využitím radioviziografie, což znamená, že snímek bude v digitální podobě.
  • analýza a diagnostika snímku lékařem.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Poradna

V naší poradně s názvem SLUCHATKA DO UŠÍ PRO NESLYŠÍCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komendova Petra.

Dobry den,ted zjistili nasemu petimesicnimu synkovi stredne tezkou poruchu sluchu,zatim jeste nevim jake naslouchatka bude mit,ale jen pro zajimavost me zajima,jestli to u malych deti hradi pojistovna nebo platime sami.Maly je u VZP.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výši doplatku vám sdělí foniatr a zároveň nabídne vhodný přístroj. Existuje několik variant s různou cenou. Až budete znát cenu přístroje, tak se pro konkrétní možnosti financování obraťte na zdravotní pojišťovnu malého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sluchatka do uší pro neslyšící

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA PROSTATU HRAZENÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Plíšek.

Zajímalo by mne, které léky na prostatu v současnosti hradí pojišťovna VZP.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír Skopalíkj.

Dobrý den,asi 10 let užívám Omnic Tokaz 0,4 tablety.Upravil jsem programy dne a jsem s ním spokojen a udržuji vodní rovnováhu těla. Jsem penzista 88 let a doplatek za lék v lékárně není pro mne zanedbatelný. Došla mi informace, že VZP ČR nově hradí nový lék na hypertrofii prostaty, který v účincích je totožný
s Omnic Tokazem . Zajiímá mne, zda teké v charekteristice účinku má prodloužené
uvolňování, které je pro mne tak důležité pro zažitý a realizovaný denní režim
na mé obecné denní potřeby- návšěva lékaře, nákupy,cesty autem a podobně a také
na kondiční chůze s trekovými holemi, návštěvy kulturních akcí , přátel a podobně.
Neznám název léku a prosím o jeho sdělení a zprávu, že jak je hrazen a zda
je možno již číst příbalovzý leták v počítači pro hlubší informovanost.
Děkuji za Vaši zprávu a ochotu mne poučit a jsem s pozdravem Skopalík

Zdroj: diskuze Léky na prostatu hrazené zdravotní pojišťovnou

Komplexní vyšetření dutiny ústní

Tato komplexní prohlídka u zubaře je pro pojištěnce zdravotních pojišťoven zdarma, plně ji hradí pojišťovna. Pro ostatní nepojištěné pacienty je její cena 750 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

Celkové komplexní vyšetření dutiny ústní je zaměřeno zejména na:

  • kvalitu prováděné ústní hygieny,
  • diagnostiku postižení tvrdých zubních tkání (diagnostikují se kazy zubů, vrozené či získané defekty skloviny či dentinu),
  • diagnostiku onemocnění parodontózou,
  • diagnostiku onemocnění sliznic dutiny ústní,
  • analýzu skusových poměrů, případně diagnostiku přítomných ortodontických vad.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobry den chela bych se zeptat mam vyndavaci protezy 4roky a neplatila jsem za ne.ted me sdelila zubarka ze bych platila 7000 za horni.a pritom pred 4lety me bylo receno ze me vse vzdy uhradi pojistovna dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Jednou za čtyři roky je možné udělat zubní náhradu, kterou hradí pojišťovna. Jak je to ve vašem případě, zjistíte telefonem do vaší zdravotní pojišťovny.

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

ACE-Inhibitory

Nejlepšími léky na vysoký tlak jsou v současné době ACE-Inhibitory (ACE-I). Za své výtečné účinky na vysoký krevní tlak vděčí svému působení na srdeční sval a ledvinovou tkáň. Srdce a ledviny jsou dva typické orgány, které se podílejí na vysokém krevním tlaku. Tyto léky mají občas nežádoucí účinky, objevuje se při nich suchý dráždivý kašel. 
Mezi ACE-Inhibitory patří tyto léky:
 

Prestarium Neo 

Prestarium Neo je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 311 Kč. Zdravotní pojišťovna na lék Prestarium Neo přispívá maximálně 100 Kč na 30 tablet. U tohoto léku se vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X5MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je vyšší doplatek a cena jedné tablety je dražší až o 1,90 Kč! Aktuální cena doplatku u léku Prestarium Neo por tbl flm 30x5mg se dá zjistit zde: Prestarium Neo cena.
 

Prestarium Neo Forte

Prestarium Neo Forte je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 495 Kč za 30 tablet. Zdravotní pojišťovna na lék Prestarium Neo Forte přispívá částkou maximálně 134 Kč. U tohoto léku se vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X5MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je vyšší doplatek a cena jedné tablety je nepatrně dražší až o 16 haléřů. Aktuální cena doplatku u léku Prestarium Neo Forte por tbl flm 30x5mg se dá zjistit zde: Prestarium Neo Forte cena.
 

Tritace 2,5mg

Tritace je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 125 Kč za 20 tablet. Zdravotní pojišťovna na 20 tablet léku Tritace přispívá částkou maximálně 50 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí střední balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X2,5MG). U menšího balení, kde je 20 tablet, je sice nižší doplatek, ale cena jedné tablety je v tomto balení dražší až o 90 haléřů na jedné tabletě, než v balení po třiceti tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Tritace por tbl flm 30x2,5mg se dá zjistit zde: Tritace 2,5mg cena (http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0056977&tab=prices)
 

Tensiomin

Tensiomin sice není hrazený pojišťovnou, ale je to výborný lék na snížení náhle zvýšeného krevní tlaku. Na lék Tensiomin nepřispívá pojišťovna, ale i tak je jen na lékařský předpis. Cena léku Tensiomin 25mg 30 tablet, kterou si pacient hradí celou sám, je v době vydání článku 69 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X25MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je cena jedné tablety nepatrně dražší o několik haléřů. Aktuální cena doplatku u léku Tensiomin por tbl flm 30x25mg se dá zjistit zde: Tensiomin 25mg cena.
 

Prenessa 4 mg

Prenessa je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u léku Prenessa 4mg je v době vydání článku 33 Kč za 90 tablet. Zdravotní pojišťovna na 90 tablet léku Prenessa 4mg přispívá částkou maximálně 301 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí největší balení, kde je 90 tablet (POR TBL NOB 90X4MG). U menšího balení, kde je 30 tablet, je sice stejný doplatek a cena jedné tablety se tak zdraží až o 90 haléřů na jedné tabletě, než v balení po 90 tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Prenessa por tbl nob 90x4mg se dá zjistit zde: Prenessa 4mg cena.
 

Ramil 5 mg

Ramil 5 je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u léku Ramil 5mg je v době vydání článku 415 Kč za 90 tablet. Zdravotní pojišťovna na 90 tablet léku Ramil 5mg přispívá částkou maximálně 301 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí největší balení, kde je 90 tablet (POR TBL NOB 90X5MG). U menšího balení, kde je 30 tablet, je sice nižší doplatek, ale i tak je cena jedné tablety dražší asi o 40 haléřů, než v balení po 90 tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Ramil por tbl nob 90x5mg se dá zjistit zde: Ramil 5mg cena.
 

Zdroj: Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY HRAZENÉ VZP - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Chrpa.

V diskusi ani v komentářích a odpovědích jsem se nedověděl co hradí VZP a co pacient. To si každý zubař určuje kolik zaplatí pojišťovna a kolik pacient sám? Je mi 84 let, mám arytmii s implantovaným defibrilátorem. Jaké mám nároky od VZP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
dělala jsem si zubní implantáty u mého doktora a polovinu mi hradila VZP. Musím dodát že za rok se mi implantáty zničili.. Musela jsem čekat na pořádí ke své doktorce, které trvalo měsíc.
Pak mi dcera doporučila www.dsmile.cz. Nemají smlouvu s vzp a platili jsem vše z kapsy. Musím říct že to stalo za to, už to jsou 2 roky a moje zuby mě netrápí.

Zdroj: diskuze Zubní náhrady hrazené VZP -

Bílá výplň (bílá plomba) na místě zubních kazů

Tento zákrok pojišťovna nehradí a plně si ho hradí pacient, Cena bílé výplně je závislá na velikosti, respektive rozsahu té výplně a druhu použitého materiálu a činí v rozmezí od 1 612 Kč do 2 308 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Odbornou preparaci s pomocí caries-detectoru, což je barevný indikátor kazu umožňující dokonalé odstranění infikovaných zubních tkání – zubních kazů.
  • Zhotovení výplně za použití Kofferdamu. Kofferdam je specielní gumová fólie / blána, která zaručí dokonale suché pracovní prostředí, nutné pro dlouhou trvanlivost bílé plomby a její větší odolnost vůči vzniku nového kazu.
  • Při zhotovení bílé výplně budou použity přesně definované techniky vrstvení bílé hmoty a vytvrzení bílé výplně bude pomocí speciální LED lampy s takzvaným "pomalým startem", která minimalizuje smrštění výplňové hmoty při tuhnutí. Tímto postupem se zajišťuje lepší utěsnění bílé plomby v zubu a minimalizuje se tím také spára mezi výplní a zubem, ve které nejčastěji dochází k opakování zubního kazu.
  • Po zhotovení bílé plomby bude provedeno její vyleštění pomocí speciálních leštících nástrojů a past do vysokého lesku, které prodlouží trvanlivost výplně a výrazně vylepší estetický efekt.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Poradna

V naší poradně s názvem FINANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Nevrlý.

Dobrý den. Prosím-Vás kolik hradí pacient za biologickou léčbu rakoviny slinivky bříšní. Děkuji Nevrlý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud jste lékařem zařazen do biologické léčby, pak je léčba zdarma a hradí ji Vaše zdravotní pojišťovna. Jinak jde o desítky tisíc korun měsíčně a na hodně dlouho, v podstatě napořád.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Finance

Vyšetření

Vyšetření krve biochemické - 450 až 1000 Kč.

Vyšetření krve hematologické - 300 Kč.

Čipování + čip - 500 Kč.

Vystavení pasu - 306 Kč.

RTG vyšetření - 425 Kč.

Vyšetření ultrazvukem - 363 Kč.

EKG vyšetření - 300 Kč.

Vyšetření krevního tlaku - 150 Kč.

Zdroj: Kolik co dnes stojí u veterináře

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ SLUCHADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Chovancová.

Dobrý den. Po vyšetření na ORL jsem dostala doporučení k lékaři na své první sluchadlo. S tím že lékaře si mám najít na internetu. Můžete mi poradit, kam se obrátit v Praze? Audiogram i žádanku mám. Děkuji, Chovancová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Specialista na naslouchadla je v Praze na poliklinice Budějovická. Nedaleko je výstup z metra C. Budova je červená a je to v 8. patře. Ve stejné budově je i pojišťovna VZP, a Městský úřad pro Prahu 4. Náklady na pořízení prvního naslouchadla hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Nezapomeňte se pak u tohoto specialisty informovat na způsob úhrady druhého a dalšího naslouchadla, popřípadě na možnost opravy.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

Vakcíny

Kompletní vakcinace psa na 1 rok - 384 Kč.

Vzteklina na 1 rok - 178 Kč.

Vzteklina na 3 roky - 317 Kč.

Kompletní vakcinace kočky na 1 rok - 354 Kč.

Panleukopenie + herpesvirus + calicivirus na 1 rok + vzteklina na 3 roky - 461 Kč.

RCPCHFeLV - 638 Kč.

Vakcinace králíka - 186 Kč.

Zdroj: Kolik co dnes stojí u veterináře

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek Spálený.

Dobrý den ,
mám dotaz , kolik hradí pojištovna na nové druhé sluchadlo. (po 7 létech) ?
Jsem klient VoZp.
Děkuji za odpověď.

Zdeněk Spálený

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP