Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CUKROVKA A MRKEV

OBSAH

Alergie na mrkev

Mrkev bývá obsažena téměř ve všech salátech. Obsahuje mnoho základních živin, které jsou důležité a potřebné pro lidské tělo. Mrkev obsahuje velmi vysoké množství beta-karotenu. Nevýhodu mají lidé, kteří trpí alergií na mrkev. Předchůdcem alergie na mrkev je alergie na pyl. Proto by měli být lidé alergičtí na pyl opatrní i při konzumaci mrkve. U pacientů s alergií na mrkev se objevují příznaky zahrnující svědění, otoky rtů a dutiny ústní. V lékařské terminologii je tento stav znám jako orální alergický syndrom. Alergie na mrkev je způsobena proteiny, které jsou přítomny v pylu – tyto proteiny jsou téměř shodné s proteiny obsaženými v mrkvi.

Zdroj: Alergie na mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mrkvove salaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.

Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.

Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - a mrkev

Alergie na mrkev – léčba

S alergií na mrkev musí být zacházeno stejným způsobem jako s jakoukoli jinou potravinovou alergií. U mírných až těžkých forem alergie se užívají perorální antihistaminika. Při velmi těžkých formách mohou být předepsány injekce nebo steroidy. Nicméně prevence je nejlepší způsobem, jak se vypořádat s alergií. Je důležité, aby se pacient s alergií na mrkev vyhýbal její konzumaci. Zároveň by se měl vyhnout i různým odrůdám mrkve, protože mohou mít podobné strukturální složení. Na alergii lze využít domácí léky, zejména santalové pasty, které se používají na kožní podráždění.

Zdroj: Alergie na mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKRSLÝ KRÁLÍK - STRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Podšerová.

Včera jsem si koupila ve zverimexu zakrslého králíčka a zapoměla jsem se zeptat kolik mu je…. Ale nejspíš miminko asi něco přes 2 měsíce jinak by byl ještě u mámi…..na internetu jsem četla co vše od 2 měsíců může ale v prodejně mi řekli ať ho teď ještě nekrmím ovocem a zeleninou že by si s tím jeho tělíčko neporadilo….. ať ještě tak 2 měsíce počkám
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Králíček je krásnej. Krmte ho normálně to je: seno, ovesné vločky, kukuřičný šrot, mrkev, voda.

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - strava

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Indická mrkev

Suroviny:

  • 200 g strouhané mrkve
  • olej
  • 2 lžičky kari
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou a nastrouhanou mrkev poduste na oleji, přidejte kari, pepř a sůl, podlijte trochou vody a duste doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu a prohřejte. Takto připravená dušená mrkev se skvěle hodí jako omáčka na špagety.

Zdroj: Dušená mrkev

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Dušená mrkev s kuřecím masem

Suroviny:

  • 750 g mrkve
  • 200 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • mletý kmín
  • sůl

Postup:

Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso, osolíme, okořeníme a podusíme. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, podlijeme a dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otto.

Diky moc. Tzn kdyz si dam denne jedni repu + mrkev jako stavu, tak by o mohlo byt bezpecne a prospesne. Pokud tomspravne chapu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna červená řepa denně je teoreticky v pořádku. Praxe pak ukáže, jak moc to bude prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Dušená mrkev s vepřovým masem

Suroviny:

  • vepřová kýta nebo kotleta
  • 2 plátky másla
  • cibule
  • sůl
  • kmín
  • 1 střední mrkev
  • zásmažka z másla a hladké mouky

Postup:

Do kastrolku dáme kousek másla, drobně nakrájenou cibulku, zpěníme, vložíme na malé kostičky nakrájené vepřové maso, osolíme a dusíme, až je maso poloměkké. Potom přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, podlijeme vodou a dusíme. Když jsou maso i mrkev měkké, zahustíme šťávu troškou zásmažky. Podáváme s dušenou rýží, vařeným bramborem či bramborovou kaší, nebo s těstovinami.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Dušená mrkev a apetit

Dušená mrkev patří mezi jídla, která znají snad všichni ze svého dětství. Bohužel pro mnohé z nás nepředstavuje oblíbenou pochoutku, což je určitě škoda. Přitom dobře a zajímavě připravená dušená mrkev se ničím nepodobá námi neoblíbenému „zdravému obědu“ ze školních jídelen. Vyzkoušejte tedy některý z našich receptů a zařaďte dušenou mrkev do svého jídelníčku. Pokud je například podávána s masem, představuje pokrm, který obstojí před všemi nároky nutričních odborníků – obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny, sacharidy i minerální látky v dobré kombinaci.

Zdroj: Dušená mrkev

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Vážení,dočetla jsem se,že mrkvové štávy nejsou moc dobré na slinivku a někde zase jako zeleninu na slinivku ano.Tak nevím,jestli mrkev ano nebo neChtěla bych se ještě zeptat,na červenou řepu steriizovanou jestli ano nebo ne.děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka

Ingredience na dušenou mrkev

  • 1 kg mrkve;
  • 500 g zmrazeného hrášku (volitelně, Kluci ho tam nedávají)
  • 1 cibule;
  • 100 g másla;
  • 1 lžíce hladké mouky;
  • zeleninový nebo masový vývar na podlití;
  • muškátový květ;
  • sůl.

Zdroj: Dušená mrkev s hráškem podle pořadu Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kos.

Dobrý den paní magistro Vinšová. Předem Vám chci moc poděkovat za vaše články o purinech a dně. Moc mně nyní pomáhají při vaření dietní stravy.
Prosím o vysvětlení. Pro sledování množství purinů při dně chci současně sledovat i vliv purinové diety na nutriční vyváženost. Do tabulky sledovaných purinů chci např. současně zapsat i základní nutriční údaje pro mrkev v polévce. Ta je vařená. Zapíši-li tam nutriční údaje pro váhu syrové mrkve, to není správně. Chci-li tam zapsat nutriční údaje udávané pro vařenou mrkev. Pak ale nevím, jestli jsou míněny tak, že uvařená mrkev byla vyjmuta, zvážena a teprve pak k této váze byly připsány naměřené hodnoty. Nebo byla pro údaj „ vařená mrkev“ jednoduše použita váha syrové mrkve k ní připsány naměřené údaje až z uvařené mrkve. Váhy jsou jistě odlišné.
Váhu rozkrájené a uvařené mrkve nemohu po uvaření snadno zjistit . Tento problém je i u údajů pro jiné vařené potraviny. A mohu počítat s počtem purinů stejně u uvařené nebo syrové potraviny? Děkuji vám za vysvětlení.
S pozdravem Vladimír Kos (přestárlý).

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Dušená mrkev se smetanou

Suroviny:

  • 450–500 g mrkve
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml sladké smetany
  • 2 lžíce másla
  • asi 150 ml vývaru nebo vody
  • cukr krupice (dle potřeby)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • jemně nasekaná pažitka (dle chuti)

Postup:

Mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte do něj 2 lžičky cukru a nechte ho zkaramelizovat. Poté vmíchejte mrkev a za stálého míchání ji osmahněte. Podlijte vývarem či vodou. Pod pokličkou duste mrkev zvolna do měkka. Mezitím si v hrnku rozmíchejte smetanu s moukou a přilijte ji k mrkvi, již jen krátce povařte. Hotovou mrkev dle chuti osolte, opepřete a dochuťte cukrem. Nakonec vmíchejte pažitku. Dušenou mrkev se smetanou můžete podávat s vařenými bramborami nebo dušenou rýží.

Zdroj: Dušená mrkev

Dušená mrkev s bramborem

Suroviny:

  • 1 ks malé cibule
  • 500 ml vody
  • 8 ks větší mrkve
  • 1 ks masoxu
  • 1 ks zeleninového bujónu

Postup:

Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Nadrobno nakrájenou cibulku necháme v hrnci zpěnit na másle. Až trochu změkne, přidáme mrkev, vodu, bujón i masox, koření a kostičku másla. Promícháme a necháme vařit zhruba 20 minut, záleží na druhu mrkve. Nakonec zahustíme zápražkou z hladké mouky, kterou přecedíme přes sítko, abychom v mrkvičce neměli hrudky. Dušenou mrkev podáváme s vařenými brambory.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Dušená mrkev dietní

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 2 ks mrkve
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžička olivového oleje

Postup:

Očištěnou mrkev oloupejte a dejte ji celou nebo rozkrojenou na půlky vařit v malém množství mírně osolené vody. Vařte cca 10 až 15 minut, než mrkev mírně změkne. Měli byste do ní snadno píchnout vidličkou, ale pozor, nesmí být příliš měkká.

Mrkev nechte vychladnout, poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na nudličky. Vložte opět do kastrolku, v němž zůstala trocha vody, ve které jsme mrkev vařili. Mrkev opět prohřejte, přidejte lžičku olivového oleje a můžete přidat i lžičku cukru.

Nakonec dušenou mrkev můžete dochutit nadrobno nakrájenými 2 plátky šunky, které necháte s mrkví chvilku prohřát. Podávejte s brambory nebo jako zdravou přílohu k masu.

Zdroj: Dušená mrkev

Dušená mrkev s kuřecím masem

Suroviny:

  • 750 g kuřecích prsou
  • 500 g mrkve
Podle chuti:
  • máslo
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • vývar

Podle potřeby:

  • olej na smažení

Postup:

Očištěnou a oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo na kostičky. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a osmažte zprudka na oleji. Mrkev uvařte, přidejte k ní opečené kuřecí nudličky, znovu vše jemně osolte a opepřete. Můžete přidat kostku slepičího nebo zeleninového vývaru. Podle chuti můžete směs zahustit a pro zjemnění přidejte nakonec kousek másla. Dušenou mrkev s kuřecím masem podávejte nejlépe s vařenými brambory.

Zdroj: Dušená mrkev

Chřestový salát

Ingredience: 1 svazek zeleného chřestu, 1 svazek ředkviček, 1 mrkev, 1 kaki, čerstvá bazalka nebo pažitka, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z poloviny citronu, sůl, pepř

Postup: Ředkvičky omyjte, nakrájejte na plátky a přepulte v polovině. Chřest omyjte a odřežte zhruba 1 cm dřevnatého konce z každého kusu. Špičky chřestu odřízněte a dejte stranou (vaří se pouze 1 minutku). Zbytek chřestu nakrájejte na dvoucentimetrové kousky. Mrkve očistěte a nakrájejte na menší kousky a následně na nudličky. Mrkev i chřest vařte v osolené vroucí vodě asi 8 minut a na poslední minutku přidejte špičky chřestu. Následně vodu slijte přes cedník do hrnce a dejte stranou. Zhruba 1,5 dl slité vody použijte na zálivku, zbytek můžete využít případně na polévku. Zálivku si připravte z olivového oleje, citronové šťávy, 1,5 dl vody z vařeného chřestu, soli a pepře. Promíchejte a nechte vychladit i s nakrájeným kaki. Do salátové mísy dejte nakrájenou zeleninu - ředkvičky, mrkev, chřest, poté zalijte zálivkou s kaki. Nakonec posekejte na kousky bazalku nebo pažitku, vmíchejte do salátu a před servírováním lehce vychlaďte.

Salát je výborný s pečeným lososem a novými brambory nebo jen s pečivem a plátky mozzarelly.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP