Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE POZNA LEHKA MRTVICE

OBSAH

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRAT A SLABOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Daníšková.

Mám po mozkové mrtvici cca 2.měsíce.nebyla silná ,ale trpím zpomalenou reakcí a závrati lehkou.mimo jiné mám jakoby pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak.nevím ,zdali požádat o jiné konkrétní vyšetření at jsem v klidu.Mám léky propanorm na srdce a silnější aritmiíí a pradaxu na ředění krve

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dva měsíce po mozkové příhodě se právě seznamujete s novými pocity, které nastaly po této příhodě. Zpomalená reakce, lehká závrať, pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak můžou být následky mozkové mrtvice, ale také můžou naznačovat nevyřešený problém ve vašem mozku. Určitě by bylo vhodné informovat o těchto pocitech svého neurologa a domluvit se s ním na vyšetření magnetickou rezonancí nebo CT hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Závrat a slabost

Mrtvice

Nepříjemné pocení může doprovázet jako jeden z mnoha příznaků rovněž některá neurologická onemocnění. Jde například o poškození hypotalamu, mozkovou ischemii (mrtvice a infarkty), poruchy autonomního nervového systému, epilepsii.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi MRTVICE MICHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Benesova.

Moje diagnoza je mrtvice michy jsem ochrnuta na ruce a nohy Ma s tim take nekdo zkusenosti

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mrtvice michy

Videonávod jak poznat mrtvici

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Obrázky

Zde můžete vidět fotografie zachycující příznaky onemocnění dnou.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Slabá mozková mrtvice

Pokud stejné neurologické příznaky jako u cévní mozkové příhody ustoupí do 24 hodin, jedná se o tzv. tranzitorní ischemickou ataku (TIA). Poškození není trvalé a na CT (počítačová tomografie) se může potvrdit výskyt menšího infarktu mozkové tkáně. Při lehčí formě CMP může pacient pociťovat pouze bolesti hlavy a závratě, výjimkou není zvracení. Pacienti si rovněž stěžují na rozmazané či dvojité vidění.

Zdroj: Mrtvice

Diskuze

V diskuzi STANOVENÍ KREVNÍHO TLAKU PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, jsem žena,75 let , 156 cm, 75 kg, dlouholetá dárkyně krve, tlak vždy cca 140/80 , lehká diabetes, prášky 2x denně. Děkuji za zprávu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stanovení krevního tlaku podle věku

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dostálová.

bolí mě dolní končetiny, mravenčení. Pravá tvář ochrnuje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud tyto potíže pociťujete nyní a jsou-li pro vás nové teprve několik hodin, tak byste měla zavolat číslo 122 - rychlou záchrannou službu a nechat se vyšetřit lékařem ze sanitky. Je-li to začátek mrtvice, tak každá minuta je důležitá pro záchranu života jak ho doposud znáte. Pokud jsou tyto potíže dlouhodobé a pociťujete je už několik dní, či týdnů, tak stačí když co nejdříve zavoláte svému praktickému lékaři a dohodnete se s ním na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice u žen

Foto svrabu

Zde můžete vidět další fotografie s příznaky onemocnění svrabem: svrab foto.

Zdroj: Jak se pozná svrab

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNA PRECHOD U ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den chtela jsem se zeptat jestli to muze byt prechod nebo neco jineho je mi 43 let a uz 3 tyden mam slabou menstruaci je to spise spineni boleji me zada dekuji za vasi odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, pokud tři týdny špiníte, tak by bylo dobré neotálet a navštívit gynekologa.

Zdroj: diskuze Jak se pozna prechod u zeny

Následky mozkové mrtvice

Následkem nemoci není pouze ztráta již zmíněné soběstačnosti, dlouhodobá rehabilitace, poruchy pohybu, zraku, myšlení a řeči. Čtvrtina pacientů i přes veškerou péči zůstává v invalidním důchodu. Hlavním následkem nemoci je zanedbání léčby vzniklé CMP či nedodržování léčby nebo režimových opatření (kouření, dieta atd.). První cévní mozkovou příhodu přežije průměrně 8 z 10 pacientů, ale při nedostatečné léčbě či z jiných příčin dojde k jejímu opakování, které už přežívají pouze 4 pacienti z 10.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Warfarin užíváte právě proto, aby se předešlo vzniku embolie. Pokud tedy užíváte warfarin podle pokynů lékaře, tak je riziko embolie významně sníženo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Zlatová.

Musím reagovat já jsem užívala Warfarin 0,5mg a přes to jsem po roce měla opět CMP/mrtvice/

Zdroj: diskuze Warfarin

Příčiny oční mrtvice

Oční mrtvice je způsobena špatnou cirkulací v krevních cévách, které zásobují přední část zrakového nervu. Oční nerv je spojnice mezi mozkem a okem a nese miliony nervových vláken a krevních cév. I když k oční mrtvici může dojít úplným ucpáním krevní cévy, která vyživuje zrakový nerv, je častěji způsobena nedostatkem tlaku nebo nedostatečným průtokem krve. Krevní tlak se může měnit vzhledem k očnímu tlaku a normální průtok krve je pak zpomalen. Pokud dojde k přerušení dodávky živin a kyslíku zrakového nervu, dojde k poškození a ztrátě nervové tkáně, což má za následek ztrátu zraku.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem LOCERYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Děkuji za odpověd,takže to mám celý nehet ten špatný obrousit?? Jako co nejvíc,jako úplně co půjde? Já myslela,že jen z lehka ten nehet obrousit a potom aplikovat lak .-),ale je fakt,že by to asi nemělo účinek. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jarko, ano, pro aplikaci léčivého laku Loceryl je třeba postižený nehet celý obrousit, až na nehtové lůžko. Nebojte se, nebolí to. Právě léčivým lakem pak nahradíte ochranu svého nehtového lůžka místo původního nehtu a také dosáhnete dobrého kontaktu léčivých látek přímo s plísňovým ložiskem, které bývá jinak chráněno nehtem. Díky tomuto způsobu aplikace dosahuje léčivý lak Loceryl mnohem lepší účinnosti, než klasické kapání antimykotik pod nehet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Příznaky oční mrtvice

Lidé s oční mrtvicí mají obvykle málo příznaků. Většina lidí s oční mrtvicí zaznamená ztrátu zraku na jednom oku ráno po probuzení bez bolesti. Někteří lidé si ve svém zorném poli všimnou tmavé oblasti nebo stínu, který ovlivňuje horní nebo dolní polovinu jejich zorného pole. Mezi další příznaky patří ztráta zrakového kontrastu a citlivost na světlo.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Diskuze

V diskuzi MOZKOVÁ MRTVICE DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Nováková.

Dobrý den,prosím čím krmit psa po mrtvici?
Nebo nechat na stejném?
Poslední dobou moc nežere a hubne.
Děkuji Nováková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice dieta

Co může ukázat vyšetření krve

Při podezření na dnu lékař odebere krev a moč. Může tak vyhodnotit hladinu kyseliny močové. Případně doporučí punkci kloubu a z odebrané tekutiny zjišťuje hladinu soli.

Zdroj: Jak se pozná dna

Rizikové faktory oční mrtvice

Oční mrtvice je častější u lidí středního věku a starších lidí. Přibližně jen 10 % pacientů, kteří jsou postiženi přední ischemickou neuropatií zrakového nervu, je mladších 45 let. Kardiovaskulární onemocnění zvyšuje riziko rozvoje tohoto onemocnění. U některých pacientů s kardiovaskulárním onemocněním krevní tlak výrazně klesá během spánku. Tento nízký krevní tlak snižuje oběh krve těmito tepnami, čímž se zvyšuje pravděpodobnost oční mrtvice. Někteří lékaři se domnívají, že novější a účinnější léky na vysoký tlak mohou při spánku snižovat krevní tlak příliš nízko, čímž jsou lidé vystaveni riziku mrtvice.

Některé tvary optických disků mohou také zvýšit riziko mrtvice. Nervová vlákna, která putují z mozku zrakovým nervem, musí vstoupit do oka otvorem zvaným optický otvor. Pokud je tento otvor menší než normál, nervová vlákna se mohou ucpat. Když jsou vlákna přiškrcena, zvyšuje se riziko vzniku okluze. Ačkoli tento vztah není dobře pochopen, lidé, kteří mají závažné kardiovaskulární onemocnění a také užívají lék Viagra, jsou více ohroženi tímto onemocněním.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Diagnostika oční mrtvice

Pokud má váš lékař podezření na oční mrtvici, zkontroluje vaši anamnézu a zeptá se na kardiovaskulární onemocnění a další onemocnění, jako je cukrovka, vysoký tlak nebo vysoký cholesterol. Změří krevní tlak, centrální zrakovou ostrost a zorné pole. Lékař obvykle také rozšíří zornice, aby prozkoumal optický nerv a sítnici. Lékař také vyšetří zrakový nerv, aby zkontroloval bledou barvu nebo případně otok optického disku.

Normální oko bude porovnáno s postiženým okem, aby se zjistily změny. Lékař také pečlivě vyloučí arteritickou přední ischemickou oční neuropatii (závažná, bolestivá a život ohrožující oční mrtvice postihující zrakový nerv) a zeptá se na její příznaky, jako je horečka, bolest hlavy, citlivost pokožky hlavy, bolest čelistí, ztráta hmotnosti, ztráta chuti k jídlu a únava.

Zdroj: Ucpaná žilka v oku alias oční mrtvice

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Zdravá lehká večeře s vejcem

Ingredience: 400 g brokolice, 300 g kuřecího masa, 3 vejce, ocet, hořčice, olej, sůl, pepř

Postup: Brokolici uvaříme na páře, kuřecí maso nakrájíme na nudličky a osmahneme na teflonové pánvi. Smícháme s brokolicí a natvrdo uvařenými nakrájenými vejci. Zalijeme zálivkou z oleje, octa a hořčice, osolíme, opepříme. Podáváme s celozrnným chlebem nebo toustem.

Zdroj: Zdravá večeře – recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP