Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GLAUKOM

OBSAH

Typy glaukomu

Existují dva hlavní typy glaukomu:

  1. Glaukom s otevřeným úhlem. Nazývaný také glaukom širokého úhlu. Jedná se o méně akutní druh glaukomu. Struktury oka nejsou poškozeny, ale komorová voda v oku neproudí správně.
  2. Glaukom s uzavřeným úhlem. Také se nazývá akutní nebo chronický glaukom s uzavřeným úhlem nebo úzkým úhlem. Tento typ glaukomu je méně obvyklý, dochází při něm k náhlému zvýšení nitroočního tlaku. Odvodnění může být špatné, protože úhel mezi duhovkou a rohovkou, kde se nachází odvodňovací kanál pro oko, je příliš úzký.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi KDYŽ SE ČLOVĚK NEPOTI CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem silnější postavy.Mám i stanovené diagnozi, jako arytmie, glaukom, artroza,hypertenze,epilepsie.Cítím, jaké mi je horko,mivam i návaly horka a nepotim se.Co může byt příčinou? Může mi někdo,odpovědět? Děkuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když se člověk nepoti co je příčinou

Dávkování Bimatoprostu

Nejčastěji jsou užívány oční kapky, které se podávají jednou denně, většinou večer na postižené oko. Tyto kapky by neměly být příliš často aplikovány, protože by mohlo dojít k  oslabení jejich efektu na glaukom. V USA se pro podporu růstu řas k léku přidává ještě sterilní aplikátor, pomocí kterého se dostává tekutina jen na horní okraj víčka k základně řas a neovlivňuje se tak samotné oko.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍNY PRO RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

co použivat na růst řas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.

Zdroj: diskuze Vitamíny pro růst řas

Výskyt glaukomu

Glaukom se nejčastěji vyskytuje u dospělých ve věku nad 40 let, ale může se objevit i u mladistvých, dětí, a dokonce i u kojenců. Zvýšená rizika vzniku glaukomu jsou u:

  • Afroameričanů, Irů, Rusů, Japonců, Hispánců nebo u lidí, kteří jsou skandinávského původu;
  • jedinců, kterým je více než 40 let;
  • lidí s rodinnou anamnézou glaukomu;
  • pacientů s jiným onemocněním očí;
  • lidí s cukrovkou;
  • uživatelů určitých steroidních léků.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi JAK SNIŽOVAT JATERNÍ HODNOTY GMT?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubelková.

Prosím o radu. V mé diagnoze je Glaukom,na který si 2x denně kapu Trusopt. V mládí jsem prodělala B-žloutenku/nemoc z povolání/. Výsledky JT jsou vždy v pořádku, ale poslední dobou se mi zvyšují hodnoty GMT / 1,65 /. Dodržuji dietu, nepiji alkohol, poctivě si vařím žlučníkové čaje. Je možné, že oční kapky se svými nežádoucími účinky mi způsobují zvyšování hodnot?? Co v takovém případě dělat??? žádat o jiný druh kapek?? Děkuji za možnou radu. Kubelková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snižovat jaterní hodnoty gmt??

Příčiny glaukomu

Glaukom se objevuje především se zvýšením nitroočního tlaku. Nitrooční tlak nastane, když oční kapalina normálně necirkuluje v přední části oka. Obvykle tato kapalina, tzv. komorová voda, vytéká z oka přes sítnicový kanál. Když se však tento kanál ucpe, začne se tekutina hromadit, což je pak důvodem vzniku glaukomu. Příčina tohoto zablokování není známá, ale lékaři zjistili, že se jedná o dědičný předpoklad. Mezi méně časté příčiny glaukomu patří mechanické nebo chemické poranění oka, závažné oční infekce, ucpání krevních cév v oku, zánětlivé stavy v oku a oční operace. Glaukom se obvykle vyskytuje v obou očích, ale každé oko může být zasaženo jinou měrou.

Zdroj: Glaukom

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

prosím o radu jak na zelený zákal.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glaukom může výrazně ovlivnit váš život. Jak hodně budete pociťovat omezení závisí na tom, jak velká je ztráta zraku, jaké aktivity děláte a jaký je váš životní styl. Abyste našla způsob, jak co nejlépe využít zbývající zrak, musíte spolupracovat se svým lékařem. Sama si můžete pomoci těmito radami:

- Používejte pomůcky pro lepší vidění, jako jsou systémy pro zvětšování videa, lupy a velké tiskové materiály.
- Osvětlení si vždy nastavte tak, aby bylo zaměřeno na to, co chcete vidět a nesvítilo do očí.
- Oblasti kolem schodů a ramp si označte barvou nebo výrazně barevnou páskou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno recepty

Kontraindikace a interakce Bimatoprostu

Bimatoprost je kontraindikován při přecitlivělosti oka. Úplná opatření lze nalézt v příbalovém letáku. Lékové interakce Bimatoprostu nejsou dosud známy, ale ví se, že součastné užívání beta-blokátorů, například Timolol, zesiluje účinek Bimatoprostu.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Měla jsem furolin, osypala jsem se, tlak 200/120. Léčím se s tlakem, prsa mne bolela,beru léky na tlak a ,na štítnou žlázu, kapky na glaukom,okolo očí mi vyskočil bolestivá vyrážka,bolí, otékají oči, musela jsem na oční pohotovost, beru hydrocortison oční, bolest, ale ted ta největší rána, dnes krev na nefrologii,nebot jsem pacient již 12 let, byla glomerolunufertida, t.c., v remisi, a 12 let vše bylo vždy o.k a dnes mi zdešeně volali, že mám : "atypické lymfocytyv krvi, v KO, opět kontrola krve musím a moči pro vyloučení lymfoproliferativní onemocnění, jinak hematologie??
Tak jsem doma složila... co to je?? Vědí, čím se léčím a proč mi to dali?
Do toho beru Lyricu 75 mg 2 měsíce,bez Furolinu mi nic nebylo, beru na neuralgii pravé nohy, tak, co to způsobilo, Lyrica 75 mg, nebot i prsa bolí?? Kde je problém,? Lyrica nebo furolin??? Za týden znovu krev?? Muze to byt i po léková etiologie, kam jsem se to dostala, ono nestačí, kolik beru v 68 letech léků, copk nemají lékaři v kartě vše, co jim nosím od specialistů, proč to nečtou, co teď?Sjonči na hematologii, píši na SUK.. Jitka,

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Jak se Bimatoprost prodává

Bimatoprost je léčivá látka, která je k dostání ve formě očních kapek Lumigan ®. Bimatoprost může být použit také v kombinaci s Timololem v léku Ganfort ®. V USA se na podporu řas užívá Bimatoprost v léku Latisse ®.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Vlastnosti Bimatoprostu

Bimatoprost je analogový prostaglandin F2A. Bimatoprost je rozdílný nežli ostatní analogové prostaglandiny, u kterých není přítomen ester, ale spíše amid. Proto je Bimatoprost nazýván jako prostamid analogu.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Příznaky glaukomu

U většiny lidí se objevují buď jen malé, nebo žádné příznaky vzniku glaukomu. Mezi první příznaky glaukomu patří ztráta periferního nebo bočního vidění. Občas může být nitrooční tlak tak velký, že se objevuje náhlá bolest oka, bolest hlavy, rozmazané vidění nebo můžete vidět „svatozář“ kolem světel. Včas zjistit glaukom je pádným důvodem, proč chodit na pravidelné prohlídky ke svému očnímu lékaři.

Pokud máte některý z těchto příznaků, vyhledejte okamžitou lékařskou pomoc:

  • viditelná svatozář kolem světel;
  • ztráta zraku;
  • zarudnutí oka;
  • zamlžené oko, zejména u kojenců;
  • nevolnost nebo zvracení;
  • bolesti v oku;
  • zúžené vidění.

Zdroj: Glaukom

Proč mám žilky v bělmu

  • zánět spojivek
  • suché oči
  • alergie
  • kontaktní čočky
  • syndrom počítačového vidění
  • oční úraz
  • vřed rohovky
  • oční herpes
  • zánět střední vrstvy oka
  • glaukom
  • oční kapky
  • nemoc
  • těhotenství
  • kouření
  • životní prostředí
  • nebezpečí na pracovišti
  • nedostatek spánku
  • koupání

Toto jsou příčiny způsobující červené žilky v oku.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Jak předejít glaukomu?

Glaukomu nelze zabránit, ale pokud je diagnostikován a léčen včas, může být onemocnění kontrolováno a je zabráněno jeho zhoršování.

V okamžiku, kdy nastane ztráta zraku způsobená glaukomem, je tento stav nenávratný a nemůže být obnoven původní. Snížením nitroočního tlaku můžete zabránit ztrátě zraku, který je způsoben glaukomem. Nezapomínejte proto na pravidelnou návštěvu očního lékaře!

Zdroj: Glaukom

Jak může být zabráněno šedému zákalu?

Přesná příčina vzniku šedého zákalu není známa. Šedý zákal i další oční onemocnění jako glaukom jsou většinou běžné u starších lidí, proto je důležité, aby byly oči pravidelně kontrolovány lékařem. Pokud patříte do rizikové skupiny (rodinná anamnéza, cukrovka, ...), navštěvujte odborného lékaře každé 2 roky a po 50 letech věku každoročně.

Zdroj: Šedý zákal

Oční vyšetření na HRT

Přístroj HRT II – Heidelberg Retina Tomograph – je jedním z nejúčinnějších nástrojů preventivní kontroly onemocnění velmi nebezpečného zeleného zákalu – glaukomu. Jedná se o laserový skenovací systém poskytující kvantitativní popis topografie terče zrakového nervu a posouzení jeho změn v čase. Zjišťuje přítomnost glaukomových změn a umožňuje sledování jejich případného nárůstu. Vyšší pravděpodobnost rozvoje glaukomového onemocnění mají lidé s vysokou krátkozrakostí, kolísavým krevním tlakem, lidé trpící migrénami či studenými končetinami, také pacienti s cukrovkou. Glaukom se může objevit i u lidí dlouhodobě léčenými steroidy. Větší pravděpodobnost rozvoje onemocnění je i v rodinách, kde se již glaukom dříve vyskytl. Při vyšetření na přístroji HRT II se nemusí oko rozkapat, tedy nenastává jev dočasného zhoršení vidění. Toto vyšetření není bohužel hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Zdroj: Testy očí

Příčiny

V podstatě každá porucha struktury očního systému může vést k oslepnutí.

  • vrozená slepota
    • chybí prvky vizuálního orgánu;
    • chybí spojení mezi okem a mozkem;
  • rané dětství vývojová slepota
    • nedostatečná diferenciace, tupozrakost a šilhání;
    • juvenilní glaukom;
  • genetické predispozice, které mohou vést ke ztrátě zraku v pozdějším věku například: retinitis pigmentosa, juvenilní makulární degenerace, dědičné oční atrofie, Biettiho krystalická dystrofie;
  • získané slepota
    • věkem podmíněné makulární degenerace (AMD), je nejčastější v průmyslově vyspělých zemích, asi u 50% populace;
    • neprůhlednost čočky (katarakta), světově hlavní příčina slepoty;
    • diabetes způsobuje slepotu u 17% populace;
    • akutní nebo chronický glaukom (glaukom) způsobuje slepotu u 20% populace;
    • odchlípení sítnice;
    • důsledek mrtvice;
    • embolie nebo trombóza cév;
    • zranění;
    • infekce, například bakteriální infekce jako je trachom z virů pak herpes
    • nádory, například uveální melanom
    • nemoci sklivce

Celosvětově je slepota na vzestupu, ale příčina nebude v klesající kvalitě očního ústrojí, ale v prodlužování věku dožití, kdy je více starých lidí, kteří jsou slepí.

Zdroj: Slepota

Účinky a indikace Bimatoprostu

Bimatoprost snižuje nitrooční tlak zvýšením odtoku nitrooční tekutiny. Účinek, po kterém rostou řasy, je založen na prodloužení růstové fáze řas. Primárně se ale Bimatoprost užívá pro snížení zvýšeného nitroočního tlaku u pacientů s oční hypertenzí nebo glaukomem s otevřeným úhlem. Jedině v USA mají lék Latisse ®, který je tam schválen pro léčbu hypotrichozy řas, jelikož zvyšuje jejich růst, tloušťku a pigmentaci.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Glaukom

Pod glaukom patří onemocnění očí, které – zpravidla zvýšeným nitroočním tlakem – poškozuje zrakový nerv a při nedostatečné terapii může vést k výpadku zorného pole a k oslepnutí. Zmíněným neduhem trpí přibližně 1 % obyvatelstva, přičemž riziko se značně zvyšuje se stoupajícím věkem. Zejména nebezpečné je, že se onemocnění zpočátku vyvíjí pomalu a nepozorovaně. Od 40. roku života se doporučují pravidelná vyšetření kvůli včasnému odhalení glaukomu. Nejčastější je primární glaukom s otevřeným úhlem, jenž dlouho nezpůsobuje žádné potíže. Zjistí-li se včas, dá se velmi dobře léčit očními kapkami. Dalšími formami jsou akutní glaukom, jenž představuje naléhavý případ, který může velmi rychle vést i k oslepnutí, a také vrozený glaukom a sekundární glaukom coby důsledek jiného onemocnění očí. Pokud oční kapky nestačí, následuje léčba laserem či operace.

Glaukom (= zelený zákal) je souhrnným pojmenováním pro různá onemocnění oka, která mají zpravidla společné tři faktory:

  • zvýšený nitrooční tlak
  • výpadek zorného pole
  • exkavace papily a ztráta hmoty (atrofie) zrakového nervu

Ve většině případů je závažnou příčinou vzniku glaukomu zvýšení nitroočního tlaku. Poruchami odtoku komorového moku do takzvaného komorového úhlu oka dochází k nerovnováze mezi ustavičnou produkcí v ciliárním tělese a odtékání. Tekutina se hromadí v oku, tlak se zvyšuje. Zvýšený nitrooční tlak poškozuje hlavně citlivé zrakové nervy. Poškozené nervové tkanivo už nedokáže mozku dodávat všechny informace a dochází k výpadkům zorného pole, což je u glaukomu typické.

Jelikož jsou také pacienti s glaukomem, kteří mají normální nitrooční tlak, hovoří se i o dalších faktorech, příčinách jeho vzniku. Určitou roli například mohou sehrávat poruchy prokrvení zrakových nervů a sítnice. V úvahu by potom přicházela cévní onemocnění a příliš vysoký, anebo příliš nízký krevní tlak.

Zpravidla rozeznáváme čtyři formy glaukomu:

  • primární glaukom s otevřeným úhlem
  • primární glaukom s uzavřeným úhlem (= akutní glaukom/glaukomový záchvat)
  • sekundární glaukom, zvýšení nitroočního tlaku jako důsledek jiného onemocnění oka či celkového onemocnění

Zde je článek, který se podrobněji zabývá zeleným zákalem.

Glaukom – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět zelený zákal.

Zdroj: Nemoci očí

Příčiny červených žilek v oku

Existují různé faktory, které mohou přispět ke vzniku červených očí kočky, jako je zánět očního víčka, rohovky, skléry, spojivky, řasnatého tělesa a duhovky.

Další příčiny mohou zahrnovat:

  • glaukom;
  • orbitální onemocnění;
  • krvácení v přední části oka;
  • krvácení v oku z nově vytvořených nebo již existujících cév.

Nejčastějším projevem červených očí u koček je zarudnutí a zánět postihující jedno nebo obě oči.

Zdroj: Červené žilky v oku kočky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP