Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GLUKANY

OBSAH

Zdravotní účinky hlívy ústřičné

Blahodárné účinky způsobují cenné látky, které hlíva ústřičná obsahuje. Dokážou zabraňovat různým infekcím v jejich rozvoji a mají regenerační schopnosti. Hlíva ústřičná se tak nejvíce zasazuje o posílení imunity a celkové kondice, mimo to však chrání před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, protože příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuje se tedy, aby měl tuto zázračnou houbu ve svém jídelníčku každý (na webu „Hlíva ústřičná recepty“ najdete i různé varianty úprav). Nejvýznamnější složku představují beta-glukany, mimo nich je však hlíva ústřičná zásobárnou vitamínů ze skupiny B, vitamínu K, D a C, nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek), v neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.

Léčivé účinky hlívy ústřičné jsou už po tisíce let dobře známy asijským lékařům, díky nimž si postupně dobývá i naši západní medicínu. V Asii je hlíva považována za houbu pevného zdraví, energie a dlouhověkosti. Působí proti rakovině, snižuje cholesterol v krvi, silně povzbuzuje imunitní systém.

Hlíva – prevence a lék proti rakovině

Účinky látek obsažených v hlívě mají prokazatelně protirakovinný účinek. Celá řada odborných studií se i nadále zabývá jejich výzkumem, ale už dnes najdeme hlívu jako součást mnoha preparátů předepisovaných lékaři, nejen léčiteli a bylinkáři. Funguje nejen jako prevence, ale i jako lék, může zpomalovat rozvoj rakoviny, redukovat některé nádory a pomáhat při doléčení.

Onou úžasnou látkou, stojící za tak významnými účinky, je beta 1,3 d-glukan, který je vysoce zastoupen i v další asijské léčivé a výborné houbě – Shii Take. Výtažky z těchto dvou hub s obsahem beta 1,3 d-glukanu se v různých formách úspěšně terapeuticky využívají k léčbě rakoviny. O konzumaci samotné hlívy a pokrmy z ní najdete na konci článku.

Hlíva ústřičná efektivně posiluje naši imunitu

Stimulační vliv na naši obranyschopnost je u hlívy dán nejen výše zmíněnou látkou, ale i zastoupením důležitých vitamínů a minerálů. Najdeme v ní řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, zinek, jód, selen, chróm a tak dále. Dále obsahuje například bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu, která významně přispívá k detoxikaci střev.

Konzumací hlívy nebo výrobků s jejím extraktem pomáháme našemu tělu ve vybudování silného ochranného štítu, který nás obrňuje jak před vnějšími vetřelci ve formě virů, baktérií, plísní a toxických látek, tak před degenerativními procesy uvnitř našeho těla, ať jde o „banální“ nachlazení, chřipku, či angínu. Dále je účinná při léčbě chronických nemocí a potíží, jako je například astma, alergie, ekzémy, úporná mykotická onemocnění, opakující se záněty, revma, cukrovka, až po velice závažné nemoci kardiovaskulárního systému a zmíněné rakoviny, dokonce se s hlívou počítá jako s nadějí na zpomalení rozvoje AIDS.

Hlíva snižuje krevní cukr a cholesterol v krvi

S touto lahodnou houbou by se měli spřátelit také diabetici. U hlívy byl objeven účinek snižování hladiny krevního cukru a potíží spojených s cukrovkou (vysoký oční tlak). Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak a působí jako prevence a lék arteriosklerózy. Celkově prospívá zdraví, průchodnosti a elasticitě cév a tepen a chrání naše srdce.

Zdroj: Účinky hlívy ústřičné

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK PO AMPUTACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anina.

Mám postupně amputované prsty na noze od roku 2013. Poslední prst..je to už 3/4 roku, rána se nehojí. I když se částečně zhojí,objeví se vedle hnisavá píštěl,pak další... Hnis se tedy tvoří uvnitř na kosti,antibiotika různá..chvíli je to dobré, do měsíce znovu,další antibiotika. před 2 měsíci lékař zjistil, že mám zl.stafylokoka. Změna anibiotik, bohužel problém nezmizel.Cukrovku nemám, už nevím jak dál.
Kde mohu sehnat kapky,mast,tablety lichořeřišnice, četla jsem, že to pomůže, ráda bych to zkusila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Scheinkönigová.

Slyšela jsem, že pomáhá tinktura z pupenů ořešáku amerického fy Naděje, p. Podhorná. PG 38 s beta glukany. Užívat dlouhodobě 30 kapek denně. Do lžíce vody, podržet v ústech, polknout.
Paní, napište, zda pomohlo. Hodně štěstí!
Scheinkönigová Ostrava

Zdroj: diskuze Stafylokok po amputaci

Je betaglukan vhodný pro děti

Betaglukan je vhodný i pro děti, ve většině případů se doporučuje věk od tří let – junior. Dávka glukanu je samozřejmě přiměřeně menší – podle váhy dítěte (minimální dávka při prevenci 2 mg na 1 kg hmotnosti). Proto pohodlnější bude konzumace glukanu ve formě kapek či sirupu. Můžete také kapsle extraktu otevřít a část rozmíchat v nápoji. Pozor na vyšší teplotu nápoje. Délka užívání je libovolná, imunitní systém si na glukany nemůže vypracovat rezistenci, takže není nutné dělat nějaké přestávky. Koneckonců, nejrůznější choroboplodné zárodky, kterých je kolem nás dost a dost, si také nevybírají přestávku.

Zdroj: Betaglukan

Účinky

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) se již od antiky (uvádí se více než 2000 let) používá jako mimořádně účinný prostředek k léčbě zažívacích a jaterních onemocnění. Příznivé účinky silymarinu na ochranu, zlepšení funkce a regeneraci poškození jaterní tkáně jsou v humánní medicíně známy a využívány dlouhou dobu a byly publikovány v desítkách studií. Dnes nachází své místo i v medicíně veterinární.

Hlavní účinnou látkou je silymarin – směs chemicky velice blízkých flavonolignanů, které podporují produkci enzymů, čímž pomáhají předcházet poruchám funkce jater a zlepšují detoxikační sílu tohoto orgánu. Silymarin rovněž zvyšuje a zlepšuje regeneraci jater a redukuje záněty.

Vzhledem k obtížné využitelnosti účinné látky je výhodnější podání ve formě komerčně připravených léčiv nebo doplňků výživy se standardizovaným výtažkem. Izolovaný silymarin je tak součástí celé řady humánních léčiv i doplňků výživy pro léčbu jaterních onemocnění, podporu jaterních funkcí a ochranu jater, nebo pro detoxikaci organismu. Na trhu již najdete i přípravky určené přímo pro podání psům a kočkám.

Silymarin se podává nejen při onemocněních jater jako vynikající prostředek k omezení zánětu, ale i jako doplňková terapie. Podávání doplňků s obsahem sylimarinu by se mělo stát rovněž rutinní záležitostí při terapii antibiotiky, antimykotiky a dalšími léky, které zatěžují játra. Vzhledem k podpoře detoxikační funkce jater je vhodná doplňková terapie silymarinem také u dalších onemocnění zatěžujících játra, jako je leishmaniáza, ehrlichióza či kandidózy.

Výtažek ostropestřce mariánského se používá samostatně nebo se pro dosažení komplexního účinku kombinuje s dalšími účinnými látkami a bylinami, například s artyčokem nebo kurkumou. Výhodná je kombinace s MOS (mannan-oligosacharidy), glukany a bentonitem – toto složení pomáhá absorbovat toxiny, redukovat nežádoucí bakterie ve střevech a stabilizovat střevní mikroflóru, která bývá zároveň postižena.

Podávání přípravků s výtažky ostropestřce mariánského je vhodné i ve všech případech, kdy je pro udržení správného jaterního metabolismu a detoxikační funkce jater nutné tyto látky přijímat ve zvýšeném množství. Preventivně nebo podpůrně jsou doporučené při onemocnění jater, otravě (intoxikaci) chemikáliemi nebo léky (pesticidy, při léčbě chronických onemocnění), otravě potravinami, při podávání léků zatěžujících játra (většina antibiotik, antimykotika a celá řada dalších léků).

Vzhledem k zátěži organismu civilizačními faktory a běžnými viry, bakteriemi a plísněmi je překvapující, že při zvýšené fyzické zátěži, psychickém stresu nebo hormonální nerovnováze se v organismu přemnoží patogeny. Zlatý stafylokok, herpes virus a demodex zatěžují naše chovy psů čím dál více. Jsou to patogeny, které najdete při laboratorním vyšetření v každém jedinci. Zdravý organismus vlastními obrannými mechanismy usměrňuje množení patogenů na únosnou míru, to znamená, že pes je bez klinických příznaků. Imunitní systém psa oslabuje i běžný výskyt dravčíka, blech a střevních parazitů. Právě po aplikaci preparátů, které nadměrně zatěžují játra, je dobré použít ostropestřec, který játra stabilizuje a vrátí jim jejich předchozí vlastnosti.

Ostropestřec obsahuje velké množství aktivních látek, které se s úspěchem používají jako podpůrný prostředek jaterní tkáně. Chrání před oxidativním stresem. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Silymarin dle výzkumů brání rovněž tvorbě žlučových kamenů. Navíc podporuje srdeční činnost a přispívá k udržení normální hladiny krevního cukru.

Zdroj: Ostropestřec ve veterině

Co je to DMSO

DMSO je typická sirná sloučenina. Jedná se o účinný lék proti bolesti, který funguje tak, že blokuje vedení nervových vláken, která produkují bolest. DMSO rovněž snižuje zánět a otok snížením zánětlivých chemických látek, dále zlepšuje prokrvení oblasti zranění rozšířením krevních cév, zvýšením dodávky kyslíku a omezením lepivosti krevních destiček. Stimuluje i hojení, které je klíčem k jeho užitečnosti v jakémkoliv případě, a v neposlední řadě je jedním z nejúčinnějších požíračů volných radikálů známých lidstvu, jestli ne nejúčinnější.

DMSO je tedy účinný proti bolesti, na popáleniny, akné, artritidu, mentální retardace, mrtvice, amyloidózy, poranění hlavy, sklerodermie, zklidňuje bolest zubů, zmírňuje bolesti hlavy, léčí hemoroidy, svalové napětí, zabraňuje ochrnutí z poranění míchy, změkčuje zjizvené tkáně. Ve skutečnosti je užitečné snad pro více než 300 onemocnění a je bezpečné.

DMSO také proniká kůží, snadno se dostane přes takzvanou hematoencefalitickou bariéru, pronikne tkáněmi a vstoupí do krevního řečiště. Kromě toho DMSO chrání buňky před mechanickým poškozením, má tišící účinek na centrální nervový systém, což se týká všech částí těla, neboť je absorbován skrze kůži (viz výše). To znamená, že DMSO aplikované na jednu oblast vede často k úlevě od bolesti v nějakém jiném místě – mluvíme o takzvaném systémovém účinku.

DMSO podporuje vylučování moči a svalové uvolnění. Posiluje imunitní systém, zvyšuje tvorbu bílých krvinek a makrofágů, které ničí cizí materiál a patogeny v těle. Má také antibakteriální, antivirotické a protiplísňové vlastnosti. DMSO rovněž zvyšuje propustnost buněčných membrán, což umožňuje vyplavování toxinů z buňky. Jako zdroj síry pomáhá při detoxifikaci těžkými kovy, síra se totiž váže s jedovatými toxickými kovy (rtuť, olovo, hliník, kadmium, arzen, nikl) a je z těla následně vyloučena močením, defekací a pocením.

Obecně se DMSO aplikuje na kůži jako gel, krém nebo tekutina. Přípravek může být užíván ústy, intravenózní injekcí, v mnoha případech společně s dalšími léky. Také jej lze podávat subkutánně (podkožně), intramuskulárně (do svalu), intraperitoneálně (do břišní dutiny), intratekálně (do mozkových plen), inhalací, kapáním do očí, na sliznice a do močového měchýře. Intenzita a dávkování se dle způsobu podání velmi liší.

Obvyklá dávka je jedna čajová lžička denně 70% DMSO. Pokud užíváte tekutou formu DMSO na kůži, nechte jej zaschnout po dobu 20 až 30 minut před setřením zbytku. Kůže musí být čistá, suchá a neporušená. Obličej a krk jsou citlivější, takže byste neměli použít koncentraci vyšší než 50 %. Lokální koncentrace by pak měly být méně než 70% v oblastech, kde dochází ke snížení krevního oběhu. Pokud použijete 60–90% DMSO na pokožku, občas může dojít k jejímu zčervenání, zahřátí a svědění. Jestliže takovouto koncentraci použijete na dlaně ruky, kůže se může zvrásnit a zůstat tak po dobu několika dní.

Při aplikování DMSO nepoužívejte žádné doplňkové antioxidanty, hlavně vitamín C, A, E, dále beta-glukany a jiné imunomodulační prostředky. Pozor na antioxidanty přidané v ovocných džusech. Všechny antioxidanty mají schopnost úplně neutralizovat chlordioxid, takže by aplikace neměly žádný efekt. Trvanlivost samotné DMSO i naředěné v lékárenské destilované vodě je 1–2 roky. Po smíchání s CDS však vydrží jen pár minut. Skladujte v těsně uzavřených obalech na suchém, chladném, dobře větraném místě, chráněné před světlem, při teplotě 15 °C až 25 °C. Jedná se o rozpouštědlo, které lze korigovat ředěním.

Zdroj: DMSO

Agaricus (žampion brazilský/mandlový, Agaricus blazei)

Agaricus (Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis) byl pro „západní“ společnost nalezen v Piedele, což je malá vesnice v horách regionu Sao Paulo v Brazílii. Tamní obyvatelé byli překvapivě dlouhověcí a i ve vysokém věku zdraví. Tito lidé totiž velmi často jedli tuto houbu – sami ji nazývají houbu od Boha. Tato houba Obsahuje velké množství bioaktivních látek jako vitamíny, minerální látky, ale hlavně polysacharidy – beta-glukany, krestin, glukomanany, ergosteloly, pyroglutamát sodný aj. Důležitá je i koncentrace polysacharidů v extraktu. Dlouhodobým testováním bylo zjištěno, že 30 % této houbyje pro terapeutické účely optimální. Nižší koncentrace (10%) je méně účinná, vyšší koncentrace (40%) je vždy na úkor ostatních účinných látek a dochází k posunu účinku konkrétní houby. Agaricus obsahuje ze všech hub nejaktivnější polysacharidové molekuly, proto je jeho působení na buňky imunitního systému nejvýraznější. Houby Agaricus blazei Murill podporují činnost přirozených likvidátorů rakovinných buněk.

Zde můžete vidět, jak vypadá houba Agaricus (Agaricus blazei).

Recepty na použití

Bramboráčky s bylinkovým dipem

Ingredience na bramboráčky: 4 brambory, 1 vejce, 2 polévkové lžíce předem namočených ovesných vloček, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, řeřicha, mladá cibulka), kmín

Ingredience na dip: 125 g tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, olivový olej

Ingredience na houby: 50 g sušeného Agaricu, 1/8 másla, sůl, pepř, kmín, 1 středně velká šalotka

Postup: Potřebné množství Agaricu namočte přes noc do mléka. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vajíčko, vymačkané ovesné vločky, sůl, pepř, bylinky, mouku. Vytvořte kuličky, které zploštíte na placičky, a smažte na olivovém oleji cca 5 minut po obou stranách na mírném plamenu. Smíchejte tvaroh s jogurtem a přidejte ostatní ingredience a vymíchejte jemný dip. Vymačkané houby nakrájejte na menší kousky, přidejte pokrájenou šalotku, sůl, pepř a kmín a orestujte na másle cca 15 minut. Takto připravené houby podávejte společně s usmaženými bramboráčky a dipem.

Krémové rizoto

Ingredience: 50 g sušeného Agaricu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce másla, 2 šalotky, 200 g kulatozrnné rýže na rizoto, 1 dl bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, sůl, pepř

Postup: Potřebné množství Agaricu namočíme přes noc do mléka. Na olivovém oleji a másle zpěníme najemno nakrájené šalotky, přisypeme rýži a lehce ji orestujeme do sklovata (cca 2 minuty). Zalijeme vínem a necháme ho vyvařit, poté přidáme vymačkané a na kousky nakrájené houby, na vedlejším hořáku necháme zvolna bublat vývar. Po jedné sběračce ho přiléváme, stále mícháme, a když se vývar vstřebá, přilijeme další. Po 15–20 minutách by měla být rýže hotová, ale na skus pevná. Osolíme ji a opepříme, nakonec přidáme strouhaný parmazán – část vmícháme do rizota, částí parmazánu posypeme rizoto na talíři.

Houbové placičky s bramborovou kaší

Ingredience na karbanátky: 25 g sušeného Agaricu, 25 g sušené shiitake, 4 polévkové lžíce ovesných vloček (lze nahradit jednou žemlí pokrájenou na kostičky a namočenou v mléce), 1 vejce, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky, olivový olej

Ingredience na jemnou bramborovou kaši: 5 středně velkých brambor, 80 g másla, 100 ml šlehačky, 1 středně velká cibule, sůl

Postup: Houby namočte přes noc do mléka, vymačkané houby posekejte nahrubo v mixéru. Přidejte vymačkané ovesné vločky (nebo žemli), vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku. Promíchejte, v dlani tvořte kuličky, zploštěte je na placičky a smažte na oleji cca 5 minut po každé straně. Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a uvařte je v osolené vodě (cca 20 minut). Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte v hrnci. Po kouscích zapracujte máslo a přilévejte lehce ohřátou šlehačku, kaši poté metlou vyšlehejte dohladka. Jemně nasekanou cibulku osmažte na másle a použijte jako ozdobu na kaši.

Zdroj: Houby proti rakovině

Vitamíny na snížení cholesterolu

Vitamín C má schopnost recyklovat oxidovaný vitamín E a pomáhá při neutralizaci hydroperoxidových radikálů, čímž jedinci poskytuje silnou ochranu před onemocněním srdce a cév. Hydroperoxidové radikály snižují hladinu vitamínu E a oxidují špatný cholesterol (LDL) a krevní tuky (tedy potenciální spouštěcí faktory pro tvorbu aterosklerotických plátů v cévách). Vitamín C též zabraňuje akumulaci lipoproteinu A v postižených tepnách (lipoprotein A nosí a shromažďuje cholesterol v tepnách a brání rozpouštění krevních sraženin). Vytváření plátů se urychluje, pakliže se setká LDL cholesterol s lipoproteinem A. Vitamín C dále zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL), který zrychluje odvod LDL cholesterolu z tepen. Dodáváním vitamínu C tělu můžeme snížit i celkový cholesterol a krevní tlak, vyšší dávky vitamínu C jsou spojovány s nízkou hladinou krevních cukrů. Cukrovka představuje rizikový faktor onemocnění srdce a cév vzhledem k vysokému počtu glykací (to jest poškození způsobené vazbou cukru na tělesné proteiny). Glykace může kromě jiného poškodit integritu cév a narušit mechanismus, jenž kontroluje produkci cholesterolu v játrech. Suplementace vitamínem C glykaci významně snižuje.

Extrakt z olivových listů bojuje proti endoteliální dysfunkci, a to na více úrovních. Zvyšuje produkci oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá relaxovat krevní cévy. Snižuje produkci a aktivitu molekul známých jako matrix metaloproteinázy (MMP). Nadměrná aktivita MMP totiž doslova rozpouští gelu podobnou substanci, jež drží buňky pohromadě, čímž se cévní stěna stává náchylnou k poškození plakem. Extrakt pomáhá také předcházet oxidaci cholesterolu LDL, který v prvních stadiích přispívá k rozvoji aterosklerózy. Oxidovaný LDL cholesterol spouští zánět a poškozuje tepny. Extrakt z olivových listů má cílené protizánětlivé účinky.

Ve vodě rozpustná vláknina je lepkavá a s vodou vytváří gel. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru tím, že zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Zároveň chelatuje toxické těžké kovy ve střevech. Rozpustná vláknina rovněž pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu, neboť váže žlučové kyseliny a tím způsobuje větší odbourávání cholesterolu na žlučové kyseliny.

Vitamín B3 (neboli niacin) upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. Vitamín B4 (neboli kyselina listová) snižuje hladinu homocysteinu. Vitamín B12 (neboli kobalamin) snižuje hladinu homocysteinu a snižuje riziko srdečních onemocnění. Homocystein působí na buňky jako jed: napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A právě v těchto místech má pak LDL cholesterol možnost se ukládat ve formě plaku a způsobovat tak arteriosklerózu. Z uvedeného vyplývá, že cholesterol a homocystein jsou nebezpeční „partneři“, poněvadž zapříčiňují různá onemocnění a dřívější stárnutí. Snižování množství homocysteinu má proto velký význam při zjištění zvýšené hladiny špatného cholesterolu.

Česnek má širokou škálu pozitivních vlivů na srdce a cévy, a to zejména díky obsahu sloučenin síry (allicin a jeho metabolity). Výzkum prokázal, že česneková suplementace snižuje hladinu celkového cholesterolu a zlepšuje poměr mezi HDL a LDL. Dále se objevily důkazy o schopnosti česneku snižovat krevní tlak. To je spojeno s vlastností rostlin redukovat shlukování krevních destiček.

Beta-glukan je polysacharid získávaný z buněčných stěn pekařských kvasinek, ovsa, ječmene a z mnoha medicinálních hub (například maitake). Beta-glukany snižují hladinu cholesterolu a podporují imunitu. Aby došlo k poklesu hladiny cholesterolu, používalo se v klinických testech 2 900 až 15 000 mg beta-glukanu denně. Pro zlepšení funkcí imunitního systému nebyla zatím vědecky stanovena doporučená denní dávka. Výrobci beta-glukanů obvykle doporučují 50 až 1 000 mg přípravku denně (na lačno).

Vitamín E neutralizuje hydroperoxidové radikály, jež oxidují LDL (špatný) cholesterol a krevní tuky a tím zvyšují riziko aterosklerózy a onemocnění srdce a cév. Tento vitamín současně zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, je-li nízká, dále zlepšuje odbourávání LDL a fibrinu (protein účastnící se tvorby krevních uzávěrů), zabraňuje srážení krevních destiček a vytváření trombů (cévních uzávěrů) a pomáhá obnovovat normální srdeční rytmus (reguluje odpověď srdečního svalu na vápník). Mnoho studií potvrdilo, že vitamín E představuje značnou prevenci onemocnění srdce a cév.

Černý čaj je skutečným zázrakem, shodli se američtí odborníci, kteří lahodnému nápoji přiřkli plus i v otázce regulace cholesterolu. Popíjení černého čaje totiž podle jejich zjištění dokáže vyrovnat zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Jeden šálek denně navíc také ochrání tělo před srdečními chorobami a možným infarktem. Lidem, kteří popíjeli černý čaj po dobu alespoň tří týdnů, poklesla v krvi hladina lipoproteinu (špatný cholesterol) o sedm až jedenáct procent, což je výborný výsledek.

Zelený čaj snižuje celkový cholesterol a zlepšuje cholesterolový profil (to jest snížení zlého LDL cholesterolu a zvýšení dobrého HDL cholesterolu). Zelený čaj chrání též srdečně-cévní systém tím, že snižuje shlukování krevních destiček. Ochraňuje rovněž LDL cholesterol před poškozením oxidací. Zelený čaj zvyšuje antioxidační aktivitu krve.

Rybí tuk, v němž se nacházejí omega-3 mastné kyseliny, taktéž snižuje hladinu cholesterolu. Brání usazování tuku v cévách. Ačkoli se obvykle upřednostňují čerstvé potraviny, v tomto případě jsou vhodnější potravinové doplňky. Kapsle s rybím tukem totiž na rozdíl od čerstvých ryb neobsahují olovo, rtuť, kadmium a jiné těžké kovy. Užíváme-li léky, jež snižují vysoký cholesterol, měli bychom se také poohlédnout po potravinových doplňcích s koenzymem Q10, jelikož léky na vysoký cholesterol často negativně ovlivňují hladinu tohoto důležitého koenzymu.

Lecitin má schopnost navázat na sebe cholesterol a následně jej rozpustit. Pomáhá tak při transportu tuků v těle a rozpouští již vytvořené cholesterolové usazeniny. Mimo jiné je také dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti a při optimalizaci krevního tlaku. Lecitin najdeme v játrech, vaječných žloutcích či arašídech a sójových bobech. Na našem trhu je lecitin k dostání i v kapslích pro ty, kteří uvedené potraviny nekonzumují v dostatečném množství.

Alkaloidy vilkakory (mitrafylin, rhynchofylin a hirsutin) snižují krevní tlak a mají vasodilatační účinek (rozšiřují cévy). Rhynchofylin dále zabraňuje shlukování krevních destiček, pomáhá předcházet trombóze (ucpání cév), snižuje srdeční frekvenci a krevní cholesterol.

Kurkuma je lepší ve srovnání s lékem Atorvastatin, jenž snižuje hladinu cholesterolu.

Aloe vera může podpořit snižování hladin sérového cholesterolu, sérových triglyceridů a sérových fosfolipidů, když jsou zvýšené. Tyto látky totiž zřejmě akcelerují ukládání tukových substancí ve velkých a středních tepnách, včetně věnčitých tepen srdce.

Nejprospěšnější dávkování:

  • vitamín C – 2 gramy denně;
  • vitamín E (suchá forma) – 400 IU denně;
  • beta-karoten – 25 000 IU denně.

Lidé, kteří užívají oba vitamíny i beta-karoten ve zmíněných dávkách současně, nezaznamenávají žádné vedlejší účinky. Tyto tři látky jsou netoxické i při vyšším dávkování. To však neplatí pro ostatní vitamíny.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP