Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JEHLA NA MILIA

OBSAH

Milia u novorozenců

Milium je malá cysta, bílý pupínek, který se typicky objevuje na nose a tvářích novorozenců.

Příznaky

Jedná o malé pupínky s bílou či žlutou hlavičkou. Drsný ručník či oblečení může způsobit jejich zčervenání. Tyto cysty se často objevují ve skupinkách. Vznikají tak, že keratin uvízne pod povrchem kůže (keratin je silná bílkovina, která se tradičně nachází v pleťové tkáni, vlasech a buňkách nehtů). Milia většinou vznikají na tvářích, očních víčkách nebo po celém obličeji. Příčiny vzniku milií u novorozenců jsou nejasné.

Co s tím dělat

U dětských milií není léčba nutná, protože obvykle během několika týdnů zmizí samy. V případech starších dětí a dospělých je možné tyto cysty eliminovat, představují-li pro jedince diskomfort. Léčba může zahrnovat jejich vymáčknutí za použití sterilní jehly, topickou aplikaci retinolu, chemický peeling, laserovou terapii, kyretáž nebo kryoterapii.

Obrázky

Takto vypadají milia u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Sokolová.

Nevybavuji si, jestli se nějak říká punkční jehle na punkci dutin. Potřebuji do křížovky -
na 5 písmen.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Bílé tečky na obličeji

Malé bílé tečky o velikosti 1 až 2 mm, které se vytvářejí na pleti nejčastěji v oblasti okolo očí a na nejtenčích místech pokožky, jsou takzvaná milia. Jedná se o tvrdé bílé cysty vyplněné keratinem (zrohovatělou kůží). Jsou to odumřelé kožní buňky zachycené v kůži, které se od ní nemohou volně odloučit. Starým lékařům připomínaly zrníčka obilí, a proto jim začali říkat podle latinského výrazu pro proso. V češtině nemáme žádný odborný ekvivalent, ačkoliv milia nalezneme u mužů i žen, od miminek po babičky a dědečky, jsou tedy poměrně rozšířená.

Pokud na milia trpíte, tak víte, že to není akné – pokožka není nijak zanícená a bílá čepička není tvořená hnisem, ale nahromaděným keratinem, tedy rohovinou. Keratin tvoří svrchní vrstvu epidermis, která zajišťuje mechanickou ochranu kůže a plní mnoho dalších funkcí. Někdy ovšem může dojít k tomu, že se keratin nerozvrství pravidelně, ale těsně pod epidermis vytvoří maličkou hrudku, kterou právě vidíme jako malou bílou čepičku – milium.

Některým lidem se vytvoří jen občas jedna čepička okolo očí, ale někteří mají smůlu, že se jim rozesejí po celých tvářích a pak už mohou být značně nepříjemné. Nebolí, ale mohou být esteticky nežádoucí a určitě si je nebudete chtít nechat. První, co přijde na mysl, je odstranit je. Vzít jehlu a vypíchnout je ale není úplně nejlepší nápad. Zanesením infekce si totiž zakládáte na daleko horší následky.

Milia jsou ve většině případů důsledkem suché pleti nebo špatně zvolených kosmetických přípravků. Vznikají ale také vlivem nedokonalého odličování pleti. A nezřídka se stane, že příčinu jejich vzniku ani neodhalíme.

Milia však vždy poukazují na to, že se pleť něčemu brání – něco se jí prostě nelíbí. Na základě zkušeností z praxe se mnozí odborníci přiklánějí k tomu, že milia vznikají v důsledku suché pleti. V mnoha případech si totiž mylně diagnostikujeme mastný typ pleti, pleť zbytečně vysušujeme kosmetickými přípravky určenými pro mastnou pleť a snažíme se tímto způsobem milia odstranit. Jde však o začarovaný kruh – pleť je stále sušší a milií spíše přibývá. Milia mohou být způsobena rovněž špatnou životosprávou, fungicidy či potravinovými alergiemi. Svou roli zde sehrává i genetika.

Pokud nemáte milií mnoho, tak je nejlepším řešením navštívit kosmetičku, která je hygienicky odstraní. V tomto případě je velice důležité najít opravdu profesionální kosmetičku, ke které máte důvěru. Nechcete, aby vám někdo nešikovný píchal jehlou okolo očí. I v salónech se milia odstraňují pomocí jehly, ale dají se použít i neinvazivní metody (chemický peeling a podobně), které fungují spíše na prevenci a samotnou bílou čepičku neodstraní.

Máte-li milií mnoho a silně vás obtěžují, tak neváhejte navštívit dermatologa, který vám může dát odbornou radu. Jestliže se však u vás vyskytlo pouze jedno malé milium a vy se rozhodnete navzdory všemu vypíchnout si ho sami, tak musíte dodržet několik zásadních bodů. Tím prvním je, že byste měli začít s dobře vyčištěnou pletí. Nechcete si zanést nečistoty a zbytky líčení do ranky. Také je nutné mít dobře vydezinfikovanou jehlu a postupovat co nejjemněji a sterilně. A buďte opravdu opatrní – v zrcadle se člověk nevidí nejlépe a většina milií se vyskytuje v blízkosti očí.

Pokud se snažíte miliím vyhýbat dlouhodobě, je zásadní důkladně čistit obličej a pravidelně používat peeling. Lepší je v tomto případě peeling chemický (AHA kyseliny) a ne mechanický (s obrušujícími částečkami) a také je dobré vyhýbat se minerálním olejům, které se špatně vsakují do pokožky a tvoří na povrchu vrstvu, která může způsobovat ucpání a akumulaci keratinu. Další na seznamu ingrediencí, které nedělají citlivé kůži dobře, jsou silikony. Zkuste přejít na přírodnější péči, která se lépe vstřebává a pokožka může pak lépe dýchat.

Milia nejsou nebezpečná, nebolí, nejsou nakažlivá ani nesignalizují nějaké vnitřní onemocnění. Neléčí se farmakologicky a nekoupíte na ně krém v lékárně. Jsou jenom nepříjemná a špatně se jich zbavuje. Nepropadejte ovšem panice, zajděte za kosmetičkou, která vám je bezpečně odstraní.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stáňa.

Já na punkci byla několikrát a ta jehla je PEKLO! A je to taky na 5 čísel.....

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Milia na víčku

Milia, jak již bylo řečeno, jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží. Nejčastěji se tvoří na pokožce obličeje, a to především na oku, mohou se objevit také u dětí. Milia nelze vymáčknout.

Příčiny

Milia jsou ve většině případů důsledkem suché pleti nebo špatně zvolených kosmetických přípravků. Tvoří se ale také vlivem nedokonalého odličování pleti. Nezřídka se příčina jejich vzniku ani neodhalí. Milia obvykle poukazují na to, že se pleť něčemu brání - něco se jí prostě nelíbí. Mohou být tedy způsobeny špatnou životosprávou, fungicidy či potravinovými alergiemi. Svou roli zde sehrává i genetika.

Léčba

Milia se odstraňují chirurgicky - jehlou nebo laserem. Pro odstranění znamének a výrůstků se používá frakční CO2 laser a cévní laser. V současnosti se pracuje se špičkovými CO2 lasery COSCAN a FRAXIS a cévním laserem MedArt 435. Při zákroku je paprsek laseru namířen na ošetřovaný výrůstek, který působením krátkých laserových pulzů postupně vaporizuje (odpařuje se). Po odstranění na místě vznikne drobný stroupek. Cena za odstranění milií je individuální dle rozsahu zákroku.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenca.

při aplikaci této vakcíny je nutná aspirace jako při běžném podávání vakcím intramuskulárně nebo je ta inj.stříkačka nějak speciálně upravena a aspirace se neprovátí lékařem,ale dochází k ní automaticky nějakou spec.upravou této inj.stříkačky.Děkuji,s pozdravem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Aspiraci provádíme proto, abychom zjistili, zda nehrozí aplikace do žíly, což by mohlo pacienta poškodit. Do svalu nevidíme.... Takže jakákoliv úprava stříkačky by byla k ničemu. Leda snad, že by jehla měla na špičce oči... :oD

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Bulka na víčku

Pokud se vám náhle vytvořila na víčku bulka, která je červená, bolestivá a provázená otokem v okolí, jedná se patrně o hordeolum neboli o ječné zrno. Může se však jednat i o milia či xantelasmata. Tato bulka nebolí.

Milia

Milia jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží, které se nejčastěji nacházejí na pokožce obličeje v oblasti okolo očí. Dle Wikipedie se jedná pouze o kosmetický problém, který časem při správné péči o pokožku odezní. Pokud přetrvávají, je možné je z estetických důvodů citlivě odstranit.

Xantelasmata

Xantelesmata jsou žluté nepravidelné útvary, které se nacházejí nejčastěji na horních očních víčkách. Vznikají nahromaděním tuků v kůži při vyšší hladině cholesterolu nebo triglyceridů v krvi.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomoci vám může lékař neurolog a případně i ortoped. Bolest čelisti a jejího kloubu může být způsobena nejen stomatologickým zánětem, ale i poruchou na dráze nervů a nebo také to mohou zapříčinit namožené zádové a krční svaly. Zkuste absolvovat konzultaci u těchto dvou lékařů a třeba se vám podaří posunout váš problém blíže k úspěšnému vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají milia na víčku.

Zde můžete vidět, jak vypadají xantelasmata.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚ ZUBU POD MŮSTKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.Šestáková.

Dobrý den,včera mi natekly zuby pod můstkem,byla jesm u lékaře ten bohužel v únoru zemřel,začíná se mi zvedat teplota,potřebovala bych radu než najdu nověko lékaře,můžu si vzít paralen chladím si pod nosem?vyplachuji si ústa ředěnýmS Solutio Alumini Acetico-Tartariciještě mám trochu v lékarně nemají Šestáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte co nejdříve k zubaři, protože bude potreba zjistit stav korunek a provést pročištění. Sama můžete postupovat tak, že si v lékárně koupíte proplachovací kanylku a tou si budete proplachovat mezizubní prostory. Kanylka vypadá jako injekční jehla, ale je bez ostré špičky a je trochu ohnutá. Nasazuje se na injekční stříkačku ve které je antiseptická ústní voda. Proudem tekutiny se pak vyplachují prostory mezi zuby třikrát denně. Tady se můžete podívat, jak takova kanyla vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záně zubu pod můstkem

Jak se připravit na odběr krve

Lékař vám může sdělit, abyste dočasně přestali užívat určité léky, které mohou ovlivnit výsledky testu. Mezi tyto léky patří:

  • Cimetidin, famotidin a ranitidin;
  • Některá antibiotika, jako je cefoxitin a trimethoprim.

Informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte. Lékař vás může také požádat, abyste před testem nejedli přes noc. Možná budete muset po určitou dobu před testem vynechat ze svého jídelníčku maso. Pokud užíváte kreatinový doplněk, pravděpodobně ho budete muset přestat používat. Více vám sdělí lékař před odběrem.

Jak probíhá odběr krve

Když je jehla zavedena k odběru krve, někteří lidé pociťují mírnou bolest. Jiní cítí pouze píchání. Poté se může objevit nějaké pulzování nebo lehké modřiny. Tohle brzy zmizí.

Zdroj: Kreatin v krvi hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Domácí odstranění mazových cyst

Jak již bylo zmíněno, většina cyst bývá nebolestivá, a proto je zde možné doporučit domácí odstranění. Stačí pouze vyvařit pinzetu nebo ostrou jehlu, aby došlo k její sterilizaci. Jakmile je pinzeta nebo jehla sterilní, stačí už jen otevřít cystu. Po probodnutí (otevření) cysty je důležité odstranit veškerou tekutinu, kterou obsahuje. Následně by mělo dojít k vyčištění cysty pomocí čisté (sterilní) vody, aby se zabránilo opětovné infekci. Velmi vhodné je zakrýt cystu vatovým tampónem, aby se do ní nedostaly žádné nečistoty.

Mějte na paměti, že zdravá a vyvážená strava, která se skládá z dostatečného množství vitamínů a minerálů, je důležitá pro funkčnost imunitního systému a zároveň zabraňuje opětovné tvorbě cyst. Také je velmi důležitá maximální hygiena. Zároveň mějte na paměti, že zvětšující se nebo bolestivé cysty by se neměly odstraňovat bez dohledu lékaře. Mohli byste si přivodit vážnější problémy, bolest nevyjímaje.

Zdroj: Domácí léčba kožních cyst

Fraxiparine Forte

Fraxiparine Forte je injekční roztok, který obsahuje nadroparinum calcicum 19 000 IU anti-Xa v 1 ml roztoku. Jedná se o čirý až slabě opalescentní, bezbarvý až slabě žlutý roztok.

Terapeutické indikace: Léčba tromboembolické choroby u dospělých pacientů.

Dávkování a způsob podání: Fraxiparine Forte se podává subkutánně 1x denně obvykle po dobu 10 dnů. Dávka se stanoví podle tělesné hmotnosti. Při léčbě tromboembolické choroby by měla být perorální antikoagulační terapie zahájena co nejdříve, pokud se neobjeví kontraindikace. Léčba přípravkem Fraxiparine Forte by neměla skončit dříve, než se prokáže, že perorální antikoagulační terapie je dostatečně účinná na základě vyšetření INR.

Přípravek není určen k intramuskulárnímu podání. V průběhu celé léčby přípravkem Fraxiparine Forte by měl být sledován počet krevních destiček.

Aplikace: Injekce se vpichuje do podkožní tkáně v anterolaterální oblasti břicha, střídavě vlevo a vpravo. Jehla musí vniknout v celé délce kolmo do kožní řasy vytvořené mezi palcem a ukazovákem podávajícího. Řasa musí být držena po celou dobu podávání injekce. Místo vpichu se nemá třít.

Zdroj: Fraxiparine

Provedení parní léčby Rezum

VÝSTRAHA: Správné umístění jehly je nezbytné. Nesměřujte jehlu směrem dolů ke konečníku.

Postup:

  • Spusťte proceduru umístěním špičky zařízení dovnitř močového měchýře. Otočte dávkovací zařízení o 90 stupňů (horizontálně) a přiveďte dřík zařízení ze spodiny uretry.
  • Při zachování rotace o 90 stupňů vtáhněte zaváděcí zařízení zpět do močové trubice a umístěte 1 cm zpět od hrdla močového měchýře. Pokud dojde k léčbě v rozmezí 1 cm od hrdla močového měchýře, pacient může mít krátkodobé dráždivé příznaky. Umístěte distální špičku dříku zaváděcího zařízení proti laterální stěně uretry.

POZNÁMKA: Optimální umístění pro parní léčbu je v hřebenu laterálního laloku. Ujistěte se, že dřík zařízení není v blízkosti vrcholu, protože to může vést k suboptimální úpravě.

POZNÁMKA: V některých případech může anatomie prostaty omezovat konec zaváděcího zařízení, aby se dostal do krčku močového měchýře. Může to být způsobeno zvýšením hrdla močového měchýře z centrální zóny hyperplazie nebo středního laloku. V těchto případech netlačte zařízení přes tkáně. Zajistěte, aby špička zaváděcího zařízení byla v blízkosti verum montanum a ošetřujte tkáň bočního laloku v blízkosti verum montanum. Posunujte zaváděcí zařízení v krocích po 1 cm směrem k hrdlu močového měchýře, aby byla zajištěna následná léčba párou. To může uvolnit tkáň, což umožní zaváděcímu zařízení dosáhnout hrdla močového měchýře. Pokud zaváděcí zařízení stále nemůže dosáhnout hrdla močového měchýře, ošetřete oblast, která je blízká verum montanum.

  • Stabilizujte zaváděcí zařízení před vysunutím jehly a udržujte jej v klidu po celou dobu léčby.
  • Zatímco držíte spouštěcí tlačítko, pokračujte v zatažení tlačítka pro vysunutí jehly, dokud není jehla vysunuta.
  • Vizuálně ověřte, zda je jehla zcela zavedená do prostaty, a ujistěte se, že černá hloubková značka, která se nachází těsně u otvoru emitoru, není viditelná (žádná černá barva není viditelná).

VÝSTRAHA: Neprovádějte léčbu, dokud je černá hloubková značka na jehle po vysunutí jehly ještě viditelná. Pokud je značka stále ještě viditelná, zatlačte jehlu hlouběji do prostaty, až nebude nad objektivem viditelná černá značka. Pokud není možno správně dosáhnout správné polohy, pusťte asi na 4 sekundy páru, aby došlo k devaskularizaci místa, a pak jehlu zatlačte nahoru stisknutím tlačítka pro zatažení jehly. Přemístěte zaváděcí zařízení přibližně 1 cm od částečně ošetřeného místa a opakujte postup zavedení jehly.

  • Pomocí prstu přitáhněte tlačítko aktivace páry a podržte jej, abyste aktivovali páru, dokud není léčebný cyklus dokončen.

UPOZORNĚNÍ: Jakmile je jehla vysunuta, držte zaváděcí zařízení ve stabilní poloze. Pohyb zaváděcího zařízení může natáhnout tkáň a způsobit únik par do močové trubice, což může způsobit podráždění uretry.

Zdroj: Metoda Rezum

Transplantace vlasů

Transplantace vlasů se dělí na tři části. V první etapě vás čeká odběr vlasových štěpů. V druhé části si lékař připraví lůžka (dírky) pro nové implantované štěpy. Implantační otvory jsou stejně velké jako odběrová jehla. Štěpy přesně kopírují tvar a rozměry dírek, do kterých jsou implantovány. Třetí krok obsahuje samotnou implantaci štěpů do připravených lůžek pomocí speciálního nástavce. Zákrok je zcela bezbolestný. Jediný nepříjemný pocit může pacientovi působit aplikace lokální anestezie. Pokud vám budou ranky na hlavě krvácet, přiložte na ně kousek čisté gázy nebo kapesníku. Vzniklé stroupky nikdy nestrhávejte, ale nechte je samovolně odpadnout. Důležité také je vyhýbat se po zákroku pití alkoholu a až na dva týdny omezit zvýšenou fyzickou námahu (sport, náročná práce). Je normální, když vám po 2–8 týdnech část transplantovaných vlasů vypadne. Za 2–3 měsíce však začnou růst vlasy nové. Transplantace vlasů pomocí přístroje Punch hair matic je ideální volbou pro navrácení bujné kštice na vaši hlavu. Je to v podstatě jediná možnost, kdy jsou nové vlasy opravdu přirozené.

Zdroj: Kouty ve vlasech

Podávané množství a způsob podání

Subkutánní podání.

Skot

Doporučená dávka 0,2 mg ivermektinu na kg živé hmotnosti (odpovídá 1 ml přípravku/50 kg živé hmotnosti). Aplikace se provádí subkutánně do volné kůže před nebo za lopatkou.

V případě podkožní střečkovitosti je třeba skot ošetřit co nejdříve po ukončení náletu střečků.

Ošetření skotu postiženého podkožní střečkovitostí:

Ivermektin je účinný proti všem stádiím podkožních střečků u skotu, je však důležitá doba ošetření. Skot by se měl ošetřovat po skončení náletu střečků, protože zasáhnutí larev v období, kdy se nachází v životně důležitých orgánech, může u hostitele vyvolat nežádoucí reakce. Zasáhnutí Hypoderma lineatum v období, kdy se nachází v tkáních jícnu, může způsobit tympanii, zasáhnutí Hypoderma bovis v období, kdy se nachází ve vertebrálním kanále, může způsobit závrať nebo ochrnutí. Z tohoto důvodu by se měl skot ošetřovat před nebo po skončení těchto vývojových forem.

Ovce

Doporučená dávka 0,2 mg ivermektinu na kg živé hmotnosti (odpovídá (odpovídá 0,5 ml přípravku/ 25 kg živé hmotnosti). Aplikace se provádí subkutánně do volné kůže mezi plecemi. U ovcí před střiží se před vlastní aplikací dávky ujistěte, zda jehla pronikla vlnou a kůží.

Při ošetření proti psoroptovému ovčímu svrabu se léčba po 7 dnech opakuje.

Prasata

Doporučená dávka 0,3 mg ivermektinu na kg živé hmotnosti (odpovídá 1 ml přípravku/33 kg živé hmotnosti). Přípravek musí být podáván pouze subkutánně v oblasti šíje v doporučené dávce.

Zdroj: BIOMEC - injekční antiparazitikum s obsahem Ivermektinu

Uchovávání a manipulace

VÝSTRAHA: Nevyjímejte zařízení z těla pacienta, pokud není jehla plně zatažena. V případě neúplného zatažení jehly ji před vyjmutím přístroje z těla pacienta ručně zatáhněte. Nepokoušejte se po manuální retrakci jehly znovu sestavit zařízení k opětovnému použití.

Postupujte podle návodu k použití v příbalovém letáku pevného cystoskopu, k jeho péči, čištění a manipulaci.

Zaváděcí zařízení Rezum

Zaváděcí zařízení se dodává sterilní. Pokud je sterilní bariéra obalu porušena nebo chybí, výrobek nepoužívejte.

Zaváděcí zařízení nesmí být použito opakovaně a nesmí být resterilizováno. Je určeno pouze pro jednorázové použití.

Zaváděcí zařízení je baleno tak, aby se dalo snadno přenášet do sterilního pole. Se zaváděcím zařízením je nutno manipulovat s veškerou opatrností. Skladovací prostor by měl mít dobré větrání, skladujte na chladném, suchém, temném místě. Chraňte před mrazem.

Po použití zaváděcí zařízení zlikvidujte v souladu s místními ekologickými předpisy pro biologicky nebezpečný materiál.

UPOZORNĚNÍ: Zaváděcí zařízení je určeno pouze pro jednorázové použití. Opakovaně nepoužívejte, nezpracovávejte ani nesterilizujte. Opakované použití, zpracování k opakovanému použití či resterilizace mohou narušit strukturální integritu prostředku anebo vést k jeho selhání a následnému úrazu, onemocnění nebo úmrtí pacienta.

Generátor Rezum

Pokyny:

  • Odpojte napájecí šňůru a uložte ji společně s generátorem.
  • Generátor vyčistěte podle pokynů uvedených v Návodu k obsluze generátoru Rezum.
  • Zavřete obrazovku displeje, abyste ji chránili před poškozením.
  • Generátor Rezum skladujte na bezpečném, čistém a suchém místě.

Zdroj: Metoda Rezum

Co je to laserová nukleotomie

Laserová nukleotomie představuje na rozdíl od chirurgické operace velice šetrný způsob, jak eliminovat výhřez meziobratlové ploténky. Provádí se pod CT kontrolou, a to tak, že se k meziobratlové ploténce z boku do jejího středu zavede miniaturní jehla. Nejprve lékař laserovým vláknem stříkne do ploténky kontrastní látku, čímž získá přehled o celkovém stavu ploténky, respektive výhřezu. Pokud lékař usoudí, že lze operovat dál – výhřez není velký a ještě nedošlo k nevratným degenerativním změnám –, tak jehlou protáhne laserové vlákno a laserovými pulzy zahřeje patologické lůžko, nahřátá ploténka se smrští a zajede zpět do původní polohy. Po výkonu je pacient jeden den v nemocnici (pokud nenastanou komplikace) a poté je propuštěn domů. Týden nesmí vykonávat těžkou fyzickou práci, zvedat těžká břemena, dupat nohama a podobně. Laserovou nukleotomii podstoupilo v Česku doposud velice málo lidí. Mnoho lékařů nemá o tomto druhu léčby meziobratlových plotének prakticky žádné informace, a proto je nemohou pacientovi sdělit.

Když dělají lékaři v zahraničí reklamu na tuto metodu a slibují mimo jiné „obnovení ploténky“, tak v podstatě mluví o tom, že po „odpaření“ laserem dojde v ploténce k fibrotizaci a vaskularizaci. Je ale pravda, že už nevysvětlí, co tyto pojmy znamenají. V podstatě to znamená, že tkáně ploténky odumírají a proces přechází do stadia srůstání těl obratlů. To má přirozeně za následek biomechanické narušení páteře a urychluje to proces degenerace v ostatních segmentech páteře. Ale co je bez chybičky?

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Druhy botoxu

Botulotoxin je produkt bakterie Clostridium botulinum. V medicíně se začal užívat při léčbě svalových křečí nejprve v neurologii, urologii a očním lékařství. Postupně našel uplatnění i v estetické medicíně, a to zejména při korekci vrásek, které jsou tvořeny stahem mimických svalů. Malou dávkou enormně zředěného roztoku botulotoxinu dojde k ochabnutí těchto svalů a tím k vyhlazení vrásek. Látka totiž zabraňuje přenosu nervového vzruchu na sval, a tak jej dočasně inaktivuje. Podobně dochází k inaktivaci funkce potních žlázek, takže botulotoxinem lze zamezit nadměrnému pocení například dlaní a podpaží. Při správném dávkování a správné aplikaci je preparát účinný a bezpečný.

Za účelem korekce vrásek se botulotoxin aplikuje nejčastěji mezi obočí, do oblasti čela a kolem očí. Pro zamezení nadměrného pocení pak do podpaží, dlaní a plosek (někdy i dekoltu nebo čela).

Při aplikaci se používá velmi slabá jehla a jde vždy jen o několik vpichů, které klientky popisují jako snesitelné píchnutí. Při použití z důvodů omezení pocení je nutno na dané místo předem aplikovat anestetický krém, protože zde je citlivost vyšší a vpichů je více.

Efekt se objevuje přibližně 3–5 dní po aplikaci, někdy dokonce až za 2 týdny, a trvá průměrně 6–10 měsíců.

Názvy botulotoxinu:

  • Dysport 500 su – Ipsen Pharma 1 ks
  • Neurobloc 5000 su/ml – 1x2ml S.a.alan N.v.
  • Dysport 300 su – Ipsen Pharma 1 ks
  • Botox 100 su – Allergan Pharmaceuticals Ltd., Westport 1 ks
  • Xeomin 100 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Bocouture 100 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Bocouture 50 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Vistabel 4 su/0,1 ml – 1x50su Allergan Pharmaceuticals Ltd., Westport – prášek pro přípravu injekčního roztoku

Zdroj: Botox a slunce

Jelení klobása bez uzení

V tomto receptu se používá jelení maso. Recept je ale strukturovaný tak, že maso můžete nahradit jakoukoliv zvěřinou. Je jen na vás, zda si chcete připravit jelení klobásu, srnčí klobásu nebo klobásu z divočáka.

Ingredience

Na 1 kg divokých klobás:

  • 600 g zvěřiny např. rameno, krk, břicho;
  • 400 g pruhovaného vepřového bůčku.

Koření na kg masa:

  • 20 gramů kuchyňské soli;
  • 3 gramy pepře;
  • 1 g muškátového květu;
  • 2 gramy kmínu;
  • 1 g bobule jalovce;
  • 0,5 g bobkového listu;
  • 1 g nového koření;
  • 2 gramy majoránky;
  • 0,5 g hřebíčku.

Potřebujete toto vybavení:

  • Mlýnek na maso;
  • Mlýnek na koření / hmoždíř;
  • Plnička uzenin / nástavec na mlýnek na maso / ruční plnicí trychtýř;
  • Šicí jehla nebo párek;
  • Přírodní střívka

K plnění klobásy potřebujete přírodní střívka ráže 28/30 nebo ovčí střívka ráže 20/22, podle toho, jak velkou chcete mít velkou klobásu ze zvěřiny.

Postup

  1. Maso a vepřový bůček nakrájíme na kousky velikosti mlýnku.
  2. Koření najemno umeleme.
  3. K masu přidáme koření a vše spolu promícháme.
  4. Nyní promíchejte a hněťte mleté ​​maso asi 3 minuty. To vytvoří dobré spojení a zabrání tomu, aby se vaše klobása rozpadla, když ji nakrájíte.
  5. Natáhněte střívko na plnič klobásy a pomalu spusťte hmotu do střívka. Jakmile hmota dorazí do střeva, můžete konec zauzlovat.
  6. Masovou směs naplňte do střívek.
  7. Zakruťte je. Můžete se rozhodnout, jak velká má být vaše klobása. Je důležité, abyste se otočili opačným směrem. Tedy 1x dopředu a 1x dozadu.
  8. Vezměte jehlu a propíchněte klobásu, abyste otevřeli všechny vzduchové otvory. Zabráníte tak jejich pozdějšímu prasknutí na grilu.
  9. Váš jelení klobása je hotová. Přeji hodně zábavy při její výrobě!

Zdroj: Domácí párky bez uzení

Metoda drenáže močového měchýře

Pokud je to během léčby nezbytné, může být močový měchýř vypuštěn přes zaváděcí zařízení.

Postup:

  • Umístěte konec zaváděcího zařízení do močového měchýře, aby se mohl vypustit.
  • Odsvorkujte drenážní vedení.
  • Vyjměte objektiv, abyste urychlili vypouštění močového měchýře.
  • Na generátoru zvolte možnost „Drain Bladder“ (Vypouštění měchýře) a resetujte „Saline Instilled“ (Instilace fyziologického roztoku).
  • Po ukončení vypouštění močového měchýře zasvorkujte drenážní vedení.
Metoda vyčištění zorného pole a/nebo odstranění sraženiny:
  • Chcete-li odstranit bubliny ze zorného pole a/nebo odstranit sraženinu, aktivujte funkci „Turbo Flush“ dvojitým poklepáním a přidržením spouštěcího tlačítka.
  • Když je zorné pole vyčištěno, uvolněte spouštěcí tlačítko. Při dalším zapnutí spouštěcího tlačítka bude proplachování pokračovat normální rychlostí.
Metoda ručního zatažení jehly:
  • V případě, že tlačítko pro zatažení jehly nezatáhne jehlu úplně do dříku zaváděcího zařízení, postupujte podle níže uvedených kroků, abyste před vyjmutím zaváděcího zařízení z močové trubice zatáhli jehlu do dříku zaváděcího zařízení. (Toto by se nemělo vyskytnout při běžném používání a je to navrženo pouze jako záloha v případě poruchy zařízení.)
  • Odpojte elektrický kabel zaváděcího zařízení od generátoru.
  • Pomocí hemostatu nebo jiného zařízení stáhněte dolů a vyjměte uvolňovací kolík umístěný pod předním kónusem, abyste uvolnili sestavu dříku z rukojeti zaváděcího zařízení.
  • Držte dřík pevně na svém místě a vytáhněte rukojeť tak, aby byla jehla nasunuta do konce dříku (minimálně 1 palec).
  • Zatímco držíte konec jehly v dříku, vyjměte zaváděcí zařízení z těla pacienta.
  • Pokud není léčba kompletní, proveďte opětovný start s novým zaváděcím zařízením a zákrok dokončete.
  • Všechny případy ručního zatahování jehly oznamte zákaznickému servisu společnosti NxThera. Zařízení vyčistěte a vraťte společnosti NxThera.

Zdroj: Metoda Rezum


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP