Téma: 

goji

Kustovnice čínská

Cena kustovnice čínské

Kustovnice čínská neboli Goji se dá běžně koupit na internetu jako plod a nebo šťáva. Oblíbený obchod na koupi jedno kilového balení za 380 Kč je zde: 1kg kustovnice čínské.

Zdroj: Kustovnice čínská
Zveřejněno dne: 5.10.2016

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

U některých lidí kustovnice čínská (goji) může posilovat účinky warfarinu a může docházet ke krvácení. Při pravidelné konzumaci je potřeba vyrozumět lékaře, aby případně upravil dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 1.7.2016 uživatelem Cempírek

Kustovnice čínská

Užívání a dávkování

U nás je nejoblíbenější konzumace goji v podobě sušených červených bobulek. Snadno je seženete téměř ve všech prodejnách a na stáncích se sušeným ovoce. Bobule jsou poměrně dost tvrdé. Pokud je ale vysypete do misky a necháte na vzduchu, nasají do sebe vzdušnou vlhkost a změknou. Stejný účinek bude mít i kousek jablka vloženého k nim do sáčku. Co se týče množství, denně si jich dejte jednu malou hrst. Rozdělte ji na 3 díly, které průběžně během dne pojídejte. Nedoporučuje se jíst je těsně před spaním, mohli byste mít problémy s nespavostí. Jestliže vám samotné plody nechutnají, můžete si z nich připravit čaj. 2-3 lžičky plodů přelijte ¾ litrem vody, povařte 5 minut a poté sceďte. Následně popíjejte po celý den do 17 hodin. Goji můžete přidávat i do různých pokrmů – do cereálních směsí k snídani, do jogurtů, salátů, do jablečného štrůdlu či ovocných knedlíků. Posypat jimi můžete i rýžovou nebo krupicovou kaši. Druhým nejběžnějším způsobem konzumace plodů kustovnice je ve formě šťávy. Pro tu se lisují jen vybrané čerstvé plody, aby byla zaručena nejvyšší kvalita nápoje. Můžete ji popíjet v uvedeném množství buď samotnou, nebo zředěnou vodou. Tyto 100% šťávy jsou zcela bez cukru a tedy vhodné i pro diabetiky. Na trhu se můžete setkat s plody kustovnice v podobě mražené, kapslí nebo prášku. Pokud upřednostňujete čerstvé plody, můžete si sami vypěstovat vlastní keř. Blahodárné účinky kustovnice budete při pravidelné konzumaci pociťovat již po několika týdnech užívání. K prvním pozitivním účinkům patří snížení kyselosti organismu a pročištění krve.

Zdroj: Kustovnice čínská
Zveřejněno dne: 5.10.2016

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Můžu při léčbě warfarinem jíst kustovnici čínskou-goji?Každý den sním hrst.
děkuji Anife

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 1.7.2016 uživatelem anife333

Kustovnice čínská

Pěstování kustovnice čínské

Kustovnice čínská je bujně rostoucí, opadavý, trnitý keř, který dorůstá výšky 1 – 3 metrů. Jeho převislé větve zabírají dost místa do šířky, proto s tím již při vysazování počítejte. Ač se to na první pohled nezdá, jedná se o rostlinu z čeledi lilkovitých. Je tedy příbuzná s rajčetem, bramborem nebo lilkem. Její nafialovělé květy jsou velmi podobné právě lilku. Kustovnice jsou oboupohlavné rostliny, tj. mají jak samčí, tak samičí květy a opylují je především včely. Kustovnice sice pochází z Asie, ale v našich podmínkách je plně mrazuvzdorná. Vzhledem k tomu, že kvete v pozdějším období – červen až srpen – vybírejte pro ni chráněné slunné stanoviště. Půda je pro ni nejvhodnější lehká, písčitá. Těžké, přemokřené půdy nesnáší. Červené bobulky plodů se nejčastěji objevují druhým až třetím rokem po výsadbě. Jsou měkké, proto je nutná opatrnost při sklizni, aby nedošlo k jejich stlačení a poškození. Sklízejí se postupnou probírkou (na plantážích ve své domovině každý týden), a to po dobu jednoho až dvou měsíců. Zrání probíhá od srpna do října a jen plně vyzrálé plody obsahují léčivé a zdraví prospěšné látky. Právě při dozrávání se doporučuje chránit plody sítí proti ptákům. Následně se plody goji suší, a to buď přirozeně na vzduchu, nebo mechanicky horkým vzduchem v sušárnách. Aby se vám rostlina odvděčila hojností plodů, je nutné její pravidelné prořezávání. V průběhu dubna odstraňujeme suché větve, v létě překřížené a přestárlé, společně s kořenovými výmladky. Po sklizni pak odstraňte nemocné a slabé větve, dále výhony z vrchu kmene pro udržení optimální výšky rostliny.

Zdroj: Kustovnice čínská
Zveřejněno dne: 5.10.2016

Kustovnice čínská

Účinky goji

Již ve staré Číně znali, a tedy v klasické čínské medicíně využívali, tyto plody už po staletí. Hlavně na podporu dlouhověkosti, vitality a také sexuální potence. Stejně tak v oblasti Himálaje, Tibetu a Mongolsku. Zde toto ovoce dostalo dokonce pojmenování „Ovoce štěstí“, neboť ho podle místních v člověku vyvolává.

Účinky plodů kustovnice jsou díky obsahu všech výše uvedených látek opravdu až neuvěřitelné a širokospektré. Jejich konzumace je mnohostranně prospěšná jak v mladém, tak pokročilém věku. Mají silný antioxidační účinek, chrání buňky před volnými radikály, které je poškozují, a zabraňují tak nejen stárnutí kůže, ale i celého organismu. Podporují správnou funkci imunitního systému, posilují obranyschopnost našeho těla. Zlepšují krvetvorbu, pomáhají proti stárnutí cév, mají vliv na snižování krevního tlaku, přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému obecně, napomáhají správnému fungování nervového systému. Harmonizují meridiány jater a ledvin, zprůchodňují a uvolňují v nich energetické blokády a přispívají tak k udržování jejich správné funkce. Zároveň podporují snižování cholesterolu. Příznivě působí na menstruační cyklus a ženské reprodukční orgány, pomáhají při symptomech menopauzy. Eliminují výraznost červených žilek na tvářích a celkově zklidňují vzteklé, výbušné a rozbouřené povahy. Zlepšují ostrost zraku, odstraňují rozmazané vidění a šeroslepost, zlepšují vidění ve tmě, zklidňují podrážděné oči. Napomáhají rychlejší regeneraci buněk po ozáření Roentgenovými paprsky. Zvlhčují plíce, čímž mírní různé alergické projevy (chronický kašel, astma), pomáhají i při kožních potížích. Zlepšují paměť, pevnost šlach a nehtů, posilují svaly a kosti. V neposlední řade dodávají organismu tolik potřebnou energii.

Zdroj: Kustovnice čínská
Zveřejněno dne: 5.10.2016

Co na dobré sperma

Potraviny

Existuje mnoho kroků, které můžete podniknout ke zlepšení objemu spermií. Mezi ně patří strava, která je rozhodně jedním z nejdůležitějších počinů při úsilí zvýšení počtu spermií. Zde je seznam několika potravin, které vám mohou pomoci v tomto úsilí:

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je účinné afrodiziakum. Tmavá čokoláda obsahuje L-arginin, což je aminokyselina, která zvyšuje objem ejakulátu, jakož i intenzitu orgasmu. Jen to s konzumací této pochutiny nesmíte přehánět, protože při zvýšené konzumaci můžete přibírat na váze a pak dojde k opačnému účinku, neboť obezita snižuje hladiny testosteronu v těle i počet spermií.

Ústřice

Ústřice jsou bohatým zdrojem zinku, přičemž zinek je minerál, který hraje důležitou roli při zvyšování hladiny testosteronu, jakož i při produkci spermií. Zvýšení hladiny testosteronu navíc zlepšuje sexuální touhu, což znamená, že budete mít větší potěšení z pohlavních styků a tímto se také zvýší šance na otěhotnění.

Vejce

Vejce obsahují vysoký obsah bílkovin a vitamínu E. Vejce je pomocník při tvorbě zdravého a silného spermatu ve varlatech, neboť svým složením chrání spermie před škodlivými účinky volných radikálů, které je mohou zabít.

Banány

Banány obsahují enzym bromelin, který zvyšuje mužské libido. Jsou také bohatým zdrojem vitamínu B, který může napomoci zvýšení vytrvalosti při pohlavním styku.

Špenát

Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové. Nízké hladiny folátu mohou vést ke zkreslení tvarů spermií a také zvyšují riziko chromozomálních abnormalit. To znamená, že i když jsou spermie dosti pohyblivé, kvůli abnormalitám nemohou vajíčko oplodnit, a pokud ano, tak zde hrozí riziko vrozených vývojových vad. A právě konzumace špenátu toto riziko snižuje.

Chřest

Chřest je zdrojem vysokých dávek vitamínu C, který chrání spermie před škodlivými účinky volných radikálů, čímž zajišťuje, že spermie v mužském reprodukčním systému nebudou vyčerpány.

Česnek

Česnek je velmi účinná potravina, které se používá po staletí při léčbě různých onemocnění, včetně srdečních problémů a infekcí dýchacích cest. To, co ale většina lidí neví, je fakt, že česnek je rovněž silné afrodiziakum a že je velmi efektivní při zvyšování objemu spermií. Česnek totiž obsahuje sloučeninu zvanou allicin, která zlepšuje průtok krve v pohlavních orgánech, zvyšuje produkci spermií a objem ejakulátu.

Karotka

Karotka je nabitá vitamínem A. Vitamín A je důležitý pro zvýšení produkce spermií a je účinný i pro jejich pohyblivost. Kromě mrkve jsou na vitamín A ještě bohaté ovesné vločky, červená paprika a sušené meruňky.

Goji

Plody goji udržují teplotu v šourku, kde se nacházejí varlata, na optimální úrovni. Vyšší teploty totiž mají tendenci bránit produkci spermií a snížení jejich aktivity. Plody goji podporují tvorbu spermií, zlepšují krevní oběh a chrání proti poškození volnými radikály.

Vlašské ořechy

Další klíčovou živinou pro objem spermií jsou omega-3 mastné kyseliny. Předpokládá se, že tyto esenciální mastné kyseliny nejen zvyšují počet spermií, ale i zlepšují průtok krve v penisu.

Dýňová semínka

Dýňová semínka obsahují fytosteroly, které vedou ke zlepšení produkce testosteronu, což pomáhá při zvýšení počtu spermií, stejně jako zvětšení objemu ejakulátu. Navíc obsahují esenciální mastné kyseliny, které zlepšují průtok krve.

Ženšen

Ženšen je známá a účinná bylina, která mimo jiné zlepšuje mužnost, což se pak projevuje zvýšeným sexuálním apetitem a sexuální výkonností. Bylo zjištěno, že je velmi účinný u mužů s erektilní dysfunkcí, kdy zvyšuje objem semene a produkci spermií.

Maca

Tohle je další bylina, o které je známo, že zvyšuje objem ejakulátu. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří konzumují tuto rostlinu ve formě doplňků stravy, lze očekávat vyšší počet spermií a také lepší pohyblivost spermií. Je také známo, že má příznivý vliv na sexuální touhy a vzrušení jak u mužů, tak i u žen.

Tento seznam potravin rozhodně není kompletní. Konzumace vyvážené stravy bohaté na minerály, jako je zinek, a vitamíny A, B12, C a kyselinu listovou zajistí více zdravých, rychlých spermií, které budou schopny oplodnit vajíčko.

Zdroj: Co na dobré sperma
Zveřejněno dne: 20.3.2017

Co to je quinoa

Quinoa pro děti

Poněvadž quinoa obsahuje kvalitní bílkoviny a zároveň má vynikající chuť, je vhodná i pro nejmenší děti.

Quinoa koláč

Ingredience: 50 g pohanky lámanky, 50 g quinoy, 550 ml sušeného rýžového nápoje Zajíc, 25 g quinoa vloček, 25 g rýžových vloček, 5 čajových lžiček javorového sirupu, 1 vajíčko, hrst rozinek, hrst sušené kustovnice čínské (goji).

Postup: Pohanku lámanku a quinou rozmícháme v 300 ml rýžového nápoje Zajíc a dáme vařit na kaši. Necháme vychladnout. Rozinky a kustovnici na několik minut namočíme do teplé vody (každé zvlášť). Do kaše přimícháme rýžové a quinoa vločky, 1 vajíčko, javorový sirup, rozinky a nabobtnalou kustovnici. Přidáme 250 ml rýžového nápoje Zajíc a vše pořádně promícháme. Nalijeme na plech vystlaný pečicím papírem o rozměrech 20 x 20 cm a vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečeme 35−40 minut. Vločky lze zaměnit i za pohankové či jáhlové, rýžový nápoj třeba za mandlové nebo pohankové mléko a javorový sirup může nahradit agáve. Zvolit můžeme i jiné ovoce. Koláč pak bude mít trochu jinou chuť. Tento koláč se výborně hodí na snídani, ale samozřejmě se dá jíst kdykoliv během dne:-) Je poměrně sytý.

Kaše z quinoy nasladko

Ingredience: hrnek quinoy (směs bílé a červené), 2 hrnky kokosového mléka, špetka soli, kousek celé skořice, strouhaný kokos, granátové jablko, med.

Postup: Quinou několikrát důkladně propláchneme horkou vodou (přes sítko) a pomalu 15−20 minut vaříme v osoleném kokosovém mléce, které jsme ochutili skořicí. Pak necháme pod pokličkou dojít, aby se mléko vstřebalo, a vyndáme skořici. Než se merlík uvaří, opražíme (jen dorůžova) na suché pánvi strouhaný nebo plátkovaný kokos a vyloupeme granátové jablíčko (nejlépe tak, že jej rozkrojíme a paličkou na maso nad hlubší miskou s řezem v dlani do slupky bušíme ze všech stran). Uvařenou quinou na talíři posypeme zrníčky granátového jablka a kokosem. Hotovou kaši můžeme rovněž polít medem nebo javorovým sirupem, i když to není nutné, neboť kvalitní kokosové mléko je krásně nasládlé.

Quinoa nákyp

Ingredience: 500 ml rostlinného mléka, 250 g syrové quinoy, 100 g másla, 3 vajíčka, 1 vanilkový cukr, cukr krupice dle chuti, skořice dle chuti.

Postup: Quinou propláchneme a dáme vařit spolu s cukrem, skořicí a mlékem. Necháme ji mírně rozvařit na kaši (v průběhu vaření můžeme přidat cca 200 ml vody). Po uvaření do kaše vmícháme 3 žloutky, vanilkový cukr a máslo. Na závěr vmícháme sníh ze 3 bílků. Zapékací mísu vymažeme máslem (kdo chce, může ji i vysypat kokosem) a dáme první vrstvu quinoy. Na ni poklademe kompotované ovoce (třešně nebo švestky) a opět dáme vrstvu kaše. Takto připravený nákyp dáme zapéct na 30−40 minut do trouby předem vyhřáté na cca 180−200 °C. Před podáváním můžeme nákyp posypat moučkovým cukrem, případně přelít šťávou z kompotu.

Zdroj: Co to je quinoa
Zveřejněno dne: 10.2.2017

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskáOrdinace.cz.