Téma: 

grapefruit

Grapefruit jako lék

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno dne: 15.2.2015

Grapefruit jako lék

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno dne: 15.2.2015

Odkyselení organismu stravou

Zásadotvorné potraviny

Mezi zásadotvorné potraviny patří například špenát, syrové brambory, mrkev, celer, ředkvičky, banán, citrón, meruňky, grapefruit, mango, meloun, rozinky, fíky, slunečnicová semínka, mandle, za studena lisované oleje, zelený čaj.

Zdroj: Odkyselení organismu stravou
Zveřejněno dne: 1.4.2016

Grapefruit jako lék

Grapefruit při hubnutí

Protože je nutriční hodnota grapefruitů velmi nízká, většina terapeutických vlastností se připisuje jejich nevýživným složkám. Rozpustnou rostlinnou vlákninou, která se nachází v citrusech a jablkách, je pektin. Je to první nevýživná složka potravy, která se začala zkoumat kvůli léčivým účinkům. Pektin grapefruitu se nachází ve vláknině, jež tvoří jeho dužinu, dále v bílé vrstvě těsně pod slupkou a mezi měsíčky. Vláknina chrání arterie a účinkuje proti cholesterolu, což se prokázalo v mnoha studiích. Flavonoidy zlepšují proudění krve a mají antioxidační a antikarcinogenní účinky. Růžový grapefruit je dobrým zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Limonoidy jsou terpenoidy a tvoří základ citrusových plodů. Grapefruity jsou bohaté hlavně na jeden z nich, limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má silné antikarcinogenní účinky.

Při grapefruitové hubnoucí kúře se konzumují celé plody nebo se pije grapefruitová šťáva. První den sníte nalačno jeden plod nebo vypijete sklenici šťávy; každý následující den množství zvýšíte o jeden plod či sklenici, a to až do pátého dne, kdy budete jíst pět plodů nebo pít pět sklenic grapefruitové šťávy. Potom opačným postupem množství snižujete. Dalších pět dní jezte jeden grapefruit denně, a tak dokončíte dvoutýdenní kúru.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno dne: 15.2.2015

Glykemický index

Glykemický index potravin – tabulka

  • Pivo - 110
  • Hranolky, bramborová kaše - 95
  • Čistý cukr, med - 90–100
  • Předvařená rýže v sáčku - 90
  • Corn flakes, popcorn - 85
  • Rohlík, bageta - 85
  • Mrkev vařená - 85
  • Chipsy - 80
  • Coca Cola - 70
  • Meloun, banán, hrozinky - 70
  • Kukuřice - 70
  • Kobliha, vafle, croissant - 65–75
  • Brambory ve slupce - 65
  • Celozrnný chléb - 65
  • Bebe dobré ráno - 55
  • Rýže neloupaná - 50
  • Jogurt - 35
  • Mrkev syrová - 35
  • Fazole, cizrna - 30–40
  • Čočka, hrách - 25
  • Jablko, meruňky, broskev - 25
  • Švestky, grapefruit, třešně - 22
  • Hořká čokoláda 70% - 22
  • Vlašské ořechy - 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety - 10
  • Voda - 0

Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno dne: 23.5.2014

Co značí sucho v ústech

Sucho v ústech při cukrovce

Jedním z nejčastějších potíží souvisejících s diabetem je sucho v ústech či snížená tvorba slin. Pacient s diabetem trpící suchem v ústech by si měl ve spolupráci se svým zubařem vytvořit způsob udržování optimální ústní hygieny. Provádět ústní hygienu alespoň čtyřikrát denně, po každém jídle a před spaním. Vypláchnout a osušit ústa vždy okamžitě po jídle. Očistit a opláchnout vyjímatelné zubní aparáty po každém jídle. Vyhýbat se konzumaci příliš slaných jídel, omezit užívání citrusových šťáv (pomeranč, grapefruit) a limonád s umělými sladidly. Vyzkoušet lze přípravky nahrazující sliny, gely nebo umělé přípravky se stejnými účinky jako mají sliny. Tyto přípravky mohou zmírnit obtíže pomocí dočasného zvlhčení úst a nahradit některé součásti slin.

Zdroj: Co značí sucho v ústech
Zveřejněno dne: 7.4.2016

Grapefruit jako lék

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zdroj: Grapefruit jako lék
Zveřejněno dne: 15.2.2015

Nízkokalorické potraviny

Co zrychlí metabolismus

Znáte to: Váš soused se vysloveně přejídá, ale nepřibere ani gram, zatímco vy se držíte zpátky, ale po každém jídle přibíráte (a v lepším případě znovu shazujete). Může za to metabolismus – neboli látková výměna neboli „spalování“ – který máme každý do určité míry daný geneticky, dále je ovlivněn (rovněž do určité míry) naším způsobem života a stravování v dětství, no a to, co nás nejvíce zaujme, je, že jej i v přítomném čase můžeme povzbudit zařazením některých potravin a nápojů. (A samozřejmě pohybem na čerstvém vzduch.)

Pozor: Nepravidelné stravování a časté krátkodobé diety mohou metabolismus zpomalovat. Proto se snažte jíst vždy ve stejnou dobu, nejlépe třikrát denně, množství přiměřené výdeji energie. Někteří výživoví specialisté doporučují (nejen při hubnutí) častější jídlo, ale malé dávky. Proč ne, můžete jíst například 5x denně. Nejdůležitější je ovšem to, aby ty dávky zůstávaly skutečně malé. A rozhodně nevynechávejte snídani, která by měla Váš metabolismus nastartovat!

Uvádíme zde seznam tzv. „superpotravin“, které jsou známy tím, že metabolismus povzbuzují... tady jsou:

Superpotraviny zrychlující metabolismus

  1. Zelený čaj
  2. Grapefruit
  3. Zázvor
  4. Chilli papričky
  5. Chia semínka
  6. Ryby

1. Zelený čaj

Zelený čaj neobsahuje žádné kalorie. Navíc obsahuje tzv. EGCG (epigallocatechin gallate) – látku, která urychluje spalování tuků, čímž podporuje hubnutí. Působí také antioxidačně a má lékařsky prokázané protirakovinné účinky.

2. Grapefruit

Grapefruit obsahuje látku (jeden z flavonoidů), která vyrovnává hladinu cukru v krvi. Pomáhá tak předcházet metabolickému syndromu, což je prediabetický stav. Jeden grapefruit po ránu nastartuje váš metabolismus raz dva.

3. Zázvor

Zázvor zahřívá a aktivuje trávicí orgány. Zázvor zvyšuje rychlost látkové proměny, čímž nutí tělo, aby využilo své tukové zásoby. Mj. se užívá také při nemocech z nachlazení, protože prohřívá tělo a má antiseptický účinek. Je navíc zdrojem řady vitaminů (A, B1, B2, C, E).

4. Chilli papričky (a také papričky habanero, jalapeño)

Účinek, o který nám jde, zajišťuje látka kapsaicin: ten zrychluje metabolismus. Zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu, což je energeticky náročné, a tak se přitom více spalují tuky.

Na chilli papričky si postupně zvykneme: zkraje nás dosti pálí, a pak si jich do jídla přidáváme čím dál více. Proto s nimi zacházejme přece jen trochu opatrně s ohledem na některé tělesné orgány (žaludek, játra a konečník). Pokud máme potíže s někerým z těchto orgánů, pak se pravděpodobně budeme muset bez chilli papriček obejít.

5. Chia semínka

Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica) pocházející z jižní a střední Ameriky. Známa jsou už z doby Aztéků. Jsou zařazována do zdravých jídelníčků sportovců, aby podporovala správný metabolismus. Semínka obsahují vápník a omega-3 nenasycené mastné kyseliny a působí antioxidačně. Zahánějí pocity žízně, hladu a únavy.

6. Ryby

Z masa lze doporučit některé ryby. Jednak obsahují bílkoviny podporující růst (včetně růstu svalové hmoty), a za druhé jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které (mimo jiné své blahodárné účinky) snižují hladinu tuku v krvi, což je velmi důležitý příspěvek v rámci regulací metabolických procesů. Z ryb lze doporučit lososa, tuňáka nebo sledě v přírodní úpravě (v troubě nebo na pánvi téměř bez tuku).

Zdroj: Nízkokalorické potraviny
Zveřejněno dne: 6.8.2015

Potraviny na detoxikaci jater

Potraviny na čištění jater

Česnek na detoxikaci jater

I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.

Grapefruit k detoxikaci jater

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.

Řepa a mrkev na očistu jater

Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.

Zelený čaj pročistí játra

V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.

Listová zelenina na detoxikaci jater

Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.

Avokádo k očistě jater

Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.

Jablka na čistá játra

Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.

Olivový olej při detoxikaci jater

Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.

Cereálie při detoxikaci jater

Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a odlehčují játra. Pokud je to možné, tak se nedoporučuje jedení potravin s obsahem bílé mouky. Doporučuje se jedení celozrnné alternativní potravy.

Brukvovitá zelenina na detoxikaci jater

Brokolice a květák zvyšují množství glukosinolátů ve vašem organizmu. Zároveň produkují enzymy v játrech. Tyto přírodní enzymy pomáhají vypláchnout karcinogeny a další toxiny z těla. Díky tomu výrazně snižují riziko rakoviny.

Citrusové plody k detoxikaci jater

Citrusové plody obsahují vysoké množství vitaminu C, který pomáhá tělu při odstraňování toxinů z těla. Toxické látky mohou být absorbovány vodou. Pití čerstvě vymačkané šťávy z citronu nebo limetky pomáhá stimulovat játra. Tyto šťávy by se měly pít každé ráno.

Vlašské ořechy na přirozenou očistu jater

Vlašské ořechy drží vysoké množství aminokyseliny arginové. Také pomáhají játrům v detoxikaci amoniaku. Vlašské ořechy také obsahují vysoké množství glutathionu a omega-3 mastné kyseliny, které podporují normální činnost čištění jater.

Zelí čistí játra

Stejně jako brokolice a květák, tak i zelí pomáhá stimulovat enzymy jater během detoxikace a díky tomu pomáhá vypláchnout toxiny. Pokuste se jíst co nejvíce zelného salátu, zelných polévek a zelí.

Kurkuma na játra

Kurkuma je koření. Pokuste se ho přidávat do masa nebo vegetariánských mís pro okamžitou jaterní očistu. Kurkuma pomáhá zvýšit jaterní detox. Zvyšuje výskyt enzymů, které aktivně odstraňují karcinogeny.

Zdroj: Potraviny na detoxikaci jater
Zveřejněno dne: 12.11.2012

Nízkokalorické potraviny

Nízkokalorické potraviny, které zasytí

Uveďme si výběr potravin podle jiného kritéria, a sice podle toho, zda nás zasytí. Každý snáší pocit hladu jinak: někdo má teprve při něm pocit, že pro snížení své váhy něco dělá, a tak si jej užívá. A jiný zase z tohoto pocitu už sahá po čemkoli k snědku.

K nízkokalorickým potravinám, po jejichž konzumaci by pocit hladu neměl nastat dříve než za dvě tři hodiny, patří:

  1. drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, meloun,
  2. káva,
  3. knäckebrot,
  4. polévky (rozhodně ale ne ty „z pytlíčku“),
  5. libové maso a některé ryby,
  6. pečené brambory,
  7. quinoa,
  8. salát,
  9. vejce,
  10. řecký jogurt,
  11. ořechy,
  12. skořice.

1. Drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, vodní meloun

Ovoce má obecně vysoký obsah vody a vlákniny, a právě tím je dán pocit nasycení, který nám může vydržet až několik hodin.

Drobné ovoce (bobule nebo souplodí) – rybíz, angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny – je i velmi sladké. Když touhu po sladkém ukojíme např. jahodami, budeme mít kaloricky lepší skóre než např. po sušenkách.

Hrušky a jablka obsahují velké množství vody a ve slupce vlákninu. Proto je výhodnější jíst celé ovoce než loupané, nebo než pít jen ovocné šťávy. A navíc: žvýkáním spálíte více kalorií než jen polykáním.

Grapefruit zasytí s minimem kalorií, to proto, že obsahuje opravdu hodně rozpustné vlákniny, která se dlouho tráví. Navíc vyrovnává hladinu cukru v krvi, jak jsme již zmínili výše, čili příznivě ovlivňuje látkovou výměnu (metabolismus).

Vodní meloun obsahuje 90 až 93 % vody, dále fruktózu, vitamin A a C, kyselinu listovou... Působí jako antioxidant. Vysoký obsah vody signalizuje tělu, že je nasyceno. Vynikající letní svačina.

Ovoce je nejpřínosnější jíst syrové, před konzumací je však vždy omyjte v čisté vodě.

2. Káva

Káva stimuluje metabolismus, a tím může přispět svou „trochou do mlýna“ při snižování nadváhy. Na druhou stranu, cukr a mléko opět doplní ztracené kalorie, a jsme zase na svém...

3. Knäckebrot

Knäckebrot jsou žitné celozrnné chlebíčky. Jsou bohaté na vlákninu a živiny rostlinného původu a neobsahují prakticky vůbec tuk. Důležité ovšem je nepřehnat to s konzumovaným množstvím. A také nemusí zahnat pocit hladu u každého. Je tedy třeba vyzkoušet, zda to bude zrovna nám s knäckebrotem fungovat.

4. Polévky

Polévka (vývar) je vlastně voda, která zasytí, a přitom je kaloricky níže než jakékoli hlavní jídlo. Před hlavním jídlem vás zaplní a vy pak nemáte potřebu toho sníst tolik. Polévky se však mohou stát jediným nízkokalorickým jídlem, obohatíme-li je např. o zeleninu, hrách či fazole, anebo rybí či kuřecí maso. Dobrá polévka dodá tělu i potřebné živiny.

5. Libové maso a některé ryby

Kuřecí křídla a libová svíčková obsahují méně než 4 gramy nasyceného tuku na jednu porci. Ještě lepší než kuřecí nebo hovězí maso jsou však ryby, jichž většina má velmi nízký obsah tuků, a když už se nějaký najde, jde o zdravý tuk – omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které chrání před nemocemi srdce a dalšími závažnými chorobami. Doporučit lze maso z lososa, sledě, tuňáka...

6. Pečené brambory

Brambory se dají jíst na nespočet způsobů; pečené brambory však mají tu výhodu, že se obejdou bez dalších doplňků na talíři. Kaloricky tedy mohou vyjít velmi příznivě, i když obsahují škroby. Navíc obsahují draslík, beta-karoten, vitamin C i vlákninu. A zasytí. A to je to, oč nám tu také běží.

7. Quinoa

Quinoa je tradiční jihoamerická plodina, česky merlík čilský. Má drobná kulovitá zrna a vypadá jako kuskus nebo jáhly. Obsahuje důležité prvky – železo, zinek, selen – a vitamín E, dále bílkoviny (má jich vysoký obsah) a vlákninu, díky níž je lehce stravitelná. Lze ji upravit na mnoho způsobů.

8. Salát

Salát obsahuje hodně vody, lehce tedy zasytí. Můžeme si ho vylepšit přidáním jiné zeleniny či ovoce, anebo do něj nastrouhat sýr. Ocet, kterým salát nejčastěji okyselíme, pomáhá rozkládat tuky.

9. Vejce

Jedno vejce obsahuje 7 gramů kvalitních proteinů a má pouze 75 kalorií. Pokud do své stravy zařazujeme bílkoviny v dopoledních hodinách, zasytí nás na delší dobu než sacharidy. Při potížích s vysokým „zlým“ cholesterolem však možná raději konzultujte se svým lékařem, zda můžete vejce jíst a kolik.

10. Řecký jogurt

Obsah bílkovin v řeckém jogurtu je dvakrát vyšší než v jiných jogurtech. A tělo spaluje trávením bílkovin více kalorií než trávením sacharidů.

11. Ořechy

Ořechy jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Podle výsledků výzkumů mohou výrazně podporovat snižování hmotnosti a hladiny cholesterolu. I zde však platí, že zkonzumované množství musí být přiměřené výdeji energie.

12. Skořice

Skořice má pravděpodobně stabilizující účinek na hladinu cukru v krvi, což by mohlo tlumit chuť k jídlu. Můžeme si ji přidat například do kávy, čaje, jogurtu. Díky ní se lépe obejdeme bez sladkostí, a tedy bez nějakých těch kalorií navíc.

Zdroj: Nízkokalorické potraviny
Zveřejněno dne: 6.8.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu ČeskáOrdinace.cz.


Sitemap | RSS