Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GRAPEFRUIT A ZDRAVÍ

OBSAH

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Je možné u léčby Eliquisem užívat hloh nebo saturejku?Které byliny jsou kontraindikovné při této léčbě na ředění krve? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis může reagovat na tyto rostlinné produkty, které mohou zvýšit krvácení (např. kočičí dráp, heřmánek, andělika čínská, česnek, zázvor, ženšen, ginkgo biloba, zelený čaj, grapefruit, pepřovník opojný, třezalka tečkovaná).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Vitamíny v grapefruitu

Dužina grapefruitu obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a lipidů. Nejvíce je v ní zastoupen vitamin C (34 mg/100 g), i když je ho méně než v pomerančích (53 mg/100 g) nebo citronech (46 mg/100 g). Z minerálů se v grapefruitech vyskytuje vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství, a naopak zdraví škodlivý sodík v nich zcela chybí.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den chtěl bych vás požádat o informaci zda mohu při užívání léku XARELTO jíst drubezi žaludky a jakým druhu ,asi je nejlépe se vyhnout děkuji za ochotu Neubauer Otakar Frýdlant

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Xarelta můžete jíst jakékoli části jatečních zvířat. Lék Xarelto má obrovskou výhodou, že nevyžaduje žádnou zvláštní dietu. Jediné, co mu vadí, je grapefruit a volně prodejné léky proti bolesti mimo paracetamolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS A CO PŘI NĚM NEJÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Eliguis a co při něm nejíst ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (Apixaban) patří do nové generace léků na ředění krve, které ke svým správným účinkům nepotřebují zvláštní dietu, jako například Warfarin. Jsou však potraviny, které mohou mít vliv na účinky Eliquisu. Jde o Grapefruit a brusinky. Při léčbě Eliquisem raději tyto plody nekonzumujte a ani nepijte šťávu z nich vyrobenou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a co při něm nejíst

Grapefruit při hubnutí

Protože je nutriční hodnota grapefruitů velmi nízká, většina terapeutických vlastností se připisuje jejich nevýživným složkám. Rozpustnou rostlinnou vlákninou, která se nachází v citrusech a jablkách, je pektin. Je to první nevýživná složka potravy, která se začala zkoumat kvůli léčivým účinkům. Pektin grapefruitu se nachází ve vláknině, jež tvoří jeho dužinu, dále v bílé vrstvě těsně pod slupkou a mezi měsíčky. Vláknina chrání arterie a účinkuje proti cholesterolu, což se prokázalo v mnoha studiích. Flavonoidy zlepšují proudění krve a mají antioxidační a antikarcinogenní účinky. Růžový grapefruit je dobrým zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Limonoidy jsou terpenoidy a tvoří základ citrusových plodů. Grapefruity jsou bohaté hlavně na jeden z nich, limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má silné antikarcinogenní účinky.

Při grapefruitové hubnoucí kúře se konzumují celé plody nebo se pije grapefruitová šťáva. První den sníte nalačno jeden plod nebo vypijete sklenici šťávy; každý následující den množství zvýšíte o jeden plod či sklenici, a to až do pátého dne, kdy budete jíst pět plodů nebo pít pět sklenic grapefruitové šťávy. Potom opačným postupem množství snižujete. Dalších pět dní jezte jeden grapefruit denně, a tak dokončíte dvoutýdenní kúru.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.

Beru xareltu jednu denně ráno můžu konzumovat kedlubny a jakou zeleninu ne.Dekuji za odpověď Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou dietu. Když užíváte Xarelto, tak můžete jíst vše, dle libosti. Pozor si dejte pouze na grapefruit. Když sníte grapefruit nebo vypijete šťávu z tohoto plodu, množství rivaroxabanu ve vaší krvi se může zvýšit a způsobit více komplikací, než se očekává, včetně krvácení z dásní, krvácení z nosu, neobvyklých modřin a tmavé stolice. Všichni, kdo užívají Xarelto, by se měli vyvarovat konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy.
Další poslední omezení, které souvisí s užíváním Xarelta spočívá v omezení spektra výběru léků proti bolesti, které se prodávají volně bez předpisu. Společné s Xareltem lze proti bolesti užívat pouze paracetamol (například Paralen). Pokud paracetamol nedostačuje a bolest neustoupí, tak s Xareltem pak již jedině léky proti bolesti na předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havlíčková Krystyna.

Ještě bych se chtěla zeptat jestli můžu pří používáni léku Pradaxa dát si domácí výroby kysané zelí denně s šťávou jak jsme zvyklí roky od prosince do konce dubna jíst toto zelíčko. Pak na podzim domácí sirup GOJA a pak sirup černý rybíz a černa jeřabina. Začala jsem teď tento lék užívat a bojím se abych něco nepokazila. Havlíčková K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je skvělý antikoagulační lék, který nemá téměř žádné interakce s jídlem. Ani se zelím, černým rybízem ani s černou jeřabinou. Vše je možné konzumovat, i když užíváte Pradaxu.
Na co si musíte dávat pozor, jsou volně prodejné léky proti bolesti, ze kterých můžete užít pouze Paracetamol.
Pradaxa se nemá ráda s ovocem grapefruit, a to jak celé ovoce, tak i jen pouhá šťáva mohou prodloužit čas, který Pradaxa účinkuje v těle. Diky tomu může docházet k předávkování a zvýšenému výskytu nežádoucích účinků. Proto při Pradaxe nekonzumujte grapefruity.
Vše ostatní můžete dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Kde se dá kniha koupit

Zde můžete knihu Cesta ke zdraví zakoupit.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Kde se dá lékořice koupit

Zde můžete koupit lékořici.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: www.prozdravi.cz/pch…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Jak se řekne lékořice slovensky

Hovorovou slovenštinou se lékořici říká sladké drievko.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.

Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.

Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.

Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society gouteducation.org/di… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: www.researchgate.net… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.

Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jidelnicek na snizeni kyseliny mocove

Nemoc

Život lidského organismu je pokaždé bojem choroby a zdraví. Je dokázáno, že nemoci neexistují, existují pouze jejich symptomy: bolest, horečka, lámání v kloubech, svalech. To, co my nazýváme nemocí, je obranná reakce organismu. Abychom byli zdraví, měli bychom poslouchat svůj organismus a rozumět mu. Náš organismus je ucelený systém, na který je třeba působit komplexně. Zdravý může být pouze ten, kdo pečuje o svou duchovní a fyzickou dokonalost. Dle autora je na odstranění zdravotních problémů potřeba 2 až 3 roky. Potom je důležité až do konce života udržovat pořádek ve své hlavě a ve svém těle a těšit se z dobrého zdraví, kterým nás obdařila příroda.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mlynářová anna.

léčím se s glaukomem, mohu pít zázvorový čaj? nezvyšuje nitrooční tlak?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor

Kniha Cesta ke zdraví

V knize nenajdete žádné příkazy nebo zákazy. Cestu ke zdraví si pomocí této knihy můžete najít sami. Díky nepatrným změnám ve způsobu vlastního života docílíte lepšího zdraví. Autor knihy je přesvědčený, že lidský organismus je schopen žít dvakrát déle, než je náš průměrný současný věk.

Kniha Cesta ke zdraví je krátkou kompilací předešlých knih Je možné žít 150 let, Vyléčit nevyléčitelné (první díl) a Vyléčit nevyléčitelné (druhý díl). V knize nenaleznete konkrétní schéma léčby daného jedince, z toho důvodu, že neexistuje univerzální recept na zdraví. Všechny rady a doporučení je třeba vidět komplexně v rámci individuálních problémů.

Kniha je rozdělena do devíti kapitol:

  1. Co je nemoc?
  2. Nepochopení vlastního organismu
  3. Nedostatek pozitivního přístupu k životu
  4. Zanedbaná páteř
  5. Příčiny onemocnění pohybového ústrojí
  6. Očista organismu
  7. Nedokysličení organismu
  8. Voda – jed, nebo lék?
  9. Nesprávné stravování

Kniha nabízí 215 stran poutavého čtení pro ty, kteří chtějí změnit svůj životní styl a své potravinové návyky.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ÚHRADA ZUBNÍ PROTÉZY POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA .

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dnes jsem dostala náhradu na vytržené zuby než se zhojí rány platila jsem za ni 2036kč.až dostanu protézu 4 zubu bude mě to stát necelých 15000 jsou to spodní zuby,mohu žádat pojišťovnu o příspěvek?mám 211.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Určitě požádat můžete. V žádosti uveďte, jak vám stav před protézou komplikoval a ohrožoval zdraví a s protézou se výrazně vše zlepšilo. A že už nemusíte tak často vyhledávat zdravotnickou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Sušení kanadských borůvek

Kanadské borůvky se nejlepe usuší v domácí sušičce ovoce během několika málo dní je to hotové a usušené kandaské borůvky pak vydrží až do příštího roku.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Kanadské borůvky složení zdravotně důležitých látek

  • antokyanová barviva,
  • myrtillin A a B,
  • organické kyseliny: kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina jantarová, kyselina mléčná, kyselina šťavelová a pektin,
  • vitaminy A, B a C,
  • látky snižující obsah cukru v krvi (přírodní inzulin).

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

O autorovi

Michail Tombak, profesor a habilitovaný doktor, je členem Ruské akademie věd, absolvent Katedry biologie a chemie Ruské státní univerzity K. Ciolkovského. Několik let byl ředitelem Centra výzkumu zdraví v Moskvě a přednášejícím na Ruské akademii přírodních léčebných metod. Je autorem knih, které jsou přeloženy do 12 jazyků a k dostání jsou v 67 státech. Michail Tombak patří do světové elity specialistů přírodních metod léčení.

Michail Tombak nesní jenom o prodloužení života, ale jde mu o zlepšení kvality života. Věří, že léčebné síly našeho organismu jsou nesmírně silné. Někdy stačí dát jim prostor, podpořit je potravinami z opravdové biofarmy a nezapomínat, že všude kolem nás najdeme léčivé byliny.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Extrakty z kanadské borůvky

Borůvky jsou lépe rozpustné ve vodě než v alkoholu. Z tohoto důvodu jsou účinnější vždy vodní výluhy a odvary z borůvek, než alkoholické extrakty.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Kde vás udělají krásnějšími

Pojďte se dozvídat báječné novinky a tajné triky, jak se stát obdivovanou kráskou v očích druhých a především sama pro sebe. Kromě toho si můžete vybrat mezi těmi nejlepšími salony, kde odborníci zdraví vašich vlasů, nehtů, pleti atd. otestují a navrhnou nejlepší řešení případných problémů, a to vše za velmi nízké ceny díky úžasným slevám! Navíc se portfolio služeb na těchto stránkách neustále rozšiřuje - v poslední době můžete například využít i novinku: předpověď počasí na kterémkoli místě na světě. Před spuštěním je také odborná poradna, kde budou na vaše dotazy odpovídat odborníci z jednotlivých oborů. Podívejte se na salon-slevy.cz, návštěva rozhodně stojí za to!

Zdroj: TIP: Zdraví a cesta za krásou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP