Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HEPATITIDA

OBSAH

Hepatitida typu G

Hepatitida typu G způsobuje infekci přetrvávající u 15 až 30 % dospělých po dobu 9 let. Infikované osoby si nejsou vědomi toho, že mají tento virus, protože se neprojevuje žádnými symptomy. Je to podobné jako u hepatitidy typu C nebo u HIV. Ve skutečnosti je více než třetina lidí nakažená virem HIV a rovněž infikována virem hepatitidy typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P.Zdeňka.

Mám dlouhá léta problémy po žloutence typu G, nikde nelze najít přímou specifikaci problémů jaké tato žloutenka způsobuje,jen vím,že touto žloutenkou jsem byla nakažena při transfůzi krve.Jakou povědomost o ní máte?
Dík Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Žloutenka typu G

Hepatitida typu E

Příznaky této hepatitidy jsou podobné jako u hepatitidy typu A. Hepatitida typu E způsobuje fulminantní průběh u některých pacientů, zejména u těhotných žen. Tato hepatitida postihuje zejména lidi od 15 do 40 let. Nejvíce se vyskytuje v Indii, také v USA. Hepatitida typu E se šíří v nakažených oblastech kontaminovanou vodou. Inkubační doba je 15 až 60 dní. Infikované osoby mohou být nakaženy po dobu dvou týdnů od objevení příznaků. Tyto příznaky jsou stejné jako u hepatitidy typu B.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Diskuze

V diskuzi ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pěkný den dnes jsem byl v nemocnici mám zvýšené jaterní testy,na žlučníku tečky písku,bolí mě břicho měl jsem už víc jak 8 dní průjem.V nemocnici měli podezření na virová hepatitida..Nevěděli chtěli si mě tam nechat marodím doma a mám dietu...překvapil mne počet doktorů a doktorek z UK .český byl jediný.Uk doktorce jsem moc nerozuměl...Zítra se jdu domluvit se svou skvělou doktorkou co dál.Do těžké práce pro bolesti břicha nemohu..Mějte se krásně chci být zase zdravý a ještě dva roky do důchodu po odpracovaných 44 letech práce...Milan

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím zklidnit podrážděný žlučník

Hepatitida typu G a virus HIV

Hepatitida typu G přináší naději pro lidi, kteří mají HIV. Zjistilo se, že pacienti infikováni virem HIV a zároveň hepatitidou typu G žijí déle než pacienti se samotným virem HIV. Vědci se domnívají, že virus hepatitidy G brzdí rozvoj infekce HIV, neboť snáze obsazuje v tkáních místa vhodná pro další rozvoj těchto virů.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

Dobrý den , všimla jsem si na všech nehtech červené čárky. Dost mě to vyděsilo . Nemůže jít o předzvěst nějakého onemocnění ? Jsou jasně viditelné, foto možná klame . Děkuji Sylva
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o tak zvané Terryho nehty. Terryho nehty dostaly své jméno od lékaře, který si jako první všiml, že se tento příznak vyskytl spolu se specifickými nemocemi. V 50. letech 20. století Richard Terry zjistil, že více než 8 z 10 lidí s těžkým zjizvením jater (cirhózou) mělo také bílé nehty.
Terryho nehty obvykle postihují všechny nehty. Ale můžete mít Terryho nehty na nehtech na nohou nebo jen jeden nehet na ruce či noze.
Některým lidem se Terryho nehty vyvinou jako součást normálního stárnutí. Je to proto, že lidé s Terryho nehty mají v blízkosti nehtového lůžka méně cév. U některých lidí ale Terryho nehty mohou být příznakem základního zdravotního stavu, jako je cirhóza, městnavé srdeční selhání, diabetes, selhání ledvin, virová hepatitida.
Terryho nehty často zmizí, když léčíte stav, který způsobuje tento příznak, pokud tedy nesouvisí pouze se stárnutím.
Pokud máte Terryho nehty, je důležité jít k lékaři na kontrolu. Někdy se Terryho nehty objevují jako součást stárnutí. Můžou ale také poukazovat na vážné zdravotní problémy. Váš praktický lékař pozná rozdíl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Přenos hepatitidy typu G

Hepatitida typu G se přenáší krví, sdílením předmětů osobní hygieny, jako jsou holicí strojky a zubní kartáčky. Nakažený virem může šířit nemoc také pohlavním stykem, při porodu, žilním užíváním drog nebo jiným kontaktem s krví. Virus však vždy nemusí být obsažen ve slinách, spermatu nebo jiných tělesných tekutinách.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Léčba hepatitidy typu G

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Hepatitida typu D

Hepatitida typu D je onemocnění jater způsobené infekcí, která vyžaduje pomoc virových částic z viru hepatitidy typu B k replikaci a nakažení ostatních hepatocytů. K infekci hepatitidou typu D dochází častěji u dospělých než dětí. Je častěji pozorována u pacientů s anamnézou nitrožilního užívání drog. Příčiny vzniku hepatitidy typu D zahrnují styk s infikovanou krví, kontaminovanými jehlami nebo nechráněný sex s infikovanou osobou. Pacienti trpící hepatitidou typu D by měli zůstat v posteli, jíst vyváženou stravu a vyhnout se užívání alkoholu.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Hepatitida typu C

Hepatitida typu C byla považována za epidemii. Je také známá jako „tichá nemoc“, protože můžete trpět hepatitidou typu C několik let, aniž byste o tom věděli. Hepatitidou typu C se můžete nakazit z nitrožilních léků nebo krevní transfúze. Studie ukázala, že téměř třetina chronických pacientů s hepatitidou typu C trpí příznaky, které je mohou ohrozit na životě, u více než třetiny pacientů byla zjištěna jaterní cirhóza a u více než poloviny případů byla diagnostikována rakovina jater. Hepatitida typu C je hlavní důvodem pro transplantaci jater v mnoha zemích po celém světě. Hepatitidou typu C trpí 300 milionů jedinců světové populace. Ve východní Evropě je počet zasažených vyšší nežli v západní části kontinentu. Hepatitida typu C je zodpovědná za téměř polovinu případů cirhózy končící smrtí u více než 70 % lidí trpících chronickou hepatitidou. Přírodní prostředky se zaměřují jen na ochranu jater a na udržení zdravého imunitního systému. Neexistuje přirozený lék na hepatitidu typu C. U poloviny pacientů se provádí takzvaná interferonová terapie. Žloutenka typu C se diagnostikuje pomocí testu HCV RNA.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Acholická stolice - příčiny

Biliární systém je drenážní systém žlučníku, jater a slinivky břišní. Žluč se vytvoří v játrech, uloží ve žlučníku a ten ji pak uvolňuje do první části tenkého střeva (duodenum), kudy prochází potrava. Žluč je to, co dodává stolici její hnědou barvu, takže pokud není žluč vyrobena nebo jsou blokovány žlučovody, bývá výsledkem stolice, která je světlá.

Mezi běžné příčiny světlé nebo jílově zbarvené stolice patří:

  • Alkoholická hepatitida
  • Biliární cirhóza
  • Vrozená vada
  • Cysty
  • Žlučové kameny
  • Hepatitida typu A, B nebo C
  • Infekce
  • Sklerozující cholangitida
  • Nežádoucí účinky léků
  • Zúžení trubicového orgánu (striktury)
  • Nádor

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Jaterní onemocnění zvyšující GGT

Ve zvýšené míře se může GGT uvolňovat do krve při poruše permeability membrán nebo při nekróze buněk (jako následek hypoxie nebo zánětu). Některé látky (například ethanol, žlučové kyseliny) také mohou při zvýšeném kontaktu s buněčnými membránami svým detergentním účinkem enzym z membrány uvolňovat. V případě cholestázy, kdy dochází ke zpětnému toku žluče, ještě přispívá vysoká koncentrace GTT ve žluči (10krát vyšší než v plazmě) ke zvýšení aktivity v séru. Adaptují‑li se hepatocyty na poškození (například toxickými látkami nebo probíhajícím nádorovým procesem), může dojít ke zvýšené syntéze GMT. Hepatocyty se v tomto případě chovají jako ve fetálním období. K indukci syntézy dochází také při chronickém příjmu alkoholu, při cholestáze a terapeutickými dávkami některých léků (například fenytoinu).

Druhy jaterních onemocnění:

  • obstrukční ikterus
  • akutní toxické poškození jater
  • chronická alkoholová toxická hepatitida
  • chronická aktivní hepatitida
  • jaterní cirhóza
  • steatóza jater
  • akutní virová hepatitida
  • jaterní metastáze
  • infekční mononukleóza

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Hepatitida typu G

Jedná se o další potenciální virovou příčinu hepatitidy. Hepatitida typu G se šíří krví a pohlavním stykem. Pacienti s hepatitidou typu G jsou infikováni současně hepatitidou typu B nebo C, dokonce může dojít k infikování oběma. Neexistuje žádná specifická léčba jakékoliv formy akutní hepatitidy. Doporučuje se jen odpočinek, vyhýbání se alkoholu a jedení vyvážené stravy. Jedná se o virus, který vědci identifikovali jako hepatitidu typu G, ale není jasné, zda způsobuje žloutenku. Virus hepatitidy typu G je téměř identický s virem hepatitidy typu C, který byl zjištěn zejména ve Spojených státech. V USA je běžné najít jedince s hepatitidou typu C, kteří jsou zároveň nakažení virem hepatitidy typu C. Virus hepatitidy typu C byl zjištěn u lidí s chronickou virovou hepatitidou a cirhózou jater. Neznáme příčinu viru, u kterého se objevují hepatocelulární karcinomy.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Kdo je nejčastěji infikován?

Někteří lidé jsou více ohroženi možností vzniku hepatitidy typu G: hemodialyzovaní pacienti, uživatelé žilních drog a zdravotníci, kteří dennodenně přicházejí do styku s krví. I lidé, kteří si nechali udělat tetování, pearcing nebo podstoupili akupunkturu, jsou potencionální rizikovou skupinou, jestliže nebyly použity sterilní nástroje.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Za jak dlouho se upraví bilirubinové testy

Vysoký bilirubin se zlepší po úspěšné léčbě základních onemocnění mezi které patří:

  • onemocnění viry, jako je hepatitida A
  • alkoholické onemocnění jater
  • předávkování některými léky, včetně acetaminofenu
  • autoimunita, kdy porucha imunitního systému způsobuje, že napadá buňky těla spíše než ty, které způsobují onemocnění
  • zánět nebo rakovina žlučníku
  • pankreatitida

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Virové hepatitidy

Virová hepatitida je různými viry způsobené zánětlivé onemocnění jater. Rozlišujeme virovou hepatitidu typu A až G, ale nejčastějšími typy jsou hepatitidy A, B a C. Jejich výskyt je celosvětově velice vysoký.

Virová hepatitida A je nejméně závažným typem zánětu jater, jelikož probíhá pouze akutně a téměř vždy se spontánně vyléčí. Přenáší se špinavýma rukama, kontaminovanou potravou a vodou. V rámci léčby je potřeba dodržovat dietu, vyvarovat se alkoholu a tělesné aktivitě.

Virová hepatitida B je závažnější onemocnění, které může probíhat akutně i chronicky. Přenáší se krví, pohlavním stykem, slinami a kontaminovanými jehlami. Proto jsou ohroženou skupinou narkomani. Virová hepatitida typu B často vzniká přechodem z neléčené akutní formy a její nebezpečí tkví v tom, že přechází v jaterní cirhózu, na jejímž terénu často vzniká zhoubný nádor jater.

Virová hepatitida C se přenáší krví, pohlavním stykem a přenosem z matky na plod. Může probíhat v akutní, bezpříznakové formě, ale udává se, že až 85 % případů je ve formě chronické. Často přechází v jaterní cirhózu a karcinom jater.

Projevy žloutenky

Typický průběh hepatitidy má v počáteční fázi všech tří výše zmiňovaných typů velice podobné příznaky. Prvními projevy jsou nechutenství, bolest svalů a kloubů, únava, nevolnost, zažívací obtíže, tlak v pravém podžebří a slabost. Později se někdy přidá i zvýšená teplota a celkový obraz nemoci tak může vypadat jako chřipka, díky čemuž je hepatitida zpočátku někdy chybně diagnostikována. Nemocný někdy mívá světlou (acholickou) stolici, a naopak velmi tmavou moč. Při plně rozvinutém onemocnění následuje ikterická fáze, kdy se k těmto příznakům přidává i žlutavé zbarvení kůže, sliznic a očního bělma (žloutenka neboli ikterus). V některých případech může být prvním příznakem choroby právě až ikterus. Další průběh nemoci je už ale u různých typů odlišný.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Příčiny stařecké žloutenky

Příčinou této nemoci je nesprávná funkce jater v důsledku obstrukcí žlučových cest, které jsou odpovědné za posílání žlučové soli a pigmentu do střeva. Tato žluč je pak smíšena s krví, čímž dává pokožce žlutý odstín.

Žlučové kameny se ve stáří mohou dostat do žlučových cest a způsobit žloutenku.

Hepatitida, zánět jater způsobený virem, se může šířit, což vede k epidemii kvůli přeplněnosti, špinavému prostředí, nehygienickým podmínkám a kontaminaci potravin a vody.

Zdroj: Stařecká žloutenka

Hepatitida typu B

Hepatitida typu B je chronická infekce, u které dochází k selhání jater, rakovině jater nebo cirhóze. Jedná se o onemocnění, které způsobuje trvalé zjizvení jater. Hepatitida typu B obsahuje DNA viry a jeden z mnoha nesouvisejících virů, který způsobuje virovou hepatitidu. Virová hepatitida typu B se přenáší krví a tělesnými tekutinami při kontaktu s infikovanou osobou. Stejným způsobem se přenáší i HIV, které způsobuje AIDS. Hepatitida typu B je však 100x infekčnější než HIV. Mezi možné způsoby přenosu patří nechráněný sexuální kontakt, krevní transfúze, opakované používání kontaminovaných jehel a stříkaček a vertikální přenos z matky na dítě během porodu. Virus hepatitidy typu B primárně zasahuje do správného chodu jater, do replikace jaterních buněk, známých jako hepatocyty. Infekce hepatitidy typu B zasahuje i imunitní systém a způsobuje hepatocelulární poškození a virové odstranění.

Akutní infekce viru hepatitidy typu B je spojena s virovou hepatitidou, která se projevuje zhoršeným zdravotním stavem, ztrátou chuti k jídlu, nevolností, zvracením, bolestí těla, mírnou horečkou, tmavou močí a postupným rozvojem žloutenky. Svědění patří mezi možné příznaky všech typů hepatitidy. Nemoc trvá několik týdnů, pak se ve většině případů postupně zlepšuje.

Nejvíce ohroženi jsou uživatelé drog, kteří sdílí jehly nebo jiné pomůcky, dále ti, kdo mají nechráněný sexuální styk s infikovaným partnerem, narodili se s hepatitidou, nebo cestují do částí světa, kde je rozšířená hepatitida typu B. Ženy mající hepatitidu typu B ji mohou předat svým dětem během porodu nebo těhotenství. Většina lidí infikovaných hepatitidou typu B se plně zotavila, i když jejich příznaky byly velmi vážné. Kojenci a děti mají větší pravděpodobnost vzniku chronické infekce. Neexistuje žádný lék na hepatitidu typu B, jen prevence v podobě očkování. Pokud jste již byli nakaženi, musíte přijmout některá opatření, aby se zabránilo následnému šíření hepatitidy typu B na ostatní.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)

Hepatitida typu A

Hepatitida je vysoce nakažlivá jaterní infekce, která je způsobená virem hepatitidy typu A. Nepatří sice mezi vážné typy virové hepatitidy, ale způsobuje zánět, který postihuje schopnost jaterní funkce. Hepatitidu typu A můžete dostat z kontaminované potravy, vody nebo kontaktem s infikovanou osobou. Infikovaná osoba však obvykle nejeví známky nemoci, protože u většiny lidí se neprojevují žádné příznaky. Naopak u jiných pacientů se může objevit těžká chřipka. Mírné případy hepatitidy typu A nevyžadují léčbu, většina infikovaných se uzdraví bez trvalého poškození jater, na rozdíl od hepatitidy typu B a C, které mohou vést až k cirhóze jater. Správná hygiena, mytí rukou, je asi tím nejdůležitějším krokem, jak se chránit proti hepatitidě typu A. Pro ty, kdo jsou nejvíce ohroženi hepatitidou typu A (lékařský personál), jsou k dispozici účinné vakcíny.

Příznaky hepatitidy mohou být obvykle zaměněny za chřipku. Symptomy se většinou objeví po 2 až 6 týdnech od infikování. Příznaky se mohou vrátit v průběhu následujících 6–9 měsíců a zahrnují:

  • únavu;
  • horečku;
  • bolesti břicha;
  • nevolnost;
  • průjem;
  • ztrátu chuti k jídlu;
  • deprese;
  • žloutnutí kůže nebo žluté zbarvení bělma očí;
  • bolesti v pravém horním kvadrantu břicha;
  • úbytek hmotnosti.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP