Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HIRSUTISMUS A ÚČINNÁ LÉČBA

OBSAH

Příčiny růstu ochlupení

Zvýšený růst ochlupení se může týkat celého těla, nebo může být lokalizovaný. Lokalizovaný růst ochlupení se může projevovat již od narození, obvykle se jedná o mateřské znaménko. Místo se zvýšeným ochlupením také může vzniknout v jizvě, po popálenině nebo po chronickém podráždění kůže. Zvýšený růst ochlupení týkající se celého těla má dvě formy, a to hirsutismus a hypertrichózu.

Hirsutismus

Hirsutismus se vyznačuje zvýšeným ochlupením u žen v místech, kde je růst ochlupení podmíněn mužskými hormony, tedy například na tváři nebo hrudníku. Růst ochlupení je dědičně podmíněný, proto co je v jedné populaci považováno za hirsutismus, může být v jiné populaci normální, je tedy těžké nalézt hranici mezi normálním a zvýšeným ochlupením. Hirsutismus může být způsoben zvýšenou tvorbou mužských pohlavních hormonů nebo zvýšenou citlivostí tkání na ně. Jelikož se mužské pohlavní hormony tvoří ve vaječnících a v nadledvinách, může být hirsutismus spojen s poruchou těchto orgánů (vyskytuje se například při syndromu polycystických ovárií).

Hypertrichóza

Jiný typ zvýšeného ochlupení představuje hypertrichóza, která se vyskytuje po celém těle u obou pohlaví. Může být vrozená, při takovémto vzácném onemocnění má postižený tělo porostlé jemnými, až 10 cm dlouhými chlupy. Větší růst ochlupení může být ale vyprovokován i některými léky (např. fenytoin či streptomycin), podvýživou, sníženou funkcí štítné žlázy, porfyriemi, poraněním mozku. Při léčbě je třeba se zaměřit na příčinu, která k hypertrichóze vedla, pokud to není možné, odstraňují se chloupky kosmeticky.

Zdroj: Léky proti růstu chloupků u žen

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ OCHLUPENÍ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den,
je mi 60 let, vždy jsem měla jemné chmýří na tváři. Čim jsem starší, tím více mi rostou kolem úst a na bradě, ale už to není chmýří, ale tvrdé vousy, je to velice deprimující.
Jak se zjistí jestli mi špatně pracují nadledvinky nebo vaječníky v mém věku. Zmínila jsem se praktickému lékaři, ten mi řekl běžte na gynekologii, tam vám to vysvětli, tak nevím. Na štítnou žlázu beru Letrox 50 - 1/2 tablety denně.
Myslíte že by mi pomohla antikoncepce (myslím na ochlupení, nebo krém Vaniqa a kdo mi to předepíše, myslím krém.)
Děkuji Radová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hirsutismus trápí ženy už od nepaměti. Často bývá geneticky zakódován v celé generační linii příbuzných a někdy jde zas o pobláznění hormonů. V článku uvedeném výše je popsáno jak a proč k růstu vousů u žen dochází. Přesnou příčinu může odhalit krevní rozbor. Pomohou vám na oddělení gynekologie, endokrinologie a na kožním. Na všech těchto místech můžete požádat o předpis na mast Vaniqa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné ochlupení tváře

Perorální kontraceptiva

Antikoncepční pilulky obsahují dvě klíčové složky, které zabraňují růstu ochlupení. Jedná se o estrogen a progestin. Tyto ženské hormony zabraňují růstu chloupků, jelikož dochází k inhibování produkce androgenu (mužský hormon). Právě androgen je zodpovědný za nadměrný růst chloupků u žen. Perorální antikoncepční přípravky jsou ideálním způsobem pro odstranění ochlupení. Hirsutismus představuje pro ženu kosmetický problém, ale málokdy značí vážnější chorobu. Varovným signálem by měly být především jiné projevy maskulinizace objevující se  pubertě, protože by mohly znamenat vážnější onemocnění vaječníků či nadledvin.

Zdroj: Léky proti růstu chloupků u žen

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNOST A JAK JE FIN. NÁROČNÁ LÉČBA CHEMOTERAPII U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, bylo zjištěno nádorové onemocnění v játrách mého 10letého Briťáčka, chtěla bych se zeptat,jak je účinná-úspěšná a zároveň finančně náročná případná léčba chemotetapii. Děkuji za Vaši odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny odpovědi, které chcete znát jsou velmi individuální a záleží na rozsahu nádorového onemocnění. Co se týče finanční náročnosti, tak počítejte s tím, že jedna aplikace chemoterapie stojí 1200 až 1700 Kč. Aplikace se provádí vpichem do žíly a provádí se v týdenních až třítýdenních intervalech několik měsíců. Cena tak může vyšplhat i přes 30 tisíc. Pokud máte kocourka pojištěného, tak tuto léčbu zaplatí pojišťovna. Doporučuji vyhledat veterinární kliniku, která má ve svém portfoliu onkologii a tam je požádat o konzultaci a dohled nad léčbou. Samotné aplikace cehmoterapie pak může provést váš lokální veterinář, abyste nemusela jezdit každý týden na injekci Bůh ví kam.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinnost a jak je fin. náročná léčba chemoterapii u kočky

Šampony pro psy na dětské vši

Velmi účinná léčba na odstranění vší je s pomocí šamponu pro psy. Ale má to svou nevýhodu v tom, že šampony na psy obsahují silnější chemikálie. Při používání těchto šamponů by mělo dojít zároveň k rozčesávání vlasů a kontrole, zda se nějaká malá veška ve vlasech nezapomněla.

Zdroj: Jak se rychleji zbavit vší

Diskuze

V diskuzi OPERACE MOZKU PRASKLÁ CEVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den mam kamarádku praskla jí cevka v mozku v uterý ji čeká operace bojím se o ni nevím jaké nebezpečí muže operace přinést.Chtěla bych se zeptat jestli je někdo koho potkalo něco takového.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marková Hana.

Jaké nebezpečí hrozí kdyz praskne čeká v hlavě? Jak se to léčí děkují

Zdroj: diskuze Operace mozku prasklá cevka

Biologická léčba revmatismu

Mezi revmatické nemoci, které je možné pomocí biologické léčby ovlivnit, patří zejména:

  • revmatoidní artritida,
  • JIA (juvenilní idiopatická artritida),
  • psoriatická artritida,
  • Bechtěrevova nemoc,
  • systémový lupus erythematosus.

Biologické přípravky cílí na imunitní systém, kde blokují činnost určitých buněk. Zatímco i jiné možnosti léčby ovlivňují imunitní systém organismu, je účinek biologických přípravků specifičtější, a tudíž bezpečnější. Mezi další výhody patří, že biologická léčba svým působením neovlivňuje a nepoškozuje ostatní buňky a orgány lidského těla.

Zkušenosti s biologickou léčbou se využívají v onkologii, revmatologii, dermatologii, gastroenterologii, neurologii i hematologii. Účinná je na širokou škálu zánětlivých nemocí, což není jen prostý „zánět“, ale vážná autoimunitní onemocnění, jako třeba roztroušená skleróza, revmatické a oběhové choroby, záněty střev, lupénka, a dokonce i Alzheimer.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi BOLESTI HLAVY A ÚČINNÁ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolesti hlavy a účinná léčba

Vyzkoušejte pravidla prevence

Při bolestech hlavy bychom se měli nejdříve zaměřit na příčiny a dodržovat pár „otřepaných“ avšak účinných pravidel. Dostatek spánku, méně stresu, sport a pohyb, omezení alkoholu, kouření a vhodná strava – to všechno vám může pomoci. Akutní bolest můžete zkusit utišit studeným obkladem a odpočinkem, často pomáhá i spánek. Většina z nás „léčí“ bolesti hlavy nějakým práškem tlumícím bolest, avšak ve skutečnosti jde pouze o potlačení projevů různých příčin. Na trhu je několik preparátů, které lze zakoupit bez lékařského předpisu.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Poradna

V naší poradně s názvem BIOMODULAČNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Habanec.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je biomodulační léčba vhodná, či možná u myopatie druhého typu, při souběhu obou podtypů. V případě, že ano, jak kde a koho kontaktovat. Předem děkuji.
S pozdravem Milan Habanec

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Biomodulační léčba může být účinná všude, kde panuje důvěra v tuto metodu a důvěra v lékaře, který ji provádí. Jde o metodu soustřeďující se na psychosomatické příčiny zdravotního problému. Pokud biomodulační léčba nepomůže, tak určitě neuškodí. Pro podrobnosti k této léčbě můžete kontaktovat nestátní zdravotnické zařízení Endala.
Adresa: Na Příkopě 998/31
110 00 Praha 1, pasáž Broadway budova A, I.patro
Telefon: +420 225 113 355
Mobil: +420 604 226 652
E-mail: recepce@endala.cz
Pracovní doba
pondělí – čtvrtek: 8:00 – 20:00 hodin pátek: 8:00 – 16:00 hodin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Biomodulační léčba

Náhlá a nevysvělitelná bolest hlavy, to může být aneurizma.

V případě náhlé a silné bolesti hlavy je třeba provést vyšetření CT hlavy, aby se vyloučilo aneurizma - krevní výduť v mozku. Pokud je bolest hlavy způsobena aneurizma, tak na to nezabírá žádný z léků proti bolesti a žádný z léků tuto nemoc hlavy nevyléčí. Jediné řešení, jak léčit aneurizma, je zavedení ketetru přes nějakou tepnu v těle, nejčastěji v noze. Krevním řečištěm se pak zavede do postiženého místa v mozku buď svorka nebo cívka, kterou se prasklina zaškrtí. Teprve pak bolest hlavy zmizí a aneurizma je vyléčeno.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Diskuze

V diskuzi BOLESTI HLAVY A ÚČINNÁ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana tomášová.

Vím že na podobné věci je dobrý a poměrně účinný preventan od farmaxu. Možná k tomu může mít člověk též nízký tlak, a proto se mu točí hlava a bolí ho ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolesti hlavy a účinná léčba

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA VYPADAVÁNÍ VLASŮ LEJZREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomír.

Na tuto svou otázku jsem nenašel odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď jste nenašel asi proto, že žádná léčba vypadávání vlasů pomocí lejzru není dostatečně účinná, aby mohla být veřejně zdokumentována. Vypadávání vlasů je záležitost chemických procesů uvnitř těla a zatím nebyla objevena žádná metoda, která by vypadávání zastavila a nebo dokonce obnovila růst vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba vypadavání vlasů lejzrem

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Dobrý den, můžu s Pradaxou brát Condrosulf 400 mg?
Děkuji Eli

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf 400 je lék jehož účinná látka se nazývá chondroitin sulfát. Chondroitin sulfát nijak neovlivňuje účinky Dabigatranu, což je účinná látka přípravku Pradaxa. Condrosulf je možné užívat souběžně s léčbou Pradaxou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Jak detoxikovat

Základní pravidla k detoxikaci vašeho organismu jsou následují: vyhýbejte se tučným jídlům a polotovarům, jakož i většímu množství cukrů, pravidelně cvičte a masírujte postižená místa.

Zdroj: Účinná dieta a celulitida nemá šanci!

Diskuze

V diskuzi POŠEVNÍ MYKÓZA RYCHLÁ A UČINNÁ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Ráda bych doplnila, že opakující se kvasinky mohou mít původ v mnohem závažnějším problému a to jsou chlamýdie. Sama jsem si kvasinky dlouho léčila, gynekoložka si už nevěděla rady. Podařilo se mi dostat k výbornému imunologovi, který mi přišel právě na chlamýdie a vše se vysvětlilo. Léčba proběhla antibiotiky a čtvrt roku jsem brala wobenzym. Teď už jsem ok. Takže to hlavně nepodceňovat a klidně si říct svému lékaři o testy na chlamýdie.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Poševní mykóza rychlá a učinná léčba


Autoři obsahu

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP