Téma: 

hlad

Přehled zdravého stravování

Cíl pro udržení vyvážené stravy

Každý den jezte z každé skupiny – celozrnná strava, bílkovinné potraviny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky – různá jídla. Naslouchejte svému tělu. Jezde, když máte hlad, a přestaňte s jedením, když cítíte, že jste sytí.

Zdroj: Přehled zdravého stravování
Zveřejněno dne: 26.6.2017

Diskuze: vitamín b12 přibývání na váze

Poradi mi nekdo s premirou vitaminu b v tele byl mi aplikovam injekcne a porad pribiram na vaze a mam desnej hlad diky za radu alca

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze
Odesláno dne: 22.1.2015 uživatelem ALENA
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Obezin na hubnutí

Konkurenční výhody Obezinu

Konkurenční přípravky fungují na podobné bázi, ale přípravek Obezin rychleji zvětšuje objem a dříve zahání hlad. Obezin nezpůsobuje problémy s vyprazdňováním, které se objevily u jiných přípravků. Předností Obezinu je vyšší obsah aktivních látek. Výhodou je i nižší cena oproti konkurenčním přípravkům.

Zdroj: Obezin na hubnutí
Zveřejněno dne: 25.2.2013

Diskuze: snidane prvni tyden

mam problem v prvnim tydnu se snidani mam po ni za chvili hlad snist hodne nemohu ohledne cukrovky da se snidane necim nahradit poradte diky vase eliska

Zdroj: diskuze Snidane prvni tyden
Odesláno dne: 1.6.2014 uživatelem eliska
Počet odpovědí: 0

Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Nejlepší jídlo proti hladu je bramborový salát

Škrob, který je obsažen v bramborách, potlačuje chuť k jídlu. V bramborech je obsažen přírodní rezistentní škrob, který má podobné účinky jako vláknina. Brambory pomohou cítit se sytě, hlavně vařené a pak ochlazené. Jako neúčinnější, nikoliv nejzdravější, jídlo, které potlačuje hlad, by se dal označit bramborový salát.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: dotaz na jidelnicek Mačingové

Dobrý den ,chci se zeptat ,zda mezi jidly muzu treba jist hlavkovy salat.dekuji.Pak jsem se dočetla ze když je hlad ze dopoledne orechy a rozinky ,a odpoledne mezi jidly bily jogurt s orechy a skorici,to jako muzu hned v prvni den takto jist?Moc dekuji preji pekny den

Zdroj: diskuze Dotaz na jidelnicek Mačingové
Odesláno dne: 21.6.2014 uživatelem Renata
Počet odpovědí: 0

Příznaky cukrovky

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Diskuze: Také jsem zhubla už 8 kg za 1,5 měsíce

Musím souhlasit s paní Halinou spojila jsem se také s výživou poradkyní na stránkách www.centrum-redukce-… a opravdu moc milá se vším mi poradí a velmi ochotná spojit a poradit kdykoli . V programu jsem zhruba měsíc a půl a mám dole 8 kg a v mírách 10 cm v pase ,9 cm přes boky ,nohy 6 cm cítím se skvěle navíc nemám hlad a nejsem nervozní jako při jiných dietách . Také všem vřele doporučuji :))

Zdroj: diskuze Také jsem zhubla už 8 kg za 1,5 měsíce
Odesláno dne: 17.10.2014 uživatelem Olinka
Počet odpovědí: 0

Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Extrakt ze šafránu na potlačení hladu

Pokud se snažíme o potlačení hladu přírodní cestou, tak se nevyhneme doplňkům stravy. Doplněk stravy není zrovna jídlo nebo potravina, ale může se i tak jednat o opravdu efektivní potlačení chuti k jídlu. Účinný doplněk stravy je šafránový extrakt, který ovládá hlad jinak a efektivněji, než většina potravin, které potlačují chuť k jídlu. Ukazuje se, že stejné vlastnosti, které u některých lidí dělají šafrán účinným prostředkem při boji s depresí, můžou být zároveň i dobrým způsobem, jak pomoci emocionálním jedlíkům k bezpečnému hubnutí.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: Zázraky se dějí

Právě mám za sebou 1.tyden detoxikace a je to paráda. Mám energie na rozdávání a citím se skvěle. Chodím cvičit,měla jsem obavy jask to budu zvládat s energii,ale je to bomba,citím se lehce a nabitá,dokonce po cvičení nemám vubec hlad,jak tomu bývalo dříve,trpěla jsem vlčím hladem po trénování a snědla na co přišla,ale ted uplně paráda. 28 denní program dělaá již po druhe,min.rok na pokdzim a ted ,vždy jsem nadšená. Díky díky díky..daniela

Zdroj: diskuze Zázraky se dějí
Odesláno dne: 1.3.2015 uživatelem Daniela
Počet odpovědí: 0

Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Potraviny, které potlačují chuť k jídlu

Pravdou je, že mnoho druhů potravin může omezit chuť k jídlu, ale to neznamená, že se po nich hubne. Právě umírněnost v jídle je opravdu klíčem ke štíhlé postavě. Mluvíme-li o potravinách, které potlačují hlad, tak hovoříme o potravinách, které mohou zasytit i v menších porcích. Je pravda, že každý příjem potravy odstraní pocit hladu, ale na druhou stranu ne všechny potraviny jsou pro hubnutí dobré. Potraviny potlačující chuť k jídlu, mají vysoký obsah vlákniny a některý druh škrobu. Zejména vláknina umožní cítit dříve pocit nasycení, protože nemůže být strávena. Mezi potraviny zabraňující chuti k jídlu patří potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce a zelenina, jenže tyto potraviny jsou dost často přehlíženy. Proto, hledáte-li potraviny, které potlačují chuť k jídlu, tak byste měli vybírat brambory, fazole, čočku, hrách a listovou zeleninu.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: Re: jak nastartovat tělo na hubnutí

Nastartovat tělo na hubnutí pomůže zrychlení metabolizmu. To znamená, že tělo pálí kalorie rychleji nežli doposud. Recept na zrychlení metabolizmu je jednoduchý. Každé ráno hned po probuzení si dejte 100% přírodní ovocný džus asi tak 1 - 2 deci. Pak za 20 minut müsli s mlékem nebo jogurtem. Pak za 3 hodiny malé jídlo - svačinku (müsli tyčinka). K obědu nějaké dušené nebo pečené maso s rýží. Potom zase za 3 hodiny svačinka (vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr). K večeři půlka grilovaného kuřete bez přílohy. Kdyby byl večer hlad, tak si dejte zase jedno vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr bez přílohy. Během celého dne vykonávejte nějaký pohyb - rychlá chůze, běh, chůze po schodech, dřepy a ráno po snídani 10 poctivých kliků. Toto bude fungovat a kila půjdou dolů.

Zdroj: diskuze Jak nastartovat tělo na hubnutí
Odesláno dne: 4.1.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Tloustne se po alkoholu?

Alkohol a kalorie

Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Je-li alkoholový nápoj ještě ochucen a oslazen, tak je jeho energetická vadatnost ještě vyšší. Například půllitr dvanáctky vás zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?
Zveřejněno dne: 22.12.2011

Diskuze: Mravenčení končetin.

Ráda bych se podělila o vlastní zkušenosti s mravenčením končetin a nadměrného bušení srdce. Léta jsem tímto trpěla. Protože intenzivně zatěžuji ruce jako kosmetička a dále se věnuji horolezectví, navštívila jsem neurologa pro případné vyloučení syndromu karpálního tunelu. Vyloučila se cukrovka, roztroušená skleróza i páteřní problémy. Jednalo se o tetánii. Civilizační chorobu z nedostatku hořčíku. Naordinovaný magnosolf nepomáhal, zabraly až kapačky s hořčíkem, ale ty se nedaly aplikovat dlouhodobě. Protože se zabývám alternativní medicínou, hledala jsem příčiny tetánie a došla k jednoduchému ale zásadnímu řešení. Poté, co jsem si dlouhodobě ověřovala překyselení v moči pomocí pH papírků a potvrdila si, že překyselení z počátku nebolí, ale z dlouhodobého hlediska je požíračem našich cenných minerálů v těle, upravila jsem si životosprávu.

1. Zjistila jsem příčiny překyselení u sebe (možná i u vás, ale nerada zevšeobecňuji): stres, mouka, cukr, maso, mléko, alkohol, sport.

2. Vyloučila jsem stresory ze svého života, nastolila si řád, pravidelný spánek 8 hodin, každodenní sport, pravidelná strava co 3 hodiny, pravidelné malé radosti.

3. Jídelníček promýšlím a plánuji. Nejím cokoliv, až když mám hlad. Jím 5x denně ovoce, semínka, ořechy, zeleninu, ryby, vločky, luštěniny i maso. Hlavně zásadité potraviny, bohaté na proteiny, úplně jsem vyloučila sladkosti a bílé pečivo.

4. Pořídila jsem si potravinové doplňky od certifikované firmy (ráda doporučím, mám je 2 roky ověřené na sobě) v podobě minerálů, které užívám hlavně při sportu na odkyselení (výborné po náročném tréninku nebo při horských tůrách).

5. Pravidelně 3x denně piju aloe vera gel na cévy. A to je ten nejdůležitější moment ve změně mého zdravotního stavu! Aloe vera je úžasná bylina s protizánětlivými účinky, silně zásaditá a udržuje naše cévy v perfektním stavu. Řeší následky překyselení, kdy dochází k tzv.řetízkování červených krvinek v periferiích našich vlásečnic, které se ucpou a nedokrvují se, to pociťujeme jako mravenčení. Narušené cévy díky cukrům a mouky dostávají zánět, který ošetřuje "špatný" cholesterol tak dlouho, až se zvýší tlak popřípadě pacient dostane infarkt nebo mrtvici. Laicky řečeno, působí na cévy jako náplast a hromadí se na poraněném místě, až ucpe cévu. Když se naše tělo správně neprokrvuje, znamená to, že se i špatně vyživuje a to je počátek všech nemocí kloubů, mozku, končetin a jednotlivých orgánů.

Naše zdraví je v podstatě jednoduchá záležitost. Péče o něj však vyžaduje základní znalosti, vůli a vytrvalost. Zdraví je postaveno na třech pilířích: zdravá strava, zdravá psychika a zdravý pohyb. Pokud si zapamatujeme, jaké potraviny jsou pro nás prospěšné a jíme je pravidelně bez hladovění, pokud se denně hýbeme ( chůze, běh, jóga, plavání, kolo...) a pravidelně spíme, relaxujeme, tzn., že poskytneme tělu vhodné podmínky pro rovnováhu, není důvod pro nemoc.

Přeji všem čtenářům, aby tento příspěvěk byl přínosem na cestě ke zdraví! S pozdravem Miluše Skulinová. Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.
Odesláno dne: 13.2.2017 uživatelem Miluše Skulinová
Počet odpovědí: 0

Svědění kůže

Svědění kůže s vyrážkou

Vyrážka (ekzém) je definována jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganismy napadajícími kůži. Tělo tímto způsobem dává najevo problém v celém těle, kterým může být infekce, nedostatek nějaké živiny, špatná imunita, nebo onemocnění nějakého orgánu.

Příčiny svědění kůže, vyrážky, ekzému:

  • atopický ekzém, alergie;
  • snížená imunita a přítomnost infekce (například plané neštovice, spála, pásový opar);
  • opruzeniny (zčervenání, pupínky, pálení, bolest, svědění);
  • překyselení organismu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, poruchy nervů);
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
  • cukrovka neboli diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • infekční onemocnění jako spalničky, spála zarděnky, neštovice.

Akutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech, nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky, ekzému. Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru či zásypu, ale též změnu stravy (zdravá výživa), životního tempa, vyvarování se dráždivým, toxickým, tělu nevlastním látkám.

Zdroj: Svědění kůže
Zveřejněno dne: 3.5.2017

Diskuze: hubnutí podle mančingové

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák

Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.

Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.

Zdroj: diskuze Hubnutí podle mančingové
Odesláno dne: 14.12.2011 uživatelem Milena
Počet odpovědí: 0

Chuť k jídlu

Chuť k jídlu medicínsky

Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.

Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.

Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500–10 000. Důsledkem tohoto poměrně velkého rozptylu je, že citlivost chuti u jednotlivých lidí může být značně rozdílná. Děti mají chuťových pohárků průměrně více než dospělí. ROZLOŽENÍ CHUTI NA JAZYKU: Chuťové chemoreceptory jsou umístěny na kuželovitých papilách s tupou špičkou. Každá papila obsahuje receptorové buňky, které mají brvy citlivé na určitou chuť vstupující do póru. Přibližně každý týden jsou staré receptorové buňky nahrazovány novými. Papily vzadu na jazyku rozlišují chuť hořkou, po stranách více vzadu je chuť kyselá, kousek více vepředu chuť slaná a úplně na špičce jazyka je chuť sladká. Když dostanete chuť na sladké, tak je dobré dát si sladké, ale netučné. A pokud možno kryté vlákninou. Pokud možno vždycky uvažujte o tom, co je to „zdravé sladké“. Pokud vlastně máte chuť na sladké, tak je vysoká pravděpodobnost, že máte nedostatek sacharidů. Výraznou chuť na sladké mají lidé, kteří omezují přílohy, omezují pečivo. Dejte tělu ovoce anebo med.

Chuť k jídlu a potřeba jíst jsou do jisté míry dané genetickými dispozicemi.

Zdroj: Chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 29.11.2016

Efektivní a rychlé hubnutí

Pomáhají léky na hubnutí?

Na trhu existuje nepřeberné množství prostředků a léků na hubnutí, které využívají různé účinné látky. Obvykle snižují chuť k jídlu anebo fungují na principu účinného projímadla, pokud se zapomenete a sníte kousek tuku. Nic proti lékům, ale než je začnete užívat, přečtěte si nejdříve příbalový leták s vedlejšími účinky na organizmus. Doplňky stravy a zdravotnické prostředky můžeme využít jako drobnou berličku v našem snažení, jenže sami o sobě za nás nic nevyřeší. Zbývá ještě zmobilizovat zdravý rozum a odhodlání a vsadit na staletí osvědčené metody: méně energie, více pohybu.

Často se jako dobrý pomocník na hubnutí uvádí vláknina, která v kombinaci s vodou v žaludku nabobtná, a tím méně sníte. Rovněž konzumace proteinů dodá tělu potřebnou energii, odbourá chutě na sladké a poskytnete výživu svalům na úkor tuku. Bílkoviny se totiž v tuky nikdy neproměňují. Málokdo zná semínka Chia Benexia (drobná semínka o něco větší než mák), která mohou hubnutí významně usnadnit a přitom fungují velmi jednoduše. Díky vysokému obsahu vlákniny a kvalitních bílkovin se vyznačují vysokou sytivostí. Semínka zgelovatí při styku s vodou zhruba po 25 minutách, čímž zaplní žaludek a potlačují hlad. Stejnou funkci zajistí i vláknina, jenže ta není tak bohatá na cenné látky. Lidé v redukčních dietách bývají často unavení, bez energie a navíc hladoví. Proteiny obsažené v semínkách Chia Benexia – jediná pravá semínka Chia – jsou zdrojem energie, tělo tedy nestrádá a netrpí únavou.

Zdroj: Efektivní a rychlé hubnutí
Zveřejněno dne: 19.6.2012

Co s sebou do porodnice

Příprava porodní tašky

Porodní taška by měla obsahovat:

  • volnou noční košili na přední zapínání nebo velké tričko; doporučuje se především bavlněné oblečení;
  • podprsenku na kojení a prsní vložky;
  • župan nebo měkkou přikrývku, která vás udrží v teple po porodu, mnoho žen těsně po porodu trpí pocitem chladu a dochází k třesu;
  • několik párů náhradních kalhotek, vhodný je i balík jednorázových papírových kalhotek, ale můžete použít i velké bavlněné kalhotky;
  • „mateřské“ vložky, nebo můžete použít velké noční vložky pro ochranu po porodu, zásadně se nedoporučují tampony;
  • ledové sáčky a nápoje, protože můžete být těsně po porodu dehydrovaná. Doporučují se ledové sáčky, které jsou vhodným obkladem na čelo během porodu. Můžete si sbalit i brčka pro snadnější konzumaci vody;
  • občerstvení, které vám může pomoci zahnat hlad, když nemáte po porodu chuť k jídlu, ale je nutné udržovat energetickou hladinu. Banány a cereální tyčinky jsou vhodnými zdroji energie, stejně tak tablety s obsahem glukózy;
  • vodní sprej (rozprašovač), který je vhodný pro ochlazení těla;
  • toaletní taštičku, v níž byste měla mít žínku na mytí, zubní kartáček a pastu, malé zrcátko, mýdlo, toaletní ubrousky, hřeben a další toaletní potřeby, také je vhodný hydratační nebo tělový krém;
  • gumičku do vlasů, pokud máte delší vlasy;
  • balzám na rty pro udržení vlhkých rtů;
  • antibakteriální ubrousky nebo gel na ruce pro časté mytí rukou;
  • masážní olej nebo krém, možná budete potřebovat po porodu masáž ramen a zad;
  • MP3 přehrávač se sluchátky, pokud patříte k ženám, které nacházejí uklidnění v hudbě;
  • knihu, která se hodí pro odvedení pozornosti před porodem nebo k relaxaci po porodu;
  • fotoaparát nebo videokameru, abyste mohla pořídit krásné snímky svého potomka.

Zdroj: Co s sebou do porodnice
Zveřejněno dne: 28.2.2013

Bolest měchýře a močové trubice

Příčiny onemocnění

Pokud je naše tělo, respektive naše imunita z nějakého důvodu oslabena, mohou mikroorganismy převzít kontrolu, čímž začíná infekce neboli zánět močových cest. Jako příčiny lze tedy označit převahu mikroorganismů, ale také vědomé či nevědomé oslabování odolnosti našeho těla (snížená imunita). Paradoxní je, že naši vylučovací soustavu napadají nejčastěji bakterie, které jsou běžné a potřebné pro správnou funkci střev. Záněty močových cest či močového měchýře však může způsobit řada bakterií, k jejichž přesné identifikaci vedou laboratorní rozbory středního proudu moči. Níže uvádíme možné příčiny infekcí močových cest:

  • nachlazení (rýma, kašel, bolest v krku, zánět nosních dutin, zánět nosohltanu, zánět spojivek, hrtanu, bolest hlavy);
  • zanedbávání pravidelného pitného režimu – znemožňuje promývání těla i vylučovací soustavy;
  • zanedbávání intimní hygieny, dráždění intimních partií parfémy, rizikové sexuální chování (hygiena, střídání partnerů);
  • těhotenství (plod tlačí na močové cesty) nebo poporodní ochabnutí svalstva (může umožnit vstup bakterií);
  • vrozené dispozice (uspořádání) močových cest k infekcím;
  • cukrovka (diabetes) znamená vyšší obsah cukru i v moči, což je velice lákavá potrava pro bakterie (známé příznaky: únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • dlouhodobé zadržování, odkládání močení (například v zaměstnání) může dát šanci mikrobům se šířit;
  • zvětšená prostata (příznaky: časté močení malého množství moči, zadržování, neúplné vyprázdnění, ukapávání moči, bolest, pálení při močení, krev v moči);
  • dna, pakostnice (symptomy: nesnesitelná bolest a otoky kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka);
  • ledvinové, močové kameny (projevy: silná bolest zad, břicha, podbřišku až třísel a stehen, krev v moči, málo moči).

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice
Zveřejněno dne: 24.6.2013

Příznaky cukrovky

Příznaky cukrovky u žen

Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti je jeden z běžných příznaků diabetu 1. typu u žen. Tělo není schopno využívat všech kalorií z jídla. Dalším příznakem, který je znatelný u obou typů diabetu, je častá návštěva toalety. Lidské tělo se snaží zbavit přebytečného cukru močí. Tento stav se děje v krátkých obdobích a lékařsky se nazývá polyurie. Při nadměrném močení nedochází jen k vylučování cukru, ale i vody, díky čemuž může jedinec trpět dehydratací. Proto se často objevuje nadměrná žízeň. Jedním z typických příznaků diabetu 2. typu je nadměrná konzumace jídla. Při tomto typu diabetu je v těle velmi vysoká hladina inzulínu. Inzulín stimuluje hlad, čím dochází k časté konzumaci jídla. Mezi další příznaky cukrovky u žen patří výskyt kožních infekcí, stejně tak vaginálních kvasinkových infekcí a infekcí močových cest. Zároveň může dojít k sexuální dysfunkci. Říká se, že ženy trpící diabetem mohou pociťovat bolest nebo nepohodlí, zatímco při pohlavním styku se objevuje snížená vaginální citlivost nebo lubrikace či neschopnost dosáhnout orgasmu. Kromě těchto fyzických příznaků existují i psychologické symptomy jako extrémní letargie, neklid či podrážděnost. V případě gestačního diabetu nemusí být žádný zjevný příznak. U těhotných žen je znatelný pouze vysoký krevní tlak, což může být projevem právě tohoto typu cukrovky.

Diabetická retinopatie je onemocnění způsobující šedý zákal a glaukom. Tato onemocnění způsobují poškození očních nervů. Pacienti si mohou povšimnout mírné ztráty zraku a rozmazaného vidění. Existují čtyři typy retinopatie, od mírné, střední, těžké až po proliferativní.

Diabetická nefropatie. Naše ledviny jsou složeny z nefronů. Tyto jednotky jsou zodpovědné za filtrování krve a případně odstraňování odpadů z těla. Pokud postižená osoba trpí diabetem, jeho nefrony se stávají silnější a způsobují tvorbu jizev na ledvinách. Díky tomu dochází k prosakování, ze kterého jsou do moči vylučovány proteiny. Příznaky zahrnují nevolnost, otoky nohou a bolesti hlavy.

Zdroj: Příznaky cukrovky
Zveřejněno dne: 3.2.2014

Bílkoviny pomáhají hubnout

Proteiny při hubnutí

Problém není v nedostatku bílkovin ve stravě zdravého člověka, ale skutečnost, že jsou bílkoviny často provázené tuky. U laiků bývá představa bílkovin totožná s masem, které obsahuje poměrně hodně tuku. Proto ho řada lidí se snahou o hubnutí úplně vynechává. Nedostatek bílkovin v jídelníčku však způsobuje větší hlad a chutě na sladké, které štíhlou linii nabourávají. Jestli tedy upřednostňujeme vegetariánské kuchyni již po hodině vám začne padat glykemická křivka dolů. Není třeba jíst denně maso, ale bílkoviny ano. Dokonce i svačina by měla obsahovat kousek bílkovin (jogurt, sýr, tvaroh) a jestli máte chuť na sladké, vyzkoušejte Smacker s meruňkami, předejdete tak velkému hladu navečer. Pokud tedy nechcete maso denně, vhodnou alternativu vám nabídne Smacker klasický plátek anebo s hlívou ústřičnou. Na našem trhu jsou od února letošního roku k dostání i nudle na bázi vaječných bílků, tzv. Smacker štíhlé nudle, které si díky nutričním hodnotám můžete dopřát i večer.

„Vhodný zdroj bílkovin, které nejsou provázané tuky, je vaječný bílek. Protein z vaječného bílku je prakticky čistý albumin a má vysokou kvalitu z hlediska aminokyselinového složení, neobsahuje tuk ani cholesterol. Díky tomu byla ideální surovinou pro vývoj potravin pro populaci potýkající se s nadváhou, vysokým cholesterolem či diabetem,“ říká pan Karel Kýhos z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a pokračuje,“Na tomto základu se nám podařilo vyvinout nejen plátky, které lze využít namísto masa, sladkého zákusku ale také proteinové nudle ve formě špaget, jenž spotřebiteli poskytují skvělou a dietní alternativu příloh. A právě přílohy jíme u nás rádi a ve velkém množství, což se pak odráží na naší váze“.

Nespornou výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organizmus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a tělo je využívá především ke tvorbě nových buněk v obnově tkání a orgánů. Samotná vaječná bílkovina má současně velký význam při podpoře svalových tkání na úkor těch tukových. A to je přesně to, co potřebujeme. Neznamená to však, že začneme konzumovat pouze bílkovinnou stravu. Naše tělo potřebuje vyvážený jídelníček.

Autor: JK, zpracováno ve spolupráci s panem Karlem Kýhosem,

Výzkumný ústav potravinářský Praha

Zdroj: Bílkoviny pomáhají hubnout
Zveřejněno dne: 6.4.2011


SiteMAP