Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DAVIVY KASEL V NOCI HLENY

OBSAH

Dávivý kašel v noci

Dávivý kašel objevující se v noci může být spojen s refluxem jícnu. Reflux se považuje za nemoc v případě, že se vyskytuje pravidelně anebo často a způsobuje i další symptomy a obtíže. Onemocnění není vždy rozpoznatelné, ne vždy ho lze identifikovat, ale jeho jednoznačným projevem je zpětný tok obsahu žaludku.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi PES KAŠLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevrlý ota.

pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Na virová onemocnění není antibiotikum.

Zdroj: diskuze Pes kašle

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Co znamená dávivý kašel u dětí v noci

Suchý (dráždivý, neproduktivní, plechový, laryngeální, tracheální, štěkavý, kokrhavý, atd.) – vyčerpávající, bolestivý typ kašle, kde nejsou slyšet hleny (malé děti neumí hleny vykašlávat, proto poslouchejte, zda dítě při kašli vydává vlhké zvuky nebo ne). Obvykle bývá na začátku infekce nebo tehdy, je-li zánět v hrtanu nebo průdušnici.

Zdroj: Babské rady na dávivý kašel

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIA PNEUMONIE LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana šimonová.

Na infekční ambulanci v Brně mi mladičká doktorka po škole řekla: "To nic není,chlamydie mají všichni!". Léčbu nenabídla .Přece mají - li všichni,je to "normální ".
Pěkně děkuji za takovou léčbu.
Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o pomoc, co dělat. Dlouhodobě mě trápí nepříjemný , silný a dráždivý kašel. Původní názor lékaře byl, že to způsobují léky na vysoký tlak -Hipres. Předepsal mi místo tohoto léku Trepace, což ale způsobilo, že kašel se několikanásobně zhoršil, mám ataky kašle, začíná to škrabáním v krku a pak následuje dávivý kašel. Už jsem absolvovala všechna možná vyšetření s negativním výsledkem. Obávám se, že mám plicní chlamydie.Prosím o radu, jak mám postupovat, abych se toho zbavila.
Mnohokrát děkuji.

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Dávivý kašel bez teploty

Dráždivý kašel bez teplot může být spojen s alergií čí astmatem. Člověk pocítí silný nedostatek dechu, který může způsobovat dušení spojené se sípáním, hvízdáním a chrčením při dýchání, objeví se rýma, zánět spojivek a svědění kůže a záchvatovitý kašel bez teploty.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Nováková.

Dobrý den, před cca měsícem veterinářka zjistila u Labradora13 let srdeční poruchu...nevím přesně jakou. Léčila mu infekci na noze a na mé sdělení, že poslední dobou má dávivý kašel ho poslechla a řekla, že v budoucnu budeme řešit srdce. Zatím mu léčila tu nohu. Pes nám 8.2. zemřel, zřejmě na zástavu srdce, a mně by zajímalo, proč mu tedy nenasadila hned léky i na srdce a zda se jeho konec mohl prodloužit. Dále se trápím myšlenkou, zda při umírání moc netrpěl...našli jsme ho už doma mrtvého, měl bílou pěnu u tlamy. A zda se dá při poslechu zjistit i vodu na plicich...to mně trápí že všeho nejvíc...zda se nakonec neudusil, protože to je asi ta nejhorší smrt. Nebyl nikde oteklý, ani packy...ale proč měl ten dávivý kašel ??? Děkuji moc za odpovědi, M. Nováková, Chomutov.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, máme stejný problém,12 let bišonek, 3-ti antibiotika s žádné zlepšení dávivého kašle. Zjištěná arytmie srdce, zatím prý bez medikace. Už nevíme co s ním.
Poradíte? Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Suchý dávivý kašel u dospělého

Kašel je obranný reflex těla, který čistí dýchací cesty. Proto kašlou kuřáci, lidé pracující s chemikáliemi nebo v prašném prostředí a samozřejmě nemocní. Kašel mívá dvě podoby: suchou a vlhkou. Suchý kašel má dráždivou podobu a vlhký se označuje jako produktivní, neboť nemocný produkuje hlen. Obzvláště suchý dráždivý kašel je velice nepříjemný, neboť je doprovázen škrábáním v krku a mnohdy bývá až dávivý.

Nástup suchého kašle je jedním z prvních příznaků onemocnění dýchacích cest. Bývá projevem astmatu, alergií a zánětů dýchacích cest. Nejčastěji se objevuje při infekci hrtanu, tedy laryngitidě. Při ní totiž vzniká zánět horních cest dýchacích a dochází k prokrvení sliznice, které následně dráždí k suchému kašli. Dráždivý kašel, na rozdíl od kašle vlhkého, nevytváří hleny a nemocný nic nevykašlává, přesto do vlhkého kašle většinou přechází.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBĚ UCPANÝ NOS, KREV V HUSTÉM HLENU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Dušková.

Mám dlouhodobě ucpaný nos a smrkám husté krvavé hleny. Mám z toho již psychické problémy v noci nemohu spát. Začala jsem brát kortikoidy - Nasonex a Erdomed, zatím se to nelepší. Největší depresi mám z toho, že mě snad nikdo nepomůže, lékaři se tváří, že to nic není, jako když si vymýšlím. Hanka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dlouhodobě ucpaný nos, krev v hustém hlenu

Jak zvládnout dávivý kašel u dětí

Na dávivý kašel pomáhá majoránkový čaj (majoránkový čaj pro děti). Jednu lžičku bylinky nechte vyluhovat v teplé vodě a po lžičkách podávejte dítěti. Také pomáhá olej z oregana. Dejte jej po jedné kapce na každou stranu jazyka a je nutné polknout. Tato léčivá aromatická bylina totiž pomáhá odstraňovat bakterie a posiluje imunitní systém.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Diskuze

V diskuzi VIROVÝ ZÁPAL PLIC. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jircová.

Dobrý den,vnouček ,nyní v únoru 3 roky,je ode dneška s dcerou na jip s virovým zápalem plic.Včera začala horečka 39',předevčírem kašel a rýma,dnes v noci dušný.Od listopadu skoro 2 měsíce dráždivý kašel,dětská lékařka dávala jen sirupy na odkašlání,Rtg neudělala,malý několikrát v noci i přes den při spaní zvracel,prý je to zadní rýma.Myslím si,že vnouček už před tím prodělal zápal plic.Co si o tom myslíte?Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Virový zápal plic.

Dávivý kašel v těhotenství

Kašel dráždivý a dlouhotrvající je značně vyčerpávající pro organismus matky. Nepředstavuje sice pro ženu ani dítě extrémně vysoké riziko, naopak právě skutečnost, že se ženy léčí samy, může představovat určité riziko. Antitusika i mukoaktivní látky pro těhotné a kojící matky je vhodné vždy vybírat po poradě s lékařem nebo lékárníkem. Lze použít i různé bylinné čajové směsi, ale i ty je dobré konzultovat s lékárníkem či lékařem.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem PLICNÍ CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Škachová.

Před 7 měsíci mi imunolog z Prahy řekl po krevních testech, že plicní chlamydie již nemám, ale mám nález helikobater pylori. Již jsem brala různé kombinace antibiotik
každých půl roku. Helikobakterie mám stále i po několikanásobné léčbě. Jestli se mi vrátili (probudily) plicní chlamydie to ještě nevím, teprve jsem na testy objednaná. Chci se zeptat na hleny v krku, které mi otravují život již více než dva roky, od počátku nemoci. Hleny v krku a zánět nosohltanu občas kašel a chrapot, nemůžu zpívat, což mě mrzí nejvíc, jelikož se zpěvem hodně zabývám. Doktor říkal, že hleny můžou způsobovat helikobakterie. Já si myslím, že to jsou stále plicní chlamydie. Má s neustále zahleněným patrem někdo podobnou zkušenost ? Poraďte. Díky. Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pylori způsobuje pálení žáhy a přítomnost žaludečních šťáv v jícnu a hltanu. Tyto šťávy obsahují helicobacter a infikují měkké tkáně krku. Ty se pak zánětu brání tím, že produkují hlen, který vám vadí. Zda-li skutečně máte helicobacter pylori ve svém žaludku, můžete zjistit pomocí testu, který se dá koupit tady: www.prozdravi.cz/imu…
Pokud helicobacter skutečně máte, tak se nedá vyléčit jinak, nežili dvoufázovou léčbou antibiotiky. Tyto léky je potřeba užívat přesně podle pokynů lékaře. Helicobacter je velmi odolná bakterie, která snese i smrtící kyselinu chlorovodíkovou, ktera je v žaludku a proto je jeho zničení velmi náročné. Důvěřujte proto svému lékaři a užívejte léky, jak vám určí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plicní chlamydie příznaky a projevy

Pes kašle a dáví se

Dávivý kašel může vyvolat i mylný dojem, že se jedná o zvracení. Pes může mít široce otevřenou tlamu a vypadá to, jako by chtěl vydávit cizí těleso uvízlé v krku, také kašle hleny. Někdy se může objevit i rýma, výtoky z očí a nosu. Charakteristická, zvláště u mladých psů, je ztráta hmotnosti. Dávivý kašel u psa je většinou provázen nechutenstvím, malátností a ospalostí, tělesná teplota bývá zvýšená pouze v počátku onemocnění. U neléčených případů se může vyskytnout řada komplikací v důsledku souběžného uplatňování dalších mikroorganismů, od zánětu mandlí až po zánět plic. Posledním typem je atypická forma psí chřipky. Tato forma se projevuje nekoordinovaností pohybů a ochrnutím zadní části těla.

Příčiny

K přenosu dochází kapénkovou infekcí a příznaky se objevují během 2–7 dní po setkání s jiným nemocným zvířetem. Naštěstí není toto onemocnění pro většinu psů nebezpečné. Pokud nedojde ke komplikacím, kašel zpravidla ustoupí během 7–10 dní bez zásahu veterináře.

Léčba

Základem léčby je klid, omezení procházek a dalších aktivit. Také je třeba psa uchránit před vzrušením, které vyvolává záchvaty kašle. Prospěšné je zvlhčování vzduchu v prostorách, kde se nemocné zvíře zdržuje. Dostatek tekutin je samozřejmostí.

Zde můžete vidět, jak vypadá dávivý kašel u psa.

Zdroj: Pes kašle

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Škachová.

Před 7 měsíci mi imunolog z Prahy řekl po krevních testech, že plicní chlamydie již nemám, ale mám nález helikobater pylori. Již jsem brala různé kombinace antibiotik
každých půl roku. Helikobakterie mám stále i po několikanásobné léčbě. Jestli se mi vrátili (probudily) plicní chlamydie to ještě nevím, teprve jsem na testy objednaná. Chci se zeptat na hleny v krku, které mi otravují život již více než dva roky, od počátku nemoci. Hleny v krku a zánět nosohltanu občas kašel a chrapot, nemůžu zpívat, což mě mrzí nejvíc, jelikož se zpěvem hodně zabývám. Doktor říkal, že hleny můžou způsobovat helikobakterie. Já si myslím, že to jsou stále plicní chlamydie. Má s neustále zahleněným patrem někdo podobnou zkušenost ? Poraďte. Díky. Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den. Tyto problémy mám už více než 4 roky. Nikdo se ale ani nesnaží mi pomoci. Ve výtěrech byly často kvasinky a nebo nic. nyní mi byla diagnostikována achalázie. Ale zřejmě od toho hleny nejsou. mám stále nosohltan plný slaného hlenu, který mi ucpává krk. Každé jídlo doprovází hlen ,který nelze spolknout ani vyplivnout. nejhorší je to v noci, kdy mi vysychá nos i krk a jazyk se lepí na patro a bolí. Bolí mě i ucho a spánek , ale nikdo není schopný mi pomoci a dál neřeší.

Zdroj: diskuze Plicní chlamydie příznaky a projevy

Suchý kašel v noci

Příčin suchého kašle v noci může být více, od astmatu, refluxu až po černý kašel. Pokud trpíte dlouhodobě těmito obtížemi, vyhledejte svého ošetřujícího lékaře. Léčba je vždy individuální dle stanovení diagnózy.

Zdroj: Suchý kašel

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mir.Němeček.

dobrý den, neurčitej čas , každé ráno vykašlávám hleny , ale krátce a celý den nic !!

Nevím , zda k tomu je že mám tlumený hlas ?

za odpověď díky .....

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Druhy kašle

Suchý kašel je charakteristický zejména na začátku onemocnění. Dýchací trubici něco dráždí a ta reaguje kašlem. Zní to jako dávení až dušení, člověk kašle a nemůže se nadechnout. Na suchý kašel pomáhají antitusika (například Tussin), léky tlumící kašel. Jsou vhodná zejména na noc, a to i u takového kašle, který nelze jednoznačně zařadit. Z homeopatik pak pomůže Drosera nebo Rumex.

Vlhký kašel vzniká kvůli nahromadění hlenů v plicích. Ty se objeví většinou na základě infekce, ať už bakteriální či virové. Člověku se po vykašlání nebo uvolnění hlenu uleví, ale jen dočasně. Je mu lépe v polosedě, vleže ho hleny nutí kašlat ještě více. U vlhkého kašle můžete zvolit buď léky, které podporují vykašlávání (expektorancia), nebo léky, které ředí hleny a také podporují vykašlávání (mukolytika). Na vlhký kašel nikdy neužívejte léky tlumící kašel (antitusika, například Tussin, Sinecod, Robitussin). Někteří lékaři je u vlhkého kašle povolují na noc, ale vždy je lepší poradit se s lékárníkem. Antitusika totiž brání vykašlávání a výsledkem může být nahromadění hlenu a vytvoření jakési zátky, která brání dýchání a může být až životu nebezpečná.

Léky na podporu vykašlávání a na ředění hlenu neužívejte po páté hodině večerní (například Mukosolvan, Bromhexin, ACC, Ambrosan, Sinupret). Zbytečně by vás dráždily ke kašli a nutily vykašlávat i v noci.

Na vlhký kašel dobře zabírají také bylinky a rady našich babiček. Zkusit můžete heřmánek, který má dezinfekční účinky (pomáhá i při suchém kašli) nebo odvar z podbělu a lípy srdčité. Osvědčený je rovněž jitrocelový sirup nebo tymiánový čaj. Díky vysokému obsahu vitamínu C je vhodný také šípkový čaj nebo čaj z květů černého bezu. Výborná je i mateřídouška a anýz. Skvělé zklidňující a zároveň dezinfekční účinky má med.

Zdroj: Dávivý kašel

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Dávivý kašel a zvracení

Dávivý kašel se zvracením může charakterizovat černý kašel. Onemocnění začíná necharakteristickým kašlem, to je první stadium, které lze ovlivnit antibiotickou léčbou. Druhé stadium nastupuje mezi druhým a třetím týdnem a vyznačuje se záchvatovitým kašlem, typickým pro tuto nemoc. Pacient má záchvat opakovaného kašlání, během záchvatu se nemůže nadechnout. Kašel může být ukončen buď kokrhavým zajíknutím, nebo je organismus tak podrážděn usilovnou námahou, až se rozzvrací. Stav je doprovázen nedostatkem dechu a namodralou barvou rtů z nedostatku kyslíku v krvi. Množství záchvatů se počítá do desítek během dne, častěji se objevují v noci a nemocný nevykašlává příliš mnoho hlenu. Toto stadium trvá 4–8 týdnů. Pokud není onemocnění komplikované, není přítomna horečka. Poslední stadium je rekonvalescentní, pacient se uzdravuje, záchvaty kašle mizí.

V rané fázi lékaři podávají speciální tekutinu složenou z protilátek proti černému kašli. Postup je vhodný především pro děti mladší dvou let. Včasné nasazení antibiotik zabrání přechodu prvního stadia ve druhé a významně sníží infekčnost pro ostatní členy rodiny, kolektivu. Dítě s podezřením na černý kašel je vždy hospitalizováno v nemocnici a sledováno, musí být izolováno a musí se mu zvlhčovat vzduch. Zápal plic se vyloučí na RTG snímku.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávivý kašel po očkování

Dávivý kašel po očkování s vysokou pravděpodobností nesouvisí s očkováním. Dítě by mělo být při očkování 100% zdravé, to platí i pro dobu asi dvou týdnů před očkováním. Za zdravé dítě považujeme to, které nesmrká, nekašle, nemá zvýšenou teplotu. Důležité je, aby i sourozenci nebo jiní rodinní příslušníci žijící v jedné domácnosti byli zdraví. V opačném případě je velmi pravděpodobné, že je dítě v inkubační době daného onemocnění. Očkování je lepší odložit i v případě, že dítěti rostou zrovna zoubky, přestalo být kojeno, nastupuje do školky, narodil se mu sourozenec, rodina se stěhuje do nového prostředí nebo prochází jinou významnou změnou či problémy.

K nežádoucím reakcím po očkování patří mírně zvýšená teplota nebo jakákoliv malá kožní reakce.

Zdroj: Dávivý kašel

Jak léčit dávivý kašel u dospělých

Léčba dávivého kašle je vždy individuální a záleží na příčině onemocnění. Pokud nás v dospělosti trápí záchvaty kašle, může za to kromě ovzduší, kouření či alergií především naše psychika. Zde je vhodné použít tradiční čínskou lidovou medicínu, která má na tyto případy od starověku pro děti i dospělé unikátní mišpulníkový sirup. Listy mišpulníku patří v Asii k nejznámějším přírodním prostředkům na kašel.

Dávkování a doba užívání: 1 polévková lžíce 3–4x denně u dospělých. U dětí ve věku 3–12 let 1 kávová lžička 3–4x denně. Zředit teplou vodou, promíchat a vypít. Kojencům lze sirup přidat do čaje. Účinek je možné pozorovat po několika dnech.

Indikace:

  • kašel, škrábání v krku;
  • chrapot, pobolívání hlasivek po dlouhém mluvení či zpěvu;
  • zánět průdušek se zahleněním a nemožností odkašlat;
  • chronický kašel s obtížným vykašláváním, například kuřácký.

Zdroj: Dávivý kašel

Babské rady na dávivý kašel

Na dávivý kašel je vhodné toto:

  • Pravidelně větrejte.
  • Zvlhčujte vzduch v pokoji.
  • Inhalujte vodní páry.
  • Podložte si hlavu polštáři.
  • Popíjejte dostatečné množství tekutin.
  • Pijte bylinkové nálevy – uvařte si čaje z bylin divizny velkokvěté, tymiánu, bezu černého, dobromysli, jitrocele, řebříčku anebo máty. Podporují odkašlávání a mají upokojující dezinfekční účinky.
  • Připravte si zelnou šťávu s medem – upevníte si imunitu a uleví se vám.
  • Udělejte si Priessnitzův zábal.
  • Dejte si cibulový čaj či cibuli s medem – nakrájenou cibuli smíchejte s medem a vložte do sklenky, počkejte, až pustí šťávu plnou vitamínů. Čaj je vhodný pro děti i dospělé. Konzumujte ho několikrát denně.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP