Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBCASNE STAHY V PODBRISKU 35 TYDEN

OBSAH

Bolest v podbřišku v těhotenství

Již od počátku těhotenství pociťuje těhotná ženy tlaky a pobolívání v podbřišku. Bolest bývá podobná bolestem menstruačním. Může být tupá, ale i křečovitá. Pokud tyto bolesti nedoprovází krvácení, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Další bolest se může objevit na stranách podbřišku či v oblasti třísel. Bolest je silná při prudkém pohybu, například při rychlém vstávání a mizí vleže. Jedná se o bolest oblého děložního svalu, který fixuje po stranách dělohu v břišní dutině. Protože bolesti a tlak v podbřišku během těhotenství mohou znamenat i ohrožení vyvíjejícího se miminka, je zapotřebí všechny bolesti a tlaky oznámit lékaři.

Bolesti v podbřišku v první polovině těhotenství může vyvolat odlučování plodového vejce, přičemž nedošlo k úmrtí plodu. Hrozící potrat doprovází špinění až slabší krvácení. Návštěva lékaře a následný klidový režim je nezbytný. Bolesti v podbřišku mohou být způsobeny i kontrakcemi vedoucími k porodu (nebo předčasnému porodu) – pak se bolest v podbřišku projevuje jako křečovité stahy opakující se v přesných intervalech. Po 36. týdnu těhotenství se však spíše jedná o takzvané poslíčky, nepravé kontrakce, které mohou bolest v podbřišku také způsobit.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi BOLESTI BRICHA PRI NAHLEM ZASTAVENI MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LENKA.

dobry den mam dotaz tento tyden jsem dostala menstruaci v pondeli anahle se mi na druhy den zastavila ale trpela jsem silnymi bolestmi az jakoby stahy jako pri porodu kdyz vam chce cely spodek vypadnout musela jsem do sprchy anahrat si bricho tak skoro hodinku a pak se mi po,ali zpoustela menstruace chci poradit co to mohlo byt jeste se mi to nestalo citila jsem normalne ztahy jako pri porodu .Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti bricha pri nahlem zastaveni menstruace

Bolest podbřišku na začátku těhotenství

Bolest břicha v místě podbřišku se u mnoha žen objevuje zvláště na začátku těhotenství. Většinou připomíná charakteristickou předmenstruační bolest, kterou může každá těhotná žena vnímat s jinou intenzitou. Někdy může mít charakter až píchavých nebo křečovitých bolestí po obou stranách podbřišku. Souvisí s růstem dělohy, jejím větším prokrvením a natahováním děložních vazů. Bolest sama po čase ustupuje a není potřeba žádné léčby.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi HÝŽDĚ ÚTVAR V HYZDI TVRDÝ BOLESTIVÝ PLUS BOLEST V PRÁVEM PODBRISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Útvar v dolní části pravého hyzde bolest plus bolest páchání v právem podbrisku stav po hysterectomii

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hýždě útvar v hyzdi tvrdý bolestivý plus bolest v právem podbrisku

Bolest podbřišku při menstruaci

Bolest v podbřišku pociťují nejčastěji ženy těsně před, během nebo těsně po menstruaci. Je to ovlivněno také tím, jak u ženy probíhá menstruace. Některé ženy nemusí o průběhu menstruace ani vědět, jiné ovšem mohou mít velké bolesti či nepříjemné tlaky. Ony nepříjemné tlaky a bolesti se často objevují v podbřišku a mohou mít různou intenzitu. Na takovouto bolest existují prášky proti bolesti, případně mnohým ženám pomáhají teplé obklady.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem POZNAM CHLAMIDIE UZ PO TRECH DNECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Nezlobte se prosim ale mam jeste dotaz. Bolest v podbrisku uz prestala ale premistuje se do praveho varlete a je cim dal tim castejsi. Rozhodl jsem se ze pojedu uz zitra rano na vysetreni ale bude asi problem v tom ze jim ty antibiotika ze? Navic neuplinul porad tyden od kontaktu. Strasne doufam ze jsem jen paranoidni ale i tak Vam predem dekuji za ochotu a odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest varlat při angíně je častý jev. Nejspíše i v tomto případě bude souviset s právě probíhající infekcí v krku. Varlata může nejlépe vyšetřit lékař na urologickém oddělení. Ale jestli máte angínu a vysokou teplotu, tak raději zůstaňte doma v teple, protože jen tak se toho nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poznam chlamidie uz po trech dnech?

Bolest podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolesti může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty, ať už akutními, či chronickými. U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI BRICHA A ZLUTA RIDKA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SarraC.

Dobry den,mam jjiz tyden bolesti bricha,zacina to v podbrisku a pak se to posouva do celeho bricha.K tomu mam celi tyden prujem at drzim dietu nebo ne.Stolici mam ted zlutou a vicemene vodnatou,mohlo by to byt i tim,ze uzivam vitamin B ? Jinak,od lekare jsem mela leky,po kerych to melo ustat,ale nestalo se tak.Ted cekam na vysledky steru z konecniku a budu si odebiraz tri dny po sobe stolici,take na vysetreni.Muzete mi nekdo poradit co by to mohlo byt? Mam strach,aby to nebyla rakovina!! Dekuji za Vase odpovedi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle vypadá na špatné zažívání, spíše na špatnou funkci žlučníku a nedostatečné vylučování žluče do dvanáctníku. To by se určitě potvrdilo při rozboru stolice, na který nyní čekáte. Normální dávky vitamínu B v tomto případě nemají na vaše problémy vliv. Já bych Vám prozatím doporučil beztukovou dietu.
Jídelníček beztukové diety:
- ráno: suchý rohlík a neslazený černý čaj
- poledne: vařená osolená rýže s nakrájenou vařenou mrkví
- večer: libové maso (pečené, vařené nebo grilované) s krajícem pšenično-žitného chleba.
Mezi hlavními jídly můžete jíst suché pečivo a také můžete zařadit několik dílků pravé hořké čokolády, ale tu jen dopoledne. Hodně pijte černý neslazený čaj a vodu bez bublin, popřípadě vhodné bylinkové čaje. Není to moc chutné, ale zabírá to na průjem. Napište sem jestli se to po tom zlepšilo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Bolest v podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST KLITORISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den,
Lecim zanet mocovych cest uz tyden,jedny ATB nepomohly,tak mam druhe silnejsi,zda se ze zabiraji,ale bolest,vylozene bolest, pri moceni a chvili I po nem presla hlavne do klitorisu,v podbrisku uz zadnou bolest necitim,je to hlavne v te dolni casti...cekam,ze ty silnejsi ATB zdolaji I toto,ale uz je beru 3.den a spise naopak..pred zjisteni zanetu mocovych cest jsem mela pohlavni styk nechraneny,tak bych se chtela zeptat jestli to nahodou nemuze byt priznak chlamydii a nebo jestli je to stale vec mocovych cest?dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte do konce léčby a pak se poraďte se svým lékařem, jak dál. Pokud jste mu neřekla o předchozím nechráněném pohlavním styku, tak ho dodatečně informujte a požádejte ho o kontrolní stěr na chlamydie. Pokud uvidíte nezájem, tak běžte do většího města na oddělení kožní - venerologie a tam je o to požádejte. Zde jsou zkušení lékaři, připraveni řešit právě problémy vzniklé z nechráněného pohlavního styku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest klitorisu

Co znamená nadýmání a bolest v podbřišku

Bolest v podbřišku je častým příznakem nadýmání. Jde o nepříjemné pocity plnosti břicha, zvenčí se projevující nafouknutím. Někdy se mohou dostavit i kruté křeče, zvláště když plyny neodcházejí přirozenou cestou ven. Někdy se bolesti břicha prolínají a lze jen těžko rozpoznat, o jakou bolest vlastně jde. Pro určení nemoci je však důležitý co nepodrobnější popis bolesti. Pokud se dlouho zadržují střevní plyny ve střevech, dochází k velmi nepříjemným bolestem v podbřišku, které mohou mít i kolikózní charakter a mohou vést až k hospitalizaci.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Koubova.

20.12 provedena kyretáž týden slabší krvácení po 12 dnech jsem šla do práce byla jsem v pohodě pracují v kuchyni teď opět bolení v podbřišku vystřelující od zad mírný výtok až krvácení poraďte být doma nebo brát prášky na bolest kdy navštívit svého gynekologa je mi 61 let díky za každou radu..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě je nejlepší neodkládat návštěvu lékaře. Zajděte za svým gynekologem, protože jen ten může správně vyhodnotit, proč se vám stav takto zhoršil. Tímto způsobem se nejrychleji zbavíte nepříjemných projevů a budete dříve opět fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyretáž v přechodu

Co znamená špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství

Bolest v podbřišku a špinění na začátku těhotenství mohou mít banální příčinu a také nemusí. Může se jednat o hrozící potrat. Doprovodným příznakem jsou především křečovité bolesti v podbřišku a špinění. Také se může jednat o mimoděložní těhotenství, které vyvolává silné krvácení doprovázené velkou bolestí v malé pánvi, nejčastěji jen na jedné straně. Ovšem toto jsou katastrofické příčiny. Vždy, když zpozorujete jakékoliv změny, konzultujte je nejprve s lékařem.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bych neotálela a navštívila bych ošetřujícího gynekologa, ten podle ultrazvukového vyšetření přesně zjistí o co se jedná.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Pnutí v podbřišku v těhotenství

Někdy k podobným pocitům dochází při růstu dělohy, kdy dochází k napínání takzvaných oblých vazů. Je to nepříjemný pocit. Pokud ovšem nevede k děložním kontrakcím či zhoršení porodnického nálezu, není nijak nebezpečný. Příčin samozřejmě může být více, je potřeba se nechat vyšetřit i pomocí ultrazvuku.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi MACMIROR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den chtela bych se zeptat ve stredu jsem bila u lekare opet se mi asi vratil zanet mocaku jelikos jsem chodila casto na zachod a bolelo me v pravem podbrisku a paleni v pochve doktor mi nasadil macmiror tablety po osmi hodinach chci se zeptat jak dlouho trva nez prasky zaberou beru je od patku podbrisku uz me neboli ani nepali pochva ale na zachod hodim porad casto a zacli me bolet i zada
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Macmiror

Bolest v podbřišku při chůzi

Bolestmi v oblasti podbřišku častěji trpí ženy. Nejčastěji se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře či tlustého střeva. Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v pravém podbřišku. Z počátku mírná bolest může být doprovázena nevolností či zvracením. Bolesti se většinou stupňují při chůzi.

Jedná-li se o krátkodobou bolest, která brzy odezní (chyba v jídelníčku, stres nebo namožený sval), není nutno urgentně vyhledávat lékaře. Nezapomeňme také na plynatost a nadýmání. Ve všech těchto případech existuje na trhu opravdu široká škála přípravků, které vás těchto obtíží dokáží poměrně spolehlivě zbavit. Vždy je lepší nechat se vyšetřit a zjistit, že šlo o nějaký banální problém, než si v rámci hrdinství zahrávat s vlastním zdravím, v horším případě se životem. Při diagnostice možného problému bude provedena anamnéza, udělán krevní rozbor, možné je také gastroenterologické vyšetření, ultrazvuk, CT nebo RTG.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den, prosím vás, jak dlouha musí být pauza u pití šalvějového čaje? Týden pít a týden pauza?? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvějový čaj příprava

Bolest podbřišku při chůzi

V případě zánětu se projevuje trvalá bolest v krajině zaníceného orgánu v oblasti podbřišku, která se mírní v klidu a zhoršuje se při pohybu a otřesech, tedy při chůzi, při jízdě autem či tramvají, při kašli.

Když se vám po předepsaných medikamentech výrazně uleví, nikdy neodmítejte nebo zbytečně neodkládejte doporučená vyšetření. Řada preparátů totiž dokáže velice účinně, a dokonce i na delší dobu potlačit příznaky onemocnění, ovšem neléčí jeho příčinu. Kdo si při takové úlevě začne namlouvat, že mu vlastně nic nebylo, nebo dokonce učiní z tišících prostředků svou každodenní potřebu, může zanedbat vážné onemocnění. V době, kdy se potíže nenechají umlčet léky a přihlásí se důrazněji, může už být na léčení skutečně pozdě.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi TLAK V PODBŘIŠKU PŘI PLODNÝCH DNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,mam dotaz,v pátek mě pichalo na pravé straně,poznala jsem že mám plodné dny a od včerejška mám tlak v podbřišku.Nevite co to může být? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tlak v podbřišku při plodných dnech

Jak probíhá těhotenství ve 33. týdnu

Počínaje 33. týdnem těhotenství by měla žena chodit do těhotenské poradny každé 2–3 týdny (do 36. týdne, liší se dle lékařů a dle průběhu těhotenství). Při každé návštěvě se kontroluje přírůstek hmotnosti, měří se krevní tlak, vyšetřuje se moč, sledují se otoky. Dále většinou následuje vaginální vyšetření s kontrolou stavu porodních cest – děložního čípku). Vaginální vyšetření při každé kontrole však není nutné, pokud žena nemá potíže.

Velikost dělohy roste, proto může tlačit na žaludek a podžebří. Trochu se vám uleví, až se dítě otočí hlavičkou dolů. Mohou se zhoršit otoky nohou či se objevit hemoroidy. Poloha na zádech pro vás přestává být příjemná. Zvětšující se bříško způsobuje časté močení či dušnost. Mohou vás překvapit občasné stahy dělohy – pokud nejsou bolestivé a neobjevují se častěji než desetkrát za den, jedná se o zcela normální jev. V dalším měsíci přiberete asi 1,5 kilogramu.

V tomto období těhotenství orgány dítěte dále dozrávají a jejich funkce je již z větší části připravena pro samostatný život. Stoupá množství podkožního tuku, což mění barvu kůže na růžovou. Rychlé zvětšování mozku rozšíří hlavičku během tohoto týdne o dalších 9 mm. Dítě už nemá takový prostor pro svou aktivitu, proto jeho pohyby cítíte spíš jako přetáčení nežli kopání. Možná vysledujete, že se miminko hýbe v závislosti na vaší aktivitě, jídle, relaxaci nebo konkrétních zvucích. V tomto období miminko měří od temene k zadečku už asi 30 cm a váží téměř dva kilogramy. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Kosti dítěte jsou čím dál tím pevnější. Lebeční kosti nejsou spojené a mohou se tedy během porodu při průchodu porodními cestami posunout a částečně překrýt. K úplnému spojení lebečních kostí dochází až na počátku dospělosti, do té doby se kosti přizpůsobují růstu mozku a dalších tkání.

Miminko stále přibývá na váze, už váží kolem dvou kilogramů. V této chvíli je většinou otočeno hlavičkou směrem dolů, není-li tomu tak, ještě stále se to může změnit. Ani v tomto období by budoucí maminka neměla podcenit kvalitu stravy a zastoupení jednotlivých živin, minerálů a vitamínů. Miminko a jeho vývoj kostí kladou zvýšené nároky na příjem vápníku – mléko, mléčné výrobky. Zvažte, co vám ještě chybí do porodnice, taška by měla být nachystaná nejpozději do 35. týdne. Pokud máte připraveny nejen věci do porodnice, ale i výbavu, vybraného a osloveného pediatra i porodnici, rozhodnuto o mateřské, tak už můžete do konce těhotenství pouze odpočívat.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Váha

Váha miminka se v tomto období pohybuje zhruba okolo dvou kilogramů.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Příznaky týden po oplodnění

I 5. den po oplodnění stejně jako celý 1. týden po oplodnění se stále jedná o ranné těhotenství, které se nemusí vůbec nijak projevovat. Absolutní většina žen v tu dobu ještě ani netuší, že je těhotná. Pokud v tuto dobu očekává menstruaci, může se domnívat, že došlo k jejímu zpoždění, ale nepřikládá tomu význam. Právě vynechání menstruace bývá prvním příznakem těhotenství, postupně se mohou (ale nemusí, je to velmi individuální) objevit i další, jako zvýšená teplota, bolesti prsou, pocit napětí, zvýšená únava a spavost, změna chuti, pocity nevolnosti, změny nálad, časté močení a další.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Bolest podbřišku na pravé straně

V podbřišku leží samé důležité orgány: močové ústrojí, tlusté střevo i s obávaným slepým střevem a ženské pohlavní orgány. Proto je lepší se vždy poradit s lékařem, abychom něco nezanedbali. Nejvíc ženy trápí bolest v této oblasti v souvislosti s gynekologickými problémy. Jestli jde „jen“ o předmenstruační a menstruační bolesti, je to ještě relativně dobré. Horší jsou záněty vaječníků a dělohy nebo cysty na obou z těchto orgánů. Velkou bolest způsobuje stále ještě záhadná nemoc endometrióza, při níž se částečky děložní sliznice uloží kdekoliv v břišní dutině.

Bolest v pravém podbřišku je také typická pro zánět slepého střeva. Bývá doprovázená nevolností, zvracením a nespecifickým pocitem (například křeče) ve střední horní části břicha a kolem pupku. Později se přesune do oblasti pravého podbřišku. Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí i pacienty s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou (chronická onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva).

Pokud bolest začala prudce v nadbřišku a dolů teprve sestoupila, pak se může jednat o prasklý žaludeční či dvanáctníkový vřed. Píchání a tupá bolest v oblasti levého podžebří mohou být známkou dráždivého tračníku. U průjmovitého typu této poruchy pociťují pacienti křečovité bolesti v dolní polovině břicha.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Vývoj orgánů

  • vývoj oběhové soustavy
  • vývoj trávicího systému
  • vývoj endokrinního systému
  • vývoj kožního systému
  • vývoj lymfatického systému
  • vývoj pohybového aparátu
  • vývoj nervové soustavy
  • vývoj močového a reprodukčního systému
  • vývoj dýchacího systému

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu

Špinění týden po menstruaci

Špinění po skončení menstruace může být zcela fyziologické - spousta žen místo krvácení pouze špiní, často pak při užívání hormonální antikoncepce, kdy se krvácení stává obecně slabším. Pokud ale žena menstruuje normální intenzitou a následující měsíc po menzes pouze špiní, pak je nutné ověřit, zda se nejedná o těhotenství.

Zdroj: Co značí špinění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP